1.       Inleiding

 

De gemeente Delft heeft de voorbereiding van de Programmabegroting 2005 inmiddels gestart. Evenals vorig jaar heeft het college van B&W per programma een basisdocument opgesteld. Het voorliggende basisdocument voor het programma Veiligheid bevat een schets van de actuele ontwikkelingen in dit programma en de beleidsaccenten die het college van B&W voorstelt voor 2005.

 

Het rijk heeft ten gevolge van economische stagnatie en krimp eind 2003 een omvangrijk bezuinigingspakket vastgesteld. Deze bezuinigingen worden voor een belangrijk deel afgewenteld op de gemeentes. De gemeenteraad heeft daarop de omvang van door de gemeente Delft te realiseren bezuinigingen bepaald op € 4 miljoen structureel. Voor het programma Veiligheid worden echter geen bezuinigingsmaatregelen voorzien.

 

U bent in de gelegenheid om in de raadscommissie extern op xx maart a.s. uw mening te geven over de voorgenomen beleidsdoelen. Uw reacties zullen worden besproken door de gemeenteraad en vervolgens worden betrokken bij het opstellen van het definitieve bezuinigingspakket als onderdeel van de Programmabegroting 2005-2008.

 

1.       Actuele ontwikkelingen in het programma Veiligheid

 

Uitgangspunt in Delft is dat Delft een veilige stad is om te wonen, werken en te recreëren. Om dit te kunnen bereiken, leveren diverse beleidsterreinen en externe partners inspanningen. Gelet op de signalen uit de samenleving zullen deze inspanningen de komende jaren alleen maar toenemen.

Het integraal veiligheidsbeleid is eind 2003 verder uitgewerkt in zeven  thema’s: wijkveiligheid, huiselijk geweld, veilig uit en thuis, veelplegers/verslaafden, jongerenaanpak, stationsgebied en de veilige school. Verder zijn daar nog de thema’s cameratoezicht, graffiti, oud en nieuw en fietsdiefstal aan toegevoegd. De nota naar een veiliger Delft is in januari 2004 in de commissie Lleefbaarheid aangenomen.  Enkele van de in de nota genoemde thema’s behoeven nog uitwerking in een plan van aanpak. Het gaat om de aanpak van het stationsgebied, cameratoezicht, alcoholmatigingsbeleid, veelplegers en veilige kindroutes. Deze thema’s worden en zullen in 2004 aan de commissie worden voorgelegd., namelijk aanpak stationsgebied, cameratoezicht, alcoholmatigingsbeleid, veelplegers en veilige kindroutes. Fietsdiefstal wordt opgenomen in het fietsactieplan 2 dat in 2005 van start gaat.

Met betrekking tot de jongerenaanpak is het voorgenomen interventieteam bij groepsoverlast actiefingesteld. De samenhang met het programma Integraal Jongerenbeleid is duidelijkevident.

  

2.       Doelstellingen binnen het programma Veiligheid

 

Algemene doelstelling

De algemene doelstelling van dit programma is dat Delft een veilige stad is om te wonen, te werken en te recreëren.

 

Operationele doelen

Om dit te bereiken hebben enkeleeft aan aantal thema’s prioriteit gekregen. Die zijn en is opgenomen in de nota integraal veiligheidsbeleid. Verder leveren ookwordt hieraan een bijdrage geleverd door Toezicht en Handhaving en Brandweer/brandveiligheid een bijdrage aan een veilige stad.

 

Integraal veiligheidsbeleid

De thema’s uit de onlangs vastgestelde nota spelen alle nog in 2005. Het vastgestelde beleid beslaat namelijkl. een periode van 4vier  jaar. Eind 2005 vindt de jaarlijkse tussenevaluatie plaats van het integraal veiligheidsbeleid. Deze evaluatieTevens kan dit aanleiding zijn om doelstellingen en aanpak  bij te stellen.

 

Wijkveiligheid (veilig wonen in een veilige wijk)

-          oOok in 2005 geldt de afspraak dat per jaar 21 enge plekken worden aangepakt.

-          pPlannen om te komen tot veilige kindroutes (veilig per fiets kunnen bereiken van scholen, sportparken en kinderopvangvoorzieningen kunnen bereiken) worden ontwikkeld. De plannen worden betrokken bij het lokaal verkeer en vervoersplan. In de wijken vinden  en er zullen concrete aanpassingen in de wijken gaan plaatsvinden.

-          Hhet project Politie Keurmerk Veilig Wonen wordt voortgezet, zowel voor woningen als voor de woonomgeving.

 

Huiselijk geweld

We gaan werken met het handelingsprotocol van het ministerie van Justitie, wat  de taken en verantwoordelijkheden vast van de verschillende spelers op lokaal niveau vastlegt.

 

Veilig Uit en Thuis

-          Uitvoering geven aan het plan van aanpak voor een verder alcoholmatigingbeleid, zoals dat thans wordt uitgewerkt, wordt uitgevoerd

-          Uitwerking van de in 2004 wordt eente herziene nota coffeeshopbeleid uitgewerkt.

 

Jongerenaanpak

Speciaal voor overlastgevende jongeren die overlast veroorzaken, is eende taskforce/interventieteam opgericht. De werking hiervan zal Vvóóoor de zomer van 2004 worden de resultaten daarvan geëvalueerd. O en op basis daarvan wordt bezien of en hoe het initiatief een vervolg krijgt in 2005.

 

Oud en nieuw

Het is in het belang van Delft en haar inwoners dat de periode rond oud en nieuw periode de jaarwisseling zo veilig en prettig mogelijk verloopt. Daarvoor is inmiddels een beproefde aanpak, een netwerk en de nodige expertise opgebouwd. Voor het rondmaken van de benodigde financiën zullen we in de programmabegroting 2005 voorstellen het incidentele bedrag voor oud en nieuw voor zowel veiligheid eals reiniging met  euro 70.000 structureel te maken.

 

Graffitibestrijding.

Om Delft schoon, heel en veilig te maken en te houden,In het kader van schoon, heel en veilig is het belangrijk dat er aandacht wordt besteed aan de bestrijding van graffiti. Een plan van aanpak voor 2005 wordt voorbereid. Dit komt in de programmabegroting terug.

 

Stationsgebied.

Het stationsgebied is een voorbeeld van een hot spot waar overlast en criminaliteit samenkoment. Een integrale aanpak is voorbereid om dit gebied aan te pakken. In het projectplan zijn concrete doelstellingen geformuleerd. Besluitvorming over cameratoezicht is in deze aanpak meegenomen.

Via hetdit project Stationsgebied wordt in 2004 duidelijk welke beslissing we kunnen nemen over mobiel cameratoezicht.

 

Toezicht en handhaving

-          hHet opstellen en uitvoeren van beleid en de daaruit voortvloeiende maatregelen vragenagt om voldoende  toezicht. Alle beschikbare controleurfuncties worden op dit moment vervuld. Omdat Dde controleurs krijgen een breder handhavingspakket krijgen., Om strafrechtelijk te kunnen handhaven, is de bevoegdheid van buitengewoon opsporingsambtenaar nodig van justitie. Daarom besteden we veel aandacht aan opleiding, scholing, en vaardigheden, voor een bredere handhaving en betere doorstroming om breder te kunnen handhaven en doorstroming. Om strafrechtelijk te kunnen handhaven is de bevoegdheid van buitengewoon opsporingsambtenaar nodig van justitie.

-           wWe gaan na welke bevoegdheden in de APV we kunnen overhevelen naar de toezichthouders. Onderzoek naar uitbreiding vanen taken en bevoegdheden van de stadstoezichthouders dient hiervoor als ondergrond. Bij de stadstoezichthouders liggen op dit moment geen bevoegdheden, omdat deze medewerkers in een ID –regeling zitten en bevoegdheden gekoppeld zijn aan regulier werk.

-          Verder ligt er het feit dat de minister wil dat de gemeenten de mogelijkheid krijgen om veroorzakers van overlast in het publieke domein zelf kunnente beboeten. Het gaat hier om bevoegdheden voor de stadstoezichthouders. De geplande invoeringsdatum is 2005. In voorbereiding van de bestuurlijke boete zal de APV worden aangepast conform de modelverordening van de VNG. Goede samenwerking en overleg met de politie zijn van belang. Met het verbeteren van de kwaliteit van de vergunningverlening werken we aan de juiste voorwaarden voor handhaving. Daarvoor gaan wij onder andere dehet toezichthouders in de binnenstad op één locatie huisvestenconcentreren, als uitvalsbasis en voor loketfuncties.

-          hHet gemeentelijk toezicht is gericht op de handhaving van bestaande regelgeving. Afstemming tussen de verschillende handhavers is hierbij noodzakelijk conform de in het handhavingsprogramma 2004 vastgestelde doelstellingen. Hierbij worden ook projecten gestart, die de eigen verantwoordelijkheid van burgers/bedrijven/instanties benadrukken en benutten.

-          dDe handhavingsregisseur stelt het integraal toezicht- en handhavingsplan 2005 op.

 

Brandweer/brandveiligheid

-          dDe fusie van de brandweerkorpsen van Delft en Rijswijk moet in 2005 zijn beslag krijgen, als de raden hiertoe besluiten. In de programmabegroting is opgenomen dat de handhavingscapaciteit bij de brandweer wordt uitgebreid. Dit wordt metzal in de fusie worden gerealiseerd.

-          dDe brandveiligheid van  zorginstellingen, kinderdagverblijven, horecaverblijven, kamerverhuurbedrijven en  scholen wordt gecontroleerd en gehandhaafd, door middel van fysieke controles of door instellingen zelf aan de hand van een checklisthet werken met checklists door de instellingen zelf. De checklistmethode moet overigens nog ontwikkeld worden. Dit heeft grote voorrang.

-          Verder zullen brandveiligheidscontroles bij evenementen en de tijdelijke gebruiksvergunningen worden brandveiligheidscontroles uitgevoerd.

-          De jaarlijkse controles rondom de feestdagen en de vuurwerkcontroles zullen worden jaarlijks uitgevoerd.

-          In het kader van de integrale handhaving zullen enkele horeca-inrichtingen worden gecontroleerd op de brandveiligheid; dit in het kader van de integrale handhaving.

-          bijAls er klachten of opmerkingen wordtkomen zal zo mogelijk capaciteit worden vrijgemaakt voor incidentele controles.

-          dDe afgifte van gebruiksvergunningen wordt in 2005 volledig afgerond.

-          De sector brandweerzorg en rampenbestrijding zorgt er ook voor met plannen, opleidingen en oefeningen er ook voor voorbereid te zijn op mogelijke (ernstige) incidenten in Delft, bijvoorbeeld via de rampbestrijdingsplannen.

 

Financiën

Er is via de programmabegroting 2004 eenmalig 70.000 euro extra beschikbaar in 2004 voor het integraal veiligheidsbeleid.  Vanaf 2005 is 105.000 euro structureel nodig: 35.000 euro voor het uitwerken van de nota integraal veiligheidsbeleid, 35.000 euro voor een veilige jaarwisselingoud en nieuw veiligheid en 35.000 euro voor oud en nieuw reiniging na de jaarwisseling. Dit zal wordten meegenomen in de afweging van de voorstellen voor nieuw beleid bij de Programmabegroting 2005.