Aanvraag bouwvergunning

Op 6 mei 2004 hebben wij een aanvraag ontvangen voor een bouwvergunning ten behoeve van het vergroten van de bedrijfsruimte (Alpha Recreatie) aan de Lagosweg 61 te Delft. Van toepassing is het bestemmingsplan Tanthof 1977 (hierna: het Bestemmingsplan). Om voor dit bouwplan een bouwvergunning te verlenen is het noodzakelijk dat wij een vrijstelling verlenen zoals bedoeld in artikel 19 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening.

 

Ten tijde van de aanvraag is besloten om mee te werken aan de verlening van de vrijstelling onder gebruikmaking van artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Door gewijzigd beleid van Gedeputeerde Staten van Zuid-Holland (d.d. 14 september 2004) werd het mogelijk om toepassing te geven aan de lichtere vrijstellingsprocedure van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. De zware procedure behorende bij artikel 19 lid 1 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening hebben wij vervolgens verlaten, waarna toepassing is gegeven aan de lichtere procedure van artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijke Ordening. Het opstellen van een ruimtelijke onderbouwing is daarbij noodzakelijk. Daartoe heeft het bouwplan, voorzien van een ruimtelijke onderbouwing, van 8 maart 2005 tot en met 4 april 2005 ter inzage gelegen. Op 21 maart 2005 heeft een inspraakbijeenkomst plaatsgevonden en zijn schriftelijke inspraakreacties binnengekomen van de bewoners aan de Sadatweg 87 – 95 en 97 – 127 te Delft. De ontvangen reacties zijn verwerkt in ‘de Nota Inspraak Ruimtelijke Onderbouwing Uitbreiding Alpha Recreatie Lagosweg’. Voornoemde nota alsmede de Ruimtelijke Onderbouwing is vastgesteld op 1 juni 2005.

 

Met behulp van de vastgestelde ruimtelijke onderbouwing is de vrijstellingsprocedure voortgezet. Het voornemen om een vrijstelling te verlenen van het bestemmingsplan ten behoeve van het bouwplan is gepubliceerd in de stadskrant. Het bouwplan heeft vervolgens ter inzage gelegen van 20 juni 2005 tot 18 juli 2005 voor inspraak. Wij hebben zienswijze ontvangen van de heer A.F. Bakker namens hemzelf en de bewoners van twintig woningen aan de Sadatweg 87- 127. Onder leiding van wethouder R. Grashoff heeft op 6 oktober 2005 een hoorzitting plaatsgevonden waarbij de indieners van de zienswijze in de gelegenheid zijn gesteld om hun schriftelijk ingediende zienswijze mondeling toe te lichten.

 

Vrijstelling van het Bestemmingsplan

Ten einde mee te werken aan de verlening van de vrijstelling dient Alpha Recreatie een geluidsrapport te overleggen (ten behoeve van het toepassen van ‘de Nota Bedrijven en bestemmingsplannen’, zie ad 4) alsmede een bodemrapport (als eis behorende bij de vrijstelling). Vanuit onze kant zal een onderzoek moeten worden gedaan naar de luchtkwaliteit ten gevolge van het bouwplan. Alpha Recreatie is op de hoogte gesteld van deze aanvullende onderzoeken en wij zijn in afwachting van deze rapporten. Een belangrijk punt bij het meerwerken aan de vrijstelling is dat het huidige bouwplan afwijkt van een vorig bouwplan waarvoor Alpha Recreatie op 29 september 2000 een bouwvergunning heeft aangevraagd. Destijds is besloten geen medewerking te verlenen aan het bouwplan. De bezwaren die toen bestonden zijn in het huidige bouwplan grotendeels opgeheven waardoor wij besloten hebben om aan de vrijstelling mee te werken.

 

Elementen uit het oude plan van 2000

 

1.               De aanwezigheid van Alpha Recreatie heeft tot een grote parkeerdruk in de wijk geleid, met name aan de Sadatweg. Het bouwplan bracht geen verbetering van de parkeersituatie ter plaatse doordat niet was voorzien in extra parkeerplaatsen.

2.               Het plan voorzag in het realiseren van een extra woning.

3.               In het plan werd de hoofdingang gerealiseerd aan de zijkant van het pand (ter hoogte van de ‘verbindingsweg’ tussen de Sadatweg en de Lagosweg). Hierdoor zouden verkeersproblemen kunnen ontstaan aan de Sadatweg.

4.               Het bedrijf Alpha Recreatie werd op grond van de VNG-Lijst van Bedrijfstypen (hierna: LvB) getypeerd als een C 3-bedrijf. Het plan uit 2000 kon slechts worden gerealiseerd indien het bedrijf Alpha Recreatie gelijk zou worden gesteld aan een C 2-bedrijf, zoals bedoeld in de LvB. Het toepassen van die lijst bracht met zich mee dat het niet acceptabel werd geacht om in een bestemmingsplan de LvB van toepassing te verklaren, maar niet de hierin verwerkte afstanden. Het bedrijf Alpha Recreatie kon daardoor niet worden aangemerkt als een C 2-bedrijf.

 

Aanpassingen in het nieuwe plan 2004

 

Ad 1.

Er wordt voorzien in veertien extra parkeerplaatsen. Daarmee is het bouwplan in overeenstemming met het gestelde in de ruimtelijke onderbouwing. Daardoor is het mogelijk om parkeerstromen binnen de grenzen van het bedrijf af te wikkelen en is het aannemelijk dat de parkeerdruk niet zal worden afgewenteld op de aanliggende woonwijk.

 

Ad 2.

De woning thans niet meer voor in het bouwplan.

 

Ad 3.

De hoofdingang is volledig gerealiseerd aan de Lagosweg - zijde (ten opzichte van de Sadatweg is dat aan de achterkant).

 

Ad 4.

Ten behoeve van het huidige bouwplan kan Inmiddels wordt gewerkt met ‘de Nota Bedrijven en Bestemmingsplannen’, vastgesteld in oktober 2003 (hierna: Nota). Deze Nota bevat een regeling waarbij een bedrijf dat is getypeerd in een hogere categorie onder voorwaarden gelijk kan worden gesteld met een lagere categorie. In het kader van deze regeling is het reeds aangehaalde geluidsrapport noodzakelijk.

 

Voorbereidingsbesluit

Ten overvloede maken wij nog melding van het feit dat u op 29 september 2005 heeft vastgesteld het ‘voorbereidingsbesluit Lagosweg en een deel van de Laan der Verenigde Naties’. Dat besluit heeft echter geen betrekking op onderhavig bouwplan noch op de Ruimtelijk Onderbouwing.