18 augustus 2005

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid 17 mei 2005

 


naar agenda
17 mei 2005



naar agenda
14 juni 2005


 

Voorzitter:

de heer N.A.J.M. van Doeveren

Griffier:

mevrouw A. Niesthoven

Aanwezig:

wethouder Grashoff
de dames Koning, De Jong, Geursen en Bolten
de heren Van Tongeren, Gabeler, Klapwijk, Van
Breukelen, Meuleman, De Jong, Van den Doel, Van Putten, Van Leeuwen en Mennes.
De heer De Jong verliet de vergadering na behandeling van agendapunt 8. De heer Velders nam zijn plaats in.

Afwezig:

de heren Kiela, Vuijk, Stoelinga, Kroon en Taebi en mw. Lourens

1.

Opening

 

De voorzitter opent om 20.00 uur de vergadering.

2.

Mededelingen

 

Wethouder Grashoff nodigt de commissie uit voor een excursie op 24 juni naar Rotterdam om informatie te krijgen over het warmtebedrijf Rijnmond en mogelijke deelname van Delft daaraan. Aanmelding graag voor 1 juni a.s.

Ook doet de wethouder een vooraankondiging van een excursie over duurzaam energiebeleid omstreeks augustus/september van dit jaar naar Heidelberg.

3.

Inventarisatie insprekers
Voor agendapunt 7 (Evaluatie gereguleerd parkeren gebied F) melden zich 9 insprekers: de dames De Fouw, Van Dijk, Wallenburg en Martens en de heren Scholtsz, Bollen, Schreurs, Beugels en Kiel.

4.

Vaststellen concept besluitenlijsten d.d. 12 en 26 april 2005.
De besluitenlijsten worden ongewijzigd vastgesteld.

 

5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken.
De lijst wordt ongewijzigd vastgesteld. Overdracht Phoenixgarage kan door de leden betrokken wordt bij agendapunt 11, Juridische structuur parkeergarages.

 

6.

Rondvraag
De heer Van Tongeren heeft schriftelijk vooraf een vraag gesteld over de ontwikkelingsvisie Bomenwijk. Deze is beantwoord en vergt geen nadere toelichting.

7.

Evaluatie gereguleerd parkeren gebied F (559316)
Het voorstel wordt voor advies voorgelegd aan de commissie. De commissie brengt advies uit aan de raad.

Insprekers:
De heer Scholtsz pleit voor invoering in de hele wijk, of geen invoering van gereguleerd parkeren. De wijk is te klein om ‘in stukken te hakken’; hiermee wordt het parkeerprobleem niet opgelost. Spreker stelt vraagtekens bij de procedure mbt de enquête.
De heer Bollen woont in de M. Trompstraat in het gedeelte dat net buiten het voorgestelde uitbreidingsgebied ligt. Hij vreest voor veel overlast. Ook hij is voorstander van invoering in het hele gebied of helemaal niet. De ‘spelregels’ waren niet duidelijk voor de bewoners toen zij de enquête invulden. Hij zal in een brief aan de fracties, namens de bewoners, oproepen het resterende deel van de M. Trompstraat aan het vergunninggebied toe te voegen. Fracties kunnen dan als zij willen in die zin het raadsvoorstel amenderen.
De heer Schreurs is lid van de bewonerswerkgroep die het overleg met de gemeente heeft gevoerd. De weerstand die het zich als een olievlek uitbreidende systeem van gereguleerd parkeren oproept, zit volgens spreker mede in het ongastvrije karakter. Daarom pleit hij voor een systeem van tariefdifferentiatie.
De heer Beugels wil dat zijn straat, de Piet Heinstraat, wordt toegevoegd. Hij pleit voor invoering van gereguleerd parkeren in het hele gebied. De structuur van de buurt past niet bij het huidige autobezit. De straten in het gebied die nu niet bij het gereguleerd parkeren worden betrokken, kunnen de extra parkeerdruk er niet bij hebben.
Mevrouw De Fouw : de gemeente heeft de uitspraak van de commissie beroep en bezwaar over de invoering van gereguleerd parkeren elders naast zich neergelegd en er loopt nu een gerechtelijke procedure. Ook zij stelt vraagtekens bij de methode van enquêteren. Er zijn meer auto’s dan parkeerplaatsen: wordt de parkeernorm wel juist gehanteerd? Spreekster pleit voor aanleg van meer parkeerplaatsen en invoering van het systeem in de hele wijk.
De heer Kiel heeft per e-mail al een notitie aan de commissie gezonden. Door de hoge parkeerdruk zien mensen die feitelijk tegen invoering van het systeem zijn, zich genoodzaakt er voor te kiezen. Hij wil graag duidelijkheid over de kosten voor de bewoners in de komende jaren. Hij roept de Belangenvereniging en de gemeente op, samen te streven naar een breder draagvlak.
Mevrouw Van Dijk is tegen invoering in het hele gebied. Er zijn te weinig parkeerplaatsen voor te veel auto’s. Zij heeft geconstateerd dat er niet veel geparkeerd wordt door mensen van buiten de wijk: door de week overdag is er plaats genoeg.
Mevrouw Wallenburg voelt zich ook misleid door de enquête. De criteria die nu in de Nieuwsbrief worden genoemd, waren aan de bewoners bij het invullen niet bekend. Zij is voor invoering in de hele buurt en zou onderzoek willen naar de door de heer Schreurs voorgestelde tariefdifferentiatie. De komende ruimtelijke ontwikkelingen zouden betrokken moeten worden bij de besluitvorming.
Mevrouw Martens is blij met de invoering van gereguleerd parkeren in haar straat en is er voor, om dit in de hele wijk in te voeren. Als dat niet kan, zou de evaluatie niet na drie jaar, maar na zes maanden moeten gebeuren. Tegen het concept ontwikkelingsplan Mijnbouwstraat zijn al veel bezwaren: loop met de aanleg van parkeerplaatsen dus daar niet op vooruit. Spreekster pleit voor behoud van bomen.

Voorzitter vraagt wethouder Grashoff te reageren op de methode van enquêteren en het voorstel voor invoeren tariefdifferentiatie.

Wethouder Grashoff stelt dat inmiddels bekendheid mag worden verondersteld met de methode van enquêteren. Naast draagvlak is het creëren van een logisch en aaneengesloten gebied het criterium. Er is inderdaad een omissie in de enquête: de mensen die de parkeerdruk niet als een probleem ervaren, wordt niet gevraagd of zij voor of tegen invoering van gereguleerd parkeren zijn. Dit maakt voor het resultaat echter weinig uit. Het maken van een nieuwe tariefzone kan bij de eventuele invoering van een tweede ‘schil’ opnieuw worden bekeken.

In eerste termijn stellen de fracties de wethouder vragen over: mogelijkheid aanleg meer parkeerplaatsen, legaliseren stoepparkeren, vergunningparkeren uitbreiden naar het hele gebied tot aan de Julianalaan.

Wethouder Grashoff zegt toe
- de resultaten van de enquête in het op de kaart groen gemarkeerde gebied zo
  spoedig mogelijk naar de commissie te sturen. Hier was geen meerderheid
  voor invoering.
- Een initiatief van de Belangengroep om samen te proberen het draagvlak te
  vergroten, zal hij faciliteren.
- Ook is hij bereid om sneller te evalueren dan over de voorgestelde 3 jaar.
- Stoepparkeren: Er is ruimte om tijdelijke parkeervakken aan te leggen met
  behoud van de bomen, waar nu al het parkeren gedoogd wordt. Voor extra
  parkeerplaatsen is geen ruimte in het gebied. Het uitbreiden van de
  bezoekerspas zou het systeem ondergraven.

Commissie-advies aan de raad:

De fracties van Leefbaar Delft en Stadsbelangen zijn tegen het gehele voorstel.
CDA neemt het voorstel voor wat betreft de punten 3, 4 en 5 mee terug naar de fractie.

Voor voorstel 1 (uitbreiding gebied F):
CDA, STIP, CU/SGP, VVD, PvdA, GroenLinks en D66.
Voorstel 2:
Voor toevoegen van de Piet Heinstraat: GroenLinks, STIP, CU/SGP en VVD.
Tegen: PvdA, Leefbaar Delft, Stadsbelangen, CDA en D66.
Voorstel 3:
Dit voorstel wordt gewijzigd conform de toezegging van de wethouder.
Voorstel 4:
alle fracties akkoord behalve Stadsbelangen en Leefbaar Delft.
Voorstel 5:
De fracties van PvdA, GroenLinks, STIP, VVD en D66 zijn voor het op de kaart aangegeven gebied sneller te enquêteren dan over de hier voorgestelde 3 jaar.

De commissie verzoekt het college, het raadsvoorstel in deze zin aan te passen. 

8. Floratheater (553198)
Voorzitter:
de commissie heeft zich in de vorige vergadering uitgesproken voor een Horeca II bestemming op de plaats van het Floratheater. Het college heeft hierop gereageerd middels een brief waarin met name wordt gewezen op de procedurele consequenties. Heeft dit geleid tot wijziging van standpunten?

Alle fracties geven aan, hun eerder ingenomen standpunt te handhaven.

Wethouder Grashoff deelt mee dat dan nu de procedure tot wijziging van de bestemming wordt gestart.

9.

Discussie bouwhoogtes
Dit onderwerp is verdaagd naar 31 mei.

10.

Ontwikkelingsvisie Reinier de Graaf Ziekenhuis
De commissie overlegt met het college.

Het verslag van de informatieavond (10 mei 2005) kan worden betrokken bij de bespreking.

De wethouder zegt toe de financiële en getalsmatige onderbouwing van de parkeervoorzieningen en –mogelijkheden zo spoedig mogelijk naar de commissie te sturen.
Hij zal het volgende meenemen in de nadere uitwerking:
- Detailhandel is met name gericht op het gebied zelf;
- Stallingsnorm voor fietsen en het aanwijzen van fysieke plek daarvoor;
- Een veilige fietsroute naar het Stanislas College;
- Bijstellen toegankelijkheid ecozone;
- Halte van het Hoogwaardig Openbaar Vervoer comfortabel en op zo kort
  mogelijke afstand van het ziekenhuis;
- Bezonningsdiagrammen voor de omliggende woningen worden bij het
  ontwikkelingsplan opgenomen.
Wethouder voelt zich gesteund door de commissie in zijn streven, de bevoorradingsroutes zo min mogelijk door de woonwijk te laten lopen.

11.

Juridische structuur Parkeergarages (art. 160 gemeentewet)
De commissie adviseert de raad.

De heer Van Tongeren heeft schriftelijk een onderbouwing gevraagd van het als hoog ervaren honorarium van de commissarissen. Het college heeft hierop ook schriftelijk geantwoord.

Advies:
De fractie PvdA neemt het voorstel met een positieve grondhouding mee terug voor fractieberaad.
Alle overige fracties adviseren positief aan de raad over het gehele voorstel.
Zij verzoeken het college, het honorarium voor de leden van de Raad van Commissarissen naar beneden bij te stellen tot een voor alle partijen aanvaardbaar niveau.
Wethouder Grashoff zegt toe, de raad in te lichten over het bereikte resultaat. 

12.

Wijziging Regeling Bedrijvenschap Harnaschpolder
De commissie adviseert de raad.

Dit onderwerp wordt teruggeplaatst op de Lijst niet te bespreken stukken en komt als hamerstuk in de raad.

 

13.

De voorzitter schorst om 24.00 uur de vergadering tot 31 mei.

 

terug naar boven