12 januari 2001

Nota - Bestedingsvoorstel MRSA 1999 nummer 3
 


lijst ingekomen stukken

 

Geacht College,

Eerder ontving u de bestedingsvoorstellen MRSA d.d. 21-12-1999 (S99000016) en 18-02-1999 (S99001330).

Het totale krediet is groot ƒ 1.184.000,--. Met de eerdere bestedingsvoorstellen was een bedrag gemoeid van respectievelijk

ƒ 630.500,-- en ƒ 135.000,--. Het restant bedraagt thans ƒ 418.500,--. Voor dit bedrag ontvangt u hierbij een derde en laatste bestedingsvoorstel van het krediet 1999.

Dit bestedingsvoorstel bestaat uit een aantal wijzigingen en aanvulling op het eerste voorstel (S99000016) en bevat een voorstel voor de meerkosten van de herinrichting van een aantal nieuwe straten en pleinen. Deze plannen sluiten aan bij het onderhoudsprogramma van de sectie Onderhoud Weg en Waterbouw van de dienst Beheer en Milieu. Met dit voorstel wordt gehoor gegeven aan de wensen van bewoners en instellingen ten aanzien van de herinrichting van straten, pleinen en groenaanleg. De wensen zijn voor een belangrijk deel naar voren gekomen tijdens de wijkoverleggen die in diverse wijken en buurten plaatsvinden in het kader van de wijkaanpak.

Toelichting op de projecten:

Zuiderstraat -/- ƒ 25.000,--

De Zuiderstraat maakt deel uit van het bestedingsvoorstel d.d. 21-12-1999 voor een bedrag van ƒ 25.000. De Zuiderstraat vormt echter in samenhang met de woonboten in de Zuidergracht, onderdeel van Zuidpoort en zal in dat kader worden uitgewerkt. Het project kan daarom hier worden afgevoerd. 

Herculesweg ƒ 40.000,--

Dit project maakt deel uit van het bestedingsvoorstel d.d. 21-12-1999 voor een bedrag van ƒ 25.000,--. Tijdens de planvoorbereiding is gebleken dat een groter deel dan aanvankelijk was verwacht in aanmerking komt voor herbestrating gepaard met wijzigingen van de inrichting. De begroting sluit nu op ƒ 65.000. Het verschil van ƒ 40.000,-- wordt als aanvullend bedrag voorgesteld. 

Mijnbouwstraat ƒ 32.000,--

Dit project maakt deel uit van het bestedingsvoorstel d.d. 21-12-1999 voor een bedrag van ƒ 80.000,--. Tijdens de planvoorbereiding is gekozen voor een elementverharding in plaats van asfalt. Daarnaast bleek het mogelijk te zijn om een aantal bomen te verplaatsen in plaats van nieuwe bomen te planten. De totale kosten zijn hierdoor ƒ 112.000,-- en verschil van

ƒ 32.000,- worden als aanvullende kosten voorgesteld. 

Hugo de Grootstraat ƒ 50.000,--

In het voorstel van 21-12-1999 was voor deze straat een bedrag geraamd van ƒ 10.000,--. Gedacht werd aan de herbestrating van de trottoirs met geringe aanpassingen in de omgeving van de bomen. Onderzoek aan de bestaande riolering heeft aangetoond dat het hoofdriool aan vervanging toe is. Tevens is gebleken is dat de kwaliteit van de bomen matig tot slecht is zodat deze vervangen moeten worden. Dit geeft de mogelijkheid de inrichting van het totale profiel te ordenen zodanig dat parkeerplaatsen voldoen aan de maten conform het handboek openbare ruimte en dat straatmeubilair netter dan voorheen kan worden ingepast. Het werk is nu begroot op ƒ 60.000,-- Het verschil van ƒ 50.000,--vormt onderdeel van dit bestedingsvoorstel.

Trapveld Tanthof Dreef. ƒ 30.000,--

Medio 1999 is op verzoek van bewoners en gebruikers van dit trapveld een hek rondom het veld geplaatst, tevens zijn voorzieningen aangebracht om honden van het trapveld te weren. De totale kosten bedroegen ƒ 30.000,--

Avonturenspeelplaats, Abtswoude ƒ 56.000,--

Voor de Avonturenspeelplaats (de Schelp) is in overleg met de buurt een nieuw plan gemaakt. Het plan voorziet in de renovatie van de plek zelf en een uitbreiding om de recreatieve waarde voor jongeren substantieel te kunnen verbeteren. De kosten worden voor een deel gedekt door het ‘Actieplan Wijkbeheer’ (Kwaliteit in de wijken, ƒ 80.000,--). Een extra bijdrage is nodig in verband met een tegenvallende aanbesteding, de extra kosten in verband met de uitbreiding en de uitvoering van flankerende maatregelen zoals een verbeterde ontsluiting van de plek. 

Vervanging riolering Delft Oost ƒ 110.500,--

Aan de oostzijde van de stad wordt een omvangrijk project voor de vervanging van de riolering uitgevoerd over meerdere jaren. Het biedt de mogelijkheid om bij herbestrating wensen voor het gebruik van de openbare ruimte te verwerken en om de inrichting te laten aansluiten bij de eisen van 30 km zones.

De volgende straten maken deel uit van dit voorstel:

  • Groenlandselaan ƒ 22.000,--
  • Stalpaert van der Wieleweg ƒ 40.000,--
  • G. van Loonstraat en Van Renswoudestraat ƒ 48.500,--

Billitonstraat binnenterrein ƒ 33.000,--

Dit binnenterrein bestaat uit een grasveld met enige bomen. Omwonenden ondervinden ernstig overlast van voetballen. In overleg met de omwonenden is een plan gemaakt dat voorziet in het beperken van die overlast.

Plein bij school en buurthuis Brasserskade ƒ 37.300,--

Dit plein is open van karakter en ingericht met een kunstwerk. Zowel de school als het buurthuis ondervinden overlast van voetballen. In overleg met jongeren is het nabij gelegen trapveld achter de Speeltuin van de Brasserskade opgeknapt. Vervolgens is het de bedoeling om het plein minder geschikt te maken voor voetballen. Er is een ontwerp gemaakt in overleg met school, buurthuis en jongeren waarbij het gebruik als plein voor ontmoeting centraal staat.

Geerboogerd verplaatsen muur ƒ 30.000,--

Het Geerweggebied kent, zoals meer woongebieden rondom de binnenstad grote parkeerdruk. Thans wordt in deze straat veelvuldig half op de stoep geparkeerd. Dit belemmert de doorgang van hulpdiensten. Het voorstel is om een muur die de afscheiding vormt tussen een plantsoen en de straat, zodanig op te schuiven dat er voldoende ruimte ontstaat voor de aanleg van parkeerplaatsen. Het voorstel heeft de instemming van het wijkoverleg, maar moet na uw instemming met dit voorstel nog besproken worden met direct omwonenden.

Justus van Schoonhovenstraat ƒ 24.700,--

Deze straat in het Westerkwartier leek aanvankelijk slechts in aanmerking te komen om te worden herbestraat (dus geen meerkosten in dit kader). Onderzoek naar de kwaliteit van de straatbomen wees uit dat deze slecht van kwaliteit zijn. Dit biedt de mogelijkheid om de aanwezige parkeervakken te reguleren zodat deze voldoen aan genormeerde maatvoering. Ook kan een onlogisch profiel van een gedeelte van de straat gecorrigeerd worden.

Aan het college wordt voorgesteld:

  • akkoord te gaan met de in dit bestedingsvoorstel aangegeven projecten en bijbehorende ramingen;
  • dit voorstel om advies voor te leggen aan de raadscommissie Leefbaarheid.


Paraaf hoofd: d.d.:

terug naar boven