Verslag commissie extern (leefbaarheid) d.d. 9 april 2003. |
||
|
Voorzitter: de heer A. Meuleman Commissiegriffier: mw. C. van der Rest De voorzitter opent om 19.30 uur de vergadering en heet een ieder, namens alle raadsleden van Delft, van harte welkom. De voorzitter deelt mede dat dit de 2e bijeenkomst is uit een serie van 4 die deze maand gehouden worden. De bijeenkomsten staan in het teken van inspraak voor burgers en instanties van Delft bij de totstandkoming van de gemeentebegroting. De inspraak vindt plaats aan de hand van 13 discussiestukken die onderverdeeld zijn in verschillende onderwerpen waarmee we in Delft te maken hebben. Doel van de avond is dat insprekers hun meningen en wensen kenbaar maken over de programma’s die vanavond op de agenda staan. Deze vorm van inspraak is uniek in Nederland en de voorzitter spreekt dan ook de wens uit dat de inzet van hen die inspreken wordt beloond en dat dit zichtbaar zal worden bij de behandeling van de definitieve begroting in september. Daarbij dient echter wel in gedachte te worden gehouden dat een groot deel van de gemeentebegroting vast ligt vanwege langere termijnafspraken, contractuele verplichtingen en regelgeving van hogere overheden. Hij spreekt verder de verwachting uit dat een evaluatie van het proces na behandeling van de begroting in september zal plaatsvinden. De voorzitter meldt verder dat:
Vanavond staan de volgende 3 van de in totaal 13 te behandelen discussiestukken op de agenda:
Inspraakreacties Thema: Wijkaanpak & Wonen, Welzijn & Veiligheid: Inspreker: de heer H. Klootwijk /
Belangenplatform Tanthof. De heer Klootwijk vraagt namens het Belangenplatform Tanthof:
Thema: Wijkaanpak & Wonen. Inspreekster: mevrouw M. van Lieshout Mevrouw van Lieshout vraagt aandacht voor de veiligheid in de Delftse speeltuinen. Zij wil het gebruik van verduurzaamd hout in het algemeen en in de Delftse speeltuinen in het bijzonder onder de aandacht brengen. Verduurzaamd hout is hout dat vol zit met giftige stoffen. Mevrouw van Lieshout heeft regenwater dat op het hout aanwezig was verzameld en opgestuurd naar een laboratorium voor onderzoek. Uit het onderzoek blijkt dat het hout uitloogt. Dit betekent dat de koperoxide die er in zit (om het hout te beschermen tegen rot) er via het regenwater in hoge concentraties weer uitkomt. De geconstateerde waardes zijn 1000 x hoger dan in normaal regenwater en 160 keer hoger dan de wettelijke interventiewaarde. Het acuut daaruit voortkomend risico kan zij niet inschatten maar dat het hout veilig is wordt door de uitslag van het onderzoek tegengesproken. Zij vraagt om nog dit jaar een onderzoek te doen naar het door haar geconstateerde uitlogen van het verduurzaamd hout en de daaruit voortvloeiende gezondheidsrisico’s.
Thema: Wijkaanpak & Wonen, Welzijn & Veiligheid: Inspreker: de heer J.P. Vette / Bewonerscommissie Westerkwartier / Krakeelpolderweg De heer Vette behandelt de 3 thema’s gezamenlijk. De voorzitter stemt hiermee in. Met het wijkprogramma 2003 Hof Van Delft/Voordijkshoorn als leidraad vraagt de heer Vette namens de bewonerscommissie:
Thema: Wijkaanpak & Wonen en Welzijn: Inspreker: de heer T. Deelstra De heer Deelstra, Rotterdamseweg (wijk Wippolder-West) vraagt om de onderstaande verbeterpunten: m.b.t. de wijkaanpak:
m.b.t. Volkshuisvesting vraagt de heer Deelstra aandacht voor:
Thema: Welzijn Insprekers: de heer A. Verweij / De Border de heer C. van Leeuwen / De Border de heer L. Colijn / De Border De heer Verweij vraagt aandacht voor:
en verzoekt:
De heer Van Leeuwen spreekt namens de oudere jongeren en vraagt:
De heer Colijn sluit zich aan bij de eerste twee sprekers.
Thema: Welzijn Inspreker: de heer C.P. van de Meer (Stichting Samenwerkende Bonden van Ouderen) De heer van de Meer vraagt i.v.m. de groei van de populatie van ouderen 50+ (in de toekomst (2010) 25% van de totale bevolking van Delft) aandacht voor:
De heer van de Meer vraagt:
Vraag: Mevrouw Bolten / GroenLinks: Welke soort wachtlijsten worden bedoeld door de heer Van de Meer? De heer Van der Meer licht toe dat het gaat om de toename van het aantal ouderen in Delft dat in een sociaal isolement verkeert en gaat verkeren. Er zijn een aantal maatregelen genomen om dit te voorkomen, maar die maatregelen zijn onvoldoende om te voorkomen dat er wachtlijsten gaan ontstaan voor ouderen die in een isolement verkeren of ouderen in het algemeen die door een ouderenadviseur gehoord willen worden. Er ontstaat dan een wachtlijst in de consultatie tussen het beperkte aantal ouderenadviseurs dat men heeft en het aantal ouderen dat hier gebruik van wil maken. Mevrouw Bolten constateert dat het dus eigenlijk gaat om een wachttijd. Thema: Welzijn (onderdeel sport) Inspreker: de heer A. Groenewegen / voorzitter a.i. van de Sportraad Delft. De heer Groenewegen geeft aan dat sportverenigingen een belangrijke rol spelen in het maatschappelijke veld. Naast sporten en opvang van de jeugd dragen zij bij aan de ontwikkeling van het waarden- en normenbesef. Vele vrijwilligers leveren hier een bijdrage aan. Stijgende tarieven en steeds verdergaande regelgeving leggen een zware (financiële) last op de schouders van de verenigingen. De heer Groenewegen vraagt namens de sportraad aan de gemeente aandacht voor genoemd probleem en verzoekt:
Verder vraagt hij aandacht voor:
Thema: Welzijn (onderdeel sport) Inspreker: de heer E. Töns / bestuurslid Korfbalvereniging Fortuna) De heer Töns geeft aan dat gezien de waarde van Fortuna voor Delft, zoals blijkt uit de overeenkomsten die er bestaan tussen de visie op sport van de gemeente Delft en de uitgangspunten van het beleid van de vereniging, een advies van de zijde van Fortuna een logische stap is. Hij wijst m.n. op de bijdrage die de vereniging levert aan de stimulering van de jeugdsport, de samenwerking op de sportparken ter bevordering van de multifunctionaliteit en de prestaties van de teams van Fortuna die thans op het hoogste niveau spelen. De heer Töns adviseert de gemeente:
De vereniging vraagt concreet:
Thema: Welzijn Inspreker: de heer P. Rensen / directeur Brede Welzijnsorganisatie in Delft De heer Rensen vraagt aandacht voor het Welzijnsbeleid en de positie van de BWD daarin. De BWD voert een groot aantal functies uit waaronder jongerenwerk en opbouwwerk. De heer Rensen vraagt een uitspraak van de gemeente m.b.t. de volgende 4 punten. Wil de gemeente:
en staat de gemeente achter netto personeelsformatie (zoals de gemeente dacht dat het was) of is er sprake van bruto personeelsformatie. Indien de raad een uitspraak doet voor netto personeelsformatie dan vraagt de heer Rensen om:
Thema: Welzijn Inspreker: mevrouw M. Scali / Vrouwen Organisatie en Coördinatie (VO/C). Mevrouw Scali spreekt namens het Multiculturele Vrouwennetwerk en het Komitee Vrouwen en VO/C en pleit voor het opzetten van een Vrouw/Kindcentrum in Delft. Een vrouw/kindcentrum is een belangrijke voorziening voor vrouwen die hindernissen ondervinden om actief te zijn in de Delftse samenleving. Doel is dat vrouwen sterker worden en meer zelfvertrouwen opbouwen. Doelgroep: in het bijzonder allochtonen vrouwen maar tevens autochtone vrouwen in een zelfde situatie. Een vrouw/kindcentrum steunt op 4 pijlers:
Mevrouw Scali vraagt:
Vraag: Mevrouw Bolten / GroenLinks: Mevrouw Bolten vraagt of er resultaten bekend zijn van andere centra en of mevrouw Scali een bepaalde wijk op het oog heeft? Er bestaat veel literatuur over de centra en er worden goede resultaten behaald. Concrete cijfers heeft zij niet voor handen maar resultaten zijn bij haar op te vragen. Op de vraag over de wijk geeft mevrouw Scali aan dat naar haar mening een stedelijk centrum de beste mogelijkheden biedt. Vraag: De heer de Koning / Stadsbelangen De heer de Koning vraagt of een vrouw/kindcentrum ook inpasbaar is binnen buurthuizen. Mevrouw Scali geeft aan dat het wel inpasbaar is maar het heeft wel een totaal andere functie. Ook gezien het tekort aan opbouwwerkers/beschikbare uren lijkt dat weinig realistisch. Mevrouw Scali merkt verder op dat beide vragen prima vragen zijn voor een evt. onderzoek.
Thema: Veiligheid Inspreker: de heer A. Mustert. De heer Mustert vraagt:
De heer Mustert wordt door de voorzitter op het feit gewezen dat deze avond niet is bedoeld voor het behandelen van klachten en de heer Mustert wordt verzocht zijn klacht in deze bij de daarvoor bedoelde afdeling van de gemeente in te dienen.
Schriftelijke reacties: Schriftelijke reacties zijn binnengekomen van: Thema: Wijkaanpak & Wonen D. van Santen / lid van de Bomenstichting De heer van Santen is betrokken bij het beheer en inrichting van het Groen in stedelijke gebieden. Hij vraagt aandacht voor het "Groen" en verzoekt de gemeente:
Thema: Algemeen De heer K. Maas De heer Maas geeft een positieve reactie op de aangeboden inspraakmogelijkheden. Mevrouw M. van den Ende-Barendregt Mevrouw van den Ende geeft een negatieve reactie op de aangeboden inspraakmogelijkheden
Reflectie discussienota’s Wijkaanpak & Wonen, Welzijn en Veiligheid. Commissie Leefbaarheid 10 april 2003. Leefbaar Delft / mevrouw Manggaprow Mevrouw Manggaprow vraagt het college n.a.v. de inspraakreacties in de commissie Extern de klachten m.b.t. de wijkaanpak en welzijn serieus te nemen en hier de nodige aandacht aan te geven. De fractie Leefbaarheid staat positief tegenover het verzoek van mevrouw Scali om een onderzoek ter verrichten naar de oprichting van een Vrouw/Kindcentrum. Bij het onderzoek dient betrokken te worden:
Daarnaast kan wellicht onderzoek worden gedaan naar een Vader/Kindcentrum. De fractie Leefbaar Delft staat tevens achter de inspraakreactie van de heer Groenewegen (a.i. voorzitter Sportraad) en steunt zijn verzoek om de OZB bijdrage structureel terug te geven aan de verenigingen. PvdA / de heer Otto De heer Otto vraagt de wethouder n.a.v. de positief/kritische inspraakreacties m.b.t. de wijkaanpak op dezelfde voet door te gaan maar liefst sneller en nog beter. Naar aanleiding van de in de inspraakreactie genoemde veiligheid op de sportparken zegt de heer Otto toe dat de fractie de vinger aan de pols zal houden en merkt hij op dat ook de wethouder aandacht heeft voor dit punt. De inspraakreactie van de heer Rensen m.b.t. het Jongerenwerk wil de heer Otto betrekken bij het voorstel inzake Jongerenwerk dat over een paar weken aan de orde zal komen, wat betreft de opmerkingen van de heer Rensen m.b.t. de buurthuizen stemt de PvdA in met zijn reactie. De PvdA fractie ondersteunt het verzoek van mevrouw Scali inzake het later verrichten van een onderzoek naar de mogelijkheden van een Vrouw/Kindcentrum GroenLinks / de heer Bot De heer Bot geeft aan de inspraakreactie van de heer Rensen politiek gezien het belangrijkste punt van de avond te hebben gevonden. Hij geeft aan de vraag van de heer Rensen inzake de duidelijkheid m.b.t. de positie van de BWD in de toekomst een zeer terechte vraag te vinden. Daarnaast is ook de door hem gevraagde aandacht voor de personeelsproblematiek in het algemeen en de jongerenwerkers in het bijzonder een belangrijk punt. Het is geen nieuw probleem maar wel een punt waar meer insprekers op hebben gewezen en om die reden zeker de hoogste prioriteit dient te krijgen bij de programmabegroting. Verder geeft de heer Bot aan dat de fractie GroenLinks het verzoek van mevrouw Scali inzake het onderzoek naar het Ouder/Kindcentrum ondersteunt. De verenigingsondersteuning wordt vanavond in de commissie behandeld. Een permanent aandachtspunt voor het college is het verzoek van Fortuna om gerichte hulp bij investering in accommodaties. De fractie GroenLinks dringt n.a.v. van de inspraakreacties verder aan op een systematische wijkaanpak met meer snelheid en daadkracht in lijn met het collegeprogramma. De fractie steunt het verzoek naar een feitenonderzoek m.b.t. het gebruik van verduurzaamd hout in de speeltuinen. M.b.t. de inspraakreactie van de heer Van de Meer merkt de heer Bot op dat een nota over het ouderenwerk op korte termijn wordt verwacht en hij verwacht dat punten die door de heer Van de Meer naar voren zijn gebracht zullen terugkomen in deze nota. Ook de suggesties van de heer Deelstra over levensloopbestendige wijken kunnen hierin worden meegenomen. Wat betreft het thema veiligheid vindt de fractie dat het signaal inzake de slechte bereikbaarheid van de wijkagent in het Westerkwartier serieus genomen moet worden. D66 / mevrouw Van Setten Mevrouw van Setten geeft aan het verzoek om onderzoek naar de mogelijkheden van een Vrouw/ Kindcentrum door haar fractie wordt gesteund. Uitgangspunt voor het onderzoek dienen de bestaande voorzieningen te zijn. De fractie geeft aan een discussie inzake de BWD wenselijk te vinden. M.b.t. het thema Veiligheid en de vraag naar cameratoezicht in de wijk wijst mevrouw Van Setten op een lopende onderzoek en stelt voor de uitkomsten van dit onderzoek af te wachten. Gestelde vragen kunnen aan de hand van de uitkomsten bekeken worden. STIP / de heer D. Meuleman De heer Meuleman vraagt het college n.a.v. de vele inspraakreacties inzake de problemen binnen het Jongerenwerk hier op korte termijn extra aandacht aan te besteden. Daarbij verzoekt de STIP fractie om een discussie over de rol van de BWD. Verder verzoekt de fractie om een snelle aanpak van de overlast van fietswrakken in het Westerkwartier. ChristenUnie/SGP / de heer Van Til De heer Van Til legt nog een keer de nadruk op de verzoeken van insprekers m.b.t. het goed behartigen van de reguliere zaken zoals onderhoud in de wijken, blauw op straat / agent in de wijk en geeft tevens aan het faciliteren door de gemeente van ander organisaties (zoals b.v. het sportverenigingsleven) een belangrijk aandachtspunt te vinden. Stadsbelangen / de heer De Jong De heer de Jong vraagt n.a.v. de inspraakreacties m.b.t. het thema wijkaanpak extra aandacht voor:
De heer de Jong vraagt het college verder een nota op te stellen m.b.t. de rol en positie van de BWD. De heer de Jong vraagt n.a.v. de inspraakreacties m.b.t. de sport aandacht te geven aan:
De inspraakreactie inzake het sportfonds komt later op de avond ter sprake. N.a.v. de inspraakreacties m.b.t. de ouderen geeft de heer de Jong aan dat de fractie het verzoek tot oprichting van een ouderenplatform ondersteunt en dat de fractie van mening is dat er meer aandacht moet komen voor ouderenhuisvesting en levensloopbestendige woningen. De achterstand bij het opplussen van woningen dient met voortvarendheid te worden weggewerkt. M.b.t. de oprichting van een vrouw/kindcentrum merkt de heer de Jong op dat een dergelijk centrum als proef een plaats zou moeten krijgen binnen een van de nieuwe Welzijnsaccommodaties. FRIS / de heer De Wit De lage opkomst bij de inspraakreacties bevestigt naar de mening van de heer De Wit de indruk dat de burger weinig vertrouwen heeft in deze vorm van inspraak.
Mevrouw Van der Hoek wil als eerste reageren op de vraag van mevrouw van Lieshout inzake de veiligheid van het duurzame hout in de speeltuinen. Deze vraag zou naar haar mening niet behoeven te wachten op de programmabegroting maar zou door de wethouder op korte termijn beantwoord kunnen worden. De VVD ziet in de aanwezigheid van het grote aantal jongeren bij de bijeenkomst en de aandacht die door meer insprekers is gevraagd voor ouderen de bevestiging van het grote belang van beide beleidsterreinen, ook voor de VVD zijn dit belangrijke terreinen die in de toekomst veel aandacht vragen. De fractie van de VVD ondersteunt de inspraakreacties van diverse personen/instanties waarin verzocht wordt om:
Mevrouw Van der Hoek geeft verder aan dat de VVD bereid is positief na te denken over het oprichten van een vrouw/kindcentrum. Tevens vraagt zij aandacht voor de (financiële) gevolgen van de aanscherping/toename van regelgeving op gebied van milieu en gezondheidszorg voor horeca, buurtcentra, sportverenigingen e.d. en de positie van de gemeente hierin. De VVD hoopt op korte termijn hier een discussie over te kunnen voeren. CDA / de heer Engels. De heer Engels geeft n.a.v. de inspraakreacties aan dat het zwaartepunt voor wat het CDA betreft, ligt in het welzijnsstuk - wijkaanpak. De inspraakreacties geven aan dat het niet goed gaat op dit gebied. Ook het pleidooi van jongerencentrum de Border waarin het tekort aan uren, te weinig geld, veel plannen maar geen uitvoering, het tienerwerk dat is weggehaald van de boerderij en nu niet van de grond komt en kwaliteit die niet meer gegarandeerd kan worden, bevestigt dit gevoel. Aansluitend ervaart het CDA het betoog van de heer Rensen / BWD als nog schrijnender en de fractie ondersteunt, gezien het belang van de BWD op dit gebied, dan ook zijn verzoek waarin hij vraagt om duidelijkheid m.b.t. onder andere de kwaliteit, eenduidige verantwoordelijkheid BWD en personeelsformatie.
|
|
![]() |
![]() |