Wijk- en Stadszaken

 

Wijkzaken en Projecten

 

Doorkiesnummers:

Telefoon  015 2602508

Fax  015 2141724

 

 

 

 

 

 

 

 

Aan

de pers

Van

Marja Otten

Afschrift aan

 


Concept Persbericht

 

Datum

15-03-2000

Opsteller

Peter de Jong/Marja Otten

Bijlagen

0        

Onderwerp

Gemeente Delft vraagt subsidie voor stedelijke vernieuwing

 


Op dinsdag 28 maart jl. is het college van Burgemeester en Wethouders met het Delfts Ontwikkelings-Programma (DOP) akkoord gegaan. Met dit programma vraagt de gemeente Delft bij de provincie Zuid Holland een meerjaarlijkse bijdrage aan voor stedelijke vernieuwing in Delft. De gemeente hoopt hiermee een bijdrage van de provincie Zuid-Holland te krijgen van circa ƒ 25,3 miljoen.

 

De nieuwe wet ‘Stedelijke Vernieuwing’ treedt met terugwerkende kracht per 1 januari 2000 in werking. Op grond van deze wet kunnen gemeenten aanvragen voor een bijdrage, genaamd Investeringsbudget Stedelijke Vernieuwing (ISV), bij de (rijksoverheid of) provincies indienen. Deze bijdrage is bestemd voor de fysieke maatregelen die nodig zijn om het stedelijk gebied te vernieuwen. In het DOP geeft de gemeente Delft aan wat zij de komende vijf à tien jaar samen met de lokale partners ¾ corporaties, ontwikkelaars/bouwers, bewoners, bedrijven  en instellingen ¾  wil bereiken als het gaat om de thema’s:  economie, wonen, mobiliteit, leefbaarheid en duurzaamheid. Per themaprogramma worden effecten geformuleerd die de gemeente wil bereiken. Via een vijftal ‘gebiedsgerichte programma’s’, te weten: Spoorzone, Woonwijken, Binnenstad/Zuidpoort, TU-gebied en Schie-oevers, worden de plannen uitgevoerd.

 

Voor Delft gaat het voor alle programma’s bij elkaar om een gezamenlijke investering van ongeveer ƒ. 1,65 miljard gulden in de periode 2000 t/m 2004, waarvoor de gemeente Delft onder andere een ISV-bijdrage van de provincie Zuid Holland hoopt te krijgen van circa f. 25,3 miljoen gulden. De rest moet gezamenlijk gefinancierd worden door de corporaties, de regio, de Rijksoverheid, door particuliere investeerders en door de gemeente zelf. Voor een relatief klein resterend tekort moet nog financiering gevonden worden.

 

In de afgelopen maanden is er uitvoerig overleg geweest met betrokken partijen over het ontwikkelingsprogramma. Onder meer is op 16 september jl. een zgn. commissie extern over het DOP georganiseerd en heeft het werkdocument voor het DOP ter visie gelegen van 4 oktober tot en met 29 oktober jl. Het meerendeel van de reacties en opmerkingen is inmiddels verwerkt. Het DOP wordt op 13 april a.s. behandeld  in een gecombineerde vergadering van de commissies Leefbaarheid en Duurzaamheid en vastgesteld in de vergadering van de gemeenteraad op 27 april a.s.