12 januari 2001

Bijlage I - Overeenkomst Gemeente Delft - Blue Birds
 


naar agenda

 

HUUR/ONDERHOUD/SUBSIDIE/EXPLOITATIE - OVEREENKOMST

De ondergetekenden,

1. de gemeente Delft, te dezen vertegenwoordigd door wethouder J.Torenstra, daartoe gemachtigd door haar burgemeester, mr. H.M.C.M.van Oorschot, hierna te noemen ‘de gemeente’;

2. de vereniging Blue Birds, statutair gevestigd te Delft, te dezen overeenkomstig de statuten van de vereniging rechtsgeldig vertegenwoordigd door: R. Metz (voorzitter), F. Vrolijk (secretaris) en F. Saraber (penningmeester) hierna te noemen de ‘vereniging’;

gezien het besluit van Burgemeester en Wethouders van 28 september 1999:

 

In aanmerking nemende:

- dat de gemeente besloten heeft een bijdrage ad ƒ 100.000,= te leveren om op het sportpark Kruithuisweg-West ten behoeve van de honk/softbalsport de bouw van een overdekte trainingsaccommodatie mogelijk te maken;

- dat de gemeente een bijdrage uit het Renovatiefonds Sportvelden levert ad ƒ 15.000,= voor extra noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden op het sportpark Kruithuisweg - West;

- dat de gemeente besloten heeft het onderhoud van het sportpark Kruithuisweg - West over te dragen conform het in de nota Privatisering Onderhoud Sportvelden (22 februari 1994) beschreven privatiseringsmodel en de aanvullingen daarop in de nota Bezuinigingen Sportaccommodaties (20 september 1999), en daartoe het sportpark wenst te verhuren aan de vereniging, die dit wenst te huren;

- dat partijen zijn overeengekomen dat de vereniging het sportpark beheert en exploiteert, zulks onder nader te stellen voorwaarden;

- dat partijen zijn overeengekomen dat de vereniging het jaarlijks onderhoud van het sportpark voor haar rekening neemt en de gemeente de renovaties, zulks onder nader te stellen voorwaarden;

- dat de gemeente aan de vereniging gedurende de looptijd van deze overeenkomst jaarlijks subsidie verleent op grond van de Subsidieverordening Maatschappelijke Activiteiten (of andere daarvoor in de plaats tredende verordeningen) voor het instandhouden van het sportpark ten behoeve van de Delftse bevolking, met inachtneming van het bepaalde in deze overeenkomst;

- dat de vereniging de velden van het sportpark voor de duur van de overeenkomst van de gemeente zal huren;

- dat de gemeente het eigendom van het clubgebouwgedeelte dat tot voor deze overeenkomst bestemd was als gemeentelijke onderhoudspost aan de vereniging overdraagt;

- dat de begrenzing van het door de vereniging te onderhouden gebied, hierna te noemen 'de accommodatie', op bij deze overeenkomst behorende tekening is aangegeven. Binnen dit gebied zijn niet in de overeenkomst begrepen: het clubgebouw, de dugouts, de overdekte accommodatie, speeltuintje, fietsenstalling, slagkooi en bergingen.

Komen overeen als volgt:

I. Algemeen

Artikel 1. Algemeen

Deze overeenkomst verplicht beide partijen tot naleving van de wet en de plaatselijke gebruiken, voor zover daarvan hierna niet wordt afgeweken.

Artikel 2. Vergunningen

De vereniging dient zelf zorg te dragen voor het verkrijgen van eventuele vergunningen en/of ontheffingen, welke nodig zijn of mochten worden in verband met het beheer en de exploitatie van het gehuurde.

Artikel 3. Bijlagen

De aan deze overeenkomst gehechte bijlagen maken integrerend deel uit van deze overeenkomst. Partijen verklaren bekend te zijn met de inhoud van deze bijlagen.

Artikel 4. Duur van de overeenkomst

1. Deze overeenkomst is aangegaan voor een periode van 10 jaar, ingaande op 1 januari 2000 en derhalve eindigende op 31 december 2009, met een optie voor nog eens tien jaar. De overeenkomst zal niet stilzwijgend worden voortgezet.

2. Partijen zullen in het kalenderjaar voorafgaande aan het beëindigen van het contract, derhalve in het jaar 2008 - op initiatief van de gemeente- in overleg treden over de eventuele voortzetting van de overeenkomst en de voorwaarden waaronder.

Artikel 5. Contactpersoon gemeente

Door of namens burgemeester en wethouders wordt ten behoeve van de vereniging een contactpersoon aangewezen voor informatie betreffende het onderhoud en het gebruik van het gehuurde. Aan de vereniging wordt meegedeeld wie als contactpersoon is aangewezen.

Huur/subsidie-afspraken

Artikel 6. Object van de huur

1. De gemeente geeft aan de vereniging in huur, gelijk de vereniging van de gemeente in huur aanneemt, de velden van sportpark Kruithuisweg - West, kadastraal bekend gemeente Delft, sectie L4 1287 (clubgebouw) en 1288 (gehele sportpark), zoals aangegeven op de aangehechte tekeningen (Bijlage 1), verder te noemen "het gehuurde".

2. Onder het gehuurde zijn niet begrepen: het clubgebouw, de overdekte accommodatie de dug outs, speeltuintje, fietsenstalling, slagkooi en bergingen.

Artikel 7. Bestemming en gebruik

1. Het gehuurde is bestemd om te worden gebruikt voor het beoefenen van honk- en softbal en andere recreatieve activiteiten ten behoeve van de vereniging en derden die van de vereniging huren.

2. Andere vormen van gebruik, anders dan genoemd in sub 1, zijn alleen toegestaan na schriftelijke goedkeuring van B en W.

3. Het gebruik van het gehuurde ten behoeve van andere recreatieve activiteiten als bedoeld in sub 1 en andere vormen van gebruik als bedoeld in sub 2 zal niet kunnen leiden tot eerdere renovatie van het gehuurde dan vastgelegd in artikel 21.

Artikel 8. Huurprijs

De huurprijs bedraagt per 1 januari 2000 ƒ 10.000,= per jaar;

De huurprijs wordt per 1 januari jaarlijks herzien, voor het eerst per 1 januari 2001. Voor herziening van de huurprijs zal gelden dat indien het door het Centraal Bureau voor de Statistiek vastgestelde prijsindexcijfer van de gezinsconsumptie, reeks voor werknemersgezinnen (1999 = 100), berekend over de maand oktober 2000 vergeleken met de maand oktober 1999 zal zijn gestegen, de huurprijs dienovereenkomstig zal stijgen door vermenigvuldiging met een breuk, waarvan de teller wordt gevormd door het indexcijfer van oktober 2000 en de noemer door het indexcijfer van oktober 1999.

De huurprijs zal echter in geen geval beneden de laatst vastgestelde huurprijs dalen.

Op de wijze genoemd in lid 1 van dit artikel zal de huurprijs voor de volgende jaren worden bepaald. Indien de in dit artikel genoemde indexcijfers geheel of gedeeltelijk komen te ontbreken dan wel een gewijzigde reeks zal worden toegepast, zal de wijziging van de huurprijs volgens ander soortgelijke maatstaf dan wel volgens de gewijzigde reeks worden berekend.


Artikel 9. Subsidie

1. De gemeente verleent aan de vereniging gedurende de duur van deze overeenkomst jaarlijks subsidie op grond van de Subsidieverordening Maatschappelijke Activiteiten (of andere daarvoor in de plaats tredende verordeningen) voor het instandhouden van het sportpark ten behoeve van de Delftse bevolking, onder de voorwaarden en bepalingen van deze overeenkomst en de Subsidieverordening Maatschappelijke Activiteiten (of andere daarvoor in de plaats tredende verordeningen);

2. Het subsidiebedrag bedraagt ƒ 42.500,= per jaar, ingaande 1 januari 2000. Het subsidiebedrag zal met in achtneming van het bepaalde in het eerste lid, jaarlijks worden herzien overeenkomstig het bepaalde in artikel 8 sub 2.

Artikel 10. Betalingswijze

1. Het subsidie zal jaarlijks vooraf in de maand januari aan de vereniging worden overgemaakt;

Voor de huur zal jaarlijks in de maand januari door de gemeente een rekening aan de vereniging worden gezonden.

Artikel 11. Lasten

1. De zakelijke lasten, rechten en belastingen indien en voorzover deze rechtens ten laste van de gebruiker komen, zijn voor rekening van de vereniging.

2. De zakelijke lasten, rechten en belastingen indien en voorzover deze rechtens ten laste van de eigenaar komen, zijn voor rekening van de gemeente.

Artikel 12. Veranderingen aan het gehuurde

1. Het is de vereniging zonder uitdrukkelijke schriftelijke toestemming van burgemeester en wethouders niet toegestaan veranderingen aan het gehuurde aan te brengen, die in strijd zijn met het bepaalde in artikel 7.

2. Indien in strijd met het bepaalde in lid 1 wordt gehandeld is de gemeente bevoegd om hetgeen is aangebracht of verwijderd voor rekening van de vereniging te doen verwijderen en/of te doen herstellen, nadat eerst de vereniging schriftelijk in de gelegenheid is gesteld de veranderingen binnen 30 dagen ongedaan te maken.

Artikel 13. Oplevering na beëindiging

1. De vereniging verbindt zich om het gehuurde schoon te houden en in goede staat te onderhouden en zo nodig te herstellen, een en ander overeenkomstig het bepaalde in deze overeenkomst.

Bij het einde van de huur heeft de vereniging geen recht op vergoeding, hoe ook genaamd, wegens op of aan het gehuurde aangebrachte veranderingen of verbeteringen, tenzij anders overeengekomen.

Exploitatie

Artikel 14. Onderverhuur

1. Het is de vereniging toegestaan het gehuurde geheel of gedeeltelijk aan (een) derde(n) te verhuren of in gebruik te geven zulks met in achtneming van het bepaalde in de artikelen 7 (bestemming en gebruik), 15 (toegankelijkheid), 17 (tarieven) en 24 (keuren).

2. De vereniging is verplicht het gebruik van de velden door derden op te nemen in een jaarlijks gebruiksoverzicht (voorzover bij het begin van het jaar bekend) als bedoeld in artikel 16, sub 3.

Artikel 15. Toegankelijkheid

1. De vereniging dient zich in te spannen om het gehuurde binnen haar mogelijkheden, buiten de uren van gebruik door de vereniging zelf, op aanvraag aan derden in gebruik te geven;

2. De vereniging zal ingebruikgeving van het gehuurde aan derden, indien deze daarom verzoekt, niet op onredelijke gronden weigeren.

3. De vereniging dient er voor te zorgen dat derden het gehuurde overeenkomstig de bestemming gebruiken.

Artikel 16. Overzicht gebruik sportvelden

1. De vereniging verstrekt jaarlijks aan de gemeente, vóór aanvang van het speelseizoen, het geplande gebruiksschema op basis van de wedstrijdgegevens en het trainingsschema.

2. Tevens worden verstrekt gegevens over de aantallen competitieteams in de diverse leeftijdsklassen.

3. De vereniging verstrekt jaarlijks aan de gemeente, na afloop van het speelseizoen, een overzicht van het gebruik van de sportvelden in het afgelopen seizoen, inclusief overzicht van afkeuringen.

Artikel 17. Tarieven

De vereniging is vrij de tarieven bij verhuur aan derden te bepalen.

De vereniging verstrekt jaarlijks aan de gemeente een overzicht van aan derden in rekening gebrachte tarieven.

Artikel 18. Inkomsten

Alle inkomsten welke voortvloeien uit de ingebruikgeving/verhuur van het gehuurde aan derden komen ten bate van de vereniging.

IV. Onderhoudsafspraken

A. Algemeen

Artikel 19. Schouwen accommodatie

1. Vóór aanvang van het onderhoudscontract wordt de toestand van de bedoelde, door de vereniging te onderhouden, accommodatie door de vereniging en de gemeente geschouwd.

2. De bevindingen worden in een door beide partijen te ondertekenen verslag vastgelegd.

Artikel 20. Kwaliteitsonderzoek

1. De gemeente zal voor haar rekening éénmaal per vijf jaar een algemeen kwaliteitsonderzoek laten uitvoeren door een extern bedrijf, teneinde de conditie van de velden vast te stellen.

2. De resultaten van dit onderzoek en het onderhoudsadvies zullen door de gemeente aan de vereniging ter kennisneming worden voorgelegd.

Artikel 21. Buitengewoon onderhoud

1. Noodzakelijke buitengewone onderhoudswerkzaamheden, c.q. renovatiewerkzaamheden ten behoeve van de accommodatie (zoals renovatie van de velden, riolering, beschoeiing, baggeren, hekwerken, groen, bestrating, beregeningsinstallatie), zullen voor rekening van de gemeente worden uitgevoerd. De overdekte sportaccommodatie valt hier expliciet niet onder.

2. Na het schouwen van de accommodatie volgens artikel 19 worden afspraken gemaakt over nog uit te voeren renovatiewerkzaamheden voordat de overdracht van het onderhoud aan de vereniging plaatsvindt en worden afspraken gemaakt over de termijn waarop volgend renovatiewerkzaamheden in het gemeentelijk renovatieschema voor de sportvelden worden opgenomen.

3. De gemeente zal de in lid 2 genoemde werkzaamheden na overleg met de vereniging zo spoedig mogelijk (doen) uitvoeren.

Artikel 22. Overleg

1. De gemeente en de vereniging bepalen jaarlijks, bij aanvang van het speelseizoen, de data van overleg aangaande het uit te voeren, c.q. het uitgevoerde jaarlijks onderhoud en groot onderhoud, over de voorzieningen of anderszins.

2. Dit overleg vindt minimaal drie maal per jaar plaats:

- bij vaststelling van het onderhoudsplan in januari;

- vóór het herstel van de velden;

- vóór aanvang van het speelseizoen.

3. Aan de hand van deze overleggen wordt een rapportage opgesteld.

Artikel 23. Niet-nakomen onderhoudsverplichtingen

1. Indien de vereniging c.q. de gemeente haar onderhoudsverplichtingen niet of niet behoorlijk nakomt, hetgeen geconstateerd wordt in het in artikel 22 bedoelde overleg, dan zal voor rekening van de in gebreke blijvende partij aanvullend onderhoud worden verricht.

2. Voordat wordt overgegaan tot het nemen van de onderhoudsmaatregelen, als bedoeld in het eerste lid, zal de in gebreke blijvende partij schriftelijk op haar overtreding c.q. nalatigheid opmerkzaam worden gemaakt en in de gelegenheid worden gesteld om binnen 30 dagen na de aanschrijving alsnog aan de verplichtingen te voldoen.

3. In afwijking van het bepaalde in het tweede lid zijn partijen in spoedeisende gevallen bevoegd onmiddellijk na voorafgaande kennisgeving aan en voor rekening van de in gebreke blijvende partij de nodige maatregelen te nemen.

Indien onenigheid bestaat tussen partijen over de uitvoering van de onderhoudsverplichtingen en er in overleg geen oplossing gevonden kan worden, zal

aan NOC*NSF een bindend advies worden gevraagd.

Artikel 24. Keuren

1. Vóór elke bespeling moet de toestand van de velden door of namens de vereniging worden beoordeeld op geschiktheid voor het gebruik ('keuren'); zo nodig moeten de velden worden afgekeurd voor gebruik.

2. Indien de keuring naar het oordeel van de gemeente onvoldoende gebeurt, treedt de gemeente in overleg met de vereniging. Indien daarna geen verbetering optreedt kan de gemeente de keuring zelf gaan verrichten, op kosten van de vereniging.

B. Onderhoud

Artikel 25. Onderhoudsonderdelen

De door de vereniging te onderhouden onderdelen, die in deze onderhoudsovereenkomst van toepassing zijn, worden vermeld in bijlage 2 bij dit contract.

Artikel 26. Noodzakelijke maatregelen

1. De vereniging dient alle maatregelen te nemen die noodzakelijk zijn voor een goede, schone en een duurzame onderhoudstoestand van de accommodatie. De werkzaamheden moeten, voor zover niet anderszins wordt vermeld, voor rekening van de vereniging worden uitgevoerd.

2. Ter informatie wordt verwezen naar bijlage 2 bij dit contract. Deze bijlage vermeldt de belangrijkste uit te voeren werkzaamheden met daarbij de frequentie per jaar ervan.

V. Slotbepalingen

Artikel 27. Toegang tot gehuurde

De daartoe door of namens burgemeester en wethouders aangewezen personen, die zich als zodanig kenbaar kunnen maken, hebben te allen tijde toegang tot het gehuurde, voor inspectie van de staat van het gehuurde en/of het eventueel (laten) verrichten van werkzaamheden.

Artikel 28. Gedoogplicht

De vereniging is verplicht controle-, onderhouds-, reparatie-, en renovatiewerkzaamheden op of aan het gehuurde te gedogen, zonder dat de vereniging deswege enig recht op schadevergoeding of vermindering van de huurprijs jegens de gemeente zal kunnen doen gelden.

Artikel 29. Aansprakelijkheid

1. De gemeente is niet aansprakelijk voor schade van de vereniging of van derden als gevolg van het hebben, het gebruiken of het doen gebruiken van het gehuurde.

2. De vereniging is aansprakelijk voor schade aan het gehuurde ontstaan door onoordeelkundig gebruik of het niet nakomen van onderhoudsverplichtingen (zie artikel 25).

Artikel 30. Ontbinding

1. Deze overeenkomst kan tussentijds worden ontbonden, indien een partij, na schriftelijke ingebrekestelling door de andere partij, toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van wezenlijke verplichtingen ingevolge deze overeenkomst. De ontbinding dient te geschieden bij aangetekende brief aan de andere partij; rechterlijke tussenkomst is niet vereist.

2. De nalatige partij is gehouden om aan de andere partij te vergoeden alle schade, kosten en interessen als gevolg van de tussentijdse ontbinding veroorzaakt, daaronder begrepen de kosten van bijstand van een eventuele rechtskundige raadsman.

Deze overeenkomst kan tussentijds ontbonden/gewijzigd worden, indien daarover tussen beide partijen overeenstemming bestaat.

Artikel 31. Domiciliekeuze

De vereniging kiest domicilie ten huize van de secretaris, hetgeen met name geldt voor alle brieven, aanzeggingen, exploten en dergelijke, welke de gemeente haar in verband met de uitvoering van deze overeenkomst mocht willen zenden c.q. doen.

Artikel 32. Goedkeuring

1. Inhoud en ondertekening van deze overeenkomst door de vertegenwoordiger van de gemeente Delft, zijn onder voorbehoud van goedkeuring door het College van Burgemeester en Wethouders en de Gemeenteraad;

2. De vereniging wordt schriftelijk geïnformeerd over van de uitkomst van behandeling van deze overeenkomst in het College van Burgemeester en Wethouders en Gemeenteraad.

Aldus overeengekomen en in tweevoud getekend te Delft op 31 januari 2000

Gemeente Delft, Blue Birds,

 

……………………… ………………………………
Torenstra (wethouder) R. Metz (voorzitter)


……………………………….
F. Vrolijk (secretaris)

………………………………
F. Saraber (penningmeester)

 

BIJLAGE 1: Tekeningen van het gehuurde, cf. art. 6 eerste lid

BIJLAGE 2: Onderhoudsonderdelen en onderhoudsprogramma cf. artikel 25 en

artikel 26 lid 2

 

terug naar boven