DISCUSSIESTUK CULTUUR

 

 

Uitgangspunten van het beleid

 

Bibliotheek/Cultuurplein

Een belangrijke ontwikkeling op cultuurgebied is de komst van het Cultuurplein bij theater De Veste. De Openbare Bibliotheek, Disc-O-Take en Kunstcentrum worden gehuisvest in de nieuwbouw in het Hoogovenpand op het Cultuurplein. Doel van de gemeente is om de drie instellingen meer te laten samenwerken, zowel ruimtelijk als organisatorisch.

 

Evenementen

Het streven is om evenementen over het jaar te spreiden. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen A- en B-evenementen, die respectievelijk één- en meerjarig subsidie ontvangen van de gemeente.

 

Bijzondere aandacht is er voor specifieke doelgroepen waarvan de deelname nog achterblijft, zoals allochtonen (integratie) en jongeren. Om meer allochtonen en jongeren te bereiken, zijn er via het Actieplan Cultuurbereik het afgelopen jaar diverse activiteiten georganiseerd.

 

Amateurkunst

Samenwerking van amateurkunstgroepen wordt door het subsidiebeleid gestimuleerd. Momenteel vindt er onderzoek plaats naar repetitie- en opslagaccommodatie, met als doel deze te verruimen.

 

Cultuurbeheer

De samenwerking tussen de musea, het archief en archeologie, met het project Delft Erfgoed Digitaal (DED) als goed voorbeeld, wordt verder uitgebouwd.

 

 

Actuele ontwikkelingen

 

Cultuurplein/Mediatheek

Voor de Openbare Bibliotheek, de Disc-O-Take en het Kunstcentrum is onlangs een bedrijfsplan voor de nieuwe organisatie opgesteld. Ook ligt er een programma van eisen voor het Hoogovenpand. De twee filialen van de bibliotheek worden Mediatheekfilialen. Er wordt onderzocht hoe de servicepunten van de bibliotheek kunnen worden voortgezet.

Ook onderzoekt de Mediatheek mogelijke samenwerking met Schipluiden, Nootdorp en Pijnacker. De gemeenteraad beslist op basis van het bedrijfsplan hoe hoog de subsidie voor de Mediatheek zal zijn.  

 

Evenementenbeleid

2004 is het eerste jaar met 3 B-evenementen. In de loop van 2003 wordt de discussie over een derde B-evenement gestart. Mogelijk wordt Westerpop het derde B-evenement.

 

Delfts Aardewerkcentrum

De uitgestelde verhuizing van het Legermuseum heeft voor ernstige vertraging gezorgd bij het realiseren van een aardewerkcentrum in het Armamentarium. Momenteel wordt onderzocht wat de mogelijkheden zijn voor alternatieve locaties.

 

Actieplan Cultuurbereik

In 2002 zijn enkele nieuwe activiteiten in het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik gestart. Voorbeelden zijn Delft City Beats en Verhalen van steden, buurten en industrie. Beide activiteiten waren succesvol in het bereiken van nieuwe doelgroepen. Jongeren vonden massaal hun weg naar de Aula TU Delft (inclusief voorrondes 4000 personen) en bewoners rond het Agnethapark toonden belangstelling voor hun eigen buurtgeschiedenis (circa 300). Andere activiteiten zijn X-changeprojecten, activiteiten die gericht zijn op de culturele diversiteit onder jongeren en het onderdeel Cultuur & School, dat wordt uitgevoerd door de Vrije Akademie Delft.

Het Actieplan Cultuurbereik wordt tot 2004 mede gefinancierd door het Rijk. Onbekend is of het Rijk daarna nog geld beschikbaar stelt.

 

Beeldende Kunst

Er wordt nieuw aanbod ontwikkeld, in het bijzonder via de manifestatie De Plek en het project Buiten de Muren. Bij deze projecten spelen communicatie en het bereiken van nieuwe doelgroepen een grote rol.

Met het programma Kunst in de Wijken worden bewoners betrokken bij kunstprojecten. Delftse Kleden en Mobile Extravaganza in Buitenhof en Voorhof zijn hier voorbeelden van. In 2003 en 2004 wordt ook een programma voor de andere wijken aangeboden.

 

Theater

Er is onlangs een variantenonderzoek gestart om te komen tot een oplossing voor een bruikbare tweede zaal voor theater De Veste. De exploitatie en het mogelijk gebruik als amateurkunstcentrum worden in het onderzoek meegenomen.

 

 

Doelen voor het jaar 2004

 

Invulling Cultuurplein verder ontwikkelen, Mediatheek (contract/verhuizing).

 

Verruimen van het budget voor evenementen.

 

Realisatie repetitie- en opslagaccommodatie amateurkunst (dus ook financiële middelen reserveren).

 

Voortzetting Kunst in de Wijken.

 

Delft Erfgoed Digitaal (DED): onverminderd doorgaan met de ontsluiting van de erfgoeddossiers.

 

Afhankelijk van tweede-zaalonderzoek Theater de Veste: eventueel financiële middelen beschikbaar stellen.

 

Start van een onderzoek naar de mogelijkheden van een groot circus- en evenemententerrein in Delft.