Hof van Delft/ Voordijkshoorn

 

Wijkprogramma 2006

 

 

                                                                                                              

 

1. Inleiding

 

Voor u ligt het wijkprogramma 2006 voor de Hof van Delft/Voordijkshoorn. In samenspraak met de wijk zijn voor 2006 plannen ontwikkeld die de leefbaarheid in de wijk ten goede zullen komen.

Centraal in de wijkaanpak staat de nauwe samenwerking van professionals (werkzaam zowel binnen als buiten de gemeente) en bewoners, het ontwikkelen van nieuwe initiatieven en de ondersteuning om te komen tot een schone, hele, sociale en veilige wijk. Vanuit de gemeente, het welzijnswerk, politie, woningcorporaties en andere instellingen zijn vele mensen actief in de Hof van Delft/Voordijkshoorn om de wijk leefbaar te houden. In hoofdstuk 2 staat beschreven hoe het wijkprogramma tot stand is gekomen. Nu volgt eerst een korte beschrijving van de wijk.

 

Hof van Delft/Voordijkshoorn is een wijk met meerdere gezichten. Veel buurten in de wijk hebben een eigen karakter. De wijk wordt begrensd door het spoor, de Westlandseweg en de gemeentegrenzen met de gemeenten Schipluiden en Rijswijk. De Provinciale weg deelt de wijk in twee delen. Aan de ene zijde bevindt zich Hof van Delft met de buurten Westerkwartier, Olofsbuurt, Agnetapark, Ministerbuurt en Krakeelpolder. Hier bevinden zich vooral vooroorlogse woningen, zijn de straten relatief smal en is er weinig groen. Aan de andere zijde van de Provinciale Weg ligt Voordijkshoorn met de buurten: Westlandhof, Rode Kruisbuurt, Ecodus, Hoornsehof en Kuyperwijk. Deze buurten bieden een heel ander beeld. Zij bestaan uit eengezinswoningen en lage flats in een groene woonomgeving. Aan beide zijden van de Provinciale weg ligt een stadspark: het Wilhelminapark in het oosten en het park Hof van Delft in het westen. Op de Krakeelpolderweg, de Hof van Delftlaan en de Van Foreestweg zijn concentraties van winkels. Ook zijn er sportvelden, een tennispark en een zwembad in de wijk. Bijzonder aan Hof van Delft/Voordijkshoorn is de aanwezigheid van de vele scholen. Behalve een aantal basisscholen bevindt het overgrote deel van het voortgezet onderwijs van de stad zich in de wijk: het Stanislascollege, het Grotiuscollege en het Christelijk Lyceum Delft.

In Hof van Delft woonden op 1 januari 2005, 20845 mensen en het is daarmee in Delft de wijk met de meeste inwoners.

 

De bewoners zijn over het algemeen tevreden tot zeer tevreden met hun wijk en willen niet graag verhuizen. Vooral het groene karakter en de ruime opzet voor een groot deel van de wijk in combinatie met de ligging ten opzichte van uitvalswegen, openbaar vervoer en het centrum wordt als positief ervaren. Echter in de buurten rondom het centrum en het station wordt juist de afwezigheid van groen en de dichte bebouwing als een negatief punt benadrukt. Hier is de parkeerproblematiek en de overlast van jongeren ten opzichte van andere buurten in de wijk ook groter.

Opvallend is dat bewoners in Hof van Delft/Voordijkshoorn zich graag inzetten voor een gezellige en leefbare buurt. Men organiseert graag buurt- of straatfeesten of geeft op een andere manier uiting aan betrokkenheid bij de wijk.

 

 Hof van Delft/Voordijkshoorn

2. Op weg naar het wijkprogramma

 

Vertrekpunt bij het opstellen van het wijkprogramma 2006 was een analyse van signalen van bewoners en professionals in combinatie

met statistische gegevens over de wijk op het gebied van de leefbaarheid en de veiligheid in de wijken en gegevens verkregen vanuit

meerdere enquętes onder bewoners door middel van het Delft Internet Panel (DIP).

Op basis van gegevens die zijn verkregen vanuit de wijkanalysebijeenkomst voor professionals in mei 2005, reacties van sleutelpersonen, actieve bewoners uit de wijk die vaker deelnemen aan wijkgerelateerde avonden en overige geďnteresseerden, hebben wij een beeld gekregen van positieve en negatieve ontwikkelingen in de wijk. Dit beeld is omgezet in een ‘lijstje’ met aandachtsgebieden, de wijkagenda 2006.

 

Uit deze analyse zijn vier thema’s op de wijkagenda naar voren gekomen die in 2006 om extra aandacht en inzet vragen. Deze thema’s zijn:

 

·         Verkeer & Verkeersveiligheid

·         Jongeren & Ouderen

·         Wijkeconomie

·         Schoon, Heel en Groen in de openbare ruimte

·         Samenleven & Participatie

 

De meeste knelpunten en problemen zoals die worden ervaren in de Hof van Delft/Voordijkshoorn zijn onder te brengen onder één van deze thema’s. Deze thema’s waren ook actueel in 2005. Het idee is dat de leefbaarheid in Hof van Delft/Voordijkshoorn een stap vooruit komt wanneer deze vijf thema’s aangepakt worden en er wijkbudget in geďnvesteerd wordt.

 

Bewoners geven aan dat er ook dit jaar aandacht moet worden geschonken aan het thema Verkeer & Verkeersveiligheid. Met name op routes waar (basisschool)kinderen en leerlingen van het voortgezet onderwijs fietsen of lopen. De wijk wordt op een aantal plekken doorkruist door drukke wegen waar helaas de verkeersregels regelmatig worden overtreden. Ook in woonstraten blijkt dat de snelheidslimiet van 30 kilometer per uur niet door iedereen serieus wordt genomen. Dit is lang niet allemaal door fysieke maatregelen op te lossen. In 2005 is reeds een start gemaakt met het op een andere manier aanpakken van deze situaties. In 2006 wordt hier, samen met (externe) partners, een vervolg aan gegeven.

 

 

 

 

 

 

 

Het thema Jongeren & Ouderen staat hoog op de agenda omdat de wijk dagelijks wordt overspoeld door tienduizend scholieren en de wijk hier regelmatig overlast van ondervindt. Alhoewel de leeftijdsopbouw en de samenstelling van de huishoudens overeenkomen met de stedelijke opbouw, lijkt hierdoor het percentage jongeren in de wijk hoog. De scholieren zorgen voor heel wat zwerfvuil (de zogenaamde blikjes- of snoeproutes). Een groot aantal jongeren die voor en na schooltijd de straten bevolken en die voor een deel ook in de avonduren aanwezig zijn (omdat ze in de buurt wonen of omdat ze elkaar opzoeken) laten letterlijk hun sporen na. Jongerenoverlast is ook een probleem dat vaak genoemd wordt in de wijk. Doordat er weinig contact is tussen de groepen jongeren en senioren, worden bepaalde zaken door senioren al snel als overlastgevend ervaren. Anderzijds hebben jongeren vaak geen idee van het (vaak vertekende) beeld dat senioren van hen hebben en de onrustgevoelens die ze soms onbedoeld opwekken.

 

Veel bewoners maakten zich in 2005 zorgen over de levensvatbaarheid en de uitstraling van de buurtwinkelcentra. Het derde thema in 2006 betreft dan ook wederom de Wijkeconomie. De Gemeente deelt deze bezorgdheid én de mening dat winkelvoorzieningen in de wijk van groot belang zijn. Er heeft reeds een onderzoek plaatsgevonden en er is een ontwikkelingsrichting geformuleerd. Dus ook in 2006 is het belangrijk dat winkeliers, bewoners, Gemeente en Corporaties elkaar kunnen vinden en hun krachten bundelen.

 

Het thema Schoon, Heel en Groen in de openbare ruimte zou gezien kunnen worden als een vervolg op het thema ‘schoon & heel’ uit het wijkprogramma van 2005. Nog steeds blijkt de aanblik van vuilnis en grofvuil op aanbiedplaatsen in de wijk een grote ergernis te zijn. De manier waarop bewoners omgaan met vuilnis, oud papier en grofvuil is velen een doorn in het oog. Op enkele zogenaamde ‘hot spots’ is de voortdurende aanwezigheid van vuilnis storend (zeker voor hen die het vuil wel goed aanbieden). Dit leidt namelijk tot zwerfvuil of soms tot gevaarlijke situaties daar waar kinderen met het afval gaan spelen. Daarbij is voor de bewoners ‘het vegen in de wijk’ door de Gemeente een belangrijk aandachtspunt. Ook de matige kwaliteit van de bestrating, graffiti en de overlast van hondenpoep speelt een belangrijke rol bij dit thema. De staat van onderhoud en de aanpak bepaalt namelijk voor een groot deel het straatbeeld en vervolgens de sfeer en het gebruik.

 

Als laatste, maar zeker niet het onbelangrijkste aandachtspunt, het thema Samenleven & Participatie.Vanuit verschillende buurten en straten in Voordijkshoorn komen signalen over een teruglopende sociale samenhang tussen de buurtbewoners onderling. Het belang van een goede sociale samenhang voor de leefbaarheid van de wijk wordt door zowel bewoners als professionals onderstreept. Een aantal kleinschalige initiatieven in straten bleek in 2005 te leiden tot een verbetering van de onderlinge contacten tussen bewoners. Alle reden om hier in 2006 mee verder te gaan en extra inzet op te plegen. 

 

Opvallend is dat, net als vorig jaar, bijna alle thema’s veel met gedrag te maken hebben. De gemeente kan zorgdragen voor een goede basis (denk aan snelheidsremmende maatregelen, activiteiten voor jongeren, voorzieningen voor ouderen, subsidieverstrekking voor straatfeesten), de gebruikers van de wijk zullen moeten zorgen dat deze maatregelen ook het gewenste effect hebben (zich houden aan verkeersregels, geen overlast voor anderen veroorzaken). Daarom is de werkwijze van de Delftse Wijkaanpak zo sterk gericht op samenwerking tussen de gemeente, bewoners en andere organisaties.

                                                                      

 

 

 

Op de wijkenmarkt van zaterdag 8 oktober 2005 is deze wijkagenda getoetst. De bezoekers van de markt konden aangeven of de wijkagenda compleet was of niet. Ook werden bewoners uitgenodigd om inspiratie op te doen over initiatieven die genomen kunnen worden. In het kader van de wijkaanpak werden tal van projecten gepresenteerd waarvan de opzet en (voorbereiding van) de uitvoering tevens te danken was aan de bijdrage die bewoners in werkgroepen met hun wensen en ideeën leverden. Op de wijkenmarkt was voor bewoners tevens gelegenheid om van gedachten te wisselen met bewoners uit hun eigen wijk en andere wijken en met professionals.

 

Na de wijkenmarkt is de wijkagenda definitief vastgesteld en nu uitgewerkt tot een wijkprogramma voor 2006.

3. Aan de slag met de thema’s in 2006

 

Hieronder staat een overzicht van de eerste initiatieven die van start gaan in 2006 en een voorstel voor de besteding van het wijkbudget.

Naast een korte omschrijving van het initiatief staan ook de belangrijkste partners vermeld. In de wijkaanpak gaat het tenslotte altijd om initiatieven die gezamenlijk met bewoners of partners worden opgepakt en/of uitgevoerd.

Gedurende het jaar kunnen er uiteraard nieuwe initiatieven ontstaan waar eveneens mee aan de slag kan worden gegaan. Van een aantal initiatieven is de voorbereiding al opgestart in 2004 of 2005 en loopt de uitvoering nog door in 2006. Om de initiatieven te ondersteunen kunnen het wijkbudget 2006, het restbedrag vanuit het wijkbudget van 2005 en eventuele bijdragen vanuit andere budgetten (bijvoorbeeld in het geval van grotere of langer lopende projecten waarbij meerdere onderdelen van de gemeente en/of partners zijn betrokken) worden ingezet.

Het wijkbudget voor 2006 bedraagt € 134.341. Dit bedrag is exclusief het resterende bedrag van het wijkbudget 2005.

 

 

 

Thema 1

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Verkeer & Verkeersveilig-heid

De verkeersveilig-heid in de wijk verhogen en overlast verminderen

  • Een bijdrage leveren (onder andere door middel van het Kindlint en groene golfacties) aan de verkeersveiligheid rondom scholen en op routes richting scholen, op doorgaande wegen en in 30-km gebieden, onder meer in Voordijkshoorn
  • Stimuleren organisatie van straatspeeldagen en daarmee de aandacht richten op de verkeersveiligheid van spelende kinderen op straat
  • Verbeteren verkeersveiligheid op de Van Foreestweg, Buitenwatersloot, Krakeelpolderweg, Storklaan en Hof van Delftlaan door het nemen van maatregelen
  • Afronden van het project gericht op het vermeerderen van parkeerplaatsen in de Kuyperwijk
  • Vervolg geven aan het onderzoek naar de mogelijkheid om het aantal parkeerplaatsen te vermeerderen onder andere in de Piersonstraat

 

Bewoners, Gemeente, scholen, (verkeers-)ouders, kinderen, 3VO en mogelijk andere Verkeersorganisaties, BWD en Politie

 

€ 50.000

 

(en € 40.000  gereserveerd uit het wijkbudget 2005)


 

Thema 2

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Jongeren & Ouderen

 

 

Meer contacten tussen jongeren en ouderen.

Verbeteren beeldvorming over elkaar, elkaar ontmoeten en overlastgevend gedrag van jongeren verminderen.

Meer jongeren die deelnemen aan (sport-)activiteiten.

Meer ouderen die deelnemen aan (buurt)activiteiten.

Meer ouderen die initiatieven ontplooien.

 

  • Samen met ouderen wensen in beeld brengen
  • Verbeteren uitwisseling van informatie met ouderen over mogelijkheden tot verbetering van de leefbaarheid
  • Activiteiten in het kader van het project Buurt, Onderwijs en Sport (BOS)
  • Activiteiten in het kader van de Brede School voor het basis- en voortgezet onderwijs
  • Activiteiten in het kader van sport, spel en cultuur (Vliegende Brigade)

·         Voortgaan met de intensieve aanpak van specifieke jongerenoverlast en het scherp stellen van signalen over jongerenoverlast 

·         Onderzoeken mogelijkheid om het trapveld aan de Van Kinschotstraat/van der Goesstr gebruikers- en bewonersvriendelijker te maken

 

Bewoners, scholen, Gemeente, BWD, Corporaties, Politie, SOD, SSBO, de Nieuwe Amateur en mogelijk andere organisaties

 

€ 30.000

 

Thema 3

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Wijkeconomie

Behouden, verbeteren en waar nodig uitbreiden buurtwinkelcentra

  • Samen met bewoners en winkeliers uitvoering geven aan plannen om de levensvatbaarheid en uitstraling van  het buurtwinkelcentrum aan de Hof van Delftlaan te verbeteren
  • Voortzetten aanpak winkelcentrum Hof van Delftlaan en Van Foreestweg

Bewoners, Gemeente, BWD, Corporaties, Politie en mogelijk andere partners

 

€ 5.000

 

(en € 10.000 gereserveerd uit het wijkbudget 2005)

 

Thema 4

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Schoon, heel en groen in de openbare ruimte

Verbeteren kwaliteit van de openbare ruimte

 

  • Samen met bewoners hot spots in beeld brengen en de organisatie van gerichte, ludieke acties door bewoners en professionals stimuleren.
  • Aanpakken hot spots die door professionals en bewoners in beeld zijn gebracht (verbeteringen op gebied van groen, reiniging, bestrating en speelplekken)
  • Bewoners organiseren in samenwerking met de Gemeente begin januari een Kerstboomversnipperactie in het Westerkwartier
  • Voorstel uitwerken voor de verbetering van de omgeving Kogelgieterij en plein Jacob Gilleshof
  • Vervolg geven aan de start van een werkgroep Carthuyzerplein door wensen en problemen in beeld te brengen en maatregelen ter verbetering uit te werken

·         Uitvoeren van het project tot de aanleg van het speelveld van Kinschotstraat/van der Goesstraat

·         Opknappen jongerenhonk in het Hof van Delftpark door jongeren

 

 

Bewoners, scholen, kinderen, jongeren BWD, Brede School, Gemeente, Corporaties, Politie en mogelijk andere organisaties

 

 

€ 15.000

 

(en € 40.000 gereserveerd uit het wijkbudget 2005)

 

 

                                                                                                                                                        

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                                         

 

 

Thema 5

Doel

Initiatieven

Wie doen mee?

Bijdrage vanuit het wijkbudget aan het realiseren van de initiatieven

Samenleven & Participatie

Behouden en verbeteren sociale samenhang in de wijk

  • Voortzetten ondersteuning en versterking bewonerswerkgroepen
  • Stimuleren straat- en buurtfeesten en deelname aan ‘De leukste straat van Delft’ 
  • Continueren ondersteuning wijkkrant West
  • Vormgeven en uitvoeren van een kunstproject in het kader van ‘Kunst in de wijken’ in Voordijkshoorn
  • Starten werkgroep bewoners die aan de slag gaan met kunstenaar op initiatief van Woonbron om de uitstraling van het plein aan de Raamstraat te verbeteren
  • Feestelijke opening Brede Schoolplein van Basisschool de Mozaďek aan de Casper Fagelstraat
  • Onderzoeken mogelijkheid aanleg jeu de boulesbaan in Voordijkshoorn
  • Ondersteunen van het beheer van buurthuizen

 

Bewoners, ouders, kinderen, scholen, Gemeente, BWD, Corporaties, Politie en mogelijk andere organisaties

 

 

 

 

€ 25.000

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

           

4. Wat er nog meer gebeurt in 2006

 

Naast het werken aan voorgaande thema’s gebeurt er natuurlijk nog veel meer in de wijk. Bijvoorbeeld de regelmatig terugkerende overleggen met bewoners en professionals, die voor een deel genoemd staan onder het thema ‘samenleven & participatie’. Maar ook de diverse acties die ‘gewoon’ doorgaan, zoals de aanpak van enge plekken en het inspelen op ad-hoc situaties, zijn natuurlijk een belangrijk onderdeel van de Delftse Wijkaanpak. Hieronder een aantal voorbeelden van dit soort nieuwe of lopende zaken.

 

 

 

Onderwerp

Doel

Actie

Bijdrage vanuit het wijkbudget en eventuele andere budgetten aan het realiseren van de initiatieven

Sociale Veiligheid

Vermindering aantal enge plekken in de wijk

  • Aanpak van enge plekken die worden aangewezen op basis van signalen van bewoners (oproep in de Stadskrant in het voorjaar 2006) en professionals
  • Afronden plaatsing hek plein aan Raamstraat/Nieuwe Schoolstraat om overlast van jongeren te verminderen en onveiligheidsgevoelens tegen te gaan

 

 

EZH-veiligheid

 

€ 5.000 (en € 10.000 gereserveerd uit het wijkbudget 2005)

 

Snelle acties

Snel kunnen reageren op nieuwe wensen, ideeën en problemen van bewoners

  • Nemen van gewenste en noodzakelijke maatregelen
  • Slagvaardig omgaan met nieuwe ideeën en projecten die in de loop van het jaar ontstaan en vorm krijgen

 

 

 

€ 4.340

 

 

 

 

 

Gebruikte afkortingen:    SOD= Stichting Ouderenwerk Delft         SSBO= Stichting Samenwerkende Bonden voor Ouderen           

                                   BWD= Breed Welzijn Delft        
5. Slotwoord

 

Voor de aanpak en uitvoering van al deze thema’s is het nodig om als bewoners en professionals in de wijken actief samen te werken en mee te denken. Daarom is ook uw inzet en bijdrage van groot belang. Voor meer informatie over het wijkprogramma of over de mogelijkheden om aan bepaalde zaken of initiatieven mee te werken, kunt u contact opnemen met de wijkcoördinator:

 

                                  

Franciska Groen

Telnr.: 015-2197168                                                     

Email: fgroen@delft.nl                                      

Gemeente Delft

Vakteam Wijkzaken

Postbus 340

2600 AH Delft