Nota

 

Datum

25-06-2001

Ons Kenmerk

01/017174

Opsteller

J.P. van den Berg

Bijlagen

0        

Onderwerp

Voorstel voor een alternatief voor het Jaarprogramma maatschappelijke activiteiten

 

 


Geacht college,

 

Bij de vaststelling van het Jaarprogramma maatschappelijke activiteiten (JMA) 2001 is besloten dat er nader advies zou volgen over alternatieven voor het huidige JMA. Achtergrond hiervan is – zo bleek uit de discussie in de raadscommissie – dat het college de inzet van het subsidie-instrument beter wil afstemmen op de beleidsprogramma’s.

Deze nota bevat het resultaat van de oriëntatie op andere mogelijkheden.

 

De hoofdlijn die het college voorstaat, namelijk sterkere koppeling van subsidies aan beleidsprogramma’s, wordt al enige jaren uitgewerkt onder de projecttitel ‘resultaatgericht subsidiëren’. Dat heeft zichtbaar effect gehad op de vorm en inhoud van het JMA: Van een activiteiten- en subsidie-overzicht per instelling (1988 - 1998) is het JMA ontwikkeld tot een subsidieverdeelplan met doelformulering per beleidssector (1999 - 2001).

 

Uit de analyse van het JMA komt het volgende naar voren:

q       Het document is nog een overblijfsel uit de periode van de jaren tachtig, toen het rijk de gemeenten een bepaalde vorm van welzijnsplanning voorschreef; aanpassingen zijn verricht zonder de essentie daarvan aan te tasten.

q       Het huidige JMA wordt gekenmerkt door een sterke koppeling aan (grote) instellingen. Dit is voor de hand liggend, omdat van de 25 miljoen te verdelen subsidie ruim 22 miljoen aan slechts ongeveer 13 instellingen wordt uitgekeerd. Maar afspraken met grote instellingen worden op vele momenten gemaakt – bijvoorbeeld in meerjarige convenanten - zodat het JMA niet fungeert als een compleet productenoverzicht.


q       Het document is onvoldoende ingepast in de gemeentelijke beleidscyclus van begroting en zomernota; het heeft zo zijn eigen jaardynamiek en erg gaat nauwelijks sturende werking van uit. Het JMA is vooral beschrijvend.

q       De relatie naar het overig subsidiebeleid van de gemeente is onduidelijk. Er zijn meerdere beleidsterreinen waar op andere wijze wordt gewerkt met gesubsidieerde instellingen. Daarvoor gelden ook andere verordeningen. Na de reorganisatie van het gemeentelijk apparaat zijn ook nieuwe samenhangen ontstaan, waardoor bestaande grenzen vervagen en nieuwe worden getrokken. Het huidige JMA brengt subsidies op de gebieden welzijn, cultuur en zorg bijeen, maar in de organisatie zijn er nieuwe concentraties: welzijn - onderwijs - wonen, zorg - activering/werk, cultuur - economie/toerisme.

 

De wens bestaat om de uitvoering van het Delfts subsidiebeleid in documenten te vatten die beter aansluiten bij de huidige bestuurlijke praktijk.

In 1999 is al met de raadscommissies een procedure afgesproken waarbij het subsidiebeleid veel meer in relatie wordt gebracht met de gemeentelijke beleidscyclus. De inhoudelijke lijnen uit de beleidsdocumenten en de zomernota zouden in de subsidie-afspraken tot uiting moeten komen.

 

Een alternatief voor het JMA dat hierbinnen past is een subsidiebundel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Toelichting:

 

Beleidsdocumenten

Subsidies worden verleend op basis van vastgesteld beleid. Dit beleid is vastgelegd in beleidsplannen die gelden voor meerdere jaren. Voorbeelden van dergelijke beleidsplannen zijn: Knopen in de wijken (welzijn), actieprogramma jeugd- en jongeren, actieprogramma integratie, cklein Cgroot (cultuur), sportvisie, het Onderwijsbeleidsplan (OBP), Integraal Educatie- en Activeringsplan, Meerjaren Marketingplan Toerisme, Prestatieafspraken Beleidsvisie wonen.

Voor sommige van deze plannen is een vierjarige cyclus afgesproken, voor andere moet nog zo’n systematiek worden uitgewerkt. Het is gewenst dat er voor alle afzonderlijke beleidscycli meerjarenbeleidsplannen komen.

 

Zomernota

Het subsidieinstrument past vervolgens in de jaarlijkse gemeentelijke beleidscyclus van meerjarenbegroting, zomernota, jaarbegroting, jaarrekening.

De zomernota is het belangrijkste inhoudelijke document, waarin jaarlijks een uitwerking wordt gemaakt van verschillende onderdelen van het vastgesteld meerjarig beleid

In de zomernota worden keuzes op hoofdlijnen gemaakt over eventuele verschuiving tussen budgetten voor de verschillende (deel)beleidscycli waarbij subsidies worden verleend.

 

Subsidiebundel

De meerjarenbeleidsplannen en uitwerkingen in de zomernota worden vertaald in productafspraken met gesubsidieerde instellingen. Daarbij kan het gaan om jaar- en meerjarenafspraken, vastgelegd in subsidiecontracten (beschikkingen). Voorgesteld wordt jaarafspraken met instellingen te maken, terwijl wij het systeem van productafspraken vervolmaken; na afronding van dat proces kan desgewenst ingezet worden op meerjarenafspraken (en een meerjarige beschikking).

Jaarlijks ontvangt de raad een overzicht van de subsidiecontracten, in een zogenoemde subsidiebundel. Dit zullen de gebundelde subsidie­beschikkingen zijn, aangevuld met toelichtingen op afspraken en kengetallen.

Vooralsnog wordt volstaan met de afspraken met instellingen die thans vallen onder de werkingssfeer van het JMA.


Verdeelplan

Daarnaast ontvangt de raad jaarlijks een verdeelplan voor de kleinere subsidies, als bijlage van de gemeentebegroting. Hierbij gaat het om subsidies die vooral dienen als waardering voor ontplooide maatschappelijke activiteiten: activiteiten- en exploitatiesubsidies. Dit verdeelplan zal ook informatie bevatten over leden- en/of activiteiten­aantallen.

Het is duidelijk dat ook op deze kleine subsidies sturing mogelijk moet zijn.  Uit capaciteitsoverwegingen wordt voorgesteld de discussie over de mate van gewenste sturing uit te stellen totdat de beleidscycli met grote instellingen naar tevredenheid lopen.

 

 

De procedure wordt vastgelegd in een nieuwe subsidieverordening. De bestaande verordening moet per 1 januari 2002 zijn aangepast aan de Algemene Wet Bestuursrecht.

Daarnaast wordt een raamverordening voor alle subsidieverordeningen voorbereid door juridische zaken.

 

Voorstel

Instemmen met het per 2002 opheffen van het JMA in de huidige vorm en dit vervangen door een subsidiebundel van contracten/afspraken; een verdeelplan voor kleinere subsidies (exploitatiebijdragen, activiteitensubsidies) wordt als bijlage bij de gemeentebegroting gevoegd.

 


J.P. van den Berg

Sector leefbaarheid