18 augustus 2005

Besluitenlijst commissie duurzaamheid 15 maart 2005, voortgezet op 29 maart 2005.

 


naar agenda
15 maart 2005


naar agenda
12 april 2005

   

Voorzitter:

De heer N.A.J.M. van Doeveren

Griffier:

De heer M. van der Slikke

Aanwezig:

De wethouders Grashoff en Baljé
De dames Koning, De Jong, Geursen, Bolten en Loomans
De heren Kiela, Van Tongeren, Vuijk, Stoelinga, Gabeler, Van Breukelen, Meuleman, De Jong, Van den Doel en Mennes.

Afwezig:

De heer Noordenbos

De voorzitter opent om 19.00 uur de hoorzitting bestemmingsplan TNO-Zuidpolder en bestemmingsplan Harnaschpolder Delft, Lookwatering-west en Voordijkshoorn.

Er wordt een apart verslag gemaakt van het horen.

bijlage

De hoorzitting wordt om 20.25 uur gesloten.

          

1.

Opening

De voorzitter opent om 20.30 uur de vergadering.

 

 

2.

Mededelingen

 

Er zijn twee mededelingen

 

De voorzitter deelt mede dat het stuk inzake het Floratheater is afgevoerd omdat de schriftelijke vragen die gesteld zijn ingevolge artikel 36 van het Reglement van Orde van de gemeenteraad, nog niet zijn beantwoord en het handig is om die antwoorden bij de behandeling te betrekken. De volgende vergadering zal een en ander kunnen worden behandeld.

De heer Van Tongeren vraagt of er vanuit het college geen reactie naar de Provincie gaat voordat het stuk behandeld is.

Wethouder Grashoff deelt mede dat, mocht er blijken dat er uit het debat iets anders naar voren komt, er dan in ieder geval een correctie richting Provincie volgt.

De exacte procedure is niet paraat.

 

 

Volgorde behandeling agendastukken.

Mevrouw Koning stelt voor de 1e termijn over het bestemmingsplan Harnaschpolder vanavond af te handelen en de 2e termijn op een later tijdstip in verband met het kunnen verwerken van de bijdragen van de hoorzitting.

De meerderheid van de commissie stemt met het voorstel van mevrouw Koning in.

Wethouder Grashoff deelt mede dat het bestemmingsplan eind maart vastgesteld moet zijn, omdat er een voorbereidingsbesluit is genomen met een beperkte (wettelijke) termijn, die half april afloopt.

De voorzitter deelt mede dat vanavond een korte 1e  termijn zal worden behandeld en dat de 2e termijn van de Harnaschpolder behandeld zal worden op 29 maart a.s

De heer Meuleman vraagt of het dan mogelijk is dat de commissieleden voor 29 maart 2005 een verslag van de inbreng van de insprekers kunnen krijgen. Dat wordt toegezegd.

De heer Vuijk vraagt of de insprekers van de hoorcommissie nog de gelegenheid krijgen om in te spreken bij de behandeling van het bestemmingsplan Harnaschpolder in de commissie duurzaamheid.

De voorzitter zegt dat dit niet kan, maar slaat er even het reglement van orde op na en meldt dit dan nog aan de insprekers.

 

 

3.

Inventarisatie insprekers

 

De heer Ten Dam en mevrouw Helder bij agendapunt 9 (Evaluatie gereguleerd parkeren gebied E (schil-Oost)

 

4.

Vaststellen concept besluitenlijst d.d. 8 februari 2005.

 

Tekstueel:

De heer Gabeler  meldt dat achter het advies, behorend bij het stuk inzake het voorontwerp bestemmingsplan Delftse Poort Zuid, de volgende zin moet worden toegevoegd:

“De fractie Leefbaar Delft vindt dat detailhandel aan de Pieter Steynstraat zeker gehonoreerd moet worden”.

 

De besluitenlijst wordt met deze wijziging vastgesteld.

 

 

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken.

 

Conform, met uitzondering van het stuk inzake het Floratheater, dat in de volgende vergadering terugkomt

 

 

6.

Rondvraag

 

De heer Van Tongeren merkt op dat er weinig gebruik wordt gemaakt van de bewaakte fietsenstalling op de Oude Langendijk. Wat kan er aan gedaan worden om het gebruik van de fietsenstalling te verhogen.

Wethouder Grashoff zegt dat college het ook heeft geconstateerd en over een oplossing nadenkt.

 

 

7.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het bestemmingsplan Harnaschpolder Delft Lookwatering-west en Voordijkshoorn.

 

Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie brengt advies uit aan de raad.

 

Na de beraadslaging (1e termijn) doet wethouder Baljé  de volgende toezegging.

·       Artist impression zal verwijderd worden uit alle stukken, documentatie en communicatie

 

De 1e termijn wordt afgesloten de 2e termijn wordt op 29 maart voortgezet

De tweede termijn vindt plaats tijdens de voortgezette vergadering op 29 maart 2005.

Aanwezig: de dames Koning, Geursen, De Jong en Bolten en de heren Van Tongeren, Gabeler, Van Breukelen, Van Putten, Meuleman, De Jong, Bot en Van den Doel.

Mevrouw De Jong (CDA) vindt het prettig dat de tweede termijn later plaats vindt. Zij vraagt naar de definitieve situering van de school. Zij is daarnaast van mening dat de bouwhoogte omlaag gebracht moet worden. Is het mogelijk om de waterwoningen nog verder in westelijke richting op te schuiven?

Mevrouw Bolten (GroenLinks) wijst erop dat de school ook voor GroenLinks een belangrijk punt is, waar zij bij de uitwerking zeker op terug zal komen. Zij vraagt naar de ecologische gevolgen van de waterwoningen. Mevrouw Bolten heeft tot haar spijt nog geen verdere uitwerking van het college ontvangen over de gevolgen van het terugbrengen van de bouwhoogten.
De heer Van Breukelen (STIP) gaat akkoord met de bouwhoogte en de waterwoningen en wijst op het belang van betrokkenheid van de raad bij de keuze van de architect. Wethouder Baljé meldt dat de keuze van de architect aan de raad wordt voorgelegd.
De heer Gabeler (Leefbaar Delft) vraagt om de exacte locatie van de waterwoningen nu nog open te houden om bij de uitwerking de mogelijkheid te blijven houden de woningen nog verder naar het westen op te schuiven. Hij vraagt bovendien om lintbebouwing en geen gesloten bebouwing aan de Dijkhoornseweg.
Mevrouw Koning (PvdA) vraagt om de definitie van waterwoningen op te nemen in de definitielijst. Zij vraagt of het mogelijk is het eigendom van de sloten eenduidig te regelen zodat het duidelijk is wie verantwoordelijk is voor het onderhoud. Mevrouw Koning acht de functionele kant van hoogbouw het meest belangrijk en wil qua hoogte een ruime marge meegeven in bestemmingsplan. Een goede architect zal daar verstandig mee omgaan.
Mevrouw Geursen (VVD) is positief over het plan, inclusief de waterwoningen en de hoogbouw.
De heer Meuleman (Stadsbelangen) vraagt aandacht voor de locatie van de school en voor de verkeersafwikkeling. De fractie is enthousiast over het plan qua proces en inhoud. De heer Van den Doel (ChristenUnie/SGP) vraagt ook aandacht voor de verkeersafwikkeling van de school en wijst op het belang van het goed inpassen van de hoogbouw in de omgeving. D66 meldt zich middels STIP af en gaat akkoord met het plan. 

Wethouder Baljé meldt dat hij 3 technische aanpassingen heeft gedaan in art 3,5 en 7 van het bestemmingsplan.
Wethouder Baljé legt uit dat een school in het midden van het gebied moet liggen, anders moet een deel van de wijk omrijden. Een onderzoek naar de verkeersafwikkeling wordt meegenomen bij de uitwerking. De wethouder heeft een positieve grondhouding jegens lintbebouwing aan de Dijkhoornseweg en komt er bij de uitwerking op terug. De wethouder is geen voorstander van het verder verplaatsen van de waterwoningen richting ecologische zone. Hij zegt een onderzoek naar de ecologische gevolgen van de huidige situering van de waterwoningen toe bij de uitwerking van het plan. Wat betreft de hoogteaccenten zegt de wethouder, dat minder hoogbouw betekent dat er meer in de breedte moet worden gebouwd. Hij heeft alleen een notitie toegezegd over de visuele aspecten van hoogbouw voor bewoners. De wethouder heeft een uitwerkingsbevoegdheid van 50 woningen nodig om te schuiven in de uitwerking. Het uiteindelijk aantal woningen komt zo dicht mogelijk uit bij 1300. Er zal nog eens god worden gekeken naar de eigendomsrechten van de sloten. 

De fracties van CDA, GroenLinks, STIP, Leefbaar Delft, PvdA en Stadsbelangen nemen het voorstel mee terug naar de fractie.
De fracties van de VVD, ChristenUnie/SGP en D66 adviseren positief.

 

 

8.           

Voorstel tot vaststelling van de evaluatie gereguleerd parkeren gebied E (Schil Oost).

 

Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie brengt advies uit aan de raad.

 

 

 

Insprekers:

De heer Ten Dam pleit ervoor om de Tweemolentjeskade uit het gereguleerd parkeren gebied E te halen.

Mevrouw Helder pleit ervoor om de Vermeerstraat niet toe te voegen aan gebied E.

 

 

 

Advies:

 

1. Toevoeging Vermeerstraat

 

De fracties van D66, Leefbaar Delft, Stadsbelangen en CDA zijn tegen toevoeging van de Vermeerstraat aan het gebied van het gereguleerd parkeren schil Oost.

 

 

 

De fracties VVD en GroenLinks hebben uitgesproken in hun grondhouding hetzelfde standpunt in te nemen, maar hebben het punt voor verder beraad teruggenomen naar hun fractie.

 

De fracties PvdA en ChristenUnie/SGP hebben aangegeven de Vermeerstraat wel te willen toevoegen

 

 

 

De STIP fractie heeft geen advies uitgebracht en het punt mee teruggenomen naar de fractie.

 

 

 

2. Voorstel t.a.v. de Tweemolentjeskade, Aan ’t Verlaat, Rubberplantage en het noordelijkste deel van de Oostsingel.

 

 

De fracties van CDA, Leefbaar Delft en Stadsbelangen geven aan dit gebied te willen te willen verwijderen uit het gebied van gereguleerd parkeren.

 

 

 

De fracties VVD en GroenLinks nemen als grondhouding hetzelfde standpunt in, maar zij willen op dit punt nog de mening van de gehele fractie peilen

 

 

 

De PvdA-fractie wil – naast de toevoeging van de Vermeerstraat – verder in het betreffende gebied geen wijzigingen en onder voorbehoud van nader overleg in de fractie neemt D66 hetzelfde standpunt in.

 

 

 

De fractie van ChristenUnie/SGP heeft aangegeven een aantal straten toe te willen voegen aan het gereguleerd parkeren zodat er voor gebied E een aaneengesloten gebied E ontstaat.

 

 

 

De STIP fractie heeft geen standpunt ingenomen en een en ander mee teruggenomen naar de fractie.

 

 

9.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van het bestemmingsplan TNO-Zuidpolder.

 

Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie brengt advies uit aan de raad

 

 

 

Na de beraadslaging doet wethouder Grashoff de volgende toezeggging

 

Zoals uit de tekst kan blijken bestaat er een hogere grenswaarde dan 65 dB(A).  Dat is er niet. De tekst wordt hierop aangepast

 

 

 

Advies commissie:

Unaniem positief.

 

 

10.

Floratheater en revisiebesluit Bestemmingsplan Binnenstad.

 

Afgevoerd.

 

 

11.

Sluiting

 

De voorzitter sluit de vergadering om 23.30 uur



           

 

             .

 

            

             .

 

             .

 

             .

 

            

                       

 

 

 

terug naar boven