12 januari 2001

Bijlage III - Kynologenclub Delft
 


naar agenda

 

Kynologenclub Delft

Binnen de randvoorwaarden van uw besluit van 5 november 1998 over de huisvesting van de kynologenclub Delft (K.C.Delft) is met de vereniging onderhandeld over een definitief plan voor de verhuizing naar een andere locatie in Delft. Deze randvoorwaarden waren:

- uitgifte van terrein vindt plaats tegen een reële kostprijs van ƒ 1,80 per m²

- de gemeente verstrekt geen incidentele of structurele exploitatiebijdrage

- de locatie Midden-Delfland (einde Tanthofdreef) wordt bestemd.

Met de k.c.Delft is in principe mondeling overeenstemming bereikt over een totaal plan voor een verhuizing. De actuele ontwikkelingen in de sportsector, waarover deze nota uitvoerig bericht, maar ook ontwikkelingen op het gebied van de bestrijding van overlast door hondenpoep, geven aanleiding de verhuizing van de vereniging in een breder perspectief te plaatsen. Hierdoor ontstaan kansen voor de k.c.Delft zich verder als sportvereniging te profileren en biedt de gemeente de mogelijkheid de vereniging te betrekken bij andere maatschappelijke taken zoals de bestrijding van overlast door hondenpoep. Het geeft de vereniging tevens een gelijkwaardige positie ten opzichte van andere sportverenigingen. Het voorstel dat nu voorligt beoogt -in tegenstelling tot één van de eerder geformuleerde randvoorwaarden- een financiële betrokkenheid van de gemeente.

1. Inzet bij beleid bestrijding overlast door hondenpoep

De k.c.Delft is een vereniging die zich inzet voor de opvoeding van hondenbezitters en hun hond. Zij doet dit door het geven van gehoorzaamheidscursussen en trainingen. Daarnaast heeft de vereniging een sporttak, waarbij leden deelnemen aan landelijk georganiseerde hondensportwedstrijden. Als sportvereniging is de k.c.Delft ook aangesloten bij de sportraad van Delft en de landelijke Culturele Sportbond.

In het vastgestelde milieubeleidsplan (nota Schoon Delft: "Een schone stad. Een Beter milieu") wordt aan de vereniging een belangrijke taak toebedeeld in het kader van het bestrijden van de overlast van hondenpoep. Aan de Brasserskade is onlangs gestart met een proef van uitlaatstroken voor honden. Deze proef kan worden uitgebreid naar andere wijken als geïntegreerd onderdeel bij de wijkgewijze aanpak van de verbetering van de leefomgeving. De deskundigheid van de leden van de vereniging kan worden betrokken bij het verder opzetten van projecten ter bestrijding van de overlast door hondenpoep. De vereniging heeft al aangegeven in dit beleid een actieve rol te willen vervullen.

2. Locatie Jan de Oudeweg

Het vertrek van de k.c.Delft van de Jan de Oudeweg biedt mogelijkheden dit terrein voor andere doeleinden te gaan benutten. Zo is momenteel onderzoek gaande naar een locatie voor een depot voor tijdelijke grondopslag. De locatie Jan de Oudeweg vormt een serieuze optie. Maar de locatie kan ook achter de hand worden gehouden als locatie voor mogelijk gewenste voorzieningen bijvoorbeeld ten behoeve van jeugd- en jongerenactiviteiten voor de aangrenzende wijk Wippolder.

Het college koos al voor de locatie Midden-Delfland (einde Tanthofdreef ten oosten van het sportpark Tanthof-Zuid) als nieuwe locatie voor de k.c. Delft. Het betreffende terrein ligt binnen de grenzen van het reconstructiegebied Midden-Delfland en heeft op de plankaart Abtswoude de aanduiding "in te richten door derden". Dit geeft de gemeente de mogelijkheid stedelijke voorzieningen aan te leggen in Midden-Delfland. Ten behoeve van het aangelegde sportpark heeft de gemeente Delft in het gebied al grond in (onder)erfpacht verkregen. Voor de k.c.Delft zal een nog resterend deel moeten worden verworven. Het gaat om ± 3000 m². Het recreatieschap is bereid (onder voorbehoud van goedkeuring door het bestuur) het betreffende perceel aan de gemeente Delft uit te geven.

3. Dekking van kosten.

De discussie omtrent de verhuizing van de k.c.Delft loopt al enige jaren. Enerzijds was dit het gevolg van de onzekerheid over de beschikbaarheid van toekomstige locaties, anderzijds vormde de kostencomponent een belangrijke factor. Met het collegebesluit van 21-01-1999 werd in ieder geval de locatie duidelijk en werd de uitgifteprijs voor de grond bepaald. In de loop van het proces bleek het echter niet mogelijk een verantwoorde financiële basis voor de exploitatie van het nieuwe terrein te krijgen. Binnen de gemeentelijke begroting is daarom gezocht naar middelen die voor dit doel op een verantwoorde wijze kunnen worden ingezet.

Een mogelijkheid leek het raamkrediet voor de ontwikkeling van het gronddepot. Om de (potentiële) locatie Jan de Oudeweg vrij te krijgen moet de k.c.Delft verhuizen. De discussie over het gronddepot is echter nog niet voldoende uitgekristalliseerd en maakt het niet mogelijk -daarop vooruitlopend- claims op het budget te leggen.

Een andere mogelijkheid die is onderzocht is de relatie met Midden-Delfland. De situering in het gebied Midden-Delfland maakt het aannemelijk de financiële ruimte die jaarlijks ontstaat als gevolg van een lagere bijdrage aan het recreatieschap Midden-Delfland, voor de aanleg van het sportterrein aan te wenden. Er ligt echter een collegebesluit om deze middelen terug te laten vloeien in de algemene middelen, hetgeen jaarlijks met een begrotingswijziging wordt geëffectueerd.

4. Overdracht beheer en onderhoud sportvelden

Uiteindelijk lijkt de oplossing te kunnen worden gevonden in het beleid om beheer en onderhoud van sportvelden aan gebruikers over te dragen. De basisprincipes van de overdracht zijn: een vergaande eigen bevoegdheid van de sportvereniging bij gebruik en onderhoud van de sportvelden, daartoe in staat gesteld door een onderhoudssubsidie en een kwalitatieve impuls op de sportvoorziening. De gemeente daarentegen ontvangt meer huur voor de sportvelden door langdurende contracten af te sluiten. Het ligt in het voornemen de (sport)accommodatie voor de k.c.Delft volgens dezelfde principes uit te geven.

5. Kosten van aanleg, financiering en subsidiëring.

Hiervoor zijn drie componenten van belang:

Grond

De grond is eigendom van Staatsbosbeheer, in erfpacht uitgegeven aan het recreatieschap Midden-Delfland. Van de benodigde grond moet nog 3000 m² in ondererfpacht worden verkregen van het recreatieschap. Een dergelijk verzoek is inmiddels formeel bij het recreatieschap ingediend. Op basis van ambtelijke informatie kan een erfpachtprijs van ± ƒ 7.000,-- per jaar worden verwacht.

Sportterrein

Conform het voorstel zal de aanleg van de benodigde speelveldjes door de gemeente worden bekostigd uit het renovatiefonds sportvelden. Het gaat om een terrein met 3 speelveldjes van 20 x 40 meter, omrastering en verhardingen (o.a. parkeren). De benodigde investering wordt geraamd op ƒ 200.000,--. Het totale benodigde terrein van ± 6000 m² zal op basis van onder/ondererfpacht aan de k.c.Delft worden uitgegeven tegen de eerder door het College vastgestelde grondprijs van ƒ 1,80 per m²/per jaar. Als opbrengst kan derhalve ƒ 10.800,-- worden geraamd.

Volgens de principes van het beleid "privatisering beheer/onderhoud sportvelden" wordt de accommodatie overgedragen aan de k.c.Delft, daartoe financieel in staat gesteld door een subsidie van ƒ 6.000,-- per jaar.

Eigen accommodatie

De zorg voor een eigen verenigingsaccommodatie (clubgebouw) ligt primair bij de vereniging. Dit geldt ook voor bijzondere voorzieningen als bijvoorbeeld veldverlichting.

terug naar boven