In de tweede helft van 2006 zal de openbare bibliotheek met de Disc-o-take en het Kunstcentrum verhuizen naar de nieuwe huisvesting tegenover theater de Veste. Hierdoor komt het huidige bibliotheekpand aan de Kruisstraat vrij. Dit pand is eigendom van de gemeente. Het vakteam Vastgoed heeft de bouwkundige staat van het pand extern laten beoordelen en de conclusie is dat gezien de technische staat en bouwkundige indeling, herbestemming van het pand niet realistisch is. Ook zijn er zowel intern als extern geen mogelijke huurders voor dit pand (ca. 3600 m2 bvo) in portefeuille en deelverhuringen in het bestaande pand is onrendabel. Dit gegeven is aanleiding om een project te starten dat tot doel heeft de bibliotheeklocatie aan de Kruisstraat te herontwikkelen. Deze startnotitie is bedoeld om dit project nader te definiëren en af te bakenen. In dit kader heeft er inmiddels een eerste ruimtelijke verkenning plaatsgevonden, evenals een globale financiële haalbaarheidsanalyse.
Uit de eerste ruimtelijke verkenning blijkt dat naast de genoemde bibliotheek mogelijk nog twee andere locaties in het gebied rond de Yperstraat en Kruisstraat in aanmerking komen voor herontwikkeling (zie figuur 1).
De locatie van de bibliotheek (deelplan 1) zal in ieder geval worden herontwikkeld. Hierbij kan ook het aan de westzijde grenzende pand worden betrokken, dat eigendom is van woningbouwcorporatie Vestia. De herontwikkeling van deze locatie biedt namelijk de mogelijkheid de winkelfunctie aan de Kruisstraat te verbeteren. Dit zijn nu kleine ongelijkvloerse winkels. Uitbreiding van deze winkels is een voorwaarde voor een goede ontwikkeling van de winkelroute: Bastiaansplein - Bastiaanspoort - Pynepoort – Kruisstraat. De verbetering van deze winkelfunctie wordt daarom gezien als één van de belangrijkste doelstellingen van dit project.
De tweede locatie (deelplan 2) die in aanmerking komt voor herontwikkeling is het terrein ten oosten van de bibliotheek, waar nu de Kwik Fit en het autoverhuurbedrijf Köhler gevestigd zijn. Gezien het voortgaande proces van het autoluw maken van de binnenstad zijn deze
(auto)bedrijven mogelijk geïnteresseerd om te verhuizen naar een locatie buiten de binnenstad. In dat geval ontstaan er mogelijkheden voor een nieuwe invulling met meer bij de binnenstad passende functies.
Tenslotte komt ook het Yperdek (deelplan 3) in aanmerking voor herontwikkeling. Na oplevering van de Zuidpoortgarage vervallen hier de bezoekersparkeerplaatsen. Wel moeten de huidige vergunninghouders-plaatsen die aan de voorkant van het Yperdek liggen, gecompenseerd worden op het Yperdek. Dit betekent dat bij een eventuele herontwikkeling 93 vergunninghoudersplaatsen gehandhaafd dienen te blijven. Technisch gezien is er op dit moment geen noodzaak om het Yperdek te vervangen. Wel zou herontwikkeling van de Yperdeklocatie de kwaliteit van het gebied ten goede komen.
Het programma voor de (eventuele) herontwikkeling van deze locaties ligt nog niet vast. Woningbouw, gecombineerd met kleinschalige bedrijfsruimtes ligt echter voor de hand. Aandachtspunt hierbij is dat voor de nieuwe woningen ook (ondergrondse) parkeergelegenheid gecreëerd moet worden.
Het parkeerterrein aan de Kruisstraat tegenover Blokker en het parkeerterreintje tussen het Yperdek en de Kruisstraat zijn reeds bestaande ontwikkellocaties. Deze zijn opgenomen in de bestaande realiseringsovereenkomst met de MAB. Het terrein tegenover Blokker maakt reeds deel uit van het bestemmingsplan Zuidpoort.
In de geheime bijlage 1 zijn de resultaten van de financiële haalbaarheidsanalyse weergegeven. In dezelfde bijlage wordt ook een voorstel gedaan voor de ontwikkelingsstrategie.
Onderstaand worden het proces en de planning in hoofdlijnen beschreven.
Fase
1 (Definitiefase), gereed: mrt 2005
1. Opstellen startnotitie
2. Openen grondexploitatie
3. Opstellen ontwikkelingsvisie
4. Onderzoek naar Europese regelgeving t.a.v. aanbesteding
5. Selectie
projectontwikkelaar en opstellen samenwerkingsovereenkomst.intentie-overeenkomst
Bestuurlijke
besluitvorming:
·
Ontwikkelingsvisie
·
Intentie-overeenkomst
Fase
2 (ontwerp) gereed: eind 2005
1. Opstellen ontwikkelingsplan
2. Maken ontwerp (VO/DO) (door ontwikkelaar)
3. Maken
ontwerp aanpassing buitenruimte (VO/DO)
4.
Opstellen
samenwerkingsovereenkomst
Bestuurlijke besluitvorming:
·
Vaststelling ontwikkelingsplan
·
Vaststelling definitief bouwplan
Fase
3 (voorbereiding) gereed: medio 2006
1. Maken bestek (door ontwikkelaar)
2. Aanvraag bouwvergunning en art. 19.1 procedure
3. Aanbesteding (door ontwikkelaar)
4. Grondoverdracht
Bestuurlijke
besluitvorming:
·
Goedkeuring grondoverdracht
Fase 4 (uitvoering) start: tweede helft 2006, gereed: 2008
1. Bouwrijp
maken
2. Bouwen
en inrichting openbare ruimte.
·Ontwikkelingsvisie
·Ontwikkelingsplan
·Samenwerkingsovereenkomst met
ontwikkelaar
·De grondoverdracht
Naast de formele inspraakprocedures zal het plan in de verschillende fases besproken worden met de omwonenden, ondernemers en andere belanghebbenden. Daarnaast zal het plan besproken worden in het reguliere belangenoverleg Zuidpoort, waarin naast de belangenvereniging Zuidpoort ook de OFD en de kamer van Koophandel vertegenwoordigd zijn.
Voorstel
1. In te stemmen met de inhoud van deze startnotitie.