Stuk 204 I                                                                                           Delft, 30 november 2004.

467599

 

Onderwerp:     herstructurering Poptahof

 

 

Aan de gemeenteraad.

 

Geachte dames en heren,

 

Inleiding

In april 2003 heeft de Gemeenteraad het Masterplan Poptahof vastgesteld, waarin op hoofdlijnen wordt aangegeven wat de gemeenschappelijke ambities zijn van gemeente Delft en corporatie Delftwonen[1] voor de wijk Poptahof.

 

Samenvatting Masterplan april 2003

Het masterplan geeft een analyse van de huidige situatie. De eenzijdig samengestelde woningvoorraad, zowel qua woningtype als prijsklasse wordt op termijn als bedreiging gezien voor de Poptahof. De leefbaarheid van de buurt staat nu reeds onder druk, als gevolg waarvan een negatief imago de Poptahof parten speelt. Er wordt een ingrijpende herstructurering voorgesteld van de woningvoorraad, de voorzieningen en de woonomgeving. Programmatisch levert dit het volgende op:

Van de huidige 1020 huurwoningen worden ca 220 woningen gesloopt (de middenhoogbouw en de eengezinswoningen); de resterende hoogbouwflatwoningen worden deels samengevoegd tot 650 woningen.  Deze woningen worden gerenoveerd en daarbij worden ca 650 woningen nieuw gebouwd, met als resultaat:

- ca. 520 betaalbare huurwoningen bestemd voor doelgroep van beleid (de hoogbouw wordt geschikt gemaakt voor de volgende doelgroepen: starters, ouderen; betaalbare woningen voor (grotere) gezinnen)

- ca. 260 goedkope koopwoningen

- ca. 520 koopwoningen

 - De herstructurering is gefaseerd over 10 – 12 jaar; per fase van ongeveer 2 jaar worden ca. 200 bestaande woningen gesloopt danwel gerenoveerd en substantiële aantallen woningen nieuw gebouwd.

- Het bouwen van koopwoningen draagt bij aan de gewenste differentiatie in de bevolkingssamenstelling en genereert opbrengsten ter dekking van de onrendabele onderdelen van het plan.

Overige maatregelen:

- de groene kern van de Poptahof wordt een rustig gebied; de randen van de buurt zullen meer levendigheid kennen

- de woningen worden energiezuiniger door een set van maatregelen op gebied van isolatie en energiegebruik

- de waterstructuur in Poptahof wordt meer toegesneden naar hedendaagse wensen wat betreft waterbergend vermogend en ecologische functionaliteit


 

- de winkelvoorzieningen worden geconcentreerd rondom het winkelcentrum de Hoven

- de verkeersstructuur rondom en in de buurt wordt aangepast om ontwikkelingsmogelijkheden langs de randen te creëren en de buurtontsluiting te verbeteren

- er komt een sociaal-economisch programma op gebied werk, zorg, scholing en inkomen.

 

Kostenbeeld herstructurering

De ramingen van februari - maart 2003 lieten een kostenbeeld zien van ca. 180 miljoen. In deze ramingen resteerde een tekort van zo’n 30 miljoen euro. Dit tekort dient terug te worden gebracht middels optimalisatie (opbrengsten vergroten – kosten verminderen) en subsidies. Uitgangspunt is dat gerekend dient te worden met een evenwichtige totaal projectbegroting en een tekort van maximaal 10% acceptabel is.

 

Na vaststelling Masterplan april 2003

De vaststelling van het Masterplan sloot de onderzoeksfase af. In de tussenliggende periode (haalbaarheidsfase) heeft in opdracht van stuurgroep Poptahof intensieve planvoorbereiding plaatsgevonden; plannen die kaders moeten bieden voor het verwezenlijken van deze ambities. Dit betreft ondermeer het financieel kader, het stedenbouwkundig plan, de organisatiestructuur en de fasering.

 

Financieel kader

Betrokken partijen, Delftwonen en gemeente Delft hebben bij de vaststelling van het Masterplan in april 2003 de intentie uitgesproken volgens een nader overeen te komen verdeelsleutel hun bijdrage te willen leveren in het nog nader te bepalen negatieve saldo. Een tekort van ca. 10 % op de totale exploitatieperiode werd een reëel uitgangspunt gevonden. Partijen spraken af dat een maximaal tekort van 21 miljoen acceptabel is (6 miljoen euro voor gemeente Delft en 15 miljoen euro voor Delftwonen).

De financiële ramingen uit het Masterplan zijn in een gemeenschappelijke werkgroep op hun merites onderzocht. Dit haalbaarheidsonderzoek vormt de basis voor de samenwerkingsovereenkomst die gemeente Delft aangaat met Woningcorporatie Delftwonen. Het actuele financieel kader zoals dat gevoegd is bij de overeenkomst, voldoet aan dit uitgangspunt.  In de programmabegroting 2005 heeft de gemeente Delft een bedrag van € 6.000.000 voor de Poptahof opgenomen.

Ter medefinanciering van duurzame ingrepen in de openbare ruimte en het benutten van de restwarmte DSM voor verwarming van winkel- en woonfuncties in de wijk zijn Europese subsidiebronnen aangeboord (respectievelijk Interreg en Concerto); beide aanvragen zijn gehonoreerd.

Voor verdere details wordt verwezen naar de betreffende bijlage Financieel Kader.

 

Organisatiestructuur

Gemeente Delft en Delftwonen streven een gezamenlijke, integrale gebiedsontwikkeling na, die zich uitstrekt over de lange termijn en op een wijze waarmee resultaatgericht en efficiënt kan worden gewerkt. Om dit te realiseren richten zij een gemeenschappelijke projectorganisatie op, waarvan een gezamenlijke grondexploitatiemaatschappij (GEM) het ‘hart’ uitmaakt van de ‘gezamenlijkheid’ die partijen nastreven. In de GEM participeren


 

 

 

partijen risicodragend. Naast deze GEM opereert de vastgoedontwikkelaar (deze neemt bouwrijpe grond af van de GEM) en de sociaal economisch programmamanager; deze verzorgt een samenhangend programma op gebied van scholing, zorg, onderwijs en werkgelegenheid. Deze onderdelen staan onder leiding van het gebiedsmanagement. De vastgoedontwikkeling blijft voor risico en rekening van Delftwonen/Kristal. De gemeente Delft draagt het volledige risico voor de uitvoering van de openbare ruimteprojecten.

Begin 2006 moet het eerste project (een bouwveld en een openbare ruimteproject) van start gaan.

Voor verdere details wordt verwezen naar de bijlage organisatiestructuur in de overeenkomst.

 

Fasering

De fasering uit het masterplan 2003 is bijgesteld conform de toezeggingen die tijdens de beraadslagingen in de raad (april 2003) zijn gedaan. Deze bijstelling is in samenspraak met betrokken ondernemers geformuleerd. Uitkomst is dat de ontwikkelingen in het vastgoed aan de Papsouwselaan westzijde pas dan worden ingezet als voor de winkeliers in deze winkelstrip winkelruimte beschikbaar is in het te herontwikkelen winkelcentrum In de Hoven. Dit betekent niet dat winkeliers automatisch hiernaartoe verhuizen, maar dat deze keuze beschikbaar is. De fasering die nu is vastgesteld in de stuurgroep Poptahof en onderdeel uitmaakt van de samenwerkingsovereenkomst, gaat uit van een begin aan de zuidzijde in de middelste ontwikkelvelden (rondom de flats Grutto en Zwaluw) en vervolgens aanpak van de Lepelaar (Veld 5). Na afronding zuidelijke deel wordt met het noordelijk deel van het woongebied begonnen.

Momenteel lopen de gesprekken over de voorwaarden herontwikkeling van het winkelcentrum In de hoven nog altijd door. Zodra hierover helderheid is, kan op relatief korte termijn met de aanpak worden begonnen. De fasering van het winkelcentrum en vervolgens de aanpak van de velden aan de Papsouwselaan, behoudens logistieke kwesties, tamelijk los van de ontwikkeling in het woongebied worden opgepakt.

Voor verdere details wordt verwezen naar de fasering die als bijlage bij de overeenkomst zit.

 

Besluitvorming november/december 2004

Er liggen nu twee documenten ter vaststelling voor;

de samenwerkingsovereenkomst (1)

het stedenbouwkundig plan Poptahof (2).

 

1. Samenwerkingsovereenkomst Poptahof

De samenwerkingsovereenkomst Poptahof vormt het juridisch kader waarbinnen de voorbereiding en realisatie van de herstructurering worden gevat. De bijgevoegde planproducten zijn de 'harde kaders' waarbinnen de herstructurering gaat worden opgepakt in de projectorganisatie. Tussen gemeente en corporatie bestaat vertrouwen over de wederzijdse intenties wat betreft de aanpak van Poptahof, maar men is zich ervan bewust dat de herstructurering een langdurig proces zal zijn en dat de uiteindelijke uitkomst sterk afhankelijk is van de wederzijdse inspanningen.

 

 

 

Dit wederzijdse vertrouwen wordt geborgd in een hecht samenwerkingsverband, met duidelijke afspraken hoe om te gaan met risico's. Dit verband dient anderzijds een zekere souplesse en slagvaardigheid te kennen, om mogelijke problemen het hoofd te bieden en in te kunnen spelen op gewijzigde omstandigheden. Daarom wordt gekozen voor het creëren van een gezamenlijke entiteit, een grondexploitatiemaatschappij, dit is een buiten gemeente en woningcorporatie geplaatste rechtspersoon. Terwijl Woonbron Maasoevers verantwoordelijk is voor de realisatie van het integrale bouwprogramma en de bijbehorende vastgoedexploitatie is de GEM verantwoordelijk voor de grondexploitatie. De GEM zal – na afronding van de herhuisvesting – de complexen slopen en de gronden in bouwrijpe staat uitgegeven aan ontwikkelaars. Tevens is de GEM verantwoordelijk voor de (her-)inrichting van de openbare ruimte. In deze maatschappij komen de gezamenlijke belangen en risico’s van de grondexploitatie bijeen. Door deze exploitatie gezamenlijk te voeren, kunnen eventuele baten worden ingezet in het project en worden gestuurd op eventuele tekorten. In verband met een optimaal fiscaal regime zal de GEM de structuur krijgen van een zgn. Wijkontwikkelingsmaatschappij en naar verwachting de juridische vorm van een stichting krijgen 

 

Naast de Grex, opereert de vastgoed ontwikkelaar en de sociaal economisch programmamanager, onder leiding van een gebiedsmanager. Dit gezelschap wordt verantwoordelijk voor de uitvoering van het herstructurering in Poptahof.

Voor specifieke details wordt verwezen naar de bijlage 'organisatiestructuur'.

De bijlagen (financieel kader, fasering, organisatiestructuur (gezamenlijke grondexploitatiemaatschappij), bouwprogramma, sociaal economisch programma, en stedenbouwkundig plan) zijn toegevoegd aan de overeenkomst.

 

Na afronding besluitvorming wordt oprichting van de GEM verder voorbereid, met inbegrip  van de risicomonitoringsystematiek.

Voor verdere details wordt verwezen naar de samenwerkingsovereenkomst.

 

2. Stedenbouwkundig plan Poptahof

In opdracht van de stuurgroep Poptahof is door Stedenbouwkundig Bureau Palmboom Van der Bout het stedenbouwkundig plan Poptahof opgesteld. Het werkproces is begeleid door een gemeenschappelijke werkgroep van gemeente Delft en woningcorporatie Delftwonen. Daarnaast participeerde de klankbordgroep van bewoners en ondernemers in een open planproces.

 

Uitgangspunten

De volgende kaders zijn taakstellend voor het stedenbouwkundig plan:

-          Masterplan Poptahof 2003

-          Financieel kader

-          het beoogde woningprogramma

-          parkeeropgave

Het Masterplan is geen blauwdruk, maar een samenhangende strategische  visie op de herstructurering van de Poptahof. Gelet op de lange duur van het herstructureringsproces is de nodige flexibiliteit ingebouwd. Op grond van gewijzigde inzichten of veranderende marktomstandigheden moet het mogelijk blijven plannen hierop aan te passen.

 

 

Dit ‘flexiblilteitsuitgangspunt’ heeft de vormgeving en inhoud van het stedenbouwkundig plan bepaald; het plan geeft de nodige ruimte om te kunnen bijsturen indien nodig en daarnaast is het plan voldoende helder in haar doelstellingen en de middelen die beschikbaar zijn om deze te verwezenlijken. Er zijn in het plan relatief een beperkt aantal zaken vastgelegd, het spreekt zich niet expliciet uit over gedetailleerde kwesties zoals materiaal gebruik, maar het biedt een ontwikkelingskader voor de lange termijn.

 

Wijzigingen t.o.v. Masterplan

Als gevolg van financiële analyses en de hieruit voortkomende optimalisaties en ruimtelijke uitwerking in het stedenbouwkundig plan, zijn ten aanzien van het gestelde in het Masterplan Poptahof 2003 de volgende wijzigen doorgevoerd:

 

Buurtontsluitingsystematiek

In het masterplan is uitgegaan van een buurtontsluitingstraat aan de noordzijde van de Poptahof (een zgn. ventweg naast de Westlandseweg); deze ontsluitingsweg is, na nadrukkelijke advisering door de klankbordgroep[2], verplaatst naar de noordzijde van het centrale park (Parklaan-variant)

Samenvatting argumentatie klankbordgroep:

De Parklaan-variant zorgt door meer ‘verkeer’, voor meer sociale veiligheid in en rond het park; er zijn meer ogen, die zien wat er allemaal gebeurt; 

‘Parklaan’ versterkt het ‘fijnmazig netwerk’ voor langzaam verkeer, waardoor diverse functies (met name de openbare basisschool de Omnibus) beter bereikbaarheid zal zijn; 

De woonkwaliteit van de nieuwe woningen langs de noordrand van Poptahof, is met de Parklaan-variant hoger; 

Een eventuele Noordsingel zal door de ligging op het noorden tussen de nieuwe woonbebouwing en de bomen langs de Westlandseweg een minder  aantrekkelijke sfeer oproepen.

 

Waterstructuur

In het Masterplan is een nieuwe waterstructuur gepresenteerd die reeds voldoet aan de Delftse beleidsuitgangspunten wat betreft te realiseren wateroppervlak (ca. 1 ha water) en waterkwaliteitseisen (als gevolg van afkoppeling van riolen, aanbrengen van ‘open’ systemen en circulatiesystematiek). Water maakte een substantieel onderdeel uit van het  centrale park.

Het voorliggende plan voldoet wat betreft functionaliteit ook aan deze eisen, maar de ordening is sterk gewijzigd. Aan de zuidzijde worden met behulp van water de woon- en de winkelfunctie gescheiden; aan de noordzijde wordt met water een scheiding aangebracht tussen de woonfunctie en de Westlandseweg; ter hoogte van school wordt een waterpartij gemaakt, waarin ook een waterspeelplaats is opgenomen. Door het water op deze wijze te ordenen, ontstaat in het centrale park meer open gebruiksruimte.

 

Openbare basisschool Omnibus

In het masterplan is ervan uitgegaan dat de Omnibus zou worden opgeheven en dat in veld 5 een nieuwe school zou komen; op de oude locatie kon dan een woontoren worden gerealiseerd. Het verplaatsen van de school bleek een bijzonder kostbare exercitie te worden en hiervan is afgezien. De school blijft op haar huidige locatie.


 

 

Particuliere woningen Troelstralaan[3]

In de zuidwestpunt van Poptahof staan aan de Troelstralaan 8 particuliere woningen. Uitgangspunt in het masterplan was dat deze woningen zouden worden gesloopt ten bate van de herontwikkeling van bouwveld 5. Na een financiële analyse is in de stuurgroep vastgesteld dat deze woningen worden gehandhaafd en op een passende wijze worden opgenomen in nieuwe bebouwing.

 

Woningbouwprogramma

De in het masterplan beoogde samenvoeging van ca. 800 woningen in de hoogbouw tot 650 woningen bleek na financiele analyses vooralsnog onhaalbaar. Het streven blijft gehandhaafd om deze woningen op een hoog niveau terug te brengen in de markt. Ondanks deze wijziging is de differentiatie-ambitie uit het Masterplan (40 % sociale huursector –20% sociale koopsector – 40% vrije sector(koop en/of huur) onveranderd, behalve de wijze waarop de ontwikkelaar dit wil verwezenlijken. In de nieuwe Poptahof hanteert de corporatie voor het aandeel sociaal (60%) het ‘Te woon - concept’; dit concept heeft de bedoeling de woonconsument te laten kiezen.

Te woon

De verhuurder biedt de potentiële huurder woningen 'Te woon' aan in 4 varianten:  

'Gewoon' huren (hierbij wordt gewerkt met twee huurprijzen: korting tussen 10 en 30 % voor inkomens tot €31.750 en 100% max. redelijk vanaf €31.750)

- Huurvast (5 of 10 jaar vast zonder huurverhoging; dit betreffen huren die bij aanvang globaal 5 – 15 % hoger liggen dan normaal)

- Koopgarant (opvolger Maatschapppij-gebonden-eigendom MGE met 25% korting winst- en verliesdeling, terugkoopplicht)

- Koopcomfort (vrije verkoop met onderhoudsarrangement en terugkooprecht).

 

Parkeeropgave

De wijze waarop in het masterplan is gekozen om het parkeren te ordenen is feitelijk ongewijzigd. Uit analyses blijkt wel dat de parkeeropgaven die voortkomen uit beoogde bouwprogramma’s nog niet geheel passen; partijen zijn er echter van overtuigd dat deze problematiek gedurende de planuitwerking wordt opgelost.

 

Communicatie en participatie

Evenals bij de totstandkoming van het Masterplan is in de afgelopen periode de nodige inzet gepleegd om bewoners en ondernemers te informeren en te betrekken bij het planvormingsproces. Uitgangspunt hierbij is het kenbaar maken van de op handen zijnde gebeurtenissen en het verwerven van voldoende draagvlak.

 

Zomeravondfeest juni 2003

In het begin van de zomer 2003 is een openlucht manifestatie verzorgd in het centrale gebied. Hierop is een symbolische eerst paal geslagen door  wethouder Balje en directeur Delftwonen. De zaken die op dat moment waren bereikt, zijn hier gepresenteerd en het vervolgproces is uit de doeken gedaan. Zo’n 250 geïnteresseerden hebben deze manifestatie bezocht. 


 

 

Klankbordgroep Stedenbouwkundig plan

Bij de start van het stedenbouwkundig planproces is een aantal bewoners en ondernemers uit de Poptahof uitgenodigd deel te nemen in een klankbordgroep (KBG). Dit gezelschap van ca. 12 personen is begeleid door Steunpunt Rotterdam en Kamer van Koophandel. Er zijn ca. 10 gemeenschappelijke bijeenkomsten van KBG. en werkers verzorgd waarop de diverse aspecten van het plan aan de orde zijn gekomen. Vast contactpersoon voor het groep was de projectleider van het stedenbouwkundig plan. Vanaf de start van het project zijn de deelnemers gekend in alle relevante overwegingen en opgaven waarmee werkers in het planproces zijn geconfronteerd.

 

Gedurende het proces heeft de klankbordgroep tweemaal overleg gevoerd met de stuurgroep Poptahof. Gevraagd en ongevraagd heeft de klankbordgroep de stuurgroep voorzien van adviezen. De groep heeft bij het beoordelen van de voorstellen vooral gelet op de volgende zaken:

·         de sociale veiligheid (bijvoorbeeld van de toegangswegen en de parkeeroplossingen)

·         de financiële consequenties voor bewoners met een smalle beurs (bijvoorbeeld bij de parkeeroplossingen);

·         de kwaliteit van de woonomgeving

·         de menselijke schaal van de bebouwing.

 

Ook over het eindproduct heeft de klankbordgroep haar zienswijze gegeven. De conclusie is dat de klankbordgroep een kritisch constructief advies heeft gegeven.

 

Wijkinformatie-momenten

Naast de betrekkelijke kleinschalige ‘kwalitatieve’ participatie in de KBG. zijn in 2004 twee wijkbijeenkomsten verzorgd waarop geïnteresseerden kennis konden nemen van diverse plannen. De eerste bijeenkomst op 29 juni 2004 werden naast het stedenbouwkundig plan de verhuisprocesvoering gepresenteerd. 

Deze markt is bezocht door ca 350 personen. Op 29 november wordt de tweede infobijeenkomst verzorgd voor ondernemers en bewoners in de Poptahof.

 

Bewonersplatform Poptahof

Er is een platform ingesteld van bewoners en ondernemers uit de Poptahof die wordt betrokken bij diverse planvorming in de Poptahof.

 

Nieuwsbrief Poptahof

In deze periode is ca. 8 keer nieuwsbrieven verspreid in de Poptahof, waarin de voortgang in de planvorming werd gemeld. Onderwerpen waarover is bericht (niet volledig):

-          vaststelling masterplan

-          wijziging faseringsplan

-          vaststelling beheerplan

-          deelname aan planproces stedenbouwkundig plan

-          sociaal plan

-          diverse aankondigingen wijkbijeenkomsten in kader Masterplan.

 

 

 

Website www.Poptahof.nl

Sinds 2 ½ jaar is er de website Poptahof in de lucht waarop actuele informatie beschikbaar is over de herstructurering; meest gestelde vragen over Masterplan, actuele situatie rondom planvorming, hoe deel kan worden genomen aan planvorming, etc.

 

Informatiecentrum Poptahof

De projectorganisatie is voornemens op korte termijn een informatiecentrum herstructurering Poptahof te openen in het buurtcentrum de Vleugel. In het infocentrum kunnen geïnteresseerden te recht voor allerlei vragen over de aanpak van de buurt. Er zullen doorlopende presentaties/tentoonstellingen worden verzorgd waarop diverse aspecten van de aanpak aan de orde komen. Het infocentrum zal eveneens ruimte bieden voor bijeenkomsten en  spreekuren in relatie tot de aanpak en het biedt werkruimten voor professionals die bij de hertstructurering zijn betrokken.

 

Wij stellen u voor, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie duurzaamheid, in te stemmen met het stedenbouwkundige plan Poptahof en de samenwerkingsovereenkomst Poptahof, met inbegrip van de bijlagen.

 

Hoogachtend,

 

Burgemeester en wethouders van Delft,

 

 

mr. drs. G.A.A. Verkerk ,burgemeester.

 

 

mr. drs. H.G.L.M. Camps          ,secretaris.

 


 

 

De raad der gemeente Delft;

 

gelezen het voorstel van het college van 30 november 2004;

 

b e s l u  i t :

 

in te stemmen met het stedenbouwkundige plan Poptahof en de samenwerkingsovereenkomst Poptahof, met inbegrip van de bijlagen.

 

Aldus vastgesteld in de openbare raadsvergadering van 16 december 2004.

 

 

 

                                                           ,burgemeester.

 

 

 

                                                           ,griffier.

 



[1] Corporatie Delftwonen maakt inmiddels deel uit van de Rotterdamse corporatie Woonbron Maasoevers.

[2] Bij de tot stand koming stedenbouwkundig plan is een actieve bewoners- en ondernemersgroep (klankbordgroep) betrokken geweest (zie verantwoording Participatie en communicatie).

[3] Met bewoners van deze woningen is door de projectmanager op 10 november een gesprek gevoerd over wat de uitvoering van het stedenbouwkundig plan betekent; met hen zijn eveneens procesafspraken gemaakt  over de wijze waarop de inpassing van hun woningen het betreffende deelplan wordt verzorgd.