TOP techniekontmoetingspunt

 

 

TOP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


jaarplan 2007

 

 Delft, 18 januari 2007


Intro

Vanaf 1 september 2006 is het Techniek OntmoetingsPunt) TOP geopend. TOP heeft tot doel cultuur, wetenschap en techniek toegankelijk maken voor een breed publiek, een ontmoetingspunt te zijn waarin alle mogelijke activiteiten plaats kunnen vinden om cultuur, wetenschap en techniek met elkaar te verbinden.

 

De vestiging in het centrum van de stad in het oude postkantoor biedt de mogelijkheid veel bezoekers te trekken, uiting te geven aan de ideeën, producten en kennis van Delft, zodat de bewoner trots kan zijn op wat er in Delft tot stand gebracht wordt. Identiteit, verbinding en creativiteit zijn de kernwoorden waar TOP op gebaseerd is.

 

Het voorliggende jaarplan is de tweede versie. De eerste versie is gemaakt bij de start op 1 mei 2006. Na de nodige gesprekken en de eerste ervaringen met de diverse onderwerpen kan een meer uitgewerkt plan worden gepresenteerd.

Aanleiding

Delft noemt zich met recht kennisstad en creatieve stad. Gemeten naar het aantal onderzoekers per hoofd van de bevolking staat Delft op de 1ste plaats van alle gemeenten in Nederland. Delft is ook een creatieve stad. De creatieve industrie is een wat ruimer begrip. Daaronder valt ook ICT, ontwerp, architectuur, advies, kunst en cultuur. Per hoofd van de bevolking is de score voor Delft ook hoog en wel na Utrecht op de 2de plaats. In absolute zin heeft Amsterdam de grootste creatieve sector. Na de vier grote steden, Eindhoven en Groningen staat Delft in absolute zin op de 7de plaats in Nederland met ruim 8 duizend werkenden. Dit creatieve vermogen is slecht zichtbaar en kan beter worden benut. De kennis sector (met name het onderzoek) is sterk afhankelijk van de overheid en de uitstraling naar de andere sectoren is beperkt.

 

Er zijn weinig plekken waar het resultaat van kennis en creativiteit is te zien. Daarom is het idee ontstaan voor een "wetenschapswinkel, ontmoetingscentrum, proeftuin en atelier" in de Delftse binnenstad. Als naam is gekozen TOP, ofwel Techniek OntmoetingsPunt. Het doel van TOP is de wisselwerking te bevorderen tussen de beoefenaren en toepassers van wetenschap, techniek en creativiteitvoor een breed publiek. Dit kan door debatten en exposities, lezingen en experimenten, wedstrijden en prijsvragen, winkel en speelruimte. Kortom; kennis, wetenschap en cultuur verbinden op een aantrekkelijke plek in het centrum van de stad.

 

 

Doel

Dat kan in het oude postkantoor in de binnenstad van Delft. Dit wordt een plek waar cultuur, wetenschap en techniek met nadruk op hun creatieve aspecten, toegankelijk en aanraakbaar worden voor publiek. Technische wetenschap laat zich heel goed zichtbaar maken door allerlei toepassingen. Ook veel Delftse bedrijven zijn actief in techniek, wetenschap en ontwerp. Door midden in Delft te laten zien wat Delft kan worden meerdere doelen gediend:

 

 

 

NUNA 3 team 2006

 

 

Succesfactoren

Een goede formule

De formule die TOP hanteert is vergelijkbaar met een theater. In het theater zijn een aantal vaste spelers als de TU Delft, TNO, de gemeente, vereniging Delft Design, vereniging Bacinol, Yes Delft, kunstkring Delft die ook voor vaste inkomsten zorgen. Daarnaast zullen er afhankelijk van de actualiteit manifestaties en ontmoetingen plaats vinden. De uitdaging is techniek te verbinden met kunst, cultuur en afhankelijk van het onderwerp met wisselende sectoren. Er is een Stichting TOP opgericht. De Stichting beheert en exploiteert het gebouw. Het gebouw wordt ter beschikking gesteld aan partijen die activiteiten ontplooien die passen bij de doelstellingen van TOP. De activiteiten zijn zelfstandige projecten die voor de eigen bemensing en financiering zorgen. TOP stelt de ruimte tegen zo laag mogelijke kosten ter beschikking, zorgt voor de coördinatie en de PR.

 

Een aansprekende programmaraad.

Om te zorgen dat in dit centrum de "state of the art" ontwikkeling van de techniek te zien zal zijn is het van belang dat bekende wetenschappers deelnemen aan dit initiatief. Met de TU, TNO en onafhankelijke wetenschappers is een programmaraad samengesteld om ervoor te zorgen dat het centrum up to date is en blijft. In gesprekken met verschillende wetenschappelijke disciplines is enthousiast gereageerd op een multidisciplinaire samenwerking. De programmaraad moet zorg dragen voor een programma met actuele onderwerpen op allerlei kennisgebieden. De volgende instellingen, bedrijven, verenigingen en personen nemen deel aan de programmaraad in 2006:

 

ABFstrategie en research                    Jan Brouwer (voorzitter namens het TOP bestuur)

TU-Delft, faculteit bouwkunde               Mick Eekhout, tevens deelnemer ontwerpplatform

TU-Delft, life-science                           Patricia Osseweijer,

TU Delft, Techniek Museum                 Han Heijmans,

TU Delft, valorisatie                             Paul Althuis

Gemeente Delft                                  Willem van der Ven, communicatie

TNO                                                  Gertjan Oldeman voor Bouw en Ondergrond en tevens communicatie en promotie,

TNO Built Environment and Geo           Cees Ruijgrok voor mobiliteit en logistiek

BOOM                                               Ernest Israels voor milieu en energie,

Syncera                                             Jan Spit, water en bodem

Delft Design                                       Ineke Hulshof, voor architectuur en stedenbouw

Vereniging Bacinol                              Bernadette Palsma voor kunst en cultuur

New Poducts                                      Hans Couvee voor design

IHE                                                    Laura Kwak, communicatie

KIVI                                                   Kirsten Duinker

VNO-NCW                                         Paul de Bree

Op individuele basis:

Tony Steenweg, techniek en cultuur

Bernadette Palsma, kunst en cultuur   

Jan Bloemberg, consultant planologie en VROM,

Mieneke de Jong, regisseur en ondernemer,

Rob van Gameren, ondernemer en projectdirecteur.

Er wordt nog gesproken met diverse andere instanties zoals Delftech, YesDelft en de ICT kring.

 

Een actieve deelname van de Delftse bevolking en Delftse bedrijven

Om te zorgen dat de wetenschap leeft in Delft is het belangrijk dat de betrokkenheid met de Delftenaar en de Delftse bedrijven vergroot wordt. Dat kan door de ruimte aan te bieden aan bedrijven en instelling uit Delft voor activiteiten die passen bij de doelstelling van TOP. Bij de programmering zal rekening gehouden moeten worden met een brede samenstelling van het publiek. Dat kan door specifieke groepen te benaderen en bijvoorbeeld speciale programma’s voor studenten en scholieren.

 

 

 

 

Een aantrekkelijke en zichtbare locatie in het centrum

Het oude Postkantoor aan de Hippolytusbuurt in het centrum van Delft kan goed dienen als ontmoetingspunt. Dit gebouw is centraal gelegen, heeft aan de voorzijde een goed imago en zou op het binnenterrein (het overslag terrein van de post) uitgebreid kunnen worden. Het voormalig postkantoor is een pilot locatie voor de komende periode. Het gebouw is nu eigendom van Vestia.

 

Dat de locatie werkt blijkt uit de belangstelling in de eerste maanden. Op 15 oktober kwam de 2000e bezoeker in TOP. Op zondag waren er 250 bezoekers, een topdrukte. Als er iets bijzonders te doen is, is de ligging zo aantrekkelijk dat er zonder enorme promotie campagnes al een vanzelfsprekende toeloop is. Met alleen open in het weekend al 2000 mensen in een ruime maand betekent dat een bezoekersaantal van 30 tot 50 duizend per jaar met een wekelijkse opening van woensdag tot en met zondag haalbaar is. Dat is vergelijkbaar met de Prinsenhof. Dan moet er wel steeds iets nieuws te zien zijn. Daarom is alleen architectuur niet voldoende, juist de verbinding met techniek een de enorme afwisseling die dit mogelijk maakt maken dit centrum in Nederland uniek en dit kan Delft op een nieuwe manier profileren.

 

Goed beheer van het gebouw

Nadat de PTT het gebouw had verlaten bleef er een vrij troosteloze ruimte achter. Om er voor te zorgen dat het gebouw in korte tijd toonbaar zou zijn, is deels met vrijwilligers en deels met professionele krachten de inrichting ter hand genomen onder leiding van Tijn Noordenbos. Dat heeft geleid tot een goed toonbare zaal met nieuwe kleuren, nieuwe verlichting en zicht op de straat en een kleine kantine. Er is een contract met combi-werk voor het schoonhouden van het gebouw.  Er zijn uiteraard wensen voor de verdere uitbouw. Deze komen bij de plannen aan de orde. 

 

Enthousiaste medewerkers

In de korte tijd dat Top bestaat heeft zich al een redelijk aantal vrijwilligers aangemeld. Zij zorgen voor het beheer en zijn gastvrouw of gastheer bij de manifestaties. Op dit moment gaat het om Bert van Heugten, Frank Kooistra, Youp Soulmans, Jan van Dalen, Jaap van Kampen, Juul Smulders, Galia Pelova, Eva-Ria Hoenderop, Rene van Engelenburg, Kuno Slagmolen, Gijs Slagmolen, Cerianne Slagmolen, Hay Hermans, Evert Hellebrekers, Anke van Lon, Wilbert Hoondert, Yvonne Doornbos, Peer Thielen, Bernadette Palsma, Marlies de Koning en Henneke de Boer.

 

 

 

 

 

 

Spelers

Aanbieders van kennis en creativiteit

De TU Delft is belangrijk vanwege de vele wetenschappers en studenten. Voor de TU zelf is het interessant om de nieuwe generaties te bereiken, zodat ze techniek willen studeren. Ongekend is ongeliefd. Verder is er een functie voor ontmoeting en export van kennis. De gemeente Delft krijgt bredere mogelijkheden om de stad te profileren op allerlei gebied, het concept Delft Kennisstad invulling te geven en Delfts creatieve vermogen aanjagen. Het gebouw kan dienen als voorportaal voor het Techniekmuseum. TNO krijgt de mogelijkheid producten en onderzoek te laten zien. Delftse bedrijven als DSM, WL-Delft Hydraulics (Delta instituut), Reinier de Graaf ziekenhuis, de Fabrique, OD205, Mecanoo, Improve, Delftech, Trail en centra als Bacinol, Yes Delft en Radex kunnen hun vaardigheden laten zien. Diverse kleine innovatieve bedrijven kunnen hier naamsbekendheid krijgen. De gemeente Delft kan TOP als platform voor informatie over Delftse Projecten gebruiken. Met een groot aantal genoemde bedrijven en instanties is contact geweest. Dat heeft tot diverse acties geleid zoals deelname in de programma raad of afspraken over toekomstige activiteiten.

 

Bemiddelaars van kennis

In de voorbereiding van TOP is contact gezocht met een groot aantal Deltse instellingen en verenigingen die verwante doelstellingen hebben. Het gaat om Ontdekhoek, Technica 10, Techniek Educatie Delft, Kennisalliantie, Delft Kennisstad, Techniekmuseum/Technicon, VNO-NCW, MKB, Techno Centrum Haaglanden, KIVI, Delft Commucation Network, Het meisjeshuis, De Sigarenfabriek, vereniging Bacinol, Stadsmarketing Delft en Delft Design. Ook met deze instanties is contact geweest met vergelijkbare afspraken. Bovendien zijn afspraken gemaakt over de communicatie.

 

Doelgroepen

De doelgroep is breed. In de eerste plaats de inwoners van Delft. Verder uiteraard toeristen en bezoekers die meer willen dan "klompen en tegeltjes". Dan in het bijzonder de werkers in de creatieve en kennis industrie. Zij zijn zowel vrager als aanbieder. Leerlingen en studenten die kennis willen laten zien of juist kennis willen maken en uiteraard wetenschappers van buiten.

 

 

Presentatie NUNA 3 door teamleider Jorrit Lousberg

 

 

 

Organisatie

Bestuur en initiatiefgroep

Er is per 1 september 2006 een Stichting opgericht. De organisatie bestaat op dit moment uit een Stichtingsbestuur in samenwerking met een initiatiefgroep, bestaande uit Lucia Hazenberg (voorzitter), Jan Brouwer (penningmeester),Tijn Noordenbos (secretaris), Ineke Hulshof, Bert van Heugten, Jan Bloemberg, Mieneke de Jonge en Harald Schout. Het bestuur en de initiatiefgroep vergadert 1 maal per week en zorgt nu voor de dagelijkse gang van zaken.

 

Programmaraad

Er is ook een programmaraad opgericht. De programmaraad vergadert 1 maal per maand en zorgt voor het programma. Langzamerhand is er een redelijk vaste groep ontstaan die zich bezig houdt met ongeveer 10 thema’s, te weten: Bouw, Architectuur, Mobiliteit, Milieu, Lifescience, Water, Energie, Kunst en Cultuur, ICT, Design. Wellicht dat deze in de loop van de tijd worden aangepast. Voor 2007 zijn voorlopig 4 thema’s gekozen om verder uit te werken.

 

Vrijwilligersgroep

Er is een vrijwilligersgroep van grote diversiteit. Scholieren, studenten, oud-winkeliers, kunstenaars en gepensioneerden die de doelstelling van TOP van harte ondersteunen en zorg dragen voor de praktische gang van zaken. De groep zorgt voor de ontvangst van gasten, geeft voorlichting, geeft tips door van bezoekers en vergadert af en toe.

 

 

Aanpak

Fase 1: opzet via inspiratie

De aanpak verloopt in grote lijnen in drie stappen. Dat is van inspiratie, via interactie naar transactie. In eerste fase moeten partijen enthousiast worden gemaakt. Deze eerste fase is nu gaande en is redelijk succesvol. Er is een initiatiefgroep, bestuur, programmaraad en vrijwilligersgroep. Het postkantoor is ingericht, de ruimte staat ter beschikking en kan gebruikt worden voor activiteiten. Sponsoren en geldschieters zijn benaderd. Het programma is in deze eerste fase nog enigszins chaotisch. Er wordt ingespeeld op kansen die zich voordoen. Het programma is nog vrij oppor­tunistisch. 

 

Fase 2: uitwerking via interactie

De tweede fase is volgend jaar 2007. Er is meer tijd geweest voor voorbereiding en er kan een doordacht programma worden opgesteld. In 2007 zullen vier thema’s worden opgepakt en uitgewerkt. Er is dan bovendien de tijd om de organisatie verder uit te bouwen en een goed evenwicht te vinden tussen vast programma en spontane actie. Het gaat dan om:

De initiatiefgroep heeft een Stichting opgericht en zal minimaal 4 bestuurders zoeken met verwantschap met de doelstelling en Delft. In dezelfde periode zal de financiering van TOP voor een periode van minimaal 1 jaar verzekerd moeten zijn om tot de opening per 1 januari 2007 met vijf dagen per week te komen. Het Stichtingsbestuur is verantwoordelijk voor de algemene doelstelling en de aansturing en controle van de dagelijkse directie.

 

De initiatiefgroep zal in eerste instantie een algemeen directeur zoeken. Vooralsnog wordt uitgegaan van ½ fte en dat zal ten minste aangevuld moeten worden met vrijwilligers en maximaal 1 betaalde medewerker voor 1 fte. Deze professionele bemensing zal door de Stichting in loondienst genomen moeten worden. Zo mogelijk zal een contract afgesloten worden met een horeca ondernemer voor de exploitatie van de in het TOP onder te brengen koffie-thee en versnaperingen hoek, een kleine horeca voorziening. Op termijn kan het bestuur ook meer als bestuur optreden.

 

 

De programmaraad zal verder worden uitgebouwd om er voor te zorgen dat alle thema’s goed aan bod komen. Binnen de programmaraad wordt samen met anderen actiegroepen gevormd om activiteiten voor de komende periode voor te bereiden. Voor 2007 zijn 4 thema’s benoemd. Deze worden in de komende paragraaf uitgewerkt.

 

Er wordt in de tweede fase ook een aantal vaste activiteiten opgezet. Tot nu toe zijn de volgende afspraken gemaakt:

De vaste activiteiten passen goed in de vier thema’s voor 2007. Daarnaast worden de thema’s ook aangevuld uit andere activiteiten.

 

Fase 3: uitbouw door transactie

De derde fase zal in 2008 en 2009 plaats moeten vinden. De organisatie kan verder worden uitgebouwd. Er is nog plaats voor 1 of 2 vaste activiteiten. Er moet dan ook werk gemaakt worden van commerciële activiteiten. 

 

 

Financiën

Met een concept ondernemingsplan zijn inmiddels verschillende subsidie en sponsoraanvragen opgesteld. Intussen zijn toezeggingen ontvangen van een tiental Delftse ondernemers in de creatieve sector. Daarnaast zijn bijdragen door het Technocenter, het Prins Bernhard fonds en fonds 1818 toegezegd. Verder hebben TOP activiteiten in de eerste maanden in samen­werking met Delft Design al een redelijk sluitende exploitatie opgeleverd. Dit is overigens alleen mogelijk met de hulp van een actieve groep deskundige vrijwilligers.

 

De begroting van de stichting TOP is in twee delen gesplitst. Het eerste deel heeft alleen betrekking op het beschikbaar stellen van de ruimte, het faciliteren van het programma en het verzorgen van de PR (zie tabel 1). Het tweede deel betreft de activiteiten. Daarvoor geldt een aparte begroting (zie tabel 2). De marges daarin zijn groter.

 

Er wordt vanuit gegaan dat met een bedrag van circa €100.000 euro per jaar het mogelijk is om het gebouw te exploiteren. Met een bijdrage in de exploitatie van de gemeente van €20000 euro zou deze begroting rond kunnen komen. Bij de begroting van het gebouw moet het volgende worden opgemerkt:

 

 

 

 

 

 

 

 

Tabel 1:  Gebouwexploitatie Stichting TOP

                                                

 

 

Tabel 2: Exploitatie activiteiten

 

 

De vaste en spontane activiteiten hebben een eigen begroting (zie tabel 2). In het voorgaande werden voorlopig drie vaste activiteiten genoemd. Daarvan is nu alleen van het Architectuurcentrum een begroting bekend. Voor 2007 is een programma opgesteld. Op basis van de begroting van het Architectuurcentrum en de geplande activiteiten is een begroting opgesteld. De resultaten staan in tabel 2. Bij dit tweede deel moet het volgende worden opgemerkt:

 

·         De inkomsten en uitgaven zijn circa €200.000,--.

·         Een groot deel van de inkomsten die genoemd zijn onder de post “deelnemers” is in natura. Diverse partijen leveren om niet allerlei materiaal of menskracht. Deze inzet is in de begroting ook gewaardeerd. In kasstromen bezien is de begroting van de activiteiten ongeveer €100.000,--.

·         Een van de activiteiten is het Architectuurcentrum. Daarvoor is zoals gezegd een aparte begroting opgesteld. (zie programma 2007 Delft Design). Dit onderdeel is een van de projecten voor TOP. De bedragen uit de begroting voor het Architectuurcentrum zijn opgenomen in tabel 2.

·         De uitgaven voor de activiteiten zijn gerubriceerd naar type activiteit, zoals lezingen, debatten, manifestaties en dergelijke. Om deze activiteiten te organiseren moeten onkosten worden gemaakt. Een deel daarvan is voor het gebruik van de faciliteiten van TOP. In de gebouwexploitatie voor TOP is een totaal bedrag van €60.000,-- euro opgenomen als vergoeding voor dergelijke activiteiten.

·         Een deel daarvan komt uit het Architectuurcentrum. In de begroting van het Architectuurcentrum is een bedrag van €25.400 voor TOP opgenomen om gebruik te kunnen maken van de faciliteiten.

·         Naast de bijdragen in natura zijn diverse partijen benaderd voor steun van de activiteiten. Dat geldt voor het fonds 1818 met een bijdrage van €25.000. Dit is aan de inkomstenkant meegerekend.

 

De gemeente Delft komt dus op twee plaatsen voor in deze begroting. Dat is als subsidiegever voor de exploitatie en de activiteiten met een bedrag van €20.000,-- . De gemeente is ook een van de deelnemers. Dat betekent een bijdrage in natura.

 

Het opstellen van een begroting voor zeer diverse activiteiten is moeilijk. Door de splitsing in gebouwexploitatie en exploitatie voor activiteiten ontstaat er meer overzicht.

 

 

 

 

Het oude Postkantoor op de Hippolytusbuurt 14

 

 

 

 

 

 

Activiteiten

Activiteiten 2006

Er is in 2006 een aantal activiteiten gehouden. Het gaat om de volgende onderwerpen:

 

2 mei- 15 juli                             fondswerving campagne

1 juni                                        Delft Design Café, lezing Rene Bubberman

10 en 11 juni                             Cultuur maakt kennis in TOP, Mooi Weer Spelen

14 juli                                       oprichting Stichting TOP, start verbouwing, 2e fase campagne

1 september                             OPENING start fase 1; presentaties en debat stadskantoor ontwerpen

7 september                             Delft Design Café, lezing.

9 -10 september                        Open Monumentendag; Debat en expositie.

18 - 24 september                     Design in Delft, manifestatie

Oktober exposities                    Delftse Monumenten,

                                               Ontwerpen voor het stadskantoor,

                                               NUNA 3,

                                               Lichtobjecten en diverse Delftse vindingen.

7 en 15 oktober                         lezingen  door Jorrit Lousberg, teamleider NUNA 3.

19 oktober                                lezing door Jeroen van Erp om 20.30 uur

22 oktober                                wetenschapsdag met TOP debat

28 en 29 oktober                       Delftse Open Atelierdagen met Kunst en Techniek in TOP

2 november                               prijsuitreiking 1e Delfts Blauwtje en opening tentoonstelling

2 november                               lezing over reclame in de openbare ruimte

November exposities                 Delfts Blauwtje inzendingen en prijzen, NUNA 3,

                                               Lichtobjecten en diverse Delftse vindingen.

                                               Delftse Monumenten

7 december                              lezing over de Watertoren door Ana Rocha, architect.

December exposities                            zie november en gepland de plannen voor de Mekelweg, maquette en posters.

12 december                             lichtjesavond met diverse kunstenaar en exposities

 

Deze activiteiten hebben vanaf 1 september naar schatting 5 duizend bezoekers getrokken. Over het hele jaar betekent dat zo’n 15 duizend bezoekers. Het streven is dit aantal in de komende jaren verder te verhogen.

 

Vaste activiteiten 2007

Intussen is een contour voor een programma gemaakt voor 2007 en is een aanvraag voor een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor Architectuur gaande om tot een Architectuurcentrum in TOP te komen. De komende maanden moet gewerkt worden aan de samenstelling van een professionele bezetting passend bij de financiële middelen die inmiddels worden gegenereerd.

 

Delft Design heeft zich als ontwerpersvereniging al aangemeld met het vaste activiteiten programma van TOP gebruik te willen maken en wil zich inzetten voor het onderbrengen van een Architectuurcentrum en Design balie en bijbehorend programma in TOP.  Delft Design zal dan ook met een bestuurslid in het stichtingsbestuur vertegenwoordigd zijn in principe op persoonlijke titel van het betreffende lid. Het is verder tevens belangrijk dat Delft Design ook deelneemt in de programmaraad. Het is voorstelbaar dat andere Delftse verenigingen zich op een vergelijkbare manier met TOP verbinden.

 

Architectuur als exponent van techniek, creativiteit en cultuur is dan in TOP een thema dat door iedereen beleefd wordt en waar iedereen iets van weet. Per slot van rekening wordt ruimte door ons allen gebruikt. Belangrijk doel van het Architectuurcentrum is de informatie uitwisseling over de Delftse projecten met de bewoners van de stad.  Dat is dan ook een Architectuurcentrum nieuwe stijl. In het centrum is niet alleen architectuur en stedenbouw te zien op een mooie locatie in de binnenstad van Delft en goed bereikbaar voor publiek; het centrum geeft ook plaats aan andere verwante sectoren waardoor het publiek kan worden verbreed en de kennismaking met de architectuur verrijkt en verdiept kan worden. Het bevorderen van de interactie moet ook leiden tot een impuls van transacties tussen instellingen, bedrijven en gebruikers.

 

De gemeente Delft zal de voorlichting over de grote projecten in Delft via TOP doen plaats vinden. Deze grote projecten als Technopolis, spoortunnel Delft, herstructurering Poptahof e.d. geven volop aanleiding verbinding te leggen tussen ontwerp, techniek en cultuur.

 

TNO heeft aangegeven de exposities die naar het buitenland gaan ook in TOP te willen tentoonstellen voor zover dat mogelijk is.

 

Diverse faculteiten binnen de TU hebben aangegeven gebruik te willen maken van TOP om de resultaten van onderzoek en ontwerp naar buiten te brengen. Er is dus al een redelijk basisprogramma zoals in het volgende hoofdstuk voor 2007 al verder is uitgewerkt. Dat zal verder uitgebreid moeten worden om aan de doelstelling van de Stichting te voldoen.

 

 

Eerste opzet jaarprogramma 2007

Het jaarprogramma 2007, het eerste volledige jaar van TOP, moet duidelijk maken waar TOP voor staat. Het moet de resultaten van techniek, wetenschap en ontwerp laten zien. TOP als etalage van techniek, zodat de techniek bij de mensen kan worden gebracht. Het is niet mogelijk alles in een keer te ontwikkelen. Op korte termijn maken we gebruik van wat er al beschikbaar is. Voor de jaarprogrammering 2007 is gekozen voor een wisselend thema per kwartaal. Achtereenvolgens zijn dit:

TOP doet dit door exposities, lezingen, debatten en manifestaties. Dit gebeurt in samenwerking met Delft Design, de gemeente en Delftse instellingen.

 

 

Eerste ideevorming rond de thema’s

Per thema is een eerste opzet voor een programma gemaakt. Dat is gedaan vanuit de deskundigheid over het betreffende thema gecombineerd met de extra invalshoek vanuit het architectuurcentrum van Delft Design. In een verder stadium is ook een combinatie met kunst of bijvoorbeeld ICT nodig.

 

 


Winter: Bouwen, Architectuur en Stedenbouw

Vanuit Bouwkunde zijn suggesties gedaan voor onderwerpen voor exposities. In de programmaraad is gekozen voor bouwtechnologie in relatie met architectuur en stedenbouw. Te denken valt aan:

 

Dit wordt gecombineerd met de plannen van Delft Design, zoals een expositie van de plannen voor de Poptahof. Model van de wijk met daarin de ontwerpen voor de 1e twee te verbouwen deelgebieden. Daarnaast wordt het beeld kwaliteitsplan gemaakt door Mecanoo architecten gepresenteerd. Zo mogelijk zullen de nu in ontwikkeling zijnde plannen voor het aangrenzende winkelcentrum “In de Hoven” worden geëxposeerd. Belangrijk onderdeel van het plan is het ontwerp voor het park en de waterhuishouding. De gemeente wordt uitgenodigd om deze tentoonstelling in te richten in samenwerking met Delft Design en de ontwerpers. Delft Design zal in TOP een en ander coördineren en de vormgeving verzorgen.

 

De debatten en lezingen houden verband met deze expositie waartoe het projectbureau en Kristal hun medewerking reeds hebben toegezegd. Tevens wordt ernaar gestreefd het Bovenstad thema onder de aandacht te brengen en Bovenstad met deze proeftuin in het kader van de COP (Community Of Practice) binnen Habiforum als een bewust ontwikkelbare ruimte verder te brengen. Bovenstad zal dan ook workshops in TOP organiseren met bewoners binnen dit thema waarmee tijdens de Metamorfose manifestatie in september 2006 al voorzichtig is gestart. Stichting Bovenstad zal proberen een prijs voor het beste ontwerp voor de Kievit, een te behouden hoogbouw flat, bij de opening van deze tentoonstelling uit te reiken. Er zijn al 11 ontwerpen ontvangen en er wordt in december een vervolg programma in het kader van de Metamorfosen gemaakt. De ontwerpen zullen ook in TOP worden tentoongesteld.

 

Lente: mobiliteit                    

Mobiliteit is een sterk thema in Delft. Er worden allerlei soorten voertuigen, verkeersystemen en infrastructuren ontwikkeld. Er zijn genoeg aanleidingen en mogelijkheden. De demonstraties van technologische innovaties van TNO worden gebruikt om projectresultaten te verduide­lijken.Voorbeelden daarvan zijn:

Dit wordt ook gecombineerd met activiteiten van Delft Design. De maquette van Delft gaat met deze expositie groeien. De maquette van de Poptahof blijft en wordt aangevuld met een nieuwe maquette van het plan voor de spoorzone inclusief het nieuwe station en stadskantoor. Zo mogelijk zal ook het beeld kwaliteitsplan van Busquets worden gepresenteerd. Met deze expositie wordt duidelijk dat er in Delft structureel wordt gewerkt aan mobiliteit en aan de verbindingen van Delft zowel regionaal als landelijk. Deze expositie maakt ook duidelijk dat er meer ruimte nodig is voor alle plannen van Delft, ruimte die misschien te vinden is in de debatten over dit gebied.

 

Naast deze bouwkundige aspecten van mobiliteit zullen diverse vindingen door ontwerpers op het vlak van mobiliteit worden geëxposeerd waarmee ruimte bespaard kan worden en schoner kan blijven. Diverse leden van Delft Design zullen benaderd worden hun uitvindingen en ontwerpen te tonen. Zowel ontwerpers van Trail, TNO, Fabrique en Mecanoo zijn op dit vlak actieve leden. Ook jonge leden en TU studenten zullen benaderd worden hun ideeën te presenteren in TOP. Deze presentaties zullen vooral in het weekend op zaterdag en zondag plaats vinden.

 

Zomer: Water en techniek

Water hoort bij Delft in veel opzichten. We leven in water en hebben door de eeuwen veel moeten doen om droog te blijven en we moeten veel blijven doen vanwege de klimaatverandering. Er is ook veel kennis in huis over de strijd tegen wateroverlast bij de TU Delft en het Waterloopkundig laboratorium. Ook over de kwaliteit van water via afvalwaterzuivering en de productie van drinkwater is veel kennis. IHE met onderwijs aan buitenlandse studenten zorgt dat kennis ook over de hele wereld wordt verspreid. Naast de genoemde klimaatverandering zijn aanleidingen de toepassing van waterbeleid in Delft door het Hoogheem­raadschap en het 60-jarig bestaan van het IHE.

 

Met tentoonstellingen en discussiebijeenkomsten kan aandacht worden gegeven aan verschillende aspecten van water, dichtbij in huis en in onze omgeving, aan de ontwikkelingen van techniek, van kleinschalige toepassingen tot grootschalige ontwikkelingen en nieuwste technologieën. En natuurlijk aan de kennis die we in huis hebben over water en techniek in onze Delftse wetenschappelijke instellingen. Mogelijke onderwerpen zijn:

Droge voeten in Delft, waterbeleid in de 21e eeuw. De basis zou kunnen zijn de Tentoonstelling “Delft spettert” die tot 7 jan 2007 staat in de Papaver. De tentoonstelling gaat over minder wateroverlast en een betere waterkwaliteit in Delft en Delfland. Hoe pakken de gemeente Delft en het Hoogheemraadschap dit aan? Er wordt een overzicht gegeven van projecten in Delft.

Afvalwaterzuivering in woning en woonomgeving. Kleinschalige technieken, rietzuivering, traditionele zuiveringen, nieuwe waterzuivering Hoogheemraadschap in Harnaschpolder, top-tech in zuiveringsland zijn "membraan bioreactoren"

Afvalwaterzuivering: aangepaste technologieën in ontwikkelingslanden

Het IHE bestaat 60 jaar. Dat is een mooie aanleiding te laten zien wat Delft in huis heeft voor de derde wereld. Dat kan gaan over simulatiemodellen waterloopkundig laboratorium of de simulatie van Tsunami’s. Bovendien is er de nodige eenvoudige technologie die gebruikt kan worden in arme landen.

 

Delft Design zal ook aandacht besteden aan het onderwerp water. De polder Delft in beeld, een maquette gaat iets te ver, wel kan deze virtueel zichtbaar worden in TOP. ABF research uit Delft heeft voor het NAI een scenariomodel voor Nederland gemaakt, een interactieve kaart waarmee een leek zich een beeld van de toekomst van Nederland kan vormen. Deze vorm kan verbeterd en uitgebreid worden met een toekomstmodel voor Delft. Naast deze vooruitzichten en de debatten over de waterdreiging is het goed om de oorsprong van Delft met de oude water en stadskaarten zichtbaar te maken. Zo mogelijk zal hier een nieuwe uitgave van worden gemaakt en ter gelegenheid van het 20 jarig bestaan van Delft Design en het jubileum van het IHE worden ontwikkeld.

 

Herfst: Thema Energie                       

Energie is een belangrijk toekomstthema. Er is veel materiaal en mogelijkheden voor discussie. Voorbeelden zijn Urban wind (kleine windmolentjes), Wind op ze en Laddermolen Ockels, Zon PV (TU Delft), energie zuinig bouwen, waterstof als energiedrager. Vanuit Delft Design is ook gekeken naar dit onderwerp. De NUNA 4 heeft als het goed is van zich doen spreken. Aanleidingen te over om energiearme voertuigen te demonstreren in TOP, op straat en in de gracht. Op de TU worden diverse nieuwe technieken om tot nieuwe energie bronnen te komen onderzocht. Nieuwe windmolens en de Laddermolen van Wubbo Ockels, hoe zien ze er uit. Het is mogelijk om de invloed hiervan op het ruimtebeslag nader te onderzoeken door een aantal modellen te demonstreren. Deze expositie kan worden aangevuld met de SenterNovem tentoonstelling “Nettrofee” over duurzaam en energie zuinig bouwen.

 

Ruimtesonde Huygens op maan Titan

 

 

Combinatie met andere activiteiten

In 2006 zijn activiteiten gecombineerd met de Mooi Weer Spelen en monumentendag. Dat zal in 2007 ook gebeuren, maar er zijn nog vele andere mogelijkheden zoals Delftdag, boekenmarkt, atelierroute, wetenschapsdag, enzovoort.

 

Activiteiten op langere termijn

Op de langere termijn kunnen andere projecten de aandacht krijgen. Concrete voorbeelden van projecten zijn: