Memo

 

 

 

 

onderwerp         : Te Woon: conceptbeschrijving

datum               : 2 december 2004

 

 


1.       Inleiding

Deze kadernotitie beschrijft het concept van Te Woon in hoofdlijnen, met de daarachter liggende motivatie. Met deze notitie wordt richting gegeven aan het verder inrichten van de organisatie en de ontwikkeling van de middelen, waarmee Te Woon wordt geoperationaliseerd. Het Te Woon concept wordt door WoonbronMaasoevers toegepast in haar werkgebied, op het moment van schrijven Rotterdam, Spijkenisse en Delft.

 

2.       Achtergrond Te Woon

Van oudsher bestaat de woningmarkt uit twee volledig gescheiden werelden: een huurmarkt en een koopmarkt. In 1996 ontstond de gedachte om deze werelden met elkaar in verbinding te brengen en contract en woning van elkaar los te koppelen. In 1997 heeft WoonbronMaasoevers dit idee in haar strategische oriëntatie opgenomen. Waar mogelijk moeten klanten hun woning naar keuze in verschillende huur en koopvormen kunnen afnemen. In juli 2000 wordt Te Woon in AedesMagazine voor het eerst in breed perspectief beschreven en wordt een eerste pilot gestart met 32 woningen in een nieuwbouwproject. In november 2001 besluit WoonbronMaasoevers het concept breed toe te passen. Alle nieuwbouwcomplexen worden vanaf dat moment in principe ofwel Te Woon, ofwel in de vrije verkoop ontwikkeld. Vanaf halverwege 2002 wordt Te Woon ook in de bestaande voorraad toegepast. Jaarlijks worden enkele duizenden huurwoningen omgezet naar een Te Woon exploitatie, waarbij zowel de huidige huurders als woningzoekenden kunnen kiezen. Eind 2004 loopt de experimentfase af en zijn volgens planning 6000 huurwoningen omgezet en aan huurders aangeboden.

Inmiddels hebben diverse corporaties het concept overgenomen, onder noemers als vrijekeuswoning (Woonstede), Woonmenu (Sité Woondiensten), keuzewoning (VHV Arnhem) of Te Woon (Aramis, Corporatieholding Friesland, Saenwonen). De aangeboden huur- en koopvormen variëren enigszins per corporatie.

 

3.       Te Woon palet

Bewoners en aspirant-bewoners kunnen bij WoonbronMaasoevers kiezen uit:

·           Huur: huren met jaarlijkse huurverhoging en maximale flexibiliteit;

·           Huurvast: waarbij de huur voor 5 of 10 jaar vaststaat;

·           Koopgarant: kopen met 25% korting (bij nieuwbouw 33,3%), een terugkoopgarantie en voor 50% delen in de waardeontwikkeling;

·           Koopcomfort: kopen tegen marktwaarde, waarbij de corporatie het eerste recht van koop heeft.

Bij Koopgarant en Koopcomfort worden tevens een aantal zaken ten aanzien van bewoning en beheer geregeld, zoals verderop uiteengezet.

 

4.       Visie en doelstellingen

Deze gedachte is in 2001 in de strategische visie “Wonen moet meer van mensen worden” verder verbreed in het woonarrangementenmodel waarin ook andere keuzemogelijkheden en diensten zijn opgenomen: nadat een keuze is gemaakt voor woonmilieu en woningtype, zaken die statisch van aard zijn, kan de klant zijn woonarrangement naar eigen behoefte invullen. Het uitvoeringsniveau van de woning wordt op maat aangepast, onder de noemer interieur en exterieur. Huren of kopen in vier varianten, energie, etc.

 

Te Woon is vanuit de wens aan keuzemogelijkheden een doel op zich. Maar het is ook een middel dat diverse doelen dient die op de vier harten van WoonbronMaasoevers liggen:

© voor de klant: keuzevrijheid en zelfbeschikkingsrecht;

© voor de stad: gezonde woonmilieus met verscheidenheid aan inkomens;

© voor de medewerker: creëren van een klantgestuurde organisatie;

© voor de zaak: dood kapitaal activeren voor de financiering van onze opgaven.

 

4.1   Hart voor de klant: keuzevrijheid en zelfbeschikkingsrecht

Uit een eerste grote Te Woon evaluatie[1] blijkt dat maar liefst 22% van de kopende huurders zonder koopmogelijkheid zou verhuizen om hun koopwens te realiseren. Verhuizen hoeft nu niet meer als je als huurder wilt kopen. En bekeken vanuit woningzoekenden: zoeken is niet meer beperkt tot wat te huur c.q. te koop staat. Eerst kies je een woning, dan een contract. Dat verbreedt de mogelijkheden om een woonarrangement op maat te krijgen enorm (als Te Woon gemeengoed wordt).

 

Corporaties hebben gedurende een eeuw invulling gegeven aan de overheidstaak om te voorzien in huisvesting. Volkshuisvesting in de sociale sector was en is nog steeds een vorm van verstrekking, waarbij principes als beheersing en rechtvaardige verdeling de boventoon spelen en bewoners weinig mogelijkheden kregen om zelf vorm te geven aan hun woonwens. Met Te Woon krijgen corporaties eigenaren en Verenigingen van Eigenaren (VvE) als vaste klant. Klanten die gewoon zelf bepalen wat er gebeurt met de woning en welke diensten zij willen afnemen. Waar dit door sommige corporaties nog beschouwd wordt als een lastige bijkomstigheid van het verkopen van woningen (“we verkopen maximaal 49% in een VvE”) is dit juist waar WoonbronMaasoevers op uit is. De logische vervolgstap is dan ook om ook huurders meer zeggenschap te geven. Individueel door een volledige vrijheid om de woning aan de binnenzijde te verbouwen, zolang het deugdelijk en veilig is. En collectief door huurders in de VVE uit te nodigen. Het gaat ons daarbij om het proces van discussie en overleg om tot breed gedragen besluiten te komen. Dat realiseren we door huurders een volmacht voor onze stem te geven op onderdelen waar zij zelf de consequenties van de besluiten dragen (zoals huishoudelijk reglement, servicewerkzaamheden, woningverbetering) en een adviesrecht op onderdelen waar zij een belang hebben, (zoals onderhoud).

 

4.2   Hart voor de stad: gezonde woonmilieus en behoud van koopkracht

Het rechtvaardig verdelen van woonruimte heeft ertoe geleid dat we decennia lang in woningen met lage huren alleen huishoudens toelieten met lage inkomens. Hogere inkomens kwamen er niet in en mensen die zich opwerkten vertrokken omdat ze meer kwaliteit wensten of omdat ze een koopwens hadden. Te Woon zorgt ervoor dat ook hoge inkomens (vaak met een koopwens) binnen kunnen komen en dat een koopwens bij een huurder niet automatisch leidt tot een verhuiswens. En op termijn versterkt dat wijken. Natuurlijk zullen mensen wooncarrière willen blijven maken en daarom vertrekken uit complexen met eenvoudige woningen. En een buurt met slechte woningen zal met Te Woon niet opgewerkt kunnen worden. Te Woon aanbieden is dus maar één van de middelen bij het realiseren van gezonde woonmilieus.

 

De vraag is of mensen met verschillende inkomens wel bij elkaar willen wonen. Blijft inkomen niet een belangrijk selectiemechanisme voor mensen die onder “ons soort mensen” willen wonen? Voor een deel zal dat wel zo blijven. Maar door het creëren van woonmilieus op basis van leefstijlen, denken wij mensen bij elkaar te brengen die op basale waarden en oriëntaties zich bij elkaar prettig voelen. Meer hierover vindt u in de uitgave Werkboek woonmilieus en leefstijlen[2].

 

Te Woon maakt investeren in complexen soms ook lastiger. Jonge huishoudens zullen bijvoorbeeld niet willen investeren in het opplussen van flatgebouwen voor senioren. De corporatie zal de investering gedeeltelijk moeten voorschieten en terugverdienen bij de opvolgende verhuur en verkoop. Nieuwe instrumenten en verleidingsstrategieën zullen nodig zijn om huurders én kopers mee te krijgen in investeringen.

 

4.3   Hart voor de medewerker: uitdagingen in klantgestuurd werken

De verhuur van woningen is een proces waarin veel gebeurd zoals het al jaren gebeurt, ingegeven door regels en procedures. Met Te Woon worden verhuurmedewerkers woonmakelaars, die de klant tonen wat er te kiezen valt en hen adviseren bij het maken van de goede keus. De klant staat aan het roer. Beheer- en leefbaarheidsmedewerkers worden in de eerste plaats serviceverleners van VvE’s, huurders en eigenaren. Faciliteren alleen zal niet altijd volstaan. Waar de beheervisie die we als professionele en maatschappelijke organisatie hebben, niet vanzelf spoort met de visie van de individuele klant, zal overtuigings- en verleidingskracht nodig zijn.

Mutatieopzichters gaan offertes maken voor het gewenste opleveringsniveau van de woning of voor een tussentijdse opknapbeurt. Opzichters planmatig onderhoud bieden eigenaren onderhoudsdiensten aan op projectbasis of in de vorm van een abonnement.

Dit biedt nieuwe uitdagingen. Maar tegelijkertijd zal voor medewerkers, die deze nieuwe rol niet ligt, op de langere termijn minder plaats zijn in de organisatie. Dus Te Woon kan ook betekenen “hard voor de medewerkers”.

 

4.4   Hart voor de zaak

Te Woon genereert - bij voldoende verkoop - geld, dat nu slaapt in de huurwoningvoorraad. De kracht van Te Woon is dat het grootste deel van de voorraad te koop kan worden aangeboden, omdat alle woningen ook weer beschikbaar komen voor de primaire doelstellingen. Zo kunnen veel verkopen gerealiseerd worden in een beperkt aantal jaren. Een verkoopstrategie, waarbij woningen vrij verkocht worden, levert ook geld op, met minder risico’s, maar levert op de korte termijn minder op, omdat de omvang van de vrij aan te bieden voorraad beperkt is. Want er moeten voldoende woningen overblijven om de primaire doelgroep te bedienen. Met Te Woon bedienen we een breder publiek, waardoor verschraling van de sociale huursector wordt voorkomen.

 

We streven er op termijn naar dat zo’n 50% van de leegkomende woningen verkocht wordt. Dat is meer dan de 1/3e middeninkomens die we willen bedienen. Dat is in principe mogelijk, omdat het prijsniveau van de voorraad in combinatie met de Koopgarant korting het mogelijk maakt om ook lage inkomens met koop te bedienen. Een groot deel van de woningen in de voorraad van Delftwonen hebben een waarde onder de € 160.000, waarmee inkomens tot grofweg € 30.000 zijn te bedienen.

 

Onderhandse verkoopwaarde versus aantal woningen (WoonbronMaasoevers, Rotterdam) onder die waarde

 

Het zal echter een kwestie van lange adem zijn om met ons aanbod ook voldoende koperspubliek te bereiken. De huidige verdelingsmechanismen in de sociale woonruimteverdeling zijn niet aantrekkelijk voor kopers. Steeds opnieuw moeten meedingen op basis van advertenties, zonder de woningen eerst te zien, sluit niet aan op de werkwijze van de woningzoekende koper. De komende jaren veranderen we het aanbodproces zo, dat kopers vanzelf hun weg vinden naar Te Woon woningen.

 

4.5   Gewenste concrete resultaten van Te Woon

De concrete doelstellingen die WoonbronMaasoevers zichzelf stelt zijn:

·           over 3 jaar in 30% van de vrijkomende woningen middeninkomens huisvesten;

·           voldoende middelen genereren voor de herstructureringsopgaven.

 

 

2004

2005

2006

2007

Aantal Te Woon gelabelde woningen (cumulatief)

0

442

1228

2024

 

Variant

Huur

Huurvast

Koopgarant

Koopcomfort

Gewenste verhouding

35%

Nihil

55%

10%

 

Voor Delftwonen staan in de komende jaren de volgende specifieke complexen op de planning om in Te Woon ondergebracht te worden:

Complex

Wijk

Type

Vhe’s

Mutaties 2003

Mutatiegraad 2003

Nettohuur

2005

 

 

 

 

 

 

Eisenhowerlaan e.o.

Buitenhof

egw

124

4

3,2%

590

A. v.d. Leeuwlaan

Voorhof

mgw mlift

105

18

17,1%

468

Willem Bilderdijkhof

Voorhof

mgw mlift

132

15

11,4%

394

Oude IJsbaan

Vrijenban

egw

64

2

3,1%

485

Kristalweg

Voordijkshoorn

egw

17

0

0,0%

486

2006

 

 

 

 

 

 

Multatuliweg e.o.

Voorhof

egw

82

3

3,7%

451

Vulcanusweg e.o.

Voorhof

mgw mlift

204

13

6,4%

412

Boerderijstraat e.o.

Tanthof-Oost

egw

81

0

0,0%

555

Cubalaan e.o.

Tanthof-West

egw

48

1

2,1%

570

Cairostraat e.o.

Tanthof-West

egw

30

1

3,3%

550

Van Lodensteynstraat e.o.

Vrijenban

egw

25

0

0,0%

442

Van Lodensteynstraat e.o.

Vrijenban

mgw zlift

144

12

8,3%

278

Lepelaarstraat/Buizerdlaan

Tanthof-Oost

mgw zlift

32

9

28,1%

450

Straat van Malakka/Ormoes

Tanthof-West

mgw mlift

44

4

9,1%

417

Kristalplein/De Toren

Voordijkshoorn

mgw mlift

38

0

0,0%

435

Hof van Spiegeling

Voordijkshoorn

mgw mlift

58

9

15,5%

428

2007

 

 

 

 

 

 

Dirk Costerplein

Voorhof

mgw mlift

264

37

14,0%

304

Mijnbouwstraat e.o.

Wippolder

egw

10

0

0,0%

573

Mijnbouwstraat e.o.

Wippolder

mgw zlift

81

4

4,9%

424

Zusterlaan e.o.

Binnenstad

mgw zlift

123

15

12,2%

428

Marlotlaan e.o.

Voordijkshoorn

egw

31

0

0,0%

456

Bantulaan/Lusakastraat

Tanthof-West

egw

82

1

1,2%

505

Afrikalaan

Tanthof-West

mgw mlift

77

7

9,1%

538

Melkhof e.o.

Hof van Delft

mgw zlift

49

3

6,1%

394

Ooievaarstraat e.o.

Tanthof-Oost

egw

32

1

3,1%

466

Blekerhof e.o.

Hof van Delft

mgw zlift

47

3

6,4%

395

 

5.       Strategisch / uitgangspunten vormgeving beheer

Zelfsturing en keuzevrijheid zijn leidraad. Tegelijkertijd zijn maatschappelijke doelstellingen en randvoorwaarden aan de orde die hiermee op gespannen voet kunnen staan. Het gaat hierbij concreet om behoud of versterking van de kwaliteit van woningen en woonomgeving (leefbaarheid, onderhoud en woningverbetering), te vatten onder de noemer “kwaliteit en het bedienen van de primaire doelgroep en van het souterrain, nu en in de toekomst; te vatten onder de noemer beschikbaarheid van woningen”.

 

5.1   Kwaliteit

Behoud van kwaliteit van woning en woonomgeving vergt dat (Verenigingen van) eigenaren hier expliciet een doelstelling in krijgen. Leefbaarheid en onderhoud wordt als verantwoordelijkheid van de VvE in het splitsingsreglement opgenomen. Omdat geldgebrek de besluitvorming snel frustreert is de VvE ook verplicht voldoende te reserveren. Met name in het proces van beheer en besluitvorming zijn VvE’s kwetsbaar. Daarom zorgt de corporatie voor goede onderhoudsramingen, zijn de taken van de bestuurder of beheerder van de VvE uitgebreid en kan een kwaliteitscertificaat van de aan te stellen bestuurder/beheerder worden geëist.

WoonbronMaasoevers laat, na uitgebreide overweging, de gedwongen winkelnering voor het bestuurderschap los. WoonbronMaasoevers is er nog steeds van overtuigd dat de kwaliteit van haar VvE-beheerafdeling Triant ver uitsteekt boven het gangbare in de markt van VVE-beheerders. Deze markt is een prijsmarkt, waarbij de afnemers weinig inzicht hebben in de verschillen in de kwaliteit van de dienstverlening. Dat maakt het beheer kwetsbaar. Vandaar de hiervoor beschreven taken en kwaliteitseisen. Triant zal steeds als eerste bestuurder bij splitsing worden aangesteld. Zo kan de VvE een goede start maken en heeft WoonbronMaasoevers in haar rol als verhuurder korte en betrouwbare lijnen met het VvE-beheer.

Deze zaken zijn uitgewerkt in het “Koopgarant splitsingsreglement” van 18 maart 2004, dat wordt toegepast in alle Te Woon complexen.

 

Voor eengezinswoningen zijn onderhoud en leefbaarheid veel minder kwetsbaar. In de bepalingen voor Koopgarant en Koopcomfort is daarom volstaan met de plicht van de eigenaar om de woning in goede staat te houden en het recht van WoonbronMaasoevers om inspecties uit te voeren.

 

Voor zowel eigenaren van eengezinswoningen als VvE’s geldt dat iedere belanghebbende partij naar de rechter kan stappen om de eigenaar/VvE aan haar verplichtingen te houden. WoonbronMaasoevers kan dit doen ten einde de kwaliteit van onderhoud of de leefbaarheid veilig te stellen, waarbij onze status als erfverpachter een sterkere juridische positie geeft.

 

5.2   Beschikbaarheid van woningen: terugkooprecht

Op dit moment zijn er zowel landelijk als lokaal in Delft meer goedkope huurwoningen dan huishoudens die hierop aangewezen zijn. Dat maakt het mogelijk om een deel van de woningen te verkopen. In de toekomst kan de vraag naar betaalbare woningen echter toenemen. Dan moeten koopwoningen weer huur kunnen worden. En ook om het principe van Te Woon ook op lange termijn in stand te houden is het noodzakelijk dat WoonbronMaasoevers een terugkooprecht heeft.

Bij Koopgarant is er naast een kooprecht ook een koopplicht. De koper is ervan verzekerd dat hij de woning binnen 3 maanden kwijt is. Dat past bij het zekerheidskarakter van Koopgarant en het garandeert de koper bovendien dat ook in tijden van waardedaling de corporatie deelt in het verlies.

 

5.3   Uitgangspunten participatie en zeggenschap van huurders en kopers

Vanuit het principe van zelfbeschikking en keuzevrijheid is het logisch dat de zeggenschap zoveel mogelijk bij bewoners zelf gelegd wordt. Daarbij wordt naar evenwicht gestreefd volgens het principe wie betaalt, bepaalt en andersom. Het beleid van WoonbronMaasoevers is duidelijk, transparant en voorspelbaar. Op concernniveau wil WoonbronMaasoevers graag scherp gehouden worden en streeft zij ernaar dat huurders en eigenaren waar mogelijk gezamenlijk op thema’s hun visie geven. Ook op wijk en buurtniveau werkt WoonbronMaasoevers graag samen met betrokken bewoners. De vorm van de participatie is maatwerk, afhankelijk van het gebied en de organisatiegraad van bewoners. Op complexniveau maakt WoonbronMaasoevers in overleg met bewoners beheerplannen. Deze bevatten de beheervisie van WoonbronMaasoevers. Klanten weten op deze manier welke inzet WoonbronMaasoevers heeft. Een deel van dat beleid is aan WoonbronMaasoevers: welke doelgroepen gehuisvest worden en welk prijsniveau wordt gehanteerd. Maar het beheer en onderhoud is aan de individuele eigenaar of de VvE en WoonbronMaasoevers zal haar visie door overtuiging moeten overbrengen. Een nieuwe rol is weggelegd voor bewonerscommissies. Een gemengde samenstelling van huurders en kopers ligt voor de hand. Zij zullen bij appartementen een deel van het advieswerk richting de VvE moeten gaan verrichten. Een ander deel van hun advieswerk, zoals het onderhoudsniveau van de binnenzijde van de huurappartementen zal op de verhuurder gericht blijven.

 

6.       Toepassing Te Woon in de voorraad

De vaststelling welke woningen met welke vormen worden aangeboden geschiedt in 3 stappen.

 

Stap 1: onderscheid tussen “af te stoten” en “strategische” voorraad

De voorraad van WoonbronMaasoevers kan worden onderscheiden in “af te stoten” of “strategisch”.

Voorraad waarbij onze betrokkenheid geen of weinig volkshuisvestelijke of gebiedswaarde heeft stoten we in principe op korte of lange termijn af. Om tactische of financiële redenen kan tijdelijk doorexploiteren aantrekkelijk zijn. Afstoten zal bij voorkeur gebeuren aan een collega-corporatie of via verkoop aan individuele bewoners. Het gaat hierbij vooral om woningen buiten onze beheergebieden, versnipperde, moeilijk te beheren woningen in onze beheergebieden of woningen waarnaar geen of weinig vraag is van onze doelgroepen. Afstoten betekent in deze ook echt afscheid nemen: platte/vrije verkoop dus, zonder elementen die voor lange duur onze betrokkenheid betekenen. Een tijdelijke of eenmalige betaalbaarheidsregeling om verkoop te bevorderen is denkbaar.

 

Stap 2: onderscheid binnen de strategische voorraad “woningen met beperkte houdbaarheid”

In de strategische voorraad moeten we de woningen met beperkte houdbaarheid (eerder gedefinieerd als kwetsbaar bezit, dat binnen 15 jaar in aanmerking komt voor grote ingrepen of herstructurering) apart onderscheiden. Hier bieden we om voor de hand liggende redenen geen koopvarianten aan: het volledige Te Woon-spectrum kan pas worden toegepast als de woningen zijn vervangen of gerenoveerd. Bij verkoop bemoeilijken we de ingreep en zouden we kopers met een kat in de zak opschepen. Overigens is verkoop wel degelijk een optie als de ingreep vaststaat en de koper deelneemt in de renovatie via een koop-aannemingsovereenkomst.

 

Stap 3: Wat overblijft wordt aangeboden in Te Woon

Te Woon is een gesloten systeem van woningen die direct onder de invloedssfeer van WoonbronMaasoevers blijven. De grens van deze voorraad is € 275.000 (prijspeil 2002). Met deze koopprijs, verminderd met 25% korting, kunnen namelijk de middeninkomens bediend worden. De klant heeft in principe de keuze uit de vaste range aan contracten binnen Te Woon.

 

6.1   Voor wie aantrekkelijk?

Te Woon is een concept waarmee dynamisch met doelgroepen wordt omgegaan. Omdat verschillende huur- en koopvormen wordt gehanteerd zijn verschillende doelgroepen binnen te halen. De kracht is dat verschillende inkomens bediend kunnen worden in hetzelfde complex. Zo wordt segregatie voorkomen. Waar vroeger op inkomens werd gesorteerd, wordt dat nu op leefstijlen gedaan.

 

7.       Te Woon financieel: kasstromen, risico’s en risicobeheersing in grote lijnen

Te Woon levert een volledig nieuwe dynamiek op in de financiële huishouding van de organisatie. De feitelijke kasstromen zullen van jaar tot jaar afhangen van de mate waarin men voor koop kiest en kunnen sterk negatief zijn als in een jaar tegenover de hoeveelheid terugkopen weinig verkopen staan. De belangrijkste regelknoppen om de risico’s hiervan in te perken zijn:

·                     tijdelijk alleen in verkoopvormen aanbieden;

·                     Koopcomfort tijdelijk niet terugkopen;

·                     Te Woon exploitatie omzetten in vrije verkoop;

·                     vooraf het percentage Koopgarant contracten limiteren.

In deze notitie wordt verder niet gedetailleerd ingegaan op deze dynamiek.

 

7.1   Beleid prijsstelling

De verschillende contractvormen binnen Te Woon kennen ieder hun eigen prijsstelling.

 

Huren

De huurprijzen worden jaarlijks in het CMT vastgesteld, conform het reguliere huurbeleid en met inachtneming van (landelijke) wet- en regelgeving.

Bij aanbieding zullen de woningen tegen twee huurprijzen aangeboden worden. De markthuur voor huishoudens met een inkomen boven de ziekenfondsgrens is 97% van de maximale huurprijs van de woning. De volkshuisvestelijke huur geldt voor huishoudens met een inkomen onder de ziekenfondsgrens, met inachtneming van het streefhuurbeleid waarvoor momenteel de percentages 71%, 81% en 91% ten opzichte van de maximale huurprijs gelden, waarbij een aftopping op de huursubsidiegrens plaatsvindt. Deze percentages sluiten aan bij het momenteel in gebruik zijnde streefhuurbeleid.

 

Huurvast

De prijs van Huurvast wordt vastgesteld door exact op maandbasis de verwachte huurinkomsten over 5 c.q. 10 jaar te berekenen, deze netto contant te maken en vervolgens te berekenen bij welke vaste huurprijs eenzelfde netto contante huursom wordt verkregen.

 

Koopcomfort

Voor Koopcomfort wordt de prijs vastgesteld aan de hand van een taxatie van de onderhandse verkoopwaarde, vrij van huur en gebruik. Daarbij moeten de Koopcomfortbepalingen buiten beschouwing gelaten worden. Bij terugkoop wordt de terugkoopprijs ook weer conform de onderhandse verkoopwaarde vastgesteld.

 

Koopgarant

De prijs van Koopgarant wordt vastgesteld op grond van de MG2002-06 van het Ministerie van VROM. WoonbronMaasoevers hanteert een winstdeling van 50%. De korting is bij bestaande bouw 25% en bij nieuwbouw 33,3%. De onderhandse verkoopwaarde is ook bij Koopgarant uitgangspunt, ten opzichte waarvan de korting wordt vastgesteld. Bij Koopgarant wordt de terugkoopprijs vastgesteld als volgt: de koopprijs vermeerderd met het volledige waarde-effect van verbeteringen en vermeerderd met de helft van de overige waardeontwikkeling.

 

8.       Voorbeeldadvertenties

Hierna volgen een tweetal voorbeelden van advertenties zoals die geplaatst zijn van woningen op Woonnet Rijnmond.



[1] Evaluatie project Klant kiest; B&A Groep Beleidsonderzoek & -Advies bv, Den Haag, 29 september 2003.

[2] WoonbronMaasoevers i.s.m. The SmartAgent® Company, 2003.