Discussiestuk integratie

 

 

Uitgangspunten van het beleid

 

Het programma Integratie is gericht op de emancipatie van allochtonen in de Delftse samenleving. Allochtonen en autochtonen zijn hierbij actief en respectvol betrokken. Eilandvorming wordt voorkomen of doorbroken. Alle Delftenaren moeten goed kunnen wonen, werken en samenleven.

Vanuit het programma wordt veel gecommuniceerd met allochtone organisaties in de stad. Mensen met verschillende achtergronden moeten in toenemende mate de kans krijgen elkaar te ontmoeten en kennis te nemen van elkaars culturen en ideeën.

Het thema integratie wordt stadsbreed op de agenda gezet en gehouden.

 

In de afgelopen jaren is veel vooruitgang geboekt rond de thema’s werk en onderwijs. Denk aan de nota Samen aan de Slag, waarin op samenhangende wijze werk wordt gemaakt van de bestrijding van werkloosheid, armoede en sociaal isolement. Verder zijn er vorderingen in het oudkomersbeleid, de voor- en vroegschoolse educatie, de centrale opvang, opvoedingsondersteuning en een sterk verbeterd aanbod in de volwasseneneducatie. Nieuwe thema’s voor deze collegeperiode zijn Kennismaken & meebesturen en de situatie op de woningmarkt.

Meebesturen in verenigingen en schoolbesturen is verantwoordelijkheid nemen voor de Delftse samenleving en levert ‘voorbeeldige’ personen waar anderen zich aan kunnen optrekken. Op dit ogenblik wordt op interactieve wijze een nota ‘Kennismaken en meebesturen’ voorbereid, die halverwege 2003 kan worden vastgesteld.

In 2006 wil het college de trend van concentratie van allochtone bewoners in een beperkt aantal buurten gekeerd hebben. Gemeente en corporaties hebben daartoe een plan in voorbereiding.

 

 

Actuele ontwikkelingen

 

De politiek-maatschappelijke ontwikkelingen volgen elkaar snel op: twee landelijke verkiezingen met veel aandacht voor integratievragen, verharding van het klimaat, scherpere regelgeving én zorg over de wijze waarop asielzoekers worden opgevangen, discussies over een pardon voor bepaalde groepen, de nawerking van 11 september 2001, groeiende werkloosheid en de oorlog in Irak.

Dit alles brengt het risico met zich mee dat de verhoudingen tussen groepen Delftenaren onder druk komen te staan of dat mensen zich minder welkom voelen in Delft. Het college wil een dergelijke ontwikkeling voorkomen langs vier lijnen:

·       Kritisch blijven op de resultaten van educatie, activering en onderwijs. Waar nodig verbeteren van het aanbod, waar nodig mensen beter aan gemaakte afspraken houden.

·       Prioriteit voor de stadsgesprekken. In de eerste fase gericht op kennismaken en meebesturen. In de tweede fase ingaan op thema’s als opvoeden en geloof.

·       Zelforganisaties zo ondersteunen dat zij meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor de integratie van hun achterbannen.

·       Waar mogelijk optreden tegen discriminatie of beledigend gedrag.

 

Twee andere actuele punten behoeven hier vermelding. De situatie op de arbeidsmarkt is verslechterd. Hoe kan de uitstoot van mensen met een zwakke positie op de arbeidsmarkt zoveel mogelijk worden tegengegaan en wat kan de gemeente samen met lokale en regionale sociale partners doen om nieuwe langdurige werkloosheid te voorkomen? In overleg met de organisaties in het panel voor Werk en Inkomen, met Delftse werkgevers en met het regionaal platform voor arbeidsmarktbeleid wil het college in de loop van 2003 een vervolg geven aan Samen aan de Slag, maar nu vooral gericht op de werkgelegenheidskant. Een van de stappen die gezet wordt is een allochtone ondernemersvereniging die in oprichting is.

 

De positie van allochtonen in de zorg is niet sterk. Zowel in regionaal verband als lokaal tracht de gemeente nu initiatieven te ontplooien om in deze situatie verbetering te brengen.  Dat gaat van het aanstellen van allochtone zorgconsulenten en het onderzoeken van geclusterde huisvesting voor groepen oudere allochtonen tot het opleiden van (balie)personeel bij de zorginstellingen. 

 

Doelen voor het jaar 2004

 

·       In 2004 doet de gemeente een nieuw onderzoek naar de stand van de inburgering in Delft (nulmeting verricht in 1999). Scherper dan in 1999 wordt in dat onderzoek gekeken naar de verschillen tussen mannen/jongens en vrouwen/meisjes.

·       In 2003 vastgesteld beleid rond Kennismaken en meebesturen, Zorg en Wonen wordt uitgevoerd.

·        Het streefbeeld voor 2004 en verder kan er als volgt uitzien. Op veel scholen en instellingen hebben allochtone ouders hun plek in bestuur en ouderraad gevonden. In ondernemingen doen allochtonen mee in de OR. In het gemeentelijk apparaat heeft een evenredig aantal allochtonen een baan gevonden. Het aantal succesvolle allochtone ondernemingen is gegroeid. Er zijn tal van informele groepen waarin mensen uit verschillende culturen elkaar ontmoeten. Kleurrijke initiatieven georganiseerd door niet-gemeentelijke organisaties, zoals een multicultureel festival, kunnen op steun rekenen van de gemeente. Er is op dit gebied nauwe samenwerking tussen de diverse sociale-, culturele- en onderwijsinitiatieven. De contacten van de gemeente en grote instellingen met de allochtone bewoners verlopen een stuk beter.

·       In het schooljaar 2003-2004 nemen minimaal 1.017 kinderen deel aan het voorschoolprogramma (overgenomen uit Prestatieboek 2003; zie voor andere taakstellingen aldaar). Iedereen moet kunnen lezen en schrijven. Bestrijding van analfabetisme blijft daarom belangrijk.

·       De tweede ronde Stadsgesprekken wordt in 2004 afgerond. De resultaten worden gepubliceerd en verwerkt in nieuw beleid en mogelijk ook in cursusmateriaal voor inburgeraars en ingeburgerden.

·       Voortvloeiend uit de nota ‘Ondersteuning zelforganisaties’ zijn de meeste zelforganisaties door de gemeente erkend. Zij worden goed ondersteund en bieden hun achterban activiteiten aan gericht op integratie in de Nederlandse samenleving.

 

 

 

 

 

 

Toevoeging

Het programma Integratie valt samen met het reeds bestaande programma Integratie & Samen aan de Slag. Er is al een beleidscyclus met een bestedingsplan en een verantwoording. Ook komt in de eerste helft van 2003 de nota ‘Ondersteuning zelforganisaties’ voor besluitvorming naar de raad. Concrete taakstellingen liggen vast in het Prestatieboek 2003. De concrete taakstellingen voor 2004 worden eind 2003 geformuleerd.