Nota

Inspraak en Overleg

 

 

Samenvatting en beantwoording inspraak- en overlegreacties

 

 

 

Gebiedsvisie

Schieoevers

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gemeente Delft

Januari 2006



Inleiding

Voor het gehele gebied bedrijventerrein Schieoevers aan weerszijden van de Schie is een gebiedsvisie opgesteld. De visie is er enerzijds op gericht om een duidelijke koers te bepalen voor de toekomstige ruimtelijke en economische positie van het industriegebied, rekening houdend met de omgevingsfactoren binnen Delft en met daarbuiten gelegen bedrijfsterreinen. Anderzijds is de visie gericht op het door de gemeentelijke overheid faciliteren (begeleiden en ondersteunen) van bij initiatieven uit de markt voor duurzame verbeteringen in het gebied op de korte en de lange termijn. De gemeente neemt alleen actief hieraan deel als dat nodig is.

 

Op 11 november 2005 is bij elk adres in het gebied en bij de adressen aan de oostzijde van de Rotterdamseweg de Nieuwsbrief Schieoevers bezorgd met informatie over de concept-gGebiedsvisie dd. 01-11-2005 en over de voor de vaststelling door de gemeenteraad te volgen procedure en inspraak.

 

Overzicht overleg en inspraak

A. Overleg met instanties

Het concept van de gebiedsvisie is voor een reactie overgelegd aan:

1.   Provincie Zuid-Holland;

2.        Gewest Den HaagStadsgewest Haaglanden;

3.      Hoogheemraadschap van Delfland

4.   Bedrijven Kring Schieoevers (BKS)

5.      Economisch Platform Delft

6.   Kamer van Koophandel en Fabrieken voor Haaglanden

 

De ingekomen overlegreacties zijn samengevat en beantwoord in onderdeel A. van deze nota.

 

 

B. Schriftelijke inspraak

De concept-gGebiedsvisie Schieoevers Noord en Zuid heeft ter inzage gelegen van 14 november tot en met 27 december 2005 ter inzage gelegen met de mogelijkheid tot het indienen van schriftelijke inspraakreacties. De terinzagenlegging is gepubliceerd in de Stadskrant van 13 november 2005. De onderstaande personen/instanties hebben schriftelijk op het voorontwerp bestemmingsplande concept-gebiedsvisie gereageerd: 

 

B 1.            Haring Vastgoed B.V., B.V. Beheermij. Hardel, Haring Beheer B.V., Haring

Technische Groothandel B.V., Haring Staal B.V. (R.P.L. Haring, Algemeen Directeur);

B 2.            Ashendene-Leeuwenstein B.V. (R. Jorissen);

B 3.            Historische Vereniging Delfia Batavorum, Commissie Behoud Stadsschoon (W.A.F.X.

de Fraiture);

B 4.            B.Veldhoven, Rotterdamseweg 412, 2629 HH Delft;

B 5.            Prysmian, Cables and Systems BV, Schieweg 9, 2627 AN Delft.

 

De schriftelijke inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in onderdeel B. van deze nota. 

 

C. Inloopgelegenheid en mondelinge inspraakreacties.

Op 17 november 2005 is van 17:00 tot 20:00 uur is in het Kruithuis, Schiekade 1 te Delft een inspraakbijeenkomst gehouden waarin de concept-gGebiedsvisie is toegelicht en gelegenheid is geboden mondeling op het voorontwerp bestemmingsplanop de visie te reageren. Het verslag van deze inspraakgelegenheid is als bijlage opgenomen in deze nota. 

 

 

De mondelinge inspraakreacties zijn samengevat en beantwoord in onderdeel C van deze nota.


 nota. 

  

 

 

 

 

 

 

Onderdeel A: overlegreacties 

 

 

 

1. Provincie Zuid-Holland

 

 

2. Gewest Den Haag

 

 

Onderdeel A: overlegreacties

 

A.1. Provincie Zuid-Holland

Nog geen schriftelijke reactie, is wel aangekondigd.

 

A.2. Stadsgewest Haaglanden

Nog geen reactie ontvangen, is wel aangekondigd.

 

A.3. Hoogheemraadschap van Delfland

Geen reactie ontvangen

 

A.4. Bedrijven Kring Schieoevers(BKS)

Met de BKS heeft gaandeweg de voorbereiding van de concept-gebiedsvisie in de Externe Stuurgroep/BKS afstemming plaatsgevonden. Het BKS heeft nog aanleiding gevonden haar eind-standpunt schriftelijk vast te leggen.

 

A.4.1            Samenvatting

In grote lijnen staat het bestuur achter de visie; kernbegrippen hierbij:

-doelstelling is het in overwegende mate handhaven van Schieoevers als een traditioneel

 bedrijventerrein

-          doelstelling is het in overwegende mate handhaven van Schieoevers als een traditioneel bedrijventerrein;

-          het in geleidelijke stappen verbeteren van het industrieterrein;

-          i-intensivering van het aantal arbeidsplaatsen;

-          voorkomen dat veel werkgelegenheid in de productiesfeer verdwijnt;

-          omzetting van bedrijvenfunctie naar functie in kantoren en woningen beperkt houden;

-          door die omzetting eventueel vrijkomende gelden reserveren voor Schieoevers;

Beantwoording

Dit is een correcte samenvatting van de hoofddoelstellingen van de gebiedsvisie. Echter financiële beschouwingen sec ontbreken in de visie, omdat die voor een ruimtelijke en economische (in betekenis: voor de economie van Delft) (?? Voor economisch is een financiële beschouwing toch juist wel relevant., niet beter om alleen te houden op een ruimtelijke koersbepaling?) koersbepaling voor het gebied in dit stadium niet als relevant worden beschouwd. In dit verband wordt wel opgemerkt, dat de gemeente niet het voornemen heeft zelf ontwikkelingsactiviteiten voor haar rekening te nemen om daarmee een financiële exploitatie van (delen van) het gebied mogelijk te maken of opbrengsten te genereren. De gemeente zal ten behoeve van ontwikkelingsprocessen door derden, binnen geldende wet- en regelgeving, waar mogelijk faciliteren.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

A.4.2            Samenvatting

Wat is de status van de vast te stellen gebiedsvisie? Kan het BKS een rol krijgen binnen een op te richten projectorganisatie, bijvoorbeeld bij de sturing van al dan niet uit subsidies te betalen onderzoeken.

Beantwoording

Het is de bedoeling dat de gemeenteraad de gebiedsvisie vaststelt en daarmee de koers voor alle gebiedsdelen van Schieoevers, alsmede voor thans reeds geformuleerde programmaonderdelen, voor de lange termijn vastlegt. Binnen het kader van het gemeentelijk actualiseringprogramma bestemmingsplannen zal naar verwachting in 2007 een nieuw bestemmingsplan Schieoevers in procedure worden gebracht. Voor het in de visie zo genoemde gebiedsdeel De Etalage, nabij station Delft Zzuid, is dit inmiddels reeds gedaan een bestemmingsplan in procedure gebracht om ongewenste ontwikkelingen te voorkomen.

Voorlopig wordt de bestaande organisatiestructuur met projectleiders voortgezet. Zij worden aangestuurd door de Interne Stuurgroep met daarin zitting hebbende projectwethouder(s) en de wethouder voor ruimtelijke ordening en milieu. In deze voorlopige opzet blijft ook de Externe Stuurgroep/BKS in stand; het gehele bestuur van de BKS maakt deel uit maakt van deze stuurgroep. In de Externe stuurgroep vindt over en weer evaluatie, terugkoppeling en afstemming plaatsvindt. Afhankelijk van de na de vaststelling van de visie volgende stappen ter uitwerking van de gebiedsvisie zal in de komende tijd gezamenlijk over een definitieve projectorganisatie gesproken worden.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

A.4.3            Samenvatting

De BKS heeft ten opzichte van de concept-gGebiedsvisie een wat andere visie over de verkeersontsluiting van het deelgebied zuid-west. Naar hun mening is dat gebied op dit moment niet goed ontsloten. In plaats van een Faradaybrug opteert het bestuur blijvend voor de geprojecteerde oeververbinding naar Technopolis conform het geldende bestemmingsplan in het verlengde van de Einsteinweg/Schieweg. In hun optiek wordt hiermee een betere mogelijkheid geboden voor een eventuele ontsluiting van Schieoevers en Technopolis in de richting van de A13 die op termijn mogelijk een 80km-weg wordkrijgt en dus vergelijkbaar wordt met een meer Provinciale statusprovinciale weg. Voorts zou de rest van het gebiedsdeel zuid-west beter worden ontsloten middels een kleine stemvork of een H-structuur.

Beantwoording

De ligging van de brug tussen Schieoevers en Technopolis  ligt nog niet definitief vast. Er is wel een verkeerskundige en ruimtelijk voorkeur voor de centrale ligging van een lage brug, voor uiteindelijk fiets- en autoverkeer (Faradaybrug), maar de ligging aan de zuidzijde is nog steeds een mogelijkheid. Nader overleg en onderzoek zal moeten leiden tot een definitieve keuze, zoals ook in de nota is aangegeven; de gehele verkeersstructuur van Schieoevers-zuidwest is dan uiteraard bij dergelijk onderzoek betrokken.

             Conclusie

De gebiedsvisie wordt op dit punt niet aangepast.Nb LVVP reactie nodig van mob. en ro

Conclusie

???????

 

A.4.4            Samenvatting

Het bestuur van de BKS bepleit bij project 6.3 Nieuwe Haven, om voor het deel Porceleyne Fles tot en met Gelatinepark een boulevard te creëren met culturele, publieke en recreatieve functies zonder menging met woningbouw, omdat woningbouw potentieel leidt tot conflicten wegens overlast.

Beantwoording

In hoeverre woningbouw mogelijk is in aansluiting op de bestaande woningbouw tussen de Lausbergstraat/Van Barenstraat (gelegen tussen de Porceleyne Fles en de Schie) en de Nieuwe Haven zal in relatie met de milieuzonering van de aanwezige bedrijven nog goed onderzocht moeten worden. Gezien diverse potentiële mogelijkheden voor dit gebiedsdeel is het gewenst in paragraaf 5.5 van de visie ook de mogelijkheid van woningbouw in aansluiting op genoemde bestaande woningen, te handhaven. Voor het overige past de opvatting van de BKS in de intenties van de gebiedsvisie.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

A.4.5            Samenvatting

Het bestuur van de BKS zou graag meer aandacht zien voor het onderwerp “parkmanagement” en de rol die een dergelijke aanpak kan spelen in de verbetering van het terrein.

Beantwoording

In de reactie van de BKS wordt hun eigen visie op het begrip parkmanagement (invulling van vorm en inhoud) en de gebiedsbegrenzing (alle gebiedsdelen of alleen zuidwest) niet nader aangeduid. Ongetwijfeld iszal parkmanagement van betekenis zijn voor het beheer van  Schieoevers. Primair is dit echter een aangelegenheid van particulier initiatief, van “ambities in onderlinge samenwerking tussen bedrijven” zoals in paragraaf 4.2.2 van de gebiedsvisie tot uitdrukking is gebracht. De gebiedsvisie is een ruimtelijk beleidsstuk voor de lange termijn, dat niet ziet op het regelen van particuliere aangelegenheden. Zoals recent besproken in de Externe Stuurgroep/BKS gaat het bestuur van de BKS zich nu eerst zelf oriënteren op mogelijkheden van parkmanagement, daarbij geadviseerd door het bedrijf Delft FFacilities. In die zin staat het onderwerp nu op de agenda. In afwachting van verdere stappen van de BKS met betrekking tot dit onderwerp wordt méér aandacht aan parkmanagement in de voorliggende visie niet als meerwaarde gezien.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

A.5. Economisch Platform Delft

 

A.5.1            Samenvatting

In de vergadering van het platform op 11 januari 2005 is de gebiedsvisie in zijn algemeenheid positief beoordeeld, met name ook de bescheiden woningbouwopgave en de inzet om de werkgelegenheid in het gebied te handhaven. Als aandachtspunt is nog genoemd hetde mogelijke gevolgen van concurrentie van nieuwbouw van kantoorbebouwing (veelal goedkoper) met oudbouw kantoren (relatief dure leegstand) elders in de stad.

Van een verdere schriftelijke reactie is afgezien.

               AntwoordBeantwoording

Deze positieve reactie voor kennisgeving aannemen. Hier ook nog reageren op het aandachtspunt concurrentie kantoorbebouwing en leegstand oudbouw kantore De gebiedsvisie biedt toekomstig perspectief op n.nieuwe kantoorbebouwing bij station-zuid als een gegeven in het kader van ruimtelijke ordening; afweging hiervan in relatie met leegstand van kantoren elders in de stad in de huidige conjuncturele omstandigheden, is niet opportuun voor een beschouwing in het kader van de voorliggende gebiedsvisie.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

A.6. Kamer van Koophandel

 

A.6.1            Samenvatting

De Kamer heeft laten weten niet met een afzonderlijke reactie te zullen komen, maar zich te beperken tot zijn inbreng in de reactie van het bestuur van de BKS, van welk bestuur de Kamer deel uitmaakt. Wel zal de Kamer separaat reageren in het kader van het wettelijke vooroverleg over het ontwerp-voorontwerpbestemmingsplan “gedeeltelijke herziening Schieoevers noord en zuid, omgeving station Delft -Zzuid”.

            Beantwoording

Deze reactie is voor kennisgeving aangenomen.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie

  

 

 


Onderdeel B: schriftelijke inspraakreacties

 

B.1. Haring Vastgoed B.V., B.V. Beheermij. Hardel, Haring Beheer B.V., Haring Technische Groothandel B.V., Haring Staal B.V. , allen onderdelen van de Haring Groep Delft vertegenwoordigd door de heer R.P.L. Haring, algemeen directeur.

 

Nota Bene:

In onderdeel C16. van deze Nota van Inspraak en Overleg (Nota I&O) is opgenomen hetgeen de heer Haring tijdens de inloopgelegenheid op 17 november 2005 mondeling te berde heeft gebracht; dat is mede bij de beantwoording van zijn hier aan de orde zijnde schriftelijke reactie betrokken.

Vooropgesteld voor de beantwoording van de reactie van Haring gelden de volgende twee aandachtspunten:

I. De schriftelijke reactie van de Haring Groep Delft (Haring) bestaat voor het overgrote deel uit dezelfde tekst als de zienswijze tegen het ontwerp-bestemmingsplan Spoorzone (bp Spoorzone). Uiteraard is gezien de ligging van de bedrijfsbebouwing van Haring aan de Abtswoudseweg sprake van een directe relatie van de locatie met enerzijds de gebiedsvisie Schieoevers en anderzijds het bestemmingsplanp Spoorzone. De gedachten van Haring over de positie van zijn bedrijfsbebouwing ten opzichte van de ontwikkelingsmogelijkheden in het kader van zowel het bestemmingsplanp Spoorzone als van de Gebiedsvisie Schieoevers zijn van dezelfde aard, te weten “te verwachten belemmeringen in de bedrijfsvoering als gevolg van aan alle zijden in de richting van het bedrijf oprukkende woonbebouwing”. In deze Nota I&O wordt echter uitsluitend stilgestaan bij de reactie van Haring in relatie metover de Gebiedsvisie Schieoevers.

Op diverse door Haring aangevoerde aspecten over besluitvorming m.b.t. beleid of concrete projecten van de gemeente in het verleden, zal evenmin worden ingegaan. Daarover heeft destijds immers binnen de toen gegeven beleidskaders een eigen afweging plaatsgevonden met inachtneming van wettelijk voorgeschreven procedures. Het is niet zinvol behalve een enkele verwijzing naar destijds gedane toezeggingen, daar thans opnieuw beschouwingen aan te wijden; de nu bestaande situatie binnen de voorliggende gebiedsvisie is het gegeven.

II. Haring lijkt, blijknens zijn reactie, aan onderdelen van de gebiedsvisie thans reeds juridisch verbindende kracht toe te kennen. Dat is onjuist. De visie geeft de koers aan voor de nader binnen juridische kaders vast te leggen ruimtelijke positie van het gebied binnen de stad en haar omgeving en de economische betekenis ervan respectievelijk van de te onderscheiden gebiedsdelen. Uitwerking van die koers zal plaatsvinden in een bestemmingsplan of mogelijk op onderdelen in ruimtelijke plannen die daarop vooruit  lopen. Die plannen zullen dan pas juridisch bindend zijn, wanneer deze , tot stand komend zijn gekomen via de wettelijk voorgeschreven (inspraak)procedures.

 

B.1.1            Samenvatting

De gemeente voert keer op keer veranderingen en vernieuwingen door zonder dat deze enige grondslag vionden in het vigerende bestemmingsplan en/of het kenbare beleid m. Met betrekking tot het betreffende industriegebied. Voor de deelgebieden 6 t/m 9 in Schieoevers noordwest, hanteert de gemeente een ‘beleid’ om de huidige bedrijfsbestemming om te vormen tot een bestemming waar de nadruk wordt gelegd op de functie wonen.

Door de vele plannen en veranderingen die de gemeente in de directe omgeving van de bedrijfshuisvesting van Haring in de afgelopen decennia heeft doorgevoerd, wordt telkens een onvoorstelbare grote druk gelegd op de bedrijfsvoering van zijn bedrijven. Voor deze stelling draagt de inspreker de volgende argumenten aan:

De Haring-bedrijven zijn inmiddels 60 jaar gevestigd op de huidige locatie aan de Abtswoudseweg te Delft. De activiteiten van de verschillende bedrijven bestaan uit het in voorraad houden en distribueren van verwarmingsproducten voor woning- utiliteits- en tuinbouw. Daarnaast vinden er ook enige bewerkingen plaats zoals bijv. het afkorten van staal en buisproducten. Er vindt distributie per vrachtwagens plaats en daarnaast komen veel afnemers dagelijks hun producten afhalen. Tevens is er voor particulieren en bedrijven een showroomfunctie. Het terrein waarop de panden van de Haringbedrijven zijn gevestigd, maken deel uit van het bestemmingsplan Hooikade/Zuideinde. Wijzigingen in het bestemmingsplan zijn gedeeltelijk goedgekeurd. Goedkeuring is onthouden omdat GS niet instemde met de wijze waarop de gemeente Delft bedrijven in het bestemmingsplan motiveerde, namelijk nl. het onvoldoende waarborgen voor het in acht nemen van noodzakelijke afstanden tussen milieugevoelige bestemmingen (waaronder woningbouw) en het bedrijf van de inspreker te weten van Categorie 3.1 en 3.2 volgens de lijst VNG.

Antwoord

Stadsuitleg binnen het gebied van Delft heeeft in de afgelopen decennia inderdaad geleid tot de situatie dat de bedrijfsbebouwing van Haring aan de Abtswoudseweg goeddeels wordt omringd door woonbebouwing. I waaraan in de nabije toekomst  zal aan de westzijde (gebied spoorzone) nog woningbouw worden toegevoegd. toevoeging zal plaatsvinden. Het behoeft geen betoog dat deze ontwikkelingen voor (het draagvlak van het voorzieningenniveau van) de stad van groot belang zijn.

Op zichzelf bestaat begrip voor het feit dat Haring zich door al deze ontwikkelingen met zijn bedrijf(svoering) in “een hoek gedrongen voelt”. Het heeft echter weinig zin om uitvoerig stil te staan bij alle door Haring in zijn brief gesignaleerde ontwikkelingen en projecten. Het gemeentebestuur heeft echter altijd oog gehad voor de aanwezigheid van zijn bedrijf en heeft het altijd tot haar zorg gerekend om de bedrijfsvoering van Haring in de relatie met nabijgelegen woonfuncties te laten passen binnenin de daarvoor geldende wettelijke kaders. Procesmatig en procedureel heeft Haring altijd de plaats gehad die het betaamt in het maatschappelijk verkeer tussen de gemeente en het bedrijf of wettelijk is voorgeschreven.

In tegenstelling tot het “gevoelen” van Haring is in feitelijk opzicht aan zijn bedrijfsvoering buiten de algemeen wettelijke (milieu)kaders niets in de weg gelegd. In dit verband wordt Haring in het bijzonder gewezen op de afspraken met het bedrijf die over het meest recente naastgelegen woningbouwproject zijn vastgelegd in onder andere brieven van burgemeester en wethouders van Delft van 2 maart 2004 en 29 juni 2004 over respectievelijk aspecten van zoals bestemmingsplan en geluidsbelastingen. In die brieven is vastgelegd welke regiems in ruimtelijk en milieumatig opzicht gelden en ook in de toekomst bepalend zullen zijn voor zowel zijn bedrijf als voor de (direct) omwonenden. De bepalende voorwaarden voor de toekomstige voorzetting van het bedrijf onder de op dat moment geldende omstandigheden zijn daarbij aan de orde. Onder andere deze brieven zijn voor Haring aanleiding geweest om bezwaren tegen de te verlenen bouwvergunning voor woningbouw in te trekken. Van klachten van omwonenden (ouden en nieuwe bewoners) hebben wij sedert de oplevering van de nieuwe woningen in de tweede helft van 2005, niet vernomen.

In de Gebiedsvisie Schieoevers wordt de doorontwikkeling van de gehele noordrand van de Abtswoudseweg naar woningbouw opnieuw als mogelijkheid neergelegd. Dit is geheel conform bestaand beleid zoals dit al veel eerder is neergelegd in een op dat onderdeel om formele reden niet goedgekeurd bestemmingsplan voor het gebied Hooikade-Zuideinde.

Uitwerking van de ruimtelijke plannen van de gebiedsvisie, waaronder tevens het voorstel voor een ecologische bestemming inrichting van de Abtswoudseweg, zal te zijner tijd plaatsvinden door middel van een vast te stellen nieuwe bestemmingsplan met uiteraard in achtneming van de wettelijke procedurevoorschriften. Het is in dit stadium te prematuur om vooruit te lopen op de (juridische) gevolgen van zo een nieuw bestemmingsplan en op het alsdan ongetwijfeld te volgen overleg met belanghebbende bedrijven.

Ontwikkelingen als woningbouw in het kader van het bestemmingsplanp spoorzone zullen onverminderd moeten voldoen aan onder andere afstandseisen ten opzichte van het bedrijf van Haring (gemeentelijk beleid vastgelegd in de “Nota bedrijven en bestemmingsplannen van augustus 2003”). Dat gegeven zal ook aan de orde zijn in de eigen afwegingen voor de besluitvorming in het kader van het bestemmingsplanp spoorzone. Dit geldt tevens voor de bereikbaarheid- en parkeeraangelegenheden ten tijde van de realisering van het spoortunnelproject.  In het kader van de vaststelling van de Gebiedsvisie Schieoevers is dit niet aan de orde.

Conclusie

Geen aanpassing van de Gebiedsvisie.

 

B.1.2            Samenvatting

-In 1987 heeft Haring bezwaar aangetekend tegen woningen op de

hoek Schieweg/Abtswoudseweg. Op basis van problemen met verkeersontsluiting en het doorkruisen van één van de belangrijkste fietsroutes van Delft met zwaar vrachtverkeer, is destijds geen bouwvergunning verleend.

-Om de Engelsestraat toen volledig te kunnen realiseren, heeft Haring destijds voor een symbolisch bedrag van één gulden een strook grond verkocht aan de gemeente om aan de verkeersveiligheid en doorstroming van het verkeer tegemoet te komen. De overgebleven eigen grond van Haring (kadastraal bekend gemeente Delft, sectie O, nummer 2691) is door de gemeente heringericht als parkeervoorziening voor zijn bedrijf als tegemoetkoming voor de waarde van de aan de gemeente overgedragen grond. Historisch gezien was er altijd voldoende openbare parkeergelegenheid op het industrieterrein aan de Abtswoudseweg. Bij herinrichting van het terrein is het bedrijf van inspreker hier in de loop van de jaren zelf in gaan voorzien.

-De redelijk recent aangelegde Engelsestraat, die een belangrijke verbinding vormt tussen Delft Zuid (verbindingsweg A4/A13), de bedrijfsterreinen, woongebieden en het centrum dreigt voor jaren te verdwijnen. In de gebiedsvisie wordt de Engelsestraat gezien als van belang voor de herstructurering en als zodanig benoemd als ‘vliegwiel’.

-Een miljoenenproject als de Engelsestraat zal vanwege de spoortunnelplannen echter na enkele jaren alweer afgebroken dienen te worden. Voorts wordt in de gebiedsvisie gesproken over de ontsluiting van het centrum via de Engelsestraat als verbindingsweg met Schieoevers. Door de Engelsestraat wordt de route langs de Schie ontlast waardoor de recreatieve waarde verhoogd wordt.

-De vele duizenden tonnen materiaal die af- en aangevoerd moeten worden om het project Spoorzone te realiseren is in de huidige infrastructuur van Delft absoluut onmogelijk, laat staan wanneer er ook nog een belangrijke weg zal verdwijnen. Dit betekent dat door een dergelijk megaproject dat het verkeer volledig lamgelegd zal worden en ook het bedrijf van inspreker niet of nauwelijks bereikbaar zal zijn.

-Parkeerplaatsen t.b.ven behoeve van. de woningbouw welke aan de Engelsestraat moeten verdwijnen, zullen een onmogelijke druk geven op de omgeving, waarvanin het bedrijf van de inspreker, als directe buur, een enorme overlast zal ondervinden.

-De grens van het plan Spoorzone, dat voor ongeveer de helft van het pand van inspreker aan de voorzijde is gepland, betekent dat het bedrijf van inspreker in belangrijke mate niet meer toegankelijk/bereikbaar is en zelfs onbruikbaar wordt.

-Het woningbouwproject Delftzicht/NSD terrein wordt voornamelijk ontsloten via de Engelsestraat. De gemeente heeft Haring destijds verzekerd dat de ‘tijdelijke’ ontsluiting via de Abtswoudseweg tijdelijk en alleen tijdens de bouw van de woningen op het voormalige NSD terrein zal plaatsvinden en tevens gevaarlijk/ongewenst is voor de langere termijn. De bestaande, gegarandeerde, parkeerplaatsen zijn van levensbelang voor het bedrijf van Haring.

Antwoord

De doorgaande hoofdverkeersroute Delft/centrum-Kruithuisweg, via een verlengde Engelsestraat in zuidelijke richting, wordt ter hoogte van het spoortunnelproject inderdaad verlegd. Hiermee zijn in positieve zin veel belangen gediend voor de stad en voor het gebied Schieoevers, niet in het minst waar een verlengde Engelsestraat mede de aanzet vormt voor een herstructurering (vliegwielfunctie) van het Schieoevers-noordwest in kleinschaliger bedrijfsbebouwing en daarmee intensivering van werkgelegenheid in dit gebiedsdeel. De bereikbaarheid van de bedrijven (en de woningen) aan de Abtswoudseweg blijft tijdens de uitvoering van het spoortunnelproject mogelijk. In de spoortunnelplannen behoudt de huidige Engelsestraat-noordelijk deel, ruimtelijk een verkeersfunctie voor de woonbuurt Delftzicht en gaat dus niet verloren. De uitvoering van het spoortunnelproject in al zijn geledingen, ook het regelen van bereikbaarheid en parkeren op eventueel tijdelijke wijze, zal binnen de mogelijkheden van de Delftse verkeersinfrastructuur op zorgvuldig manier worden voorbereid, waarbij aan bestaande belangen niet kan worden voorbijgegaan. Eén en ander uiteraard binnen de eigen afwegingen van dat project.

De koers voor de toekomstige verkeersstructuur voor Schieoevers-noordwest sluit geheel aan op die van de toekomstige spoorzone.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.1.3            Samenvatting

De laatste jaren zijn bedrijven, instellingen en bewoners in Delft uiterst moeilijk bereikbaar via de weg.

In 1997 is een bouwvergunning verleend voor de bouw van 50 woningen op de hoek Abtswoudseweg/Zuideinde. Gezien de nieuwe ontsluitingsweg Engelsestraat kon de situatie worden aangepast voor realisering van het appartementencomplex. Het Zuideinde is heringericht als woonerf met een te smalle, ongewenste doorgang voor frequent (vracht)verkeer met verkeersdrempels. De aangepaste verbinding hoek Abtswoudseweg/Zuideinde is gezien het frequente fietsverkeer uiterst gevaarlijk voor toename van overig verkeer.

Antwoord

De zeer algemeen geformuleerde stelling van Haring over een uiterst moeilijke bereikbaarheid van bedrijven, instellingen en bewoners in Delft over de weg, ontbeert ook maar enige een toelichting. Daarom wordt volstaan met verwijzing naar het in 2005 door de gemeenteraad in juni 2005 vastgestelde Lokaal verkeers- en vervoerplan Delft 2005-2020 (LVVP). De in de Gebiedsvisie Schieoevers aangegeven verkeersinfrastructuuur past volledig in het LVVP.

De fietsroute over de Abtswoudseweg is heel duidelijk gesepareerd van de rijweg (waarop o.a. het zware vrachtverkeer voor Haring rijdt). Conflictsituaties tussen voetgangers, fietsers en autoverkeer op kruispunten en zonodig optimalisering daarvan, is continu in onder de aandacht van het gemeentebestuur; dit geldt met name ook het door Haring genoemde drukke kruispunt bij de Abtswoudsebrurg en het mede om die reden bewust van verkeersdrempels voorziene deel van het Zuideinde.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.1.4            Samenvatting

De bedrijven van Haring beslaan in lengte gezien circa 1/3 gedeelte van de noordzijde van de Abtswoudseweg. Aldaar is woningbouw, mede in aansluiting op de spoorzone geprojecteerd.

Het gegeven dat een gedeelte van het terrein van de Haringbedrijven in het spoorzoneplan valt, maakt dat is er sprake is van zogenoemd “wegbestemmen” van de bedrijven. Voortzetting van de huidige activiteiten wordt daardoor onmogelijk.

Indien de bedrijven echter gehandhaafd kunnen blijven op de huidige locatie, verwacht Haring van de gemeente Delft dat de exploitatie- en ontwikkelingsmogelijkheden van zijn bedrijven gegarandeerd zullen worden.

Antwoord

Kortheidshalve wordt verwezen naar het gestelde in het antwoord onder B.1.1 hierbij in het bijzonder refererend aan de inhoud van de aldaar genoemde brieven. Eventuele noodzaak voor het betrekken van (delen van) eigendom van Haring bij de spoorzone, zal in het voorkomende geval een proces met een eigen dynamiek zijn, uiteraard met betrokkenheid van Haring.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.1.5            Samenvatting

Men spreekt in de plannen over een ecologische zone op de Abtswoudseweg met bomen in bermen zodat de weg in de toekomst volgens de ecologienota een hoofdstructuur wordt. Het bevreemdt Haring dat de Abtswoudseweg deel moet gaan uitmaken van een robuuste ecologische zone die moet gaan zorg dragen voor de versterking van het recreatief netwerk. Dit, omdat het vrachtverkeer, welke nodig is om de bedrijven te bevoorraden en goederen weer af te voeren, gevestigd op het industrieterrein, het onmogelijk maakt om een extra boom of ‘Vlinderstruik’ te plaatsen. Door gemeentelijk beleid in de afgelopen jaren is er op de Abtswoudseweg weinig ruimte voor flora en fauna zoals aangegeven als wens door de opstellers van de Gebiedsvisie Schieoevers.

Antwoord

Binnen de in de gebiedsvisie uitgezette koers voor Schieoevers, in casu voor de noordwest kwadrant, is niet op korte termijn voorzien in herstructurering van de Abtswoudseweg. Concreter inzicht in de bedoeling van een ecologische zone alhier zal nader worden uitgewerkt in het kader van het project spoorzone en van de locatie van het aan de westzijde van de spoorbaan gelegen complex van voorheen Delft Instruments DI-locatie (watis zie par. 6.6???). Wat wordt hiermee bedoeld? Het veilig stellen van de bereikbaarheid van de bedrijven aan de Abtswoudseweg is voorwaarde daarbij.

Conclusie

In de tekst van de Gebiedsvisie wordt aangeven dat de blijvende bereikbaarheid voor de gevestigde bedrijven aan de Abtswoudseweg voorwaarde is.

 

B.1.6            Samenvatting

De Haringbedrijven zijn niet opgenomen in de aandachtspunten ten aanzien van veiligheid in het plangebied.

Antwoord

“Veiligheid” in relatie met het vervoer van gevaarlijke stoffen als bedoeld in paragraaf 2.5 Externe veiligheid in de bijlage van de gebiedsvisie, is voor de bedrijven van Haring niet aan de orde en daarmee evenmin de opname van de bedrijven van Haring in het rijtje bedrijven in genoemde paragraaf.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.1.7            Samenvatting

-De gemeente geeft in de verstrekte informatie aan, dat men gericht is op het bepalen van een duidelijke koers, waarbij rekening wordt gehouden met omgevingsfactoren en duurzame verbeteringen. Men verwacht steun van ondernemers en de bereidheid en het vertrouwen om te investeren. De Haringbedrijven zijn het toonbeeld van bedrijven die de afgelopen jaren wel veel geïnvesteerd hebben in hun huisvesting in tegenstelling tot wat gesuggereerd wordt in de visie en dreigen nu door het gemeentelijk beleid aanzienlijk gedupeerd te worden.

-Ondernemingen uit de Haring Groep zullen door de voorgenomen plannen van de gemeente aanzienlijke schade lijden. Vermogensschade wegens belemmering van de bedrijfsvoering, waardeverlies van het bedrijfspand, schade door verminderde bereikbaarheid van de panden zowel tijdens als na de bouw van het spoor project, verlies van gedane investeringen en noodzaak van te maken kosten. Door het plan Spoorzone en de geplande woningbouw en de geopenbaarde plannen Schieoevers, worden de bedrijven van inspreker weggedrukt en geïsoleerd.

-Eén en ander zal leiden tot schade waaronder planschade.

            Antwoord

HierbovenOnder antwoord op inspraakreactie B.1.1, ondermeer met de verwijzing naar de briefwisseling met Haring, is reeds duidelijk inzicht gegeven in de rechtspositie van het bedrijf binnen het geldende bestemmingsplan, alsmede inzicht in de relatie met het bestemmingsplanp spoorzone. Hieraan valt thans in het kader van de gebiedsvisie niets naders toe te voegen.

Zou Haring (nu reeds) reden hebben om welke vorm van schade dan ook te claimen, dan moet een actie zijnerzijds daartoe worden afgewacht.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.2. Ashendene-Leeuwenstein B.V. (R. Jorissen)

 

B.2.1 Samenvatting

Namens Woonboulevard Leeuwenstein CV wil inspreker reageren op de gebiedsvisie Schieoevers en het voorontwerp bestemmingsplan Schieoevers Delft-Zuid. De gebiedsvisie Schieoevers en het voorontwerp bestemmingsplan geven deels een heldere visie op het gebied Schieoevers waarbij met name het voornemen om het gebied meer bij de stad te betrekken waardering verdient. Voor Woonboulevard Leeuwenstein wordt de aandacht die bestaat voor de noodzakelijke goede bereikbaarheid van de woonboulevard als zeer positief ervaren. De aanleg van de Verlengde Engelsestraat langs het spoor kan hier aan bijdragen. Ook de mogelijke aanleg van het Stedenbaanstation zou een impuls voor het gebied en de bereikbaarheid daarvan betekenen.

            Antwoord

Deze positieve reactie voor kennisgeving aannemen.

 

B.2.2            Samenvatting

De constatering in de stukken dat op Woonboulevard Leeuwenstein behoefte zou bestaan aan herstructurering qua maatvoering is onjuist. Invulling van de ruimtes is enkele jaren na de opening van de woonboulevard gestagneerd, reden waarom een bestemmingsverruiming besproken is, maar inmiddels is een duidelijke waardering van de kwaliteit van de woonboulevard waarneembaar die resulteert in nagenoeg volledige verhuur. De genoemde waardering wordt ook uitgesproken door de gevestigde bedrijven waarbij de verlenging van de huurcontracten en daarmee gepaard gaande grote investeringen door meerdere grote ketenfilialen hiervan een bevestiging zijn.

            Antwoord/Conclusie

De betreffende zinsnede in paragraaf 3.2.1. van de bijlage zal worden aangepast.

 

B.2.3 Samenvatting

Van belang voor de Woonboulevard Leeuwenstein is de uitspraak dat geen extra PDV/GDV bedrijven mogelijk zijn in het gebied en de voorgenomen clustering van de reeds bestaande op Schieoevers Zuid verspreide gevestigde bedrijven aan de Verlengde Engelsestraat. Logischer is echter deze bedrijven te vestigen op een te creëren uitbreiding van Woonboulevard Leeuwenstein. Een eventuele verplaatsing van bedrijven van Woonboulevard Leeuwenstein naar de Verlengde Engelsestraat, zoals in de stukken vermeld wordt, zal begrijpelijkerwijs niet door Woonboulevard Leeuwenstein geëntameerd worden. Mocht het zover komen dan zal hun plaats dienen te worden ingenomen door elders in Schieoevers gevestigde bedrijven waarvoor op dat moment aan de Verlengde Engelsestraat geen plaats of geschikte ruimte beschikbaar is. De eerder genoemde mogelijke uitbreiding van Woonboulevard Leeuwenstein zou eveneens elders gevestigde bedrijven kunnen faciliteren.

            Antwoord/Conclusie

Voor kennisgeving aannemen. De gebiedsvisie behoeft op dit aspect geen aanpassing. (Bezien wordt Aangeven of dat dit in het kader van de Gedeeltelijke herziening bestemmingsplan Schieoevers noord en zuid, nabij station-zuid, hier nog nader op zal worden ingegaan.)nader zal worden beantwoord

 

B.3. Historische Vereniging Delfia Batavorum, Commissie Behoud Stadsschoon (W.A.F.X. de Fraiture)

 

B.3.1            Samenvatting

Inspreker wil reageren op zowel de gebiedsvisie als op het voorontwerp bestemmingsplan Schieoevers Noord en Zuid.

In de openbare raadsvergadering van 3 november 2005 is de nota Bouwhoogten vastgesteld. Inspreker zou graag zien dat in relatie met deze bouwhoogtenota een extra paragraaf opgenomen wordt met een hoogbouw effectrapportage. Met name de invloed op de zichtlijnen richting historische stad hebben de belangstelling van inspreker. Zoals de plannen nu voorliggen is het nauwelijks inzichtelijk te krijgen wat het gevolg van hoogbouw in dit gebied is voor zowel het gebied zelf als de omgeving.

            Antwoord

Terecht wordt aandacht gevraagd voor de cultuurhistorische aspecten, ondermeer in de vorm van zichtlijnen richting historische stad. In de bijlage bij de nota (2.6 Welstand) is hierover al het nodige opgemerkt. Een hoogbouw-effectrapportage is volgens de nota Bouwhoogten bedoeld voor het beoordelen van concrete bouwinitiatieven. Dat stadium van planvorming is voor Schieoevers met de voorliggende Gebiedsvisie nog niet aan de orde. Bij het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan voor Schieoevers, volgens de planning van het actualiseringsprogramma bestemmingsplannen vanaf 2007, en bij concrete bouwinitiatieven zullen echter de nota Bouwhoogten en de cultuurhistorische aspecten de nodige aandacht krijgen.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie, in de bijlage wordt dit punt toegevoegd.Antwoord te maken door Erik Pasveer

  Conclusie

??????

 

B.4.     B. Veldhoven

 

B.4.1            Samenvatting

-Inspreker stelt vast dat de brug in het verlengde van de Schieweg (de meest zuidelijke oplossing) niet in de gebiedsvisie is weergegeven maar dat er een voorkeur voor een verbinding wordt beschreven (een brug) in het verlengde van de Faradayweg. In het verleden heeft de gemeente Delft op diverse wijzen aangegeven (o.a. door de heer A. de Jong in een hoorzitting bij de provincie Zuid-Holland) dat; “in het geval dat de brug in het verlengde van de Schieweg er niet komt, de locatie aan de Rotterdamseweg 412/412A (waaronder de woning van inspreker) direct positief zal worden bestemd conform het huidige gebruik, als locatie voor woningen c.q. voor woondoeleinden”. Inspreker verzoekt om deze gedane toezeggingen in de komende bestemmingsplanwijziging te realiseren.

- Bij de overgang van het bestemmingsplan Buitengebied naar het bestemmingsplanp Schieoevers Noord en Zuid is er in de strook woningen aan de Rotterdamseweg 414 t/m 420 door de gemeente Delft per perceel een uitbreiding van het aantal woningen mogelijk gemaakt. Op de locatie van de inspreker (R. weg 412/412a) is deze mogelijkheid tot uitbreiding van het aantal woningen toen “buiten beschouwing gebleven” gezien de bestemming ‘wijzigingsbevoegdheid verkeersdoeleinden’ (voorontwerp en ontwerp) en ‘verkeersdoeleinden’ (in het definitieve bestemmingsplan Schieoevers Noord en Zuid). Inspreker verzoekt de gemeente, gelet op het gelijkheidsbeginsel, in de komende herziening van het bestemmingsplan gelijktijdig ook een uitbreiding van het aantal woningen op de locatie Rotterdamseweg 412/412a mogelijk te maken of dit niet bij voorbaat uit te sluiten.

            Antwoord

In de gebiedsvisie en in het Lokaal verkeers- en vervoersplan Delft 2005-2020 (LVVP) wordt inderdaad ingezet op een (lage) brug in het verlengde van de Faradayweg, waarmee de eerder geprojecteerde oeververbinding over de Schie in het verlengde van de Einsteinweg/Schieweg kan vervallen. Indien bij de uitwerking van de gebiedsvisie in een nieuw bestemmingsplan laatstgenoemde brug definitief vervalt zal de bestaande woonsituatie ter plekke van Rotterdamseweg 412/412a daarin worden opgenomen. In hoeverre uitbreiding kan worden gegeven aan het aantal toelaatbare woningen op het perceel zal te zijner tijd beoordeeld moeten worden in relatie met de aldaar geldende milieuzonering en  het aldaar geldende ruimtelijk beleid.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.4.2            Samenvatting

In de bijlage worden op blz. 19 onder paragraaf ‘Milieu’ de geluidscontour en de geur hindercontour door elkaar gehaald. Dit geldt ook voor de kaartaanduidingen 9 en 10. Inspreker verzoekt deze aspecten duidelijk van elkaar te scheiden.

            Antwoord/Conclusie

De verwijzingen naar de kaarten zijn inderdaad foutief opgenomen. Kaart 9 betreft de geurcontouren. Kaart 10 wordt vervangen door de kaart met de zone industrielawaai zoals vastgesteld in 1997.  

Conclusie

De gebiedsvisie zal voor wat betreft de kaartaanduiding worden aangepast.

 

B.4.3            Samenvatting

In de bijlage wordt op pag. 19 onder de paragraaf ‘Milieu’ aangegeven dat in 1997 door B&W van Delft het principebesluit is genomen tot wijziging van deze geluidscontour. Het ging hier om een legalisatie van de toen (te hoge bestaande) situatie t.o.v. het (bij koninklijk besluit) bepaalde geluidscontour rondom Schieoevers Zuid. De argumentatie was dat niet van bedrijven kon worden verlangd dat zij aan de geldende normering te voldoen. Ten aanzien van deze in 1997 vastgestelde aangepaste (ruimere) geluidhindercontour merkt inspreker op dat medio 2005 door de provincie Zuid-Holland is vastgesteld dat de geluidsproductie van het gemeentelijk overlaadstation t.a.v. hetgeen er in de milieuvergunning is weergegeven wordt overschreden. Tevens merkt inspreker op dat dit gemeentelijk overlaadstation Delft al vanaf de opening niet voldoet aan de in de milieuvergunning opgenomen geluidswerende maatregelen en tevens dat dit bedrijf op deze inrichting op verschillende punten ook niet voldoet aan de gemeentelijke nota “bedrijven en bestemmingsplannen”. In de bijlage van de visie wordt aangegeven dat de gemeente Delft in gesprek is met de provincie Zuid-Holland over de overdracht van het zone beheersmodel van de provincie naar de gemeente Delft.

Inspreker verzoekt de gemeente de oplossing voor bovengenoemde misstand in de plannen expliciet te beschrijven en naar behoren te realiseren alvorens een eventuele overdracht te laten plaatsvinden. Het kan niet zo zijn dat een bestuurlijke verantwoording wordt overgedragen aan de gemeente Delft die de eigen zaken niet op orde heeft.

            Antwoord

Voor het handhaven van de milieuvergunning van het overlaadstation is de provincie Zuid-Holland het bevoegd gezag. Een eventueel gebrek aan naleving dan wel handhaving van de vergunning valt buiten de gemeentelijke bevoegdheid en dus ook buiten de aan de orde zijndeze gemeentelijke gebiedvisie.

Zoals ook opgenomen in de beantwoording destijds van de inspraakreactie van de heer Veldhoven op de nota Bedrijven en Bestemmingsplannen geeft deze nota algemeen beleid voor de wijze waarop binnen de gemeente Delft bedrijven in bestemmingsplannen worden opgenomen. De nota ziet niet toe op specifieke situaties als het huisvuiloverslagstation. Het beleid als neergelegd in de nota heeft geen terugwerkende kracht en geldt derhalve niet voor het reeds gerealiseerde en in werking zijnde huisvuiloverslagstation. De bouw- en milieuvergunning voor het huisvuiloverslagstation zijn onherroepelijk.

De gemeente Delft heeft met de provincie afgesproken dat het zonebeheersmodel wordt overgedragen aan de gemeente Delft. De overdracht van het zonebeheersmodel naar de gemeente staat los van de vraag wie het bevoegd gezag is voor het overlaadstation. De provincie Zuid-Holland blijft bevoegd gezag voor de milieuvergunning.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.4.4            Samenvatting

Inspreker merkt op dat de gewenste waterberging zich buiten de contouren van het industrieterrein bevindt zonder dat dit gegeven expliciet wordt beschreven. Zoals bekend dient een waterberging in principe op het terrein zelf te worden gerealiseerd.

            Antwoord

In het Waterplan Delft (2005) en de Waterstructuurvisie (2005) is opgenomen dat de waterberging per polder dient te worden opgelost. Gezien de schaal van het gebied Schieoevers wordt in de Gebiedvisie Schieoevers uitgewerkt hoe de waterberging binnen het plangebied kan worden opgelost. Zowel in paragraaf 4.3 en 6.5 als in de bijlage is opgenomen op welke wijze de gemeente de waterberging in het plangebied wil realiseren. De waterberging wordt hoofdzakelijk binnen het plangebied gerealiseerd.  

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.4.5            Samenvatting

Inspreker verzoekt om een nadere en specifieke toelichting van de in de bijlage weergegeven Kaart 9 (Geurcontouren overlaadstation) omdat deze weergave afwijkt van de contouren die door de gemeente Delft zijn gepubliceerd bij de voor het overlaadstation aangevraagde milieuvergunning. Daarbij ontbreekt een legenda bij de kaart. Inspreker verzoekt dit te corrigeren dan wel om deze wijziging toe te lichten.

            Antwoord

De opgenomen geurcontouren zijn overgenomen uit de handreiking “Luchtkwaliteit en Ruimtelijke Ordening, Stank” van de Provincie Zuid-Holland. In deze nota zijn de geurcontouren opgenomen waar rekening mee moet worden gehouden bij ruimtelijke planvorming. Binnen de contouren zijn een beperk aantal functies toegestaan. De contouren in de nota wijken af van de contouren die in de vergunning voor het huisvuiloverlaadstation zijn opgenomen, omdat deze een andere betekenis hebben. De legenda zal worden toegevoegd aan de kaart in de gebiedsvisie.

            Conclusie

Behoudens toevoeging van een legenda is er geen aanleiding voor inhoudelijke aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.4.6            Samenvatting

T.a.v. de strook woningen aan de Rotterdamseweg 412 t/m 420 merkt inspreker op dat de kaart onder andere nr. 12 deze locaties weergeeft als “bedrijven aanpassing (beperkt)”. Deze wijziging is in tegenspraak met eerdere handelingen (uitbreiding van het aantal woningen) en expliciete toezeggingen van de gemeente Delft om de woonbebouwing in deze strook (midden in het bestemmingsplan Buitengebied) voor woonbestemming te waarderen en te zullen beschermen tegen uitbreidingen van het industrieterrein Schieoevers Noord en Zuid.

            Antwoord

De kaart geeft in globale zin programma-indicaties voor gebiedsdelen van heel Schieoevers. Deze aanduiding heeft thans geen juridische binding. In paragraaf 5.3 is omschreven dat er bij de uitwerking van het nieuwe bestemmingsplan voor dit deel van de Rotterdamseweg in de genoemde context de nodige afwegingen zullen worden gemaakt. Expliciete toezegging vanuit het verleden zullen daarbij betrokken zijn.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.4.7            Samenvatting

Inspreker verzoekt om de gedane toezeggingen in de komende bestemmingsplanherziening waar te maken of om de wijziging in de plannen nader en expliciet te motiveren. In het laatste geval zal dit waarschijnlijk leiden tot het indienen van een aantal planschadeclaims.

            Antwoord

In samenhang met het antwoord onder B.4.6 wordt deze reactie voor kennisgeving aangenomen.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

B.5 Prysmian, cables and systems.

Samenvatting

Het bedrijf, voorheen Pirelli, geeft te kennen de intentie te hebben haar bedrijfsactiviteiten aan de Schieweg voor onbepaalde tijd onverkort voort te zetten en dat herstructurering van haar terrein tussen 2010 en 2020 vooralsnog en zeker zonder reële alternatieven niet aanvaardbaar is en wijst er vervolgens op dat verplaatsing van het bedrijf gezien het zware machinepark met funderingen, los van operationele verliezen bij verhuizing, zeer kostbaar is. Om die reden is naar de mening van het bedrijf het doortrekken van de Engelsestraat over haar terrein ook niet aanvaardbaar of mogelijk, omdat de zware machines en installaties in de gebouwen aan de spoorzijde staan opgesteld. De aan- en afvoerwegen in het gebied naar het bedrijf zullen zoals nu geschikt moeten blijven voor zwaar transport.

Antwoord

In de gebiedsvisie is de koers uitgezet voor de toekomstige herontwikkeling van het gebiedsdeel noordwest. Geconstateerd wordt dat het bedrijf zich niet uitspreekt tegen een dergelijke herontwikkeling doch wijst op de financiële aspecten in geval van uitplaatsing naar elders en tevens de belemmeringen noemt voor het realiseren van een verlengde Engelsestraat.

Het is niet de bedoeling dat de gemeente het initiatief neemt voor de in de gebiedsvisie voorgestelde herontwikkeling ter plekke van het bedrijfsterrein. Pas als concrete plannen op basis van particulier initiatief aan de orde zijn zal de gemeente in faciliterende zin daaraan meewerken en op basis van het nog nader uit te werken nieuwe bestemmingsplan de ruimtelijke voorwaarden stellen (waaronder ruimtereservering voor de verlengde Engelsestraat). Bij de gemeente leeft niet de verwachting dat herstructurering terplekke van het bedrijf op korte termijn aan de orde zal zijn. Het bedrijf biedt al een aantal jaren een deel van het bedrijfsterrein ten verkoop aan. Met de in de gebiedsvisie vastgelegde herontwikkelingskoers kan het bedrijf op dit moment reeds haar voordeel doen.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

Onderdeel C: mondelinge inspraakreacties

 

C.1. Mw. Zwennes

 

C.1.1  Samenvatting

Op de Engelsestraat houdt ter hoogte van het tunneltje bij de Abtswoudseweg het fietspad op. Verder fietsen over de Engelsestraat richting Gamma is levensgevaarlijk. Er staat daar geen bord ‘verboden voor fietsers’.

  Antwoord

De gebiedsvisie beoogt geen voorstellen te doen voor verkeerssituaties zoals die zich in de

thans bestaande situatie voordoen.

Voor de goede orde wordt over deze situatie wel opgemerkt dat ter plaatse met duidelijke verwijzingsborden wordt aangegeven dat de fietsroute aan de overkant van de

Engelsestraat richting Schieweg doorloopt via de Abtswoudseweg. Direct na de oversteek is er tevens rechtsaf een directe fietsverbinding naar het winkelgebied Leeuwenstein, naar o.a. de Gamma. Uit de situatie terplekke en de verwijzingsborden naar de overkant plus het verder ontbreken van een fietsstrook of aanduiding daarvan op de Engelsestraat moet genoegzaam zijn op te maken dat verder fietsen op de Engelsestraat in zuidelijke richting niet de bedoeling is. In hoeverre er aanleiding is de situatie ter plaatse voor fietsers te optimaliseren zal nader bekeken worden.

Conclusie

Voor de gebiedsvisie zelf kan de reactie buiten beschouwing gelaten worden.

 

C.2. Hr. Zwennes

 

C.2.1  Samenvatting

Voetgangersoversteek Schieweg bij de bocht/kruising met Engelsestraat is gevaarlijk.

Komende vanuit het zuiden over het voetpad langs de hekken is er geen zicht op het verkeer

dat vanaf de Engelsestraat komt en hard rijdt.

  Antwoord

Ook hier gaat het om een feitelijke, bestaande verkeerssituatie. Bezien zal worden in hoeverre deze situatie optimalisering behoeft.

  Conclusie

Voor de Gebiedsvisie zelf kan de reactie buiten beschouwing gelaten worden.

 

C.3. Joris Snijders, Marc Schmidt en Jennifer Rietdijk van de roeivereniging

 

C.3.1  Samenvatting

Zorg dat de breedte van het water onder/bij de geplande bruggen hetzelfde blijft als nu. Er is

daar veel roeiverkeer. Versmallingen maken het roeien gevaarlijk, zeker in combinatie met

het toenemende vrachtbotenverkeer.

  Antwoord

Van versmalling van het vaarwater van de Schie is binnen het kader van de Gebiedsvisie geen sprake. Nieuwe bruggen moeten qua doorvaarthoogte en doorvaartbreedte tenminste voldoen aan de nota Provinciale vaarwegen en scheepvaart. De wedstrijdroeisport en training daarvoor is op het deel van de Schie gelegen in het plangebied een gegeven waar in overleg met de provincie als vaarwegbeheerder, zorgvuldig aandacht aan zal worden gegeven bij het voorbereiden van concrete plannen voor nieuwe oeververbindingen.

  Conclusie

De relevante tekst van de Gebiedsvisie op dit onderdeel aanscherpen.

C.4. Hr. De Groot

 

C.4.1  Samenvatting

De gebiedsvisie is wat betreft het openbaar vervoer utopisch. Het openbaar vervoer laat te

wensen over, bussen lopen niet goed en op zondag is er helemaal geen bus. Goed

openbaar vervoer is afhankelijk van het budget dat daarvoor ter beschikking wordt gesteld. De plannen zijn utopisch.

  Antwoord

Een groot deel van het gebied ligt op loopafstand van station Delft Zuid, waar nu ook de bussen 62 (ook op zondag) en 63 halteren. Dit station wordt beter verbonden met de gebieden aan de overzijde van de Schie na aanleg van een extra brug ter hoogte van de Faradayweg en ter hoogte van het Gelatineterrein. Werknemers en bezoekers van de delen van Schieoevers ten oosten van de Schie kunnen vanaf 2008 gebruik maken van tramlijn 19 over de Mekelweg. Dan rijdt langs station zuid ook de servicelijn, in plaats van de huidige buslijnen. De servicelijn zal volgens het huidige dienstregelingsvoorstel ook op zondag rijden. In de visie wordt op langere termijn rekening gehouden met een Stedenbaanstation Voorhof, tussen station Delft en station Delft Zuid.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.4.2 Samenvatting

Over het gebied dat in de visie etalage wordt genoemd, geeft de heer De Groot aan dat

men voor dat gebied destijds ook een visie had. Maar als je ziet hoe het er nu uitziet.

Hij vraagt zich af hoe het er jaren na uitvoering van deze plannen zal uitzien. De termen imagoverbetering, aanspreken voor recreanten en veiligheid en schoon lijken

meer kreten, dan dat het tot uitvoer zal worden gebracht.

  Antwoord

De gebiedsvisie richt zich op de toekomst. In potentie is er alle aanleiding om een hoogwaardig beeld van de omgeving van station-zuid in die toekomst te verwachten.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.4.3 Samenvatting

De NS zit niet te wachten op 6 treinen per uur. De heer De Groot vraagt wat bedoeld wordt met een transferium.

  Antwoord

Stedenbaan is een initiatief van de provincie Zuid-Holland gericht op het verbeteren van het regionaal treinvervoer en het beter benutten van stationslocaties voor nieuwbouw. Naarmate er meer mensen wonen en werken bij stationslocaties, kan het treinvervoer een belangrijker rol spelen en hoe efficiënter het treinvervoer is, des te beter kunnen de inwoners gebruik maken van de vele gespreide voorzieningen in de regio. Er is bij de plannen voor station-zuid sprake van nauwe samenwerking met de NS. Delft-zuid is een van de pilots in het kader van Stedenbaan in de zuidvleugel van de Randstad.

Met een transferium wordt in het bijzonder gedoeld op parkeervoorzieningen voor auto’s nabij het station; de gebruikers kunnen hun reis per trein voortzetten.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

   

4.4 Samenvatting

De heer De Groot had 3 stations vlak achter elkaar niet verwacht.

  Antwoord

Het voertuigmaterieel dat gebruikt wordt voor stedenbaan zal als voordeel hebben dat het flexibel kan worden ingezet als vervoersmiddel binnen dit deel van de Randstad: er kan sneller opgetrokken en gestopt worden, waardoor het traject even snel kan worden afgelegd terwijl er vaker wordt gehalteerd. In het op …… door de gemeenteraad vastgestelde Lokaal Verkeers- en Vervoersplan Delft is er daarom zelfs voorgesteld een extra station Schieoevers/Voorhof toe te voegen tussen station-centraal en station-zuid.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.5. De heer Bocxe van scheepswerf Bocxe.

 

5.1 Samenvatting

De breedte en hoogte van de doorvaart van de toekomstige fietsbrug moet zodanig zijn dat

de capaciteit van de fietsbrug minimaal gelijk is aan de capaciteit die de Kruithuisbrug aan

kan.

  Antwoord

Nieuwe bruggen moeten qua doorvaarthoogte en doorvaartbreedte tenminste voldoen aan de provinciale nota Provinciale vaarwegen en scheepvaart. Het bestaande gebruik van de Schie als vaarweg voor de commerciële scheepvaart, dus ook het deel van de Schie gelegen in het plangebied, is een gegeven waar in overleg met de provincie als vaarwegbeheerder, zorgvuldig aandacht aan zal worden gegeven bij het voorbereiden van plannen voor nieuwe oeververbindingen. De bereikbaarheid van scheepswerf Bocxe is eveneens een gegeven daarbij. Opgemerkt wordt nog dat de geprojecteerde brug in het verlengde van de Faradayweg wordt beoogd als lage brug.

  Conclusie

Waar nodig de tekst van de gebiedsvisie op dit punt verduidelijken.

 

C.6. Heren Broos van Broos keukens en hr. Faber van All interieur

Samenvatting

Betreft punt 5.6 Abtswoudseweg-noord uit de gebiedsvisie: Autoluw daar is slecht voor klandizie, showroombezoek, verhuur terrein en bevoorrading door grote vrachtwagens, trailers en combinaties. Bereikbaarheid is erg belangrijk voor bedrijven Broos en All Interieur.

  Antwoord

Binnen de in de gebiedsvisie uitgezette koers voor Schieoevers, in casu voor de noordwest kwadrant, is niet op korte termijn voorzien in herstructurering van de Abtswoudseweg. Concreter inzicht in de bedoeling van een ecologische zone alhier zal nader worden uitgewerkt in het kader van het project spoorzone en DI-locatie (watis zie par. 6.6???). Het veilig stellen van de bereikbaarheid van de bedrijven aan de Abtswoudseweg is voorwaarde daarbij.

Conclusie

In de tekst van de Gebiedsvisie aangeven dat de blijvende bereikbaarheid voor de gevestigde bedrijven aan de Abtswoudseweg voorwaarde is.

 

C.7 Niek Struik

 

Samenvatting

Toegangswegen krijgen onvoldoende aandacht in de visie. Dit speelt onder andere voor Lijm

en Cultuur/het evenemententerrein, zeker omdat de Mekelweg autoluw wordt gemaakt en

de Julianalaan 30 km-zone wordt.

  Antwoord

In het ontwikkelingsplan TU-noord is inderdaad aangegeven dat de Julianalaan (tussen de Michiel de Ruyterweg en de Rotterdamseweg) een status als 30km/h-zone krijgt. De Rotterdamseweg blijft voor het doorgaande verkeer bereikbaar via de route Zuidplantsoen/Michiel de Ruyterweg en Jaffalaan. De Schoemakerstraat is de gebiedsontsluitingsweg voor Schieoevers-oost van en naar de Kruithuisweg. In het LVVP zijn aanvullende maatregelen voorgesteld om de afwikkelingsproblemen die zich met een autoluwe Mekelweg voordoen op te lossen; de capaciteit van het kruispunt Kruithuis-Schoemakerstraat zal worden vergroot. Deze oplossingen dragen tevens bij aan een soepele afwikkeling van het verkeer naar Lijm en Cultuur en naar het evenemententerrein.

  Conclusie

De bereikbaarheid van de Rotterdamseweg vanaf de Kruithuisweg is in de toekomst verzekerd. Er is geen reden de Gebiedsvisie op dit punt aan te passen.

 

C.8. Hr. Beijer, heeft bedrijfsruimte langs de Dynamoweg

8.1 Samenvatting

Zou graag een betere fietsinfrastructuur op en rond de Schieweg willen. Een punt wat voor

verbetering vatbaar is, is bijvoorbeeld dat op de Schieweg afslaan met de fiets naar de

Turbineweg t.h.v. Brezan niet mogelijk is. Dit is ook het geval bij andere zijstraten van de

Schieweg.

  Antwoord

Het gaat hier om bestaande verkeerssituaties op de Schieweg met zijstraten, die naar de mening van inspreker vatbaar zijn voor verbetering. Bezien zal worden in hoeverre de hier gesignaleerde situaties optimalisering behoeven.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

8.2 Samenvatting

Op de Schieweg tussen de Kruithuisweg en Leeuwenstein rijdt veel en zwaar verkeer. Er

moet daar een apart, afgescheiden fietspad komen. Door kleinschalige bedrijvigheid zal

drukte/fietsverkeer alleen maar toenemen.

  Antwoord

In de Gebiedsvisie wordt de doorgaande route voor autoverkeer verlegd naar het spoor (verlengde Engelsestraat). Hierdoor ontstaat een aantrekkelijker fietsroute (tevens recreatieve route) langs de Schie.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

8.3 Samenvatting

Bereikbaarheid en herkenbaarheid van de Dynamoweg is slecht. Het lijkt alsof je over het

terrein van ander bedrijf rijdt om op de Dynamoweg te komen.

  Antwoord

De Dynamoweg is evenals alle andere straten goed aangegeven op verwijzingsborden langs de Schieweg. Het straatnaambord zelf is vervolgens vanaf de Turbineweg goed zichtbaar. De straat bevindt zich wel geheel op eigen terrein binnen een complex bedrijfsverzamelgebouwen. De afsluitbaarheid van die straat met een hek en daarbij het bordje “eigen terrein” kan voor onbekenden mogelijk de herkenbaarheid beïnvloeden, maar de vindbaarheid voldoet aan te stellen eisen.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

8.4 Samenvatting

Sta meer parkeerplaatsen langs de Schie toe in verband met het tekort aan plaatsen op en

langs de Dynamoweg.

  Antwoord

Deze reactie appelleert aan een door inspreker kennelijk gesignaleerde situatie. De Gebiedsvisie beoogt niet een oplossing te bieden voor acute situaties van allerlei aard, doch biedt een kader voor ontwikkelingen waarbinnen ook de parkeerproblematiek in het gehele gebied dient te worden geëvolueerd.

De parkeerbehoefte moet primair binnen het eigen terrein, in dit geval het bedrijfsverzamelcomplex Dynamoweg, worden opgevangen. Het aanleggen van extra parkeerplaatsen langs de Schie ter hoogte van dit complex betekent aanwending van openbaar groen, waaronder in het bijzonder een visueel waardevol strookje grond met lage bomen.

Voor het gebiedsonderdeel Schieoevers-zuidwest wordt in de paragrafen 4.2.2 en 5.2 ingezet op een terughoudende aanpak gericht op behoud en versterking van een traditioneel gemengd bedrijventerrein met als centrale doelstelling het geleidelijk aan realiseren van een heldere structuur van voorkanten (uitstraling) en binnenkanten voor bedrijfsactiviteiten in de sfeer van expeditie, parkeren en opslag. In het kader van een dergelijke geleidelijke ontwikkeling past de noodzaak om voor tekorten aan parkeerruimte een oplossing te zoeken. Dergelijke parkeeroplossingen moeten niet bij voorbaat worden gezocht in het openbaar gebied.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

8.5 Samenvatting

Plaats windturbines in het gebied.

  Antwoord

De gemeente richt zich momenteel met concrete planvorming voor het realiseren van windturbines op een locatie in de rand van het gebied Midden-Delfland direct ten zuiden van de bedrijventerreinen Schieoevers en Technopolis.

Indien dit plan onverhoopt geen doorgang kan vinden dan zal de gemeente zich oriënteren op andere mogelijkheden. Het is prematuur om daartoe zondermeer het gebied Schieoevers te noemen.

Conclusie

In de gebiedsvisie de mogelijkheid van windturbines ongenoemd laten.

 

C.9. Hr. en mw. Van de Sar

9.1 Samenvatting

De fietsautobrug is een goede optie zoals die nu is ingetekend. Leg hem niet in het

verlengde van de Einsteinweg i.v.m. geluids(overlast) voor omwonenden daar.

  Antwoord

In het onderzoek ten behoeve van het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan Delft is berekend dat meer fietsers gebruik zullen maken van een fiets-/autobrug als deze wordt gepositioneerd ter hoogte van de Faradayweg. Daarom is de brug daar ingetekend.

  Conclusie

Voor kennisgeving aannemen.

 

9.2  Samenvatting

Hr en Mw. Van de Sar zijn grote voorstanders van meer groen langs de Rotterdamseweg.

Dat is landschappelijk/historisch verantwoord. Het was vroeger een mooie iepenlaan tot aan

Rotterdam.

  Antwoord

De gebiedsvisie noemt in paragraaf 4.3.2 (Groenstructuur) zelf reeds dat de boomstructuuur langs de Rotterdamseweg wordt gehandhaafd en waar mogelijk wordt versterkt.

  Conclusie

Voor kennisgeving aannemen.

 

C.10. Hr. en Mw. Bos, Rotterdamseweg

10.1 Samenvatting 

De Rotterdamseweg wordt vanaf januari 2006 autoluw gemaakt om sluipverkeer tegen te gaan. Vrees bestaat dat daardoor de toekomstige Faradaybrug verkeer zal aantrekken en zal zorgen voor opstropend verkeer op de Schieweg en de Rotterdamseweg. Insprekers vrezen dat de Faradaybrug een tweede Kruithuisbrug wordt.

  Antwoord

Gelijktijdig met de Rotterdamseweg worden ook voor de Schieweg verkeerswerende maatregelen genomen op de route door het buitengebied. De hoofdontsluiting van het gebiedsdeel Schieoevers-zuidwest blijft net als in de huidige situatie via de Schieweg en de Kruithuisweg verlopen. De hoofdontsluiting van de Rotterdamseweg verloopt via de kruising Schoemakerstraat-Mekelweg. De capaciteit van dit kruispunt wordt daarop te zijner tijd aangepast. Er zal dan ook geen extra verkeer op de Rotterdamseweg komen ten gevolge van de Faradaybrug.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

10.2 Samenvatting

Zorg dat de groenstrook langs de Schie de lelijke bedrijven maskeert.

  Antwoord

In de gebiedsvisie voor Schieoevers is in het zuidelijk gedeelte langs de Schie een groenstructuur opgenomen. De bijbehorende maatvoering en het inrichtingsbeeld zullen te zijner tijd nader worden bepaald. Bij de inrichting van de groenzone wordt primair uitgegaan van de functie van deze zone binnen het ecologisch netwerk in Delft. De functie van groen als maskering zal t.z.t. binnen de inrichtingsvisie nader worden bekeken.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

 

C.11. Hr. Van der Sar

Samenvatting

Hoe komt het dat de grond ter plaatse van zijn woning is vervuilt (wat is de oorzaak van de

vervuiling)? Hij woont al ± 35 jaar aan de Wassenaarstraat en hem is niets bekend! Welke

consequenties heeft deze vervuiling voor hem?

  Antwoord

Delft is wat betreft de algemene bodemkwaliteit onderverdeeld in een viertal zones. De Wassenaarstraat ligt binnen zone G3 op de bodemkwaliteitskaart van Delft. Dit betekent dat de grond in de omgeving van de Wassenaarstraat over het algemeen matig verontreinigd is (tussen de tussen- en interventiewaarde). Bij de gemeente Delft is voor het perceel Wassenaarstraat 4 geen specifieke informatie over een bodemverontreiniging bekend. Inspreker kan zich desgewenst nader informeren bij de afdeling milieu van de gemeente.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.12. Mw. Kieftenburg

Samenvatting

In de aangegeven waterstructuur staan nieuwe waterverbindingen aangegeven naar het

bestaande water (haventje) achter de woningen aan de Lausbergstraat. Komen deze er in de

toekomst en om welke reden?

  Antwoord

In kaart 6 van de gebiedsvisie is een mogelijke nieuwe waterstructuur geschetst. Ook ter plaatse van de haven achter de woningen aan de Lausbergstraat is meer oppervlaktewater getekend. In de toekomst is het belangrijk om meer ruimte voor oppervlaktewater te creëren. Daarnaast spelen ook stedenbouwkundige elementen mee. Voor het voorgestelde water achter de Lausbergstraat is het een combinatie van beiden. Bij de uitwerking van de gebiedsvisie in het te volgen bestemmingsplan zal nog verder onderzocht worden of het voorstel werkelijk haalbaar is dan wel dit gewijzigd wordt uitgevoerd. Dit hangt mede af van ruimtelijke ontwikkelingen.

Conclusie

Geen reden voor aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.13. Hr. Kiela

Samenvatting

De afgelopen 25 jaar is door verschillende bureau's bodemonderzoek verricht. De laatste

paar jaar door Haskoning. Hoe staat het met de bodemgesteldheid en welk resultaat heeft

het onderzoek van Haskoning opgeleverd?

  Antwoord

Het onderzoek van Royal Haskoning richt zich met name op de verspreiding van de VOCL verontreiniging in het grondwater. Het onderzoek heeft tot doel de omvang van de verontreiniging in beeld te brengen zodat de provincie een beschikking omtrent ernst en urgentie kan afgeven. Het onderzoek is echter nog niet voltooid. Op de korte termijn worden nog een paar peilbuizen bijgeplaatst tot 8 à 10 m-mv aan de zijde van de Rotterdamseweg. Belanghebbenden zullen schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de resultaten van het onderzoek.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.14. Firma Duijndam

Samenvatting

Wil graag informatie over de precieze ligging van de geprojecteerde Faradaybrug en de daar

naartoe leidende wegprofielen.

  Antwoord

In de Gebiedsvisie is sprake van een projectie van de oeververbinding en bij benadering de gewenste ligging. Eerst bij de uitwerking van concrete plannen is een precieze en maatvaste intekening aan de orde. In overleg met inspreker is inmiddels tot genoegen aan zijn wens om meer informatie voldaan.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.15. Naam onbekend

Samenvatting

De Faradaybrug is een goed idee. Voor het profiel van de Faradaybrug kan het zinvol zijn

om nu te bezien of het terrein of een deel ervan kan/moet worden aangekocht van het

leegstaande pand van Kruppe Bomatex.

  Antwoord

Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat een Faradaybrug geen consequenties behoeft te hebben voor het profiel van de Faradayweg, zoals in de 4e alinea van paragraaf 6.7 van de gebiedsvisie te lezen valt. Realisering van de brug is niet op korte termijn te verwachten. Het is te prematuur om nu reeds aankopen te verrichten als door inspreker bedoeld.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.16 Haring Vastgoed BV

Samenvatting

Haring voelt zich overvallen door de in zijn richting verder optrekkende woonbebouwing.

Door de nieuwbouw op het NSD-terrein voelt hij zich nog steeds zeer in zijn bedrijfsvoering

beperkt, ondanks het feit dat hier met de gemeente afspraken over zijn gemaakt (hij

verwacht hoe dan ook toch klachten van de dichtbij gelegen woningen, zodra de bewoners

hun eerste zomerseizoen meemaken). Recentelijk is hij geconfronteerd met direct naast zijn

bedrijf (ca. 20 meter) geprojecteerde nieuwbouw in het kader van het Spoorzoneproject.

Hiertegen heeft hij een bezwaarschrift ingediend. Hoewel hij oog heeft voor het algemeen

belang bij de oprukkende stadsuitleg, wijst hij erop dat zijn bedrijf van oudsher aan de

Abtswoudseweg gevestigd is en dat er daarom in alle opzichten rekening mee gehouden had

moeten worden cq mee gehouden moet worden. Ruimte voor verdere ontwikkeling van zijn

bedrijf ter plaatse heeft hij al niet meer en samen met de bereikbaarheid en de

parkeerproblematiek in het nu overwegende woongebied bedreigt dit mede de

bestaanszekerheid van zijn bedrijf.

  Antwoord

Zie bij onderdeel B. nummer 1.

 

C.17 Diversen:

Samenvatting

Het is naar de mening van een aantal sprekers opvallend dat noch via de Bedrijven Kring

Schieoevers (BKS), noch via de Kamer van Koophandel over de gebiedsvisie ook maar iets

in de richting de ondernemers is geventileerd.

    Antwoord

In reactie op deze opmerkingen is reeds aan sprekers gemeld –en bij deze herhaald- dat de BKS en de KvK door de gemeente zijn

betrokken bij de voorbereiding van de gebiedsvisie.

  Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

Onderdeel C: mondelinge inspraakreacties

 

C.1. Mw. Zwennes

 

C.1            Samenvatting

Op de Engelsestraat houdt ter hoogte van het tunneltje bij de Abtswoudseweg het fietspad op. Verder fietsen over de Engelsestraat richting Gamma is levensgevaarlijk. Er staat daar geen bord ‘verboden voor fietsers’.

            Antwoord

De gebiedsvisie beoogt geen voorstellen te doen voor verkeerssituaties zoals die zich in de

thans bestaande situatie voordoen.

Voor de goede orde wordt over deze situatie wel opgemerkt dat ter plaatse met duidelijke verwijzingsborden wordt aangegeven dat de fietsroute aan de overkant van de

Engelsestraat richting Schieweg doorloopt via de Abtswoudseweg. Direct na de oversteek is er tevens rechtsaf een directe fietsverbinding naar het winkelgebied Leeuwenstein, naar o.a. de Gamma. Uit de situatie ter plekke en de verwijzingsborden naar de overkant plus het verder ontbreken van een fietsstrook of aanduiding daarvan op de Engelsestraat moet genoegzaam zijn op te maken dat verder fietsen op de Engelsestraat in zuidelijke richting niet de bedoeling is. In hoeverre er aanleiding is de situatie ter plaatse voor fietsers te optimaliseren zal nader bekeken worden.

Conclusie

Voor de gebiedsvisie kan de reactie buiten beschouwing gelaten worden.

 

C.2. Hr. Zwennes

 

C.2            Samenvatting

Voetgangersoversteek Schieweg bij de bocht/kruising met Engelsestraat is gevaarlijk.

Komende vanuit het zuiden over het voetpad langs de hekken is er geen zicht op het verkeer

dat vanaf de Engelsestraat komt en hard rijdt.

            Antwoord

Ook hier gaat het om een feitelijke, bestaande verkeerssituatie. Bezien zal worden in hoeverre deze situatie optimalisering behoeft.

            Conclusie

Voor de gebiedsvisie kan de reactie buiten beschouwing gelaten worden.

 

C.3. Joris Snijders, Marc Schmidt en Jennifer Rietdijk van de roeivereniging

 

C.3            Samenvatting

Zorg dat de breedte van het water onder/bij de geplande bruggen hetzelfde blijft als nu. Er is

daar veel roeiverkeer. Versmallingen maken het roeien gevaarlijk, zeker in combinatie met

het toenemende vrachtbotenverkeer.

            Antwoord

Van versmalling van het vaarwater van de Schie is binnen het kader van de Gebiedsvisie geen sprake. Nieuwe bruggen moeten qua doorvaarthoogte en doorvaartbreedte tenminste voldoen aan de nota Provinciale vaarwegen en scheepvaart. De wedstrijdroeisport en training daarvoor is op het deel van de Schie gelegen in het plangebied een gegeven waar in overleg met de provincie als vaarwegbeheerder, zorgvuldig aandacht aan zal worden gegeven bij het voorbereiden van concrete plannen voor nieuwe oeververbindingen.

            Conclusie

De relevante tekst van de gebiedsvisie wordt op dit onderdeel aangescherpt.

 

C.4. Hr. De Groot

 

C.4.1            Samenvatting

De gebiedsvisie is wat betreft het openbaar vervoer utopisch. Het openbaar vervoer laat te

wensen over, bussen lopen niet goed en op zondag is er helemaal geen bus. Goed

openbaar vervoer is afhankelijk van het budget dat daarvoor ter beschikking wordt gesteld. De plannen zijn utopisch.

            Antwoord

Een groot deel van het gebied ligt op loopafstand van station Delft Zuid, waar nu ook de bussen 62 (ook op zondag) en 63 halteren. Dit station wordt beter verbonden met de gebieden aan de overzijde van de Schie na aanleg van een extra brug ter hoogte van de Faradayweg en ter hoogte van het Gelatineterrein. Werknemers en bezoekers van de delen van Schieoevers ten oosten van de Schie kunnen vanaf 2008 gebruik maken van tramlijn 19 over de Mekelweg. Dan rijdt langs station zuid ook de servicelijn, in plaats van de huidige buslijnen. De servicelijn zal volgens het huidige dienstregelingsvoorstel ook op zondag rijden. In de visie wordt op langere termijn rekening gehouden met een Stedenbaanstation Voorhof, tussen station Delft en station Delft Zuid.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.4.2  Samenvatting

Over het gebied dat in de visie etalage wordt genoemd, geeft de heer De Groot aan dat

men voor dat gebied destijds ook een visie had. Maar als je ziet hoe het er nu uitziet.

Hij vraagt zich af hoe het er jaren na uitvoering van deze plannen zal uitzien. De termen imagoverbetering, aanspreken voor recreanten en veiligheid en schoon lijken

meer kreten, dan dat het tot uitvoer zal worden gebracht.

            Antwoord

De gebiedsvisie richt zich op de toekomst. In potentie is er alle aanleiding om een hoogwaardig beeld van de omgeving van station-zuid in die toekomst te verwachten.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.4.3 Samenvatting

De NS zit niet te wachten op 6 treinen per uur. De heer De Groot vraagt wat bedoeld wordt met een transferium.

            Antwoord

Stedenbaan is een initiatief van de provincie Zuid-Holland gericht op het verbeteren van het regionaal treinvervoer en het beter benutten van stationslocaties voor nieuwbouw. Naarmate er meer mensen wonen en werken bij stationslocaties, kan het treinvervoer een belangrijkere rol spelen en hoe efficiënter het treinvervoer is, des te beter kunnen de inwoners gebruik maken van de vele gespreide voorzieningen in de regio. Er is bij de plannen voor station-zuid sprake van nauwe samenwerking met de NS. Delft Zuid is een van de pilots in het kader van Stedenbaan in de zuidvleugel van de Randstad.

Met een transferium wordt in het bijzonder gedoeld op parkeervoorzieningen voor auto’s nabij het station; de gebruikers kunnen hun reis per trein voortzetten.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

                       

C.4.4 Samenvatting

De heer De Groot had 3 stations vlak achter elkaar niet verwacht.

            Antwoord

Het voertuigmaterieel dat gebruikt wordt voor stedenbaan zal als voordeel hebben dat het flexibel kan worden ingezet als vervoersmiddel binnen dit deel van de Randstad: er kan sneller opgetrokken en gestopt worden, waardoor het traject even snel kan worden afgelegd terwijl er vaker wordt gehalteerd. In het door de gemeenteraad in juni 2005 vastgestelde Lokaal Verkeers- en Vervoersplan Delft 2005-2020 is er daarom zelfs voorgesteld een extra station Schieoevers/Voorhof toe te voegen tussen station-centraal en station-zuid.

Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.5. De heer Bocxe van scheepswerf Bocxe.

 

C.5     Samenvatting

De breedte en hoogte van de doorvaart van de toekomstige fietsbrug moet zodanig zijn dat

de capaciteit van de fietsbrug minimaal gelijk is aan de capaciteit die de Kruithuisbrug aan

kan.

            Antwoord

Nieuwe bruggen moeten qua doorvaarthoogte en doorvaartbreedte tenminste voldoen aan de provinciale nota Provinciale vaarwegen en scheepvaart. Het bestaande gebruik van de Schie als vaarweg voor de commerciële scheepvaart, dus ook het deel van de Schie gelegen in het plangebied, is een gegeven waar in overleg met de provincie als vaarwegbeheerder, zorgvuldig aandacht aan zal worden gegeven bij het voorbereiden van plannen voor nieuwe oeververbindingen. De bereikbaarheid van scheepswerf Bocxe is eveneens een gegeven daarbij. Opgemerkt wordt nog dat de geprojecteerde brug in het verlengde van de Faradayweg wordt beoogd als lage brug.

            Conclusie

De tekst van de gebiedsvisie is op dit punt verduidelijkt.

 

 

C.6. Heren Broos van Broos keukens en hr. Faber van All interieur

 

Samenvatting

Betreft punt 5.6 Abtswoudseweg-noord uit de gebiedsvisie: Autoluw daar is slecht voor klandizie, showroombezoek, verhuur terrein en bevoorrading door grote vrachtwagens, trailers en combinaties. Bereikbaarheid is erg belangrijk voor bedrijven Broos en All Interieur.

            Antwoord

Binnen de in de gebiedsvisie uitgezette koers voor Schieoevers, in casu voor de noordwest kwadrant, is niet op korte termijn voorzien in herstructurering van de Abtswoudseweg. Concreter inzicht in de bedoeling van een ecologische zone alhier zal nader worden uitgewerkt in het kader van het project spoorzone en plannen voor de aan de westzijde van de spoorbaan gelegen locatie met het gebouwencomplex van voorheen Delft Instruments. Het veilig stellen van de bereikbaarheid van de bedrijven aan de Abtswoudseweg is voorwaarde daarbij.

Conclusie

In de tekst van de Gebiedsvisie aangeven dat de blijvende bereikbaarheid voor de gevestigde bedrijven aan de Abtswoudseweg bij herstructurering voorwaarde is.

 

C.7 Niek Struik

 

C.7.1            Samenvatting

Toegangswegen krijgen onvoldoende aandacht in de visie. Dit speelt onder andere voor Lijm

en Cultuur/het evenemententerrein, zeker omdat de Mekelweg autoluw wordt gemaakt en

de Julianalaan 30 km-zone wordt.

            Antwoord

In het ontwikkelingsplan noordelijk TU gebied is inderdaad aangegeven dat de Julianalaan (tussen de Michiel de Ruyterweg en de Rotterdamseweg) een status als 30km/h-zone krijgt. De Rotterdamseweg blijft voor het doorgaande verkeer bereikbaar via de route Zuidplantsoen/Michiel de Ruyterweg en Jaffalaan. De Schoemakerstraat is de gebiedsontsluitingsweg voor Schieoevers-oost van en naar de Kruithuisweg. In het LVVP zijn aanvullende maatregelen voorgesteld om de afwikkelingsproblemen die zich met een autoluwe Mekelweg voordoen op te lossen; de capaciteit van het kruispunt Kruithuisweg-Schoemakerstraat zal worden vergroot. Deze oplossingen dragen tevens bij aan een soepele afwikkeling van het verkeer naar Lijm en Cultuur en naar het evenemententerrein.

            Conclusie

De bereikbaarheid van de Rotterdamseweg vanaf de Kruithuisweg is op grond van het LVVP in de toekomst verzekerd. Er is geen reden de Gebiedsvisie op dit punt aan te passen.

 

C.8. Hr. Beijer, heeft bedrijfsruimte langs de Dynamoweg

 

C.8.1 Samenvatting

Zou graag een betere fietsinfrastructuur op en rond de Schieweg willen. Een punt wat voor

verbetering vatbaar is, is bijvoorbeeld dat op de Schieweg afslaan met de fiets naar de

Turbineweg t.h.v. Brezan niet mogelijk is. Dit is ook het geval bij andere zijstraten van de

Schieweg.

            Antwoord

Het gaat hier om bestaande verkeerssituaties op de Schieweg met zijstraten, die naar de mening van inspreker vatbaar zijn voor verbetering. Bezien zal worden in hoeverre de hier gesignaleerde situaties optimalisering behoeven. Een gebiedsvisie ziet echter op nieuwe verkeers- c.q. fietsverbindingen en niet op de concrete inrichting van bestaande wegen en fietspaden.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.8.2 Samenvatting

Op de Schieweg tussen de Kruithuisweg en Leeuwenstein rijdt veel en zwaar verkeer. Er

moet daar een apart, afgescheiden fietspad komen. Door kleinschalige bedrijvigheid zal

drukte/fietsverkeer alleen maar toenemen.

            Antwoord

In de Gebiedsvisie wordt de doorgaande route voor autoverkeer verlegd naar het spoor (verlengde Engelsestraat). Hierdoor ontstaat een aantrekkelijker fietsroute (tevens recreatieve route) langs de Schie.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.8.3 Samenvatting

Bereikbaarheid en herkenbaarheid van de Dynamoweg is slecht. Het lijkt alsof je over het

terrein van ander bedrijf rijdt om op de Dynamoweg te komen.

            Antwoord

De Dynamoweg is evenals alle andere straten goed aangegeven op verwijzingsborden langs de Schieweg. Het straatnaambord zelf is vervolgens vanaf de Turbineweg goed zichtbaar. De straat bevindt zich wel geheel op eigen terrein binnen een complex bedrijfsverzamelgebouwen. De afsluitbaarheid van die straat met een hek en daarbij het bordje “eigen terrein” kan voor onbekenden mogelijk de herkenbaarheid beïnvloeden, maar de vindbaarheid voldoet aan de te stellen eisen. Zoals echter reeds aangegeven onder C.8.1 ziet een gebiedsvisie niet op de concrete inrichting van bestaande wegen en fietspaden.            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.8.4 Samenvatting

Sta meer parkeerplaatsen langs de Schie toe in verband met het tekort aan plaatsen op en

langs de Dynamoweg.

            Antwoord

Deze reactie appelleert aan een door inspreker kennelijk gesignaleerde situatie. De Gebiedsvisie beoogt niet een oplossing te bieden voor acute situaties van allerlei aard, doch biedt een kader voor ontwikkelingen waarbinnen ook de parkeerproblematiek in het gehele gebied dient te worden geëvolueerd.

De parkeerbehoefte moet primair binnen het eigen terrein, in dit geval het bedrijfsverzamelcomplex Dynamoweg, worden opgevangen. Het aanleggen van extra parkeerplaatsen langs de Schie ter hoogte van dit complex betekent aanwending van openbaar groen, waaronder in het bijzonder een visueel waardevol strookje grond met lage bomen.

Voor het gebiedsonderdeel Schieoevers-zuidwest wordt in de paragrafen 4.2.2 en 5.2 ingezet op een terughoudende aanpak gericht op behoud en versterking van een traditioneel gemengd bedrijventerrein met als centrale doelstelling het geleidelijk aan realiseren van een heldere structuur van voorkanten (uitstraling) en binnenkanten voor bedrijfsactiviteiten in de sfeer van expeditie, parkeren en opslag. In het kader van een dergelijke geleidelijke ontwikkeling past de noodzaak om voor tekorten aan parkeerruimte een oplossing te zoeken. Dergelijke parkeeroplossingen moeten echter niet bij voorbaat worden gezocht in het openbaar gebied.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.8.5 Samenvatting

Plaats windturbines in het gebied.

            Antwoord

De gemeente richt zich, conform de in de provinciale nota Wervel aangewezen locaties, met concrete planvorming voor het realiseren van windturbines op een locatie in de rand van het gebied Midden-Delfland direct ten zuiden van de bedrijventerreinen Schieoevers en Technopolis.

Indien dit plan geen doorgang kan vinden, dan zal de gemeente zich oriënteren op andere mogelijkheden. Het is prematuur om daartoe zondermeer het gebied Schieoevers te noemen.

Conclusie

In de gebiedsvisie de mogelijkheid tot het realiseren van windturbines ongenoemd laten.

 

C.9. Hr. en mw. Van de Sar

 

C.9.1 Samenvatting

De fietsautobrug is een goede optie zoals die nu is ingetekend. Leg hem niet in het

verlengde van de Einsteinweg i.v.m. geluids(overlast) voor omwonenden daar.

            Antwoord

In het onderzoek ten behoeve van het Lokaal Verkeers- en Vervoersplan Delft is berekend dat meer fietsers gebruik zullen maken van een fiets-/autobrug als deze wordt gepositioneerd ter hoogte van de Faradayweg. Daarom is de brug daar ingetekend.

            Conclusie

Voor kennisgeving aannemen.

 

C.9.2   Samenvatting

Hr en Mw. Van de Sar zijn grote voorstanders van meer groen langs de Rotterdamseweg.

Dat is landschappelijk/historisch verantwoord. Het was vroeger een mooie iepenlaan tot aan

Rotterdam.

            Antwoord

De gebiedsvisie noemt in paragraaf 4.3.2 (Groenstructuur) zelf reeds dat de boomstructuuur langs de Rotterdamseweg wordt gehandhaafd en waar mogelijk wordt versterkt.

            Conclusie

Voor kennisgeving aannemen.

 

C.10. Hr. en Mw. Bos, Rotterdamseweg

C.10.1 Samenvatting

De Rotterdamseweg wordt vanaf januari 2006 autoluw gemaakt om sluipverkeer tegen te gaan. Vrees bestaat dat daardoor de toekomstige Faradaybrug verkeer zal aantrekken en zal zorgen voor opstropend verkeer op de Schieweg en de Rotterdamseweg. Insprekers vrezen dat de Faradaybrug een tweede Kruithuisbrug wordt.

            Antwoord

Gelijktijdig met de Rotterdamseweg worden ook voor de Schieweg verkeerswerende maatregelen genomen op de route door het buitengebied. De hoofdontsluiting van het gebiedsdeel Schieoevers-zuidwest blijft in eerste instantie net als in de huidige situatie via de Schieweg en de Kruithuisweg verlopen en later via de Verlengde Engelsestraat en de Kruithuisweg. De hoofdontsluiting van de Rotterdamseweg verloopt via de kruising Schoemakerstraat-Mekelweg. De capaciteit van dit kruispunt wordt daarop te zijner tijd aangepast. Er zal dan ook geen extra verkeer op de Rotterdamseweg komen ten gevolge van de Faradaybrug.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.10.2 Samenvatting

Zorg dat de groenstrook langs de Schie de lelijke bedrijven maskeert.

            Antwoord

In de gebiedsvisie voor Schieoevers is in het zuidelijk gedeelte langs de Schie een groenstructuur opgenomen. De bijbehorende maatvoering en het inrichtingsbeeld zullen te zijner tijd nader worden bepaald. Bij de inrichting van de groenzone wordt primair uitgegaan van de functie van deze zone binnen het ecologisch netwerk in Delft. De functie van groen als maskering zal t.z.t. bij de inrichting nader worden bekeken.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.11. Hr. Van der Sar

 

C.11.1            Samenvatting

Hoe komt het dat de grond ter plaatse van zijn woning is vervuilt (wat is de oorzaak van de

vervuiling)? Hij woont al ± 35 jaar aan de Wassenaarstraat en hem is niets bekend! Welke

consequenties heeft deze vervuiling voor hem?

            Antwoord

De bodemkwaliteitskaart geeft een algemeen beeld wat er in dat gebied te verwachten is, maar doet geen specifieke uitspraak over de grond van de heer van der Sar. De Wassenaarstraat ligt binnen zone G3 op de bodemkwaliteitskaart van Delft. Dit betekent dat De grond in de omgeving van de Wassenaarstraat is over het algemeen matig verontreinigd (tussen de tussen- en interventiewaarde). Bij de gemeente Delft is voor het perceel Wassenaarstraat 4 geen specifieke informatie over een bodemverontreiniging bekend. Op grond van deze informatie is er geen aanleiding om te saneren.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.12. Mw. Kieftenburg

 

C.12    Samenvatting

In de aangegeven waterstructuur staan nieuwe waterverbindingen aangegeven naar het

bestaande water (haventje) achter de woningen aan de Lausbergstraat. Komen deze er in de

toekomst en om welke reden?

            Antwoord

In kaart 6 van de gebiedsvisie is een mogelijke nieuwe waterstructuur geschetst. Ook ter plaatse van de haven achter de woningen aan de Lausbergstraat is meer oppervlaktewater getekend. In de toekomst is het belangrijk om meer ruimte voor oppervlaktewater te creëren. Daarnaast spelen ook stedenbouwkundige elementen mee. Voor het voorgestelde water achter de Lausbergstraat is het een combinatie van beiden. Bij de uitwerking van de gebiedsvisie in het te volgen bestemmingsplan zal nog verder onderzocht worden of het voorstel werkelijk haalbaar is dan wel dit gewijzigd wordt uitgevoerd. Dit hangt mede af van ruimtelijke ontwikkelingen.

Conclusie

Geen reden voor aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.13. Hr. Kiela

 

C.13    Samenvatting

De afgelopen 25 jaar is door verschillende bureau's bodemonderzoek verricht. De laatste

paar jaar door Haskoning. Hoe staat het met de bodemgesteldheid en welk resultaat heeft

het onderzoek van Haskoning opgeleverd?

            Antwoord

Het onderzoek van Royal Haskoning richt zich met name op de verspreiding van de VOCL verontreiniging in het grondwater. Het onderzoek heeft tot doel de omvang van de verontreiniging in beeld te brengen, zodat de provincie een beschikking omtrent ernst en urgentie kan afgeven. Het onderzoek is echter nog niet voltooid. Op de korte termijn worden nog een paar peilbuizen bijgeplaatst tot 8 à 10 m-mv aan de zijde van de Rotterdamseweg. Belanghebbenden zullen te zijner tijd schriftelijk op de hoogte worden gesteld van de resultaten van het onderzoek.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.14. Firma Duijndam

 

C.14    Samenvatting

Wil graag informatie over de precieze ligging van de geprojecteerde Faradaybrug en de daar

naartoe leidende wegprofielen.

            Antwoord

In de Gebiedsvisie is sprake van een projectie van de oeververbinding en bij benadering de gewenste ligging. Eerst bij de uitwerking van concrete plannen is een precieze en maatvaste intekening aan de orde. In overleg met inspreker is inmiddels tot genoegen aan zijn wens om meer informatie voldaan.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.15. Naam onbekend

 

C.15   Samenvatting

De Faradaybrug is een goed idee. Voor het profiel van de Faradaybrug kan het zinvol zijn

om nu te bezien of het terrein of een deel ervan kan/moet worden aangekocht van het

leegstaande pand van Kruppe Bomatex.

            Antwoord

Vooralsnog wordt er van uitgegaan dat een Faradaybrug geen consequenties behoeft te hebben voor het profiel van de Faradayweg, zoals in de 4e alinea van paragraaf 6.7 van de gebiedsvisie te lezen valt. Realisering van de brug is niet op korte termijn te verwachten. Het is te prematuur om nu reeds aankopen te verrichten als door inspreker bedoeld.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.

 

C.16 Haring Vastgoed BV

C.16.1            Samenvatting

Haring voelt zich overvallen door de in zijn richting verder optrekkende woonbebouwing.

Door de nieuwbouw op het NSD-terrein voelt hij zich nog steeds zeer in zijn bedrijfsvoering

beperkt, ondanks het feit dat hier met de gemeente afspraken over zijn gemaakt (hij

verwacht hoe dan ook toch klachten van de dichtbij gelegen woningen, zodra de bewoners

hun eerste zomerseizoen meemaken). Recentelijk is hij geconfronteerd met direct naast zijn

bedrijf (ca. 20 meter) geprojecteerde nieuwbouw in het kader van het Spoorzoneproject.

Hiertegen heeft hij een bezwaarschrift ingediend. Hoewel hij oog heeft voor het algemeen

belang bij de oprukkende stadsuitleg, wijst hij erop dat zijn bedrijf van oudsher aan de

Abtswoudseweg gevestigd is en dat er daarom in alle opzichten rekening mee gehouden had

moeten worden cq mee gehouden moet worden. Ruimte voor verdere ontwikkeling van zijn

bedrijf ter plaatse heeft hij al niet meer en samen met de bereikbaarheid en de

parkeerproblematiek in het nu overwegende woongebied bedreigt dit mede de

bestaanszekerheid van zijn bedrijf.

            Antwoord

Zie bij onderdeel B. nummer 1.1.

           

C.17 Diversen:

 

C.17   Samenvatting

Het is naar de mening van een aantal sprekers opvallend dat noch via de Bedrijven Kring

Schieoevers (BKS), noch via de Kamer van Koophandel over de gebiedsvisie ook maar iets

in de richting de ondernemers is geventileerd.

                        Antwoord

In reactie op deze opmerkingen is reeds aan sprekers gemeld –en bij deze herhaald- dat de BKS en de KvK door de gemeente zijn betrokken bij de voorbereiding van de gebiedsvisie.

            Conclusie

Geen aanpassing van de gebiedsvisie.