1.     Opening/mededelingen

Edith Bijleveld-van der Hoeven opent het overleg en heet de aanwezigen welkom.

 

2.     Vaststellen agenda

Op verzoek van Rolf Backelandt wordt het onderwerp Julianalaan West’ op de agenda gezet, indien dit onderwerp niet aan de orde komt bij de andere agendapunten.

 

3.     Vaststellen verslag d.d. 20 januari 2004

Het verslag wordt ongewijzigd vastgesteld.

 

De actiepuntenlijst wordt nagelopen, een exemplaar hiervan is bij dit verslag toegevoegd.

 

Het lijstje van de Belangenvereniging TU Noord wordt eveneens nagelopen:

Sloop en nieuwbouw:

·       De sloop van Biochemie blijft een discussiepunt. Edith Bijleveld-van der Hoeven legt uit dat, met het voorbereidingsbesluit, door de raad is vastgesteld dat dit pand niet op de monumentenlijst komt. Bianca, Edith heeft dit ongeveer inderdaad wel gezegd, maar het klopt niet. In de eerste voorbereidingsbesluiten die voor het gebied zijn genomen (1995 ofzo) werd verwezen naar een Nota van Randvoorwaarden en Uitgangspunten waarin was aangegeven welke gebouwen behouden moesten blijven en welke niet. In die nota is Julianalaan 67/Biochemie inderdaad níet opgenomen. Overigens is in die nota ook Mijnbouwplein 11 (Technische Physica) niet opgenomen, maar dat terzijde. In het laatste voorbereidingsbesluit zijn de gebouwen die behouden moeten blijven níet expliciet genoemd (in de voorgaande dus ook niet), maar is verwezen naar het concept-ontwikkelingsplan. Impliciet klopt het dus wel wat Edith zegt, maar letterlijk niet. Bovendien is het gebouw in eigendom van de TU, waardoor het behoud van Biochemie niet door de gemeente kan worden afgedwongen.

Ronald Kuil vult hierop aan dat de TU in principe heeft besloten dit pand te slopen voor nieuwbouw en hiertoe ook gerechtigd is. Rolf Backelandt en Hans de Vries geven aan dat de bewoners het niet eens zijn met de sloop en zouden graag de criteria, die de TU hiervoor hanteert, zien om deze te beoordelen.

·       Hoogbouw Schoemakerstraat: Edith Bijleveld-van der Hoeven meldt dat toekomstige bouwvergunningen eventueel  langs haar zouden kunnen gaan ter beoordeling, maar garanties kunnen nooit worden gegeven. Dit is een beetje een rare zin. Volgens mij speelde hier de discussie dat het groene karakter gehandhaafd moet blijven en dat bewoners bang zijn, dat als nieuwe bewoners gaan klagen over de bomen voor het gebouw deze bomen dan alsnog verdwijnen. Misschien dat Edith toen heeft opgemerkt dat kapvergunningen langs haar moeten gaan, maar dat kan ik me niet herinneren.

·       HoogBebouwing Zuidplantsoen: komt in het Beeldkwaliteitsplan aan de orde.

·       Nieuwbouw Gele Scheikunde: momenteel wordt een onderzoek uitgevoerd naar speelplekken (en groen) in het gebied. Dit onderzoek was in het overleg van d.d. 6 november 2003 door wethouder Rik Grashoff toegezegd.

 

Verkeer/Leefbaarheid: dit komt bij agendapunt 4 aan de orde.

 

Voorzieningen:

·       Verdwijnen groen Julianalaan west: zoals al eerder vermeld bij het vorig punt wordt er momenteel onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor speelplekken (en groen).

Edith Bijleveld-van der Hoeven brengt naar voren dat de Botanische Tuin is gehandhaafd, evenals het groen bij de Poortlandplein. Het grasveldje achter de Botanische Tuin zal echter wel worden bebouwd zoals gepland was.

Ronald Kuil vult hierop aan dat wat aan groen rondom de Botanische Tuin wordt behouden, in overleg met de directeur van de Botanische tuin is gebeurd.

·       Toename parkeerdrukte: Edith vertelt dat voor het gebied parkeernormen zijn vastgesteld. De norm is gemeentelijk vastgesteld op 1,5 parkeerplek per huishouden voor bestaande woningen, de nieuwbouw is zelfvoorzienend. Huh? De parkeernorm voor bestaande bebouwing doet er niet toe volgens mij. In ieder geval moet bij de planontwikkeling voldoende parkeergelegenheid worden gerealiseerd, waarbij de Nota parkeren en stallen vigerend beleid is. Ik weet zo niet precies of 1,5 dan de juiste norm was. De normen uit de oorspronkelijke nota zijn nog wat aangepast namelijk. Misschien moet je die even voor de zekerheid checken.  Etienne vd Horst vertelt dat uit verrichtte nachttellingen is gebleken dat er voldoende parkeerplekken in het gebied zijn. Bas Kolen merkt op dat de zgn. ‘grijze’ parkeerplekken, die nu gedoogd zijn aan de Michiel de Ruyterweg en Mijnbouwplein, zullen verdwijnen volgens de plannen. Hiertegen hebben de bewoners bezwaar omdat zij vrezen dat, zonder deze grijze parkeerplekken, een nog groter tekort aan parkeerplekken zal ontstaan.

 

Planvorming:

·       Geen overleg met bewoners: Edith Bijleveld-van der Hoeven merkt op dat dit overlegtraject wel degelijk een structurele samenwerkingsvorm is waarmee we proberen een goede middenweg te vinden. De TU is eigenaar van de grond en maakt de plannen en vraagt hierbij de medewerking van de gemeente. Hans de Vries merkt op dat de bewoners in een eerder stadium bij de plannen betrokken zouden willen worden en niet pas bij inspraak achteraf. Ronald Kuil geeft aan dat de bewoners juist middels dit platform in een vroeg stadium bij betrokken worden en erkent een tegenstrijdigheid in de belangen van de TU en die van de bewoners. Rolf Backelandt is van mening dat deze belangen niet persé tegenstrijdig hoeven te zijn. Ab Abbinga merkt op dat de dichtheid van het plan een belangrijke factor is en is van mening dat de gemeente een stelling zou moeten innemen over het meningsverschil tussen de TU en de bewoners.

Ronald Kuil zegt toe dat de TU bereid is, v.w.b. de

speelplekken, met de bewoners te praten wanneer de kaders eenmaal bekend zijn.

 

·       Gebrekkige informatievoorziening: Hans de Vries merkt op dat dit niet direct op de gemeente slaat, maar vooral op andere partijen. Edith Bijleveld- van der Hoeven merkt op dat alle informatie, die bij de gemeente aanwezig is, al ter inzage wordt gegeven. De overige informatie is vertraagd, de ontwikkelaars zitten momenteel te wachten op uitkomsten van dit platform en kunnen pas daarna het Beeldkwaliteits-plan afronden ter vaststelling door de wethouder.

 

4.     Verkeer

Etienne vd Horst laat op tekening 3 varianten zien:

 

Variant 1: zoals bekend de bestaande tekening uit het rapport van Goudappel Coffeng. Hierbij was de Mijnbouwstraat verkeerskundig uit het plan gehaald.

 

Variant 2: de huidige situatie inclusief de tram er in getekend. De tram komt dan zover mogelijk van de huizen vandaan met ertussen nog een 2-richtingen fietspad.

 

Variant 3: de Mijnbouwstraat wordt een doorgaande route zonder uitwegen. Dit heeft tot voordeel dat de Julianalaan west heel onaantrekkelijk wordt gemaakt en deze straat krijgt het profiel van woonstraat. De Michiel de Ruyterweg zal hiermee aanzienlijk minder verkeer te verwerken krijgen en er zal meer ruimte zijn voor parkeerplekken. Knelpunt is het Poortlandplein; het is nog niet bekend of het Poortlandplein deze veranderingen aankan. Deze  variant is zo nieuw dat  alle consequenties nog op verschillende punten in kaart gebracht moeten worden. Pas daarna kan de variant als ambtelijk advies naar de wethouder ter vaststelling.

Dhr. Sibrandie merkt op dat deze variant nog steeds niet het sluipverkeer, dat van de A-14 af komt, oplost. Bovendien zijn de Julianalaan en het zware vrachtverkeer niet meegenomen in het rapport van Goudappel Coffeng.

Hans de Vries vraagt of er nagedacht is over deze oplossing in combinatie met het LVVP en de komst van de N470. Etienne vd Horst antwoordt dat dit uiteraard het geval is.

 

Rolf Backelandt informeert wanneer de herinrichting wordt verricht. Edith Bijleveld-van der Hoeven antwoordt dat alles in het bestemmingsplan vastgelegd zal worden met de regels waaraan moet worden voldaan. De feitelijke uitvoering van het bestemmingsplan zal pas met de aanleg van de tram of de vernieuwing van de rioleringen (aan de Julianalaan) gebeuren. Bianca, in het ontwikkelingsplan en het bestemmingsplan zal wel de nieuwe situatie beschreven worden, maar in een bestemmingsplan kan je niet regelen dat

 

Hans de Vries vraagt wat er met de variant 3 gebeurt, als de tram er niet komt. Edith Bijleveld-van der Hoeven zegt toe dat de weg-beschildering al voor die tijd aangebracht kan worden, maar pas nadat de consequenties van de variant in beeld gebracht zijn. In deze alinea klopt iets  niet, omdat het ‘antwoord’ van Edith niet op de vraag erboven slaat. Ik weet ook niet precies op welke manier er over gesproken is. Volgens mij heeft Edith aangegeven dat de komst van de tram toch wel redelijk zeker is o.i.d. Dat verhaal over die wegbeschildering slaat op het stukje eerder, wannéér met de uitvoering van de maatregelen kan worden begonnen. Toen heeft Edith volgens een opmerking gemaakt in deze trant.

 

Er wordt afgesproken dat de variant 3 verder uitgewerkt wordt en de consequenties in kaart gebracht worden. Vervolgens zal het plan aan de wethouder worden voorgelegd ter besluitvorming. In de volgende vergadering zal de uitkomst hiervan gemeld worden.

 

Luchtkwaliteit:

Volgens afspraak uit de vorige vergadering heeft Marcel Bovy de berekeningen uitgevoerd en hiervan twee memo’s opgesteld. Deze memo’s worden tijdens deze vergadering rondgedeeld. Marcel Bovy licht toe dat de uitkomst van de berekeningen sterk afhankelijk is van het feit of de Mijnbouwstraat erin blijft of niet.

Dhr. Sibrandi merkt op dat er in de huidige situatie, met name ’s avonds, erg hard wordt gereden over de Michiel de Ruyterweg en is van mening dat het er noodzakelijk is hier maatregelen tegen te treffen. Etienne vd Horst merkt op dat de maatregelen die hiervoor bestaan toegepast zullen worden, indien nodig.

 

5.     Beeldkwaliteitsplan

Tijdens de vorige vergadering zijn er afspraken gemaakt om de harde rooilijnen in het bestemmingsplan vast te leggen, evenals de bouwbesluiten (?? Bouwhoogten bedoel je denk ik?). Voor wat betreft Dde architectuur van de nieuwbouw en aanpassingen aan de bestaande bebouwing worden richtlijnen gegeven zal vastgelegd worden in het beeldkwaliteitsplan.

Edith Bijleveld-van der Hoeven brengt naar voren dat de verzamelde reacties van de bewoners nog niet bij de gemeente zijn ontvangen. Hans de Vries legt uit dat de meeste opmerkingen al in het vorige overleg naar voren waren gebracht en vastgelegd in het verslag, hij informeert wat met die opmerkingen gedaan is in het beeldkwaliteitsplan. Edith Bijleveld-van der Hoeven vertelt dat alle opmerkingen zijn verwerkt in het plan.  Is dat zo? Volgens mij moeten we alle opmerkingen van zowel bewoners als ontwikkelaars en TUD nog bij elkaar vegen en kijken wat we ermee doen.

Er wordt afgesproken dat de overige reacties binnen een week na vandaag nog worden ingezonden, zodat het Beeldkwaliteitsplan afgerond kan worden.

 

Bas Kolen informeert of de 3everkeersvariant consequenties heeft voor het terugleggen van de rooilijn van het ‘gatengebouw’ (werd dat zo genoemd? ). Ankie vd Sande merkt op dat dit eveneens moet worden onderzocht en dit zal dus meegenomen worden bij het onderzoek.

 

6.     Rondvraag

Van de rondvraag wordt geen gebruik gemaakt.

 

Volgende vergadering: nog niet bekend, Bianca organiseert op korte termijn       een nieuwe bijeenkomst.