Wijkplan Buitenhof d.d. 28 november 2000

 

1       Inleiding

1.1 Wijkgericht werken in Buitenhof

1.2 De wijk Buitenhof in grote lijnen

1.3 Het wijkplan Buitenhof

 

2.      Voorzieningen en activiteiten

2.1 Voorzieningen en activiteiten

2.2 Samenleven met verschillende culturen

2.3 Onderwijs

2.4 Veiligheid

2.5 Sport

2.6 Actiepunten

 

3.     Wonen

3.1 Huidige situatie

3.2 Meningen uit de wijk

3.3 De visie op wonen en de woonomgeving in Buitenhof

3.4 De plannen

3.5 Acties

 

4.      Openbare ruimte

4.1 De meningen uit de wijk

4.2 Groen

4.3 Water

4.4 Wegen

4.5 Riolen

4.6 Water, bruggen en oevervoorzieningen

4.7 Speelvoorzieningen

 

5.       Verkeer en verkeersveiligheid

5.1 Huidige situatie

5.2 De plannen

 

6.      Afvalinzameling, milieugedrag en duurzaamheid

6.1 Milieuvisie op Buitenhof

6.2 De meningen uit de wijk

6.3 Afval

6.4 Bodem

6.5 Externe veiligheid

6.6 Bedrijven

6.7 Geluid/lucht

 

7.     Bedrijvigheid, werkgelegenheid, economische ontwikkelingen

7.1 wijkeconomie

7.2 Detailhandel

 

8.     Samenwerken aan leefbaarheid

8.1 Huidige situatie

8.3 De plannen

8.4 De plannen

8.5 Acties

 

9.     Programma van maatregelen


1.            Inleiding

 

1.1  Wijkgericht werken in Buitenhof

In het collegeprogramma 1998-2002 is de wijkaanpak tot een speerpunt van beleid verklaard. Het doel is, de leefbaarheid in de Delftse wijken op peil te houden en waar dat nodig is te verbeteren. Het begrip leefbaarheid dient daarbij in de meest ruime zin te worden opgevat. Bewoners willen goed onderhouden, passende woningen in een plezierige woonomgeving die schoon, heel, veilig en mooi is.

Eveneens is echter van belang dat er in wijken voldoende voorzieningen zijn en dat er sprake is van sociale samenhang.

Het bevorderen van de leefbaarheid vraagt per definitie een integrale benadering, waarbij de bewoners centraal staan:

hun mening telt bij het maken van plannen. Dit vraagt een andere manier van denken en werken van zowel ambtenaren als politici. In de wijkaanpak moet er uitgegaan worden van de logica van de bewoners, zonder overigens de logica van de professionele organisatie uit het oog te verliezen.

In de nieuwe organisatie zijn de voorwaarden geschapen om de benodigde cultuuromslag te maken. Ook in het traject van de bestuurlijke vernieuwing krijgt de wijkaanpak de aandacht die het verdient.

Er is echter meer nodig. De wijkaanpak vraagt ook om een goed instrumentarium dat toegesneden is op de doelstellingen uit het collegeprogramma. In de nota ‘De wijken centraal’ zijn deze instrumenten beschreven.

Zo zijn er inmiddels zes wijkbeschrijvingen geproduceerd en worden er twee wijkplannen per jaar opgesteld. Een wijkplan geeft een overzicht van alle plannen en initiatieven op het gebied van welzijn, zorg, wonen, woonomgeving, groen, water, verkeer, veiligheid en economie en heeft een horizon van vier jaar.

Delft heeft ervoor gekozen de wijkplannen in een hoog tempo te maken, volgens het principe ‘al doende leert men’. De consequentie hiervan is, dat de tot nu toe geproduceerde wijkplannen zeker niet perfect zijn. Bewoners zitten echter ook niet te wachten op perfecte plannen. Zij stellen de vraag wanneer de gemeente aan de slag gaat. Kortom ze willen dat de wijkaanpak zichtbaar en voelbaar wordt.

Het college heeft daarom, ook als adagium, ‘dat alleen de uitvoering telt’. Wijkplannen zullen daarom vertaald worden in wijkprogramma’s. Een wijkprogramma is een opsomming van concrete acties, maatregelen en projecten, die tot uitvoering komen. Een wijkprogramma is voorzien van een planning en een budget.

 

 

Hoe kwam dit plan tot stand ?

In 1998 en 1999 zijn wijkbeschrijvingen en wijkactieplannen gemaakt. Het actieplan gold voor 2000.

Deze twee stukken zijn gebruikt in de ambtelijke projectgroep en in de bewonersbijeenkomsten bij de start van het maken van dit plan.

De projectgroep bestond uit vertegenwoordigers van vakteams, corporaties, buurt- en jongerenwerk en politie.  Verder zijn uit de projectgroep themagroepen samengesteld voor wonen, sociale onderwerpen en fysieke onderwerpen.

Bewoners en instanties in de wijk zijn op twee manieren benaderd: Een wijkbijeenkomst

( 30-40 deelnemers) waar de voor de wijkcoördinator bekende contacten uit bewonerscommissies en werkgroepen en de professionals van de wijk zijn uitgenodigd en 4 panels (10 tot 15 deelnemers per keer) waarvoor steekproeven zijn genomen uit de bevolking in drie delen van de wijk en uit de jongeren.

Voor de wijkbijeenkomst zijn via de stadskrant bovendien alle bewoners uitgenodigd.

De in dit plan vermelde “meningen uit de wijk” komen rechtstreeks uit deze bijeenkomsten.

Bovendien hebben een aantal bewoners in een tweede ronde vergaderingen van de themagroepen meegedaan.  (in de maanden mei en juni)

In juli en augustus is voorzover de vacanties dat mogelijk maakte doorgewerkt zoveel mogelijk materiaal voor dit plan bijeen te brengen.

Er is extra aandacht besteed aan het betrekken van allochtone bewoners bij het creëren van het wijkplan middels huisbezoeken.  Dit bleek in de praktijk moeilijk te realiseren.

Toen het plan er in conceptvorm lag is er nogmaals teruggekoppeld naar deze bewoners. (in begin oktober) Tijdens deze bijeenkomsten werd positief op het plan gereageerd en werd nog op enkele punten aangevuld.  (50 deelnemers)

Om de wijk breed bij het plan te betrekken is op 23 november een wijkmarkt gehouden waar het plan is gepresenteerd en gelegenheid bestond met wethouders en beleidsmakers te spreken, opmerkingen te maken en betrokkenheid bij de uitvoering te tonen. Er waren 130 bezoekers.

 

 

Het voorliggende wijkplan Buitenhof beschrijft de thema’s zoals die hiervoor zijn genoemd. Bij elk thema wordt de huidige situatie en de gemeentelijke plannen beschreven. Daarbij zijn de meningen uit de wijk opgenomen. Dit leidt tot acties en maatregelen, die in de planperiode worden voorzien. Een overzicht hiervan is te vinden in hoofdstuk 9. Hoofdstuk 8 geeft aan hoe de plannen worden uitgevoerd en welke samenwerking dit vereist van de verschillende partners.

 

 

1.2 De wijk Buitenhof in grote lijnen

Buitenhof is een wijds opgezette naoorlogse wijk met brede toegangsroutes en veel water. De lanen en vaarten doorsnijden de wijk, waardoor aparte woonbuurtjes zijn ontstaan met ieder een eigen sfeer.  Buitenhof zelf is een groene wijk, met veel (maar, volgens veel bewoners, wat saai) groen. Naast de wijk liggen  parken. Verder kenmerkt Buitenhof zich door diversiteit, waar het gaat om bebouwing en bevolking.

 

In Buitenhof zijn veel verschillende typen woningen te vinden. In de zuidwesthoek (Wilhelminalaan en omgeving) staan vooral vrijstaande woningen en luxere eengezinswoningen. In de noordhoek van Buitenhof is veel gestapelde bouw (Reinier de Graafweg), maar werkelijke hoogbouw betreft slechts vier flatgebouwen van 14 etages (ERAflats) en de drie Sterflats in Gillis/Diepenbrock. De noordoosthoek (Juniuskwartier) bestaat uit eengezinswoningen en gestapelde bouw. De oostflank (Pijperring, Diepenbrock) bestaat vooral uit gestapelde bouw van vier etages. De Zuidoosthoek (Oorlogsheldenbuurt) wordt gevormd door eengezinswoningen en gestapelde bouw van vier etages. Op zichzelf zijn de buurtjes waaruit Buitenhof bestaat wel eenvormig. Zo’n 80 % van de woningen (1-1-99) is in bezit van sociale verhuurders; dat maakt hen tot een belangrijke partner in de wijk voor de gemeente en anderen.

 

De bevolkingssamenstelling  in Buitenhof loopt zeer uiteen: een behoorlijke welstand in de zuidwesthoek, maar op andere plekken veel huishoudens met een beperkt inkomen. Voorts wonen er mensen van alle leeftijden en met verschillende opleidingsniveaus. Relatief veel mensen in Buitenhof zijn van buitenlandse afkomst (29.2 % tegen 16.2 % stedelijk) of hebben ouders van buitenlandse afkomst. De buitenlandse inbreng wordt gevormd door zo’n 20 verschillende nationaliteiten. Die verscheidenheid maakt de wijk kleurrijk, is een bron van kwaliteit, maar geeft ook problemen. Tegengestelde woonculturen, onbegrip omdat men elkaar niet goed begrijpt.  Vervreemding wordt versterkt doordat in sommige delen van Buitenhof veel wordt verhuisd, wat de onderlinge verbondenheid en binding niet ten goede komt.

 

In Buitenhof zijn allerlei voorzieningen: twee  winkelcentra, een bibliotheek, kinderopvang, twee buurthuizen, een jongerencentrum, een sporthal, een park, een zwembad dichtbij, een moskee en een kerk. Verder zijn er acht gymnastieklokalen in de wijk, die breder gebruikt worden dan alleen voor onderwijs. In het schooljaar 2001 gaat in Buitenhof de brede school van start.  In samenwerking met kinderen, ouders, scholen en kinderopvang uit de wijk wordt een naschools programma van sport, cultuur, computeren en mogelijk natuur- en milieueducatie aangeboden en er komt een uitgebreider pakket van zorg en ondersteuning voor kinderen uit de wijk.

 

In Buitenhof zijn tal van verenigingen op gebied van sport, vrije tijd en religie actief, waar veel bewoners gebruik van maken of een bijdrage aan leveren. Toch blijkt dat sommige bewoners kampen met sociaal isolement.  Zij komen het huis niet uit en zij hebben geen contact met anderen.

 

Al met al is Buitenhof een zeer diverse wijk. Velen wonen en werken er al langere tijd met grote tevredenheid. Het streven is dat Buitenhof ook op langere termijn leefbaar is. Een aantal zaken verdient daartoe in de komende periode de nodige aandacht en verbetering. De belangrijkste van die zaken zijn hiervoor al genoemd: aanpak van sociaal isolement, werken aan integratie van allochtonen, doorbreken van de spiraal die bestaat tussen het sociale klimaat in gestapelde bouw en andere per buurt gelijksoortige woningen.[1]

Het is een groene wijk met na-oorlogse bebouwing, er zijn veel nationaliteiten, alle inkomensgroepen zijn vertegenwoordigd. De zuidwesthoek is luxer. Het gedeelte oost/noordwest en noordoost is eentoniger en met veel hoogbouw. De verhuismobiliteit is in dat gedeelte enorm. Het Vensterschoolproject is in Buitenhof bedoeld om achterstand in onderwijs aan te pakken. Er ontstaat een toenemend aantal klachten over de tegengestelde woonculturen.

De samenstelling van het woningbezit is monotoon, hetgeen tot een negatieve keuze van woningzoekenden leidt. Met andere woorden: men kiest voor deze wijk omdat er ergens anders geen mogelijkheden meer zijn. Corporaties hebben het plan opgevat een studie te verrichten om te bezien op welke wijze deze negatieve spiraal kan worden omgebogen. Het wonen en de woningvoorraad is een onderwerp, dat een planning van vier jaar overschrijdt.

 

Het lijkt alsof de jongerenvoorzieningen in Buitenhof onvoldoende zijn, er zwerven groepen jongeren maar er zijn wél voldoende voorzieningen, maar geen middelen om invulling te geven aan een programma (geen budget, geen of onvoldoende kwalitatief geschoold menskracht, bepaalde gebruikers zorgen dat anderen zich buitengesloten voelen).. Aanbeveling: verbeter de professionele ondersteuning (o.m. jongerenwerkers), pas programmering aan, pas de beveiliging aan, bezie de soort speelplekken, zorg voor een doelgroepverbredi1.3 Het wijkplan Buitenhof

In het wijkplan Buitenhof wordt aangegeven welke plannen er de komende vier jaar worden gerealiseerd om de leefbaarheid te versterken. Het gaat om plannen op het gebied van welzijn, zorg, wonen, woonomgeving, groen, water, verkeer, veiligheid en economie. Samen gaat het om de leefbaarheid van de wijk.Het wijkplan wordt jaarlijks geactualiseerd en om de vier jaar wordt een nieuw wijkplan gemaakt.

 

 


 

2. Voorzieningen, activiteiten

 

 

 

Acties:

·Opbouwen en verstevigen wijknetwerk, diverse op specifieke doelen gerichte netwerken.

·Bekendheid geven aan functie en taken en bereikbaarheid van wijkcoördinator, buurtwerker, wijkagent en consulent sociaal isolement.

·Informatieverstrekking door middel van buurt- en wijkkranten, de stadskrant en mondelinge en digitale overdracht.

·Inrichten van een laagdrempelige informatie-, ontmoetings en rapportageplek waar ook het digitale infopunt van de bibliotheek, de wijkcoordinator, de wijkagent de consulent sociaal isolement, de buurtwerker en het jongerenopbouwwerk, het migrantenopbouwwerk etc. bereikbaar is.   Dat wil niet zeggen dat die functies en functionarissen daar allemaal gehuisvest zijn, maar door afwisselend aanwezig te zijn wel oproepbaar of bereikbaar te zijn kan het wel functioneren.   Dit punt kan in een onderdeel van de vensterschool of in het buurthuis of  voorlopig op meer plaatsen gevestigd zijn.   Het gaat om niet meer dan ruimte met enkele werkplekken, een met de nodige outillage ingericht kantoortje / vergaderplek voor max. 8 personen.  Alle functionarissen hebben daarnaast een werkplek op centraal niveau. De wijkcoördinator

    

 

 en samenleven

 

In dit hoofdstuk wordt bezien hoe leefbaarheid vanuit welzijn, onderwijs zorg en sport kan worden versterkt. Uiteraard zijn ook de opvattingen opgenomen die de wijkbewoners, -on­dernemers en -organisaties hebben over welzijnswerk, sport, zorg en onderwijs.

 

2.1 Voorzieningen en activiteiten

Huidige situatie

Gezien de bevolkingssamenstelling is het goed om speciale aandacht te schenken aan de verhoudingen tussen jong en oud en aan de multiculturele samenstelling.

Individualisering maakt het samenwonen in compacte woonbuurten er niet eenvoudiger op; niets is meer gewoon; alles lijkt ter discussie te staan. De eenduidige cultuur van vroeger heeft plaats gemaakt voor diversiteit. Dit stelt hoge eisen aan omgangsvaardigheden van buurtbewoners. Dit geldt al voor Nederlanders onderling maar nog meer nu in Buitenhof de laatste tientallen jaren ook de instroom van allochtonen met eigen culturen de diversiteit heeft vergroot.

 

Voor zowel autochtonen als allochtonen geldt dat zij zo nu en dan een steuntje nodig hebben om op weg te komen/ te blijven in de Nederlandse samenleving. De diversiteit van de samenleving stelt ook hoge eisen aan de voorzieningen in de wijk.

n    Op dit moment zijn in Buitenhof alleen kleinere buurtwerk-accomodaties beschikbaar; de bestaande buurthuizen Fledderus en JOVB zijn  klein en slechts beschikbaar voor een  beperkte doelgroep.

n    In Buitenhof  zijn nu vier huisartsen, een gezondheidscentrum aan de Händellaan en zes tandartsen. Op dit moment is er geen tekort aan huisartsen, wel aan tandartsen. Dit beeld kan in de komende jaren veranderen als er artsen uittreden

n    Ondanks de welvaartstoename als gevolg van de economische groei die Nederland nu door maakt bestaat in Buitenhof  sociaal isolement.

n    In Buitenhof wonen relatief veel mensen van buitenlandse afkomst; ongeveer 29 % tegen stedelijk 16 %. De allochtonen wonen op specifieke plaatsen in de wijk, zoals in Gilliswijk, waar 54% van de bewoners allochtoon is en in Diepenbrock (38 %). De landen van herkomst zijn zeer verschillend. Uit onderzoek blijkt dat integratie van korter in Nederland verblijvende allochtonen minder vordert dan van de al langer hier verblijvenden; sommige groepen voelen zich wel achtergesteld, maar alle groepen vinden dat ze worden geaccepteerd door hun Nederlandse buren.

n    De buitenschoolse opvang heeft nog tekort aan capaciteit en wordt uitgebreid. Samenwerking van deze voorzieningen met basisonderwijs in het kader van de Brede School moet ervoor zorgen dat kinderen beter toegerust worden voor het vervolgonderwijs

n    Sport is niet alleen gezond voor het individu, het heeft een belangrijke maatschappelijke functie; het leidt tot contacten en relaties die in het dagelijkse leven veel moeizamer tot stand komen. Sporten kan zowel in/op accommodaties en verenigingen als “op straat” (TOS; Thuis Op Straat).

 

De meningen uit de wijk

·         “Er zijn voldoende accommodaties, maar de programma’s sluiten te weinig aan bij de belangstelling van jongeren en worden dus slecht bezocht. “

·         “Wij vinden het aanbod van speelmogelijkheden een beetje eenzijdig. We zouden het beter vinden als de mogelijkheden meer gespreid zouden worden en ze willen graag een trapveldje, een half-pipe, een skatebaan en een basketbalveldje en…

·         Als die mogelijkheden er waren, zouden we er zeker naar toe gaan.

·         Als dergelijke  activiteiten zouden worden georganiseerd door, in, op of om school, zouden we daar graag een paar uurtjes langer voor op school blijven.”

 

·         “We vervelen ons  en dat geeft hier en daar overlast. Wij missen een buurthuis. Het reguliere aanbod van jongerenwerk is onbekend bij ons. Buitenhave is geen plek voor ons (daar zitten oudere mensen) en we weten niet of er in Fledderus jongerenactiviteiten plaatsvinden. Hangout en Culture zijn niet bekend. We maken geen gebruik van dit aanbod “

·         “Er is een tekort aan buitenschoolse opvang.”

·          Uit het jongerenpanel wordt duidelijk dat groepen jongeren samenkomen in de Pijperring. Dat geeft soms overlast. Je vindt er wel eens lege wietzakjes en zo. De jongeren doen de politie de suggestie om wat vaker te controleren. Uit de andere bewonersbijeenkomsten en de projectgroep klinken geluiden dat ook de ouderen zich niet prettig voelen in de nabijheid van de groepen jongeren.”

·         “Ouderen voelen zich onveilig.”

·         “Gemeente en corporaties moeten leefregels meer kenbaar maken.”

·         “Het op termijn verdwijnen van de bibliotheek is een ramp.”

·         “Maak een wijktuin (beheer?)”   

·         “De bewoners in Gilles voelen zich gemiddeld onveiliger.”

·         “70% van de klachten betreft jongerenoverlast.

 

De plannen

 

Accommodaties

De gemeente Delft streeft ernaar in alle woonwijken een volwaardig wijkcentrum in te richten. Het buurtwerk in Buitenhof heeft beschikking over twee betrekkelijk kleine accommodaties; JOVB de Buitenhaven aan het Componistenpad en Fledderus aan de Buitenhofdreef.

Het huidige onderkomen van Fledderus wordt om als volwaardig wijkcentrum te kunnen functioneren in de komende periode ontwikkeld tot een hoogwaardig wijkcentrum voor de gehele wijk Buitenhof. Voor de verschillende gebruikers van het gebouw, Shanti en de peuterspeelzalen, betekent dit dat naar een andere locatie  moet worden omgezien. Op den duur zal de ‘Buitenhaven’ wordt gesloten als welzijnsvoorziening.  Dat gebeurt pas als Poptahonk op de grens van Buitenhof en Voorhof nieuw is gebouwd . Daar wordt ook een jongerenaccommodatie in opgenomen.

 

De stichting Breed Welzijn Delft in ontwikkeling verzorgt aan de Mozartlaan voorzieningen voor kinderen en jongeren van 4 tot 24 jaar. Er is een Balspel-voorziening waar kinderen van 4 tot 12 jaar terecht kunnen; er zijn tieneractiviteiten voor kinderen van 12 tot 16 jaar (Hangout) en voor jongeren van 16 tot 24 (The Culture).

In de nabije toekomst wordt onderzocht in hoeverre Balspel als voorziening goed gedijt op de huidige locatie in de wijk en/of uitbreiding dan wel verplaatsing van het geheel een optimalisering kan betekenen voor het project.

 

Naar aanleiding van problemen in Buitenhof in de voorgaande jaren (met name in en rond de Pijperring) hebben professionals en jongeren gezocht naar een oplossing voor het verblijfsprobleem. Duidelijk was voor iedereen dat het rondhangen in bijvoorbeeld de Pijperring door grote groepen jongeren onhoudbaar was.

Er is gezocht naar een plaats waar jongeren elkaar ongestoord kunnen ontmoeten.

De jongeren hebben zelf in het najaar van 1999 een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van buitenruimte van jongerencentrum Culture. Jongeren krijgen daar een plaats om elkaar te ontmoeten, een praatje te maken, zonder dat de omgeving daar overlast van ondervindt. Hun ontwerp is onlangs uitgewerkt door een architect, aangenomen door de gemeenteraad en met de uitvoering wordt in het najaar van 2000 begonnen.

Verder ontwikkelt jongerencentrum Culture plannen om de auto-sleutelwerkplaats uit te breiden met een soortgelijke voorziening voor fietsen en scooters.

 

 

 

Informatiepunten

In het Zuidpoortgebied in het centrum van Delft komt een nieuwe bibliotheek, die de vestiging aan de Kruisstraat gaat vervangen.  In de zes woonwijken komen bibliotheek-servicepunten van waaruit gebruikers boeken en andere informatie per internet kunnen bestellen. Deze worden vervolgens afgeleverd. In Wippolder start binnenkort een proef voor het eerste servicepunt. Tot het moment dat de servicepunten actief zijn (waarschijnlijk eind 2003) in alle wijken blijft de huidige bibliotheek aan de Martinus Nijhofflaan gehandhaafd.

 

Werkloosheid, armoede en sociaal isolement; “Samen aan de slag”.

Werkgelegenheid en armoede beleid

Het college heeft op papier gezet hoe de bestrijding van werkloosheid, armoede en sociaal isolement kan worden aangepakt. De gemeente mikt op een sluitende aanpak. Dit wil zeggen dat iedere werkzoekende op den duur begeleiding krijgt voor scholing, betaald of onbetaald werk.

 

Een belangrijk onderdeel zijn zes deelprojecten. Dit betreft vrij concrete voorstellen. Die richten zich op:

·         de opzet van het Delfts Uitkeringen Informatie Team (DUIT). Duitmedewerkers helpen mensen met het benutten van inkomensondersteunende maatregelen (kwijtschelding, bijzondere bijstand, etc)

·         een verdere uitbouw van het incentivebeleid. Mensen die een sociale activeringstraject volgen (bijv. vrijwilligerswerk) kunnen hiervoor een bonus ontvangen en voor een bepaalde groep wordt de armoedeval aangepakt.

·         de ontwikkeling van een meldpunt ter bestrijding van sociaal isolement. Voor het signaleren en het inzetten van de juiste actie wordt op wijkniveau een meldpunt ingericht

·         een activerende aanpak voor eenoudergezinnen. Via een breed scala aan instrumenten en een speciale benadering worden alleenstaande ouders  geactiveerd naar ten minste 24 uur betaald werk.

·         projecten met werkgevers t.b.v. de instroom van werkzoekenden. Met een aantal branches wordt samen met werkgevers de kloof tussen vraag en aanbod gedicht.

·         de opzet van een sociale database. Via de opzet daarvan beoogt de gemeente beter zicht te krijgen op het probleem van de werkloosheid per wijk.

 

De visies en ideeën hierover in de nota Samen aan de Slag zijn tot stand gekomen in samenwerking met een groot aantal partners. Na de besluitvormingsronde van oktober kan het project Samen aan de Slag van start gaan. Een aantal maatregelen en voorstellen om de werkloosheid te bestrijden wordt wijkgericht aangepakt. Met name waar activiteiten naar de mensen worden toegebracht (DUIT en meldpunt sociaal isolement). Het is de bedoeling dat de gegevens die de diverse deelprojecten opleveren, worden gebruikt om de sociale database te vullen. Vervolgens kunnen er weer rapportages worden gemaakt die een gerichter aanpak van bijvoorbeeld wijken en doelgroepen mogelijk maakt.

 

Sociaal isolement

Om het sociaal isolement in de wijk tegen te gaan wordt er een consulent/coördinator aangesteld. Die krijgt tot taak om (mede op signalen vanuit het wijknetwerk) mensen in isolement op te zoeken en samen met de aanmelder te bezien wat er kan worden gedaan om hen weer in de samenleving te laten deelnemen. Soms zal een huisbezoek nodig zijn om voldoende inzicht te krijgen en om het probleem te kunnen analyseren. Dan volgt de inzet van delen van het wijknetwerk.

Na deze eerste aanpak krijgt de betrokkene ook te maken met andere voorzieningen zoals buurtwerk, activering (bijv. instroomproject), maatschappelijk werk of migrantenopbouwwerk.

Vanuit gemeente en Stichting Ouderenwerk Delft gezamenlijk wordt een gerichte voorlichting over alle uitkerings- en hulpmogelijkheden georganiseerd. De gemeente en de Stichting Ouderenwerk Delft werken samen aan de inrichting van een lokaal informatieloket op gebieden als zorg, wonen, inkomen en welzijn.  Het is de bedoeling dat medewerkers van dit loket mensen ook thuis bezoeken om hen voorlichting te geven

 

Zorg

De gemeente onderkent het toekomstige probleem van een tekort aan huisartsen en het huidige tekort aan tandartsen. Daarom werkt zij in overleg met artsen en andere eerste lijn disciplines aan een opzet waarbij accommodaties meer samenwerken (verbetering van de gezondheidscentra). Artsen en tandartsen hebben namelijk een probleem met het vinden van praktijkruimten als zij zich willen vestigen. Mogelijk kan hiervoor ruimte worden gevonden op het terrein van het Reinier de Graaf ziekenhuis.

Op de wat langere termijn zal dit ziekenhuis tot een herstructurering van hun terrein en gebouwen overgaan, hetgeen ook gevolgen zal hebben voor de directe omgeving. Er wordt een nieuw ziekenhuis gebouwd, wat het zorgaanbod ten goede zal komen.

 

 

2.2 Samenleven met verschillende culturen

 

De meningen uit de wijk:

·         “Er bestaat een tweedeling tussen autochtonen en de allochtonen. Niet iedereen gelooft dat de wijkbewoners wel willen integreren. Hoewel een aantal bewoners aangeeft dat wel te geloven. Wellicht is het streven om op goede voet naast elkaar samen te leven vooralsnog voldoende.”

·         “Diepenbrock en de Gilliswijk zijn concentratiebuurten. In Diepenbrock is dat minder lang het geval dan in Gillis. Zo’n 10 jaar geleden bestond daar een sfeer van spanning die nu ook in Diepenbrock voelbaar is. In Gillis wonen nu meer allochtonen dan autochtonen. Discriminatieproblemen zijn daar nauwelijks nog aanwezig. Naar verwachting zal Diepenbrock eenzelfde ontwikkeling doormaken. Een allochtone bewoner geeft aan dat de Chopinlaan een grote concentratie slordige bewoners kent, die voor een groot deel van buitenlandse afkomst zijn. Het is daar onveilig.”

 

De plannen

Kort geleden heeft de gemeente een samenhangend opvang- en integratiebeleid vastgesteld. Uit een onderzoek door Bureau Intomart is vastgesteld dat drie factoren van groot belang zijn voor een goede integratie: taal, contacten met Nederlanders en werk of maatschappelijke functie. In de inburgeringstrajecten wordt aan de taal heel veel aandacht besteed en in activeringstrajecten worden mogelijkheden geboden werk te vinden, maar in de wijken gaat het vooral om de onderlinge contacten en opvoedingsondersteuning.

 

Hoofdpunten uit het beleid zijn:

n    deelname aan besturen van verenigingen en politieke partijen stimuleren

n    zelforganisaties aanmoedigen activiteiten te ontplooien die integratie bevorderen;

n    speciale aandacht voor vrouwen en via het bezoekvrouwen project vrouwen thuis opzoeken

n    in alle wijken op scholen oudercursussen en peuteropvang met taalondersteuning gaan aanbieden

n    in de wijken in buurtwerk en elders opzetten van conversatiegroepen

n    betrokkenheid bij gemeentelijk beleid bevorderen.

n    gezamenlijk met de corporaties zoeken naar mogelijkheden de concentratie van allochtonen in sommige buurten minder te laten worden

n    activiteiten in de wijken Voorhof en Buitenhof gericht op interculturele ontmoeting opzetten

 

Zo wordt het organiseren van gezamenlijke interculturele activiteiten zowel binnen het migrantenwerk als binnen het buurtwerk gestimuleerd. Er blijkt behoefte te zijn aan een onderkomen voor specifiek op vrouwen gerichte activiteiten. Wellicht dat een bewonersruimte in de Eraflats hierin kan voorzien. Vooral voor groepen allochtone vrouwen met een zekere achterstand in het integratieproces is dat van groot belang.

Zowel in Voorhof als Buitenhof vindt  een kunstmanifestatie/culturele happening plaats om de wijken te versieren en om interculturele ontmoeting te laten ‘gebeuren’.

De concentratie van goedkopere huurwoningen in een aantal buurten is mede oorzaak van een sterke concentratie allochtone bewoners. Naast een aantal maatregelen om de instroom van andere huurders te bevorderen is differentiatie van de woningen nodig. Dit is echter een maatregel die nader onderzoek en zeker meer tijd dan de planperiode kost.

Multicultureel

In de wijk ligt de moskee van de gemeente Delft. Hier ligt dus een belangrijk centrum voor een grote groep allochtone Delftenaren. Samenwerking met de geestelijke leiders en met de organisatoren van de activiteiten is van groot belang voor goede contacten.

 

Kinderopvang  en buitenschoolse opvang

In Buitenhof zijn momenteel twee peuterspeelzalen, Buitenhof en Roots en een Peuterplus. Voorts is er hele dagopvang beschikbaar: De Beukeboom, De Walvis, Knuffeltje, Duimelot en Roezemoes.

Durfal voorziet in buitenschoolse opvang.

 

Het Delftse beleid voor kinderopvang is gebaseerd op de volgende hoofdlijnen:

·       de capaciteit van het aantal plaatsen aan kinderopvang is afgestemd op de bevolkingssamenstelling op wijkniveau;

·       buitenschoolse opvang en het basisonderwijs werken samen op wijkniveau;

·       een verbreding van het aanbod van buitenschoolse opvang met culturele, sportieve, jongeren-, onderwijs-, en vrijetijdsactiviteiten;

·       gecombineerde huisvesting van peuterspeelzalen met buitenschoolse opvang (4-8 jarigen).

·       vóór 2002 verhuizen de peuterspeelzalen Buitenhof naar een andere locatie in de wijk;

·       uiterlijk in 2001 wordt het gebouw van Roots uitgebreid met buitenschoolse opvang.

 

2.3 Onderwijs

Delft heeft een gespreid netwerk van onderwijsvoorzieningen in de stad. In alle wijken zijn meer scholen voor basisonderwijs aanwezig. Ouders kunnen in diverse wijken kiezen voor een school die het beste bij de gezinssituatie past. De keuze is vaak gebaseerd op levensbeschouwelijke argumenten. Er zijn openbare scholen en bijzondere scholen.

 

Buitenhof is een echte onderwijswijk. Relatief telt de wijk veel onderwijsinstellingen.  Buitenhof telt vier basisscholen, twee scholen voor speciaal basisonderwijs, een school voor kinderen met een handicap, de centrale opvang voor het basisonderwijs en vestigingen van alle scholen voor voortgezet onderwijs in Delft.

 

Dat is ook de reden dat de gemeente in  Buitenhof start, met ingang van het schooljaar 2001-2002, met de introductie van de brede school.  Dat is geen groot schoolgebouw, maar een programma van activiteiten en zorg, dat erop gericht is kinderen op school, in de kinderopvang en daarbuiten meer mogelijkheden en kwaliteit te bieden. Voor de brede school zijn de volgende uitgangspunten vastgesteld:

 

1.   Op wijkniveau samenwerkende scholen en kinderopvanginstellingen vormen de kern van

     de brede school in Delft. Samen met kinderen, ouders en organisaties die in de wijk

     werken geven zij vorm aan de brede school.

2.   De ontwikkeling van de brede school loopt langs drie lijnen. Het gaat om een programma

     van activiteiten en zorg, het gaat om de inbedding in de wijk en het gaat om het

     realiseren van goed toegeruste gebouwen met meerdere gebruikers en een adequaat

     beheer.

3.   Het programma dat in de brede school wordt aangeboden is bestemd voor kinderen van

     0-15 jaar en kent drie lagen :

·       Activiteiten : Cultuur, sport en ICT. Onderzocht wordt of het mogelijke is in de verlengde schooldag 2001-2002 ook natuur- en milieu-educatie te realiseren.

·       Onderwijsondersteuning : Schoolmaatschappelijk werk, huiswerkbegeleiding, logopedie

·       Zorg en opvoeding : Oudercursussen, GGD, Maatzorg

     Met het programma wordt zoveel mogelijk aangesloten bij de wijkprofielen en de vraag

     van ouders, kinderen, onderwijs en kinderopvang in een wijk.

4.  De inbedding van de brede school op wijkniveau heeft drie doelen :

·       Samenwerking op programmatisch en facilitair gebied

·       Bereiken van zoveel mogelijk kinderen en ouders

·       Stroomlijnen hulpverlening/zorgnetwerk

5.  Gemeentelijke rol

     De gemeentelijke rol moet gericht zijn op een duidelijke en zichtbare aansturing van het

     proces, maar geen top-down benadering. De gemeente richt zich vanuit deze rol op:

·       ontschotting van beleidsvisies en geldstromen. Integraal beleid ontwikkelen door

          beleidsvisies voor onderwijs en onderwijshuisvesting, welzijn, sport en cultuur op

          elkaar af te stemmen en bijbehorende geldstromen hiervoor in te zetten.

·       scheppen van randvoorwaarden onder andere door:

          * Het ontwikkelen van stedelijke kaders waarbinnen de brede school in de wijk en

             de benodigde facilitaire ontwikkeling vorm kunnen krijgen.

* De stedelijk projectleider fungeert als aanspreekpunt voor diensten en instellingen

   die ondersteund willen worden in het uitwerken van de brede school ontwikkeling.

·       voortgang en koers bewaken en zicht houden op de resultaten.

6.  Huisvesting

     Huisvestingsaangelegenheden worden steeds bekeken in relatie tot de mogelijkheden

     om voorzieningen te combineren. Investeringen in de huisvesting in het kader van het

     vensterschoolprogramma vinden plaats op voorwaarde van het open stellen van

     faciliteiten voor meervoudig gebruik. In het Integraal Huisvestingsplan (IHP) zijn de nu

     bekende aanzetten en ontwikkelingen op het gebied van het brede schoolconcept in de

     uitwerkingen per wijk opgenomen. Momenteel wordt onderzocht welke mogelijkheden er

     zijn om voorziene knelpunten bij investeringen in de gezamenlijke huisvesting van

     onderwijs en kinderopvang weg te nemen. Wanneer na schooltijd en mogelijk ook op

     zaterdag gebruik gemaakt gaat worden van school- en andere gebouwen moet voorzien

     worden in beheer en toezicht.

 

Buitenhof is een aandachtsgebied binnen het gemeentelijk beleid gericht op het tegengaan van onderwijsachterstanden bij kinderen.  Vanuit dit beleid wordt voor kinderen met mogelijke ontwikkelingsachterstanden geld beschikbaar gesteld voor extra leerkrachten en begeleiding.  De komende jaren wil de gemeente Delft extra aandacht geven aan de volgende zaken:

 

·       de voor- en vroegschoolse educatie:

     Kinderen uit etnische minderheidsgroepen beginnen ten opzichte van autochtone

     kinderen al met een achterstand aan het onderwijs. Die achterstand wordt in de

     basisschool en in het voortgezet onderwijs niet of nauwelijks weggewerkt. Het bestrijden

     van eenmaal ontstane achterstanden is ingewikkeld, en daarom is het niet meer dan

     logisch dat de aandacht steeds meer verschuift naar preventie oftewel naar de voor- en

     vroegschoolse periode.

·       beheersing van de Nederlandse Taal:

     * ontwikkeling taalonderwijs-plan, van kinderopvang tot en met basiseducatie;

     * stimulering taalonderwijs oudkomers (moeders);

     * deskundigheidsbevordering.

·       evenredige deelname aan het onderwijs.

Het is van belang dat kinderen uit speciale doelgroepen (bijv. allochtonen) net zo in het onderwijs participeren als andere kinderen met dezelfde capaciteiten.

 

 

 

 

2.4 Veiligheid

 

Meningen uit de wijk:

·         “Bewoners verhuizen uit de wijk omdat zij zich onveilig voelen. Onderzoek naar eventuele werkelijke gebeurtenissen die daar aanleiding voor zijn is belangrijk. Maar ook het aanpakken van het gevoel van onveiligheid door de verlichting, groen etc. aan te pakken kan belangrijk zijn.”

 

Veiligheid / onderwijs

In het kader van het gemeentelijke veiligheidsbeleid loopt sinds twee jaar een project ‘De Veilige School’ . Het doel is om punten uit te werken die de veiligheid op en rond de drie middelbare scholen kunnen verbeteren. Een van de punten betreft de fietsroutes van en naar school en tussen de verschillende locaties. Voor de in Buitenhof aanwezige locaties van middelbare scholen in Buitenhof, worden hiervoor in de loop van het jaar voorstellen ontwikkeld.

 

Integraal veiligheidsbeleid

In het kader van het integraal veiligheidsbeleid bereidt worden voorstellen gemaakt om op enkele plaatsen in Delft het Politiekeurmerk ‘Veilig Wonen’ te realiseren en hoe de omgeving (groen, verlichting) moet worden aangepast om aan de veiligheidseisen van de politie te voldoen. Deelnemers in het project (Politie Haaglanden, gemeente Delft en woningcorporaties) gaan een pilotproject beginnen om met de ERAflats het label VEILIG WONEN te verwerven. Dit wordt gedaan door te onderzoek wat mogelijkheden zijn om verlichting op onveilige plekken te verbeteren, activiteiten voor jongeren te initiëren en beter toezicht op asociaal gedrag te verzorgen.

Het beleid van de regiopolitie Haaglanden is gericht op wijkgerichte politiezorg. Dit betekent deelname aan de samenwerking zoals in dit wijkplan omschreven en wijkagenten. Ook de noodhulp zal in deze wijkgerichte aanpak worden betrokken.

Realisatie van veiligheid is een actie van bestuur, justitie, politie samen met betrokkenen zoals bewoners in de buurt, bedrijfsleven, overheidsinstellingen en maatschappelijke organisaties.

Terugkerende situaties van alledaagse ergernis in de directe woonomgeving zijn van grote invloed op de mate van veiligheidsbeleving van burgers. De politie besteedt weer aandacht aan opleiding gericht op opvang van drie groepen: drugsverslaafden, psychisch gestoorden en criminelen. Ook groepen jongeren worden wel ervaren als een groep die overlast veroorzaakt .

In 2001 wordt de wijkfunctie verder op maat vormgegeven. Streven is om bij  95% van de meldingen waarbij kennelijk sprake is van hulpverlening binnen 10 minuten ter plaatse te zijn. 

 

Politie en veiligheid

Politie Haaglanden, hanteert in Delft in dezelfde wijkindeling als de gemeentelijke organisatie. Buitenhof is er daar één van. In 1998 is de eerste aanzet gegeven tot het wijkgericht werken en het wijkteam Buitenhof is sinds 1 oktober 1999 operationeel. Het wijkteam bestaat uit een wijkteamchef, de inspecteur; een wijkagent, de brigadier en nog tien surveillanten.

 

Het wijkteam heeft als doel, uiteraard in overstemming met het beleidsplan van de regiopolitie Haaglanden, te zorgen voor de handhaving van de (openbare) rechtsorde en het verlenen van hulp. In de dagelijkse praktijk hebben bewoners te maken met de Noodhulp (112-zaken) en daarnaast de minder spoedeisende zaken die sinds kort kunnen worden doorgegeven op het nieuwe nummer 0900-8844. Een groot deel van het politiewerk speelt zich af “achter de schermen”. Om een voorbeeld te noemen: administratie, vergaderingen, ondersteunende taken aan het Haagse korps tijdens demonstraties en voetbalwedstrijden, opleidingen en rechercheonderzoeken.

 

De politie is deels afhankelijk van de telefonische  meldingen, een deel aangegeven door de wijkagent, wijkteamchef of bureauleiding en daarnaast ad-hoczaken die door de wijkteamleden zelf worden ontdekt en aangepakt.

 

De wijkagent participeert in diverse overlegstructuren op gemeentelijk en landelijk niveau. De aandachtspunten die hierbij worden gehanteerd zijn de volgende:

1.   Veiligheid

2.   Leefbaarheid

3.   Maatschappelijke integriteit

 

1. Veiligheid

Dit is de beleving van het veiligheidsgevoel in de woonomgeving van bewoners en ondernemers. Aantastingen hiervan komen tot uiting in woninginbraken, diefstal van en uit auto’s, straatroven, overvallen, zedenmisdrijven en misdrijven tegen het leven.

 

2. Leefbaarheid

Dit betreft de aan drugs gerelateerde overlast, horeca-overlast, milieu, verkeersgedrag en verkeersveiligheid, hinder en overlast door jongeren.

 

3. Maatschappelijke integriteit

De maatschappelijke integriteit is in het geding bij vreemdelingenzorg en jeugd in het algemeen (scholen en opvoeding).

 

Naast de 112-meldingen die altijd prioriteit genieten, kent het wijkteam de navolgende prioriteiten:

a.   Diefstallen uit woningen/kelderboxen

b.   Overvallen

c.   Hinder en overlast door jongeren

d.   Drugsproblematiek

e.   Verkeersgedrag en verkeersveiligheid

f.     Milieu (inrichtingen en vrije veld).

 

Dit betekent niet dat aan andere zaken geen aandacht wordt besteed. Het betekent uitsluitend dat de aanpak van genoemde zaken volgens een speciaal plan van aanpak geschiedt.

 

3.12.5 Welzijn en zorg: sociaal isolement, participatie, activering, integratie

Sport

Sporten is een belangrijke vorm van vrijetijdsbesteding. Sport bevordert maatschappelijke participatie. Sport kan ook een belangrijke bijdrage leveren aan integratie. De bereikbaarheid van de sport is breed: jongeren, ouderen, allochtonen, mannen en vrouwen… in principe kan iedereen gebruik maken van de faciliteiten. Vrijwilligersorganisaties en commerciële instellingen bieden tal van mogelijkheden aan.

 

In Buitenhof en daar vlakbij liggen enkele sportparken. Deze worden bespeeld door sportverenigingen waarvan veel leden – waaronder ook veel jongeren – afkomstig zijn uit de wijk Buitenhof. Voetbal vormt de hoofdmoot (Full Speed, Delft, Delfia), maar er zijn ook mogelijkheden voor softbal (Full Speed), handbal (EDH) en tennis (Full Speed, Delft). Sinds kort beschikken de verenigingen over kunstgrasvelden, waarop het hele jaar kan worden gespeeld.

Er zijn ook overdekte sportmogelijkheden aanwezig. Sporthal Buitenhof biedt onderdak aan diverse zaalsporten. De verenigingen hebben niet een direct aantoonbare binding met de wijk, maar hebben wel veel leden uit Buitenhof.  Voorbeelden van zaalsporten die we worden beoefend zijn: zaalkorfbal, zaalhandbal, zaalvoetbal, volleybal, basketbal, judo, gymnastiek, badminton, sportinstuiven. Ook de gymnastieklokalen Brahmslaan, Van Rijslaan, Griegstraat, De Gaullelaan en Grotius College worden hiervoor in de avonduren gebruikt.

Het zwembad Kerkpolder zorgt voor zwemmen, waterpolo en duiken. Enkele zwemverenigingen hebben hun clubgebouw bij het zwembad (DZV, Raket, DWV, DRB, Aqua Delfia). Het zwembad zelf biedt verschillende mogelijkheden voor recreatief zwemmen.

De sportverenigingen vormen dus een belangrijke sociale factor in de samenleving van de wijk, zeker ook op het gebied van integratie.

 

Commerciële sportscholen (Work Out/Body Line) zijn meer gericht op de individuele sportbeoefenaar. Fitnessprogramma’s en bodycultuur zijn de hoofdproducten die worden aangeboden.

 

Sportvisie

In het kader van het project Sportvisie 2000 -2006 wordt met alle deelnemers en aanbieders van sport gesproken over de opzet van een breed sportbeleid. Vier werkteams werken aan  de uitwerking van onder meer deelnamebevordering (vooral door de jeugd), samenwerking met buurtverenigingen en onderwijs en informatie/communicatie. Het beleid krijgt in de komende zes jaar gestalte. De resultaten uit de werkgroepbijeenkomsten zullen de basis vormen voor een op de wijk Buitenhof gericht projectplan. Dit plan komt door middel van onderlinge samenwerking tot stand.

Met het project Sportvisie 2000 -2006 tracht de gemeente een nieuwe impuls geven aan de breedtesport. Dit project is in 1999 gestart. De gemeente wil de mogelijkheden voor sport-dicht-bij-huis vergroten. Zij is van plan geld te reserveren voor meer en betere overdekte sportaccommodaties. Hierbij wordt gedacht aan nieuwbouw van sportzalen in de wijken en sporthallen op sportparken (in samenwerking met sportverenigingen). Zoals eerder vermeld, kan de positie van sporthal Buitenhof in dit beleid ter discussie komen te staan en komt er een onderzoek naar de toekomstmogelijkheden.

 

Om het sporten onder jongeren te bevorderen is een sportproject gestart, Sports on the street 2000 genaamd. Het gaat om laagdrempelige sportactiviteiten, op buurt- en wijkniveau. Het gaat om samenwerking met het jongeren-, buurt-, en wijkwerk en JOS ’98 (Jongerenpreventiewerkers Op Straat). De activiteiten zijn afgestemd op de behoeften van jongeren in de leeftijd van 12 tot 18 jaar.

 

Het bedrijf Outdoor Advertisement wordt betrokken bij de verdere ontwikkeling en inrichting van speelveldjes in de wijken. Zij sponsoren in ruil voor reclame op de basketbalborden. 

Er worden ‘Bindingsacties’ (bijv. basketbaltoernooi) georganiseerd. Dit is goed voor de integratie en bewoners leren elkaar op zo’n manier op een informele manier kennen.

 

 

TOS

Vooruitlopend op de introductie van de Brede School in Buitenhof, wordt onderzocht of TOS (Thuis op Straat) hieraan een goede bijdrage kan leveren. Door middel van TOS worden sport- en spelactiviteiten aangeboden aan kinderen tot 12 jaar op straten en pleinen door een professioneel TOS-team. TOS werkt op verschillende plaatsen afhankelijk van waar kinderen en/of ouders dat willen en in samenwerking met omwonenden. Het achterliggende idee is dat de buurt wordt gebruikt waarvoor die bedoeld is; opgroeien. Dit wordt leuker als ouders en omwonenden bij de organisatie en uitvoering van deze activiteiten worden betrokken. 

 

 

2.6 Actiepunten

Actiepunten  waaraan gewerkt wordt de komende periode zijn: accomodaties, informatiepunten,  armoedebeleid, sociaal isolement, diverse samenleving, kinder- en buitenschoolse opvang, Brede School, Veilige school, Sport, TOS.

Samenwerken

Meningen:

De bewoners melden herhaaldelijk dat zij de wijkcoördinator, de buurtwerker en de wijkagent niet kennen.  Ook weten ze niet goed hoe over plannen overlegd wordt.

Vanuit de gemeente en de corporaties wordt aangegeven dat de leefbaarheid van de wijk niet alleen door maatregelen vanuit de overheid en de verhuurders kan ontstaan, maar ook afhangt van het gedrag en de inzet van de bewoners.

 

De Plannen:

 

 

 

 

 

 

2.1Samenwerking en verantwoordelijkheden: Wijknetwerken

In iedere wijk bestaan netwerken van diverse groepen.(bewonerscommissies, bestuur buurthuis, winkeliersvereniging, migranten vereniging, schoolbestuur....) In de nota “Knopen in de wijken” wordt daar ook over gesproken. Het is logisch om bij het maken van nieuwe plannen optimaal gebruik te maken van de bestaande netwerken en initiatieven en daar op aan te sluiten.

De diverse netwerken vormen samen een groot geheel: dat noemen we het wijknetwerk.

De gemeente is een participant in het wijknetwerk evenals zorg- en welzijnsinstellingen, organisaties van migranten, corporaties, politie (wijkagent), scholen (vensterschool),  kerken,  gezondheidszorg, middenstand, dat ook zijn. Met al die organisaties zoekt de gemeente naar een rol waardoor er op basis van gelijkwaardigheid wordt samengewerkt. Binnen het geheel betekent dat toch wel dat de gemeente meer invloed heeft op het functioneren van het hele netwerk dan de andere participanten omdat de gemeente voor veel van deze participanten een regie- bestuurs- of subsidie rol heeft.

Er zijn professionals actief naast de vele vrijwilligers, veelal georganiseerd in allerlei commissies, comite’s, besturen, werkgroepen en direct uitvoerend in buurtwerk, speeltuinen, bewonersgroepen rond ... Direct op de wijk gericht zijn dat in Buitenhof: de wijkcoördinator, de wijkagent, een coördinator in de vensterschool, bewonersbegeleiders van de corporaties, de leidsters van gezins-/bejaardenverzorging en kruiswerk, jongerenwerkers, buurtwerker (opbouwwerk), migrantenopbouwwerk, vrouwenopbouwwerk, en binnenkort een consulent sociaal isolement.

Dit zijn op de bewoners gerichte functionarissen.

De gemeente en de corporaties leveren bovendien werkzaamheden die de directe woonomgeving (woningen en straten), het milieu, de waterhuishouding en de groenvoorziening etc. bepalen

De wijkcoördinator heeft een belangrijke bindende en regisserende functie in de afstemming van het totale op de wijken gerichte beleid, de coördinatie tussen de verschillende initiatieven en de inbreng van de bewoners.

 

Om alle plannen op elkaar af te stemmen, om onderling contact te bevorderen, om problemen te signaleren, kortom om de leefbaarheid in de gaten te houden wordt een “wijkactieplatform” ingesteld. Het bestaat uit de genoemde professionals en  bewoners die participeren via een vertegenwoordiging uit de “wijkklankbordgroep” van bewoners.  Deze klankbordgroep wisselt van samenstelling door deelname vanuit de diverse soms tijdelijke groepen rond projecten.  De groep wordt ondersteund door het opbouwwerk.

Op deze wijze wordt de meest optimale leefbaarheid in de wijk als een gezamenlijke verantwoordelijkheid vormgegeven. Dit geldt trouwens ook voor de wat stabielere winincommissies

De wijkcoördinator is daar direct of indirect van op de hoogte en is het centrum van het geheel. Hij/zij vormt een kerngroep die bestaat uit de coördinator, de wijkagent, iemand van de corporaties, de buurtwerker en iemand uit de hoek van de zorginstellingen. Zij zorgen voor afstemming en voor rapportage naar het wijkactieplatform. Zij vormen als kerngroep het hart van het platform.

 

 

 

Zie voor een uitgebreid overzicht hoofdstuk 9, het programma van maatregelen.

 


3. Wonen in Buitenhof

 

3

 

.1. Huidige situatie

De wijk Buitenhof is voor het grootste deel tot stand gekomen in de periode 1967 -1978. In die periode is 80% van de woningvoorraad in Buitenhof gebouwd. Buitenhof is dus een vrij nieuwe wijk. Het dominante woningtype is de flatwoning, hoog en middelhoog met lift.

 

Buitenhof telt ca. 7000[GD1]  woningen (gegevens 01.01.1999) en ca. 14.200 inwoners. De gemiddelde woningbezetting is ongeveer 2,0 personen. Het Delftse gemiddelde is 1,95 personen per woning. In Buitenhof wonen relatief veel gezinnen met kinderen.

 

Verhouding koop: huur

Van de woningen is, mede na verkoop van de afgelopen jaren, 74% huurwoning en 26 % koopwoning. Voor heel Delft is die verhouding 70 : 30. Stedelijk is de verhouding tussen eengezins- en meergezinswoningen 33:67. In Buitenhof is die verhouding 23:77.

De koopwoningen zijn verspreid te vinden in Buitenhof maar de meeste koopwoningen zijn gelegen in het zuidelijke gebied van Buitenhof. De koopsector bestaat vooral uit grondgebonden woningen: eengezins, herenhuis en vrijstaand.

De rest van Buitenhof bestaat uit huurwoningen. Deze woningen behoren overwegend tot de sociale huursector. 97% van die woningen bestaat uit gestapelde (meergezins)woningen. Daarmee is Buitenhof een echt voorbeeld van een flatwijk. Het meest voorkomende woningtype in de gestapelde bouw is de flat met lift.

 

Binnen de sociale woningvoorraad in Buitenhof is 22% specifiek gerealiseerd voor jongeren.

 

3.2  Meningen uit de wijk

·       De Gilliswijk kenmerkt zich door gestapelde bouw (4 hoog), een hoge verhuismobiliteit, tegengestelde woonculturen. Het is een deel van Buitenhof dat risico’s in zich heeft.

·       De aanpak van gemeente en corporaties heeft ertoe geleid, dat de destijds zeer onveilige wijk weer normaal leefbaar is geworden. Toch wordt nu door bewoners aangegeven dat het sociale klimaat en de bewoning achteruitgaat..

·       De bevolkingssamenstelling van de wijk Gillis is anders dan de rest van Buitenhof. Het percentage allochtonen is hoog. Het woningaanbod wordt als te weinig divers ervaren.

·       De nadruk ligt nu op goedkope, kleine woningen en goedkope, wat grotere woningen.

·       Bewoners concluderen dat de problemen veel meer van maatschappelijke aard zijn dan fysiek. Het woningaanbod wijzigt niet. Vraag is of het voorzieningenniveau kan worden vergroot,  de verhuurmethodiek kan worden aangepast (leidt dan mogelijk tot grotere diversiteit bewoners).en de aandacht moet niet alleen worden gegeven aan de probleemgroepen, maar ook aandacht aan de groepen die de overlast ervaren.

·        “De vuilafvoer is inadequaat”.

 

3.3       De visie op wonen en de woonomgeving in Buitenhof

Flatwoningen nemen een kwetsbare positie in op de Delftse woningmarkt. De woningvraag van woningzoekenden is sinds aan aantal jaren sterk aan het veranderen door het woningaanbod in de koopsector op de VINEX-locaties. Lage rente, vertrouwen in de economie en de grotere keuzemogelijkheden stellen met name tweeverdieners in staat een eengezinswoning of andersoortige grondgebonden woning op een van de VINEX-locaties te kopen. Voor een belangrijk deel van de woningvragers die zich kwalitatief willen en ook kunnen verbeteren is de flatwoning niet echt een alternatief meer. De komende 5 jaar moet nog tweederde van de VINEX-opgave in Haaglanden worden gerealiseerd. Door doorstroming zal het aanbod aan goedkopere flat- en HAT-woningen groter worden. Op langere termijn zou leegstand mogelijk kunnen zijn. Gezien de huidige krapte op de Delftse woningmarkt ligt dat (nog) niet voor de hand.

 

Meer waarschijnlijk is dat groepen zoals starters die nu nog moeilijkheden op de woningmarkt ondervinden, hun kansen zullen zien toenemen.  Dit neemt niet weg dat ingrepen in de bestaande woningvoorraad van Buitenhof noodzakelijk zullen zijn. De corporaties realiseren zich dit. Hun inspanningen richten zich voornamelijk op het verbeteren van de kwaliteit van het wonen en meer specifiek de leefbaarheid in de diverse buurten. Dat gebeurt in grote lijnen door aanpak van enkele bestaande wooncomplexen, zo mogelijk in directe samenhang met de woonomgeving. De komende vier jaar vindt in ieder geval geen sloop en eventuele nieuwbouw van eengezinswoningen plaats. Op langere termijn ligt het voor de hand dat op enkele plaatsen ook in Buitenhof herstructurering op kleine schaal plaats zal vinden.

 

3.4       De plannen

De rol en inspanningen van corporaties in Buitenhof

Corporaties met bezit in Buitenhof zijn het erover eens dat de wijk meer is dan alleen het beeld van bijvoorbeeld de Gilliswijk, Diepenbrock en enkele flats. Met name die buurten/complexen roepen een vaak negatief beeld op. Voor zover zich problemen voordoen zijn die het gevolg van de concentratie van bepaalde sociale groepen. Integratie is in die gevallen nog ver te zoeken. Toch proberen met name de corporaties op dat punt afstemming te bereiken. Daar wordt in geďnvesteerd. Zo trachten corporaties de handen ineen te slaan om met name preventieve maatregelen door te voeren. Het accent komt te liggen bij het zogeheten sociaal beheer. Een goed voorbeeld is het aanstellen van een preventiemedewerker. Die persoon kan (nieuwe) bewoners tenminste het gevoel geven dat ze in een veilige buurt (komen) wonen.

Een ander voorbeeld is de inzet van buurtserviceteams (voorlopig nog actie van Delftwonen). Die teams zijn nadrukkelijk in de buurt aanwezig om schoon te maken, een gevoel van sociale veiligheid te vergroten en de leefbaarheid te verhogen.

Verder moet worden verwacht dat de corporaties een eerder uitgevoerd project met leefregels ook in delen van Buitenhof gaan oppakken.

 

Samenwerking

Corporaties willen de slag naar betere integratie en het daarmee wegnemen van diverse vormen van (sociale) problematiek samen met de gemeente maken. Dat is tot nu te weinig gebeurd. In overleg met de gemeente wordt gezocht naar een actieve inzet vanuit de gemeente in het wijk- en buurtwerk. In principe zijn er voldoende voorzieningen.

 

De samenwerking zou verder moeten leiden tot (meer) functionele ideeën voor het gebruik van de openbare ruimte. Voor de periode van dit wijkplan wordt bijvoorbeeld gesproken over de wijze van aanbieden van huisvuil. Ook het op sommige plekken aanpassen van het groen is een actiepunt. De zogeheten ‘ecologische zones’ bij de Cesar Franckstraat en de Lisztstraat zijn hiervan een goed voorbeeld. De aanpak in de flats staat niet op zichzelf. Voor een meer optimaal resultaat zou ook de woonomgeving onder handen genomen moeten worden.

 

Concrete activiteiten voor de komende vier jaar

De activiteiten hebben betrekking op zowel het wonen als de woonomgeving. De activiteiten in de openbare ruimte zijn (of worden de komende vier jaar) afgestemd op acties die vanuit de gemeente lopen.

Om de plannen te kunnen plaatsen is ervoor gekozen de buurten en bij voorkeur de complexen waar iets gaat gebeuren voor de lezer ‘zichtbaar te maken’. De wijk Buitenhof is in vier sectoren geknipt. De plannen zijn per sector beschreven.

 

SECTOR NOORDWEST (o.a. componistenbuurt)

 

Cesar Franckstraat en Lisztstraat (DUWO)

Wonen

De 396 woningen aan de Cesar Franckstraat en Lisztstraat zijn gelijkelijk verdeeld over twee flatgebouwen bestaande uit 14 woonlagen. Duwo start begin 2001 met een grootschalige aanpak in de Cesar Franckflat en Lisztflat. Er komt een nieuwe afsluitbare entree, de verkeersruimte wordt aangepakt, de liften worden vernieuwd en er komt een nieuwe ruimte voor het vuil. Ook zal er videobewaking worden aangebracht. Tevens zal er in de complexen een ontmoetingsruimte worden gecreëerd. Verder krijgen woningen die leeg komen, een forse mutatie-ingreep.

 

Woonomgeving

Naast deze technische ingrepen zal Duwo ook het sociaal beheer intensiveren. Dit doet Duwo door vaker aanwezig te zijn op de complexen. Verder wil Duwo in overleg met de bewoners woonregels opstellen. Tot slot wil Duwo een meer gedifferentieerde opbouw van de huurders. Door een andere labeling wordt de bevolkingsopbouw gedifferentieerder. Zo’n 60% van de woningen wordt gelabeld voor starters (jongeren) en de overige woningen worden gelabeld voor huishoudens bestaande uit maximaal vier personen.

 

Een aantal zaken wil Duwo in samenwerking met andere partijen aanpakken. Zo zal het groen functioneler moeten worden en beter moeten worden onderhouden. Ook moeten er nieuwe speelplekken worden gerealiseerd. Hierbij kan gedacht worden aan een skatebaan, een brommer-sleutelplek, speelplekken voor kleinere kinderen en het plaatsen van de ‘Speelbalcontainer’.

Verder moet er worden gezocht naar een vorm van toezicht die meer omvat dan alleen de woongebouwen. Hierbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan preventiemedewerkers die zowel in de buurt als in de flats toezicht houden. De ideale situatie zou zijn als de woningcorporaties en de gemeente gezamenlijk iemand aanstellen die surveilleert in de flats en in de omgeving. Tot slot moeten partijen gezamenlijk optrekken om de integratie te bevorderen. Buurtwerk zal hierin het voortouw moeten nemen. De woningcorporaties kunnen hierin faciliteren met het beschikbaar stellen van een ruimte.

 

Debussystraat (Vidomes)

Woonomgeving

De maatregelen die bij DUWO op stapel staan voor de Cesar Franck- en de Lisztflat zijn door Vidomes al uitgevoerd in de Debussystraat. In de Debussyflat is een assistent huismeester actief, in de toegangshal zijn video’s geplaatst en de gescheiden huisvuilinzameling in het gebouw is verbeterd. Vidomes en DUWO zullen in de toekomst ervaringen in de ERA-flats uitwisselen en waar mogelijk intensiever gaan samenwerken.

Evenals bij de flats van DUWO schieten de speelvoorzieningen in de omgeving van de Debussystraat tekort. Voor het gebied rond de ERA-flats moet samen met de gemeente en  DUWO gekeken worden op welke manier de speelvoorzieningen voor de verschillende leeftijdsgroepen verbeterd kunnen worden.

 

Mahlerstraat (Vidomes)

Wonen

Het 65+-complex aan de Mahlerstraat van Vidomes zal de komende jaren aangepast worden aan de eisen van deze tijd. In de woningen worden de keukens en badkamers verbeterd. En de algemene ruimten worden beter toegankelijk gemaakt voor ouderen. Over de aanpassingen in de Mahlerstraat zal uitvoerig overleg gevoerd worden met de bewoners.

 

Woonomgeving

Als aanpassingen van de toegankelijkheid van de woningen vragen om ingrepen in de woonomgeving maken corporaties en gemeente daar in overleg met de bewoners apart afspraken over.

 

Bizetstraat (Vidomes)

Wonen

Vidomes heeft in de Bizetstraat 15 van de 60 eengezinswoningen verkocht. Voor de toekomst is besloten de woningen in de verhuur te houden omdat er weer vraag is naar duurdere huurwoningen.  

 

Ouderenwoningen in omgeving Buytenweije (Delftwonen)

Wonen

In Buitenhof is een tekort aan ouderenwoningen. Delftwonen wil de positie van senioren versterken. De Buitenweye is de plek bij uitstek om een basis te leggen voor een formule van zorg en wonen. Vanuit deze formule kan in het omliggende bezit in de buurt aansluiting gezocht worden bij het creëren van seniorenwoningen. Deze formule zou zonder aanzien van eigendomsvorm in Buitenhof moeten werken.

 

Woonomgeving

Bij het uitwerken van de gewenste woonformule wordt vanzelfsprekend aandacht geschonken aan de woonomgeving.

 

Beethovenlaan (Delftwonen)

Wonen

De renovatie van de twee flats aan de Beethovenlaan is zo goed als afgerond. In het najaar start de opknapbeurt van de woonomgeving in samenwerking met de gemeente.

Met hun nieuwe uitstraling en voorzieningenniveau kunnen deze flats weer vele jaren mee.

 

Gilliswijk (Delftwonen)

Wonen

In delen van het gestapelde bezit in de Gilliswijk is sprake van onvoldoende kwaliteit qua uitstraling en de bevolkingsopbouw is nogal eenzijdig.

Delftwonen start voor 2004 onderzoek naar mogelijkheden om de uitstraling kwalitatief te verbeteren. In dat onderzoek wordt ook aandacht geschonken aan de toekomstige (vorm van) woningtoewijzing.

 

Woonomgeving

De woonomgeving is onaantrekkelijk. Dit item wordt ook in het hiervoor genoemde onderzoek betrokken. Bij de gemeente zal met name aandacht gevraagd worden voor de kwaliteit van het groen en de vuilophaal in deze buurt. Het groen draagt nu niet bij aan een verzorgde uitstraling van de buurt en het veiligheidsgevoel van de bewoners, en heeft weinig gebruikswaarde. Wat Delftwonen betreft moet het groen een veiliger uitstraling en een hoog kwaliteitsniveau krijgen. Een park met duidelijke parkfunctie heeft voor Delftwonen de voorkeur. Belangrijk is in ieder geval een functioneel gebruik van het groen.

 

Daarnaast opteert Delftwonen voor een versnelde plaatsing van ondergrondse containers in gebieden met een hoge bevolkingsdichtheid. Onze aandacht gaat dan met name uit naar de Gilliswijk, de Mozartlaan/ ERAflats, de Gaechflat en de Händellaan e.o. Ook zou er een nieuwe grofvuilproblematiekformule voor deze wijk uitgewerkt moeten worden.

 

Strawinskylaan e.o. (Delftwonen)

Wonen

Verkoop van woningen in deze complexen eengezinswoningen gaat de komende jaren nog door. Het gaat hierbij om 92  woningen, waarvan er inmiddels 51 zijn verkocht.

 

SECTOR NOORDOOST (o.a. Diepenbrockstraat en Pijperring)

 

Juniusstraat, Kurt Weillstraat en Pijperring (Vidomes)

Wonen/woonomgeving

Mede op basis van het succes van de assistent huismeester in de Debussystraat gaat Vidomes in meer complexen in de Buitenhof (assistent) huismeesters inzetten. Gedacht wordt aan de sterflats en de complexen aan de Junius-, de Kurt Weillstraat en de Pijperring . Met de inzet van huismeesters wil Vidomes het sociaal beheer verbeteren. Over de inzet van huismeesters in genoemde complexen moet nog overleg gevoerd worden met de bewoners.


Sterflats (Vidomes)

Wonen

In de drie sterflats, 55+- complexen, gaat Vidomes de eerste drie woonlagen opplussen. Afhankelijk van de resultaten wordt hierna besloten of hoger gelegen etages eveneens opgeplust worden. Het is de bedoeling dat de flat niet alleen bouwkundig wordt aangepast maar dat ook verschillende aanpassingen in de zorgsfeer gedaan worden. Het opplussen heeft tot doel dat de bewoners zo lang mogelijk zelfstandig kunnen blijven wonen.

 

Diepenbrockstraat e.o. (Vestia)

Wonen

Dit deel van de wijk Buitenhof, gebouwd eind jaren 60, bestaat grotendeels uit een aantal galerijflats met lift (in totaal 320 woningen). De buurt heeft een echte woonbestemming: er is geen doorgaand verkeer. Er zijn geen buurtwinkels, maar het winkelcentrum in de Hoven is goed bereikbaar. Buslijn 60

en tramlijn 1 stoppen vlakbij op de Buitenhofdreef.

 

Woonomgeving

Een grootscheepse opknapbeurt in 1994 heeft niet alleen het aanzicht van de woningen sterk verbeterd, maar ook dat van de directe omgeving: de tussen de flats gelegen openbare terreinen zijn opnieuw ingericht en onder andere geschikt gemaakt als speelplek voor kinderen. Vestia Delft heeft verder geen plannen om in te grijpen in de bestaande bebouwde omgeving.

Aandacht is er wel voor de leefbaarheidsproblemen in de Diepenbrockstraat e.o.. Spanningen tussen bevolkingsgroepen veroorzaken onvrede en verminderde betrokkenheid bij de woonomgeving (en dus meer schades en vervuiling).

Naast de onverminderde inzet van een wijkbeheerder tracht Vestia Delft daar middels een  ‘woonregelproject' - in samenwerking met bewoners, gemeente en collega-corporaties - wat aan te doen.

Initiatieven van het buurtwerk op het gebied van samenlevingsopbouw en activiteiten voor kinderen en jongeren zijn echter gewenst.

 

SECTOR ZUIDOOST (o.a. Montgomerylaan)

 

Foulkes-, Montgomery- en Zjoekowlaan (Delftwonen)

Wonen

In de Foulkes-, Montgomery- en Zjoekowlaan wordt doorgegaan met verkoop tot 80% van de drie flats verkocht is. Sinds 1998 zijn 177 van de 307 woningen verkocht. Van de nu nog 130 huurwoningen zullen er dus nog 68 worden verkocht.

 

SECTOR ZUIDWEST (o.a. Gebbenlaan)

 

Van Hasseltlaan (DUWO)

Wonen

De Van Hasseltlaan is een complex met 689 eenheden voor studenten. In het verleden is het complex al opgeknapt.

 

Woonomgeving

Een voortdurend punt van aandacht blijft de woonomgeving. De vervuiling is fors, de verzamelpunten voor de vuilafvoer functioneren niet optimaal en het parkeerprobleem is hardnekkig. Duwo wil deze problemen gaan aanpakken en wil in samenwerking met de gemeente ondergrondse vuilopslag realiseren. Verder wil Duwo een afspraak met de gemeente maken dat de milieu-inspecteurs zowel buiten als binnen het complex meer actief zijn. Met de politie wordt onderzocht in hoeverre een veiligheidsplan haalbaar is. Bij dit plan is er aandacht voor preventieve acties (elementen van politiekeurmerk) en meer aandacht van de politie bij surveillances. Verder moet er aandacht worden besteed aan de parkeerproblemen rondom de Van Hasseltlaan. Duwo heeft geen mogelijkheden om foutparkeerders aan te pakken en daarvoor is ondersteuning van parkeerbeheer noodzakelijk.

 

Van Hasseltplein (DUWO)

Het Van Hasseltplein is een klein complex met 16 woningen en er zijn geen noemenswaardige problemen. Duwo heeft dan ook geen plannen voor dit complex.

 

Gebben- en Wilhelminalaan (Vestia)

Wonen

In 1999 konden de zittende huurders van de Gebben- en Wilhelminalaan kiezen tussen hun woning kopen of blijven huren. Op basis van deze keuzemogelijkheid is uiteindelijk bijna een derde van deze huurwoningen door Vestia verkocht. Aan de woningen die Vestia bleef verhuren (in totaal 57 woningen) is in 1999 groot onderhoud verricht. Doel van dit onderhoud was de levensduur van de woningen met ongeveer 25 jaar te verlengen. Vanaf 2005 zal Vestia de woningen verder verkopen.

 

3.5       Acties

 

·       Sterflats opplussen voor bewoners van 55 jaar en ouder.

·       Verkoop huurwoningen Strawinkylaan e.o.-, oorlogshelden- en verzetsheldenbuurt.

·       Groot onderhoud plegen aan woningen in Gillisbuurt

·       Groot onderhoud plegen aan Eraflats C.Franckstraat en Listztstraat.

·       Vernieuwingen aan verzorgingshuis “die Buitenweije”

·       Verzorgen van bewaking woongebouwen.

 


4.   Openbare ruimte

 

In dit hoofdstuk wordt aangegeven welke plannen en bedoelingen de gemeente voor de komende periode heeft met het groen en de openbare ruimte. Dat betreft onderwerpen als wegen, water, groen, afval en spelen.

 

4.1 De meningen uit de wijk

·         “Over het algemeen vinden wij Buitenhof een mooie en groene wijk. Maar er mankeert nog wel wat aan het onderhoud van het groen en de hoeveelheid daarvan door de hele wijk. Ook het onderhoud van het park de drainage zijn slecht. Bovendien is meer verlichting nodig in park Buitenhof. Het groen is eentonig en saai”

·         “Wij willen meer afwisseling (kleur). De gemeente zou met particulieren meer kunnen samenwerken. Want niet al het groen is van de gemeente. De gemeente heeft  bewust gekozen voor grote stroken en milieuvriendelijk beleid, zodat vlinders een eigen plekje kunnen vinden.

·         “Het groen (met name tussen de ERA-flats) is eentonig, slecht onderhouden en niet functioneel. Het gevoel van onveiligheid wordt mede veroorzaakt door de onderhoudsarme begroeiing. Bewoners klagen er veelvuldig over. Het onderhoudsarme groen wekt irritaties op. Het moet functioneler worden en beter onderhouden. De bewoners willen graag mede bepalen hoe het groen dient te worden ingericht en beter bruikbaar wordt. De gemeente moet hiervoor zorg dragen.”

 

4.2 Groen

De huidige situatie

Buitenhof is ontworpen volgens een duidelijk concept. Het streven naar licht, lucht en ruimte heeft geleid tot een overgang van gesloten gevelwanden naar bebouwingsstroken en open ruimtes (open verkaveling).

De wijk wordt begrensd door stedelijke structuurlijnen. Aan de westzijde door de Tanthofkade, die al dateert van 1712. De Buitenhofdreef, die in noordzuidrichting loopt, fungeert als as van de wijk en deelt haar in  tweeën. Het is de hoofdweg die de entree van de wijk vormt. Gazons met bomen bepalen hier het beeld. Slechts incidenteel staan hier groepen heesters, zodat de bebouwing van de aanliggende buurten zich aan de bezoeker of bewoner presenteert. Bloeiende bolgewassen zorgen in het voorjaar voor een groots kleureffect. Dit alles wordt op de traditionele manier onderhouden.

 

De doorgaande straten zijn voorzien van rijen aaneengesloten bomen. Deze bomen bepalen in belangrijke mate het straatbeeld. Tussen de etagewoningen liggen hoven die door bebouwing zijn omsloten. Ze compenseren het ontbreken van privé-tuinen. Hier zijn dan ook voorzieningen voor de bewoners, zoals zit- en speelplekken, trapvelden te vinden. Het aanbod onderscheidt zich van dat in de groenzones langs de singels. Er is meer aandacht voor kleur en detail.

 

In oostwestrichting bepalen waterpartijen met ber­men en bomen het beeld. De waterpartijen verdelen Buitenhof in een aantal ‘groene’ kamers (buurten). De waterpartijen komen in het Parkje Buitenhof bij elkaar. Het parkje vormt de overgang met het Buitengebied. In de tijd dat de wijk Buitenhof werd ontwikkeld en gebouwd, leefde de gedachte dat het ‘groen’ van buiten de stad moest indringen.

De inrichting van de waterpartijen is met name gericht op het creëren van ruimte. Het gebruik is niet intensief (wandelen of vissen). Om een optimale natuurontwikkeling te bewerkstelligen, worden de waterpartijen en de bermen afhankelijk van de keur die het waterschap heeft opgelegd, één of twee keer per jaar geschoond. De bermen worden één of twee keer per jaar gemaaid. Dit is mede afhankelijk van de vegetatieontwikkeling. Hierdoor ontstaan karakteristieke vegetaties.

 

Het parkje Buitenhof is in de periode 1998-2000 geheel gerenoveerd. De renovatie heeft zich met name op de natuurontwikkeling (aanleg natuurvriendelijke oevers) gericht. Ook is veel aandacht besteed aan de overgang tussen beplanting en open gebied. Deze zone is van groot belang voor flora en fauna.

 

‘Bomen op Dreef’

Het bomenbeleidsplan richt zich op duurzaam beheer van bomen binnen de gemeente. Er wordt aandacht besteedt aan ‘gemeentelijke’ bomen en ‘particuliere’ bomen. De basiskaart Groenstructuur maakt onderdeel uit van het bomenbeleidsplan. Op de basiskaart staan de structuren aangegeven die het (groen)beeld van de stad bepalen. Ook de ecologische hoofdstructuur maakt onderdeel uit van de basiskaart.

 

Openbare Ruimte

In het Handboek Openbare Ruimte staan de hoofduitgangspunten voor het inrichten van de openbare ruimte geformuleerd. Daarin komen zaken aan de orde als beleidsstukken, profielen en materialen en straatmeubilair. Als een plek wordt heringericht moet aan de afspraken in het handboek worden voldaan. Het Parkje Buitenhof en het Ziekenhuisterrein vormen bijzondere openbare ruimten met een geheel eigen identiteit. Deze plekken hebben een specifiek karakter en stijl van inrichting.

 

De plannen

De gemeente Delft is bezig om natuurwaarden en de natuurbeleving in de stad te stimuleren. Daartoe worden langs verschillende doorgaande wegen en langs vaarten ecologische zones en natuurvriendelijke oevers ontwikkeld. Mensen zien ecologisch beheer vaak als een bezuinigingspoging. Goede voorlichting over de ecologische zones is dus erg belangrijk. Want achter de aanleg daarvan schuilt een duidelijk beleid en bovendien vergt dergelijk groen zorgvuldig beheer dat zeker niet goedkoper is dan het traditionele beheer.

Een meer natuurlijk onderhouden berm geeft een kleurrijk en gevarieerd beeld.

Vanaf 1999 wordt een deel van het groen in Buitenhof gemonitord. Tijdens deze monitor worden flora, dagvlinders en broedvogels geďnventariseerd. Soorten worden bepaald en aantallen worden opgenomen. Deze monitor duurt tenminste 3 jaar. Met behulp van deze gegevens wordt bekeken of de wijze van beheren de natuur ten goede komt. Mogelijk worden er aanpassingen aan het groenbeheer gepleegd. De monitor wordt uitgevoerd door medewerkers van natuurverenigingen (KNNV, NJN, IND, IVN, Vogelwacht).

 

Diverse afdelingen van de gemeente Delft werken in een werkgroep uit hoe we in de toekomst kwalitatief en hoogwaardig groen kunnen aanleggen en beheren. Tevens worden onderhoudsniveaus voor de diverse wijken bepaald. Met uitzondering van de binnenstad die ‘Standaard-plus’ (=intensief) wordt onderhouden, wordt in de meeste wijken een ‘Standaard onderhoudspakket’ toegepast (= normaal, maar gedegen en goed).

Voor de buitengebieden en langs (ecologische) hoofdroutes staat een ‘Landelijk onderhoudspakket’ (=extensief) beschreven.

Op plaatsen waar veel mensen samen komen, zoals tram(haltes), begraafplaatsen, station(s) en winkelcentra (hoe klein ook), bestaat de mogelijkheid om ‘parels’ aan te leggen. Dat zijn plekken die er wat betreft uitstraling (en onderhoud) uitspringen. Deze locaties worden apart op kaarten aangegeven. Er wordt een kaart gemaakt waarop alle onderhoudsniveaus worden vastgelegd, zowel Standaard-plus, als Standaard als Landelijk. Het aanleggen van de zogeheten parels heeft vanzelfsprekend veranderingen op die kaart ten gevolg, omdat die intensief moeten worden onderhouden. Over de plaatsen waar in Buitenhof parels liggen, of moeten komen, wordt nog met de bewoners overlegd. Daarbij wordt ook aangeven waar het geld voor beheer vandaan komt.  Op alle plaatsen waar het groen aan vervanging of aan intensief onderhoud toe is, wordt eveneens met de omwonenden overlegd over de aard van de herbeplanting.

 


Onkruid

De gemeente Delft is in verband met de zorg voor een schoner milieu begin jaren ’90 gestopt met het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Deze middelen werden voordien veelvuldig toegepast om bijvoorbeeld de groei van onkruidgroei te beperken. Alternatieve vormen van onkruidverwijdering op verharding zijn branden, borstelen en handmatig verwijderen. In wijken met veel jonge gezinnen zijn de bewoners over het algemeen blij met ‘schone’ alternatieven. In meer vergrijsde wijken stuit een dergelijke verandering op meer weerstand. Met Reiniging kan in de toekomst worden gekeken worden of de frequentie valt aan te passen of dat het de moeite loont om naar andere alternatieven te zoeken.

 

Bewonersparticipatie

In het verleden hebben bewoners zelf, soms in samenspraak met de gemeente, initiatief genomen om het groen in de buurt fleuriger te maken. Helaas kwam het nogal eens voor dat die beplanting door gemeente werkers weer werden verwijderd.

 

Hiervoor is al aangegeven dat over de ligging van de zogeheten ‘parels’ en over de aard van heesterbeplanting overleg wordt gevoerd. Ook de keuze van de bloemen en bollen en vooral de plaats en bloeitijd van verschillende vakken zal worden besproken. Zo gaat het totale beeld van de wijk, waar men in het algemeen heel tevreden over is, nog meer aan de wensen van de bewoners voldoen.

 

Acties

·         Het instellen (op moment dat dit aan de orde is) van incidentele bewoners-werkgroepjes die meedenken over de spreiding en ligging van de plekken met intensief onderhoud en over de aard van de inrichting;

·         Overleggen met incidentele groepjes omwonenden over erfbeplanting en onderhoud van heesters als er een plek aan de beurt is;

·         Voorlichting over het groenbeleid.

 

4.3 Water

 

Huidige situatie

Buitenhof is een waterrijke wijk. De wijk kent een gescheiden rioolstelsel. Er is een waterplan dat tot doel heeft om een gebiedseigen watersysteem te realiseren en om de waterkwaliteit te verbeteren.

 

Plannen

In het waterplan van de gemeente wordt onderscheid gemaakt tussen de korte en de langere termijn. Op korte termijn wordt de waterkwaliteit vooral bekeken als ‘cultuurgoed’. Het accent ligt dan op de cultuurhistorische waarde en de stedelijke identiteit. Op de langere termijn (2015) wordt het accent verlegd naar de ‘beleving’. Dan wordt vooral aandacht besteed aan ruimtelijke kwaliteit en leefbaarheid. In het waterplan is tevens de aanleg van natuurvriendelijke oevers opgenomen. Eén van de projecten uit het duurzaamheidsplan 3D is de herstructurering van het watersysteem; onder meer in de wijk Buitenhof. Het doel van dit project is om een duurzaam en gezond watersysteem te creëren, dat voldoet aan de gestelde eisen.

 

Op dit moment wordt in de wijk Tanthof een proefproject uitgevoerd. Daarin staat het vasthouden van het water in de wijk (onder meer door het creëren van extra waterberging). Het is de bedoeling om dit proefproject later ook in de wijk Buitenhof te starten. Op welke termijn dit precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk. Dat hangt af van het verloop van de proef in Tanthof.

 

Aanbevelingen/kansen:

·         Het afkoppelen van regenwater en het koppelen van grotere parkeerplaatsen aan het riool (in plaats van op het oppervlaktewater); omdat het water dat van deze parkeerplaatsen afstroomt vaak van slechte kwaliteit is;

·         Aandacht voor communicatie en gedrag; bijvoorbeeld t.a.v. autowassen op straat.

 

4.4 Wegen

Huidige situatie

1Het kwaliteitspeil van de wegen is afhankelijk van een aantal factoren: verkeersdrukte, samenstelling van de ondergrond en de onderhoudsfrequentie. De gemeente inspecteert periodiek de gemeentelijke wegen. Aan de hand daarvan maken we een onderhoudsplan. Daaronder vallen reconstructie, herbestrating en asfaltering. Klein onderhoud wordt veelal door eigen personeel uitgevoerd. Grotere werken en reconstructies besteedt de gemeente uit aan derden. Bij grotere werken wordt ook nagegaan of er verbeteringen nodig zijn aan rioleringen en kabels onder de grond. Dat kan dan meteen worden aangepakt. Indien noodzakelijk wordt ook de onderhoudstoestand van het groen in de openbare ruimte meegenomen.

 

Plannen

De gemeentelijke servicedienst staat voor snelle hulp aan inwoners en bedrijven. Deze wordt verbeterd, zodat bewoners en ondernemers alle zaken kunnen melden die de openbare ruimte betreffen; beplantingen, zwerfvuil, illegaal dumpen vuil, defecten aan bestrating, vervuilde of onveilige speelplaatsen, scheve paaltjes, defecte lantarenpalen, defecte riolering, verstopte straatkolken, vernielingen aan verkeersborden en bushokjes, graffiti, geluidsoverlast werkzaamheden, parkeren, informatie over omleidingen. Meldingen kunnen, zoals dat nu ook al het geval is,  telefonisch worden gedaan en dan ook via internet. De servicedienst heeft hiervoor wagens in gebruik die bemand zijn met allround vaklui. Het streven is om de klachten binnen 48 uur te verhelpen.

 

Wat gebeurt er in uw wijk in 2001 - 2004 vakteam civiel

Buitenhof    wijk  25

Wat

Wanneer

·    Beethovenlaan

asfaltering

2001

·    Buitenhofdreef

asfaltering

2001

·    Chardonpad

herstraten

2002

·    Componistenpad

fietspad

2002

·    De Gaullelaan

herstraten

2002.

·    De Nobelpad

trottoirs

2001

·    Eisenhowerlaan

wijkreparaties

2004

·    Kerkpolderpad

 

2002

·    Mahlerstraat

 

2002

·    M. Nijhofflaan

asfalteringen

2001.

·    Mozartlaan

baggeren weteringen

2001

·    Componistenpad

baggeren weteringen

2001

·    Pijperring

ged. Herstraten

2002

·    Reinier de Graafweg

baggeren weteringen

2001

·    Reinier de Graafweg

asfalteringen

2003

·    Rooseveltlaan

herstraten

2003

·    Smetanapad

fietspad

2001

·    v.d. Slootsingel

 

2001

·    C. Franckstraat

herstraten parkeerplaats

2001

· 

 

 

 

 

4.5 Riolen      

 

Huidige situatie

Bij het dagelijks onderhoud van de riolen behoort het periodiek reinigen van de riolering (schoon- en vuilwater) en drainvoorzieningen. Ook straat- en trottoirkolken worden periodiek gereinigd. Groot rioolonderhoud gebeurt bij het vernieuwen van het stelsel. De gemeente past bij rioolvernieuwing of -herstel bij voorkeur een systeem toe dat de inwoners van Delft geen extra overlast bezorgt. Dit kan via een vernieuwing in open ontgraving of het bekleden van de rioolbuis aan de binnenzijde.

 

Plannen

Vanwege de wet is Delft gestart met het terugdringen van het aantal overstorten van het vuilwaterriool naar het oppervlaktewater. Dit betekent dat schoon regenwater waar mogelijk wordt afgekoppeld van het vuilwaterriool. Het aantal riooloverstorten wordt teruggebracht. Elders wordt de vuilafvoer van de wegen naar het vuilwaterriool gebracht, omdat de wegen te vervuilend zijn voor het oppervlaktewater.

 

 

4.6 Water, bruggen en oevervoorzieningen

Delft wordt gekenmerkt door vele watergangen en bruggen. Het onderhoud van de bruggen, watergangen en oevervoorzieningen wordt verzorgd door de afdeling Riolering.

 

- Dagelijks/groot onderhoud bruggen en oevervoorzieningen

Voor het onderhouden van de bruggen en oevervoorzieningen maken we onderscheid tussen het dagelijks onderhoud (het in stand houden van de voorziening) en groot onderhoud (het vernieuwen van het object). Dit laatste betekent vaak overlast voor de burger.

 

- Onderzoeken waterkwaliteit

De waterkwaliteit wordt door het Hoogheemraadschap van Delfland bewaakt. Burgers die vragen hebben, kunnen daar terecht. Het inlaten van water wordt echter door de afdeling Riolering geregeld.

 

- Baggerwerken

Het baggeren van bijna alle watergangen binnen de bebouwde kom van de gemeente Delft wordt  door de afdeling Riolering gedaan. De watergangen waarvoor de gemeente geen onderhoud verzorgt  zijn: Delftse Schie (dat doet de Provincie Zuid-Holland) Pijnackersevaart (dat doet het Hoogheemraadschap van Delfland) en alle watergangen binnen het TU gebied (daar zorgt de TU voor).

 

 

 

 

 

 

4.7 Speelvoorzieningen

 

De meningen uit de wijk  

·         “De kinderen zien genoeg mogelijkheden in de wijk. Er is veel groen, er zijn trapveldjes, een basketbalplek en zo meer., maar er is niemand die iets organiseert. Het zou leuk zijn als dat wel gebeurde.”

·         “Bij de trapveldjes en het basketbalveld wordt opgemerkt, dat er wel eens moeilijkheden zijn met omwonenden. Maar als “wij iets minder asociaal voetballen” valt dat ook wel mee.”

 

Huidige situatie

Buitenhof telt zo’n 30 speelplekken (excl. trapvelden). Elke speelplek is ingericht voor kinderen van een bepaalde leeftijdsgroep. Zo hebben kinderen van alle leeftijden in de wijk een speelmogelijkheid. De speelplekken en speeltoestellen moeten altijd veilig zijn. Daarom worden er periodiek controles uitgevoerd; ’s zomers elke maand en ’s winters eens in de drie maanden. Gebreken worden zo spoedig mogelijk gerepareerd. Mocht dat ter plekke niet mogelijk zijn, dan worden de toestellen deels of geheel verwijderd om te worden gerepareerd of vervangen. De gemeente stelt het op prijs als bewoners een oogje in het zeil houden bij de speeltoestellen. Als bewoners zien dat een toestel kapot is of voor een gevaarlijke situatie zorgt, kan contact worden opgenomen met de Servicedienst of publieksbalie van de gemeente Delft.

Ook enkele schoolpleinen zijn ook buiten schooltijd toegankelijk en dus bruikbaar als speelplek. In Buitenhof geldt dat voor de pleinen van de 5 mei Daltonschool en de Titus Brandsmaschool beide aan de van Rijslaan.

 

Plannen

In 1999 is met de uitvoering van het speelplekkenplan in Buitenhof begonnen. Doel van het plan is ervoor te zorgen dat binnen 3 jaar alle speelplekken voldoen aan de nieuwe, strengere veiligheidseisen. Zo wordt er onder toestellen van een bepaalde hoogte een zachte ondergrond aangebracht, bijvoorbeeld van rubbertegels. Ook komen toestellen niet te dicht naast elkaar te staan. Een aantal plekken voldoet al aan deze normen. Veel plaatsen echter nog niet. Bij de aanpak wordt verder gegaan dan alleen veiliger maken. De plekken moeten ook beter over de wijken worden verdeeld en waar nodig meer voldoen aan de wensen van de wijkbewoners.  In dit plan worden de trapvelden mede betrokken.

Aan de Burgemeestersrand en de Beethovenlaan is inmiddels nieuwbouw gepleegd en de twee speelplaatsen aan de Pijperring zijn reeds gerenoveerd in samenwerking met bewoners. Voor de overige speelplaatsen in Buitenhof wordt in 2000 een werkplan in overleg met  bewoners gemaakt. In het begin van 2001 wordt een aanvang gemaakt met de uitvoer.

 


5.         Verkeer en verkeersveiligheid

 

In dit hoofdstuk wordt het verkeer en de verkeersveiligheid in Buitenhof besproken.

 

De meningen uit de wijk

·       Verkeerssituaties rondom scholen zijn onveilig of worden vaak als onveilig ervaren. Dit gevoel van onveiligheid wordt zowel door de inrichting van de schoolomgeving veroorzaakt als door het gedrag van de gebruikers. Bij de aanpak van dergelijke problemen kijkt de  gemeente dan ook naar beide oorzaken. Er heeft overleg plaats tussen de school en de gemeente. Met de invoering van de 30 km-gebieden is de inrichting van schoolomgevingen een van de locaties waar maatregelen kunnen worden getroffen. Daarnaast is ook een aanpassing van gedrag van de gebruikers noodzakelijk. Anders hebben de maatregelen geen effect.”

·         “Volgens de kinderen is de wijk wel veilig. Er worden enkele knelpunten naar voren gebracht. Bij het BP-station aan de Buitenhofdreef is sprake van een gevaarlijke situatie, sinds de ingang van het station vanaf de dreef weer open is. Daar wordt hard gereden en slecht opgelet (door de automobilisten). Op weg naar school (rond de Juniusstraat) is het soms gevaarlijk druk, niet zozeer door auto’s, maar door grote groepen fietsers. Bovendien gaan niet alle scholen gelijk open; het komt geregeld voor, dat je op weg naar je eigen school door een grote groep leerlingen van een andere school moet, die niet uit de weg (willen) gaan. De weg naar school wordt niet onveilig genoemd. Wel onveilig noemen de kinderen het fietspad naar het zwembad Kerkpolder, eng en donker. Op fietspaden hangen op veel plekken takken laag over de weg, het Componistenpad wordt met name genoemd.”

 

·         “Bij bewonersavonden over de invoering van 30 km-zonering worden veel vragen gesteld over versmallen van de straat, invoeren van éénrichtingsverkeer en aanleg van parkeerplaatsen.  Ook is opgemerkt dat de doorgankelijkheid bij A&P voor de vrachtwagens te smal is en daardoor onveilig met tegenliggers.”

 

·         “Verzoek om voetgangersoversteekplaatsen op ondermeer de Buitenhofdreef/Vrijheidslaan en  Reinier de Graafweg”

 

5.1 Huidige situatie

In het Verkeers- en Vervoerplan van de gemeente staat de hoofdwegenstructuur voor het autoverkeer in Delft beschreven. Voor Buitenhof behoren de Westlandseweg, Reinier de Graafweg, de  Martinus Nijhofflaan, de Kruithuisweg en de Buitenhofdreef tot deze hoofdwegenstructuur. Ook zijn er in Buitenhof diverse hoofdfietsroutes*) en routes voor het openbaar vervoer *). Alle overige wegen in Buitenhof liggen in verblijfsgebieden. Op deze wegen is de verkeersfunctie ondergeschikt aan de verblijfsfuncties in het gebied.

 

De wijk Buitenhof is vergeleken met de overige wijken van Delft een van de veiligere wijken van Delft. Verspreid over de wijk hebben de afgelopen jaren diverse ongevallen plaatsgevonden. Het merendeel van deze ongevallen is gebeurd op de wegen van de hoofdwegenstructuur, zoals de Buitenhofdreef en de Martinus Nijhofflaan. Daarnaast valt de Griegstraat op als locatie waar de afgelopen jaren meerdere ongevallen zijn gebeurd.

 

De ongevallen in de wijk Buitenhof zijn met name ongevallen met materiële schade. Een klein gedeelte van de ongevallen zijn letselongevallen. De letselongevallen vinden in de meeste gevallen plaats op de routes van de hoofdwegenstructuur.

 

5.2 De plannen

Invoering 30 km-gebieden

 

Achtergrond

Ter verbetering van de verkeersveiligheid in de woon- en verblijfsgebieden van Delft worden de komende jaren 30 km-gebieden ingevoerd. Deze maatregel is onderdeel van het landelijk beleid om woongebieden verkeersveiliger te maken. Elke gemeente is verplicht om voor 31 december 2001 minimaal 50% van de in te richten gebieden te hebben voltooid. Om aan deze verplichting te kunnen voldoen, is een uitvoeringsplanning opgesteld. De ongevalsgegevens hebben daarbij gediend als uitgangspunt.

 

Uitwerking

In een 30 km-gebied staat het verblijven centraal en is het ‘snelverkeer’ te gast. Om de verblijfsfunctie te benadrukken, moet het gebied zo worden ingericht dat dit het gewenste gedrag oplevert of afdwingt.

Bij de ingang van zo’n gebied wordt met verkeersborden aangegeven dat er een maximum snelheid van 30 kilometer per uur geldt. Er worden ook fysieke maatregelen getroffen. In het gebied zelf worden op diverse plaatsen snelheidsremmende voorzieningen aangebracht. Daarvoor zijn door het Rijk richtlijnen opgesteld.

Per buurt in Buitenhof is inmiddels geďnventariseerd welke snelheidsremmende maatregelen er aanwezig zijn en waar zich knelpunten bevinden. Deze zijn achterhaald uit de ongevalgegevens, brieven en/of klachten van bewoners, informatie van de politie etc. Op basis van al die gegevens en de richtlijnen zijn inrichtingsplannen per buurt gemaakt. Over deze plannen is gesproken met buurtbewoners, zodat een compleet beeld ontstond van de wensen en klachten. Op basis van het bovenstaande, zijn inrichtingsplannen gemaakt.

 

Uitvoering

De inrichtingsplannen voor de gehele Buitenhof zijn inmiddels in concept gereed. Op een aantal plaatsen zijn de werkzaamheden op straat inmiddels gestart. Naar verwachting wordt het project voor de invoering van de 30 km-gebieden in Buitenhof half 2001 afgerond. 

 

Verbinding Den Hoorn/Westland

De herstructurering op het terrein van het Reinier de Graafziekenhuis heeft ook gevolgen voor de wegenstructuur in die woonomgeving. De gemeenteraad van Delft heeft al eerder besloten dat op de Reinier de Graafweg een tramverbinding wordt aangelegd. Bovendien zal op de wat langere termijn deze weg worden doorgetrokken naar Den Hoorn.

 

Fietsactieplan

In november 1999 is het Delftse Fietsactieplan door de gemeenteraad vastgesteld. In dit plan is een groot aantal maatregelen opgenomen ter verbetering van de kwaliteit op fietsroutes en de omvang en kwaliteit van de fietsstallingen in Delft. Voor de uitvoering van deze maatregelen is een plan opgesteld.

 

In 2000 wordt het project ‘Routegewijze maatregelen’ uitgevoerd. Dit betekent dat op plaatsen waar een veel gebruikte fietsroute samenvalt met een drukke autoroute (en een vrijliggend fietspad niet mogelijk is), fietsstroken worden uitgevoerd in rood asfalt.De plannen:

Invoering 30 km-gebieden

Ter verbetering van de verkeersveiligheid in de woon- en verblijfsgebieden van Delft worden de komende jaren 30 km-gebieden ingevoerd. Dit is landelijk beleid: iedere gemeente is verplicht om 30 km-gebieden in te voeren.

 

In een 30 km-gebied staat het verblijven centraal, waarbij duidelijk moet zijn dat het verkeer te gast is. Om dit te benadrukken wordt de inrichting van de straten afgestemd op het gewenste verkeersgedrag. Bij de ingang van een 30 km-gebied wordt met een verkeersbord aangegeven dat in het gebied een maximum snelheid van 30 km/u geldt. In het gebied zelf worden op diverse plaatsen snelheidsremmende maatregelen aangebracht.

De gemeente maakt per gebied een inrichtingsplan. Zij bekijkt wat er al is aan snelheidsremmende maatregelen en wat de knelpunten zijn. Op basis hiervan en van de landelijke richtlijnen wordt het inrichtingsplan gemaakt. Over deze plannen vindt overleg plaats met bewoners.

 

Voor de uitvoering van maatregelen is een planning opgesteld. Een deel van de werkzaamheden voor 30 km-gebieden vindt plaats in aansluiting op onderhoudswerkzaamheden. Op basis van de onderhoudsplanning in nu bekend waar de 30 km-maatregelen dit jaar worden uitgevoerd. In die gebieden waar de komende jaren geen onderhoud is gepland, wordt de invoering van de 30 km-gebieden als los project opgepakt. Wanneer dat precies gaat gebeuren is in het najaar bekend.

 

Fietsactieplan

In november 1999 heeft de gemeenteraad het Fietsactieplan vastgesteld. In dit plan is een groot aantal maatregelen opgenomen die de kwaliteit van fietsroutes en de omvang en kwaliteit van de stallingsvoorzieningen moeten verbeteren. Voorbeelden van maatregelen zijn het scheiden van autowegen en fietspaden of het uitvoeren van een fietsstrook in rood asfalt.

 

Het verbeteren van de omvang en kwaliteit van stallingsvoorzieningen wordt gedaan op basis van verzoeken vanuit de buurt. Indien in een bepaald gebied sprake is van een stallingsprobleem kan men dit bij de gemeente kenbaar maken. De gemeente beoordeelt het verzoek. Men komt in aanmerking als er geen stallingsruimte op eigen terrein is, als er voldoende draagvlak voor de maatregel in de buurt is en als een geschikte locatie voor een stalling gevonden kan worden. Op het moment dat aan een verzoek voldaan kan worden, wordt dit uitgewerkt en ingepland.

 

 


6. Afvalinzameling, milieugedrag en duurzaamheid

 

In dit hoofdstuk worden de plannen uiteengezet ten aanzien van afvalinzameling, milieugedrag en duurzaamheid.

 

6.1 Milieuvisie op Buitenhof

Milieuaspecten worden bij de verschillende plannen nadrukkelijk als aandachtspunt meegenomen.  Een wijk met een gedifferentieerde groenstructuur met verschillende gebruiksfuncties en beheersvormen, een verbetering van de waterkwaliteit tot ‘belevingsgoed’ en een schone wijk zonder afval op straat.

 

6.2 De meningen uit de wijk

·         “De kinderen vinden hun wijk eigenlijk wel netjes. Opvallend is, dat ze aangeven dat de ondergrondse vuilcontainers ook een probleem veroorzaken: wat er niet in kan, gooien de mensen ernaast en dan wordt het al snel een rotzooi. Hierdoor geďnspireerd merkt een aantal jongeren op, dat de ‘pluisbomen’ die in de wijk staan ook een heleboel ergernis veroorzaken. De jongens uit de Pijperring geven aan, dat ze graag gaan vissen, maar dat de sloten nooit worden schoongemaakt (o.a. sloot aan de Reinier de Graafweg), en dat het tijd wordt dat de gemeente ze eens uitbaggert. Verder zijn er klachten over motorrijders (> 200 km p/u ter hoogte van kruispunt A4 met de Kruithuisweg).”

 

·         “De ondergrondse afvalcontainers worden ongelijk verdeeld. Daardoor wordt op plaatsen waar ze nog niet zijn, meer grof vuil geplaatst.”

 

·         “In de flats horen ook containers of ze moeten buiten ondergronds worden geplaatst.”

 

6.3 Afval

 

Huidige situatie

Vuilcontainers zijn in alle buurten aanleiding tot ergernissen voor bewoners. Ze zitten te vol, onder meer omdat mensen voor wie de containers niet bedoeld zijn er hun rommel in dumpen. Zo liggen de containers aan de toegangswegen tot Buitenhof op een aantrekkelijke route voor automobilisten van buiten de wijk om hun afval te storten. Hier ligt een rol voor de reinigingsinspectie om mensen aan te spreken op hun gedrag. Gedragsregels over het gebruik van de afvalcontainers kunnen volgens de bewoners niet vaak genoeg worden uitgedragen. Ondergrondse containers blijken een groot deel van de problemen op te lossen. Ze kunnen niet in brand gestoken worden en de aanblik is een stuk netter.

 

Plannen

De afgelopen jaren is in de wijk een aantal ondergrondse containers aangelegd.

In 2004 zal heel Delft zijn voorzien van ondergrondse afvalcontainers. Binnenkort wordt de menskracht op dit project uitgebreid met als doel de ondergrondse containers versneld aan te brengen. In Buitenhof wordt begin 2001 gestart met het planmatig aanbrengen van ondergrondse containers. Voor die tijd kunnen op sommige locaties bij wegwerkzaamheden ondergrondse containers geplaatst worden, omdat de weg dan toch open ligt.

 

Op dit moment wordt een plan gemaakt voor het verbeteren van het informatiepunt van de huidige Retourette in Tanthof. Vanaf 2001 gaat de aandacht uit naar het realiseren van meer Retourettes in Delft. Enthousiasme van bewoners en detaillisten in de wijk is een belangrijke voorwaarde om dit in bijvoorbeeld Buitenhof te kunnen realiseren. Gekoppeld aan de Retourette wordt een spreekuur over onder andere afvalinzameling gehouden. Dit kan op verzoek van bewoners ook in de wijk Buitenhof gestalte krijgen.

 

 

 

6.4 Bodem

Huidige situatie

De wijk Buitenhof valt conform de bodemkwaliteitskaart binnen zone G1. Dit houdt in dat gemiddeld gezien in de eerste halve meter van de bodem (de bovengrond) geen verhoogde concentraties zware metalen en PAK worden gemeten die boven de streefwaarde uitkomen. Ten aanzien van deze stoffen is er dus sprake van ‘schone grond’.  Er zijn op dit gebied geen plannen.

 

6.5 Externe veiligheid

Huidige situatie

Bij externe veiligheid gaat het om het beheersen van de veiligheid van personen in de omgeving van activiteiten met gevaarlijke stoffen. Deze activiteiten kunnen betrekking hebben op transport van gevaarlijke stoffen over het spoor en de weg en op werkzaamheden met gevaarlijke stoffen bij een bedrijf. In Delft zijn de Kruithuisweg, de A4 en de A13 aangewezen als wegen waarover gevaarlijke stoffen mogen worden vervoerd. In Buitenhof bevindt zich een LPG tankstation aan de Buitenhofdreef.

 

Plannen

De gemeente heeft de Kruithuisweg, de A4 en de A13 als wegen aangewezen waarover  gevaarlijke stoffen vervoerd mogen worden. Bestemmingsverkeer voor een specifiek bedrijf kan een ontheffing krijgen om gevaarlijke stoffen over andere wegen te vervoeren. Bij de toepassing van verkeersremmende maatregelen en/of bij wegwerkzaamheden, dient rekening te worden gehouden met het transport van gevaarlijke stoffen.

 

Aanbevelingen/kansen:

Doorgaand verkeer richting Den Hoorn bij voorkeur buiten de wijk om (niet over Buitenhof­dreef). Bij voorkeur verplaatsen van het LPG-station.

 

6.6 Bedrijven

Huidige situatie

Er is relatief weinig bedrijvigheid in Buitenhof. De volgende bedrijven bevinden zich in de wijk: sporthal Buitenhof (waar soms evenementen worden gehouden), moskee, LPG-tankstation, ziekenhuis (geluidsklachten door de koeling), winkelcentra Griegstraat en Vrijheidslaan (laden en lossen niet echt ideaal). Voorts bevinden er zich twee bejaardencentra. Dit zijn in de ogen van de burgers weliswaar geen bedrijven, maar er zijn wel klachten met betrekking tot laden en lossen voor 07:00 uur.

 

Plannen:

Ontwikkelingen met betrekking tot het ziekenhuisterrein: de komende 10 jaar komen de ver­schillende gebouwen/onderdelen in één gebouw terecht. Het ziekenhuis moet nog maatregelen nemen om de geluidbelasting door koeling terug te dringen.

 

Aanbevelingen/kansen:

Bij voorkeur verplaatsen van het LPG-station vanwege veiligheidsoverwegingen (zie Externe veiligheid).

 

6.7 Geluid/lucht

Huidige situatie

Woningen nabij de Provinciale weg, Kruithuisweg en A4 ondervinden in meer of mindere mate geluidoverlast. Met uitzondering van de Provinciale weg, Kruithuisweg, Buitenhofdreef (deels), M. Nijhofflaan en Westlandseweg/Hoornseweg, kennen alle wegen in de Buitenhof een 30-km-regime. Ten aanzien van de luchtkwaliteit als gevolg van het wegverkeer zijn er geen knelpunten. Wel is er sprake van stankoverlast vanwege het parkeerterrein van het ziekenhuis.

 
Plannen

Geluid en lucht / Martinus Nijhofflaan

De Provinciale weg wordt mogelijk als gevolg van de instelling van 30 km-zones zwaarder belast, waardoor mogelijk meer klachten kunnen ontstaan. Het ziekenhuis moet maatregelen nemen om de geluidsisolatie te verbeteren.

 

Aanbevelingen/kansen:

Verbeter de handhaving door of met politie (o.a. ten aanzien van overlast motorrijders op de A4). Hanteer in het  nieuwe geluidsbeleid (MIG) een hoge ambitiewaarde voor de wijk. Met betrekking tot de stankoverlast bij het ziekenhuis kan de aanleg van groen rondom het parkeerterrein een oplossing bieden. Ontwikkel een monitor zodat de Europese Reductie doelstellingen niet worden overschreden.

 

 


 

7.         Bedrijvigheid, werkgelegenheid, economische ontwikkelingen

 

In dit hoofdstuk wordt aangegeven welke voornemens de gemeente heeft ten aanzien van bedrijvigheid, werkgelegenheid  en economische ontwikkeling in Buitenhof.

 

7.1 wijkeconomie

·       Per 1 oktober 1999 waren er in de wijk 176 bedrijven en instellingen gevestigd (totaal voor Delft is 3.084). Hier werken 3.250 personen, waarvan 1.027 mannen en 2.223 vrouwen.

·       De verwachting is dat de werkgelegenheid in 2000 wat zal toenemen door de oplevering van 3 kantoorgebouwtjes van elk ca. 900 m˛ (totaal 2.880 m˛)  aan de Kruithuisweg aan de westkant van Delft. Hier komen ongeveer 90 mensen te werken.

·       In de ontwikkelingsvisie Delft 2025 staat dat kleinschalige kantoren op de ruggengraat van de wijken mogelijk is. De ruggengraat van Buitenhof is de Buitenhofdreef en een stuk van de Martinus Nijhofflaan. Hier kunnen zich nieuwe kleinschalige (50 tot 500 m˛) kantoren en bedrijven vestigen; wanneer de fysieke en stedenbouwkundige randvoorwaarden dit toelaten. Bij voorkeur in een mengvorm met andere functies (winkels, wonen, horeca).

 

7.2 Detailhandel

Algemeen

Het gemeentelijk beleid ten aanzien van buurtwinkelvoorzieningen staat in de nota Structuurvisie voor Detailhandel 1997-2007. De verwachting is dat het economisch rendabel functioneren van de buurtwinkelstrips onder druk komt door teruglopende gezinsgrootte, woningbezetting en veranderend consumentengedrag. Initiatieven van winkeliersverenigingen met een bereidheid om zelf te investeren worden in principe door de gemeente ondersteund. Het draagvlak voor de winkelvoorzieningen in Buitenhof is 14.639 (2000) en stijgt licht (in 1999; 14.212 inwoners). De buurtwinkelvoorzieningen in Buitenhof hebben een redelijk goed toekomstperspectief. Leegstand dient snel te worden ingevuld en de kwaliteit van de winkels, de samenstelling van het aanbod en de uitstraling moeten eigentijds zijn en blijven. Voorts geldt in het algemeen dat rekening moet worden gehouden met de geluidsproductie als gevolg van de laad- en lostijden. Laad- en losactiviteiten dienen plaats te vinden tussen 07:00 uur en 19:00 uur.

 

Verdiplein

Het buurtwinkelcentrum heeft een omvang van 1.100 m˛ en bestaat uit 8 zaken: 1 supermarkt  van bijna 700 m˛, een kapper, slijter, bakker, drogist, fotozaak, slager en bloemenzaak. De bereikbaar is goed,  maar er zijn te weinig parkeerplaatsen.

Het buurtwinkelcentrum is op initiatief van de ondernemers en eigenaren een jaar of 10 geleden opgeknapt. Getracht is om het winkelcentrum meer uitstraling te geven. De huidige omvang en samenstelling biedt voor de ondernemers en de consument een redelijk toekomstperspectief. Wat ontbreekt is een eigentijdse uitstraling. Aandachtspunt is de toegankelijkheid en het aantal parkeerplaatsen.   

 

Vrijheidslaan

Het buurtwinkelcentrum heeft een omvang van 950 m˛ en bestaat uit 10 zaken. Er is een supermarkt van 370 m˛, een café, een chinees, een bloemenzaak, videowinkel, kapper, snackbar, slagerij, groentewinkel en een slager.

De supermarkt is  vernieuwd en betekent een welkome impuls voor het centrum. De bereikbaarheid en de parkeergelegenheid zijn voldoende voor het centrum.

Het huidige centrum heeft voor het zuidelijk deel van de wijk een buurtverzorgende functie met een redelijk toekomstperspectief. Leegstand kan hier evenwel snel tot verpaupering leiden. Ook niet-detailhandel zoals ambachtelijke of consumentgerichte zakelijke dienstverlening biedt perspectieven.Programma van maatregelen
8.         Samenwerken aan leefbaarheid

 

In dit hoofdstuk wordt uiteen gezet hoe de gemeente Delft de acties en het wijkplan Buitenhof wil uitvoeren en hoe zij de bewoners en ondernemers in Buitenhof hierbij wil betrekken.

 

·         “wij kennen de wijkcoördinator en de wijkagent niet. We weten ook niet wat het buurtwerk doet.”

 

8.1 Huidige situatie

Professionals in diverse overleggen ondernemen acties om de leefbaarheid in Buitenhof te ondersteunen. Vanuit het wijkcoördinatieteam bijvoorbeeld houden professionals van politie, welzijnsinstellingen, woningcorporaties en gemeente de leefbaarheid van Buitenhof in de gaten. Zij houden elkaar op de hoogte van de zaken die er spelen en maken plannen om problemen aan te pakken. Ook in andere overleggen worden aspecten van leefbaarheid bewaakt.

Met groepen buurtbewoners (Verenigingen van Eigenaren, huurcommissies, ed.) voert de gemeente regelmatig gesprekken over de conditie van de bestrating, beplanting en afvalinzameling in de buurt.

 

8.2 De plannen

Netwerken

Wijkgericht werken staat en valt met een goede samenwerking tussen wijkbewoners, ondernemers, en professionals. In Buitenhof functioneren reeds een aantal netwerken en overleggen van diverse groepen.[2](bewonerscommissies, bestuur buurthuis, winkeliersvereniging, migranten vereniging, schoolbestuur....). Gemeente Delft, de woningcorporaties en anderen gaan bij het maken van nieuwe plannen nog nauwer aansluiten bij het wijknetwerk.

 

Wijkcoördinatie

Het vakteam Wijkzaken van de gemeente Delft is uitgebreid, zodat voor alle wijken nu een wijkcoördinator beschikbaar is. Bovendien gaat wijkzaken de samenwerking en afstemming verbeteren tussen de verschillende instanties die in de wijken actief zijn: gemeentelijke organisaties, het welzijnswerk, de politie, woningcorporaties.

De wijkcoördinator krijgt een belangrijke bindende en regisserende functie in de afstemming van het totale op de wijken gerichte beleid, de coördinatie tussen de verschillende initiatieven en de inbreng van de bewoners. De wijkcoördinator wordt verantwoordelijk voor de afstemming tussen de diverse functies.  Die verantwoordelijkheid betreft ook het afstemmen van de diverse overleggen met bewoners en organisaties rond de in het wijkplan genoemde activiteiten. Dat betekent ook afstemming met de afdelingen van de gemeentelijke organisatie, waardoor de uitvoering en de beleidsvoorbereiding van deze activiteiten plaats vindt.

 

Wijkplatform

Het ‘wijkplatform” zal een belangrijk middel zijn om het wijkplan ten uitvoer te brengen en waar nodig aan te passen. Dit wijkplatform zal bestaan uit bewoners, ondernemers en (wijk)professionals. Deze groep wisselt van samenstelling door deelname vanuit de diverse, soms tijdelijke groepen rond projecten. De groep wordt ondersteund door het wijkopbouwwerk.

 

Informatiepunt:

Om een ‘werkcentrum’ voor dit geheel te hebben, worden in alle wijken infopunten ingericht.

Daarin werken de diverse deelnemers samen. Er wordt een plek gezocht waar al vele mensen komen, zodat de herkenbaarheid snel tot stand komt. Het wijkcentrum is daarvoor een mogelijk onderkomen. Op die plek zullen de wijkcoördinator, de wijkagent en de wijkopzichter zo nu en dan aanwezig zijn. In de buurthuizen zal ook op termijn internetaansluiting gerealiseerd worden.

 

Daarnaast zal iedere wijk de servicepunten van de bibliotheek kennen.  Een digitale verbinding met het gemeentelijk informatiecentrum is daar ook in ontwikkeling.

 

8.3 Samenwerking

Veel plannen komen sterker uit de verf als in samenwerking worden ontwikkeld en uitgevoerd.

In de nabije toekomst zullen in Buitenhof verschillende disciplines aan de volgende projecten samenwerken:

 

·       Rond de flats Lisztstraat/Cesar Franckstraat wordt samengewerkt om de woningen, gemeenschappelijke ruimten en het groen tussen de flats op te knappen. De speelvoorzieningen en jeugd- en jongerenprogrammering worden daarbij betrokken. Het cultuurproject in het kader van het integratiebeleid kan hier ook een rol krijgen.

 

·       De ondergrondse afvalinzameling leidt tot nogal wat meningen bij bewoners. Samenwerking tussen bewonerscommissies, de gemeente en de corporaties is nodig om tot de goede planning en plaatsing etc. te komen.

 

·       In het kader van het integratiebeleid wordt door zowel de gemeente als de corporaties voorzien in toezichthouders en begeleiders en sleutelfiguren. Deze initiatieven kunnen elkaar ondersteunen en versterken.

.

·       Door de jongeren van  de jongerenvoorziening Culture is een plan gemaakt voor herinrichting van de buitenruimte. Daarbij worden nieuwe voorzieningen zoals skate - halfpipe, een verhard basketballveld en een overdekte hangplek aangelegd. Daarvoor is inmiddels door de gemeente een budget beschikbaar gesteld. Uitvoering in 2001

 

8.4 Acties

·       Opzetten wijkplatform

·       Opbouwen en verstevigen wijknetwerk, diverse op specifieke doelen gerichte netwerken.

·       Bekendheid geven aan functie en taken en bereikbaarheid van wijkcoördinator, buurtwerker, wijkagent en consulent sociaal isolement.

·       Informatieverstrekking door middel van buurt- en wijkkranten, de stadskrant en mondelinge en digitale overdracht.

·       inrichten van een laagdrempelige informatie-, ontmoetings- en rapportageplek waar ook het digitale infopunt van de bibliotheek, de wijkcoördinator, de wijkagent de consulent sociaal isolement, de buurtwerker en het jongerenopbouwwerk, het migrantenopbouwwerk etc. bereikbaar is.

·       Samenwerking versterken op onderwerpen waar de deelnemers in dit wijkplan gezamenlijk optrekken (corporaties, gemeente in diverse onderdelen, welzijnswerk, zorg en activering etc.) 


9. Programma van maatregelen

 

Hoofdstuk 2 voorzieningen en activiteiten

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

Buurtcentrum Fledderus uitbreiden (Shanti en KOV verhuizen, Buurthuis de Buitenhaven kan op den duur sluiten)

 

2001 - 2003

Welzijn

Ruimtelijke Ordening

Buurthuis Fledderus

gemeente Delft

onderzoeken uitbreiden/verplaatsen Balspel - Speelbal

Eraflats - Gillis

20001

Welzijn,  Ingenieursbureau Wijkzaken

Jos 98

Delftwonen

DUWO

Wijkzaken

Sociaal isolement tegengaan, werkgelegenheid bevorderen, armoede tegengaan

 

 

2001 en volgende

Werkplan

Beleid en Projecten

 

St Ouderwerk

Mirganten-opbouwwerk,

wooncentra Vijverhof, Buitenweije

gemeente Delft

integratieprogramma allochtonen

(o.a.kunstproject, woonconcentratie, participatie, taal en werk)

 

2000 en volgende

programmateam integratiebeleid

corporaties, st.vluchtelingenwerk,

zelforganisaties, migrantenopbouwwerk

gemeente Delft

Bibliotheekservicepunten inrichten

 

2001 - 2003

Cultuur

Bibliotheek

gemeente Delft

kinderopvang uitbreiden

 

1999 - 2003

Welzijn

 

gemeente Delft

Jongerencentrum the Culture buitenruimte uitbreiden

Mozartlaan 670

2000 - 2001

Welzijn

St. Hey

 

jongeren

Buitenschoolse opvang uitbreiden

 

2000 - 2003

Welzijn

 

gemeente Delft

Vensterschool invoeren

alle basisscholen en kinderopvang in de wijk

1999 - 2003

Onderwijs en Welzijn

kinderen,ouders,scho-len en kinderopvang

gemeente Delft

Sport on the Streets

diverse locaties in de wijk

zomerperiodes

Welzijn

JOS 98

MZGZ

Hangout

gemeente Delft

Onderzoek naar onveilige plaatsen

Gillis

2001

Welzijn (veiligheid)

Politie Haaglanden

Wijkopbouwwerk

bewoners

Scholen Juniuskwartier, herstructurering

Junius

2001 - 2004

Onderwijs

 

Gemeente Delft

sporthal Buitenhof, onderzoek naar haalbaarheid ver/nieuwbouw

 

2001 - 2004

Grond

Ruimtelijke Ordening

 

Gemeente Delft

scholen, aanpak

noordrand Brahmslaan

2001 - 2004

Onderwijs

Ruimtelijke Ordening

 

Gemeente Delft

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

project keurmerk veilig wonen

Eraflats

 

gemeente Delft,

woningcorporaties, politie Haaglanden

gemeente Delft

Hoofdstuk 3 Wonen

 

 

 

 

 

Sterflats opplussen voor bewoners 55 jaar en ouder

Diepenbrockstraat

2001 - 2001

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

Vidomes

Vidomes

verkoop huurwoningen

Gillis

Oorlogsheldenbuurt

Verzetsheldenbuurt

continu proces

 

Delftwonen

Vestia

 

Groot onderhoud

Gillis

2001 - 2006

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

Delftwonen

Delftwonen

Groot onderhoud

Eraflats (C. Franckstraat en Lisztstraat)

2000 - 2002

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

DUWO

DUWO

Verzorgingshuis die Buitenweije, vernieuwing

Chopinlaan

2001 - 2010

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

Delftwonen

Corporatie

verzorgen bewaking woongebouwen

diverse locaties

2001 - 2004

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

Corporaties

 

Hoofdstuk 4 Openbare ruimte

Ecologisch gedifferentieerd beheer groen

 

2001 - 2004

Stadsbeheer

 

gemeente Delft

ecologische zones aanbrengen

 

2001 - 2004

Stadsbeheer

 

gemeente Delft

Groen monitor

 

1999 - 2002

 

KNNV, NJN, IND, IVN, Vogelwacht

particulieren

Bewonerswerkgroepen Groenbeheer Buitenhof instellen

 

2001

Stadsbeheer Wijkzaken

 

gemeente Delft

Trapvelden verbeteren

 

2001 - 2003

Stadsbeheer

 

gemeente Delft

bewoners

speelplaatsen aanpak

 

2000 - 2003

Wijkzaken

Welzijn

 

gemeente Delft

Groenstrook ERA-flats, aanpassingen

 

2001 - 2002

Ingenieursbureau

Wijkzaken

DUWO , JOS 98

bewoners

bestrating verbeteren

Gilliswijk

rondom winkelcentrum Vrijheidslaan - Churchilllaan

Van Rijslaan

Juniusstraat

R de Graafweg

2001 - 2004

Stadsbeheer

 

bewoners

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

verbeteren verlichting

Bartokpad - Zagwijnpad

onderzoek

Mobilteit

 

bewoners

Beheer Groen; invloed vergroten van bewoners

 

2001

Ingenieursbureau en Stadsbeheer

Wijkopbouwwerk

bewoners

verkeersdrempels in matige conditie; onderzoeken en waar noodzakelijk herstellen

diverse locaties in de wijk

2001

Stadsbeheer

 

Bewoners

verwijderen onkruid op trottoirs en rijweg

diverse locaties

2001 - 2003

Stadsbeheer

 

bewoners

voetgangersbrug aanbrengen; onderzoeken

tussen wooncentrum die Buytenweije en Strausspad

2001 - 2004

Ingenieursbureau

Wijkzaken

 

bewoners

Voetgangersbrug ontbreekt; onderzoeken

Buitenhofdreef-Burgemeestersrand/

Wielengahof

2001

Ingenieursbureau

Wijkzaken

 

bewoners

onbruikbare grasvelden door overtollig water; onderzoeken

Achter Koetlaan

2001

Stadsbeheer

 

bewoners

stankoverlast sloot; onderzoeken - baggeren

Achter R. De Graafweg (grenssloot Delft en Den Hoorn)

2000 - 2001

Stadsbeheer

 

bewoners

ingang Woongebouw Vijverhof veiliger maken; onderzoeken

Zagwijnpad

2001

Bouwen, Toiezicht en Ondernemen

Wijkzaken

beheerder woongebouw

bewoners

Hoofdstuk 5 Verkeer en verkeersveiligheid

30 km zonering - uitvoering maatregelen

gehele wijk

2000 - 2001

Mobiliteit

Ingenieursbureau

Wijkzaken

 

Rijksoverheid

fietsenstallingsmogelijkheden uitbreiden

 

1999 - 2003

Mobiliteit

 

bewoners/mobiliteit

doorgankelijkheid slecht voor vrachtwagens

Verdiplein, winkelcentrum, parkeren tegengaan

2000 - 2001

Mobiliteit

 

bewoner

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

tweedehands autoverkoop; handhaving wet&regelgeving

diverse locaties

continu

Politie Haaglanden

 

bewoners

verkeersonveiligheid; onderzoeken

diverse locaties:

n     Sterflats/Diepenbrockstraat

n     scholen Brahmslaan nr 4

n     scholen Van Rijslaan

n     Verdiplein-Griegstraat-Brahmslaan

n     Zagwijnpad-Buitenhofdreef

n     Montgomerylaan/Buitenhofdreef

n     Juniusstraat (eenrichtingsverkeer?)

n     Chopinlaan/Beethovenlaan/Mozartlaan

2001

Mobiliteit

 

bewoners

afsnijden bochten; indien nodig en mogelijk aanpassen

R de Graafweg/Thomeestraat

2001

Mobiliteit

 

bewoners

langdurig foutgeparkeerde aanhangenwagens aanpakken cq.

handhaven wet- en regelgeving

diverse locaties in de wijk

facultatief

Toezicht Openbare Ruimte

Politie Haaglanden

bewoners

korte uitvoegstrook; onderzoeken

Buitenhofdreef/Van der Slootsingel

 

Mobiliteit

 

bewoners

halte lijn 1 te ver weg van winkelcentrum: onderzoeken

V.d Slootsingel

 

Mobiliteit

 

bewoners

trottoir ontbreekt; onderzoeken

tussen Haydnlaan en Chopinlaan

 

Mobiliteit

 

bewoners

maatregelen in het kader van 30 km zonering om hardrijden in de wijk tegen te gaan

 

n     Foulkeslaan - Montgomerylaan

n     Brahmslaan

n     Van der Slootsingel

n     Reinier de Graafweg

n     Grabijnhof

-

Mobiliteit

Ingenieursbureau

Wijkzaken

Stadsbeheer

 

bewoners

Reinier de Graafweg doortrekken

 

2002 - 2005

Mobiliteit

 

Gemeente Delft

OV-lijn naar Den Hoorn aanbrengen

 

 

Mobiliteit

 

Gemeente Delft

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

kruispunt Westlandse weg/Buitenhofdreef, herstructurering

 

2001 - 2004

Mobiliteit

 

Gemeente Delft

Bewoners

Provinciale Weg/Martinus Nijhoflaan, aanbrengen verbinding

 

2001 - 2005

Wijk&Stad

 

Gemeente Delft

Bewoners

te weinig parkeerruimte

diverse locaties

onderzoeken

Wijk&Stad/Mobiliteit

 

Bewoners

Hoofdstuk 6 Milieu

Natuur vriendelijke oevers aanbrengen

 

2001 - 2004

Stadsbeheer

Ingenieursbureau

Milieu

Waterplan

Gemeente Delft

Regenwater opvangen in riool

parkeerplaatsen

2001 - 2004

Stadsbeheer

Ingenieursbureau

Milieu

Waterplan

Gemeente Delft

LPG-station verplaatsen

Buitenhofdreef - Vrijheidslaan

2001 - 2004

Mobiliteit

Milieu

 

Gemeente Delft

duurzaam bouwen

 

2001 - 2004

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

woningcorporaties

Gemeente Delft

duurzame energie, voorlichting

 

2001 - 2004

milieu

 

Gemeente Delft

hondenpoep aanpak

 

2001

Milieu

Wijkzaken

Stadsbeheer

 

bewoners

gemeente Delft

ondergrondse containers, aanbrengen

diverse locaties Buitenhof

2000 - 2004

Stadsbeheer

Wijkzaken

Ingenieursbureau

 

Gemeente Delft

glascontainers plaatsen

R. de Graafweg

2001 - 2004 onderzoeken

Stadsbeheer

Wijkzaken

Ingenieursbureau

 

bewoners

parkeerveld R. De Graafziekenhuis standoverlast tegengaan

 

2001 - 2004

Bouwen, Toezicht en Ondernemen

Grond

Ruimtelijke Ordening

R de Graafziekenhuis

bewoners

voorlichting aanbieden (grof) vuil

diverse locaties

2001 - 2004

Stadsbeheer

 

bewoners

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

geluidsoverlast koelinstallatie ziekenhuis; onderzoeken

Reinier de Graaf Ziekenhuis

2001

Bouwen, Toezichten Ondernemen

Reinier de Graafziekenhuis

bewoners

Zwerfvuil

diverse locaties; oa. Eraflats

facultatief

Stadsbeheer

 

bewoners

geluidsoverlast A4 (motoren)

Zuidwest hoek Buitenhof/Wilhelminalaan

 

 

Politie Haaglanden

bewoners

Hoofdstuk 7 Wijkeconomie

Kantoor gebouw Buitenhofdreef 272 (RABO)

 

2000 - 2001

Ruimtelijke ordening

Grond

Cultuur, Kennis en Economie

 

 

2B-Fit, uitbreiden

van der Slootsingel - Beethovenlaan

2000 - 2001

Ruimtelijke ordening

Grond

Cultuur, Kennis en Economie

 

 

kantoorruimte nieuwbouw

Burgemeestersrand

2001 - 2004

Ruimtelijke ordening

Grond

Cultuur, Kennis en Economie

 

 

Winkelcentrum vernieuwen

Vrijheidslaan, Churchilllaan

 

Ruimtelijke ordening

Grond

Cultuur, Kennis en Economie

 

 

VDD-terreinen ontwikkelen

Buitenhof-noord

2001 - 2008

Ruimtelijke ordening

Grond

Cultuur, Kennis en Economie

gemeente Schipluiden, Den Hoorn

gemeente Delft

Ziekenhuis Reinier de Graaf, ontwikkelingsplan

 

2001 - 2010

Ruimtelijke ordening

Grond

Cultuur, Kennis en Economie

Ziekenhuis Reinier de Graaf

 

 


 

Hoofdstuk 8 Samenwerken aan leefbaarheid

Wat

Waar

Wanneer

Gemeentelijk

Vakteam

Betrokkenen

Ingebracht door

wijknetwerk onderhouden

 

Continu proces

Wijkzaken,

Wijkopbouwwerk

Gemeente Delft

servicepunt inrichten tbv. Bibliotheek,

infopunt inrichten t.b.v. wijkzaken, Politie Haaglanden, Welzijn, Opbouwwerk en toezicht

 

2001 - 2004

Cultuur

 

 

Wijkzaken, Welzijn

 

 

 

Politie Haaglanden

Gemeente Delft

 

 

Overzicht van opmerkingen die niet tot acties leiden:

onderhoud drainage en verlichting in parken

drainage kan niet veranderen, ecologisch beheer, parken worden niet verlicht.

Voetgangersoversteekplaatsen aanbrengen (Buitenhofdreef en R.de Graafweg)

wordt niet gedaan omdat het schijnveiligheid wekt

Bouwafval inname gratis

past niet in huidig beleid

 

 

 

 

N.B.

Naar aanleiding van de gemaakte opmerkingen tijdens de wijkmarkt Buitenhof d.d. 23 november 2000, zal het hoofdstuk 9 “Programma van maatregelen” 0p de volgende onderdelen worden gecomplementeerd.

 

·       De parkeerproblemen bij de woningen aan de Reinier de Graafweg  in relatie tot het betaald parkeren van de bezoekers van het ziekenhuis.

 

·       De (geluids)overlast van geparkeerde vrachtwagens aan de Buitenhofdreef tussen Diepenbrockstraat en Vrijheidslaan.

 

·       De doortrekking van de Reinier de Graafweg richting Schipluiden waardoor een grotere verkeersdruk is te verwachten. Het oversteken van de weg kan een probleem worden

 

·       Nader overleg over de “nevenfuncties” ( ontmoeting e.d.) van de bibliotheek in verband met de voorgenomen sluiting van dit filiaal

 

 


Bijlage:  Hoe kwam dit plan tot stand ?

 

                                                                                      

Tijdsbalk totstandkoming wijkplan:

 

Actie

Wanneer

Met wie ?

Opstellen wijkbeschrijvingen

1999

vakteam Wijkzaken met betrokken vakteams

Opstellen wijkactieplannen

1999/2000

vakteam Wijkzaken met betrokken vakteams

Projectgroep wijkplan Buitenhof 2x

11 en 23 mei 2000

betrokken vakteams, politie, corporaties, BWD

3 Bewonerspanels en 1 jongerenpanel

5, 8, 15 en 20 juni 2000

bewoners en jongeren (geselecteerd op basis van steekproef)

Wijkbijeenkomst

15 juni 2000

bewoners en werkers in de wijk (netwerk, toegang voor alle wijkbewoners)

Themagroepen sociaal, fysiek en wonen

juni - augustus 2000

betrokken vakteams, politie, corporaties, BWD, bewoners

Projectgroep

13 september 2000

betrokken vakteams, politie, corporaties, BWD

Wijkbijeenkomst (terugkoppeling concept wijkplan)

9 oktober 2000

bewoners en werkers in de wijk

Bewoners-/jongerenpanel (terugkoppeling concept wijkplan)

11 oktober 2000

bewoners en jongeren

Bijgesteld concept plan B&W

24 en 31 oktober 2000

 

Wijkplan ter kennisname in raadscommissie leefbaarheid

9 november 2000

 

Wijkmarkt

23 november 2000

betrokken vakteams, politie, corporaties, BWD, bewoners

Wijkplan ter behandeling in raadscommissie leefbaarheid

7 december 2000

 

Wijkplan ter behandeling in gemeenteraad

21 december 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



[1] In de wijkbeschrijving Buitenhof kunt u meer actuele feiten en gegevens over de wijk vinden. Deze wijkbeschrijving is ook te vinden op website van de gemeente Delft. (www.delft.nl/stadhuis).

 

[2] In de nota “Knopen in de wijken” wordt hier op ingegaan.


 [GD1]