1.       Inleiding.

 

De gemeente Delft heeft de voorbereiding van de Programmabegroting 2005 inmiddels gestart. Evenals vorig jaar heeft het college van B&W per programma een basisdocument opgesteld. Het voorliggende basisdocument voor het programma Duurzaamheid bevat de volgende onderwerpen:

 

§       Een schets van de actuele ontwikkelingen in het programma Duurzaamheid en de beleidsaccenten die het college van B&W voorstelt voor 2005;

§       Een beschrijving van de bezuinigingsvoorstellen die het college voor dit programma voorstelt.

 

Met name het tweede punt behoeft enige toelichting.

 

Het rijk heeft ten gevolge van economische stagnatie en krimp eind 2003 een omvangrijk bezuinigingspakket vastgesteld. Deze bezuinigingen worden voor een belangrijk deel afgewenteld op de gemeentes. De gemeenteraad heeft daarop de omvang van door de gemeente Delft te realiseren bezuinigingen bepaald op de € 4 miljoen structureel. Dit besluit van de gemeenteraad is gebaseerd op de startnotitie bezuinigingen. Deze notitie is te raadplegen via het internet: www.Delft.nl/…

 

Het doel van deze bezuinigingsoperatie is uiteraard, dat de gemeenteraad een begroting kan vaststellen, waar de inkomsten en uitgaven over meerdere jaren in evenwicht zijn. De bezuinigingen worden gerealiseerd in een periode van drie jaar: 2005-2007. Voor het programma Duurzaamheid wordt in totaliteit een bezuinigingspakket van ruim € 0,4 miljoen voorzien in 2005. Dit bezuinigingspakket is hierna beknopt beschreven, waarbij de aantekening past dat de voorstellen nog nader worden uitgewerkt.

 

U bent in de gelegenheid om in de raadscommissie extern op xx maart a.s. uw mening te geven over de voorgenomen beleidsdoelen en bezuinigingen. Uw reacties zullen worden besproken door de gemeenteraad en vervolgens worden betrokken bij het opstellen van het definitieve bezuinigingspakket als onderdeel van de Programmabegroting 2005-2008.

 

 

1.       Actuele ontwikkelingen in het programma Duurzaamheid.

 

Een beknopte schets van actuele ontwikkelingen in Delft en de regio, zaken die in gang zijn gezet c.q. op korte termijn spelen.

 

 

v             Het lokaal verkeer- en vervoersplanLVVP (lokaal verkeer- en vervoersplan) wordt opgesteld en in verschillende fasen van totstandkoming besproken met bewoners en belangengroepen en in de raadscommissie. Besluitvorming wordt eind 2004 voorzien.

v             Delft en Haaglanden bestuderen op dit moment de mogelijkheid om op korte termijn tramlijn 19, van Lleidschendam naar Delft TU en Technopolis, te gaan aanleggen. Besluitvorming wordt voorzien in de loop van 2004. Aanleg zou dan kunnen plaatsvinden in 2006-2007.

v             Tramlijn 37 komtzal er zeker de eerstkomende tien10 jaar niet komen: er komen , omdat daarvoor onvoldoende middelen van het Rijk aan het stadsgwest beschikbaar komen. De lijn 37(A), van Den Haag (Wateringseveld), via de Harnaschpolder naar Delft CSc.s., zal daarom voorlopig als gewone bus starten in 2005, en vervolgens  medio 2010 als H.O.V-buslijn,  geheel op een vrij-liggend tracé worden uitgevoerd.

v             iIn 2006 wordtzal het openbaar  vervoer in en rond Delft worden aanbesteed. Dit is een logisch moment om diverse veranderingen door te voeren.

v             Ontwikkelingen van de Vinex- wijken in de directe omgeving van Delft naderen hunt zijn afronding.

v             Aanpak van dDe waterproblematiek staat in Delft, Haaglanden en provincie, hoog op het prioriteitenlijstje. Het gaat daarbij niet om wateroverlast tijdens heftige regenval ofén om watertekort gedurende droge zomers. In Delft wordt hard gewerkt aan de voorbereiding van de afsluitmaatregelen voor het laaggelegen deel van de binnenstad en aan studies voor het vergroten van de waterberging in (met name) Voorhof, Buitenhof en Tanthof.

v             De onderhandeling over het terugbrengen van het waterbeheer van de stedelijke polders van Delft bij het Hoogheemraadschap (herpolderen), wordt in 2004 gestart.

v             Voor de uitvoering van de A4 conform het ‘plan Norder – een (verdiepte) aanleg tussen Delft en Schiedam - is extra rijksgeld beschikbaar gekomen. Niet duidelijk is of dat genoeg is. Binnenkort wordt dDe milieu-effectrapportage gestart.MER-studie naar een (verdiepte) aanleg van de A4 tussen Delft en Schiedam wordt binnenkort gestart.  Voor de uitvoering conform het “plan Norder” is extra rijksgeld beschikbaar gekomen. Niet duidelijk is of dat genoeg is.

v             De realisatie van de spoortunnel indoor Delft is opnieuw kansrijk, na het kamerdebata eind 2003 (zie verder het programma Sstedelijke Pprojecten).

 

v             In 2004 wordt weer in gedeelten van de “schil” rond de binnenstad het vergunningparkeren ingevoerd. Het gaat om betreft delen van de schil-zuid (omgeving Kanaalweg-Rotterdamseweg); vergunningparkeren in de en schil- oost wordt enigszins uitgebreid.

v             Het Fietsactieplan I uit 2000 is grotendeels uitgevoerd. Enkele projecten lopen nog door in 2004 en 2005. 

v             In 2004 wordt het vervolg van het fietsbeleid via Fietsactieplan II, voor de komende jaren vastgesteld.

v             Op basis van langjarige prognoses wordt de discussie geopend over de gewenste tariefsontwikkeling van het betaald bezoekersparkeren in Delft.

v             Er is op landelijk, regionaal en lokaal niveau veel aandacht voor de luchtkwaliteit, omdat daarvoor strenge Eeuropese regels zijn gekomen. In mei 2004 steltzal Delft het lokale luchtkwaliteitsplan vaststellen. Daarbij komt ook de vraag weer aan de orde over een 80km--kilometer maatregel op de A13, in navolging van de locatie bij Overschie.

v             De bomennota en het ecologieplan worden voor de zomer van 2004 vastgesteld.

v             De kansenkaart voor duurzame stedelijke ontwikkeling wordt opgesteld en zal in de loop van 2004 bestuurlijk worden vastgesteld.

 

2.       Doelstellingen binnen het programma Duurzaamheid.

 

De algemene doelstelling van dit programma is, dat de duurzame kennisstad Delft:

 

In de duurzame kennisstad Delft wordt:

 

-          zodanig omgegaatn met ecosystemen en hulpbronnen dat deze veerkrachtig en regeneratief worden dan wel blijven,

-          een duurzame economische ontwikkeling nastreeft die bijdraagt aan een balans tussen welzijn en welvaart en waar mogelijk ook aan de beperking van negatieve milieu-effecten

-          de ontwikkeling van de sociale samenhang (met respect voor het individu), leefbaarheid en betrokkenheid behoudt en bevordert

- 

een duurzame economische ontwikkeling nagestreefd die bijdraagt aan een balans tussen welzijn en welvaart en waar mogelijk bijdraagt aan beperking van negatieve milieu-effectenbehoud en ontwikkeling bevorderd van sociale samenhang(met respect voor het individu), leefbaarheid en betrokkenheid,

-          het versterken van de kenniseconomie versterktnagestreefd door het actief stimuleren van innovatie, kennisdiffusie & -toepassing (kennis naar de markt) actief te stimuleren middels het vergroten van het organiserend vermogen in de stad (netwerken, promotie, projecten).

-          Met kracht ruimtelijke ontwikkelingen geďnitieerd, die het bovenstaande mogelijk maken, krachtig initieert.

 

De kKwalitatieve doelstellingen van dit programma zijn:

 

Mobiliteit:

q       Het stimuleren van het gebruik van het openbaar vervoer en de fiets stimuleren

q       Het zorgen voor een goede  bereikbaarheid van de diverse delen van de stad goed bereikbaar maken en houden. Daarbij wordt de (schaarse) verkeersruimte optimaal toegedeeld aan de verschillende verkeersgebruikersmodaliteiten (automobilisten, openbaar vervoer.v., fietsers, voetgangers), binnen randvoorwaarden van veiligheid, leefbaarheid en milieu.

q       Het implementeren van het nieuwe lokale verkeers- en vervoersbeleid implementeren en dit meenemen in de nieuwe ontwikkelingen van gebieden in de stad. . 

 

Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen en vastgoed:

q       Het juridisch en stedenbouwkundig sturen op en faciliteren van gewenste ruimtelijke ontwikkelingen in Delft, gericht op duurzame stedelijke ontwikkeling.

q       Het maken en onderhouden van een adequkwate en actuele set van  bestemmingsplannen voor de gehele stad maken en onderhouden.

 

Milieu:

q       bBijdragen aan het op duurzame wijze inrichten van Delft.

q       Het waar mogelijk vergroten van de natuurwaarden vergroten in Delft en de regio.

q       overlast Door het toepassen van maatregelen voorkomen en waar noodzakelijk saneren van overlast.

q       Vergroten van de belevingswaarde van natuur en milieu voor de inwoners van Delft vergroten

q       Stimuleren van Kkennis van natuur en milieu stimuleren (onder meer via de Papaver, brede school en onderwijs).

q       Het realiseren van integraal waterbeheer realiseren, zodat waarbij de waterkwantiteitsprobemen  (wateroverlast en watertekort) in samenhang met verbetering van de waterkwaliteit worden aangepakt.

q       Op lokcale schaal voldoen aan de doelstelling van de Kyoto-akkoorden.

q       Het verbeteren van de stad/-landschap- relatie in samenwerking met de gemeente Midden Delfland, het recreatieschap en anderen verbeteren.

 

 

 

De kKwantitatieve doelstellingen: van dit programma zijn

 

Ř       B&W geeft de komende vijf jaar Het vrijgeven van 3 drie bestemmingsplannen per jaar vrijdoor  B&W de komende 5 jaar.

Ř       B&W geeft mMinimaal vier4 door B&W vrijgegeven ontwikkelingsplannen per jaar vrij

Ř       Vermindering Reductie van CO2- uitstoot in Delft met circaa 33.000 ton in 2112 ten opzichte van t.o.v. 1999, conform het vastgestelde klimaatbeleidsplan.

 

 

Dit alles leidt tot de navolgende doelstellingen en activiteiten voor het begrotingsjaar 2005:

 

Mobiliteit:

v             Start beginnen met de uitvoering van de cConclusies en maatregelen uit het LVVP

v             start beginnen met de uitvoering van de maatregelen uit Fietsactieplan II

v             vVerbeteren van het hoofdwegenfietsnet, als uitloop van het fietsactieplan I:

1.       dDe oost-west hoofdroute (Zuidwal-Westlandseweg)

2.       Realisatie de tweede bewaakte fietsenstalling Binnenstad (Zuidpoort) realiseren.

3.       Uitvoering maatregelen Veilige Kindroutes uitvoeren.

v             Start voorbereidingen de aanbesteding OV, samen meti.s.m. Haaglanden voorbereiden

v             Aafspraken maken met het bedrijfsleven en – in deze periode – binnen de eigen gemeente over vervoermanagement

v             iIn 2005 wordt voor de gehele schil rond de Binnenstad de discussie over gereguleerd parkeren voorlopig afgesloten. De laatste gebieden worden geëvalueerd. en Wwaar nodig wordt in overleg met bewoners tot (definitieve) invoering van vergunningparkeren besloten. De tarieven groeien medio 2005 allen tot kostendekkend niveau.

v             Iinvoering van een nieuw meerjarig tarievenbeleid voor het betaald bezoekersparkeren, met mogelijk per 1 januari /1/2005 een boventrendmatige verhoging.

 

Ruimtelijke ordening, bouwen en wonen en vastgoed:

v             implementatie van de kansenkaart duurzame ontwikkeling als globaal beleidskader voor ruimtelijke ontwikkelingen tot op middellange termijn implementeren.

v             Aafhankelijk van de uitkomsten van het LVVP start onderzoek naar bebouwing nabij de Provinciale weg onderzoeken.

v             Vaststellen bestemmingsplannen Harnaschpolder, Spoorzone, Noordwest-II en TU-Zuid vaststellen.

v             Vaststelling ontwikkelingsplannen Gelatineterrein, Reinier de Ggraafterrein, Bomenwijk en Achterom vaststellen.

v             Start Vvisievorming herstructurering Voorhof starten.

v             Beschermen historische gebieden beschermen (beschermen in bestemmingsplan of beschermd stadsgezicht).

v             Inventariseren potentiële monumenten buiten de oude binnenstad inventariseren.

 

 

Milieu:

v             Vverdergaan om e doorstart met het voor langere termijn oplossen van de grond- en oppervlaktewateroverlast in de binnenstad op te lossen, enuitvoering maatregelen daarvoor uitvoerenbinnenstad.

v             Afronding van de onderhandelingen over het herpolderen afronden en medio 2005 daadwerkelijke overdracht devan beheerstaken medio 2005 aan het Hoogheemraadschap overdragen.

v             Uitvoering plan van aanpak luchtkwaliteit uitvoeren.

v             Uitvoering projecten uit Klimaatplan uitvoeren.

v             Uitvoering Ecologieplan uitvoeren.

v             Realisatie demonstratieprojecten in het kader van de tweede 2e tTranche 100 Delftsblauwe daken realiseren

v             Start van de realisatie van het project restwarmtegebruik DSM Gist opstarten. De realisatie daarvan vindt Dit zal gefaseerd plaatsgebeuren., De komende jaren kunnen dwaarbij geleidelijk meer (woon)gebieden de komende jaren kunnen worden aangesloten.

v             Oop basis van het landsdekkend beeld , wordt een saneringsprogramma tot 2030 opgestellend.

v             Implementatie van het plan van aanpak voor het voortgezet onderwijs natuur –en milieueducatie implementeren.

 


 

3.       Bezuinigingsvoorstellen binnen het programma Duurzaamheid.

 

Het aandeel van dit programma in de totale bezuinigingsoperatie blijkt uit onderstaande tabel:

 

                                                                                                          Bedragen * € 1.000

Duurzaamheid

2005

2006

2007

2008

Afschaffen Delftpendel

125

125

125

125

Lagere bijdrage Parkeerfonds

300

p.m.

p.m.

p.m.

 

125

125

125

125

 

 

 

Afschaffen Delftpendel in 2005

MetDoor het in gebruik nemen van de Zuidpoortgarage begin 2005 vervalt de noodzaak voor de Delftpendel. Naar verwachting is dan , omdat dan naar verwachting voldoende goede parkeerruimte dicht bij de binnenstad aanwezig is. De Delftpendel heeft nagenoeg geen eigen opbrengsten. De jaarlijkse last vanad € 125.000 valt vanaf 2005 vrij.

 

 

Verlaging bijdrage aan het Parkeerfonds.

Het exploitatiesaldo van het Delftse Parkeerbedrijf wordt verrekend met het Parkeerfonds. De gemeentelijke bijdrage aan dit fonds wordt in 2005 verlaagd met € 300.000. In latere jaren is een eventuele verlaging nog niet concreet ingevuld. Momenteel wordt een prognose gemaakt van de resultaten van het Parkeerbedrijf op langere termijn. Op basis van die prognose zal wordten beoordeeld of een structureel lagere storting met ingang van 2006 haalbaar is.