29 april 2003

Verslag commissie extern (Duurzaamheid)  d.d. 15 april 2003.

 


agenda


 

Voorzitter: de heer A. Meuleman

Verslag: de heer M. van der Slikke, commissiegriffier

 

De voorzitter opent om 19.30 uur de vergadering.

Hij deelt mee dat het de 3e extern commissie vergadering is van in totaal 4 die deze maand worden gehouden en in het teken staan van inspraak voor de burgers en instanties van Delft bij de totstandkoming van de gemeentebegroting aan het begin van het proces.
Deze vorm van inspraak is uniek in Nederland.
De Zomernota zal in september behandeld worden in de gemeenteraad. Dit proces zal hierna waarschijnlijk geëvalueerd worden.

Het doel van deze avond is dat de inwoners en instanties hun meningen en wensen kenbaar maken over de programma’s die vanavond op de agenda staan. Het is dus geen discussieavond en ook geen klachtenavond.

Een groot deel van de gemeentebegroting ligt vast vanwege langere termijnafspraken, contractuele verplichtingen en regelgeving van hogere overheden

Na behandeling van een programma zal aan de aanwezige fracties en collegeleden gevraagd worden of zij vragen hebben aan de insprekers voor aanvullende informatie.

De reflecties zullen plaatsvinden in de commissie Duurzaamheid op 16 april 2003. De insprekers zijn van harte uitgenodigd maar kunnen niet meer inspreken.

Een verslag wordt gemaakt waarin de wensen en meningen van de insprekers worden weergegeven tezamen met de binnengekomen schriftelijke reacties en de reacties van de fracties. Aan iedere indiener wordt het verslag gestuurd. Het verslag wordt ook op het RIS geplaatst.

Dit verslag wordt tevens gestuurd naar het college, die dit als input meenemen bij de voorbereiding van de gemeentebegroting.

Vanavond staan er twee programma’s op de agenda:

  • Duurzaamheid
  • Stedelijke projecten.

Er zijn ook schriftelijke reacties binnengekomen van organisaties en mensen die niet willen inspreken Hun inbreng is ook in het verslag opgenomen.

Insprekers bij het onderwerp Duurzaamheid:

De heer Van Poelgeest van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging.

De vereniging pleit ervoor dat de natuur in de stad terugkomt daarom ondersteunt men de lijn van het college om in de bebouwde kom van Delft een robuuste ecologische hoofdstructuur te vestigen voor weideplanten en bosplanten. Daarnaast kan de stad als brongebied voor water- en oevervegetaties dienen. Daarom volgt men de lijn van het college om in de bebouwde kom van Delft de waterkwaliteit te verbeteren en oevers natuurvriendelijk in te richten.

Mevrouw De Jong van de CDA fractie heeft een aanvullende vraag. Zij vraagt aan de heer Van Poelgeest of de weide en bosplanten structuur altijd gecombineerd moet worden met water- en oeverstructuur. De heer Van Poelgeest antwoordt als de combinatie tussen genoemde structuren mogelijk is, is dit prima, maar dit is niet altijd mogelijk.

De heer Scherft van het Hoogheemraadschap van Delft spreekt op persoonlijke titel.

Doet een voorstel om een duurzaam waterbeheer in samenhang toe te passen in de nieuw te bouwen woonwijken en bedrijventerreinen in het Delftse deel van de Harnaschpolder.

De kernwoorden rond waterbeheer zijn, toenemend verhard oppervlak, klimaatverandering, zeespiegelstijging, bodemdaling, verdroging en te weinig maatschappelijke betrokkenheid bij het waterbeheer. Een duurzaam bebouwde Harnaschpolder is het antwoord op voornoemde problemen.

De heer Smitskamp namens Milieudefensie Delft, ondersteunt het 3E Klimaatplan van het college vanwege de doeltreffendheid van het plan en dat geïnvesteerd wordt in het voortbestaan op langere termijn. Met name wordt aandacht gevraagd voor een van de projecten uit het 3E Klimaatplan namelijk de windturbines op het bedrijventerrein aan de Schieoevers. Ten eerste omdat het van alle projecten de voorgenomen eenderde van de co2 reductie op jaarbasis realiseert. En ten tweede omdat het een betaalbaar alternatief is voor fossiele brandstoffen. En men hoopt dat de gemeenteraad vanuit haar politieke verantwoordelijk akkoord gaat met het 3E Klimaatplan.

Insprekers bij het onderwerp Stedelijke Projecten:

Mevrouw Zijlstra van de belangenvereniging grensbewoners Hoornsehof Voordijkshoornse polder wil op een aantal zaken wijzen inzake de planvorming Harnaschpolder.

De vereniging pleit ervoor dat de huidige en toekomstige ontwikkelingen met betrekking tot de grondkosten en economie niet zullen leiden tot verdichting van het stedelijk gebied. Daarnaast wil men een duurzaam waterbeheer niet middels een grotere pomp in een gemaal, maar door middel van het vergroten van de bestaande waterlopen. Tot slot pleit met voor een betere verkeersafwikkeling van de nieuw aan te leggen woonwijk door meer punten te creëren waar het verkeer afgewikkeld kan worden.

Mevrouw Koning (PvdA) heeft een aanvullende vraag. Zij vraagt of de belangenvereniging tegen meer woningen is of tegen de hoogte van het aantal woningen dan wel het aantal gronden wat voor woningbouw gebruikt wordt. Mevrouw Zijlstra antwoordt dat men tegen is voor de verdichting van het stedelijk gebied of dit nu hoogbouw is of meer woningen.

De heer Ubels bewoner van de Oostkant van de Koepoortbrug pleit om extra geld te reserveren voor het realiseren van de parkeergarage zodat er minder woningbouw nodig is. En dat men de tijd neemt om een goed plan te ontwikkelen. Want een slecht plan blijft ons achtervolgen ook als dit college oud en grijs is.



Schriftelijke reacties:

Onderwerp Duurzaamheid

De heer Van Zanten pleit voor bescherming van het groen

De heer Boyd stelt voor dat er via het klimaatsbeleidsplan of via internationaal beleid er geld wordt vrijgemaakt voor een project waarin er ook in de zustersteden aan energie/klimaat vraagstukken wordt gewerkt.

Onderwerp Stedelijke Projecten

De heer Boon secretaris van de belangenvereniging Zuidpoort doet namens de belangenvereniging het voorstel om in de projectbegroting voor 2004 financieel ruimte te creëren voor een tijdige aanpassing van de Zuidwal in relatie tot de uitvoering van Spoorzone en Zuidpoort.

Reflecties op de startnotities gehouden tijdens de commissie Duurzaamheid van 16 april 2003.

Mevrouw Koning van de Partij van de Arbeid.
Wat betreft de startnotitie Duurzaamheid ging er een positief signaal uit naar het beleid van het college. Inzake de startnotitie Stedelijke Projecten is de communicatie een aandachtspunt dit kwam tot uiting bij de onderwerpen Koepoortgarage en de Harnaschpolder.

Mevrouw De Jong van de CDA fractie kan zich aansluiten bij de woorden van mevrouw Koning.

Mevrouw Bolten van de fractie GroenLinks kan zich ook vinden in de woorden van mevrouw Koning. Maar stelt wel voor de startnotitie Dienstverlening nader te bekijken inzake communicatie.

Mevrouw Geursen van de VVD fractie. Wat betreft de VVD hoeven de startnotities niet te worden aangepast. Zij vond dat er nuttige insprekers waren en uit deze inspraakavonden komt naar voren dat communicatietrajecten belangrijk blijven.

De heer De Jong van de fractie Stadsbelangen. Volgens hem spreken de insprekers niet uit angst maar uit zorg. Uit eerdere bijeenkomsten is naar voren gekomen dat het reguliere onderhoud zowel in de binnenstad als in de wijken onvoldoende is. Wij willen verzoeken daar extra aandacht aan te besteden.

De heer Van der Goot van de fractie ChristenUnie/SGP.
Hij vond nogal een inspreekreacties nogal technisch van aard, zijn vraag is wie geeft daar antwoord op? De heer Meuleman voorzitter van de commissie Extern antwoordt dat tijdens de behandeling van de Zomernota de fracties en het college antwoord gaan geven op de gestelde vragen.

De heer Vondeling van de fractie van STIP.
Hij kan zich aansluiten bij de vorige sprekers en hij vond het positief dat een inspreker vond dat TU studenten bij het klimaatsbeleidsplan betrokken moesten worden. Volgens hem doet de STIP fractie dit al.

De heer Roest van de fractie van D66.
Hij vond de bijdrage interessant maar te breed om nu mee te nemen in de programmabegroting. En de fractie kan zich aansluiten bij de opmerkingen van de PvdA en GroenLinks inzake communicatie. De fractie is wel benieuwd naar de nota van college inzake de ecologische hoofdstructuur dit naar de aanleiding van de bijdrage van de heer Van Poelgeest.

terug naar boven