Nota

 

Datum

20-05-2005

Ons Kenmerk

575720

Opsteller

Annet vd Elst

 

Bijlagen

0        

Onderwerp

Gereguleerd parkeren gebied F Hier gebied C zettenCF


 

 

1. Inleiding

Achtergrond

Per 1 oktober 2001 is in de Olofsbuurt en het Westerkwartier (gebied C) gereguleerd parkeren ingevoerd. In 2003 is de laatste evaluatie gedaan in gebied C en in juni 2003 heeft de Raad besloten het gereguleeerdgereguleerd parkeren in gebied C definitief in te voeren. Toen is afgesproken dat na 2 jaar weer een evaluatie zou worden gedaan. Dat is nu gebeurd. Naast de evaluatie is ook een draagvlakmeting gedaan in het gebied tussen het bestaande gebied C en de provinciale weg. Naar aanleiding van de evaluatie en de draagvlakmetingze evaluatie wordt in deze nota een aantal voorstellen gedaan.

 

Leeswijzer

In paragraaf 2 worden de bloktijden in gebied C geëvalueerd, in paragraaf 3 de bezoekerskaart. In paragraaf 4 komt het mixparkeren aan bod en paragraaf 5 de gebiedsafbakening. In paragraaf 6 worden de toekomstige ontwikkelingen besproken en in paragraaf 7 wordt een aantal voorstellen gedaan. In paragraaf 8 tenslotte wordt aangegeven welke communicatie er heeft plaatsgevonden met bewoners.

2. Evaluatie Bbloktijden

Het gereguleerd parkeren is niet gedurende de hele dag van kracht, maar alleen tijdens bloktijden. Bloktijden zijn tijden waarin alleen met een vergun­ning (of tegen betaling) geparkeerd mag worden. De bloktijden zijn zo geko­zen dat bezoekers van de binnenstad, met name in de avond, uit de wijk worden geweerd, omdat dit de tijd is dat de parkeerdruk het hoogst is. De huidige bloktijden zijn als volgt:

·         Maandag tot en met vrijdag van 16:00 uur tot 22:00 uur.

·         Zaterdag van 12:00 uur tot 22:00 uur.

Bij het onderzoek is aan respondenten gevraagd of men tevreden is met de huidige bloktijden. Uit de resultaten blijkt dat 40% van de respondenten tevreden is met de huidige bloktijden en 35% van de respondenten neutraal is ten opzichte van de bloktijden. Slechts 25% is ontevreden over de huidige bloktijden.

Voorgesteld wordt deze bloktijden zo te houden.

 


3. Evaluatie Bbezoekerskaart

De bezoekerskaart heeft in alle parkeergebieden dezelfde vorm. Het is een kaart die het hele jaar door gebruikt kan worden. Met de kaart mag echter maximaal 3 uur achter elkaar binnen de bloktijden geparkeerd worden. Deze beperking is ingevoerd om de kans dat de bezoekerskaart dagelijks (bijvoorbeeld voor de eigen (tweede) auto of voor een werker in het gebied)  wordt gebruikt te beperken. Als de bezoekerskaart veel wordt gebruikt voor doelen waar deze niet voor bedoeld is leidt dit tot een hogere parkeerdruk en dat is niet gewenst. Als de bezoekerskaart wordt gebruikt in plaats van een vergunning op kenteken leidt dit niet tot een hogere parkeerdruk maar wel tot minder inkomsten.

 

Uit de resultaten van de enquête van gebied C blijkt dat  74% van de respondenten wil dat met de bezoekerskaart langer geparkeerd kan worden. Ongeveer de helft van dit aantal vindt 4 uur voldoende, de rest wil een onbeperkt gebruik van de bezoekerskaart. Vakteam Mobiliteit  heeft aangegeven er de voorkeur aan te geven de bezoekerskaart in alle gebieden gelijk te houden. Uit de evaluatie van gebied F is echter ook de vraag gekomen voor verruiming van de bezoekerskaart. In tabel 1 is uiteengezet wat een langere geldigheid van de bezoekerskaart voor gevolgen heeft per gebied.

 

Tabel 1 Kans op onbedoeld gebruik bezoekerskaart

Gebied

Bloktijd

Gevolgen bezoekerskaart een uur langer geldig (4 uur).

B

 

Maandag tot en met zaterdag van 10:00 uur tot 22:00 uur

Weinig kans op (meer) onbedoeld gebruik bezoekerskaart.

C + D2

Ma tot en met vr van 16:00 uur tot 22:00 uur, za van 12:00 uur tot 22:00 uur

Iets meer kans op onbedoeld gebruik. bezoekerskaart.

D1

Ma tot en met za van 9:00 uur tot 11:00 uur en van 16:00 uur tot 20:00 uur

Met de bezoekerskaart kan een hele bloktijd worden geparkeerd. Niet een hele dag. Kans op onbedoeld gebruik bezoekerskaart is aanwezig.

E

Ma tot en met vrij van 16:00 uur tot 20:00 uur en za van 12:00 uur tot 20:00 uur

Met de bezoekerskaart kan door de week de hele dag worden geparkeerd. Kans op onbedoeld gebruik bezoekerskaart is groot.

F

Ma tot en met vr van 9:00 uur tot 11:00 uur en van 16:00 uur tot 20:00 uur. Za van 12:00 uur tot 18:00 uur.

Met de bezoekerskaart kan een hele bloktijd worden geparkeerd. Niet een hele dag. Kans op onbedoeld gebruik bezoekerskaart stijgt.

 


Gezien het feit dat we nog geen goed inzicht hebben in de financiële consequenties en de invloed op de parkeerdruk van het wijzigen van de bezoekerskaart is het voorstel om de beslissing tot het al of niet aanpassen van de tijden van de bezoekerskaart uit te stellen tot het najaar. Er is dan meer tijd voor een goede voorbereiding.

 

Als de tarievennota wordt behandeld (in het najaar) zijn de verwachte gevolgen van aanpassing van de bezoekerskaart uitgewerkt. Tegelijkertijd kan besloten worden over aanpassing van de bloktijden in de schillen. Enerzijds om de bloktijden wat meer uniform te krijgen, anderzijds om het onbedoeld gebruik van de bezoekerskaart zo laag mogelijk te houden.

 

Voorgesteld wordt de geldigheid van de bezoekerskaart niet aan te passen en dit onderwerp terug te laten komen in de tarievennota die in oktober of november in de Raad wordt behandeld.

4. Mix- parkeren

Op dit moment is er in gebied C op een aantal plekken mix-parkeren (betaald en vergunninghouders). Deze parkeerplaatsen zijn gelegen op de volgende locaties:

a)       de Houttuinen

b)       de Buitenwatersloot

c)       de Coenderstraat

d)       de Havenstraat

e)       de Hof van Delftlaan

f)         de Hugo de Grootstraat

g)       de Jacoba van Beierenlaan

h)       de Krakeelpolderweg

i)         de Laan van Vollering

j)         de Pootstraat

k)       de Singelstraat

l)         de Spoorsingel

m)     het Westplantsoen

n)       de Van Zuijlen van Neyeveltstraat

a)het Stationsplein Hier is geen mixparkeren

 

De bewoners zijn tevreden over de locaties. Bij bezoekers is er echter veel verwarring over de parkeerplaatsen onder het spoor omdat hier een deel alleen voor vergunninghouders is en een deel mix.

Met de belangenvereniging is afgesproken dat wordt voorgesteld om de parkeerplaatsen onder het spoor allemaal mix-parkeren te maken en in ruil daarvoor de parkeerplaatsen op de Singelstraat allemaal te reserveren voor vergunninghouders. Op deze manier ontstaat een duidelijkere situatie op straat en wordt voorkomen dat boetes worden uitgedeeld aan mensen die “per ongeluk” fout geparkeerd staan. 

 

Aanpassing van het regime onder het spoor betekent dat de opbrengsten uit boetes in gebied C verlaagd worden. Er worden veel naheffingen uitgeschreven in gebied C aan auto’s die met een kaartje op een vergunninghoudersplaats onder het spoort staan geparkeerd.


Daar staat tegenover dat het aantal bezwaarschriften dat binnenkomt naar aanleiding van deze naheffingen aanzienlijk is en dat het uitblijven van deze bezwaarschriften leidt tot een besparing. Het vakteam belastingen schat de besparing groter in dan de opbrengstenderving. Daarnaast is het zo dat het geen beleid van de Gemeente kan zijn om onduidelijke situaties te handhaven omdat dit leidt tot meer opbrengsten.

 

Voorgesteld wordt de parkeerplaatsen onder het spoor allemaal mix te maken en de parkeerplaatsen op de Singelstraat allemaal voor vergunninghouders te maken.

5. Gebiedsafbakening

Om na te gaan of het nodig is om gebied C uit te breiden is een draagvlakmeting gedaan. Bij de analyse is een indeling gemaakt in vier deelgebieden.

 

Gebied 1:          Hugo de Grootstraat, Jacob Gilleshof, Michiel ten Hovestraat, Paulus Buijsstraat, Pieter Steynstraat, Westeinde, Westplantsoen;

Gebied 2:          Buitenwatersloot, Estland, Letland, Litouwen, Siberië;

Gebied 3:          Chirurgijnstraat, Kaarderstraat, Pootstraat, Saaiwerkerstraat, Schrobbelaar-straat, Staalmeesterstraat;

Gebied 4:          Frank van Borselenstraat, Jacoba van Beierenlaan, Krakeelpolderweg, Linnenweverstraat, Westlandseweg.

 

In de enquête is gevraagd naar de zoektijd naar een parkeerplaats, de parkeerafstand en de mening over het aanbod van parkeerplaatsen (samen de parkeerdruk figuur 1). Daarnaast is gevraagd welke bewoners parkeren als een probleem ervaren en wat deze bewoners vinden van invoering van gereguleerd parkeren (tabel 2).

 

Uit de draagvlakmeting blijkt dat er in alle gebieden geen draagvlak is voor invoering van gereguleerd parkeren en dat de ervaren parkeerdruk in alle gebieden matig of laag is.
Tabel 2. Straten waar wordt aangegeven dat parkeren een probleem is

 

Parkeren = probleem[1]

Oplossing = gereguleerd parkeren1

Zeker % voor invoering van gereg. park.[2]

Ervaren parkeerdruk

Gebied 1

41%

44%

18%

Matig

Gebied 2

16%

31%

5%

Laag

Gebied 3

22%

43%

10%

Zeer laag

Gebied 4

31%

32%

10%

Laag

 

 

Er zijn ook parkeertellingen gedaan in het gebied van figuur 1. Uit de parkeertellingen blijkt een hogere parkeerdruk dan uit de enquête. Het kan zijn dat respondenten in de enquête strategisch geantwoord hebben of dat zij de parkeerdruk als acceptabel ervaren. De parkeertellingen laten geen onaanvaardbaar beeld zien.

 

Voorgesteld wordt om geen straten toe te voegen aan gebied C.

 

6. Toekomstige ontwikkelingen

Spoorzone

In de komende jaren wordt het spoorzoneproject  ontwikkeld en uitgevoerd. Dit heeft gevolgen voor de parkeersituatie in gebied C. De parkeerplaatsen onder het spoor zullen verdwijnen, daarvoor in de plaats komt een parkeergarage. De komende jaren zal overleg gevoerd blijven worden over de uitvoering van het spoorzoneproject met de bewoners, en de gevolgen van het project voor de parkeersituatie zullen onder de aandacht blijven.

 

Tarief

De tarieven van de vergunningen veranderen voor gebied C voor het komende vergunningjaar niet. De parkeertarieven worden jaarlijks per 1 januari aangepast. Dit betekent voor gebied C dat een eventueel nieuw tarief pas per 1 oktober 2006 in gaat. De nota parkeertarieven komt in oktober of november van dit jaar in de Raad. BVOW en de andere belangenverenigingen hebben met dit traject ingestemd.

 

Richting belangenverenigingen van alle gebieden is in de afgelopen maanden aangegeven dat de evaluaties parkeren en de discussie over de vergunningtarieven uit elkaar zijn getrokken. De tarievendiscussie wordt niet meer per gebied gevoerd maar in één keer voor alle parkeertarieven in het najaar. Wijzigingen gaan dan in per 1 januari. Het begin van deze zin loopt niet goed.De belangenverenigingen van alle gebieden worden tijdig geïnformeerd over de inhoud van de tarievennota en het besluitvormingstraject zodat zij de mogelijkheid hebben hun mening tijdig kenbaar te maken en eventueel in te spreken.


7. Voorstel

Voorgesteld wordt:

-          De bloktijden niet aan te passen

-          De geldigheid van de bezoekerskaart niet aan te passen en dit onderwerp terug te laten komen in de tarievennota die in oktober of november in de Raad wordt behandeld.

-          Het parkeren onder het spoor geheel mix te maken en het parkeren in de Singelstraat geheel voor vergunninghouders. De verwachting is dat dit voor de hele Gemeente kostenneutraal is, maar dat het voor het vakteam H&T leidt tot minder opbrengsten uit naheffingen en voor het vakteam belastingen leidt tot minder kosten voor bezwaarprocedures.

-          Het gebied niet uit te breiden

-          Over drie jaar opnieuw te evalueren.

-          Akkoord te gaan met de financiële consequenties van bovenstaande voorstellen. Die ingeschat worden op kostenneutraal.

8. Communicatie

Regelmatig heeft overleg plaatsgevonden met het bestuur van de belangenvereniging Olofsbuurt en Westerkwartier (BVOW). Dit overleg is altijd constructief geweest. De belangenvereniging heeft voor het grootste deel van de communicatie met de wijk gezorgd. Voordat dit voorstel naar de commissie Duurzaamheid gaat wordt nog een brief aan de bewoners gestuurd zodat zij op de hoogte zijn van de voorstellen.

 

Nadat de Raad over de nota besloten heeft zal een publicatie in de Stadskrant worden geplaatst met de wijzigingen.


BIJLAGE KAART HUIDIG GEBIED C


BIJLAGE KAART DRAAGVLAKMETING GEBIED C

 



[1] Andere antwoordcategorieën zijn nee en weet niet. In het andere deel zitten dus ook een aantal neutrale meningen.

[2] Dit % is berekend door kolom 1 en kolom 2 met elkaar te vermenigvuldigen.