HANDHAVINGSPROGRAMMA 2005

GEMEENTE DELFT

 


INHOUDSOPGAVE HANDHAVINGSPROGRAMMA 2005

 

 

 

 

Hoofdstuk

 

 

 

Titel

 

 

Samenvatting

 

 

Pagina

1.        

Inleiding

 

 

 

1

2.        

Resultaten 2004

 

 

 

4

3.        

Algemene onderwerpen in 2005

 

 

 

8

4.        

Gebouw en Gebruik

 

 

 

9

5.

Openbare Ruimte 

 

 

 

16

6.

 

Tot slot

 

25

 

 

Bijlage

 

 


Samenvatting Handhavingsprogramma 2005 Gemeente Delft

 

 

 

In 2004 is het eerste Handhavingsprogramma van de gemeente Delft tot stand gekomen. Dit bevatte nog slechts een deel van de handhavingstaken. Het voorliggende Handhavingsprogramma 2005 heeft betrekking op welhaast alle handhavingsdisciplines en –taken binnen de gemeente Delft. Globaal genomen wordt een tweedeling gehanteerd: Gebouw en Gebruik, dat vooral betrekking heeft op fysieke veiligheid en gebruik in overeenstemming met de planologische en milieubeleidskaders en Openbare Ruimte, waarbij vooral de sociale veiligheid en leefbaarheid binnen de stad centraal staan.

 

In het Handhavingsprogramma 2005 wordt in hoofdstuk 1 (Inleiding) allereerst kort ingegaan op aanpak en doelstelling van het programmatisch handhaven. Daarnaast wordt een aantal relevante ontwikkelingen in de wet- en regelgeving geschetst.

 

In 2004 is met betrekking tot handhaving redelijk veel tot stand gebracht. Hoofdstuk 2 geeft daarvan een verantwoording. De nodige inspanning is verricht om per 1 januari 2005 te voldoen aan de kwaliteitscriteria, die o.a. door de provincie en het ministerie van VROM zijn opgesteld, en waarop begin 2005 voor Milieutoezicht en Milieu (onderdeel Bodem) externe toetsing heeft plaatsgevonden. In dat kader is gewerkt aan een aantal voorwaardenscheppende- en kaderstellende zaken. Voorbeelden daarvan zijn: beschreven werkprocessen; handhavingsbeleidsplannen en een nota Nalevingsstrategie. De resultaten van de voorgenomen planning 2004 van de vakdisciplines binnen Gebouw en Gebruik worden toegelicht. Ook is in het najaar van 2004 een aanzet gegeven om de handhavingstaken Openbare Ruimte verder te structureren.

 

Hoofdstuk 3 gaat in op een aantal algemene doelstellingen en items voor het jaar 2005. Het proces van  professionalisering en programmatisch handhaven gaat voort; dit betekent voor 2005 onder meer aandacht voor ken- en stuurgetallen, voor de mogelijkheid van de bestuurlijke boete als nieuw sanctiemiddel en ook voor communicatie over handhaving.

 

Hoofdstuk 4 bevat de planning van de handhavingstaken voor 2005 van de vakdisciplines uit de kolom Gebouw en Gebruik. Naast prioriteiten in handhavingstaken wordt per vakdiscipline onder meer kort ingegaan op specifieke nalevings/handhavingstrategieën voor zover aan de orde; op de capaciteit die beschikbaar is voor handhavingstaken en eventuele samenwerking met anderen.

 

In hoofdstuk 5 wordt ingegaan op de handhavingstaken die zich voordoen binnen de Openbare Ruimte. Zoals gezegd is dit onderdeel nieuw ten opzichte van het Handhavingsprogramma 2004. Allereerst wordt een korte schets gegeven van de handhavingstaken. Vervolgens worden de thema’s aangegeven waarop de handhavingscapaciteit in 2005 zal worden ingezet. Dit zijn de thema’s die momenteel door het bestuur als prioriteit benoemd zijn. Het is de bedoeling dat in 2005 ook met betrekking tot de openbare ruimte een middellange termijn plan voor de handhavingstaken wordt opgesteld.

 

Het Handhavingsprogramma 2005 wil een bijdrage leveren aan de prioriteitstelling en programmering van de handhavingstaken en zodoende aan het verhogen van de fysieke en sociale veiligheid en de leefbaarheid binnen de gemeente Delft.

 

 

 

Delft

Maart 2005