Op zondag 16 oktober 2005 is in de Stadskrant het voorgenomen beleid van het college van burgemeester en wethouders c.q van de burgemeester inzake de implementatie van de Wet BIBOB in Delft gepubliceerd. Van maandag 17 oktober tot en met maandag 29 november 2005 zijn belanghebbenden in de gelegenheid gesteld om hun zienswijze op dit voorgenomen beleid in te dienen.

 

Binnen de termijn is van u op 24 november 2005 een schriftelijke zienswijze  ontvangen waarin u drie randvoorwaarden, die voor uw organisatie van belang zijn voor ondersteuning van het voorgenomen beleid, aanvoert. De punten die u aanvoert zijn:

 

In uw schrijven heeft u tevens aangegeven dat u dezelfde punten, in een eerdere reactie op 9 juni 2005 tijdens de inspraakperiode bij de voorbereiding van het nu voorgenomen beleid, al naar voren heeft gebracht. U bent van mening dat hier niets of in ieder geval onvoldoende mee gedaan is.

 

Overigens onderschrijft u wel het nut en de noodzaak van de wet. U heeft aangegeven dat het voor u belangrijk is dat de horeca als een “schone” en van criminaliteit vrije branche wordt gezien.

 

Op donderdag 1 december 2005 heeft de burgemeester, mede namens het college, hierover met u persoonlijk van gedachten gewisseld. Tijdens dit, overigens in een positieve sfeer verlopen, gesprek heeft u nog eens nadrukkelijk aangegeven dat met name de administratieve en gedeeltelijk financiële lastenverzwaring, die de uitvoering van de Wet BIBOB met zich mee gaat brengen, voor u zwaar weegt.

 

 

 

Met betrekking tot de door u aangevoerde proportionaliteit heeft u aangegeven dat u van mening bent dat pas tot het invullen van een uitgebreider formulier over gegaan zou moeten als er, op basis van een indicatorenlijst, aanwijzingen zijn die dit rechtvaardigen.

 

In reactie hierop melden wij u dat de proportionaliteit wel degelijk punt van overweging is geweest bij het voornemen tot ons beleid. Was er in eerste instantie sprake van het feit dat ook reeds bestaande horeca onder de regeling gevat zou gaan worden, is dat in het nu voorgestane beleid niet meer aan de orde. Alleen nieuwe aanvragen voor horecavergunningen zullen vanaf 1 januari 2006 te maken krijgen met de aanlevering van de gewenste/vereiste BIBOB gegevens. Vanuit het gelijkheidsbeginsel is het onontkoombaar dat alle aanvragers een identiek formulier moeten invullen. Overigens geldt voor de reeds bestaande horeca, dat op basis van de zogenaamde “tipfunctie” van het Openbaar Ministerie, het invullen van een BIBOB formulier alsnog geëist kan worden.

 

Met betrekking tot de administratieve en financiële lastenverzwaring zijn wij van mening dat dit onoverkomelijk is. Het invoeren van deze nieuwe middelen vereist nu eenmaal dat een ondernemer gegevens invult en aanlevert.

Het voorstel om de leges voor de betreffende vergunningen met 10% te verhogen, houdt in dat de gemeente 90% van de kostenverhoging van het ambtelijk apparaat voor haar rekening neemt.  

 

In de loop van het gesprek is met elkaar afgesproken dat binnenkort een overleg zal worden belegd, waarbij van gedachten zal worden gewisseld waar mogelijkheden liggen voor terugdringen van administratieve lasten door vereenvoudiging of koppeling van procedures.  

 

Hoewel wij het niet volledig met elkaar zijn eens geworden, bestaat er wel begrip voor elkaars standpunt en situatie. Er is overeengekomen dat het voorgestane beleid met ingang van 1 januari 2006 onverkort zal worden ingevoerd. Na verloop van een jaar zullen in eind 2006/begin 2007 de ervaringen en uitkomsten van het nieuwe beleid geëvalueerd worden, waarbij zal worden aangegeven of het beleid, al dan niet gewijzigd, zal worden voortgezet.

 

Wij gaan er van uit dat wij u hiermee voldoende hebben geïnformeerd.

 

Hoogachtend,

het college van de gemeente Delft,

 

 

 

                                                         burgemeester

 

 

 

 

 

                                                         secretaris.