12 januari 2001

Nota - Jongerenbeleid  Wippolder
 


lijst ingekomen stukken


Inhoudsopgave

Inhoudsopgave *

Inleiding *

Hoofdstuk 1 Procesgang *

Hoofdstuk 2 Plan van aanpak *

1. Algemene projectgegevens *

2. Inbedding, doelen en resultaten van het project *

3. Projectorganisatie 9

4. Planning en fasering van activiteiten *

Bijlagen

Bijlage 1 Ondersteuning PJ PARTNERS *

Inleiding

Aanleiding

De gemeente Delft heeft de afgelopen jaren enige ervaring opgedaan met de ontwikkeling van lokaal jeugd- en jongerenbeleid. Om de kwaliteit van dit beleid te verbeteren streeft de gemeente naar meer samenwerking en samenhang tussen vraag en aanbod. Dit beleidsvoornemen heeft in het nieuwe collegeprogramma 'Grensoverschrijdend 1998 – 2002' geleid tot nieuwe ontwikkelingen in een aantal wijken, waaronder de Wippolder.

Op initiatief van de gemeente is in het voorjaar van 1999 aan PJ PARTNERS gevraagd om samen met professionals en ambtenaren betrokken bij de Wippolder een op de wijk toegesneden structuur voor het jongerenwerk te ontwikkelen, en voorstellen aan te leveren om het jongerenwerk effectiever en efficiënter te laten functioneren. Daartoe is het werkteam Wippolder opgericht.

PJ PARTNERS is gevraagd het werkteam te ondersteunen en een plan van aanpak te ontwikkelen.

Het werkteam bestond uit de volgende personen:

  • de heer J. van den Berg gemeente Delft
  • mevrouw A. van Berkel gemeente Delft
  • mevrouw S. el Bouchehati Stichting Welzijn Delft
  • de heer L. van Hal Politie Haaglanden
  • de heer J. Heunen Stichting Welzijn Delft
  • de heer W. Postma Gemeente Delft
  • de heer M. Sickenga JOS '98
  • mevrouw N. Feenstra Stichting Welzijn Delft
  • mevrouw Y. Witmar Stichting Welzijn Delft
  • de heer H. van Leeuwen PJ PARTNERS
  • de heer L. Deekman PJ PARTNERS

Opdrachtformulering

Tijdens een oriënterend gesprek tussen de adviseurs van PJ PARTNERS en de leden van het werkteam Wippolder, bleek de vraagstelling ten opzichte van de offerte uit '97 gedeeltelijk te zijn veranderd. Waar in het verleden sprake was van een plan van aanpak, een stappenplan voor twee jaar en de inzet van een jongerenwerker, is het accent nu komen te liggen op visievorming en methodische en procesmatige ondersteuning bij de ontwikkeling van het jongerenbeleid voor de wijk Wippolder. Deze accentverschuiving kon optreden doordat de crisissfeer van enkele jaren geleden is verdwenen, mede door de inzet van een jongerenwerker en de ingebruikname van een portocabin.

Na een aantal besprekingen tussen de adviseurs van PJ PARTNERS en de leden van het werkteam, komt de opdracht, vertaald naar de wijk Wippolder, neer op het ontwikkelen van een plan van aanpak ten behoeve van een integrale, wijkgerichte aanpak met bijzondere aandacht voor de participatie van de jongeren. Voorts is gesteld dat het te ontwikkelen plan van aanpak verbindingen moet leggen met de bestaande jongerenvoorzieningen en de huidige infrastructuur met betrekking tot op jongeren gerichte activiteiten van o.a. de SWD, JOS'98, het JIP en anderen.

De opbouw van deze nota is als volgt:

In hoofdstuk 1 wordt de procesgang beschreven in relatie tot de centrale uitgangspunten van de opdracht. Vervolgens wordt in hoofdstuk 2 het plan van aanpak beschreven.

Hoofdstuk 1 Procesgang 1999

Inventarisatie

Een door de adviseurs van PJ Partners uitgevoerde inventarisatie onder alle betrokkenen heeft de volgende aandachtspunten voor Wippolder opgeleverd:

  • capaciteit en menskracht voor de opvang en begeleiding van jongeren;
  • behoefte aan voorzieningen voor zinvolle tijdsbesteding, zoals ontmoetingsplaatsen en knutselruimtes voor de onderlinge contacten of andere bezigheden die als zinvol worden ervaren voor de jongeren in de wijk;
  • visieontwikkeling en de invoering van een adequate werkwijze en methodiek voor het jongerenwerk in de Wippolder;
  • verantwoordelijkheden, samenwerking en structurering van het jongerenwerk.

Met de gevonden factoren als uitgangspunt zijn uit het werkteam drie werkgroepen gevormd, die elk een of meerdere factor(en) nader onder de loep hebben genomen.

De opdrachtformulering voor de 3 werkgroepen

werkgroep 1

Het op korte termijn oplossen dan wel aandragen van ideeën voor de oplossing van het accommodatieprobleem (de portocabin).

Werkgroep 2

Ontwikkelen van een visie en adequate methodiek t.b.v. het integraal jongerenbeleid in de Wippolder.

werkgroep 3

Ontwikkelen van een structuur voor het jongerenwerk in de Wippolder die de samenhang van het beleid en de samenwerking tussen alle betrokkenen bevordert.

Beoogde eindresultaten:

Methodische verantwoording van de huidige situatie; bijvoorbeeld vervangende ruimte, dialoog aangaan met de jongeren, d.m.v. individuele trajecten met een deel van de groep; ander aanbod van het jongerenwerk;

Methodisch goed en onderbouwd en op de lange termijn gericht aanbod van het jongerenwerk; t.b.v. de coördinatie, de afstemming en kwaliteitsverbetering, gefaseerd toewerken naar een model voor integraal jongerenbeleid.

Het traject

Het gekozen traject was een werkwijze met actieve inbreng van betrokken professionals. Essentieel aan deze manier van werken was dat het meer procesmatig en veranderingsgericht is dan productgericht. Het traject vertrok vanuit de problemen rondom de portocabin en heeft gaandeweg aansluiting gezocht bij de mogelijkheden in de wijk. Door in de planning rekening te houden met de huidige en de toekomstige functie van de portocabin, de toekomstige functie van het in aanbouw zijnde wijkcentrum en het gewenste jongerenwerk op wijkniveau is tegemoet gekomen aan de wens om zoveel mogelijk aan te sluiten bij de bestaande infrastructuur. Tegen deze achtergrond is door de werkgroepen vanuit verschillende invalshoeken gezocht naar effectievere middelen voor het jongerenwerk in de Wippolder. Deze verkenningen zijn richtinggevend geweest voor de keuze van methodiek en de werkwijze van het jongerenwerk. Ze hebben gaandeweg geleid tot de gewenste visieontwikkeling voor het jongerenwerk in de Wippolder. Na verschillende mogelijkheden te hebben bekeken is de keus gevallen op de methodiek van het jongerenopbouwwerk als model voor het jongerenwerk in de Wippolder.

Uitgangspunten voor de methodiek van het jongerenopbouwwerk:

  • de leefwereld van de jongeren staat centraal;
  • het jongerenopbouwwerk richt zich op een brede doelgroep;
  • het jongerenopbouwwerk gaat niet uit van een toevallige, maar van een bewuste doelgroepenkeuze;
  • er wordt zowel accommodatiegebonden als vindplaatsgericht gewerkt;
  • het stimuleren van zelforganisatie en begeleiding\ondersteuning van zelfwerkzaamheid door vrijwilligers;
  • van uitsluitend recreatie en ontmoeting naar een samenhangend aanbod;
  • van geïsoleerd jongerenwerk naar netwerkontwikkeling;
  • er is sprake van samenhang en samenwerking met andere organisaties/disciplines.

Op grond van het voorgaande heeft het werkteam vastgesteld dat er in de Wippolder ander jongerenwerk gewenst is. Men wil de veranderingen realiseren met een mix van maatregelen.

Het jongerenwerk gaat zich richten op de wijkgerichte aanpak. Dit betekent dat de activiteiten op verschillende locaties in de wijk plaats zullen vinden om zodoende een bredere doelgroep te kunnen bedienen.

Uitgangspunten voor het werken op wijkniveau zijn:

preventief

signalerend

vraag- en vindplaatsgericht

wijknetwerk en buurtsignalering

 

Doelgroepen

De kerndoelgroep zal voornamelijk bestaan uit jongeren tussen de 10 en 18 jaar. Wanneer de praktijk hiertoe aanleiding geeft, kan van deze kerngroep worden afgeweken.

In een aantal gevallen kan het zelfs zo zijn dat er prioriteit wordt gegeven aan de individuele – dan- wel projectmatige benadering van andere dan de vaste kerngroep. Te denken valt in dit kader aan groepen jongeren boven de achttien, specifieke allochtone groepen en meisjes.

Tussentijdse resultaten

In de tweede helft van 1999 hebben de jongerenwerkers op basis van een op de methodiek van het jongerenopbouwwerk gebaseerde aanpak al daadwerkelijk veranderingen aangebracht in hun werkwijze. Ze zijn veel minder accommodatiegebonden gaan werken, opereren vanuit verschillende locaties en hebben op basis van een voorlopige wijkanalyse nieuwe doelgroepen in kaart gebracht. Op basis hiervan is een prohrammering opgesteld en is een jongerenraad ingesteld.

In werkgroepverband is reeds een aanvang gemaakt met een haalbaarheidsonderzoek naar geschikte alternatieven voor de portocabin. In eerste instantie is aan de hand van onder andere documentanalyse nagegaan of en hoe het contract van de portocabin verlengd kan worden en/of er binnen het gewenste jongerenwerk nog een functie is weggelegd voor een portocabin. De groep heeft ook enkele andere locaties verkend en op geschiktheid beoordeeld. Deze verkenningen hebben weliswaar een aantal opties opgeleverd, maar hebben vanwege onvoldoende inzicht in wet- en regelgeving helaas nog niet tot het gewenste resultaat geleid.

Naast de positieve ontwikkelingen op het gebied van methodiek- en visieontwikkeling heeft ook de procesmatige manier van werken goed gewerkt. Omdat er intensief is samengewerkt in de werkgroepen is er onder de leden van het werkteam een solide samenbindend effect opgetreden. Door de sterke gerichtheid op resultaat onder de leden van het werkteam, heeft dit effect in de tijd aan kracht gewonnen. Op dit moment worden verschillende doelgroepen vanuit meerdere locaties bediend en is er ten behoeve van de samenhang en afstemming een samenwerkingsverband opgestart tussen de SWD, het wijkwerk en JOS '98. Dit samenwerkingsverband speelt verantwoord in op de huidige situatie en past goed in het nieuwe beleid. Om ook op de lange termijn een gericht aanbod te kunnen doen zal ten behoeve van de coördinatie, de afstemming en kwaliteitsverbetering, gefaseerd moeten worden toegewerkt naar intensivering van de samenwerking.

De navolgende acties zullen een plaats krijgen in het plan van aanpak (hoofdstuk 2)

maken van een gedetailleerde wijkanalyse

haalbaarheidsonderzoek completeren

verder ontwikkelen en invoeren van de methodiek van het jongerenopbouwwerk

ontwikkelen van een deskundigheidsbevorderingprogramma voor uitvoerende medewerkers in het hanteren van werkmethoden, zoals:

  • vraag- en vindplaatsgericht werken;
  • signaleren;
  • de methodiek van het jongerenopbouwwerk.

 

Hoofdstuk 2 Plan van aanpak

Het plan van aanpak gaat uit van een projectmatige aanpak als middel om te komen tot verbetering van het jongerenwerk in de wijk Wippolder en wordt derhalve als projectplan gepresenteerd.

 

Algemene projectgegevens

Naam van het project: Jongerenwerk in de Wippolder

Opdrachtgever: Gemeente Delft

 

2. Inbedding, doelen en resultaten van het project

2.1 Inbedding

Dit project is een vervolg op de trajecten van de drie werkgroepen, waarin vanuit drie verschillende invalshoeken is gewerkt aan een door alle participanten gedragen visie op wat er ten behoeve van het integraal jongerenbeleid in de Wippolder moet gebeuren op alle niveaus.

Centraal in dit plan van aanpak staat het vergroten van de afstemming tussen de instanties in de wijk, integraal en intersectoraal werken, samenhangend beleid en jongerenparticipatie.

 

2.2 Doelen van het project

Het project is gericht op de totstandkoming en uitvoering van het jongerenbeleid in de wijk Wippolder waarbij de jongeren nadrukkelijk zijn betrokken.

Op basis van de inventarisatie en de drie voorgaande trajecten komt de doelstelling van dit project in meer concrete zin neer op:

  • Continuering van de zoektocht naar mogelijke accommodaties in de Wippolder waar jongerenwerk ten uitvoer kan worden gebracht;
  • invoering en deskundigheidsbevordering ten behoeve van een werkwijze gebaseerd op de methodiek van het jongerenopbouwwerk;
  • het op wijkniveau vormgeven van beleidsmatige en organisatorische samenhang.

 

2.3 Uitgangspunten van het project

Belangrijke uitgangspunten voor dit project zijn een samenhangend en integraal beleid dat de sociale dynamiek in de wijk stimuleert en verbindingen legt met andere terreinen.

Een beleid dat niet alleen voor maar ook in samenspraak met jongeren tot stand komt.

De overige uitgangspunten zijn:

  • De gemeente, de SWD, JOS '98 en andere instanties en functionarissen die betrokken zijn bij het jongerenwerk in de Wippolder nemen de wensen en behoeften van de jongeren als uitgangspunt voor gezamenlijke acties;
  • De gemeente en andere betrokken instanties zijn bereid te investeren in vindplaatsgericht en vraaggericht werken;
  • Het beleid wordt geformuleerd op basis van informatie uit de verschillende wijkgebonden netwerken;
  • Jongeren vinden de mogelijkheden in de wijk belangrijk en willen hiervoor verantwoordelijkheid nemen. De voorzieningen voor jongeren worden gebruikt als middel om met hen te communiceren, om er informatie te verstrekken en activiteiten uit te voeren (zij vertegenwoordigen een waarde om elkaar te ontmoeten en onder begeleiding grenzen te verkennen);
  • Het plan van aanpak dient als voorbeeld voor andere wijken in de gemeente.


3. Projectorganisatie

Taken en verantwoordelijkheden

3.1. De gemeente

De gemeente ondersteunt en bewaakt het gehele proces en is eindverantwoordelijk. Ook zal de gemeente de implementatie aansturen. Daarnaast heeft de gemeente de regie en stimuleert en motiveert zij de andere partijen door hen te binden aan gezamenlijke afspraken. Binnen het vakteam welzijn van de gemeente is er een vast aanspreekpunt.

3.2. De stuurgroep

De stuurgroep wordt gevormd door een samenwerkingsverband tussen de gemeente en twee werkvelddeskundigen en is verantwoordelijk voor het ontwikkelen en coördineren van samenwerkingstructuren (netwerken). Nadat de stuurgroep door het College is benoemd, stelt zij een wijknetwerk samen bestaande uit sleutelfiguren en deskundigen die bij het jongerenwerk in de wijk zijn betrokken. Stuurgroep en netwerk houden maandelijks voorbereidend overleg. Daarnaast heeft de stuurgroep taken in het bewaken van de kwaliteit van het jongerenwerk, de organisatie van deskundigheidsbevorderende activiteiten en de totstandkoming van een wijkbeleidsplan jongerenbeleid.

3.3. Het wijknetwerk

Het wijknetwerk organiseert bijeenkomsten met jongeren, waarin de jongeren enerzijds worden geïnformeerd over de nieuwe plannen en anderzijds worden uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van het jongerenbeleid. Het wijknetwerk gaat uit van integraal jongerenbeleid en brengt ten behoeve van deze doelstelling de vraag en aanbod van binnen en van buiten de wijk in beeld. Daarnaast inventariseert het wijknetwerk vraagstukken rond accommodatie, buurtbewoners, jongeren en het huidige pakket aan voorzieningen op het gebied van het jongerenwerk. Deze gegevens worden vervolgens omgezet in actievoorstellen, die de basis zullen vormen voor het wijkbeleidsplan voor jongeren.

Het jongerenwerk

Het jongerenwerk gaat zoals gezegd werken volgens de methodiek van het jongerenopbouwwerk. Dit houdt in dat de jongerenwerker en de jongerenopbouwwerker enerzijds verantwoordelijk worden voor de technische en agogische begeleiding en ondersteuning van activiteiten voor jongeren. Anderzijds is het binnen deze methodiek de bedoeling dat zowel de jongerenwerker als de jongerenopbouwwerker ambulant werkt en contacten onderhoud met (groepen) jongeren die zich op straat of op openbare locaties in de wijk en/of de directe omgeving van de wijk ophouden. Verder schrijft onderhavige methodiek voor dat de werkzaamheden projectmatig worden uitgevoerd en erop zijn gericht het jeugd- en jongerenwerk verder te ontwikkelen.

 

4. Planning en fasering van activiteiten

Het project heeft een looptijd van ca. 8 maanden (met een uitloopmogelijkheid van 2 maanden) en kent de volgende planning en fasering van activiteiten.

 

Fase 1: Voorwaardenscheppende fase

Start: februari

Eind: april

Door: hoofd Welzijn van de gemeente Delft en de stuurgroep.

Activiteit 1: creëren draagvlak

Het hoofd Welzijn legt dit plan van aanpak ter goedkeuring voor aan B&W en een stuurgroep bestaande uit het hoofd Welzijn, hoofd jongerenwerk en de directeur van JOS ’98. De stuurgroep wordt verantwoordelijk gemaakt voor de verdere ontwikkeling en implementatie van het integraal jongerenbeleid in Wippolder. Daarnaast stimuleert de stuurgroep het vraag- en vindplaatsgericht werken van de wijk en de onderlinge samenwerking over de grenzen van de afdelingen en de wijk heen.

De stuurgroep gaat de informatie-uitwisseling tussen betrokkenen (ambtenaren, professionals en sleutelfiguren) coördineren.

Er worden in de stuurgroep afspraken gemaakt over de volgende zaken:

  • doelstelling en invulling van de taakopdracht
  • taakverdeling en verantwoordelijkheden
  • terugkoppeling van de verkregen informatie
  • ruimte, tijd en middelen
  • planning.

Overige taken van de stuurgroep

samenstellen wijknetwerk

formeel installeren wijknetwerk

coördineren van de uit te voeren onderzoeken (haalbaarheidsonderzoek en wijkanalyse)

maandelijkse en ad hoc waar nodig voorbereidend overleg met het wijknetwerk

schrijven beleidsplan jongeren Wippolder

evaluatiemomenten met gemeentebestuur en het wijknetwerk.

Het is de bedoeling dat de stuurgroep ten behoeve van de afstemming, de procesbewaking en de continuïteit maandelijkse besprekingen voert met het wijknetwerk.

Daarnaast heeft de stuurgroep taken in het organiseren van deskundigheidsbevorderende activiteiten en het ontwikkelen van samenwerkingsstructuren (netwerken).

Activiteit 2: vorming van een wijknetwerk

Ten behoeve van de samenhang en samenwerking van het jongerenwerk in de Wippolder stelt de stuurgroep een wijknetwerk samen. Dit netwerk wordt samengesteld uit sleutelfiguren/deskundigen van de organisaties die direct betrokken zijn bij het bevorderen van het jongerenbeleid in de wijk. Het netwerk moet niet te groot zijn, te denken valt aan 8 tot maximaal 10 mensen. Het team kan worden samengesteld uit: de wijkcoördinator, sociaal-cultureel werk, jongerenopbouwwerk, JOS ’98, wijkbeheer, politie, scholen, thuiszorg, jeugd- en jongerenwerk, JIP, gezondheidszorg, vrijetijdsbesteding, jongerenaccommodaties, werkgelegenheid en sportfaciliteiten. Voorzitter van het wijknetwerk is de wijkcoördinator. De leden nemen deel op grond van hun kennis en ervaring en niet namens hun organisatie.

Het voordeel van het werken met een wijknetwerk is dat er kruisbestuiving plaatsvindt tussen het beleidskader en het uitvoerend kader.

Het netwerk maakt afspraken over de volgende zaken:

  • formuleren doelstelling
  • taakverdeling en verantwoordelijkheden
  • terugkoppeling van verkregen informatie
  • ruimte, tijd en middelen
  • planning

 

Overige taken van het netwerk

de vraag en aanbod van binnen en van buiten de wijk in beeld brengen

analyse maken van de huidige situatie

discussiëren over de doelstellingen en uitgangspunten van het integraal jongerenbeleid

mede inventariseren (en selecteren) van vraagstukken rond accommodatie en van het huidige pakket aan voorzieningen en maatregelen op dit gebied

clusteren van vraagstukken en formuleren van mogelijke, gezamenlijke oplossingen

mede opstellen van actievoorstellen die deel zullen uitmaken van het wijkbeleidsplan voor jongeren

werven en informeren van jongeren

maandelijks en ad hoc waar nodig voorbereidend overleg met de stuurgroep

thema-avonden met jongeren en buurtbewoners organiseren

signaleren en terugkoppelen van knelpunten aangaande jongeren

inventariseren van de criteria voor het jongerenbeleid

samenstellen en mede schrijven van het concept wijkbeleidsplan voor jongeren

evaluatiemomenten inbouwen


Fase 2: Informatie-uitwisseling

Start: mei

Eind: juli

Door: Het wijknetwerk en gespreksleiders

Activiteit 1: overleg met jongeren en buurtbewoners

Het wijknetwerk prikt een of meerdere momenten (avonden) om te praten met de jongeren en met buurtbewoners over de wensen, vragen en knelpunten. Belangrijk is dat het wijknetwerk met dit soort bijeenkomsten aantoont, dat de gemeente openstaat voor de jongeren en de buurtbewoners en wil luisteren. Belangrijk is ook dat een beroep wordt gedaan op de bereidheid van de jongeren en buurtbewoners om medeverantwoordelijkheid te nemen voor het klimaat in de wijk en voor het ontwikkelingsproces dat de gemeente in gang wil brengen.

Deze momenten (avonden) krijgen een vervolg in enkele themabijeenkomsten waar jongeren en buurtbewoners onder leiding van de jongerenopbouwwerker en mogelijk ondersteund door een jongerenwerker brainstormen over de sterkte en zwakte van het jongerenbeleid in de wijk en voorstellen gaan uitwerken voor verbeteringen. Hierbij kan aandacht besteed worden aan de diverse aspecten, materieel en immaterieel, van jongerenbeleid en aan de belangen van diverse groeperingen. Bovendien kunnen jongeren gestimuleerd worden tot actieve deelname aan uitvoering van de plannen die zij voorstellen en deelname aan een jongerenraad.

Het werven van jongeren en gesprekspartners wordt zoveel mogelijk gedaan door de jongerenopbouwwerker, wederom in samenwerking met jongerenwerkers en andere partners.

Bij het werven van jongeren en gesprekspartners is het van belang gebruik te maken van bestaande verbanden. Daarbij is het belangrijk vertegenwoordigers van de specifieke doelgroepen te bereiken. Te denken valt in dit kader aan sleutelfiguren en ouders. Het benaderen van de vertegenwoordigers uit specifieke doelgroepen is in eerste instantie de taak van de jongerenopbouwwerker. Het is tevens de bedoeling dat de jongerenopbouwwerker zorgt voor continuïteit in het motiveren, stimuleren, bevorderen van deskundigheid en voor het betrokken houden van jongeren bij het proces.

Activiteit 2: haalbaarheidsonderzoek

Om de doelstellingen, uitgangspunten en aandachtsgebieden voor het vraagstuk van vervangende ruimte, de dialoog aangaan met de jongeren of een ander aanbod van het jongerenopbouwwerk nauwkeuriger vast te kunnen stellen, is nader onderzoek gewenst. In dit kader wordt gedacht aan een haalbaarheidsonderzoek jongeren(werk)accomodaties. Dit onderzoek kan er toe bijdragen dat er methodisch en praktisch adequater kan worden ingespeeld op de huidige en de gewenste situatie. Daarnaast kan een haalbaarheidsonderzoek waardevolle informatie opleveren aan de hand waarvan de behoefte aan opvangmogelijkheden kan worden bepaald, waarmee op den duur overlast door jongerengroepen effectief in de hand kan worden gehouden.

In navolging van het in werkgroep 1 gestarte traject, waarin reeds een aanvang is gemaakt met het zoeken naar geschikte alternatieven voor onder andere de portocabin, kunnen de stuurgroep en het wijknetwerk de wensen, behoeften en kwantiteiten verder in kaart brengen en deze ter goedkeuring aan het College voorleggen. Na accordering door het College kan (ten behoeve van een samenhangend overzicht van bestaande en gewenste jongeren(werk)accommodaties).

Activiteit 3: Wijkanalyse jongeren

Voor de juiste afstemming verdient het aanbeveling om naast een haalbaarheidsonderzoek ook een wijkanalyse uit te voeren. Met een dergelijk onderzoek kan op een relatief eenvoudige en snelle manier een overallview van de sterkte en zwakte van de wijk worden verkregen. Daarnaast levert de wijkanalyse een schat aan beelden en relevante informatie aan de hand waarvan de kwaliteit van de leefomgeving, die het jeugdigen mogelijk maakt om zich evenwichtig te ontwikkelen, kan worden bepaald. Ten slotte kan een dergelijke analyse waardevolle informatie opleveren over wat er fout en wat er goed gaat en wat dit kan betekenen voor de inzet van het jongerenwerk in de wijk.

Activiteit 4: samenstellen van een activiteitenmenu

Aan de hand van de verkregen informatie uit voorgaande activiteiten wordt door de leden van de stuurgroep een actieplan voor het jongerenwerk opgesteld. Op basis van dit actieplan wordt een activiteitenmenu samengesteld, dat bestaat uit oude al dan niet herziene activiteiten en voor een deel uit nieuwe activiteiten.

Resultaat in deze fase is dat bij de politiek, ambtenaren, instanties/organisaties, jongeren en buurtbewoners draagvlak is ontstaan om dit plan van aanpak inhoud en vorm te geven. Bovendien is nu vastgesteld wat de belangrijkste aandachtspunten zijn en wat ieders visie is.

Het wijknetwerk verzamelt deze gegevens plus de rapportage uit de gesprekken met jongeren en buurtbewoners en stelt vast wat de belangrijkste criteria zijn voor het jongerenbeleid in de wijk, wat de belangrijkste wensen zijn van jongeren, wat de mogelijkheden zijn om knelpunten op te lossen en voorzieningen in stand te houden of te creëren. De criteria worden voorgelegd aan de belangrijkste betrokkenen. Op een gezamenlijke bijeenkomst krijgen zij de gelegenheid commentaar te leveren en aanvullingen te formuleren. Het wijknetwerk formuleert het definitieve eindconcept en draagt dit over aan de stuurgroep. De stuurgroep stelt aan de hand van het eindconcept de prioriteiten vast.

Activiteit 5: deskundigheidsbevordering

Onder regie van de stuurgroep wordt voor uitvoerende medewerkers die reeds actief zijn in het jeugd- en jongerenwerk, maar (onderdelen van) de methodiek van het jongerenopbouwwerk niet of onvoldoende beheersen, de deskundigheid vergroot door hen specifieke modules, die gericht zijn op de actuele beroepsoriëntatie, te laten volgen. Vergroten van de deskundigheid geldt ook voor vrijwilligers die binnen het jongerenwerk actief zijn.

Fase 3: het meerjaren beleidsplan

Start: augustus

Eind: oktober

Door: Het wijknetwerk en de stuurgroep

Activiteit 1: evaluatie en beleidsplan

De stuurgroep stelt een tussenevaluatie op voor het College. Nadat het College deze plannen heeft geëvalueerd en goedgekeurd, wordt een meerjaren beleidsplan ontwikkeld voor het jongerenwerk in de Wippolder. In dit beleidsplan wordt het jongerenbeleid voor de komende jaren beschreven, daarbij wordt tevens aangegeven wie wat gaat doen. Afgeleid van het meerjaren beleidsplan worden projectplannen opgesteld. De stuurgroep legt contacten met instanties en organisaties voor de uitvoering van projecten.


Bijlage 1

Ondersteuning PJ PARTNERS

PJ PARTNERS kan op basis van een nieuwe offerte de volgende ondersteuning verlenen.

  • Ondersteunen en mede bewaken van het gehele proces
  • ondersteunen bij het maken van een wijkanalyse
  • adviseren en informeren van de stuurgroep
  • adviseren en informeren van het wijknetwerk
  • aandragen van instrumenten en mede verzorgen van themabijeenkomsten
  • samen met de gemeente ontwikkelen van een aanpak binnen het proces
  • mede voorbereiden en schrijven van onderdelen van het concept wijkbeleidsplan
  • adviseren over en bijdragen leveren aan het definitieve wijkbeleidsplan
  • adviseren en informeren bij de implementatie van de methodiek van het jongerenopbouwwerk
  • training en coaching van uitvoerende medewerkers
  • training signaleren.

terug naar boven