Nota

 

Datum

18-09-2000

Ons Kenmerk

00/023056

Opsteller

Eric Mulder

Bijlagen

1

Onderwerp

Oplegnotitie conceptbeleidsplan politie haaglanden 2001

 

 


Inleiding

Het jaarlijkse beleidsplan het Korps Haaglanden is een uitwerking van het Strategische beleidsplan 1999 - 2004. Als richtinggevende thema’s zijn in dit strategische beleidsplan genoemd: Veiligheid, Integriteit en Professionaliteit (VIP). De operationalisering van deze “VIP missie” is, onder meer, vertaald in de 8-8-5- doelstelling in 2004. Dit streven houdt in:

De Klanttevredenheid nadert het rapportcijfer 8. (80 % is (zeer) tevreden)

De Personeelstevredenheid nadert het rapportcijfer 8. (idem)

Het Korps Haaglanden behoort tot de top 5 van de Nederlandse politie.

Mede naar aanleiding van vragen in de Raadsvergadering van 14 september jl. zal hieronder specifiek worden ingegaan op de Klanttevredenheid.

Vervolgens wordt een toelichting gegeven op de samenvatting van het concept beleidsplan 2001. Het totale concept beleidsplan ligt ter inzage. Tevens wordt aangegeven in hoeverre de gemeentelijke prioriteiten in het concept beleidsplan tot uitdrukking zijn gekomen.

 

Klanttevredenheid

Onlangs kwam het Sociaal Cultureel Rapport 2000 in het nieuws. Volgens een krantenkop is de Nederlander niet tevreden over de politie (in vergelijking met andere landen). In het krantenbericht wordt het beeld van ontevredenheid overigens enigszins genuanceerd. Een kopie van het bericht gaat hierbij. Volgens het krantenbericht vindt 45 % van de Nederlandse bevolking dat de politie goed werk levert in de strijd tegen de criminaliteit.

Aangezien het beeld van de politie door zeer veel zaken kan worden beďnvloed (beeldvorming in de media, incidenten in de buurt) wordt in Haaglanden als maatstaf voor Klanttevredenheid de tevredenheid over het laatste politiecontact gebruikt.

 

Volgens de meest recente Politiemonitor (meting 1999) bedraagt het aantal personen dat in Haaglanden (zeer) tevreden is over het laatste contact met de politie 69 %. Dit is 1 procentpunt hoger dan het landelijk gemiddelde. Het streven voor 2001 is op een verhoging van het tevredenheidspercentage naar 71 %.

 

Concept beleidsplan Haaglanden 2001

 

Bijgaand treft u de volgende onderdelen:

*           Aanbiedingsbrief van de korpschef de heer J. Wiarda.

*           Samenvatting van het concept regionaal beleidsplan 2001.

Het totale conceptbeleidsplan 2001 ligt ter inzage.

 

Aanbiedingsbrief

Uiterlijk medio oktober worden de reacties van de raadscommissies bij de secretaris van het regionaal college verwacht. Deze kunnen dan in het definitieve Beleidsplan 2001 worden verwerkt.

De Ministers van Justitie en BZK leggen steeds nadrukkelijker een relatie tussen de financiering en de meetbare prestaties van de korpsen. Voor 2001 zal door alle Bureaus in de regio Haaglanden gebruik worden gemaakt van het nieuwe stramien werkplan, welke volledig is afgestemd op het Beleidsplan 2001.

 

Samenvatting conceptbeleidsplan 2001

De samenvatting gaat gepaard met overzichtelijke tabellen met de doelstellingen per prioriteitsgebied (zoals diefstal uit woning, uit of vanaf auto, drugsgerelateerde overlast, georganiseerde criminaliteit). In de tabellen worden de resultaten van 1999, de ambities voor 2000, en de doelstelling voor 2001 weergegeven.

De output wordt onder meer, regiobreed, gemeten in de meldingenratio, de aangifteratio, de verdachtenratio en het slachtofferschap.

Deze betekenen:

meldingenratio:  het aantal meldingen per 1000 inwoners

aangifteratio:                 het aantal aangiften per 1000 inwoners

verdachtenratio: het aantal verdachten waarvan een proces-verbaal naar het O.M. is verzonden per 100 aangiften

slachtofferschap:          percentage van de bevolking dat volgens de Politiemonitor Bevolking slachtoffer is.

Door gebruik van deze output-indicatoren neemt de onderlinge vergelijkbaarheid van de resultaten tussen de Bureaus en tussen de gemeenten in Haaglanden toe.

 

 

 

Gemeentelijke prioriteiten

Per gemeentelijke prioriteit volgt hieronder een toelichting op het concept beleidsplan.

woninginbraken

Het aantal woninginbraken in de regio Haaglanden is de afgelopen jaren gestaag gedaald tot onder de 2 inbraken per 100 woningen. Een hogere inzet in aantal uren is dan ook niet gerechtvaardigd. In de preventieve sfeer blijft de politie haar bijdrage leveren aan het stimuleren van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (zie hierover de oplegnotitie bij de Marap 2000-I). Tevens wordt bij aangifte van woninginbraak nazorg besteed in de vorm van informatie over het verloop van de zaak, en de verstrekking van een ZorgInbraakPakket (ZIP).

agressieve delicten

Het terugdringen van het geweld heeft zowel betrekking op geweld in het publieke domein (zoals “zinloos geweld”, uitgaansgeweld of geweld door en tegen de politie), als op geweld in de “huiselijke” sfeer (zie ook hierover de oplegnotitie bij de Marap 2000-I).

Inzake het vuurwapenbezit worden alle vergunninghouders eenmaal per twee jaar thuis gecontroleerd en bedraagt de doelstelling tenminste 600 illegale wapens (inclusief replica’s) in beslag te nemen.

alcohol en drugs

De drugsgerelateerde overlastpanden blijven onder de aandacht. Bij ernstige overlast wordt aangedrongen op bestuurlijke sluiting. In Delft biedt de politie onderdak en ondersteuning aan het PRAT team.

verkeersveiligheid

Landelijk is afgesproken dat het aantal verkeersdoden en -gewonden in 2010 moet zijn gedaald. Hierbij wordt uitgegaan van een nulmeting uit 1986. Het aantal ongevallen met dodelijke afloop is in de regio Haaglanden ten opzichte van 1986 een flink eind gedaald.

Met betrekking tot scooters is een regionaal Plan van Aanpak in werking getreden, om overlast en gevaar terug te dringen.

aandachtsgroep jongeren

Onder het motto “Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst” spelen jongeren een belangrijke rol in veel prioriteitsvelden. De HALT-aanpak en de STOP-reactie (voor 12 minners) zal worden voortgezet. Onder andere door adoptie van scholen zal de band met de jeugd versterkt worden.

 

Kwaliteit

Met betrekking tot de kwaliteit krijgt de verdere uitwerking van een service gerichte organisatie vorm in de volgende onderwerpen:

* noodhulp. Het streven is in 2004 in 95 % van de gevallen binnen 10 minuten ter plaatse te zijn wanneer een beroep op noodhulp wordt gedaan (1-1-2).

* In 2000 zal een landelijk telefoonnummer politie in werking treden. De verzoeken om hulp, waarbij niet “iedere seconde telt” worden dan afgehandeld door medewerkers van een centrale service-organisatie en van de wijkbureaus.

* Regiobreed wordt de gebiedsgerichte politiezorg verder ontwikkeld. Zie voor de stand van zaken in het Delftse de oplegnotitie bij Marap 2000-I

 

Eric Mulder

beleidsmedewerker veiligheid