30 March 2000

Besluitenlijst commissie Middelen en Bestuur 16 december 1999

 


naar agenda
16 dec. 1999


naar agenda
20 januari

 

Voorzitter:

de heren Van Oorschot, Oosten, mevrouw Janssen

Secretaris

Mw. Wanrooij

Aanwezig

de heren: Bot, Taneja, Kleine, Mahler, Meuleman, De Graaff, Bouman, Mostert, Van Doeveren

de dames: Roorda van Eijsinga, Koop, Lourens

Afwezig

de heren: Boelens, Baljé, De Wit, Bonthuis, Van den Doel, Kroon, Dingler, Blinker, Mooiweer

de dames: Vlekke, Bolten, Van Scheijndel-Brehm, De Jongh Swemer

1.

Opening

De voorzitter (Oosten) opent de vergadering om 20.00.

2.

Mededelingen

Berichten van verhindering zijn ontvangen van mevrouw Bolten, de heer Bonthuis en mevrouw Vlekke. De heer Van den Doel komt later

 

3.

Inventarisatie wensen publieke tribune om bij een van de agendapunten het woord te voeren

Er zijn geen mensen die het woord willen voeren.

4.

Vaststelling wijze van afdoening ingekomen stukken
Geen opmerkingen vanuit de commissie.

De voorzitter merkt n.a.v. de brief aan het Algemeen bestuur Hoogheemraadschap van Delfland inzake de verhoging van de kwijtscheldingsnorm tot 100% (zie punt III) op, dat het Hoogheemraadschap deze brief heeft beantwoord. In deze brief wordt aangegeven dat dit onderwerp voor de verenigde vergadering van juni is geagendeerd

5.

Vaststelling besluitenlijst commissie Middelen en Bestuur van d.d.18 november 1999

De heer Meuleman geeft aan dat hij "aanwezig is geworden" in de loop van de avond. Hij wil graag bij de lijst van aanwezigen worden opgenomen.

De heer Taneja merkt op bij punt 7 (afvalstoffenheffing) dat hij de volgende opmerking mist: "Wanneer in februari/maart de resultaten van het onderzoek naar de afwijkingen beschikbaar komen, afhankelijk van wat daaruit komt, dit onderwerp nogmaals in de commissie moet worden besproken ruim voordat in november de hoogte van de heffing wordt vastgesteld."

Dit wordt in de planning opgenomen.

6.

Programma KIS- uitwerking en actualisering bedrijfsplan KIS

De commissie neemt kennis van deze nota.

7.

Beleidsadvies bij jaarverslag Commissie voor de Beroeps- en Bezwaarschriften

Mevrouw Roorda merkt op dat in het raadsstuk 224-I onder punt 2 een rare zinsnede staat. Er zal een tekstuele aanpassing worden gepleegd.

De heer Bot merkt op dat Kamer II van de commissie een hoge werkdruk kent. De fractie van Groen Links vindt het bespreekbaar om het aantal raadsleden naar twee terug te brengen om zo de werkdruk te verminderen.

De meeste fracties geven aan geen bezwaar te hebben om dit voorstel nader te bespreken.

De voorzitter stelt voor een analyse te maken van de effecten van een eenmalige impuls (bijvoorbeeld door tijdelijke arbeidskracht in te zetten) op de werkvoorraad. Dit is zinvol als de achterstand in omvang ongeveer constant is. Wanneer echter blijkt het werkproces goed en geolied verloopt maar het uitzoeken van de zaken meer tijd vergt dan de wettelijke termijnen toestaan dan heeft zo´n eenmalige impuls weinig effect en moet er anderszins gereorganiseerd worden. De commissie staat positief tegenover dit onderzoekje. De voorzitter neemt de suggesties over de doorlooptijden en de MARAP mee. De voorzitter vindt dit een interne exercitie waard, er zal m.n. gekeken dienen te worden naar het functioneren van de verschillende teams.

De commissie gaat akkoord met de doorgeleiding van het advies naar de Raad.

De VVD neemt onderdeel 2 mee terug naar de fractie.

8.

Beleidsadvies bij jaarverslag gemeentelijke Ombudscommissie

N.a.v. vragen over een evaluatie naar het functioneren van de ombudscommissie zelf en hoe burgers daar over denken, stelt de voorzitter (Van Oorschot) voor om hierover te spreken met de ombudscommissie. Hij stelt hierbij voorop dat deze evaluatie in de eerste plaats ten behoeve van de commissie zelf is en pas in de tweede plaats en op afstand voor het gemeentebestuur/de raad. De heer Bot vond in het verslag (§3.3) een interessante aanbeveling; het instellen van één centraal punt waar mensen naar toe kunnen met al hun klachten over verschillende

(semi-)overheidsinstellingen. De voorzitter vindt dit ook een goede suggestie. Deze suggestie kan zodra Publiekszaken goed functioneert verder onderzocht worden.

De commissie gaat akkoord met de doorgeleiding van dit advies naar de Raad.

9.

Verordening Kadegelden Delft 2000

De commissie gaat akkoord met de doorgeleiding van de verordening naar de Raad.

10.

Rondvraag

De heer Van Doeveren vraagt n.a.v. de discussie over het atelierbeleid wat de policy is voor het berekenen van huurprijzen. Hij wil hierover een fundamenteel debat. De voorzitter (Oosten) vindt dat deze discussie in de commissie Duurzaamheid moet worden gevoerd. De heer Van Doeveren vraagt naar het faillissement van Radical, wordt er voordat de gemeente een contract met een bedrijf aan gaat bekeken hoe de kwaliteit van dat bedrijf is. De voorzitter zal in beslotenheid ingaan op deze vraag.

De heer Bouman merkt op dat de VVD fractie zeer ongelukkig was met een artikel in de stadskrant over het EZH-circus. Alleen de projecten van het college werden besproken, dit in tegenstelling tot eerdere toezeggingen dat de voorstellen van de Raad en burgers gelijkwaardige aandacht zouden krijgen. De heer Meuleman sluit zich aan bij de opmerking van de heer Bouman maar merkt tevens op verheugd te zijn dat vandaag de voorstellen van de fracties wel vermeld stonden in de stadskrant.

De heer Mostert geeft aan dat de voorstellen van de SGP/GPV/RPF niet in de Stadskrant stonden beschreven.

Er zaten geen slechte bedoelingen achter de 1e publikatie in de Stadskrant, de voorstellen van de fracties waren toen nog niet klaar voor publikatie. De voorzitter zal er op toe zien dat de voorstellen van de SGP/GPV/RPF worden vermeld.

De heer Kleine vraagt om meer toelichting over de afsluiting van de email uit angst voor virussen. Het heeft bij het college ook verbazing gewekt dat extern emailen voor de duur van een maand niet mogelijk is. Inmiddels is emailen een zeer belangrijk communicatie-instrument geworden voor het gemeentelijk apparaat.

Inmiddels is besloten dat tot 24 december extern gemaild kan worden. Na 3 januari zal gekeken worden of er zich bijzondere problemen voordoen. Wanneer dit niet zo is, zullen we meteen de lucht weer ingaan.

11.

Sluiting

De openbare vergadering wordt gesloten 21.30.

terug naar boven