Inleiding
Zoals uit de evaluatie van H.Hoogvorst blijkt zijn er een aantal punten waar we uit de ervaring kunnen leren. In de grote lijnen van de aanpak om te komen tot de volgende twee wijkplannen nemen we die punten mee.
Dat wil zeggen dat we aandacht schenken aan een effectieve bewonersinbreng, een traject waarin niet te lang over het proces gedaan wordt. En een gelijke looptijd voor alle plannen, terwijl zo veel mogelijk geprobeerd wordt ook tot een jaarprogramma te komen voor 2001.
De onderlinge samenhang en afstemming zowel van de geplande maatregelen als van de partners die bij opstelling en uitvoering betrokken zijn krijgt de aandacht.
Traject en looptijd van het plan
We gaan uit van plannen voor vier jaren. (geen onderscheid beheer en ontwikkeling) Het traject om te komen tot de samenstelling van het plan richt zich er op om in november twee wijkmarkten te houden.
We hebben dit keer al basismateriaal: n.l. de wijkbeschrijvingen en aktieplannen voor 2000
De gegevens van het stadspanel 96 kunnen in een komend panelonderzoek worden geactualiseerd als het gaat om de beleving van de bewoners van hun woonomgeving, veiligheid etc.
De betrokken beleidsafdelingen en projectleiders kunnen het actieplan aanvullen met staand beleid voor vier jaar. Alleen op punten waar voor sommige buurten verdergaande plannen bestaan bijvoorbeeld herstructurering wordt hierover in een paragraaf een beeld van gegeven, aangezien dan de korte termijn maatregelen in dat perspectief moeten passen.
Meedenken bewoners
Het is uitgangspunt de bewonersinbreng optimaal te organiseren.
Om meningen breed te peilen worden opnieuw panels ingericht. Drie per wijk, aangevuld met een speciaal jongerenpanel in iedere wijk. Bij het raadplegen van de bewoners kan het basismateriaal een rol spelen. Op die manier kan de mening over de plannen die al op stapel staan vroegtijdig worden meegenomen. Datzelfde geldt voor het netwerk van professionele werkers in de wijk. Die kunnen verder ook participeren in de volgende opzet:
Om meedenken over mogelijke maatregelen vroeg te starten is het zinvol groepen samen te stellen (op open uitnodiging breed verspreid) over themas. Deze themas kunnen aan het bestaande materiaal worden ontleend en de mening van de panels kan een rol spelen bij de uitwerking van de plannen.
Zo ontstaat er een werkschets van het wijkplan waarin bewoners hebben meegedacht en kan de wijkmarkt aan het eind van het traject meer het karakter krijgen van presentatie en verzoek om in te tekenen voor meedenken en volgen bij de uitvoering en actualisering in de daaropvolgende jaren.
Tijdplanning
Het proces wordt er op gericht dat de plannen in november gereed zijn om in wijkmarkten gepresenteerd te worden.
De tijd voor de zomer wordt gebruikt voor inventariseren via panels en themagroepen, in de zomer kan gewerkt worden aan een samenhangend concept.
Na de zomer volgt politieke bespreking met college, waarna het plan geschreven kan worden in de presentatievorm.
Projectteams
Er worden zeker drie bijeenkomsten gehouden met volledige groepen professionele betrokkenen (ambtenaren, corporaties, politie, grote instellingen). De startbijeenkomst is met de twee teams gezamenlijk. Daarna wordt gesplitst per wijk.
Vanuit ieder team worden themagroepen geformeerd die ieder deelontwerpen zullen maken in overleg met de bewoners.
Terugkoppeling met wethouder
Gedurende het proces zal op de aangegeven momenten gerapporteerd worden in het wethoudersoverleg.
De momenten zijn minimaal:
1. keuze themagroepen n.a.v. aangevulde actieplannen etc. plus die basisrapporten zelf.
2. verslag van de panels, bewonersbijeenkomsten etc.
3. de inventarisatie op basis waarvan in de zomer gewerkt zal worden .
4. in de zomer overleg over de uitwerking van de plannen.
5. overleg over de inrichting van het bestuurlijke traject.
6. uitvoer van b en w , commissie- en raadstraject, inclusief wijkmarkt.
Indeling
De inhoudsverdeling van de plannen zal in opzet niet afwijken van de twee plannen die nu bestaan, maar uitetraard passen bij het verschillende karakter van de twee wijken.
Aan de wijkbeschrijving zal een minischouw in fotovorm worden toegevoegd.
Deze fotoreportage zal ten aanzien van schoon, netjes, veilig etc. dienen als nulmeting.
Het wijkprogramma (eerste jaarschijf ) naast het overzicht van te nemen en te onderzoeken maatregelen is een aanvulling.
Stappenplan:
april-mei: samenstellen van het basismateriaal, samenstellen en bijeenroepen
projectteams, samenstellen panels.
mei-juni bijeenkomst wijknetwerk, bijeenkomsten panels en themagroepen met
bewoners en leden netwerk en projectteamleden.
juli -aug. ambtelijke uitwerking plannen op basis van de ingebrachte meningen en
wensen etc., aangeven dwarsverbanden en onderlinge afstemming etc.
sept. concept plan overleggen met college en direct betrokkenen.
verdere uitwerking van het concept en opstellen programma 2001
oktober voorbereidingen wijkmarkten en start van procedure bestuurlijke
besluitvorming.
november wijkmarkten en eerste commissiebehandeling
december college vaststelling, tweede commissiebehandeling en raadsvaststelling en
start uitvoering.
Betrokkenheid van de bewoners en de deskundigen bij de uitvoering.
Op de wijkmarkten kan medewerking bij de uitvoering van het jaarprogramma worden gevraagd. Al eerder tijdens het proces hebben bewoners een functie gehad die ook bij de uitvoering en controle daar op een vervolg kunnen krijgen. Dat geldt ook voor de betrokken deskundigen zowel ambtelijk als van de betrokken organisaties.
De vorm daarvan is nog niet geheel uitgekristalliseerd. Het bewonersplatform kan als klankbord blijven bestaan en steeds worden geraadpleegd. Een evenwichtige samenstelling is dan wel belangrijk. Bovendien kan jaarlijks een brede meningspeiling in de wijk worden gehouden. Op het moment dat er een volgend wijkprogramma (nieuwe jaarschijf) wordt ontwikkeld kan deze peiling een rol spelen.
De wijkcoördinatoren spelen in dit proces en coördinerende en initiërende rol.
19 april 2000, M.F.Wethmar