30 March 2000

Nota ontwerpbegroting 2000 Midden-Delfland inrichtingsplan Abtswoudsche Bos   (W99003290)


lijst ingekomen stukken


Geacht College,

Bijgaand wordt u aangeboden de ontwerp-begroting 2000 van het Recreatieschap Midden-Delfland.

De gemeente Delft participeert in het Recreatieschap Midden-Delfland en draagt bij in het nadelig exploitatiesaldo. In de ontwerp-begroting 2000 wordt de Delftse bijdrage gesteld op ƒ 302.350,--.

De begroting van de gemeente Delft voorziet in een jaarlijkse bijdrage aan het Recreatieschap. In de meerjarenraming is de bijdrage voor 2000 geraamd op ƒ 417.000,--. Ten opzichte van de ontwerp-begroting van het Recreatieschap ontstaat derhalve in 2000 een voordeel van ƒ 114.650,--. Ingevolge eerdere besluitvorming vloeit dit voordeel terug in de algemene middelen.


Wijzigingen begroting Recreatieschap ten opzichte van 1999.

·       kapitaallasten: nemen af. De toegerekende rente is verlaagd van 5,5% naar 5%. De ontwikkeling van de afschrijvingslasten wordt bepaald door de investeringen door de Reconstructiecommissie.

·       peroneelskosten: stijgen gering. Prijsstijgingen voor personeelslasten (2,5%) en kosten derden (2%).

·       beheer en onderhoud: prijsstijging van 2%. Rekening wordt gehouden met een uitbreiding van het beheersgebied met de volgende projecten:

Ackerdijksebos en Abtswoudsche Bos (gedeelte Tanthof)

Maassluis-Oost

Fietspad en kabelpont Vlaardingervaart

·       Exploitatiebaten: zijn gebaseerd op de thans afgesloten contracten.

Investeringsprojecten

Met de provincie Zuid-Holland vindt overleg plaats over de afwikkeling van de gevolgen van het wegvallen van de stort Lickebaert. De Reconstructiecommissie heeft de intentie om in een hoog tempo het deelplan Abtswoude te gaan uitvoeren. (zie ook onderdeel Abtswoudsche Bos in deze nota).


Nieuw beleid

Conform het schapsplan is een Reserve Nieuw Beleid gevormd. Deze reserve wordt gevoed door rente-inkomsten uit de DOP/NOAP-gelden.  De reserves dienen ter (deel)financiering van vervangingsinvesteringen die noodzakelijk zijn in verband met functionele veroudering van gebieden.

Naast deze reserve is er extra geld nodig om het gebied volwaardig in te richten en te beheren binnen het financiële kader dat de deelnemers bij de start van het Recreatieschap hebben gesteld. In de financiële planning wordt er vanuit gegaan dat bij een volledige inrichting van Midden-Delfland de bijdrage van de deelnemers het financiële plafond licht zou overstijgen. Op dit moment is, mede als gevolg van de vertraging in de ontwikkeling, de bijdrage van de deelnemers (excl. rijk) ca. de helft van het gestelde plafond. Het jarenlange voordeel van de deelnemers biedt ruimte om in de toekomst een mogelijke overschrijding van de deelnemersbijdrage te compenseren. Hiertoe is in het kader van het schapsplan besloten een egalisatiereserve te vormen.

Te uwer informatie is een overzicht bijgevoegd van de ontwikkeling van de Delftse bijdragen tot nu toe.


Financieel vijfjarenplan

Het Recreatieschap heeft in de Gemeenschappelijke regeling vastgelegd (artikel 32, lid 1) dat de jaarlijkse begroting de totale raming van de betreffende jaarschijf van het laatst vastgestelde financieel vijfjarenplan niet mag overschrijden.

De basis van het financieel vijfjarenplan ligt voornamelijk bij het meerjaren-investeringsschema. Het huidige beleid bij het opstellen van het meerjaren-investeringsschema is erop gericht dat het Recreatieschap de komende vijf jaren voldoende middelen heeft om een investeringstempo, dat gebaseerd is op voltooiing van de recreatieve inrichting omstreeks het jaar 2004 te financieren. Dit beleid is in het verleden ambitieus gebleken, doch noodzakelijk om voldoende flexibiliteit te hebben om toekomstige ontwikkeling in het recreatiegebied te financieren. Dit beleid wordt gecontinueerd, mede gelet op de intenties van de Reconstructiecommissie.


Het nadelig saldo zal in de komende vijf jaar stijgen van ongeveer ƒ 3,4 mln in 2000 naar ƒ 6,2 mln in 2004. Deze stijging wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door gebiedsuitbreidingen.


Procedure

De ontwerpbegroting van het Recreatieschap zal, na instemming van de deelnemende gemeenten, worden aangeboden aan het bestuurlijk orgaan van Midden-Delfland: de Middendelflandraad. Deze stelt de begroting vast. De definitieve begroting 2000 van het Recreatieschap Midden-Delfland wordt na vaststelling ter kennis gebracht van de gemeenteraad; de ramingen van de Delftse bijdragen worden verwerkt in de begroting 2000 en de meerjarenraming.


Inrichtingsplan Abtswoudsche Bos.

Een volgende fase in de inrichting van het deelplan Abstwoude vormt het inrichtingsplan voor het Abtswoudsche Bos. Het inrichtingsplan is een gedetailleerde uitwerking van het bestuurlijk vastgestelde deelplan Abtswoude. Bij de uitwerking is de gemeente Delft ambtelijk nauw betrokken geweest. Op basis van deze detaillering starten binnen korte termijn de besteksvoorbereiding en aanbestedingsprocedure. Het voorliggende plan sluit aan op het herzieningsvoorstel bestemmingsplan Buitengebied dat momenteel wordt voorbereid.

Het inrichtingsmodel houdt rekening met eventuele (toekomstige) ontwikkelingen op het sportpark Tanthof-Zuid. Het bestuur van de stichting sportpark Tanthof-Zuid heeft het vorig College een plan gepresenteerd waarin wordt voorzien in de bouw van een overdekte sportvoorziening met nevenvoorzieningen die ook een functie (kunnen) hebben voor het recreatiegebied. Hoewel deze plannen nog niet verder zijn uitgewerkt is ruimtelijk gezien al wel rekening gehouden met deze mogelijkheid. Met name wordt voorzien in een nieuwe ontsluiting ten westen van het sportpark. Deze ontsluiting wordt tevens de ontsluiting van het recreatiegebied, dus mocht de sportvoorziening op termijn niet worden gerealiseerd dan blijft het een functie houden voor het recreatiegebied. De Reconstructiecommissie zal het inrichtingsplan voor het Abtswoudsche Bos door middel van een informatie-avond aan het publiek presenteren. 

Het inrichtingsplan is ter kennisname bijgevoegd.


Ik stel voor:

a. in te stemmen met de concept-begroting 2000 en de meerjarenraming

    2000-2004 van het Recreatieschap Midden-Delfland en dit schriftelijk te

    bevestigen door middel van bijgaande brief.

b. kennis te nemen van het inrichtingsplan Abtswoudsche Bos.

c. de stukken ter kennis te brengen van de commissie leefbaarheid.

d. na vaststelling van de begroting 2000 door de Middendelflandraad deze ter kennis
    te brengen van de gemeenteraad.

Hoogachtend,     

Hans Kluver

beleidsmedewerker sport en recreatie