Wijk- en Stadszaken

 

Wijkzaken

 

Doorkiesnummers:

Telefoon  015 2197124

Fax  015 2141724

 

Aan

College van burgemeester en wethouders

Afschrift aan

-


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nota

 

Datum

27-04-2000

Ons Kenmerk

00/008741

Opsteller

Annemarie van den Broek

Bijlagen

0        

Onderwerp

Wijkactieplan Vrijenban

 

 


Inleiding

 

Voor u ligt het wijkactieplan voor de wijk Vrijenban. U kunt hierin terugvinden wat de gemeente dit jaar bij u in de wijk aan maatregelen treft.

 

In 1998 heeft de gemeente Delft besloten wijkgericht te gaan werken. Het maken van wijkplannen vormt daar een onderdeel van. In 1999 heeft de gemeente, samen met bewoners en instellingen die werkzaam zijn in de wijken, voor alle zes de woonwijken van Delft wijkbeschrijvingen opgesteld. Deze wijkbeschrijvingen geven een overzicht van gegevens over de wijk in cijfers. Maar ook meningen van bewoners zijn terug te vinden in de wijkbeschrijvingen. Vervolgens is voor de wijken Voorhof en Tanthof een wijkplan opgesteld. Dit zijn lange termijnplannen, waarin is aangegeven hoe de wijken er over ongeveer vijf jaar uit moeten zien en welke maatregelen nodig zijn om dat te bereiken. In de komende twee jaar krijgen de andere wijken een wijkplan.

 

Voorafgaand aan die wijkplannen is voor de overige wijken (Buitenhof, Vrijenban, Wippolder en Hof van Delft) een wijkactieplan gemaakt. Deze plannen laten zien wat de gemeente in het jaar 2000 in de wijken doet. De activiteiten zijn per thema aangegeven. Het wijkactieplan bevat informatie over verkeer, openbare ruimte en groen, spelen, afvalinzameling en vegen, wegen, riolen, water en bruggen,  wonen, veiligheid, sociaal-culturele voorzieningen en onderwijs.

 

Bij het plannen van onderhoudswerkzaamheden hoort een zeker voorbehoud. Er kunnen zich altijd onverwachte ontwikkelingen voordoen, zoals weersomstandigheden, waardoor de planning gewijzigd moet worden. Daardoor kan het voorkomen dat een werk dat voor 2000 is gepland later uitgevoerd wordt.


Verkeer

Het maken van verkeersplannen voor Delft doet het vakteam Mobiliteit van de gemeente Delft. Het vakteam bepaalt hoe het net van wegen en fietspaden in de stad er uit moet zien en wat de wensen zijn op het gebied van het lokaal openbaar vervoer. Ook draagt het vakteam bij aan het regionaal verkeers- en vervoersbeleid. Op basis daarvan worden verkeersvoorzieningen ontworpen, die bedoeld zijn om de verkeersstromen in de stad efficiënt en veilig af te wikkelen. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de indeling van verkeerswegen en het ontwerpen van kruisingen. Verder ontwerpt het vakteam verkeersregelingen en beheert de geautomatiseerde sturing van de verkeerslichtinstallaties. Het vakteam Mobiliteit heeft ook het beheer van de openbare verlichting in handen en zorgt ervoor dat het verlichtingsniveau in Delft op peil is.

 

Invoering 30 km-gebieden

Ter verbetering van de verkeersveiligheid in de woon- en verblijfsgebieden van Delft worden de komende jaren 30 km-gebieden ingevoerd. Dit is landelijk beleid: iedere gemeente is verplicht om 30 km-gebieden in te voeren.

 

In een 30 km-gebied staat het verblijven centraal, waarbij duidelijk moet zijn dat het verkeer te gast is. Om dit te benadrukken wordt de inrichting van de straten afgestemd op het gewenste verkeersgedrag. Bij de ingang van een 30 km-gebied wordt met een verkeersbord aangegeven dat in het gebied een maximum snelheid van 30 km/u geldt. In het gebied zelf worden op diverse plaatsen snelheidsremmende maatregelen aangebracht.

De gemeente maakt per gebied een inrichtingsplan. Zij bekijkt wat er al is aan snelheidsremmende maatregelen en wat de knelpunten zijn. Op basis hiervan en van de landelijke richtlijnen wordt het inrichtingsplan gemaakt. Over deze plannen vindt overleg plaats met bewoners.

 

Voor de uitvoering van maatregelen is een planning opgesteld. Een deel van de werkzaamheden voor 30 km-gebieden vindt plaats in aansluiting op onderhoudswerkzaamheden. Op basis van de onderhoudsplanning in nu bekend waar de 30 km-maatregelen dit jaar worden uitgevoerd. In die gebieden waar de komende jaren geen onderhoud is gepland, wordt de invoering van de 30 km-gebieden als los project opgepakt. Wanneer dat precies gaat gebeuren is in het najaar bekend.

 

Fietsactieplan

In november 1999 heeft de gemeenteraad het Fietsactieplan vastgesteld. In dit plan is een groot aantal maatregelen opgenomen die de kwaliteit van fietsroutes en de omvang en kwaliteit van de stallingsvoorzieningen moeten verbeteren. Voorbeelden van maatregelen zijn het scheiden van autowegen en fietspaden of het uitvoeren van een fietsstrook in rood asfalt.

 

Het verbeteren van de omvang en kwaliteit van stallingsvoorzieningen wordt gedaan op basis van verzoeken vanuit de buurt. Indien in een bepaald gebied sprake is van een stallingsprobleem kan men dit bij de gemeente kenbaar maken. De gemeente beoordeelt het verzoek. Men komt in aanmerking als er geen stallingsruimte op eigen terrein is, als er voldoende draagvlak voor de maatregel in de buurt is en als een geschikte locatie voor een stalling gevonden kan worden. Op het moment dat aan een verzoek voldaan kan worden, wordt dit uitgewerkt en ingepland.

 

Parkeren

Op het moment dat de parkeergarage aan de Phoenixstraat gereed is (naar verwachting oktober 2000) worden parkeermaatregelen in de binnenstad doorgevoerd. Dit heeft directe gevolgen voor het parkeren in gebieden als het Westerkwartier, Hof van Delft, Vrijenban en Wippolder. Voor het Westkwartier en de Hof van Delft worden momenteel passende parkeermaatregelen onderzocht. Over het soort maatregelen en het moment van invoering bestaat op dit moment nog geen duidelijkheid.

 



Wat gebeurt er in uw wijk in 2000   

Waar

Wat

Wanneer

Balistraat

Brasserskade

Gerard van Loonstraat

Hendrick de Keyserweg

Koepoortstraat

Oostsingel

Staalweg

Van Assendelftstraat

Van Renswoudestraat

Aan 't Verlaat

Bieslandsekade

Clara van Sparwoudestraat

Esdoornlaan

Gerardus de Haenstraat

Oostsingel

Van Lodensteynstraat

Vermeerstraat

Aan 't Verlaat

Sint Eustatiusstraat

Sint Jorisweg

Wilgenlaan

Brasserskade

Oudraadtweg

30 km-maatregelen *)

 

1e kwartaal

1 e kwartaal

1 e kwartaal

1 e kwartaal

1 e kwartaal

1 e kwartaal

1 e kwartaal

1 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

2 e kwartaal

3 e kwartaal

3 e kwartaal

3 e kwartaal

3 e kwartaal

3 e kwartaal

3 e kwartaal

4 e kwartaal

Koepoort

HeiligeLand

Biesland

Bomenwijk

Indische buurt

Invoering 30 km-zone

 

2e kwartaal

2e kwartaal

2e kwartaal

2e kwartaal

2e  / 3e kwartaal

Van Renswoudestraat

Plaatsing fietstrommel

herinrichtingsplan

Vrijenbanselaan

Aanbrengen rood asfalt

onderhoud

kruispunt Insulindeweg- Vrijenbanselaan

Aanpassing tramhalte

2e kwartaal

Vrijenbanselaan/Insulindeweg

 

Reconstructie t.b.v. gecombineerde tram/bushalte

afhankelijk subsidie goedkeuring

Oostplein

Reconstructie kruispunt met verbetering veiligheid voor fietsers

2e en 3e kwartaal

 

 

*)             In de straten waar onderhoud voor gepland is en maatregelen gewenst zijn, dienen

ze aansluitend uitgevoerd te worden. Momenteel wordt aan de planvorming voor de gebieden  gewerkt. Echter het feit dat een straat genoemd is, wil niet zeggen dat ook extra maatregelen getroffen worden. Op het moment dat de planvorming klaar is, kan het best zijn dat in een aantal straten geen maatregelen nodig zijn.

 

Openbare ruimte en Groen

Het Groenbeleidsplan, Ruimte voor Natuur, Milieubeleidsplan en de handboeken openbare ruimte. Daarin staat wat het gemeentelijk beleid is ten aanzien van de openbare ruimte en het groen voor de lange termijn. Doelstelling daarbij is het duurzaam ontwikkelen en beheren van de openbare ruimte en het groen. Duurzaam in de zin van: voor langere tijd, in een goede samenhang (denk aan de ecologische structuur), op de goede plek en voor het gewenste gebruik.

Het aanleggen en onderhouden van de groenvoorzieningen is de verantwoordelijkheid van het vakteam Stadsbeheer van de gemeente. De werkzaamheden beperken zich niet alleen tot het openbaar groen, maar betreffen ook het onderhoud van sport- en recreatieterreinen, de speelplekken en de gemeentelijke begraafplaatsen. Bij nieuwe aanleg of bij renovatie wordt door het Ingenieursbureau het geheel ontworpen. Ook hier gaat het dan weer om de natuurwaarde, de afstemming op de gebruikswaarde en natuurlijk de vorm en de identiteit van de openbare ruimte en het groen.

 

Speelvoorzieningen

De gemeente Delft telt zo’n 175 speelplekken. Elke speelplek is ingericht voor kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep. Zo hebben kinderen van alle leeftijden in hun buurt of wijk een speelmogelijkheid. De speelplekken en speeltoestellen moeten altijd veilig zijn. Daarom worden er periodiek controles uitgevoerd. Als er hierbij gebreken geconstateerd worden, wordt er voor gezorgd dat deze zo spoedig mogelijk gerepareerd worden. Mocht dat niet ter plekke mogelijk zijn, worden de toestellen deels of geheel verwijderd om gerepareerd of vervangen te worden . De gemeente stelt het op prijs als bewoners een oogje in het zeil houden bij de speeltoestellen. Mochten bewoners constateren dat een toestel kapot is of er een gevaarlijke situatie bestaat, kan contact opgenomen worden met één van de groenopzichters (tel. 2602149).

 

In 1999 is de uitvoering van het speelplekkenplan gestart. Doel van het plan is er voor zorgen dat binnen 3 jaar alle speelplekken in Delft voldoen aan de nieuwe, strengere veiligheidseisen. Zo moet er onder toestellen van een bepaalde hoogte een zachte ondergrond aangebracht worden, bijvoorbeeld van rubbertegels. Ook mogen toestellen niet te dicht naast elkaar staan. Een aantal plekken voldoet al aan deze normen. De meeste plekken echter nog niet. Bij de aanpak van de plekken wordt verder gegaan dan alleen veiliger maken. De plekken moeten ook beter verdeeld worden over de wijken en waar nodig meer voldoen aan de wensen die de wijkbewoners hebben.

 

Wat gebeurt er in uw wijk in 2000

Waar

Wat

Wanneer

G. de Haenstraat / Van Assendelftstraat

Herinrichting na rioleringswerkzaamheden

1e kwartaal

Van Renswoudestraat / G. Van Loonstraat / Koepoortstraat

Herprofilering na rioleringswerkzaamheden

1e kwartaal

Billitonstraat

Renovatie plantsoen

2e/3e kwartaal

Buurthuis Delft-Noord

Omgevingsplan

2e/3e kwartaal

Vrijenban

Opstellen speelplekkenplan

3e/4e kwartaal

Van Lodensteijnstraat

Voorbereiding herinrichting buitenruimte Die Delfgaauwse Weye, waarin natuurvriendelijke oevers zijn gepland

2000

 

 

Afvalinzameling en vegen

Eén van de taken die een gemeente van oudsher heeft, is het ophalen en afvoeren van huisvuil. In de loop der jaren is er heel wat veranderd in de manier waarop afval door burgers en bedrijven wordt aangeboden, en hoe het vervolgens wordt verwerkt. Veel afvalstromen worden vandaag de dag gescheiden ingezameld en hergebruikt of verwerkt op een milieu-vriendelijke wijze.

 

Het afval wordt bij 95% van de Delftse huishoudens gescheiden opgehaald. Er is een verdeling in gft-afval, glas, oud papier, textiel, restafval, klein chemisch afval en grof vuil. De gescheiden inzameling gebeurt zo efficiënt en schoon mogelijk. Voor het apart houden van gft-afval beschikt elk huishouden over een speciale keukenemmer of groencontainer. Klein chemisch afval wordt per huishouden bewaard in een speciale afsluitbare chemobox. Met bedrijven worden aparte afspraken gemaakt. De Delftse Reiniging haalt ook in een deel van de Westlandse regio, buiten Delft, huishoudelijk en bedrijfsafval op.

 

Reinigingsinspecteurs controleren en adviseren burgers en bedrijven over een correcte naleving van de Afvalstoffenverordening. Ook geven zij voorlichting aan scholen, groepen bewoners en instellingen over het gescheiden aanbieden van verschillende soorten afval.

 

Ondergronds inzamelen van afval

In verschillende wijken van Delft wordt een deel van het huisvuil via ondergrondse containers ingezameld. In 2000 worden in de wijken Wippolder en Tanthof bovengrondse, geclusterde (stalen) verzamelcontainers vervangen door ondergrondse. De verwachting is dat in de komende jaren in de rest van Delft dergelijke containers worden vervangen door ondergrondse. Eengezinswoningen blijven de minicontainers gebruiken.

 

Vegen

De veegdienst van de gemeente Delft verwijdert (handmatig en machinaal) zwerfafval en onkruid van straten en pleinen. Dit verwijderen gebeurt aan de hand van veegplannen die per wijk, samen met bewoners en andere belanghebbenden, worden gemaakt. Dit jaar worden voor alle wijken van Delft dergelijke veegplannen ontwikkeld en bijgesteld.

 

Wat gebeurt er in uw wijk in 2000

Waar

Wat

Wanneer

Vrijenban

Invulling en optimalisering bestaande wijkveegplan

2000

 

Brasserskadegebied / Indische Buurt

Proef hondenuitlaatstroken

2000

Stalpaert vd Wieleweg

Die Delfgaauwse Weije

(Voorbereiding) plaatsen ondergrondse containers

2000

 

Wegen

De kwaliteit van wegen is afhankelijk van een aantal factoren: intensiteit van het verkeer, samenstelling van de ondergrond en de onderhoudsfrequentie. Stadsbeheer inspecteert periodiek de wegen in Delft. Aan de hand van die gegevens wordt het onderhoudsplan van de gemeentelijke wegen gemaakt. Daarin staat welke wegen herbestraat of geasfalteerd worden. Ook de reconstructies worden vermeld. Kleinere onderhoudswerkzaamheden worden in de regel door eigen personeel uitgevoerd. Grotere werken en reconstructies besteedt de gemeente uit aan derden. Bij grotere werken moet gedacht worden aan bijvoorbeeld het geheel herbestraten of het reconstrueren van een weg. Bij deze werkzaamheden wordt ook gekeken naar de onderhoudstoestand van zaken waarvoor derden verantwoordelijk zijn. Dit kunnen zijn de Nutsbedrijven of de sectie Groen.

 

Servicedienst

De Servicedienst biedt snelle hulp aan inwoners en bedrijven in Delft die klachten hebben over de directe leefomgeving. Hierbij kan gedacht worden aan gaten in de weg of losliggende tegels. Maar ook straatmeubilair, fietsklemmen of paaltjes worden op verzoek gerepareerd. Dit doen all-round vakmensen, die hiervoor speciale wagens tot hun beschikking hebben. Het streven is om de klachten binnen 48 uur na de melding te verhelpen.

 

Rioleringen

Stadsbeheer voert vernieuwingen of herstel van de rioleringen uit. Hierbij wordt de overlast voor de inwoners van Delft zo veel als mogelijk beperkt. Dit lukt echter niet altijd. Soms moet een beroep worden gedaan op de tolerantie van burgers op plaatsen waar de overlast niet voldoende kan worden beperkt. Stadsbeheer verzorgt daarnaast de verbouwings- en bouwkundige onderhoudswerkzaamheden aan riool- en poldergemalen.

Er is een onderscheid in dagelijks en groot onderhoud. Bij het dagelijks onderhouden van de riolen behoort het periodiek reinigen van de rioleringen en van de voorzieningen voor drainage. Ook worden de straat- en trottoirkolken periodiek gereinigd. Tot groot onderhoud behoort het vernieuwen van het rioolstelsel. Dit kan gebeuren door het vernieuwen in open ontgraving of het bekleden van de rioolbuis aan de binnenzijde.

 

Milieu-ontlastende maatregelen

De gemeente is gestart met het terugdringen van het aantal overstorten van het vuilwaterriool naar het oppervlaktewater. Dit betekent dat er schoon regenwater wordt afgekoppeld van het vuilwaterriool op plaatsen waar dat mogelijk is. Daarnaast wordt op andere plaatsen water van de wegverharding naar het vuilwaterriool gebracht. Dit omdat de wegen te vervuilend zijn voor het oppervlakte water. Om hierbij te voorkomen dat er toch te veel overstorten plaatsvinden worden er grotere riolen gelegd.

 

Water, bruggen en oevervoorzieningen

Delft heeft vele watergangen en bruggen. Het onderhoud van de bruggen, watergangen en oevervoorzieningen wordt verzorgd door Stadsbeheer. Bij het onderhoud van bruggen en oevervoorzieningen wordt onderscheid gemaakt in klein en groot onderhoud, respectievelijk instandhouden en vernieuwen van de voorziening. De waterkwaliteit wordt door het Hoogheemraadschap van Delfland bewaakt. Dus voor vragen kunen burgers daar terecht. Het inlaten van water wordt echter door Stadsbeheer geregeld. Daarnaast baggert Stadsbeheer bijna alle watergangen binnen de bebouwde kom van de gemeente Delft. De watergangen waar de gemeente geen onderhoud verzorgt zijn: Delftse Schie (doet provincie), Pijnackersevaart (doet het Hoogheemraadschap van Delfland) en alle watergangen binnen het TU gebied. Voor dit laatste draagt de TU zorg.

 

Wat gebeurt er in uw wijk in 2000

Waar

Wat

Wanneer

Aan ‘t Verlaat

Aanbrengen deklaag asfalt

2e kwartaal

Balistraat

Hertegelen trottoirs

4e kwartaal

Maria Duystlaan

Aanbrengen deklaag asfalt

2e kwartaal

Brasserskade

Herinrichten Korte Bras

1e kwartaal

Clara van Sparwoudestraat

Parkeergedeelte herstraten

2e kwartaal

Esdoornlaan

Herstraten/rioolvernieuwing

3e kwartaal

Gerard van Loonstraat

Reconstructie inclusief riolering

2e kwartaal

Gerardus de Haenstraat

Herinrichten

1e kwartaal

Insulindeweg

Hertegelen trottoirs

2e kwartaal

Koepoortstraat

Reconstructie inclusief riolering

2e kwartaal

Maria Duystlaan

Aanbrengen deklaag asfalt

2e kwartaal

Oostblok

Wijkreparatie inclusief speelplek

2e kwartaal

Oostsingel

Reconstructie inclusief riolering

2e / 3e kwartaal

Oudraadtweg

Inrichten 30-km straat

2e kwartaal

Sint Eustatiusstraat

Hertegelen trottoirs

1e kwartaal

Sint Jorisweg

Aanbrengen deklaag asfalt

2e kwartaal

Soendastraat

Hertegelen trottoirs

4e kwartaal

Stalpaert vd Wieleweg

Aanbrengen deklaag asfalt

2e kwartaal

Van Assendelftstraat

Herstraten

2e kwartaal

Van Renswoudestraat

Reconstructie inclusief riolering

2e kwartaal

Vermeerstraat

Reconstructie inclusief riolering

3e kwartaal

Wilgenlaan

Herstraten inclusief riolering

3e kwartaal

 

Wonen

In de Beleidsvisie Wonen van de gemeente Delft wordt het goed wonen van mensen centraal gesteld. Aan het goed wonen stellen (groepen van) mensen verschillende eisen. Ouderen bijvoorbeeld stellen andere eisen aan woningen en woonomgeving dan jongeren of gezinnen. Ook het inkomen speelt bij de keuze voor een woning een belangrijke rol. Vooropgesteld wordt dat iedereen recht heeft op een kwalitatief goede en betaalbare woning. Maar huishoudens die meer geld kunnen en willen besteden aan het wonen zullen hogere eisen stellen aan de woning die zij zoeken.

 

De huidige woningvoorraad komt nog niet volledig tegemoet aan het scala van wensen en eisen dat de verschillende mensen hebben. Een groot aantal woningen moet worden aangepast om beter in te kunnen spelen op de eisen die de snel groeiende groep van ouderen aan een woning stelt. Jongeren en studenten stellen ook hogere eisen aan zelfstandige en onzelfstandige eenheden. Voor gezinnen heeft Delft een tekort aan eengezinswoningen. Verder is de opbouw van de woningvoorraad eenzijdig. Door de woningnood is er in het verleden te eenzijdig gebouwd en onvoldoende rekening gehouden met de vraag naar duurdere woningen. Aan deze vraag voldoet inmiddels de nieuwbouw op de Vinex lokaties rond Delft. Ook Delftenaren met hogere inkomens verhuizen naar deze woningen. Deze groep wil de gemeente Delft binnen haar grenzen houden door te zorgen voor een beter aanbod in aantrekkelijke en duurdere woningen.

 

Deze opgave kan de gemeente Delft niet alleen aanpakken. Doordat Delft geen grote vrije lokaties heeft voor nieuwbouw, is Delft aangewezen op de bestaande woningvoorraad en andere ontwikkelingen. Hierdoor moet worden samengewerkt met woningeigenaren en grondeigenaren zoals woningcorporaties en particuliere ontwikkelaars. Die samenwerking komt onder meer tot stand wanneer een corporatie plannen heeft om een deel van haar woningbezit grondig aan te pakken. Goede voorbeelden hiervan zijn de renovatie van Die Delfgaauwse Weye en de herstructureringsaanpak van Vestia in de omgeving Professor Bosschastraat en Nassauplein. Verder kan door functieverandering in bepaalde delen van de stad woningbouw mogelijk worden gemaakt. Zoals in het Doelengebied in de binnenstad bijvoorbeeld. 

 


Wat gebeurt er in uw wijk in 2000   

Waar

Wat

Wanneer

Van Lodensteijnstraat (Jan Joostenplein)

Oplevering 53 appartementen / huur *)

medio 2000

Oostblok/Van Lodensteijnstraat/Hendrick de Keyserweg

Groot onderhoud 144 appartementen / huur *)

2000-2001

Geertruyt van Oostenstraat

Bouw 9 eengezinswoningen / koop *)

2000-2001

Bieslandsekade

Bouw/renovatie 97 appartementen / huur, buurthuis en kinderdagverblijf *)

2000-2001

Hendrick de Keijserweg (2 locaties)

Bouw 54 appartementen / koop *)

2000-2001

verlengde Hendrick de Keijserweg

Bouw kantoorgebouw *)

2000-2001

verlengde Odulphusstraat

Bouw 6 woon/werkwoningen / koop *)

2000-2001

verlengde Oostblok

Bouw 16 appartementen / koop *)

2000-2001

Oostsingel

Oplevering 26 eengezinswoningen / koop **)

2000

 

Oostsingel

Oplevering 19 meergezinswoningen / koop **)

2000

Sint Jorisweg

Oplevering 6 eengezinswoningen / koop ***)

3e /4e kwartaal

 

*)             Die Delfgaauwse Weye

**)           Laatste Eer

***)                voormalig schoolgebouw

 

Veiligheid

Veiligheid en het gevoel van veiligheid spelen een belangrijke rol in het oordeel over de leefbaarheid van de wijk. De gemeente Delft streeft naar een veilige stad voor iedereen: bewoners moeten zich veilig voelen en er moet zo weinig mogelijk criminaliteit en overlast zijn. Alleen door samen te werken met andere partners, zoals de politie, de woningcorporaties, middelbare scholen en het buurt- en jongerenwerk, kan onveiligheid worden verminderd. Nadrukkelijk wil de gemeente ook de bewoners betrekken bij de aanpak van veiligheidsproblemen. Het vergroten van zelfredzaamheid is hierbij een belangrijk aandachtspunt.

 

Met name op het gebied van preventie werkt de gemeente samen met verschillende organisaties en instellingen om onveiligheid te voorkomen. De aanpak van veiligheidsproblemen bestaat uit verschillende projecten. Zo wordt er bijvoorbeeld door verschillende organisaties voorlichting gegeven over de beveiliging van woningen of de gevolgen van alcohol- en drugsgebruik. Ook zijn er projecten om schooluitval tegen te gaan of wordt bij het inrichten van zogenaamde hangplekken gezocht naar plaatsen waar zo min mogelijk overlast kan worden bezorgd.

 

In elke wijk zijn één of meerdere wijkagenten aktief. Deze fungeren als aanspreekpunt voor bewoners en kunnen bij veiligheidsproblemen de bewoners adviseren. Op termijn krijgt elke wijk een eigen wijkteam, bestaande uit wijkagenten en surveillanten. Voor acute veiligheidsproblemen, zoals een inbraak of een gesignaleerde diefstal, moet uiteraard het gewone politienummer gebeld worden.

 

 

 

 

Sociaal-culturele voorzieningen

 

Buurthuizen

Het welzijnswerk in Delft is momenteel aan grote veranderingen onderhevig. Er wordt sinds 2000 gewerkt op wijkniveau. Daarbij is de stad verdeeld in zes wijken (exclusief de binnenstad). Elk van de zes wijken moet op middellange termijn de beschikking hebben over een volwaardige wijkaccommodatie. Volwaardig in omvang, functionaliteit en beschikbaarheid van professionele ondersteuning, zoals buurtwerkers en jongerenwerkers. De gemeente stelt een norm van 600 m² voor als gewenste omvang van een wijkaccommodatie; die norm wordt toegepast bij nieuwbouwprojecten. Uitgangspunt is dat zo veel mogelijk geïntegreerd of gecombineerd wordt gebouwd. Zo kunnen meer functies bij elkaar gebracht worden. Bijvoorbeeld kinderdagverblijven, naschoolse opvang, servicepunten bibliotheek, etcetera. Om tot volwaardige wijkaccommodaties te komen wordt tot 2003 in de wijken Wippolder, Hof van Delft, Voorhof en Tanthof nieuwbouw gerealiseerd.

 

Sport

De gemeente Delft wil het sporten onder jongeren bevorderen. Daarom is een sportproject gestart, genaamd Sports on the street 2000. Het is een experiment, waarbij samengewerkt wordt tussen het jongeren-, buurt-, wijkwerk en JOS ’98 (Jongerenpreventiewerkers Op Straat). Bekeken wordt of en hoe deze samenwerking kan bijdragen aan sportbevordering van jongeren en verbetering van de leefbaarheid in Delftse wijken.

 

De gemeente organiseert met Sports on the street 2000 laagdrempelige sportactiviteiten, op buurt- en wijkniveau. Deze activiteiten moeten afgestemd zijn op de behoeften van jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar. De voorbereidingen en uitvoering van dit project worden in overleg en samenwerking tussen de afdeling jongerenwerk van de gemeente, Projectbureau Mooi Zo, Goed Zo van de Stichting Welzijn Delft en JOS ‘98 gerealiseerd.

 

Vanaf mei/ juni 2000 vinden de straatsportactiviteiten plaats. Voor meer gedetailleerde informatie kan contact worden opgenomen met Albert Langerak van projectbureau Mooi zo, Goed zo. Telefoon 2137447.

 

Kinderopvang

Het Delftse beleid voor kinderopvang is gebaseerd op een aantal hoofdlijnen:

·       de capaciteit van het aantal plaatsen aan kinderopvang is afgestemd op de bevolkingssamenstelling op wijkniveau;

·       buitenschoolse opvang en het basisonderwijs werken samen op wijkniveau;

·       een verbreding van het aanbod van buitenschoolse opvang met culturele, sportieve, jongeren-, onderwijs-, en vrijetijdsactiviteiten;

·       gecombineerde huisvesting van peuterspeelzalen met buitenschoolse opvang (4-8 jarigen).

 

 

Onderwijs

Delft kent een gespreid netwerk van onderwijsvoorzieningen over de stad. In alle wijken zijn meerdere scholen voor primair onderwijs aanwezig. In meerdere wijken kan men als ouder kiezen voor een school, die het best bij de gezinssituatie past. Men kan kiezen uit openbare scholen en bijzondere scholen. De keuze is vaak gebaseerd op levensbeschouwelijke argumenten. In de meeste wijken zijn er openbare scholen, waar men kiest voor  gezamenlijke opvoeding en onderwijs van kinderen vanuit een verschillende levensbeschouwelijke achtergrond. Daarnaast zijn er rooms-katholieke en protestants-christelijke scholen, waar het onderwijs en de opvoeding wordt verzorgd vanuit een specifieke godsdienstige achtergrond. Sommige ouders kiezen voor een pedagogische benadering of werkwijze. In Delft zijn er Freintescholen, Montessori-scholen, een Vrije school en een Jenaplanschool. Laatstgenoemde scholen hebben een meer stedelijke functie.

 

De scholen voor speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs hebben allen een stedelijke functie. Er zijn in Delft drie brede scholengemeenschappen, die het volledige onderwijsaanbod verzorgen: praktijkonderwijs, leerwegondersteunend onderwijs, voorbereidend middelbaar beroepsonderwijs, HAVO en VWO. Delft heeft twee scholen voor speciaal basisonderwijs. Verder is er een school voor zeer moeilijk lerende kinderen en een school voor lichamelijk en geestelijk gehandicapte kinderen.

 

De gemeente Delft wil in de komende jaren de brede school -gedachte gaan vormgeven. Er is gekozen voor een directe samenwerking op wijkniveau tussen kinderopvang en onderwijs. In de voor-, tussen- en naschoolse uren wordt gestimuleerd, dat kinderen via de school een kwalitatief goed programma op sport- en cultureel gebied krijgen voorgezet. Ook diverse vormen van opvoedingsondersteuning kunnen in het aanbod worden opgenomen. In diverse wijken zal in 2000 met de eerste projecten van brede scholen worden gestart. Aanpassingen aan de huisvesting van scholen kunnen hiervoor nodig zijn. Bij alle nieuwbouw van scholen wordt rekening gehouden met de brede school ontwikkeling.

 

 

Wat gebeurt er in uw wijk in 2000

Waar

Wat

Wanneer

Buurthuis de Bieslander, Hendrick de Keyserweg

Vernieuwing in kader van renovatie Die Delfgaauwse Weye

2000

Buurthuis Delft-Noord, Brasserskade

Achterstallig onderhoud

2000

Migrantenaccommodatie Bieslandsekade

Achterstallig onderhoud

2000

 

 

Hoogachtend,

 

J.J. van Zwet

Hoofd Vakteam Wijkzaken


 

 


Hoogachtend,

 

 

 

 

Annemarie van den Broek

wijkcoördinator