12 januari 2001

Nota - Aanbieding wijkplannen voor Tanthof en Voorhof

 


naar agenda

 

Geacht college,

Inleiding:

De afgelopen twaalf maanden is hard gewerkt aan de eerste twee wijkplannen.

Voor u ligt de definitieve versie van de wijkplannen voor Voorhof en Tanthof.

Het traject zoals afgelegd voor het tot stand komen van deze eerste twee wijkplannen wordt in de plannen beschreven, waarbij de laatste stappen zijn aangevuld in vergelijking met de vorige versie.

De wijkmarkten:

Zo wordt er ook een beeld gegeven van de wijkmarkten die gehouden zijn. Zowel tijdens de markten als schriftelijk tijdens de inspraakperiode konden bewoners reacties geven op de conceptplannen.

Tevens was dit het moment om de plannen aan de bewoners te presenteren en daarover met het college en ambtenaren en instellingen te praten.

In de wijken Tanthof en Voorhof werd respectievelijk op 8 en 28 maart een wijkmarkt gehouden. Doel van de wijkmarkt was de wijkplannen van deze twee wijken onder de aandacht van de bewoners te brengen en betrokkenheid te creëren bij de maatregelen die in de wijken plaatsvinden of nog gaan plaatsvinden. De markten werden gehouden in de periode dat de wijkplannen in de inspraak lagen, te weten vanaf 14 februari tot en met 31 maart.

Op de wijkmarkt Tanthof waren circa 130 bezoekers. Voorhof telde rond de 200 bezoekers. De markt was georganiseerd rondom een aantal thema’s die correspondeerden met onderwerpen uit de wijkplannen. De thema’s waren veiligheid, duurzaamheid (groenstructuur, waterkwaliteit), jongeren, Vensterschool, woonomgeving (afval, verkeer, samen leven, speelplekken). Het belangenplatforms waren aanwezig en een aantal woningcorpoaties (Hyppolytus, vestia en AWS). Voor Voorhof kan nog gemeld worden dat buurthuis Voorhof, de bibliotheek en VOC

(Vrouwenorganisatie en coördinatie) aanwezig waren.

Op de beide markten waren de wethouders en de burgemeester aanwezig. Opzet van de markt was dat bezoekers voldoende gelegenheid hadden om de bestuurders persoonlijk te spreken. Hiervan werd ook gebruik gemaakt. Uit de enquête die dezelfde avond onder de bezoekers werd gehouden, bleek dat dit onderdeel van de markt gewaardeerd werd. Tevens was de wijkmarkt een goede gelegenheid voor de wijkcoördinatoren zich te presenteren.

 

Betrokkenheid en invloed van de bewoners:

Een belangrijk uitgangspunt in het collegeprogramma is dat de bewoners optimaal betrokken worden bij het maken van de beleidsplannen. Dit geldt ook voor de wijze van uitvoeren waar zij naar gelang het onderwerp bij betrokken zijn. Het wijkgerichte werken gaat daar dan ook van uit.

In het proces van het maken van wijkplannen is in de eerste fase geprobeerd de inbreng en de mening van de bewoners mee te laten wegen. Ook voor het vervolg: overleg over de uitvoering van de plannen en het maken van actualisering is de bewonersinbreng van belang.

Zo kunnen rond bepaalde specifieke projecten (Minervaplein, speelplekken op diverse plaatsen etc.) groepen belangstellende bewoners geformeerd worden. Ook in diverse delen van de wijken bestaan bewonersorganisaties die de belangen van hun complex woningen of hun buurt vertegenwoordigen.

In de voorbereiding van de plannen wordt ook gebruik gemaakt van zorgvuldig geselecteerde en gespiegeld aan de samenstelling van de bevolking, bijeengeroepen panels.

Op de wijkmarkt is een enquête gehouden onder de bezoekers om de prioriteiten uit de nog in uitwerking zijnde projecten te vragen.

Voor de komende tijd wordt gedacht aan een klankbordgroep (belangenplatform) en bewoners- en overleggroepen per onderwerp / uit te voeren maatregelen . Daarnaast wordt gedacht aan een één maal per jaar te houden brede peiling in de wijken. De vorm daarvan is nog niet geheel duidelijk.

De politieke verantwoordelijkheid blijft bij de gemeenteraad.

Los daarvan kunnen bewoners de wijkcoördinator benaderen over wijkzaken. Ook is het mogelijk de servicedienst de waarschuwen om onderhoudszaken aan de openbare straten en paden en parken door te geven.

De binnengekomen reacties:

De reacties die zijn binnengekomen op de concept wijkplannen van Tanthof en Voorhof hebben we ingedeeld volgens het programma van maatregelen.

Concrete plannen die bij uitvoering van zaken betrokken kunnen worden, dan wel direct van een antwoord (bilateraal aan de indiener) voorzien kunnen worden.

Ideeën die passen in de categorie nog nader de onderzoeken maatregelen.

Ideeën die passen in de lijst van wensen en ideeën waarvan het niet zeker is op welke termijn, hoe en of ze aan de orde kunnen komen.

Het plan is met deze gegevens en tekstaanvullingen definitief gemaakt.

Bovendien wordt op een aantal punten een reactie gegeven die niet tot wijziging / aanvulling in het plan hebben geleid.

(zie verder de betreffende bijlage 1)

De enquête:

Als bijlage vindt u in de plannen de uitslag van de enquête die op de wijkmarkten door de bezoekers is ingevuld.

Voorstel

Hiermee is het interactieve traject om te komen tot de eerste twee wijkplannen afgesloten en stellen we u voor

De voorliggende wijkplannen vast te stellen en voor te leggen aan de raadscommissie leefbaarheid ter advisering en daarna aan de gemeenteraad ter vaststelling.

De uitvoering ter hand te nemen en daarbij ruimschoots met de bewoners en betrokken instanties te blijven overleggen en terugkoppelen.

De definitieve versie van de plannen beschikbaar te stellen voor alle belangstellenden.

Na een jaar een rapportage uit brengen over de voortgang.

Voor het jaar 2001 de lijst van maatregelen voor Tanthof en Voorhof om te vormen tot wijkprogramma’s.

Hoogachtend,

 

J.J. van Zwet

Hoofd vakteam Wijkzaken

terug naar boven