Inleidend

Sinds begin 2004 is onderhandeld met een aantal partijen die grondposities hebben ingenomen in Harnaschpolder Delft (hierna te noemen marktpartijen). Omdat de gemeente Delft een actief grondbeleid voert is het van belang dat de gronden in eigendom van de gemeente komen. Diverse redenen hebben ten grondslag gelegen aan het feit dat de gesprekken uiteindelijk niet tot overeenstemming hebben geleid. Na de zomer van 2005 heeft Volker Wessels Vastgoed (hierna te noemen VWV) zich in de gesprekken gemengd en namens de marktpartijen onderhandeld. Vanaf dat moment verliepen de onderhandelingen constructief en oplossinggericht.

 

Omdat de marktpartijen naast posities in Harnaschpolder Delft ook posities hebben in de gemeente Midden Delfland en het Bedrijvenschap is besloten om inzake de onderhandelingen gezamenlijk op te trekken. De kans op het bereiken van een totaal-oplossing werd hierdoor vergroot. Namens de partijen heeft Rik Grashoff opgetreden als onderhandelaar.

 

Deal

In december 2005 is er principe-overeenstemming bereikt met VWV over de aankoop van de gronden door de gemeente Midden-Delfland, gemeente Delft en het Bedrijvenschap. De afspraken zijn vastgelegd in een intentie-overeenkomst met bijbehorend eindverslag (zie bijlage). Uitgangspunt is een zogenaamde ABC-levering. De gronden worden derhalve door de marktpartijen geleverd aan VWV. Laatgenoemde partij levert de gronden vervolgens door aan gemeenten en het Bedrijvenschap. 

 

Impact Delft

De grondposities die de marktpartijen hebben in Harnaschpolder Delft hebben een totale omvang van bijna 14 hectare. 

 

De gronden die aangekocht zullen worden waren voorheen in gebruik als kassengebied. De overeengekomen aankoopprijzen zijn gangbaar. In de grondexploitatie is rekening gehouden met vergelijkbare koopprijzen. De afspraken passen derhalve binnen de uitgangspunten van de grondexploitatie.

 

VWV verkrijgt middels deze overeenkomst de ontwikkelrechten voor een deel van de Harnaschpolder. De gemeente behoudt echter de regie over de ontwikkeling middels het bestemmingsplan.

 

Vervolgproces

De afspraken zijn vastgelegd in het eindverslag. Dit is een globale weergave van de hetgeen is afgesproken. Op korte termijn zullen de afspraken uitgewerkt worden in een koopovereenkomst. In deze koopovereenkomst worden de afspraken per partij nader uitgewerkt. Uiteindelijk zal de koopovereenkomst getekend worden door de gemeente Midden Delfland, het Bedrijvenschap, VWV en de gemeente Delft. Als streefdatum voor de ondertekening wordt begin maart 2006 aangehouden.

 

  De intentie-overeenkomst met bijbehorend eindverslag van de onderhandelingen (GEHEIM) wordt hierbij ter goedkeuring voorgelegd aan het college van B&W en vervolgens voor advies aan de commissie Duurzaamheid. Een soortgelijk traject wordt thans doorlopen bij de gemeente Midden-Delfland en het Bedrijvenschap. Indien de besluitvorming in alle drie organen positief verloopt, kan de intentie-overeenkomst medio februari 2006 getekend worden.

 

 

Bijlage:

·         Intentieovereenkomst met Volker Wessel Vastgoed