12 januari 2001

Raadsvoorstel stuk 69  (00/009221)

 


naar agenda

 

Stuk 69

00/009221

Delft, 9 mei 2000

Onderwerp: Bestedingsvoorstel no.1: investeren in de wijken

 

Aan de gemeenteraad,

Geachte dames en heren,

De inwoners van Delft hebben bij de EZH-campagne massaal gestemd op het project ‘investeren in wijken’. Uw raad heeft dit gehonoreerd met een bedrag van ¦ 13.650.000,-.

De volgende stap is het maken van een plan van aanpak. Hierin wordt aangegeven hoe de EZH-wijkprojecten/-activiteiten in goed overleg met bewoners en instellingen uit de wijken worden gekozen. Op grond van het plan van aanpak worden bestedingsvoorstellen ontwikkeld die aan de raad ter goedkeuring worden voorgelegd. Volgens planning gebeurt dit op zijn vroegst aan het eind van het jaar. Dit zou betekenen dat het nog geruime tijd duurt alvorens er concrete resultaten zichtbaar worden. Het risico hiervan is dat de waardering voor dit onderdeel van de EZH-campagne zal omslaan in negatieve zin: "de gemeente belooft van alles, maar er gebeurt niets".

Om dit te voorkomen en dus het verkregen draagvlak vast te houden wordt in afwijking van een eerdere raadsuitspraak voorgesteld alvast op korte termijn met één project te starten: de EZH schoonmaak-/opknapkaravaan. Dit project loopt vooruit op een bestedingsplan voor het totale bedrag van f. 13.650.000,-. Een rechtvaardiging hiervoor is dat het heel en schoonhouden van de stad hoog scoort bij de inwoners van Delft. Dit blijkt zowel uit de ingezonden EZH voorstellen als ook uit meningen die gepeild zijn op de wijkmarkten voor Voorhof en Tanthof.

 

De aanpak

Voor het investeren in wijken worden drie categorieën projecten onderscheiden met een verschillend tijdsperspectief:

1. Korte termijn acties op het gebied van schoon, heel, veilig en mooi.

2. Projecten die aansluiten bij lopende programma’s (speelplekken, 30 km-zônes e.d.)

3. Nieuwe projecten, die voortkomen uit de wijkplannen en de nodige voorbereidingstijd vragen.

Dit voorstel is erop gericht om een actie zoals onder 1 genoemd op korte termijn te gaan uitvoeren.

Voorgesteld wordt een EZH schoonmaak-/opknapkaravaan door de Delftse wijken te laten trekken. Alles wat kapot of vervuild is, wordt aangepakt. Het gaat om een samenwerkingsproject van Bedrijven en Wijk Stadszaken. Een belangrijk kenmerk van het project is, dat er snel resultaten zichtbaar worden en dat het mogelijkheden biedt om de bevolking en corporaties erbij te betrekken: de Delftse variant van het opzoomeren.

Het is de bedoeling dat er één wijk per maand onder handen wordt genomen, te beginnen in Tanthof op 5 juni 2000.

De kosten worden geraamd op ¦ 80.000 per wijk. Het gaat hier om voorbereidingskosten, materiaalkosten en communicatiekosten. Voor heel Delft komt dit neer op: ¦ 560.000


Uitvoeringsorganisatie

Het nieuwe motto wordt: ‘alleen de uitvoering telt’. Dit vraagt een actiegerichte benadering waarvoor een uitvoeringsorganisatie opgezet moet worden.

De huidige organisatie heeft niet de capaciteit om een extra omzet van ƒ 14 miljoen te realiseren. Er zal extra capaciteit aangetrokken moeten worden.

Voorgesteld wordt het vakteam wijkzaken te versterken met een medewerker die speciaal belast wordt met de voorbereiding en de uitvoering van projecten en maatregelen in het kader van het EZH project: investeren in de wijken. Het gaat om een aanstelling voor drie jaar. De kosten hiervan bedragen: ¦ 390.000.

Wij stellen u voor, onder voorbehoud van gunstig advies van de commissie Leefbaarheid een krediet van ƒ 950.000 beschikbaar te stellen voor de EZH-schoonmaak/-opknapkaravaan & het voor 3 jaar aanstellen van een projectleider voor het EZH project: investeren in de wijken en hiervoor de 34e wijziging van de gemeentebegroting voor het dienstjaar 2000 vast te stellen.

 

Hoogachtend,

Burgemeester en wethouders van Delft,

H.M.C.M. van Oorschot , burgemeester.

N. Roos , secretaris.

terug naar boven