1.       Inleiding.

 

De gemeente Delft heeft de voorbereiding van de Programmabegroting 2005 inmiddels gestart. Evenals vorig jaar heeft het college van B&W per programma een basisdocument opgesteld. Het voorliggende basisdocument voor het programma Wijkaanpak en Wonen bevat de volgende onderwerpen:

 

§       Een schets van de actuele ontwikkelingen in het programma Wijkaanpak en Wonen en de beleidsaccenten die het college van B&W voorstelt voor 2005;

§       Een beschrijving van de bezuinigingsvoorstellen die het college voor dit programma voorstelt.

 

Met name het tweede punt behoeft enige toelichting.

 

Het rijk heeft ten gevolge van economische stagnatie en krimp eind 2003 een omvangrijk bezuinigingspakket vastgesteld. Deze bezuinigingen worden voor een belangrijk deel afgewenteld op de gemeentes. De gemeenteraad heeft daarop de omvang van door de gemeente Delft te realiseren bezuinigingen bepaald op de € 4 miljoen structureel. Dit besluit van de gemeenteraad is gebaseerd op de startnotitie bezuinigingen. Deze notitie is te raadplegen via het internet: www.Delft.nl/…

 

Het doel van deze bezuinigingsoperatie is uiteraard, dat de gemeenteraad een begroting kan vaststellen, waar de inkomsten en uitgaven over meerdere jaren in evenwicht zijn. De bezuinigingen worden gerealiseerd in een periode van drie jaar: 2005-2007. Voor het programma Wijkaanpak en Wonen wordt in totaliteit een bezuinigingspakket van ruim € 1 ton miljoen voorzien. Dit bezuinigingspakket is hierna beknopt beschreven, waarbij de aantekening past dat de voorstellen nog nader worden uitgewerkt.

 

U bent in de gelegenheid om in de raadscommissie extern op xx maart a.s. uw mening te geven over de voorgenomen beleidsdoelen en bezuinigingen. Uw reacties zullen worden besproken door de gemeenteraad en vervolgens worden betrokken bij het opstellen van het definitieve bezuinigingspakket als onderdeel van de Programmabegroting 2005-2008.

 

 

1.       Actuele ontwikkelingen in het programma Wijkaanpak en Wonen.

 

Wijkaanpak

·         Met de lancering van het motto ‘samen aan de slag’, en op tal van andere wijzen stimuleren we het verantwoordelijkheidsbesef van bewoners voor de leefbaarheid in hun wijken, eigen initiatief en een andere rolverdeling tussen de gemeente, bewoners en de partners.

·         Vanwege de capaciteitsuitbreiding van wijkzaken wais er in 2003 voor het eerst voor alle wijken een wijkcoördinator beschikbaar.

·         Voor de betrokken gemeentelijke afdelingen is wijkgericht werken steeds meer een gewone manier van werken. Daarom verloopt het inspelen op vragen, wensen en behoeften vanuit de wijken nu soepeler. Knelpunten en kunnen knelpunten in het resultaatgericht werken kunnen worden weggenomen.

·         De samenwerking met de partners is in 2003 verder geďntensiveerd.

·         Er is meer geďnvesteerd in de informatie en communicatie rondom de wijkaanpak.

·         Om meer helderheid te geven over bereikte resultaten van de wijkaanpak is begin 2003 de oogst van vijf jaar wijkaanpak op een rijtje gezet en in een kleurrijk resultatenboekje vastgelegd. In 2003 is gewerkt aan het opstellen van een systeem om de stand van zaken en ontwikkelingen op het  gebied van de leefbaarheid in de wijken en ontwikkelingen daarin te kunnen volgen. Als resultaat komen er begin 2004 wijkbarometers voor alle wijken en er komt een stadsbarometer beschikbaar.

·         Bij de programmabegroting 2004-2007 zijn de wijkbudgetten vanaf 2005 structureel geregeld.

·         Voor de realisatie van een volwaardig voorzieningenniveau wordt thans gewerkt aan de realisatie van een buurtaccommodatie, in combinatie met een wijkinformatiepunt in Tanthof en de Vermeertoren. Voor Poptahof is deze voorziening nu bijna gereed. In Vrijenban is begin 2004 een wijkinformatiepunt gereedgekomen.

·         Met de stad is eind 2003 een discussie over de stadsetiquette gevoerd. Op basis van de uitkomsten van deze discussie zal het stadsetiquette-initiatief nu nader verder worden uitgewerkt.

·         Wijkeconomie heeft een extra impuls gekregen met het opgestelde beleid voor het aanpakken van buurt- en wijkwinkelcentra.

 

Stadsbeheer

·         Verdere uitwerking en invoering van servicenormen voor Stadsbeheer

·         Meer preventief onderhoud in de wijken ter voorkoming van klachten

·         Ervaring met de wijkschouw opdoen en instrument vervolmaken

·         Andere grofvuilaanpak begeleiden met voorlichting en toezicht en handhaving

·         Ontwikkeling veegplannen vanuit kwaliteitsbeeld openbare ruimte

·         InvoeringImplementatie verbeterplannen Reiniging, splitsing “zorg” en “commercieel”

·         Het project Beheer Openbare Ruimte Delft levert randvoorwaarden voor een betereversterking  van de planning en onderlinge afstemming van onderhouds- en beheeractiviteiten

·         Om de onderhoudsactiviteiten in de binnenstad inzichtelijk te maken wordt een Onderhoudsplan Binnenstad gemaakt

·         Uitvoering geven aan het Beheerplan Poptahof, samen met corporatie Delftwonen

·         Exploitatie zwembad Kerkpolder professionaliseren, maatregelen voor de legionellabestrijding en alternatieven voor desinfectie ontwikkelen

·         Verbeteren kostendekkendheid begraafplaatsen, voorbereiden nieuwbouw Iepenhof

·         Vaststellen bomenbeleid en monumentale bomenlijst

·         Na de afronding van de uitvoering van het speelplaatsenplan zijn de speelplaatsen in beheer en onderhoud genomen. , wDaarmee blijft de kwaliteit en veiligheid gegarandeerd blijft

·         De overlast van hondenpoep is door de aanleg van hondenuitlaatstroken en –uit-

renvelden verminderd; beheer van faciliteiten en toezicht & handhaving zullen de effectiviteiten waarborgen.

 

Stedelijke vernieuwing

De doelen uit het DOP (Delfts Ontwikkelings Programma)  moeten bereikt worden via de volgende lopende projecten van het SV/ISV fonds (Stadsvernieuwing/Investering…?):

·         Op het gebied van Wonen: Doelengebied fase 2a en 2b, Zuidpoort, herstructurering Die Delfgaauwse Weye, herstructurering Wippolder, wijkaandelen Minervaplein, herstructurering Poptahof, subsidieprogramma MRSV (Meerjaren… voluit) waaronder het opplussen van woningen;

·         Op het gebied van Leefbaarheid: de uitvoering van het bouwtraject buurtaccommodaties, bijdrage aan de brede school, bijdrage aan fysieke veiligheidsmaatregelen, bijdrage aan het programma sporthallen/sportzalen en 3 projecten Provinciaal Stedenbeleid;

·         Op het gebied van Economie: ontwikkeling van het TU-gebied en de aanpak Schie-oevers;

·         Op het gebied van Mobiliteit: de bijdrage aan de herinrichting van de Markt;

·         Op het gebied van Duurzaamheid: de bijdrage aan het programma Water en Ecologie waaronder.o. onderzoek grondwateronttrekkingen Binnenstad, de bodemsaneringen ISV (met name Oostsingel) en de geluidssaneringen ISV.

·         Inhoudelijk invulling geven aan de regierol voor het thema Wonen, Zorg en Welzijn

 

Wonen

·         In de periode 2004-2008 worden 1154 woningen door corporaties opgeplust.

·         Er moeten meer “levensloopbestendige” woningen worden gebouwd en er moet een groter aanbod aan servicewoningen komen. In diezelfde periode realiseren de corporaties minimaal 206 (“levensloopbestendige”) servicewoningen.

·         De visienota “Wonen, zorg en welzijn”  is vóór 1 april a.s. gereed. Hierop volgt een uitvoeringsprogramma dat uitmondt in prestatieafspraken met alle daarbij betrokken partijen; corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen en gemeente. Naar verwachting gereed vóór 1 januari 2005.

·         Er komt een onderzoek onder oudere allochtonen in het kader van de visienota “Wonen, zorg en welzijn”.

·         Eind 2003 heeft het college besloten om de huisvestingssituatie van studenten en jongeren te onderzoeken. Dit onderzoek vindt nog dit jaar plaats.

·         De door de raad vastgestelde “Toekomstvisie omvang woningvoorraad Delft”, wordt uitgewerkt in een uitwerkingsnota. Onderdelen hiervan zijn:

a.       Afstemmen cijfers nieuwbouw- en herstructureringsplannen van gemeente en woningcorporaties en definities prijsgrenzen woningcategorieën.

b.       Onderzoek goedkope scheefheid met beleid ter bestrijding daarvan.

c.       Toetsen visies aan regionale visie en resultaten nieuwe WBO.

d.       Gewenste woonmilieus in Delft per wijk.

 

2.       Doelstellingen binnen het programma Wijkaanpak en Wonen.

 

Per deelprogramma zijn de volgende beleidsuitgangspunten geformuleerd.

 

Wijkaanpak

·         De wijkaanpak is geëvalueerd in 2002. en nNaar aanleiding daarvan is het wijkaanpakproces in 2003 op een aantal punten bijgesteld

·         Een handleiding voor de Delftse wijkaanpak is beschikbaar (publieksversie begin 2004). In de handleiding staan, waarin de doelen, het proces, de organisatie, de belangrijkste participatiemomenten en –mogelijkheden worden beschreven, is beschikbaar (een publieksversie komt begin 2004 beschikbaar)

·         We blijven inzetten op uitvoering waarbij resultaten tellen. Dat betekent: meer zeggenschap voor bewoners, meer initiatieven in de wijk en zichtbare resultaten van de verbetering van de leefbaarheid in de wijken.

·         We werken verder aan het realiseren van een volwaardig wijkvoorzieningenniveau. Dat betekent dat in elke wijk een buurtaccommodatie, een gezondheidscentrum, een jongerenhonk, informatiepunt en (activiteiten) programma’s met relaties naar de brede school, kinderopvang, sport en sociaal-cultureel werk en integratieprojecten.

 

Stadsbeheer

·         Grotere bekendheid en bredere inzet ten behoeve van de openbare ruimte van het meldpunt van Stadsbeheer

·         Vermindering overlast in de openbare ruimte door voorlichting en toezicht en handhaving

·         Toezicht en handhaving zijn nodig, naast beleid & regelgeving en communicatie, om de kwaliteit van de openbare ruimte te bewaren en te verbeteren

·         Met onderhoud en beheer van de openbare ruimte is veel geld gemoeid. Voor een efficiënte en doelmatige inzet van middelen en om goed in te kunnen spelen op wensen van bewoners zijn betere beheerplannen nodig en een betere onderlinge afstemming van de uitvoering.

 

Stedelijke vernieuwing

 

·         Inhoudelijke invulling geven aan de regierol voor het thema Wonen, Zorg en Welzijn.

 

De voor Delftse doelstellingen voor in het kader van de stedelijke vernieuwing te bereiken doelstellingen, zijn door de Raad in april 2000 vastgelegd in het Delfts Ontwikkelingsprogramma 2000-2010 (DOP).

 

Wonen

·         In 2003 is de “Toekomstvisie omvang woningvoorraad Delft” verschenen. Deze nota geeft duidelijkheid over de gewenste omvang van de woningvoorraad in de marktsector en de sociale sector. Er zijn in Delft relatief veel woningen in de lagere- en middenklasse. Hierdoor stagneert de doorstroming. Om alle doelgroepen adequaat in Delft te huisvesten, Delftenaren aan Delft te vbinden en om de ambitie van Delft Kennisstad te faciliteren zullen woningen moeten worden gerealiseerd (nieuwbouw en herstructurering) die momenteel beperkt aanwezig zijn, zowel in nieuwbouw als door herstructurering, woningen moeten worden gerealiseerd in kwaliteiten die in de huidige woningvoorraad beperkt aanwezig zijn.

·         Er moet meer keuzevrijheid komen voor alle doelgroepen.

·         In Delft zijn nog te weinig ‘levensloopbestendige woningen’, woningen geschikt voor “levensloop” bestendig gebruik terwijl de vergrijzende bevolking daar steeds meer om vraagt. Aanpasbaar bouwen, aanpassen van woningen en opplussen (woning geschikt maken voor mensen met een lichte functiebeperking) van woningen is noodzakelijk. Het langer zelfstandig wonen van ouderen en/of mensen met een functiebeperking wordt hierdoor bevorderd. De mogelijkheid van langer zelfstandig wonen wordt aanmerkelijk vergroot als wonen, zorg en welzijn  integraal wordt benaderd en gemeente, corporaties, zorg- en welzijnsinstellingen samenwerken. Klantgerichtheid is hierbij het uitgangspunt.

 

 

Dit alles resulteert in de volgende doelstellingen voor het begrotingsjaar 2005.

 

Wijkaanpak

·         Bewoners voelen zich verantwoordelijk voor en dragen actief  bij aan het verbeteren en onderhouden van de leefbaarheid in hun wijken. enZe nemen daartoe allerlei initiatieven waarbij zij gebruik manken van de mogelijkheden die de wijkaanpak hen biedt.

·         De leefbaarheid in de wijken verbetert op punten waar dat nodig iswordt geacht en blijft voor het overige op niveau, d.w.z.dat wil zeggen: gaat niet achteruit. Belangrijk vertrekpunt hiervoor zijn de wijkprogramma’s 2005.

·         Het systeem dat is ontwikkeld om de resultaten van de wijkaanpak te volgen, functioneert goed.

·         De wijkaanpak in de binnenstad is nu een gewone wijze van werken.  en bBewoners maken gebruik van de mogelijkheden die de wijkaanpak hen biedt.

 

Stadsbeheer

·         Doorgaande professionalisering van Stadsbeheer tot een modern overheidsbedrijf

·         Verdere efficiency bij de afvalinzameling (alternerend inzamelen)

·         Start realisatie nieuwbouw Iepenhof

·         Uitwerking en invoering aanpak graffiti

·         Planmatiger en kostenbewuster onderhoud en beheer van de openbare ruimte.

 

Stedelijke vernieuwing

·         Het indienen van een geactualiseerd Ontwikkelingsprogramma (DOP2) als basis voor de toekenning van ISV-gelden in de volgende periode;

·         Het opzetten van een nieuw monitorsysteem voor de periode ISV2 op basis van de nieuwe SMART (voluit) doelen uit DOP2;

·         Het succesvol verantwoorden richting provincie van ISV1 (qua doelen en bestedingen);

·         Opstellen en start uitvoering van het ISV- programma voor de periode 2005-2009.

 

Wonen

·         Vóór 1 april a.s. doen corporaties een opgave van het aantal woningen dat wordt opgeplust in 2004 en in 2005.

·         Vóór 1 september 2005 wordt, Iin het verlengde van de visienota “Wonen, zorg en welzijn”, in Delft een pilot gerealiseerd in de vorm van 2twee  woonservicezones.

·         Vóór 1 januari 2005 zijn op basis van de nota “Integratiebeleid” maatregelen uitgewerkt die tot doel hebben om ruimtelijke segregatie tegen te gaan.

·         Vóór 1 januari as. zijn met corporaties zijn in het kader van over de herstructurering gebiedsgerichte financiële afspraken gemaakt.

·         Uiterlijk 1 juni 2005 wordt gestart met pilot interactieve beleidsvorming.

 

4.    Bezuinigingsvoorstellen  binnen het programma  Wijkaanpak en Wonen.

Het aandeel van dit programma in de totale bezuinigingsoperatie blijkt uit onderstaande tabel:

 

                                                                                                          Bedragen * € 1.000

Wijkaanpak en Wonen

2005

2006

2007

2008

MISV

85

85

85

85

Verhoging begrafenisrechten

23

23

23

23

Totaal

108

108

108

108

 

 

Meerjarenraming Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (MISV).

Het Rijk stelt aan de gemeenten middelen beschikbaar voor stedelijke vernieuwing. Deze middelen worden in Delft in een meerjarig ontwikkelingsprogramma besteed. Dit programma wordt jaarlijks door de gemeenteraad vastgesteld. Het voornemen bestaat om de gemeentelijke bijdragen aan dit ontwikkelingsprogramma met € 85.000 per jaar te verlagen op de gemeentelijke bijdrage van € 341.000. Wij bezien momenteel welke concrete gevolgen dit heeft voor de omvang van dit ontwikkelingsprogramma.

 

Verhoging begrafenisrechten.

De kosten van de Delftse begraafplaatsen zijn hoger dan de inkomsten uit begrafenisrechten. De kostendekkenheid van begrafenisrechten is nu ca. 80%. Voorgesteld wordt om de komende 3drie jaar een extra jaarlijkse stijging van 3% door te voeren voor werkzaamheden op de begraafplaatsen. De kostendekkenheid stijgt hierdoor naar ca. 88% in 2007.

Bedragen x € 1.000

 

2004

2005

2006

2007

Lasten

919

919

919

919

Baten

737

759

782

805

Saldotekort

-182

-160

-137

-114

Kostendekkendheid

80%

83%

85%

88%