Nota

 

Datum

28-04-2005

Ons Kenmerk

559316

Opsteller

Annet vd Elst

 

Bijlagen

0        

Onderwerp

Gereguleerd parkeren gebied F


 

 

1. Inleiding

Achtergrond

Per 1 juli 2004 is op de Scheepmakerij, Hertog Govertkade, Botaniestraat, Kanaalweg en een deel van de Rotterdamseweg gereguleerd parkeren ingevoerd. Samen met Delftzicht vormt dit gebied F.

 

Begin 2005 is een evaluatie gedaan van het gereguleerde parkeren dat een jaar geleden is ingevoerd. Naar aanleiding van deze evaluatie wordt in deze nota een aantal voorstellen gedaan.

 

Leeswijzer

In paragraaf 2 worden de bloktijden in gebied F geëvalueerd, in paragraaf 3 de bezoekerskaart. In paragraaf 4 komt het mixparkeren aan bod en paragraaf 5 de gebiedsbegrenzing. In paragraaf 6 worden de toekomstige ontwikkelingen besproken en in paragraaf 7 wordt een aantal voorstellen gedaan.

2. Bloktijden

Het gereguleerd parkeren is niet gedurende de hele dag van kracht, maar alleen tijdens bloktijden. Bloktijden zijn tijden waarin alleen met een vergun­ning (of tegen betaling) geparkeerd mag worden. De bloktijden zijn zo geko­zen dat bezoekers van de binnenstad, met name in de avond, uit de wijk worden geweerd, omdat dit de tijd is dat de parkeerdruk het hoogst is.

Bij het onderzoek is aan respondenten gevraagd of men tevreden is met de huidige bloktijden. Dit is ook aan bewoners van Delftzicht gevraagd. Uit beide onderzoeken blijkt dat men tevreden is met de huidige bloktijden.  De huidige bloktijden zijn als volgt:

-        Maandag tot en met vrijdag van 9:00 uur tot 11:00 uur en van 16:00 uur tot 20:00 uur.

-        Zaterdag van 12:00 uur tot 18:00 uur.

Voorgesteld wordt deze bloktijden zo te houden.


3. Bezoekerskaart

De bezoekerskaart heeft in alle parkeergebieden dezelfde vorm. Het is een kaart die het hele jaar door gebruikt kan worden. Met de kaart mag echter maximaal 3 uur achter elkaar binnen de bloktijden geparkeerd worden. Deze beperking is ingevoerd om de kans dat de bezoekerskaart dagelijks (bijvoorbeeld voor de eigen (tweede) auto of voor een werker in het gebied)  wordt gebruikt te beperken. Als de bezoekerskaart veel wordt gebruikt voor doelen waar deze niet voor bedoeld is leidt dit tot een hogere parkeerdruk en dat is (in de meeste wijken) niet gewenst.

 

De wijk Delftzicht heeft aangegeven graag een bezoekerskaart te willen zonder de beperking van het gebruik van drie achtereenvolgende uren. Vakteam Mobiliteit  heeft aangegeven er de voorkeur aan te geven de bezoekerskaart in alle gebieden gelijk te houden. Uit de evaluatie van gebied C is echter ook de vraag gekomen voor verruiming van de bezoekerskaart. Omdat het momenteel niet helemaal duidelijk is of de voordelen van een langere geldigheid van de bezoekerskaart opwegen tegen de nadelen en lijkt het ons zorgvuldiger om dit verder uit te zoeken alvorens een besluit te nemen. De afweging over het al dan niet aanpassen van de geldigheid van de bezoekerskaart zal ofwel bij de evaluatie van gebied C (juni) aan bod komen, ofwel bij de aanpassing van de tarievennota in het najaar. Dan kan een eventuele wijziging voor alle gebieden tegelijkertijd per 1 januari 2006 worden ingevoerd.

 

Voorgesteld wordt de geldigheid van de bezoekerskaart te handhaven op drie uur.

4. Mix- parkeren

Op dit moment is er in Delftzicht op drie plekken mix-parkeren (betaald en vergunninghouders) of betaald parkeren en op de Rotterdamseweg op 1 plek. Het zijn de volgende locaties:

a)       de parkeerplaatsen op het Plein Delftzicht tussen de Hooikade en de Crommelinlaan (betaald parkeren)

b)       Crommelinplein (betaald parkeren)

c)       de parkeerplaatsen aan de oostzijde van de Rotterdamseweg gerekend vanaf de Hertog Govertkade tot aan de Mijnbouwstraat (mix-parkeren)

d)       de parkeerplaatsen op het afgebakende deel aan de westzijde van het terrein gelegen nabij de Groene Haven (mix-parkeren).

 

De bewoners zijn tevreden over de locaties. De plaatsen genoemd onder c) worden bij de huidige plannen van de herontwikkeling Rotterdamseweg gehalveerd. Uit het gebruik van deze plaatsen blijkt echter niet dat dit een probleem op gaat leveren. Uitbreiding van het aantal mixplekken op deze locatie naar de Hertog Govertkade vond de werkgroep niet wenselijk omdat daarmee bezoekers van de binnenstad kunnen worden aangetrokken.

 

Voorgesteld wordt de mixplaatsen te handhaven op de bestaande locatie.

5. Parkeerdruk

Bij invoering van gereguleerd parkeren op de Hertog Govertkade, Scheepmakerij, deel Rotterdamseweg, Kanaalweg en Botaniestraat is toegezegd deze invoering na een jaar te evalueren met als belangrijkste doel na te gaan of er nog gebiedsuitbreiding nodig is. De belangrijkste instrumenten voor deze evaluatie zijn de huis- aan- huis enquête en de parkeertellingen. Daarnaast is er regelmatig overleg geweest met de werkgroep parkeren gebied F om beter inzicht te krijgen in wat er in de buurt leeft.

 

In de enquête is gevraagd welke bewoners parkeren als een probleem ervaren en wat deze bewoners vinden van invoering van gereguleerd parkeren. In tabel 1 is aangegeven in welke straten een meerderheid aangeeft dat parkeren een probleem is (kolom 1). Alleen aan degene die aangegeven hebben dat parkeren een probleem is, is gevraagd of gereguleerd parkeren daarvoor een oplossing kan zijn (kolom 2). In de derde kolom is aangegeven welk deel van de respondenten en aangeeft dat parkeren een probleem is en een oplossing ziet in gereguleerd parkeren. Dit is het deel dat in ieder geval positief is over invoering van gereguleerd parkeren. Er is niet bekend wat het draagvlak voor invoering van gereguleerd parkeren is onder respondenten die parkeren niet als een probleem ervaren. Dit % (dat vermoedelijk niet hoog is) is dan ook niet meegenomen in kolom drie.

 

Tabel 1. Straten waar wordt aangegeven dat parkeren een probleem is

 

Parkeren = probleem[1]

Oplossing = gereguleerd parkeren1

Zeker % voor invoering van gereg. park.[2]

Parkeerdruk

Bauxietpad

71%

80%

57%

Zeer hoog

Diamantpad

79%

73%

58%

Zeer hoog

Mijnbouwstraat

84%

68%

57%

Zeer hoog

Mijnbouwplein

83%

60%

50%

Zeer hoog

M.Trompstraat tot aan Piet Heinstraat

100%

75%

75%

Zeer hoog

M. Trompstraat vanaf Piet Heinstraat

52%

35%

18%

hoog

Piet Heinstraat

55%

62%

34%

Zeer hoog

M. de Ruijterweg

70%

0%

0%

Geen pp. aanwezig

 

Het ervaren parkeerprobleem op de Michiel de Ruijterweg komt voort uit het feit dat hier geen parkeerplaatsen zijn. Bewoners moeten op de Julianalaan parkeren wat een stukje lopen is, maar waar wel voldoende ruimte is. Dit is ook de reden dat bewoners zelf al aangeven dat gereguleerd parkeren hier geen oplossing biedt.

 

In kolom vier is de conclusie uit de parkeertellingen weergegeven. De resultaten van de parkeertellingen zijn als bijlage bij deze nota gevoegd.

6. Gebiedsbegrenzing

Uit de parkeertellingen en uit de effectmeting (enquête) blijkt dat in het gereguleerd gebied de parkeerdruk erg omlaag is gegaan ten opzichte van vorig jaar. Bewoners zijn erg tevreden over de invoering van gereguleerd parkeren. Deze ervaringcijfers kennen wij ook uit andere gebieden. In Delftzicht bijvoorbeeld waren er bij invoering van gereguleerd parkeren veel bewoners die vraagtekens zetten bij het effect daarvan op de parkeerdruk. Nu blijkt dat het effect groot is geweest en dat bewoners goed kunnen parkeren in de buurt van hun woning.

 

Naast bovenstaande ervaring hebben wij de ervaring dat invoering van gereguleerd parkeren het beste werkt als het een enigszins afgerond gebied betreft. Het heeft de voorkeur niet in losse straatjes gereguleerd parkeren in te voeren. Bij aanleg van een nieuwe wijk wordt de parkeernorm ook over de hele wijk berekend en niet op straat niveau.

 

Bij het begrenzen van het gebied moet tenslotte nog rekening gehouden worden met een aantal ontwikkelingen in het gebied:

  1. het ontwikkelingsplan Mijnbouwstraat
  2. de herinrichting van de Rotterdamseweg
  3. de ontwikkelingen in de TU-wijk

 

Ad a. Het Mondriaancollege in de Mijnbouwstraat is voornemens het pand te verbouwen, waarna het gebruikt gaat worden ten behoeve van volwasseneducatie op MBO-niveau. Het Mondriaancollege heeft een deel van haar grond aan de Gemeente verkocht. De Gemeente is voornemens hier een aantal woningen te ontwikkelen en extra parkeergelegenheid aan te leggen. De te ontwikkelen woningen krijgen eigen parkeerplaatsen en komen met de voorkant aan de Maerten Trompstraat te liggen.

 

Ad b. De Rotterdamseweg vanaf de Schie tot aan de Julianalaan wordt heringericht. Het plan voor de herinrichting wordt op dit moment samen met bewoners gemaakt.

 

Ad c. De TU heeft alle panden in het noordelijke TU-gebied verkocht. Voor een groot deel komen hier woningen. Daarnaast is de TU bezig om in het middengebied een aantal wijzingen aan te brengen. Het aantal functies in het middengebied wordt vergroot en de TU is voornemens om op termijn betaald parkeren in te voeren.

 

In tabel 2 is aangegeven wat wordt voorgesteld ten aanzien van de straten waar parkeren als een probleem wordt ervaren. Bij de Piet Heinstraat is aangegeven dat hier nog sprake is van een twijfelgeval. Er is hier geen overtuigend draagvlak voor de invoering van gereguleerd parkeren. Indien echter op het Mijnbouwplein en de Maerten Trompstraat gereguleerd parkeren wordt ingevoerd is het waarschijnlijk dat het draagvlak op de Piet Heinstraat stijgt.


Tabel 2  Voorstel gebiedsuitbreiding gebied F

 

Voorstel

Reden

Bauxietpad

Toevoegen

Draagvlak en hoge parkeerdruk

Diamantpad

Toevoegen

Draagvlak en hoge parkeerdruk

Antracietpad

Toevoegen

Parkeerplaats die hoort bij Bauxietpad en Diamantpad.

Mijnbouwstraat

Toevoegen

Draagvlak en hoge parkeerdruk

Mijnbouwplein

Toevoegen

Draagvlak en hoge parkeerdruk.

M.Trompstraat

Toevoegen tot aan Piet Heinstraat

Draagvlak en hoge parkeerdruk in het eerstel deel, geen draagvlak in het tweede deel.

Piet Heinstraat

Besluit gevraagd over toevoeging.

Matig draagvlak maar wel een hoge parkeerdruk.

M. de Ruijterweg

Niet toevoegen

Probleem wordt niet opgelost door gereguleerd parkeren.

 

Het Mijnbouwplein grenst zodanig aan de Piet Heinstraat dat ook bebording lastig wordt indien de Piet Heinstraat niet wordt toegevoegd.

De werkgroep gereguleerd parkeren gebied F was in meerderheid niet voor het toevoegen van de Piet Heinstraat. De werkgroep vindt dat bewoners eerst geïnformeerd moeten worden over de inhoud van dit voorstel zodat zij zelf voor de commissie duurzaamheid van 17 mei nog aan kunnen geven of zij gezien de rest van het voorstel graag gereguleerd parkeren willen of niet. Bewoners worden na de B&W-vergadering van 26 april geïnformeerd. Aan de cie Duurzaamheid wordt vervolgens gevraagd advies uit te brengen zodat de Raad een beslissing kan nemen.

 

Om na te gaan wat het te verwachte effect is bij invoering uitbreiding van gereguleerd parkeren volgens bovenstaand voorstel is de parkeernorm per deelgebied berekend.

 

 

Tekstvak: Figuur 1 voorstel gebied F Over de gehele wijk bezien is de parkeernorm 1,19. In het gebied dat nu gereguleerd is, is de parkeernorm 1,33. In dit gebied is nu dan ook parkeer-ruimte over. In het gebied dat voorgesteld wordt toe te voegen is de parkeernorm 0,87. In het nieuwe gebied wat dan ontstaat (afgezien van Delftzicht) wordt de parkeernorm dan 1,05. De verwachting is dat deze parkeernorm van 1,05 voldoende is voor dit gebied.

Dit wordt ondersteund door de parkeertellingen. In het deel van de wijk dat overblijft is de parkeernorm 1,28. Ook dit zou voldoende moeten zijn voor dit deel van de wijk. Deze getallen zijn verder uitgewerkt in het overzicht met parkeertellingen in de bijlage.

 

Voorgesteld wordt om toe te voegen aan gebied F: Bauxietpad, Diamantpad, Antracietplaats, Mijnbouwstraat (tussen Mijnbouwplein en Rotterdamseweg), Mijnbouwplein en  Maerten Trompstraat van Mijnbouwstraat tot Piet Heinstraat.

 

Aan de Raadscommissie wordt gevraagd advies te geven aan de Raad over het al/ of niet toevoegen van de Piet Heinstraat.

 

In de tellingen zijn de te realiseren parkeerplaatsen op het terrein van de Mondriaanschool nog niet meegeteld. Ook de te legaliseren parkeerplaatsen in de Maerten Trompstraat en de Mijnbouwstraat zijn nog niet meegenomen in deze parkeerbalans. Er wordt voorgesteld om de langsparkeervakken in de Mijnbouwstraat en de Maerten Trompstraat zoals die aangegeven zijn in het ontwikkelingsplan Mijnbouwstraat, aan te leggen gelijktijdig met het invoeren van gereguleerd parkeren in een deel van de Maerten Trompstraat en de Piet Heinstraat. Dit zijn in totaal 13 parkeerplaatsen. Dit betekent dat een deel van de werkzaamheden beschreven in het ontwikkelingsplan Mijnbouwstraat naar voren worden gehaald. Dit omdat het aantal aanwezige parkeerplaatsen in de Piet Heinstraat ten opzichte van het aantal woningen beperkt is.

 

Voorgesteld wordt om indien wordt besloten tot invoering van gereguleerd parkeren in de Piet Heinstraat, de aanleg/ legalisering van parkeerplaatsen in het eerste deel van de Maerten Trompstraat naar voren te halen zodat er voldoende parkeerruimte voor bewoners is bij invoering van gereguleerd parkeren daar.

7. Voorstel

Voorgesteld wordt:

-        Het gebied uitbreiden met Bauxietpad, Diamantpad, Antracietplaats, Mijnbouwstraat, Mijnbouwplein en Maerten Trompstraat oneven tot nr 21.

 

-        Een beslissing te nemen over het al of niet uitbreiden van het gebied met de Piet Heinstraat.

 

-        De mogelijke langsparkeervakken in de Mijnbouwstraat en de Maerten Trompstraat, zoals aangegeven in het ontwikkelingsplan Mijnbouwstraat bij invoering van gereguleerd parkeren in een deel van de Maerten Trompstraat en de Piet Heinstraat aan te leggen.

 

-        De geldigheid van de bezoekerskaart vooralsnog te handhaven op 3 uur.

 

-        Over 3 jaar opnieuw te evalueren.

8. Communicatie

Om dit voorstel tot stand te brengen hebben vier werkgroepbijeenkomsten plaatsgevonden. Daarnaast is een nieuwsbrief naar de hele wijk gestuurd (eind april) en is een enquête gehouden. In de nieuwsbrief is uitdrukkelijk aangegeven wat de inhoud van het voorstel aan het gemeentebestuur is en wat mogelijkheden zijn voor bewoners om hun mening kenbaar te maken. Met name bewoners van de Piet Heinstraat zijn uitdrukkelijk uitgenodigd hun mening ten aanzien van het voorstel kenbaar te maken aan de cie DZH of aan het vakteam Mobiliteit voor 17 of op 17 mei.

 

Nadat de Raad over deze nota besloten heeft zal een publicatie in de Stadskrant worden geplaatst.


BIJLAGE PARKEERTELLINGEN

 

B1. Parkeerdruk



B2. Parkeerbalans

 

 

 

 

 

 

 



[1] Andere antwoordcategorieën zijn nee en weet niet. In het andere deel zitten dus ook een aantal neutrale meningen.

[2] Dit % is berekend door kolom 1 en kolom 2 met elkaar te vermenigvuldigen.