12 januari 2001

Besluitenlijst commissie Leefbaarheid - 10 februari 2000

 


naar agenda
10 februari 2000


naar agenda
9 maart 2000


Voorzitter:

de heer Torenstra

Secretaris:

mevrouw Bandell

Aanwezig:

mevrouw Bolten

de heren Boelens, Baljé, Van den Doel, De Graaf, De Jong, Van Leeuwen, Mahler, Meuleman, De Prez, Reuvers, Scalzo en Van Tongeren

Afwezig:

de heren Aközbek, Bonthuis, Kroon, Mooiweer, Tas, Weertman en De Wit

 

1.

Opening

De voorzitter opent de vergadering.

2.

Mededelingen

De voorzitter meldt dat de heren Bonthuis en Tas verhinderd zijn.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Mevrouw Van Eekelen wenst bij agendapunt 6 het woord te voeren.

De heer Klootwijk wenst bij agendapunt 8 het woord te voeren.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
De heer Boelens verzoekt de voorzitter het concept Wijkontwikkelingsplan Voorhof en concept Wijkbeheerplan Tanthof voor de volgende vergadering te agenderen. De voorzitter antwoordt zich hier eerst op te willen beraden.

 

De commissie gaat akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Leefbaarheid d.d. 13 januari 2000

De heer Van Tongeren verzoekt de voorzitter, naar aanleiding van de toezegging van de voorzitter bij agendapunt 8, de rapportage over de bevindingen omtrent toezicht en kwaliteit van de kinderopvangcentra in Delft aan de gehele commissie te sturen. De voorzitter laat dit noteren.

Mevrouw Bolten mist bij agendapunt 7 de toezegging van wethouder Janssen om het onderwerp tweedeling als extra aandachtspunt in de notitie Integraal Jongerenbeleid op te nemen. De voorzitter laat dit noteren.

De heer De Prez verzoekt de voorzitter om het antwoord van de politie Haaglanden op zijn vraag over de formatie van de politie op een volgende commissievergadering te bespreken. De voorzitter zegt toe dit aan de portefeuillehouder te melden.

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst van 13 januari 2000.

6.

Aangepaste wijziging Verordening Kinderopvang

Mevrouw Van Eekelen, ouder van het Woezelhuis, meldt zich zorgen te maken over de werkdruk van de leidsters en daarmee het welzijn van de kinderen. Zij betoogt dat de gemeenteverordening aangepast wordt aan een ongewenste situatie, waarin aan het begin, het einde van de dag en tussen de middag één leidster op een groep mag staan. Het voorstel is, volgens mevrouw Van Eekelen, een achteruitgang ten opzichte van de oude Gemeenteverordening, waarin de hele dag twee functionarissen worden voorgeschreven. Zij verzoekt de commissie om ervoor zorg te dragen dat de regels zoals voorgeschreven in het Tijdelijk Besluit Kwaliteitsregels, waar elke gemeente zich aan moet houden, ook zo in de gemeenteverordening worden opgenomen. Zij is het niet eens dat de gemeente Delft hogere eisen stelt dan zoals voorgeschreven door het Tijdelijk Besluit Kwaliteitsregels Kinderopvang.

De voorzitter geeft zijn intentie weer om de Verordening te baseren op de eisen van het Tijdelijk Besluit Kwaliteitsregels en de CAO Welzijn Kinderopvang. De commissie stemt in met de intentie van de voorzitter.

De voorzitter zegt toe zich te beraden op verduidelijking van een aantal passages in de Verordening.

De voorzitter leidt het stuk door naar de Raad.

 

7.

Subsidiëring van het Informatiepunt Ouderen, voorheen Centraal Meldpunt, in 2000

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

8.

Wijkplannen voor Tanthof en Voorhof: het communicatie- en besluitvormingstraject

De heer Klootwijk, Belangenplatform Tanthof, vraagt de commissie om de proef met de wijkplannen te laten slagen en het voorstel voor een communicatie- en besluitvormingstraject van het College te steunen. Hij betoogt dat de bewoners van de wijken eerst zelf over de wijkplannen willen praten alvorens de commissie hierover gaat spreken. De heer Klootwijk is van mening dat indien de wijkplannen vroegtijdig met de bevolking worden besproken er een groter draagvlak voor de uitvoering is.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

9.

Rondvraag

De heer Scalzo vraagt, naar aanleiding van het incident op de Trompetstraat, of er al meer bekend is over de mogelijke daders. De heer Scalzo doet de suggestie om namens de gemeente een gebaar naar het gezin te maken, zoals een bloemetje of een rondleiding door Delft. De heer Van Leeuwen vraagt of het mogelijk is om in de commissie een keer te spreken over de achtergronden van incidenten zoals in de Trompetstraat. De voorzitter geeft aan dat het onderzoek naar deze zaak nog steeds loopt en dat het te vroeg is om er een uitspraak over te doen. De gemeente heeft volop aandacht voor de zaak. De voorzitter geeft aan zich erg bij de zaak betrokken te voelen. De voorzitter neemt de suggestie van de heer Scalzo in overweging.

Mevrouw Bolten vraagt de voorzitter of het mogelijk is om het onderwerp "het multiculturele samenleven" te agenderen. De voorzitter antwoordt te zullen bekijken in welk kader dit onderwerp in de commissie kan worden besproken.

De heer De Graaf vraagt wanneer hij een antwoord op zijn brief over de indexering aftoppingsgrenzen huursubsidie kan verwachten. De voorzitter antwoordt dat het antwoord voor het weekend zal worden verstuurd.

De heer Meuleman vraagt de voorzitter waarom de prestatieafspraken met de woningcorporaties heeft ondertekend en niet met afspraak 25 naar de commissie is teruggekomen. De voorzitter antwoordt hierop dat na overleg in het bestuurlijk driehoeksoverleg de corporaties niet bereid zijn gebleken op dit punt een stap terug te doen.

De heer Van Leeuwen wil geďnformeerd worden over de brandveiligheidacties van studentenhuizen en sommige hotels. De voorzitter zegt toe dit aan de portefeuillehouder door te geven.

10.

Sluiting

De voorzitter sluit om 21.45 uur de vergadering.

 

terug naar boven