Nota - Bestedingsvoorstel MRSA 2000 | ||
Geacht college, U ontvangt hierbij het bestedingsvoorstel MRSA 2000 (meerjarenraming straataanpak). Dit voorstel geeft de besteding aan van de functionele wijzigingen van de openbare ruimte en een aantal algemene en structurele kosten. Er zijn twee uitgangspunten van belang bij het tot stand brengen van dit voorstel. Ten eerste gelden de principes voor wijkgericht werken. Van al de hier genoemde projecten is middels wijkoverleggen de wens tot wijziging van de inrichting naar voren gekomen. Het tweede uitgangspunt houdt in dat zoveel mogelijk aangesloten wordt bij de onderhoudsplanning van OWW uit oogpunt van efficiency. Dan zijn namelijk de kosten van regulier onderhoud gedekt door de onderhoudsbegroting van de betreffende afdeling en komen alleen de meerkosten van de wijzigingen voor rekening van de MRSA. De voorstellen worden hierna per wijk gepresenteerd. Voor de wijken Voorhof en Tanthof worden nog geen projecten voorgesteld. De wijkplannen die voor de beide wijken zijn gemaakt kennen een programma van maatregelen. Aan dit programma wordt in dat kader uitvoering gegeven en de daar genoemde onderzoeken, wensen en ideeën moeten nader uitgewerkt en voldoende besproken worden met de bewoners van de beide wijken. Er wordt vanuit gegaan dat de in te stellen wijkbudgetten hiervoor worden aangewend. Hieronder volgt een toelichting op de (grotere) uitgaven die hier voorgesteld worden.
Toelichting op de posten en projecten Structurele kosten De coördinatiekosten van het projectbureau, de sectie Wijkbeheer voor de accountfunctie, de voorbereidingskosten van de sectie Ontwerp Openbare ruimte, een budget voor participatie en voorlichting voor de gehele stad zijn te beschouwen als structurele kosten. De produktie van wijkplannen en wijkbeschrijvingen vraagt de komende twee jaar f 50.000,- per jaar. Wijkbeheer snel herstel Voor de post "wijkbeheer snel herstel" is een bedrag geraamd waarmee de wijkcoördinatoren snel kunnen reageren op verzoeken en klachten van bewoners voor ingrepen in de openbare ruimte. Gedacht moet worden aan ingrepen die beperkt van omvang zijn, maar toch effectief voor het verbeteren van het woonklimaat. Fietsactieplan De raad heeft 23 december het Fietsactieplan vastgesteld (stuk 204 II, S99008373). Voor de dekking van de in het Fietsactieplan genoemde maatregelen is een eenmalige bijdrage van de MRSA vastgesteld van 100.000,-- . Inrichten 30 km-gebieden De raad heeft 23 december de nota "Duurzaam veilig, 30 km-gebieden" vastgesteld (stuk 212 II, S99008756). In de financiële paragraaf van die nota is de gemeentelijke bijdrage aan de dekking van de maatregelen vastgelegd. De MRSA draagt hier in de jaren 2000 en 2001 jaarlijks 300.000,-- aan bij.
Binnenstad Bagijnhof Al langer bestaat er bij de bewoners van het Bagijnhof onvrede over de staat van onderhoud en inrichting van zowel het groen als de bestrating. Er leven een aantal ideeën voor verbetering die na goedkeuring van dit voorstel nader uitgewerkt kunnen worden. Kruisstraat Nog altijd wordt de Kruisstraat vanaf beide zijde door autos ingereden terwijl dit verboden is. Om de situatie te benadrukken wordt aan weerszijden een drempel gemaakt. Oranjestraat, binnenterrein Op dit binnenterrein is een trapveld aangelegd van kunstgras. Door de toepassing van kunstgras is het gebruik zo intensief, dat er van meet af aan klachten zijn geweest over overlast. Simpele maatregelen boden tot nu toe geen oplossing. Inmiddels is in samenspraak met bewoners een plan uitgewerkt dat voorziet in het beperken van de afmetingen van het veld. Het plan omvat tevens de renovatie van de naast liggende speelplaats en het herstellen van de bestrating van het overige deel van het terrein. Paradijspoort Een bedrag is hier opgenomen om het straatmeubilair van de Paradijspoort te vervangen. Het betreft de halfronde houten banken die door de tand des tijds zijn aangetast, de vervanging van de afvalbakken en enig straatwerk. Molsstraat In de Molsstraat is sprake van vandalisme en vervuiling in de straat. Het speelplekje wordt gebruikt als hangplek door jongeren. In een overleg met bewoners zijn de wensen besproken ten aanzien van een (beperkte) herinrichting van de straat. Hierbij moet gedacht worden aan het verbeteren van het lichtniveau, fietsenstallingsfaciliteiten, herstraten en het plaatsen van straatmeubilair. Diverse grachten binnenstad Deze worden conform Handboek Openbare Ruimte Binnenstad herstraat.
Heilige Land Stille Putten De inrichting van dit binnenterrein is gedateerd en het gebruik leidt tot overlast en vervuiling. Met gebruikers en omwonenden zijn gesprekken gestart over een herinrichting. De overig genoemde straten in deze wijken worden heringericht. Buitenhof Cesar Franckstraat Deze straat vormt de toegang tot één grote flat. De straat en het parkeerterrein zullen worden ingericht conform de aanpassingen die eerder plaatsvonden bij de hiernaast gelegen Lisztstraat en Debussystraat. Ook die kosten zijn indertijd gefinancierd door de MRSA.
Wippolder Julianalaan Dit betreft de laatste fase van het rioleringsproject aan de oostzijde van de stad. De MRSA voorziet in een bijdrage aan de kosten van de aanleg van extra parkeerplaatsen ten behoeve van de wijk; het aanbrengen van een middenberm tussen de Botaniestraat en het Oostplein ter verbetering van de veiligheid voor overstekende fietsers en voetgangers, en het herinrichten van een strook grond langs de Oostsingel. Muyskenlaan Momenteel bestaat hier de mogelijkheid om te voetballen. De ondergrond is echter zeer drassig waardoor maatregelen nodig zijn voor wat betreft de ondergrond. Tevens is de aanleg van ballenvangers door de jongeren van dit gedeelte van de wijk Wippolder gewenst. De overig genoemde straten in deze wijken worden heringericht. Aan het college wordt voorgesteld:
Hoofd d.d.: Bijlage: overzicht voorstel straten en projecten MRSA 2000. |
||
![]() |
![]() |