Nota - Speelvoorziening Delftse Hout | ||
Mogelijkheden voor sport en recreatie zijn essentieel voor een leefbaar Delft, aldus het Collegeprogramma 1998 - 2002. En: Wij hechten belang aan het instandhouden van recreatiemogelijkheden in en rond Delft, waaronder de Delftse Hout. Het zijn uitgangspunten die houvast bieden bij initiatieven in de Delftse Hout die daaraan bijdragen. Ushi en Joost Verhoeff, eigenaars van het horecabedrijf Knus in de Delftse Hout, tonen met hun voornemen om naast nieuwbouw van hun bedrijf ook een kinderspeeltuin te realiseren, zon initiatief. Tijdens de gesprekken van de gemeente met de familie Verhoeff is aangegeven dat de gemeente er aan hechtte dat de voorheen aanwezige speelvoorziening voor ouder en kind in het nieuwbouwplan zou terugkeren. In de afgesloten erfpachtkontrakt is opgenomen dat de gemeente zich zal inspannen daar een financiële bijdrage ad 20.000,= voor te geven. Deze nota doet daar een voorstel voor. Situatie Eerder al werd bij de vaststelling van het bestemmingsplan Delft Oost het sport- en recreatiegebied van de Brasserskade tot aan de Delftsestraatweg in een aantal zones verdeeld; zones die ieder hun eigen kenmerken hadden en verschilden van intensief tot extensief gebruik. Horecabedrijf Knus ligt in een intensief gebruikt deel van het recreatiegebied, tussen de Tweemolentjeskade en de Korftlaan. In dit gebied bevindt zich een aantal brandpunten van gebruik: de kinderboerderij (met accent op educatie), de strandstrook voor het familiebezoek (ouders met kinderen tot ongeveer 12 jaar), een jongerenstrand (inclusief voorzieningen als een duikplatform en een beachvolleybalveld) en een naaktstrand (allen met het accent op recreatie). Ook het gebied rondom Knus kan als sociaal ontmoetingsknooppunt worden aangemerkt, met name ook voor ouders met jonge kinderen (tot ongeveer 8 jaar). Uit veiligheidsoogpunt bezien, de vestiging wordt gedurende het seizoen ook druk bezocht door (oudere) passanten, gaat het om een aantrekkelijke speel- en verblijfslokatie. Ontwikkelingen Door de oprukkende woningbouw rondom de Delftse Hout (grote bouwlokaties als Ypenburg en Emerald) wordt de recreatieve druk op het gebied en de vraag naar attractieve voorzieningen steeds groter. Bovendien vragen gebruikers om kwalitatief hoogwaardige en bovenal veilige voorzieningen. Een rol speelt bovendien de continuïteit: voorzieningen moeten onderhouden en bijdetijd gehouden worden. De beleidslijn van de gemeente in deze is om bij het inspelen op deze ontwikkelingen zoveel mogelijk aansluiting te vinden bij het particulier initiatief. Er bestaan meer ideeën om de voorzieningen in het gebied uit te breiden en/of op te waarderen: verlengen van de strandstrook, aanleg van een jongereneiland, een duikplatform, vestiging van een bewakings/politiepost. Tot het kader van de EZH - projecten behoort de mogelijke aanleg van een trim- en skeelerparkoers. De speelvoorziening bij Knus past in dit beeld en kan nu uitgevoerd worden.
Het idee De familie Verhoeff heeft in haar nieuwbouwplannen ook de vernieuwing van de voorheen reeds aanwezige speeltuin meegenomen. In overleg met Combiwerk is een plan ontwikkeld voor een openbaar en vrij toegankelijk speelobject (zie ook de bijlage):
Voor oudere kinderen worden waterfietsen en boten verhuurd. De speelvoorziening komt te liggen op het grondgebied dat de familie Verhoeff in erfpacht heeft genomen en wordt aangelegd en onderhouden door Combiwerk. De onderhoudskosten worden door Knus gedragen. In de afgesloten erfpachtovereenkomst is opgenomen dat alle aansprakelijkheid van de speelvoorziening alsmede de zorg voor instandhouding bij Knus ligt. De aanleg kan, na vaststelling van een gemeentelijke investeringsbijdrage op korte termijn van start gaan, zodat de speelvoorziening tijdig voor aanvang van het zomerseizoen in gebruik kan worden genomen. De bijdrage Zoals uit de bijlage blijkt bedragen de aanlegkosten 33.000,=, exclusief parkmeubilair, bestrating en bewerking van de omliggende grond. In overleg tussen gemeente Delft en de eigenaars van Knus is overeenstemming bereikt over een gemeentelijke investeringsbijdrage van 20.000,=. De resterende kosten alsmede het onderhoud komen voor rekening van Knus. De gemeentelijke bijdrage kan ten laste worden gebracht van de begrotingspost Delftse Hout. Voorstellen Overwegende dat het initiatief van Knus past in de gemeentelijke beleidslijn om bij het realiseren van recreatieve voorzieningen in de Delftse Hout zoveel mogelijk aan te sluiten bij het particulier initiatief, dat de geplande voorziening past in het totale voorzieningenbeeld van de Delftse Hout en inspeelt op de ontwikkelingen van de recreatieve vraag, wordt voorgesteld:
Delft, 21 maart 2000
|
||
![]() |
![]() |