12 januari 2001

Besluitenlijst commissie Leefbaarheid - 11 mei 2000

 


naar agenda
11 mei 2000


naar agenda
15 juni 2000

 

Voorzitter:

de heren Van Oorschot (agendapunt 1 t/m 7) en Torenstra (agendapunt 8 t/m 12)

Secretaris:

mevrouw Bandell

Aanwezig:

de dames Bolten en Zweekhorst-De Rooij

de heren Aközbek, Bonthuis, Baljé, De Graaf, De Jong, De Koning, Mooiweer, Mostert, De Prez, Reuvers en Van Tongeren

Afwezig:

de heren Boelens, Kroon, Van Leeuwen, Tas, Weertman en De Wit

 

1.

Opening

Voorzitter Van Oorschot opent de vergadering.

2.

Mededelingen

De voorzitter meldt dat de heren Boelens, Van Leeuwen en Tas verhinderd zijn. Voorts meldt de voorzitter dat er een vertrouwelijk memo bij de commissieleden op tafel ligt.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

De heer Klootwijk wenst namens het Belangenplatform Tanthof bij de agendapunten 8 en 9 het woord te voeren.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
De commissie gaat akkoord met de voorgestelde wijze van afdoening.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Leefbaarheid d.d. 11 mei 2000

De heer Van Tongeren en mevrouw Bolten melden ten aanzien van agendapunt 8 dat de commissie niet akkoord ging met het voorstel omdat het voorstel al wordt uitgevoerd. De voorzitter laat hierop noteren dat de commissie kennis neemt van het B&W-besluit.

De heer De Prez vraagt hoe het zit met de toezegging van wethouder Torenstra om na te denken over het eventueel het reserveren van woningen voor maatschappelijk essentiële beroepen. Wethouder Torenstra meldt dat hij bezig is om op dit onderwerp beleid te formuleren.

Mevrouw Bolten vraagt naar aanleiding van de besluitenlijst hoe de positie van de RMC-functionarissen, te weten onderbrenging bij het JOS, is geregeld. De voorzitter antwoordt dat dit voorstel in de commissie Werk, Zorg en Onderwijs aan de orde komt.

De heer Baljé wil weten wat de stand van zaken is omtrent de leereffecten van het werkbezoek aan Amersfoort. Wethouder Torenstra verzoekt de betrokken deelnemers om een impressie te maken van het werkbezoek en dit aan de secretaris te sturen. De secretaris zal de verschillende impressies bundelen en verspreiden onder de deelnemers en geďnteresseerden.

De heer De Prez vraagt hoe het zit met de bereikbaarheid van de vreemdelingendienst. De voorzitter antwoordt dat er allerlei nieuwe bewegingen gaande zijn en dat hierover in Haaglanden een discussie plaatsvindt. De voorzitter zegt toe het stuk dat in Haaglanden speelt en de besluitvorming hierover in de commissie te bespreken.

De heer De Graaf vraagt of de voorzitter kan nagaan of de gecorrigeerde wijkactieplannen in de inzagekamer hebben gelegen. Wethouder Torenstra laat dit nagaan. Voorts verzoekt de heer De Graaf of wethouder Torenstra zou kunnen uitleggen wat dit meer is dan het onder elkaar zetten van al eerder al vastgesteld lopend beleid. Wethouder Torenstra antwoordt dat de wijkactieplannen bestaand beleid is, maar het bijzondere eraan is dat het nu per wijk is gegroepeerd. Mensen die in de wijk werken en bewoners kunnen nu zien wat er het komende jaar in hun wijk gaat gebeuren.

De commissie gaat akkoord met de besluitenlijst van 11 mei 2000.

6.

MARAP 1999-II van de politie Haaglanden, bureaus Delft Oost/Centrum, Delft West en Pijnacker/Nootdorp

De voorzitter zegt toe na de zomervakantie te komen met een horecanota, met daarin onder andere een hoofdstuk over veilig uitgaan.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

 

7.

Rondvraag OOV

Mevrouw Bolten vraagt aandacht voor het niet terugplaatsen van paaltjes en bankjes na afloop van evenementen. Het gevolg is dat automobilisten denken dat zij ook andere kant van de markt kunnen parkeren. Mevrouw Bolten vraagt de voorzitter of hier meer handhaving op gezet kan worden. De voorzitter antwoordt dat hij een voorkeur heeft voor het herstel van de situatie en pas in tweede instantie voor het corrigeren middels boetes. De voorzitter zegt toe het punt mee te nemen.

De heer Mooiweer vraagt wanneer de evaluatie over drooglegging van de binnenstad in de commissie komt. De voorzitter antwoordt dat de commissie hierover na de zomer zal worden geďnformeerd.

De heer Mostert meldt dat afgelopen zondag een evenement plaats vond, waarbij ruim vóór 12 uur elektrisch versterkte muziek op markt was, hetgeen storend was tijdens de kerkdienst. De voorzitter zegt toe dit na te laten gaan hoe dit kon.

De heer De Koning vraagt of Delft nog specifieke maatregelen heeft getroffen voor het EK voetbal. De voorzitter antwoordt dat dit niet het geval is, maar dat wel met de evenementenplanning rekening wordt gehouden in verband met extra politie-inzet.

De heer Baljé vraagt wat de stand van zaken is omtrent het racen op het stukje A4. De voorzitter antwoordt dat de gemeente in overleg is met Rijkswaterstaat om een baan af te sluiten van het stuk rijksweg tussen Den Hoorn en de Kruithuisweg, om het racen tegen te gaan. De voorzitter antwoordt dat hij streeft naar een structurele oplossing van dit probleem.

De heer Baljé meldt dat zijn fractie benaderd is door bewoners van de Renswoudestraat over overlast vanuit de opvang Over de Brug, aan de Oostsingel. De voorzitter antwoordt dat het hem zinvol lijkt om eerst met het management van het huis te praten. De voorzitter geeft aan dat indien een concreet geval van overlast plaatsvindt bewoners dit bij de politie moeten melden, zodat de politie kan ingrijpen.

De heer Aközbek vraagt wat de stand van zaken is na de fusie van de ambulancedienst. De voorzitter antwoordt dat het fusieproces goed verloopt. Er zijn geen bijzondere problemen te melden. Ten aanzien van de normtijden meldt de voorzitter dat het aantal gevallen dat dit gebeurt, niet verontrustend is. Maar iedere keer dat dit gebeurt, is een keer te veel. Het uitbreiden van capaciteit is misschien een mogelijke oplossing voor dit probleem.

De heer Aközbek vraagt of het onderzoek naar het incident in de Trompetstraat al is afgesloten. De voorzitter meldt dat het onderzoek op een dood spoor zit, maar officieel nog niet is afgesloten.

De heer De Prez vraagt wat er is gebeurd met de overtreding van de winkelsluitingstijdenwet door supermarkt C1000. De voorzitter antwoordt dat er een procesverbaal is opgemaakt en dat het in het driehoeksoverleg aan de orde zal worden gesteld.

8.

Bestedingsvoorstel nummer 1: investeren in de wijken

De heer Klootwijk meldt dat hij het een fraai initiatief van het college vindt om in de wijk Tanthof met de schoonmaakkaravaan te beginnen. Wel vraagt hij zich af omdat het kort dag is, hoe het college de bewoners wil benaderen en hoe bewoners geďnformeerd worden over hoe zij zaken in hun omgeving kunnen aanmelden.

De fracties PvdA, Groen Links en STIP gaan akkoord met het voorstel. De fracties VVD, CDA, D66, Stadsbelangen, RPV/GPV/SGP nemen het stuk terug naar de fractie.

9.

Voorstel aan de gemeenteraad tot vaststelling van de wijkplannen Voorhof en Tanthof

De heer Klootwijk bedankt het college voor het overnemen van een aantal onderwerpen die door het belangenplatform naar voren zijn gebracht. Hij geeft aan dat dit het platform het gevoel geeft serieus genomen te worden. Voorts heeft hij nog een aantal vragen en opmerkingen over de onderwerpen groen, water en openbare ruimte; verkeer en verkeersveiligheid; samen leven en sociale veiligheid; kinderen en jongeren en de wijkeconomie.

Voorzitter Torenstra zegt toe het stuk op tegenstrijdigheden en onjuistheden te bezien en waar nodig te verbeteren.

De voorzitter zegt toe de passage met betrekking tot "natuurlijke momenten" in het wijkplan Tanthof ook in het wijkplan Voorhof op te nemen.

De voorzitter zegt toe de passage in het wijkplan Voorhof met betrekking tot "het bieden van een aantrekkelijk woonmilieu voor bewoners" ruimer te formuleren.

De voorzitter zegt toe na te gaan hoe de wijzigingen in de plannen toegevoegd gaan worden, bijvoorbeeld middels aanvullingen.

De voorzitter zegt toe harder aan een voorstel voor de wijkbudgetten te gaan werken.

De commissie gaat akkoord met het voorstel.

10.

Evaluatie wijkaanpak: plan van aanpak wijkplannen Buitenhof en Vrijenban

Het voorstel wordt aangehouden tot 15 juni 2000.

11.

Rondvraag

Mevrouw Bolten vraagt wanneer de verordening kinderopvang op het RIS wordt aangepast. De voorzitter zegt toe dit na te gaan.

12.

Sluiting

De voorzitter sluit om 00.15 uur de vergadering.

 

terug naar boven