Nota, Fusie Ambulancediensten | ||
Geacht College, Inleiding. In de nota "financiële gevolgen van overdracht ambulancedienst aan Den Haag" (D992390) van 1 juni j.l. bent u geïnformeerd over de afspraken die tussen de gemeenten Delft en Den Haag zijn gemaakt over de financiële afwikkeling van de samenvoeging van de ambulancediensten. Inmiddels is ook het personele traject afgerond, uitmondend in een Sociaal Plan. Dit wordt u nu ter besluitvorming voorgelegd. In het personele traject hebben zich bovendien enkele complicaties voorgedaan, die in het verloop van deze notitie worden beschreven. Deze complicaties hebben het noodzakelijk gemaakt om de reeds gemaakte financiële afspraken op enkele punten aan te vullen. Ook deze afspraken worden ter besluitvorming aan u voorgelegd. De notitie rond af met een samenvatting van de beslispunten.
Het personele traject. Zoals in de reeds genoemde nota:" financiele gevolgen van overdracht ambulancedienst aan Den Haag" reeds is aangegeven, bleek de in het convenant genoemde overdrachtsdatum van 1 mei 1999 niet haalbaar. De voornaamste reden is dat de opstelling van een sociaal plan en de bespreking daarvan met de verschillende partijen meer tijd in beslag heeft genomen dan was voorzien. Het probleem zat niet in de rechtspositievergelijking, welke vooraf heeft plaatsgevonden, maar in de hoge onregelmatigheid binnen het oude Delftse rooster. De Delftse ambulancemedewerkers werkten al geruime tijd in een 15-uurs rooster en hadden hierdoor een hoge onregelmatigheid en dus hoge onregelmatigheidsvergoedingen. Delft heeft een flexibele onregel-matigheidsvergoeding (ORT), wat wil zeggen een vergoeding naar werkelijk gewerkte uren. Den Haag heeft een vaste vergoeding onregelmatige dienst (TOD). De sowieso al lagere onregelmatigheid in het nieuwe Haagse (gezamenlijke) rooster samen met het verschil tussen een flexibele ORT en een vaste TOD, zou voor alle medewerkers een forse inkomensachteruitgang tot gevolg hebben. De onderhandeling met het personeel , de ondernemingsraad van de dienst en de ABVAKABO over een voor alle partijen acceptabele afbouwregeling van de ORT, de piketvergoeding en het overwerk , heeft veel tijd in beslag genomen. Door deze onregelmatigheidsproblematiek heen liep ook nog de roosterproblematiek. Het heeft zowel aan Delftse als aan Haagse zijde nogal wat voeten in de aarde gehad om tot overeenstemming te komen over een gezamenlijk rooster. Met name de uitgangspunten voor zon rooster, de roostersystematiek en de gevolgen daarvan voor de medewerkers waren lang en heftig onderwerp van discussie. Het uitstel van de oorspronkelijke fusiedatum en van de invoering van een nieuw rooster heeft het Delftse ambulancepersoneel er bovendien toe gebracht enkele aanvullende eisen te stellen:
Inmiddels zijn alle onderhandelingen over het Sociaal Plan en over de financiële consequenties van de fusie afgerond. Bijgaand treft u aan de tekst van het Sociaal Plan met het verzoek hiermee in te stemmen. Ook het advies van de ondernemingsraad van de dienst is bijgevoegd. Aanvullende financiële afspraken. In de nota "financiële gevolgen overdracht ambulancedienst" zijn de reeds gemaakte afspraken tussen Delft en Den Haag over de financiële afwikkeling van de fusie verwoord. Deze nota is hierbij gevoegd. Voornaamste conclusie van het stuk was dat er als gevolg van de fusie een structureel nadeel van 24.000 voor de Delfse begroting zou ontstaan met ingang van 2001. Dit nadeel is bij de Zomernota ten laste van de algemene middelen gebracht. De boven geschetste ontwikkelingen in het personele traject geven aanleiding tot de volgende aanvullende afspraken tussen Delft en Den Haag. Hierbij moet worden bedacht dat Den Haag en Delft voor 1999 nog gescheiden budgetafspraken hebben gemaakt met zorgverzekeraars en COTG. Wel is in het convenant van begin januari afgesproken dat een overschrijding van het totaalbudget zal worden gedragen volgens de verhouding 2/3 voor Den Haag en 1/3 voor Delft.
De eventuele kosten na 1 oktober zijn voor rekening van de fusiedienst.
Wij stellen u voor de fusiedatum thans vast te stellen op 1 oktober 1999, onder voorbehoud van goedkeuring door de commissies Leefbaarheid en Welzijn/Zorg/Onderwijs. Formeel juridisch wordt de overdracht geregeld in een contract dat eveneens bij deze nota is gevoegd. Voorts zullen met de medewerkers van de ambulancedienst vóór 1 oktober 1999, ook nog individuele rechtspositie gesprekken plaatsvinden. De uitkomsten van deze gesprekken zullen aan de Ondernemingsraad worden voorgelegd. Omdat er volledige overeenstemming met de medewerkers over het sociaal plan is, is de verwachting dat er zich geen individuele problemen zullen voordoen. Met één medewerker is een ontslagregeling getroffen, één medewerker zal herplaatst worden binnen de gemeente Delft of de gemeente Den Haag, alle overige medewerkers gaan over in een haags dienstverband.
beslispunten. Wij verzoeken u in te stemmen met de navolgende voorstellen:
Reinoud Talsma, Controller paraaf hoofd d.d. |
||
![]() |
![]() |