12 januari 2001

Bijlage - Memo Aanvullende notitie van de afdeling Grondzaken op de aangepaste nota Risico en Remedies: Sportbedrijf Delft
 


lijst ingekomen stukken

 

Naar aanleiding van de oorspronkelijke nota, Deelrapport Zwembad Kerkpolder, heeft het college gevraagd met aanvullend advies te komen op de volgende onderdelen:

  • De kapitaallasten in relatie tot de gehanteerde afschrijvingsmethodiek en de boekwaarde van het zwembad;
  • De trendmatige aanpassingen;
  • De toekomstige onderhoudslasten en de in fase II en III uit te voeren werkzaamheden en de daarmee gemoeide kosten.

De Bestuursdienst is in overleg met de dienst WOC nader ingegaan op onderdeel 1. Het hoofd van het Sportbedrijf is met een aanvullend advies en voorstel gekomen op onderdeel 2 en 3.

De afdeling Grondzaken zal hieronder nader ingaan op het aangepaste voorstel met betrekking tot de toekomstige onderhoudslasten en de in fase II en III uit te voeren werkzaamheden en de daarmee gemoeide kosten.

Kort de ,voor deze notitie, relevante cijfers op een rij

Het zwembad dateert uit 1978. De toenmalige stichtingskosten bedroegen ƒ 19 miljoen. Thans, 22 jaar later, bedraagt de boekwaarde ruim ƒ 15,7 miljoen. De oorspronkelijke bouwkosten van het zwembad ad ƒ 10,6 miljoen worden annuitair afgeschreven, waardoor de hoogte van de oorspronkelijke boekwaarde gedurende de afschrijvingsperiode ongewijzigd blijft. De resterende investering ad ƒ 8,4 miljoen wordt lineair afgeschreven. Door nieuwe investeringen in de afgelopen jaren is de boekwaarde ook weer toegenomen.

Met de behandeling en vernieuwing van de luchtbehandelingsinstallatie, warmte opwekking en waterbehandeling (werkzaamheden fase II) is een bedrag gemoeid van ƒ 1.410.000.

Met het vernieuwen van de dakbedekking, dakranden en gevels (werkzaamheden fase III) is een bedrag gemoeid van ƒ 1.628.500.

De bedragen genoemd in de aangepaste nota zijn lager omdat geen rekening is gehouden met de bijgestelde ramingen.

De BTW, ad ƒ 441.000, is volledig terug te vorderen. Dit geldt voor alle onderhoudslasten van het zwembad.

Als de werkzaamheden zijn afgerond en volledig volgens planning zijn uitgevoerd kan een besparing op de energielasten worden bereikt van ƒ 75.000,= structureel.

Hierbij wordt wel uitgegaan van de huidige (temperatuur)instellingen. (Wanneer het management bijvoorbeeld besluit om de temperatuur van het badwater te verhogen, zullen de energielasten door deze maatregel stijgen. De bereikte besparing wordt daarmee deels of volledig teniet gedaan.)

Wanneer de benodigde middelen, onder aftrek van de terug te vorderen BTW, middels het voteren van een krediet beschikbaar worden gesteld, worden naast de afschrijvingskosten ook rentelasten in rekening gebracht. Bij de uitvoering van de werkzaamheden in fase II en III bedragen de gemiddelde kapitaallasten, bij een lineaire afschrijving over 15 jaar en een rente van 7,5%, ƒ 277.000.

De boekwaarde zal met een bedrag van ƒ 2.597.500 (excl. BTW) toenemen tot een bedrag van ƒ 18.311.388 en daarmee bijna terug zijn op het niveau van de oorspronkelijke stichtingskosten.

Deze financieringswijze, middels het voteren van kredieten, is opzich niet onjuist. Het geeft echter een negatiever beeld van de exploitatie van het zwembad omdat naast de feitelijke onderhoudslasten ook rentelasten worden toegerekend. Hetgeen niet het geval is wanneer de uitgaven via het voorzieningenfonds lopen.

Voorstel afdeling Grondzaken

De afdeling Grondzaken stelt voor om middels het reeds bestaande fonds "Onderhouds-voorziening gebouwen en installaties Zwembad Kerkpolder" alle onderhoudswerkzaamheden te financieren. Hieronder vallen dus ook de werkzaamheden zoals thans in fase II en III gepland. Zoals gezegd wordt hiermee voorkomen dat de boekwaarde weer toeneemt en een negatiever beeld van de exploitatie van het zwembad ontstaat.

In de opbouw van de totale boekwaarde van het zembad zitten ook de afschrijvingskosten opgenomen van de bouw van de sauna, restant boekwaarde ƒ 98.350, en fitnessruimte, restant boekwaarde ƒ 20.296. Daar beide voorzieningen medio 1992 zijn gesloopt, is het aan te bevelen de boekwaarde thans in één keer af te schrijven.

Voor het management van het zwembad resteert dan nog de zorg voor kleine onderhoudswerkzaamheden in het gebouw en het buitenterrein. Hiervoor dient op de "gewone" begroting van het zwembad jaarlijks een bedrag beschikbaar te blijven, hetgeen ook in de nota wordt voorgesteld.

Om de geplande uitgaven te kunnen dekken dient het saldo van het fonds toereikend te zijn. De afdeling Grondzaken ondersteunt het bij de aangepaste nota gepresenteerde Bestedingsplan, met een voorgestelde aanvulling ten aanzien van de financiering van de werkzaamheden genoemd onder Fase II en III.

Zijdelings merken wij overigens nog op dat ook het bedrag van de energiebesparing gebruikt kan worden om het saldo van het fonds toereikend te maken, inplaats van het inzetten van de vrijvallende kapitaallasten.

Bij het toereikend maken van het saldo van het fonds "Onderhouds-voorziening gebouwen en installaties Zwembad Kerkpolder" zijn voor de komende planperiode tot en met 2009 voldoende middelen beschikbaar om de geplande werkzaamheden uit te kunnen voeren.

Slechts bij uitbreiding van het bestaande voorzieningenniveau (nieuw c.q. gewijzigd beleid), of bij bijvoorbeeld aanpassing van wet- en regelgeving (exogene omstandigheden) zal de storting in het fonds aangepast moeten worden.

Rond 2009 zal de structurele storting in het onderhoudsfonds opnieuw bekeken moeten worden in relatie tot het dan bijgestelde bestedingsplan.

Het is een standaardprocedure om minimaal één keer in de vier jaar de ontwikkelingen van het fonds bestuurlijk onder de loep te nemen.

terug naar boven