Geacht college,

 

Naar aanleiding van het verschijnen van het jaarverslag van de Klachtencommissie woonruimteverdeling Delft over de periode 2003-2004, is vanuit uw college de wens geuit om nader geïnformeerd te worden over de wijze waarop er binnen en buiten de organisatie van de gemeente gereageerd is op de geconstateerde knelpunten en aanbevelingen uit het vorige jaarverslag van de commissie over de periode 1998-2002.

 

In het verslag over de periode 1998-2002 zijn een aantal knelpunten gesignaleerd. Op grond van deze knelpunten zijn een aantal aanbevelingen van de commissie in het verslag opgenomen, teneinde de uitvoering van het woonruimteverdelingsysteem in de gemeente Delft te verbeteren. In reactie hierop zijn in de loop van 2004 door de gemeente en haar partners in het werkveld van de volkshuisvesting een aantal initiatieven ontplooid.

 

De knelpunten zijn te onderscheiden in de navolgende categorieën:

1)       functioneren commissie

2)       knelpunten labeling en sturing

3)       knelpunten media

4)       knelpunten urgenties

 

ad 1) functioneren commissie

De commissie heeft in haar functioneren te kampen gehad met discontinuïteit en een lange gemiddelde afhandelingtermijn van ingediende klachten.

Naar aanleiding van deze knelpunten zijn bestaande leden vervangen en nieuwe leden in de commissie benoemd.

De commissie vergaderde ook vaker dan in voorgaande jaren, waardoor over ingediende klachten sneller een oordeel kon worden geveld. Tevens zijn de werkprocedures binnen de commissie verkort en is de communicatie met het secretariaat verbeterd.


De lange afhandelingtermijn is door al deze maatregelen teruggebracht van gemiddeld meer dan 5 maanden in 2002 tot 2 maanden en drie weken in de tweede helft van 2004. Sinds september 2004 worden de ingediende klachten echter in het merendeel der gevallen binnen de vereiste 2 maanden afgehandeld.

 

Ad 2) knelpunten labeling en sturing

De knelpunten betroffen met name de soms wel erg rigide labeling, de ergernissen rondom het experiment Lokaal Maatwerk en de bezettingseisen bij grote woningen.

 

Mede door de ingediende klachten onder de aandacht te brengen bij de corporaties is in 2004 in de labeling iets meer ruimte gekomen. Met het wegvallen van het onderscheid tussen doorstromers en starters per 1 januari 2005 zal het aanbod hopelijk nog meer toegankelijk worden.

De commissie heeft als gevolg van de klachten over Lokaal Maatwerk in haar vorige jaarverslag aangedrongen op een wijziging in de volgordebepaling. Per 1 januari 2005 is de regeling Lokaal Maatwerk gewijzigd, waardoor lokaal maatwerkers in de volgordebepaling onder de urgenten geplaatst worden. Hierdoor zal naar verwachting het merendeel van de irritatie verdwijnen.

Voorts is op verzoek van de klachtencommissie door het vakteam Wonen van de gemeente gekeken naar de problematiek rondom de grote woningen. Op 22-10-2004 is een nota verschenen, waarin geconstateerd werd dat grote gezinnen binnen het gehele stadsgewest moeilijk aan een woning kunnen komen. Delft heeft hierbij echter geen bijzondere positie ten opzichte van de andere gemeenten. Delft heeft maar een gering aantal woningen dat groot genoeg is voor een vijf- of meer persoons huishouden. Het tekort  aan grote woningen zal moeten worden opgelost door middel van het bijbouwen van ruime woningen, bestemd voor gezinnen. De slaagkans van de grote gezinnen wordt gemonitord en de labeling van grote woningen is binnen het stadsgewest opnieuw aan de orde gesteld.

 

Ad 3) knelpunten media

Met name de geldigheid van informatie op het internet en storende fouten in de advertentieteksten van de woningaanbiedingen wekten de zorg van de commissie.

Naar aanleiding van bovenstaande knelpunten was al een disclaimer toegevoegd aan de website. Mede naar aanleiding van het jaarverslag is het feit dat uit informatie op het internet geen rechten mogen worden ontleend nog eens nadrukkelijk onder de aandacht gebracht van de woningzoekenden.

In januari 2005 is de nieuwe Huisvestingsverordening van kracht geworden. Hiermee behoren de gerapporteerde verschillen ten aanzien van de geldende normen voor passendheid binnen de regio tot het verleden.

In advertentieteksten gaat nog wel eens wat mis. De commissie blijft de corporaties erop wijzen, als er iets mis gaat met de advertentietekst. Ook het overlegorgaan ten behoeve van de woonruimteverdeling van gemeente en corporaties wordt van dergelijke fouten op de hoogte gesteld.

 


Ad 4) knelpunten urgenties

Vanwege de verbeterde informatievoorziening over urgentieaanvragen zijn er minder klachten over urgenties bij de klachtencommissie binnengekomen. De commissie wijst in dit kader met name op de herziene folder urgentieaavragen, alsmede de verbeterde informatievoorziening bij de gemeentelijke Publieksbalie.

 

Einde

--------