08 september 2005

Besluitenlijst commissie Duurzaamheid 14 juni 2005, voortgezet op 28 juni 2005

 


naar agenda
14 juni 2005



naar agenda
30 augustus 2005


 

Voorzitter:

de heer N.A.J.M. van Doeveren

Griffier:

mevrouw A. Niesthoven

Aanwezig:

wethouder Grashoff;
de dames Koning (PvdA), De Jong (CDA) Junius (CDA), Geursen (VVD), Steffen (VVD) en Bolten (GroenLinks);
de heren Kiela (PvdA), Van Tongeren (CDA), Gabeler (Leefbaar Delft), Velders (Leefbaar Delft), Van Breukelen (STIP),
Van Putten (STIP), De Jong (Stadsbelangen) en Van den Doel (CU/SGP).

Afwezig:

de heren Meuleman, Klapwijk, Stoelinga, Kroon en Taebi en
mw. Lourens

1.

Opening
De voorzitter opent om 19.30 uur de vergadering. Hij heet mw. Steffen welkom als nieuw lid van de commissie.

 

 

2.

Mededelingen
Wethouder Grashoff deelt mede dat in de Parkeerverordening, die geagendeerd staat voor de raadsvergadering van 30 juni, op enkele plekken niet de juiste bedragen staan. Abusievelijk zijn de kosten van de runshopplaatsen niet aangepast. Dit zal nog voor de raadsvergadering worden hersteld.

 3.

Inventarisatie insprekers
Voor agendapunt 7 melden zich mevrouw De Koning en de heren Van Adrichem en Schmidt, allen namens de Belangenvereniging Olofsbuurt / Westerkwartier, en de heer De Vette.
Voor agendapunt 8 melden zich de dames Barendse, Stuivinga, Martens en
De Fouw en de heren Damen, Bollen, Rijk en Kiel.
Voor agendapunt 11 meldt zich de Belangenvereniging Zuidpoort.

 4.

Vaststellen concept besluitenlijsten d.d. 17 en 31 mei 2005.
Op de besluitenlijst van 17 mei zijn er de volgende correcties op p.3:
Toevoegen bij ‘in eerste termijn …vragen over’: ‘de kwaliteit van de enquêtes’. Dit levert de volgende toezegging op van wethouder Grashoff:
- ‘De kwaliteit van de enquête wordt verhoogd. Lopende enquêtes blijven 
   hetzelfde’.
Op de besluitenlijst van 31 mei zijn er de volgende correcties:
p. 1: Mw. De Jong: schrappen: ‘wil bij elk plan’, toevoegen: ‘wil in de nota’.
p. 1: De heer Witsenburg moet zijn: Witsenboer.
p. 3 (‘In tweede termijn’): schrappen: de heer Van Putten en mw. Geursen.
De besluitenlijsten worden aldus gewijzigd vastgesteld.

 

 

 5.

Vaststellen lijst niet te bespreken stukken.
De lijst wordt ongewijzigd vastgesteld.

 6.

Rondvraag
Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.

 

 

7.

Evaluatie gereguleerd parkeren Olofsbuurt en Westerkwartier (Gebied C) (575720)
Insprekers:
Mw. De Koning (voorzitter Belangenvereniging): In tegenstelling tot wat in de nota staat, heeft de Belangenvereniging niet ingestemd met de collegevoorstellen. De parkeerdruk blijft onverminderd hoog. Van de toegezegde extra parkeerplaatsen is een groot deel nog niet gerealiseerd en er worden nu ook parkeerplaatsen weggehaald. De Belangenvereniging wil eerder dan over drie jaar een evaluatie en kan pas akkoord gaan als blijkt dat de financiële consequenties neutraal zijn.
De heer Van Adrichem stelt dat bij invoering de meerderheid van de bewoners tegen was. Nu is 40% van de bewoners voor afschaffing van het systeem. Spreker noemt tal van voorbeelden van bewoners die zich benadeeld voelen. De Belangenvereniging vindt het geen goede zaak dat de financiële aspecten apart van het gereguleerd parkeren zelf worden behandeld.
De heer Schmidt: Hoewel het overleg tussen gemeente en Belangenvereniging over het algemeen constructief is te noemen, is de toegevoegde waarde van het systeem nauwelijks merkbaar. Spreker vraagt om een betere, duidelijkere vormgeving van de bezoekerskaarten. De prijs moet maatschappelijk – sociaal aanvaardbaar zijn. Een prijsverhoging noemt de vereniging onbespreekbaar.
De heer De Vette: Uit de enquête bleek dat de parkeerdruk zeer hoog is. Als de prijs volgend jaar omhoog gaat, zal de parkeerdruk op de Krakeelpolder zeer hoog worden. Spreker pleit daarom nu al voor uitbreiding van het gereguleerd parkeren tot en met de omgeving Krakeelpolderweg.

Wethouder Grashoff betreurt het dat er ten onrechte in de nota staat dat de Belangenvereniging akkoord zou zijn. Het nieuwe vergunningsjaar gaat in per oktober 2005. Een eventuele prijsverhoging zou pas in oktober 2006 worden doorgevoerd.

Commissie:
Mevrouw Koning doet het voorstel om de geldigheid van de bezoekerskaart: te verlengen naar 4 uur dan wel het toestaan van het doordraaien van die kaart . Het doordraaien van de kaart ondervindt geen draagvlak. De fracties van Leefbaar Delft, CDA, CU/SGP, en VVD staan in principe positief tegenover uitbreiding van de geldigheidsduur naar 4 uur.
De wethouder pleit voor eenduidigheid van het systeem. Met het uitbreiden van de bezoekerskaart naar 4 uur, terwijl in andere schillen de blokuren slechts bestaan uit 4 uur, kan het lastig worden. Daarnaast vinden er op dit moment studies plaats naar een soort electronisch strippensysteem van uren voor de bezoekers. Dit moet nog verder worden bekeken, maar er kan wellicht in het najaar daarvoor een voorstel worden gedaan. In dat licht is het dan ook niet wenselijk om nu aan de tijden van de bezoekerskaart te sleutelen.
Gehoord hebbende de reactie van de wethouder, meldt mevrouw Koning dat zij haar voorstel mee terugneemt naar haar fractie; en zo ook de fracties van STIP en CDA.
Verschillende fracties merken op dat de leesbaarheid van de bezoekerskaart te wensen overlaat. Het collegevoorstel is wat betreft de budgettaire consequenties niet duidelijk geformuleerd.

Wethouder Grashoff zegt toe:
· In oktober / november komt er naar verwachting een voorstel voor een
  elektronisch systeem voor de bezoekerskaart.
· Het raadsvoorstel zal tekstueel worden aangepast op de punten 3 en 6
  (budgettaire consequenties).
· Het raadsvoorstel zal tekstueel worden aangepast op punt 3 (mixparkeren).
· Het ontwerp van de bezoekerskaart zal worden verbeterd.

De voorzitter constateert:
Alle fracties, m.u.v. de PvdA fractie, spreken zich uit voor het collegevoorstel, met dien verstande dat:
Leefbaar Delft akkoord gaat tot aan de behandeling in de raad van de tarievennota. De PvdA fractie neemt het voorstel mee terug naar de fractie.

   

8.

Ontwikkelingsplan Mijnbouwstraat / Maerten Trompstraat (553989)
De eerste zeven insprekers spreken namens zichzelf en 110 andere bewoners.
De heer Damen stelt dat de parkeerdruk hoog is. Hij maakt zich zorgen over het gebruik van parkeerplaatsen in de buurt door het Mondriaancollege, en de beschikbaarheid voor de buurt van de parkeerplaatsen op het binnenterrein.
De heer Van de Leur wijst op de negatieve ontwikkelingen met betrekking tot de luchtkwaliteit, die in het gebied al slecht is. Hij stelt dat door dit plan het verkeer gaat toenemen en dat groen wordt vervangen door woningen.
De heer Bollen stelt dat de goothoogte van 9 meter de bestaande stedenbouwkundige structuur aantast. Ook wijst hij op het risico te grote verscheidenheid en van veel overlast voor de buurt bij het voorgenomen particulier opdrachtgeverschap.
Mevrouw Barendse stelt dat de doelstelling, het tegengaan van vertrek van gezinnen met kinderen naar buurgemeenten, niet gehaald zal worden. De bouwdichtheid en de verkeersdruk worden groter en het groen en de speelplekken worden minder. Zij spreekt zich uit voor een openbare en toegankelijke speelplek voor kleine kinderen.
Mevrouw Stuivinga vraagt aandacht voor de 30 bomen die voor het plan moeten wijken. Leefbaarheid en woonplezier gaan achteruit. Zij nodigt de leden van de commissie uit om eens in de buurt te komen kijken.
Mevrouw Martens overhandigt de voorzitter 108 handtekeningen van bewoners die zich tegen het ontwikkelingsplan uitspreken. Zij vraagt de raad het besluit uit te stellen totdat er duidelijkheid is over het parkeerprobleem. Zij vraagt de wethouder om een gesprek aan te gaan met de bewoners waarin ook alternatieven bespreekbaar zijn.
Mevrouw De Fouw wijst nogmaals op de parkeerproblematiek in verband met de hier gevestigde school. Ook vraagt zij of het Mondriaancollege een vervoersplan heeft opgesteld.
De heer Rijk heeft bezwaar tegen het openbaar toegankelijke parkeerterrein en verzoekt behoud van de groenstrook en het gesloten karakter ervan naast Mijnbouwplein 12.
De heer Kiel spreekt namens Belangenvereniging Rotterdamseweg Noord. Hij wijst o.a. op de overlast door ‘hangjongeren’ op het speelterreintje Mijnbouwplaats en pleit voor behoud van het groene karakter van de buurt.

Wethouder Grashoff benadrukt dat de bedoeling is dat dit plan gaat bijdragen aan de verlichting van de parkeerdruk. Er moeten goede afspraken worden gemaakt het de directie van het Mondriaancollege. Ondanks het weghalen van 30 bomen blijft het een buurt met veel bomen. Het binnenterrein is bedoeld als speelplek. Het blijft eigendom van het Mondriaancollege en kan op zo’n manier toegankelijk worden gemaakt dat het bruikbaar is als speelplek voor kinderen.

Commissie:
Verschillende fracties menen dat de planvorming te snel gaat. Goede afspraken met het Mondriaancollege zijn een voorwaarde. Er leven nog vragen over de sociale veiligheid, de herplantplicht voor bomen, het plaatsen van hekken, het ontbreken van ruimte voor een fietsenstalling, de stedenbouwkundige inpasbaarheid en de verkeersinrichting.

De fracties van CDA, VVD, STIP, CU, PvdA en GroenLinks spreken zich uit voor het bouwen van de geplande 9 woningen. Wel moeten de gestelde kaders nog nader worden uitgewerkt. De commissie adviseert de raad, het voorstel nog niet te behandelen. De commissie verzoekt de wethouder, opnieuw in overleg te treden met de bewoners.

Wethouder Grashoff zegt toe
· opnieuw in overleg te gaan met de bewoners.
In september te komen met een aanvullende notitie, met als bijlage de afspraken die met het Mondriaancollege zijn gemaakt.

   

9.

Maatregelen luchtkwaliteit (584385)
Het Plan van Aanpak wordt met instemming ontvangen, hoewel verschillende fracties kanttekeningen plaatsen: De maatregelen die Delft neemt, zullen altijd onvoldoende zijn om het probleem te bestrijden want de vervuiling komt voor een groot deel van buiten Delft. Het plan om het gemeentelijk wagenpark schoner te laten rijden ondervindt brede instemming.

De voorzitter schorst de vergadering om 0.20 uur. Voorzetting van de vergadering op dinsdag 28 juni om 20.00 uur.
   

10.

Ontwikkelingsvisie Sporthal Buitenhof (553219)

Inspreker de heer Zijlstra van Uitvaartvereniging De Laatste Eer voorziet problemen door het verkleinen van de parkeercapaciteit. Ook verwacht hij dat de nu al aanzienlijke overlast door jongeren groter zal worden. Hij ziet in het plan een risico voor de bedrijfsvoering.

Wethouder Grashoff geeft aan dat er in het plan voldoende parkeerplaatsen zijn volgens de geldende normen. Hij zegt toe dat hij over het parkeren in de voorbereiding van het ontwikkelingsplan nog apart met De Laatste Eer zal overleggen. Dit zal worden teruggemeld aan de commissie.

Wethouder Torenstra zegt toe dat hij de kwestie van overlast door jongeren ter sprake zal brengen in het Signaleringsoverleg.

De fractie van Leefbaar Delft spreekt zich uit tegen nieuwbouw en voor renovatie. Alle andere fracties spreken zich positief uit over de ontwikkelingsvisie.

   

11.

Ontwikkelingsvisie Yperstraat (559360)

Voorzitter: het college verzoekt de commissie, een voorkeur uit te spreken over het al dan niet handhaven van het Yperdek (parkeerdek),  en voor het al dan niet handhaven op die plek van twee bedrijven.

Inspreker de heer Schaareman (Belangenvereniging Zuidpoort) spreekt zijn tevredenheid uit over de ontwikkelingsvisie. Het Yperdek moet zeker verdwijnen, de voorkeur gaat uit naar ondergronds parkeren. Hij stelt voor dat er wat meer parkeerplaatsen worden gebouwd dan volgens de norm nodig zijn, en die dan te verkopen.

Wethouder Grashoff geeft het dilemma aan van het marktconform verkopen van ondergrondse parkeerplaatsen. In dat geval kunnen er geen vergunninghouders meer parkeren en wordt de druk op de bovengrondse parkeerplaatsen erg groot. Als er plaatsen voor vergunninghouders worden gemaakt in de ondergrondse garage, draagt de gemeente de bijna volledige kostprijs van ca. € 35.000,- per plaats. Wethouder zegt toe, dat hij in een later stadium van de planvorming een peiling zal houden naar de bereidheid van bewoners / vergunninghouders om een parkeerplaats te kopen.

De fracties spreken zich unaniem uit tegen handhaving van het Yperdek op die plek. Een meerderheid is voor onderzoek naar de mogelijkheid van uitplaatsing van de bedrijven. De commissie spreekt zich uit voor zoveel mogelijk parkeerplaatsen ondergronds.

   

12.

De voorzitter sluit de vergadering om 21.40 uur.

 

terug naar boven