Wijkprogramma

 

Hof van Delft/ Voordijkshoorn 2005

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


                                                                                 

                                                                                             

                                                                                                         

                                                                      

 

                                                                       

 

1. Inleiding

 

Ieder nieuw ‘wijkaanpakjaar’ start met een nieuw wijkprogramma. In dit wijkprogramma vindt u een overzicht van alle voorgenomen acties en initiatieven op het gebied van leefbaarheid voor de wijk Hof van Delft/Voordijkshoorn. Samen met actieve wijkbewoners en professionals zijn de thema’s bepaald waar in 2005 de aandacht op gericht zal worden. Dit alles heeft als doel de wijk schoon, heel en veilig te houden of te maken. Daarnaast heeft de wijkaanpak ook duidelijk een sociaal component: meer cohesie (samenhang en verbanden in de samenleving) en participatie. Dit wijkprogramma begint met een korte beschrijving van de wijk. In paragraaf 2 staat beschreven hoe het wijkprogramma tot stand is gekomen.

 

Hof van Delft/Voordijkshoorn is een wijk met meerdere gezichten. Veel buurten in de wijk hebben een eigen karakter. De wijk wordt begrensd door het spoor, de Westlandseweg en de gemeentegrenzen met de gemeenten Schipluiden en Rijswijk. De Provinciale weg deelt de wijk in twee delen. Aan de ene zijde bevindt zich Hof van Delft met de buurten Westerkwartier, Olofsbuurt, Agnetapark, Ministerbuurt en Krakeelpolder. Hier bevinden zich vooral vooroorlogse woningen, zijn de straten relatief smal en is er weinig groen. Aan de andere zijde van de Provinciale Weg ligt Voordijkshoorn met de buurten: Westlandhof, Rode Kruisbuurt, Ecodus, Hoornsehof en Kuyperwijk. Deze buurten bieden een heel ander beeld. Zij bestaan uit eengezinswoningen en lage flats in een groene woonomgeving. Aan beide zijden van de Provinciale weg ligt een stadspark: het Wilhelminapark in het oosten en het park Hof van Delft in het westen. Op de Krakeelpolderweg, de Hof van Delftlaan en de Van Foreestweg zijn concentraties van winkels. Ook zijn er sportvelden, een tennispark en een zwembad in de wijk. Bijzonder aan Hof van Delft/Voordijkshoorn is de aanwezigheid van de vele scholen. Behalve een aantal basisscholen bevindt het overgrote deel van het voortgezet onderwijs van de stad zich in de wijk: het Stanislascollege, het Grotiuscollege en het Christelijk Lyceum Delft.

In Hof van Delft wonen per 1 januari 2004, 20947 mensen (ten opzichte van 2003 is het aantal inwoners toegenomen met 190 personen) en het is daarmee in Delft de wijk met de meeste inwoners.

 

De bewoners zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden met hun wijk en willen niet graag verhuizen. Vooral het groene karakter en de ruime opzet voor een groot deel van de wijk in combinatie met de ligging ten opzichte van uitvalswegen, openbaar vervoer en het centrum wordt als positief ervaren. Echter in de buurten rondom het centrum en het station wordt juist de afwezigheid van groen en de dichte bebouwing als een negatief punt benadrukt. Hier is de parkeerproblematiek en de overlast van jongeren ten opzichte van andere buurten in de wijk groter.

Opvallend is dat bewoners in Hof van Delft/Voordijkshoorn zich graag inzetten voor een gezellige en leefbare buurt. Men organiseert graag buurt- of straatfeesten of geeft op een andere manier uiting aan betrokkenheid bij de wijk.

 

 Hof van Delft/Voordijkshoorn

2. Op weg naar het wijkprogramma

 

Het uitgangspunt voor het maken van het wijkprogramma 2005 is een analyse van signalen van bewoners en professionals. Hierin worden de statistische gegevens over de wijk en de resultaten van enquętes onder bewoners door het Delft Internet Panel (DIP) meegenomen.

Deze analyse is besproken tijdens speciale bijeenkomsten over de wijk. Op 8 juni werd gesproken met wijkprofessionals uit het wijkcoördinatieteam en met medewerkers van de gemeentelijke vakteams. Vervolgens konden bewoners op de inloopmiddagen, 23 juni in Delftstede en 30 juni in de Altena Hoeve, stemmen op thema’s en hun ideeën voor de leefbaarheid in de wijk (schriftelijk) kenbaar maken. Op die middagen en uiteraard ook tijdens andere bijeenkomsten werd gediscussieerd met onder andere bewoners, leden van de werkgroep Krakeelpolder/Westerkwartier van het Wijkplatform Voordijkshoorn/Hof van Delft en zogenaamde sleutelfiguren die op centrale plekken in de wijk actief zijn.

 

Na deze gesprekken is de wijkagenda 2005 opgesteld. De wijkagenda is een ‘lijstje’ met aandachtsgebieden. Op de wijkenmarkt van

9 oktober 2004 is deze wijkagenda getoetst. De bezoekers van de markt konden aangeven of deze prioriteitenlijst compleet was of niet. Na de wijkenmarkt is de wijkagenda definitief vastgesteld en nu uitgewerkt tot een wijkprogramma voor 2005.

De hoofdthema’s zijn: verkeer & verkeersveiligheid, schoon & heel in de wijk, wijkeconomie, groen in de wijk en samenleven & participatie. Het idee is dat de leefbaarheid in Hof van Delft/Voordijkshoorn een stap vooruit komt wanneer deze vijf thema’s aangepakt worden en er wijkbudget in geďnvesteerd wordt.

 

 

                                                                      

Bij het thema Verkeer& Verkeersveiligheid gaat het vooral om de verkeersveiligheid in met name straten waar veel kinderen spelen, rondom scholen en op routes waar (basisschool)kinderen en leerlingen van het voortgezet onderwijs fietsen of lopen. Bovendien wordt de wijk op een aantal plekken doorkruist door drukke wegen waar helaas de verkeersregels regelmatig worden overtreden. Ook blijkt dat in woonstraten de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur nog regelmatig overtreden wordt. Dit zijn veelal oude kwesties, die lang niet allemaal door fysieke maatregelen op te lossen zijn. Ook in 2005 is er aandacht voor deze lastige situaties en gaan we proberen om door acties enkele problemen eens op een andere manier aan te pakken, samen met (externe) partners.

 

Het thema Schoon & Heel zou gezien kunnen worden als een vervolg op het thema ‘vuil en vervuiling’ uit het wijkprogramma van 2004.

Nog steeds blijkt de aanblik van vuilnis en grofvuil op aanbiedplaatsen in de wijk een grote ergernis. De manier waarop bewoners omgaan met vuilnis, oud papier en grofvuil is velen een doorn in het oog. Op enkele zogenaamde ‘hot spots’ is de voortdurende aanwezigheid van vuilnis storend (zeker voor hen die het vuil wel goed aanbieden). Dit leidt namelijk tot zwerfvuil of soms tot gevaarlijke situaties daar waar kinderen met het afval gaan spelen. Daarbij is voor de bewoners ‘het vegen in de wijk’ door de Gemeente een belangrijk aandachtspunt. Ook de kwaliteit van de bestrating, graffiti en de overlast van hondenpoep spelen een belangrijke rol. Al deze aandachtsgebieden, de staat van onderhoud en de aanpak bepalen voor een groot deel het straatbeeld en vervolgens de sfeer en het gebruik.

 

Aansluitend hierop heeft het thema Groen in de Wijk de nodige aandacht in 2005. Bewoners geven aan het zeer belangrijk te vinden dat het aanwezige groen behouden blijft en dat onderzocht wordt of sommige delen van de wijk groener gemaakt kunnen worden.

 

Veel bewoners maken zich zorgen over de levensvatbaarheid en de uitstraling van de buurtwinkelcentra. Het derde thema betreft dan ook de Wijkeconomie. De Gemeente deelt deze bezorgdheid én de mening dat voorzieningen in de wijk van groot belang zijn. Er heeft reeds een onderzoek plaatsgevonden en er is een ontwikkelingsrichting geformuleerd. In 2005 is het dan ook belangrijk dat winkeliers, bewoners, Gemeente en Corporaties hun krachten bundelen.

 

Als laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste aandachtspunt, het thema Samenleven & Participatie. Bij de andere thema’s is de participatie van alle partijen al genoemd. Samenwerken is daarbij het sleutelwoord. Zowel bewoners al professionals zijn het er over eens dat veel oplossingen voor de problemen in de wijk gevonden moeten worden in een combinatie van maatregelen, waarbij een verandering in het gedrag van wijkbewoners vaak als onmisbare factor genoemd wordt. Een idee is om in het kader van ‘Kunst in de Wijken’, kinderen, jongeren en ouderen gezamenlijk iets tot stand te laten brengen, zodat het thema samenleven nog meer gestalte kan krijgen. Hoe dat er precies uit gaat zien is afhankelijk van de insteek van de betrokken kunstenaars en de bewoners.

 

 

 


3. Aan de slag met de thema’s in 2005

 

Hieronder staan de thema’s met bijbehorende initiatieven van de wijkagenda 2005. Naast een korte omschrijving van het initiatief staan ook de belangrijkste partners vermeld. In de wijkaanpak gaat het tenslotte altijd om initiatieven die gezamenlijk met bewoners of partners worden opgepakt en/of uitgevoerd. In de laatste kolom staat de bijdrage vanuit het wijkbudget vermeld.

Het wijkbudget voor 2005 bedraagt € 144.633,- (dit is exclusief het restant uit 2004 en inclusief het knelpuntenbudget).

 

 

 

Thema 1

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Verkeer & Verkeersveilig-heid

De verkeersveilig-heid in de wijk verhogen en overlast verminderen

  • Een bijdrage leveren aan de verkeersveiligheid rondom scholen en op routes richting scholen, op doorgaande wegen en in 30-km gebieden, onder meer in de Kuyperwijk
  • Samen met bewoners straatspeeldagen organiseren om aandacht te vragen voor onveilige plekken en situaties
  • Verbeteren verkeersveiligheid op de Van Foreestweg door het nemen van maatregelen
  • Verbeteren verkeersveiligheid op de Buitenwatersloot door het nemen van maatregelen
  • Verbeteren verkeersveiligheid op de Krakeelpolderweg door het nemen van maatregelen
  • Onderzoek naar de mogelijkheid om het aantal parkeerplaatsen te vermeerderen onder andere in de Kuyperwijk en Piersonstraat

 

Bewoners, Gemeente, scholen, (verkeers-)ouders, kinderen, 3VO en mogelijk andere Verkeersorganisaties, BWD en Politie

 

 

 

 

 

€ 60.000,-


 

Thema 2

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Schoon & Heel

Afname van overlast door vuil en zwerfvuil in de wijk

 

 

 

  • Samen met bewoners en professionals hot spots, waar veel vuilproblemen zijn, in beeld brengen, maatregelen ter verbetering uitwerken en aanpakken
  • Samen met bewoners en professionals gerichte en ludieke acties realiseren, rondom zogenaamde ‘hot spots’. Hierbij zal aansluiting worden gezocht bij Fleur-op acties en Bredeschoolactiviteiten
  • Onderzoek en plaatsing van ondergrondse containers op diverse locaties ter vervanging van bovengrondse containers

Bewoners, scholen, kinderen, jongeren BWD, Brede School, Gemeente, Corporaties en Politie

 

 

€ 20.000,-

Thema 3

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Wijkeconomie

Behouden, verbeteren en waar nodig uitbreiden buurtwinkelcentra

  • Samen met bewoners en winkeliers een werkgroep starten en plannen uitwerken om de levensvatbaarheid en uitstraling van de buurtwinkelcentra te verbeteren
  • Aanpak winkelcentrum Hof van Delftlaan en Van Foreestweg

 

Bewoners, Gemeente, BWD, Corporaties en mogelijk andere partners

 

 

€ 15.000,-

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema 4

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Groen in de wijk

Bijdrage leveren aan de kwaliteit van de openbare ruimte door het behouden en verbeteren van het groen in de wijk

  • Fleur-op acties
  • Samen met bewoners en professionals groene ‘hot spots’ in beeld brengen, maatregelen ter verbetering uitwerken en aanpakken
  • Starten werkgroep Carthuyzerplein op initiatief van en in overleg met bewoners

Bewoners, Gemeente, Corporaties en mogelijk andere partners

 

 

€ 15.000,-

 

 

                                                                                                                                                        

                                                                                      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thema 5

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Samenleven & Participatie

Behouden en verbeteren sociale samenhang in de wijk

  • Ondersteunen en versterken bewonerswerkgroepen
  • Straat- en buurtfeesten
  • Deelname ‘Leukste straat van Delft’
  • Continueren ondersteuning wijkkrant West
  • Vormgeven en uitvoeren van een kunstproject in het kader van ‘Kunst in de wijken’
  • Activiteiten in het kader van het project Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)
  • Activiteiten in het kader van de Brede School voor het basis- en voortgezet onderwijs
  • Samen met ouderen wensen en mogelijkheden in beeld brengen
  • Realiseren Brede Schoolplein Basisschool de Mozaďek aan de Casper Fagelstraat

Bewoners, ouders, kinderen, scholen, Gemeente, BWD, Corporaties, Politie, SOD en SSBO en mogelijk andere organisaties

 

 

 

 

€ 50.000,-

 

 

                                                                                                                                                                               

                                                              

 

 

 

 

4. Wat er nog meer gebeurt in 2004

 

Naast het werken aan voorgaande thema’s gebeurt er natuurlijk nog veel meer in de wijk. Bijvoorbeeld de regelmatig terugkerende overleggen met bewoners en professionals, die voor een deel genoemd staan onder het thema ‘samenleven & participatie’. Maar ook de diverse acties die ‘gewoon’ doorgaan, zoals de aanpak van enge plekken en het inspelen op ad-hoc situaties, zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van de Delftse Wijkaanpak. Hieronder een aantal voorbeelden van dit soort nieuwe of lopende zaken.

 

 

 

Onderwerp

Doel

Actie

Bijdrage vanuit het wijkbudget en eventuele andere budgetten aan het realiseren van de initiatieven

Sociale Veiligheid

Vermindering aantal enge plekken in de wijk

  • Aanpak van enge plekken die worden aangewezen op basis van signalen van bewoners en professionals
  • Plaatsing hek plein aan Raamstraat/Nieuwe Schoolstraat om overlast van jongeren te verminderen en onveiligheidsgevoelens tegen te gaan

 

 

 

€ 10.000,- + EZH-veiligheid

 

Openbare Ruimte

Bijdrage leveren aan kwaliteit van de openbare ruimte door herinrichtingen

  • Samen met bewoners en professionals problemen en wensen in de openbare ruimte in beeld brengen en maatregelen ter verbetering uitwerken onder andere Kogelgieterij en omgeving
  • Gezamenlijke aanpak plein Jacob Gilleshof

 

€ 20.000,-

Snelle acties

Snel kunnen reageren op nieuwe wens, ideeën en problemen van bewoners

  • Nemen van gewenste en noodzakelijke maatregelen
  • Slagvaardig omgaan met nieuwe ideeën en projecten die in de loop van het jaar ontstaan en vorm krijgen

 

 

 

€ 10.000,-

 


5. Slotwoord

 

Voor de aanpak en uitvoering van al deze thema’s is het nodig om als bewoners en professionals in de wijken actief samen te werken en mee te denken. Daarom is ook uw inzet en bijdrage van groot belang. Voor meer informatie over het wijkprogramma of over de mogelijkheden om aan bepaalde zaken of initiatieven mee te werken, kunt u contact opnemen met de wijkcoördinator:

 

                                  

Franciska Groen

Telnr.: 015-2197168                                                     

Email: fgroen@delft.nl                                      

Gemeente Delft

Vakteam Wijkzaken

Postbus 340

2600 AH Delft

 

 

                                                                                               Tot ziens in de wijk!