30 March 2000

Besluitenlijst commissie Middelen en Bestuur  21 oktober 1999

 


agenda
21 oktobe
r


agenda
18 november


Concept

Voorzitter:

de heren Van Oorschot, Oosten

Secretaris

Mw. Wanrooij

Aanwezig

de heren: Boelens, Bot, Taneja, De Wit, Kleine, Bonthuis, Blinker, Bouman, Van Doeveren, De Graaf, Mooiweer, Van den Doel, De Koning, Akozbek

de dames: Roorda, Bolten, Lourens, Koop, Turkenburg.

Afwezig

de heren Kroon, Dingler, Derks

de dames, Van Scheijndel- Brehm, De Jongh Swemer, Vlekke

 

1.

Opening

De voorzitter (Oosten) opent de vergadering om 20.00.

2.

Mededelingen

Uitgedeeld wordt:

a) besluitvormingsformulier over de directeur programma´s projecten,

b) een memo over het bouwfonds,

c) besluitvormingsformulier over de huur van 4 verdiepingen van de Torenhove.

De voorzitter ligt de ontwikkelingen met betrekking tot het bouwfonds toe. Eind vorige week is besloten Price Waterhouse en Coopers een review te laten doen op het bod van de ABN Amro, voor 1 november moet dit onderzoek zijn afgerond.

De voorzitter vraagt de commissie akkoord te gaan met de doorgeleiding naar de Raad van het voorstel directeur programma’s projecten. De heer Boelens vraagt n.a.v. het stuk dat uitgedeeld wordt over de directeur programma’s projecten, hoe het staat met de directeur van het cluster bedrijven. De voorzitter zal daar in beslotenheid op terugkomen. De commissie stemt toe het voorstel ten aanzien van de directeur programma’s projecten door te geleiden naar de Raad.

De voorzitter (de heer Van Oorschot) licht het voorstel over de huur van de 4 verdiepingen van Torenhove toe. Na de reorganisatie zal het huisvestingsbeleid van de gemeente gericht zijn op het terugbrengen van het aantal locaties. Hierbij speelt Torenhove een belangrijke rol omdat het een grote kantoorfaciliteit is.

Er is in eerste plaats gesproken over de huur van 4 etages, op den duur zal het gaan om 7 verdiepingen (overigens nemen het aantal vierkante meters dat de gemeente gebruikt wel af). De eigenaar, die inmiddels al de nodige aanpassingen heeft laten doen, wil duidelijkheid over het huurcontract. Het afsluiten van dit huurcontract is een bevoegdheid van de Raad. De voorzitter verzoekt de commissie dan ook dit voorstel door te geleiden naar de Raad. Het voorstel is slechts een eerste stap (4etages), het vormt een deel van het totale plaatje, dat zo spoedig mogelijk aan de commissie zal worden voorgelegd. Het contract zal voor 5 jaar worden afgesloten. De commissie gaat akkoord met de doorgeleidng van dit huisvestingsnota naar de Raad.

De voorzitter (de heer Oosten) doet een mededeling over de ontwikkelingen in het gemeentefonds. Momenteel ligt er een conceptvoorstel voor de tweede tranche herverdeling gemeentefonds. Voor Delft pakt deze herverdeling opnieuw ongunstig uit. Waarschijnlijk gaat Delft er per 2002 3 ½ miljoen structureel op achteruit. De voorzitter geeft aan bezig te zijn met het opzetten van acties.

De Bonthuis informeert wat de boekwaarde van een aandeel Bouwfonds kost. Dat is f2,50 per aandeel.

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Er zijn geen mensen die het woord willen voeren.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
De heer Bonthuis vraagt n.a.v. punt 3, eerste bullet (voortgangsrapportage millennium) of er nog problemen zijn ontstaan door de stroomuitval. De voorzitter geeft aan dat dit niet het geval is.

De heer Boelens merkt op dat de Maraps zijn niet ter inzage gelegd, dit zal alsnog gebeuren.

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Middelen en Bestuur van september 1999

De heer van den Doel was afwezig. De heer Taneja geeft aan dat zijn opmerking in de rondvraag niet gestoeld was op een gevoel maar een vraag was. Hij wil dat tijdens recessen een lijst van contactpersonen per fractie wordt opgesteld.

Naar aanleiding van:

De heer De Wit geeft aan (n.a.v. de vermogensnorm kwijtschelding) dat hij geen goede antwoorden krijgt op zijn vragen over dit onderwerp. Hij geeft aan het gevoel te hebben niet serieus genomen te worden. De voorzitter geeft aan dat de vragen van de Wit zeer serieus worden genomen door de afdeling Belastingen. De nodige spullen zullen worden gemaild.

De heer Boelens vraagt of er al conclusies zijn getrokken n.a.v. het rapport van de commissie van Dijk. Het rapport van de commissie van Dijk is bestudeerd en heeft aanleiding gegeven tot een concrete actie, er is een extern bureau gevraagd een cursus te organiseren waar ook de leden van de commissie Middelen en Bestuur voor zullen worden uitgenodigd (waarschijnlijk in december). De consequenties van de commissie van Dijk zullen hier besproken worden.

De heer Boelens vraagt of er een protocol komt voor de beantwoording van email vragen. De voorzitter zal de vraag doorspelen aan collega Janssen.

Mevrouw Bolten vraagt wanneer de wet Samen in de commissie wordt behandeld.

De vraag wordt nogmaals doorgespeeld aan wethouder Torenstra. Mevrouw Bolten vraagt hoe het zit met het BNG magazine. De secretaris (Mw. Wanrooij) deelt mee dat er contact is geweest met de BNG. Zij betreuren dat de verzendingen niet goed zijn aangekomen. Het blad is inmiddels twee maal verstuurd sinds de commissieleden als lid zijn opgegeven. Het blad komt tien maal per jaar uit (in principe een maal per maand maar in de zomermaanden komt het blad minder vaak uit). De lijst zal opnieuw rondgaan. Bovendien zullen de laatse twee BNG magazines de volgende keer worden uitgedeeld.

6.

Reglement van orde voor de vergadering en andere werkzaamheden van de gemeenteraad van Delft

Het CDA gaat accoord, maar wil graag een evaluatie over twee jaar.

VVD, Stadsbelangen, PvdA, SGP/RPF/GPV STIP gaan accoord.

D66, Groen Links gaan accoord met het voorstel behalve op het punt van de medeondertekening.

De SP gaat niet accoord, en wel om het volgende punt: de medeondertekening.

De heer van den Doel staat niet in de nota vermeld als lid van de commissie ad-hoc, dit zal aangepast worden.

De voorzitter (de heer Van Oorschot) merkt op dat in artikel 27 wordt gesproken over onthouding van stemmen, deze methode kent Delft niet maar op grond van de gemeentewet artikel 28 lid 1 en artikel 32 lid 2 moeten raadsleden zich onthouden van stemming wanneer er sprake is van een persoonlijk belang, dit hoort hij of zij te verklaren tijdens de vergadering. De voorzitter stelt voor deze redenatie toe te voegen bij de toelichting.

 

De voorzitter zegt toe dat hij er op toe zal zien dat de verschillende fracties op een normale manier hun democratische rechten kunnen uitoefenen. Mocht blijken dat bepaald fracties niet in staat zijn moties en amendementen in te dienen dan zal de voorzitter opnieuw in beraad treden met de fractievoorzitters.

Het voorstel wordt naar de Raad doorgeleid.

7.

Rekenkamer C- discussie

Zie apart toegezonden verslag. Opmerkingen hierover gaarne aan de secretaris doorgeven.

8.

Concernbericht 1999 B99005116

De commissie vraagt om eenduidige cijfers voor ziekteverzuim, de voorzitter geeft aan dat na de reorganisatie de cijfers eenduidig zullen worden. Er wordt gevraagd of de Maraps nu dienen als rapportage of als een begin van een oplossing. De voorzitter geeft aan dat dit een oude vraag is die beantwoord zal worden bij de beschouwing van de jaarcyclus. De commissie gaat akkoord het concernbericht door te geleiden naar de raad.

9.

Septembercirculaire B99005245

De commissie neemt kennis van de septembercirculaire.

10.

Planning begroting 2000 B99005235

De voorzitter zegt toe dat de personele kostennormering t.z.t. ter kennisname aan de commissie wordt gestuurd. De commissie gaat akkoord met de planning.

11.

Rondvraag

De heer Mooiweer vraagt hoe het staat met de storting van de Zalmsnip. De voorzitter heeft geïnformeerd bij de afdeling belastingen en heeft begrepen dat de zalmsnippen in oktober worden uitbetaald.

De heer Kleine vraagt hoe het geld van de UNESCO prijs wordt besteed en wanneer Hergrens weer besproken gaat worden. De voorzitter geeft aan dat de heer van Oorschot werkt aan een voorstel. Hergrens komt in de volgend commissie aan de orde.

De heer Bonthuis vraagt of de Stadskrant geëvalueerd kan worden. De voorzitter zal dit verzoek doorgeven aan de portefeuillehouder.

Mevrouw Lourens vraagt om een planning voor de commissie. De voorzitter geeft aan dat de commissie Middelen en Bestuur qua planning een van de moeilijkste commissies is omdat het portefeuilles van het hele college bevat. Een planning wat betreft zijn stukken zal de volgende commissie uitgedeeld worden.

Sluiting

terug naar boven