Aanleiding

Sinds de invoering van betaald parkeren op het ziekenhuis terrein zijn er meer bezoekers/patiënten gaan parkeren op de parkeerplaatsen van de bewoners aan de Reinier de Graafweg. Tot 2004 was ook het aantal parkeerplaatsen op het ziekenhuisterrein aan de krappe kant, waardoor er gebruik werd gemaakt van de bewonersparkeerplaatsen  aan de Reinier de Graafweg.

Inmiddels heeft het ziekenhuis veel extra parkeerplaatsen aangelegd en is het aantal parkeerplaatsen benodigd voor personeel, patiënten en bezoekers voldoende. Toch blijven nog veel bezoekers/patiënten gebruik maken van de openbare bewonersparkeerplaatsen. Parkeertellingen hebben aangegeven dat er hierdoor op bepaalde tijden grote parkeerdruk ontstaat in de woongebieden aan de Reinier de Graafweg.

 

Werkgroep

Eind 2004 is er voor bewoners van de Reinier de Graafweg een bewonersavond gehouden. Op deze avond is besloten om samen met enkele bewoners deze parkeeroverlast te bekijken en hier een oplossing voor te vinden.

Er is toen uit de aanwezige bewoners een werkgroep samengesteld van 6 bewoners uit de Reinier de Graafweg. Deze werkgroep is samen met het vakteam Mobiliteit van de gemeente in februari 2005 aan de slag gegaan om de parkeeroverlast in kaart te brengen.

 

Onderzoek parkeersituatie

-          Als eerste heeft de werkgroep de huidige situatie in kaart gebracht. Dit is gedaan door het houden van parkeertellingen. Op verschillende dagen en op verschillende tijdstippen is het aantal voertuigen op de parkeerplaatsen geteld. De uitslag van de tellingen kwam overeen met de eerder gehouden tellingen in 2003 en 2004.

-          Het volgende gedeelte van het onderzoek was een huis-aan-huis enquête om te bekijken hoe de bewoners aan de Reinier de Graafweg het parkeerprobleem ervaren. Deze enquête is aan de bewoners van de Reinier de Graafweg 2 t/m 614 verspreid in juni 2005.

 

De enquête bestond uit 2 delen;

1.       Inventarisatie om de ‘grootte’ van het parkeerprobleem vast te stellen.

2.       Inventarisatie van het voorstel met betrekking tot de mogelijke oplossing van gereguleerd parkeren.

DIMENSUS heeft het parkeeronderzoek voor het vakteam O&S uitgevoerd in juli 2005. De resultaten zijn in september met de werkgroep besproken.

 

Conclusie onderzoek parkeersituatie

De werkgroep is tot de conclusie gekomen dat er wel een parkeerprobleem ervaren wordt door bewoners (70% van de bewoners vindt dat er iets gedaan moet worden). De behoefte aan een oplossing in de vorm van gereguleerd parkeren ligt echter anders; 45% negatief over invoering van vergunningparkeren tegen 48% voor invoering van vergunningparkeren.

Het direct invoeren van gereguleerd parkeren wordt dus niet ondersteund. Andere oplossingen dan gereguleerd parkeren zijn in een eerder stadium al onderzocht en afgewezen.

 

Aangezien er de komende jaren veel veranderingen gaan plaatsvinden rondom het Reinier de Graaf gasthuis wil de werkgroep ‘vinger aan de pols’ houden als het gaat om de toekomstige ontwikkelingen rondom het Reinier de Graaf gasthuis.

Hiertoe zijn met de werkgroep de volgende afspraken gemaakt:

 

-          In de maand november worden er tellussen bij de inritten van de parkeerplaatsen (zowel Reinier de Graafgasthuis als bewonersparkeerplaatsen) gelegd om een 0-meting qua parkeerintensiteiten uit te voeren.

-          Na aanleg van de ‘interim parkeerplaatsen’ (2006) op het Reinier de Graaf terrein geeft de werkgroep een signaal aan de gemeente wanneer de parkeerdruk onacceptabel hoog is. Op dat moment wordt wederom met tellussen een 1-meting gehouden. Indien het verschil met de huidige situatie sterk is verslechterd zal opnieuw een draagvlak onderzoek uitgezet worden. Afhankelijk van die uitslag zal opnieuw draagvlak bekeken worden.

-          Onderdeel van het draagvlakonderzoek is de prijs voor een vergunning. Gebleken is dat een groot deel van de bewoners vindt dat het Reinier de Graafgasthuis een bijdrage moet leveren in de oplossing van de parkeerproblematiek. Voordat het volgende draagvlakonderzoek wordt uitgevoerd is het van belang inzicht te hebben in de mogelijke financiële bijdrage vanuit het Reinier de Graaf gasthuis.

 


 

Communicatie naar bewoners

-          Na de start van de werkgroep is een nieuwsbrief opgesteld vanuit de werkgroep om bewoners en bedrijven aan de Reinier de Graafweg te informeren over de aanpak van de werkgroep. (mei 2005).

-          In juni 2005 is de enquête met een begeleidende brief verstuurd aan de bewoners van de Reinier de Graafweg 2 t/m 614.

-          In november 2005 volgt een 2e nieuwsbrief met het voorstel vanuit de werkgroep.

 

 

Voorstel

  1. Akkoord gaan met bovengenoemd voorstel om het parkeeronderzoek voor de Reinier de Graafweg te beëindigen voor onbepaalde tijd en dit ook terug te melden aan bewoners.
  2. Onderzoek opnieuw op starten na signalen van de bewonerswerkgroep Reinier de Graafweg.
  3. Gemaakte kosten voor ad € 13.500,- te dekken vanuit de Reserve parkeervoorzieningen en daartoe akkoord gaan met de 104e begrotingswijziging.

 

 

 

M. Floor