Geachte commissie,

 

De voortgang van het project Harnaschpolder Delft is dusdanig dat ontwikkelaars en corporaties (hierna te noemen ontwikkelende partijen) zich dienen te richten op de daadwerkelijke planontwikkeling. Het is gewenst om voorafgaand deze planontwikkeling een supervisor te benoemen. De supervisor dient zich immers in eerste instantie te richten op de selectie en aanstelling van de architecten waarmee de ontwikkelende partijen de woningbouwplannen gaan uitwerken. Met als kader het beeldkwaliteitplan zal de supervisor een belangrijke rol spelen bij o.a. de volgende onderdelen:

-          de aansturing van de architecten;

-          de beoordeling van de eerste planconcepten;

-          bewaken van de gewenste samenhang tussen de verschillende plannen;

-          bewaken van de relatie tussen de plannen de openbare ruimte.

 

Selectieproces

In overleg met alle ontwikkelende partijen is een “groslijst” van mogelijke kandidaten voor het supervisorschap opgesteld. Na ambtelijke en bestuurlijke beoordeling hiervan is deze lijst gereduceerd tot een lijst van drie kandidaten die geschikt werden geacht. Met deze kandidaten zijn vervolgens gesprekken gevoerd. Tijdens deze gesprekken is met name de geschiktheid van de kandidaat, affiniteit met voorliggende ontwikkelopgaaf, ervaring met vergelijkbare rollen en beschikbaarheid aan de orde geweest.

 

Voorstel

Op basis van een unaniem advies van de selectiecommissie wordt voorgesteld om Dick van Gameren voor te dragen als supervisor van het Kwaliteitsteam Harnaschpolder Delft.

 

Motivatie

Dick van Gameren is een vakbekwaam architect met een behoorlijke staat van dienst op het gebied van woning- en stedenbouw en is met ingang van september 2005 aangesteld als hoogleraar woningbouwontwerp aan de Technische Universiteit Delft.

Hij is bekend geworden samen met Bjarne Mastenbroek en maakt sinds 1993 deel uit van De Architectengroep.

Dick van Gameren heeft reeds eerder de rol van supervisor vervult, en daarnaast ervaring in een welstandscommissie. In Ypenburg heeft hij een stedenbouwkundig deelplan gemaakt.

 

Naast zijn vakbekwaamheid hebben zijn goede voorbereiding op de  kennismakingsgesprekken en het vermogen om op een diplomatieke wijze bepaalde denkbeelden duidelijk te maken een grote rol gespeeld bij de voorkeur.

 

Dick van Gameren heeft voorkeur voor een helder en eenvoudig beeldkwaliteitplan als instrument voor de bewaking van de ruimtelijke kwaliteit. Met het opstellen van het boekje ‘Revisies van de ruimte, gebruiksaanwijzing voor architectuur’ geeft hij aan zeer goed in staat te zijn analytisch te werk te gaan, een kwaliteit die van belang is bij de rol van supervisor.

 

 

 

Met vriendelijke groet,

 

 

 

Rik Grashoff