Tanthof

 

Wijkprogramma 2005

 

 

 

                                                           


1. Inleiding

 

Voor u ligt het wijkprogramma 2005 voor Tanthof. In samenspraak met de wijk is voor 2005 een aantal plannen ontwikkeld die de leefbaarheid in de wijk ten goede zullen komen. In hoofdstuk 2 wordt beschreven hoe dit wijkprogramma tot stand is gekomen. U vindt hier de wijkagenda van Tanthof 2005. De initiatieven naar aanleiding van deze wijkagenda staan beschreven in hoofdstuk 3 en 4. Dit wijkprogramma begint met een korte beschrijving van de wijk.

 

De wijk Tanthof ligt aan de zuidelijke gemeentegrens van Delft. In het noorden wordt de wijk begrensd door de Kruithuisweg, in het oosten door het spoor en in het westen door de A-4. De straat Abtswoude splitst de wijk als het ware in twee delen: Tanthof-Oost met bebouwing uit de jaren tachtig en Tanthof-West met bebouwing uit de jaren tachtig en negentig. Tanthof is een naoorlogse wijk met veel ééngezinswoningen met tuin. Op de rand van de wijk langs de Kruithuisweg liggen kantoorgebouwen en een hogeschool. Ook NS-station Zuid bevindt zich hier.

 

De wijk is ruim opgezet en heeft veel groen en water. Het openbaar groen in Tanthof is vooral te vinden langs de singels die de wijk in oost-west-richting doorkruisen. Ook de vele partculiere tuinen maken Tanthof tot een groene wijk. Bovendien ligt midden in de wijk het Abtswoudsepark, dat een groene verbinding vormt met het weidegebied dat direct ten zuiden van Tanthof begint.

 

In Tanthof zijn veel voorzieningen, waaronder vier basisscholen, een buurthuis, een bibliotheek, een jongerencentrum, twee winkelcentra, een gezondheidscentrum, sportvelden en een tennispark. Het is de bedoeling dat in het najaar van 2005 gestart wordt met de bouw van een nieuw wijkcentrum waarin ook de Vrije Academie een onderkomen zal krijgen. Op 1 januari 2004 woonden er ongeveer 16.000 inwoners in de wijk.

 

 

 

 De wijk Tanthof


2. Op weg naar het wijkprogramma

 

Het uitgangspunt voor het opstellen van het wijkprogramma 2005 is een analyse van signalen van bewoners en professionals in combinatie met statistische gegevens over de wijk en de resultaten van enquętes onder wijkbewoners door middel van het Delft Internet Panel (DIP). 

Deze analyse is besproken tijdens bijeenkomsten over de wijk. Tijdens deze bijeenkomsten werd onder andere gediscussieerd met leden van het belangenplatform Tanthof, sleutelfiguren en wijkprofessionals. Op 5 juni is er in een speciaal daarvoor ingerichte stand, door het opbouwwerk en de wijkcoördinator, in winkelcentrum Dasstraat met bewoners gesproken over de wijk. Op 8 juni werd gesproken met wijkprofessionals uit het wijkcoördinatieteam en met medewerkers van de gemeentelijke vakteams. Vervolgens is op een bijeenkomst in buurthuis ‘ De Boerderij’  op 8 september gesproken met bewoners, waaronder een afvaardiging van het belangenplatform Tanthof en zogenaamde sleutelfiguren die op centrale plekken in de wijk werkzaam of actief zijn. Ook zijn losse signalen van wijkbewoners en van enkele ouderraden van de basisscholen in de wijk, verwerkt in de analyse.

 

Naar aanleiding van de analyse en de diverse bijeenkomsten zijn thema’s naar voren gekomen waarvoor aandacht nodig is in 2005. Deze thema’s vormen samen de wijkagenda waarop dit wijkprogramma is gebaseerd. In willekeurige volgorde staan de volgende zeven thema’s op de wijkagenda 2005 voor Tanthof:

  1. Verkeer;
  2. Kinderen en jongeren;
  3. Schoonhouden van de wijk;
  4. Verzakken van de bodem en waterhuishouding;
  5. Vergrijzing;
  6. Bestrating;
  7. Samenleven en participatie.

 

De wijkagenda 2005 voor Tanthof zal hier kort worden toegelicht.

Met name in Tanthof West geven bewoners aan dat er ook dit jaar aandacht moet worden geschonken aan het verbeteren van de verkeersveiligheid, met name op routes waar (basisschool)kinderen en leerlingen van het voortgezet onderwijs fietsen of lopen. De wijk wordt op een aantal plekken doorkruist door drukke wegen waar helaas de verkeersregels regelmatig worden overtreden. Ook in woonstraten blijkt dat de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur niet door iedereen serieus wordt genomen.

Ook blijft er aandacht nodig voor opgroeiende kinderen en jongeren. Het percentage tieners dat in de wijk woont, zal voorlopig nog toenemen en voor hen is onvoldoende direct vertier in de wijk zelf. Op een aantal plekken is sprake van overlast door hun gedrag. De tieners zelf geven ook aan, dat er voor hen te weinig te doen is in de wijk.

Een terugkerend aandachtsgebied is het schoonhouden van de wijk. De manier waarop een deel van de bewoners omgaan met vuilnis, oud papier en grofvuil is velen een doorn in het oog. Op enkele zogenaamde ‘hot spots’ is de voortdurende aanwezigheid van vuilnis storend en het leidt ook tot zwerfvuil in de rest van de wijk. Enkele bijzondere aandachtspunten met betrekking tot dit thema zijn: de snoeproute van station Zuid via de hoge school en diverse bedrijven richting de Dashof en een aantal wooncomplexen met HAT-eenheden in zowel Tanthof Oost als Tanthof West. Ook wordt er gevraagd om de graffiti op verkeersborden en elektriciteitshuisjes aan te pakken.

Steeds vaker wordt door bewoners aandacht gevraagd voor het verzakken van de bodem en de waterhuishouding in de wijk. De staat van onderhoud van de bestrating heeft hier ook mee te maken. Daar waar de bodem ongelijkmatig verzakt, zal ook de bestrating eerder te lijden hebben. Maar ook de aanwezigheid van groeiende wortels van het alom aanwezige groen, heeft gevolgen voor de bestrating.

Alhoewel Tanthof een relatief jonge wijk is, met veel opgroeiende jeugd zal de wijk in de aankomende decennia flink vergrijzen. Tanthof is namelijk zo’n fijne wijk om in te wonen, dat de huidige bewoners er graag oud wil worden. Daarom is er aandacht nodig voor specifieke behoeften van ouder wordende bewoners.

Als laatste, maar niet als onbelangrijkste aandachtpunt, is het samenleven en de participatie van bewoners in de wijk op de agenda gezet. Een veel gehoorde opmerking over Tanthof is, dat er vooral tweeverdieners wonen, die er geen tijd voor en behoefte aan hebben, om zich samen met andere betrokkenen in te zetten voor de wijk. Hieraan kan nog veel worden verbeterd. Echter op plekken waar het één en ander borrelt en bruist gebeurt dit ook gelijk goed. De wijk kent een actief Belangenplatform van en voor bewoners, er is een wijkkrant die acht maal per jaar uitkomt en de Stichting Wijkwerk Tanthof heeft een vol activiteiten programma voor verschillende doelgroepen. Ook de straat- en wijkfeesten leveren een bijdrage aan de goede sfeer in de wijk. En in 2005 zullen er op veel plekken jubilea en lustrumfeesten worden gehouden. Goede voorbeelden daarvan zijn het wijkfeest voor alle bewoners op 5 mei. Dit ter ere van de twintigste verjaardag van de Stichting Wijkwerk Tanthof. En natuurlijk ook de viering van het 20-jarige bestaan van de Slokkerbuurt in Tanthof Oost. Ook zal er in 2005 weer een EZH-project Kunst in de Wijken worden uitgevoerd. Hoe dat er precies uit gaat zien is afhankelijk van de insteek en de ideeën van de betrokken kunstenaars en bewoners.

 

De bedoeling is dat de leefbaarheid in Tanthof een stap vooruit komt wanneer aan deze thema’s aandacht wordt geschonken. Het wijkprogramma 2005 kan niet worden uitgevoerd zonder de inbreng en medewerking van de bewoners van de wijk. Wijkbewoners zijn uitgenodigd om initiatieven te bedenken rondom de zeven thema’s. Alle bewoners hebben daartoe in de loop van het jaar via de wijkkrant informatie ontvangen waarin zij werden uitgenodigd om hun initiatieven duidelijk te maken aan de gemeente Delft. Ook werden zij uitgenodigd om hiervoor inspiratie op te doen op de wijkenmarkt op de Markt op 9 oktober. Zowel bewoners als professionals zijn het er over eens dat veel oplossingen voor de problemen in de wijk gevonden kunnen worden in een combinatie van maatregelen en initiatieven, waarbij een verandering in het gedrag van betrokkenen vaak als onmisbare factor genoemd wordt. In de volgende hoofdstukken vindt u de initiatieven naar aanleiding van de wijkagenda.

 


3. Aan de slag met de thema’s in 2005

 

Hieronder staat per thema van de wijkagenda, een overzicht van initiatieven die van start gaan of worden voortgezet in 2005. Gedurende het jaar kunnen er uiteraard nieuwe initiatieven ontstaan waar eveneens mee aan de slag kan worden gegaan. De initiatieven worden voor een deel gefinancierd door inzet van het wijkbudget. Echter bij een groot deel van de initiatieven worden ook andere gemeentelijke budgetten ingezet of worden de kosten mede gedragen door één van de andere partners in de wijk. Het wijkbudget voor Tanthof voor 2005 bedraagt

€ 106.000 (dit is inclusief knelpuntenbudget).

 

Thema 1

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Verkeers-veiligheid

Het verkeers-veiligheidsgevoel in de wijk verhogen en overlast verminderen

  • Een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid rondom scholen en op routes richting scholen, op doorgaande wegen en in 30-km gebieden
  • Starten werkgroepen van bewoners en andere partners die acties bedenken en uitvoeren om de verkeersveiligheid in straten of buurten in Tanthof te verbeteren
  • Nemen van maatregelen op de Derde Werelddreef om het veiligheidsgevoel te bevorderen en om het overtreden van snelheidslimieten te beperken

Verkeersouders, kinderen, scholen, bewoners, Gemeente Delft, BWD, politie, 3VO en mogelijk andere verkeersorganisaties

 

 

 

 

 

€ 20.000

 

Thema 2

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Kinderen en Jongeren

Activiteiten ontplooien door en voor jongeren, jongerenoverlast verminderen

  • Activiteiten in het kader van de Brede school, waaronder een slotmanifestatie met feest voor de hele wijk op 25 juni
  • Voortzetten van de kinderactieraad Tanthof, waarin voor en door kinderen en tieners activiteiten bedacht en georganiseerd worden. De raad bestaat uit kinderen uit de groepen 7 en 8 en een begeleider.
  • Inzet van extra uren tiener- en jongerenwerk in en rond de Border, in het bijzonder voor het project ‘Meiden, sport en gezondheid’.
  • Initiatieven van jongeren ondersteunen

Ouders, kinderen, jongeren, scholen, Gemeente Delft, BWD, politie, Scouting Marco Polo, Nieuwe Amateur en mogelijk andere organisaties

 

 

 

 

 

 

€ 20.000

 


Thema 3

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Schoonhouden van de wijk

Afname van overlast door vuil en zwerfvuil in de openbare ruimte

  • Bewoners, partners en wijkopzichter bepalen samen ‘hot spots’ voor vegen en onkruidbestrijding en zoeken naar oplossingen om deze hotspots aan te pakken.
  • Partners en bewoners organiseren gerichte en ludieke acties rondom ‘hot spots’ waar veel vuilproblemen met overlast bekend zijn. Hierbij zal de Fleur-op-actie uitgangspunt zijn.
  • Wedstrijd ‘Schoonste straat van Tanthof’

Bewoners, kinderen, jongeren,  BWD, Gemeente Delft, scouting Marco Polo, woningbouwcorporaties en mogelijk andere organisaties

 

 

€ 15.000

 

Thema 4

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Verzakken van bodem en waterhuis-houding

Inventariseren en definiëren van problemen en informatie verzamelen over mogelijke oplossingen

  • Een tweetal thema-avonden met en voor bewoners en andere partners met als doel problemen te inventariseren en te definiëren. En om informatie te delen over mogelijke oplossingen. Naar aanleiding van deze avonden kunnen de diverse betrokkenen nieuwe initiatieven of plannen bedenken.

Belangenplatform Tanthof, Gemeente Delft, bewoners,   Hoogheemraadschap Delfland en mogelijk andere organisaties

 

 

 

€ 2.000

Thema 5

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Vergrijzing

Aandacht hebben voor de gevolgen van vergrijzing van Tanthof in de komenden decennia

  • Belangenplatform Tanthof onderzoekt de plannen voor huisvesting voor ouderen.
  • Vrijwilligers continueren een telefooncirkel voor oudere alleenstaande wijkbewoners in Tanthof

Bewoners, BWD, Gemeente Delft, woningbouwcorporaties,Stichting Ouderenwerk Delft, Rode Kruis en mogelijk andere organisaties

 

 

€ 1.000,-


 

Thema 6

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Bestrating

Optimaliseren van de staat van onderhoud en de inrichting van de bestrating in Tanthof

  • Bij wijkschouw in april 2005 bepalen bewoners, partners en wijkopzichter samen ‘hot spots’ m.b.t. de bestrating en zij zoeken samen naar oplossingen om deze hotspots aan te pakken.
  • Onderzoek naar de mogelijkheden voor herinrichting van de voormalige opstelplaatsen van de bovengrondse vuilcontainers

Bewoners, Gemeente Delft, woningbouwcorporaties

 

 

 

€ 15.000

 

Thema 7

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage uit het wijkbudget aan het realiseren van initiatieven

Samenleven en participatie

Overdragen van informatie en het behouden of verbeteren van de leefbaarheid en de sociale cohesie in de wijk

  • Initiatieven in het kader van het project Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)
  • Faciliteren bewonersplatform
  • Straat- en buurtfeesten
  • Activiteiten waaronder een wijkfeest, ter ere van 20 jaar Stichting Wijkwerk Tanthof
  • Wijkkrant Tanthof
  • Uitwerken inititief om een kunstproject in het nieuw te bouwen wijkcentrum te realiseren
  • Vormgeven en uitvoeren van een kunstproject in het kader van het EZH programma ‘Kunst in de wijken’
  • Meer benutten van het wijkweb Tanthof
  • Bewoners doen mee mee aan de wedstrijd ‘Leukste straat van Delft’

Bewoners, Gemeente Delft, Belangenplatform Tanthof, BWD, Stichting wijkwerk Tanthof, corporaties, politie en mogelijk andere organisaties

 

 

 

 

  28.000

 

 

 


4. Wat er nog meer gebeurt in 2005

 

Naast het werken aan voorgaande thema’s gebeurt er natuurlijk nog meer in de wijk. Bijvoorbeeld de structurele overleggen met bewoners en professionals die voor een deel genoemd staan onder het thema ‘samenleven en participatie’. Maar de diverse acties die ook ‘gewoon’ doorgaan, zoals de aanpak van enge plekken en het inspelen op ad-hoc situaties zijn natuurlijk ook een belangrijk onderdeel van de Delftse wijkaanpak.

 

Onderwerp

Doel

Actie

Inzet vanuit het wijkbudget en eventuele bijdrage uit andere budgetten

Sociale Veiligheid

Vermindering aantal enge plekken in de wijk

  • Aanpakken van drie enge plekken die worden aangewezen op basis van signalen van bewoners en professionals

EZH Veiligheid

Snelle acties

Snel kunnen reageren op nieuwe wensen, ideeën en problemen van bewoners

  • Nemen van gewenste maatregelen

 

 

  5.000

 


5. Nawoord

 

Al deze thema’s en acties kunnen niet opgepakt worden als de bewoners en professionals in de wijken niet actief samenwerken en meedenken. Daarom is ook uw inzet van belang. Voor meer informatie over het wijkprogramma of over de mogelijkheden om aan bepaalde zaken mee te werken, kunt u contact opnemen met de wijkcoördinator:

 

Vanessa van Altena

Vakteam Wijkzaken

Gemeente Delft                                                           

Postbus 340

2600 AH Delft

e-mailadres: vvaltena@delft.nl

telefoon: 015-2197157