30 March 2000

Bijlage 2 - Concernbericht 1999   (B99005116)
 


naar agenda

 

Concern Financiën en Beleidsplanning
Delft, 23/9/99
D99421

 

Inhoudsopgave Concernbericht 1999

1. Algemeen beeld

1.1 Het organisatie-ontwikkelingsproces

1.2 Millenniumproblematiek

1.3 Hoofdafspraken/ werkplannen

1.4 Risico’s

1.5 Financieel beeld.

 

2. Gemeentebreed organisatieontwikkelingstraject – NEON

 

3. Dienstmanagementsrapportages

Bestuursdienst

Beheer en Milieu

CombiWerk

Dienst Maatschappelijke Zorg

Stadsontwikkeling

Welzijn, Onderwijs en Cultuur

 

4. Nieuwe risico’s

 

5. Financiële recapitulatie

Financieel overzicht voor- en nadelen 1999

Toelichting per begrotingspost

 

 

Algemeen beeld

 

Dit Concernbericht is de eerste en tevens laatste tussenrapportage over de voortgang van het beleid en het werk in het jaar 1999. In verband met de werkzaamheden voor NEON is er voor gekozen deze rapportage dit jaar slechts eenmaal te laten verschijnen. Dit Concern-bericht biedt inzicht in de voortgang van de beleidsuitvoering per 1 september 1999.
Het Concernbericht is gebaseerd op de verschillende managementrapportages van de diensten. Voor het eerst heeft het bureau NEON afzonderlijk gerapporteerd in het kader van de organisatievernieuwing. Deze rapportage is integraal opgenomen in dit Concernbericht. Vanuit de managementrapportages van de diensten zijn de volgende onderwerpen opgenomen:

  • een algemeen beeld per dienst;
  • belangrijke ontwikkelingen met betrekking tot hoofdafspraken;
  • belangrijke beleidsrelevante en beheersmatige aandachtspunten;
  • nieuwe belangrijke risico’s;
  • belangrijke financiële afwijkingen (ƒ 30.000 en meer).

Tevens wordt specifiek aandacht besteed aan geïnventariseerde (nieuwe) risico’s alsmede de financiële stand van zaken op dit moment.

 

1.1 Het organisatie-ontwikkelingsproces

De diensten leveren dit jaar een grote inspanning. Enerzijds wordt veel capaciteit gestoken in de voorbereiding van de nieuwe organisatie, in het kader van het NEON-proces, anderzijds wordt de uitvoering van het beleid en de ontwikkeling van beleid ter hand genomen. Dat beide sporen (NEON en de bestaande organisatie) er de vaart in houden, stemt tot tevredenheid. Diverse diensten melden de druk, die het NEON-proces oplevert voor de organisatie en de voortgang van de beleidsontwikkeling. Deze spanning is inherent aan de fase waarin we op dit moment met elkaar verkeren.

Het reorganisatieproces verkeert thans in een belangrijke fase, waarin de overdrachtsdossiers verschenen zijn, direkteuren geworven worden en het (her)plaatsingsproces middenmanagement van start is gegaan.

 

1.2 Millenniumproblematiek

Er is veel aandacht besteed aan de problemen, die de overgang naar het jaar 2000 zouden kunnen geven. Diensten spannen zich in om automatiseringssystemen in eigen beheer ‘millenniumbestendig’ te krijgen. Voor veel systemen is dit al gelukt, voor andere wordt hier de laatste hand aan gelegd. In de komende periode wordt extra aandacht besteed aan een aantal belangrijke systemen waar een grote afhankelijkheid van de leverancier bestaat.

In principe wordt verwacht dat grote problemen bij de jaarwisseling uit zullen blijven.

Er is daarbij wel sprake van een grote belasting van management en technici die in korte tijd hun aandacht moeten verdelen over veel projecten, en eind 1999 ook de nodige voorbereidingen getroffen moeten hebben om op een noodplan over te kunnen schakelen.

 

1.3 Hoofdafspraken/ werkplannen

Met voortvarendheid wordt geprobeerd zoveel mogelijk hoofdafspraken te realiseren. Door diverse redenen is dat niet altijd mogelijk en daar wordt dan in dit Concernbericht melding van gemaakt. Bestuurlijk belangrijke aandachtspunten zijn:

  • de vertraging van de oplevering van de Phoenix-parkeergarage, met de daaraan verbonden projecten;
  • de problematiek bij het specialistenteam van de DMZ.

1.4 Risico’s

Mede met het oog op de nieuwe organisatie wordt geprobeerd zoveel mogelijk risico’s in kaart te brengen, ten einde te voorkomen dat bepaalde zaken bij de ‘boedelscheiding’ van de oude naar nieuwe organisatie tussen wal en schip geraken. In een apart hoofdstuk zijn nieuwe risico’s of nieuwe inzichten inzake risico’s vermeld. Met onze huisaccountant zijn specifieke afspraken gemaakt om (in samenwerking met de controlorganisatie) de risico’s te monitoren.

1.5 Financieel beeld

De prognose voor de financiële uitkomst over 1999 welke op grond van de stand van zaken in augustus kan worden opgemaakt geeft op het eerste gezicht geen aanleiding tot grote zorg. De tegenvallers belopen in totaliteit een bedrag van ƒ 5.4 mln. Maar dat wordt voor een bedrag van ƒ 5.1 mln geneutraliseerd door de meevallers, waarbij vooral een tweetal voordelen in de inkomstensfeer opvalt, te weten een meeropbrengst bouwleges van ƒ 1.5 mln en een verhoging van het gemeentefonds van ƒ 2.2 mln.

Feitelijk had het beeld sterk positief moeten uitvallen maar de diensten zijn geconfronteerd met een aantal onvoorziene kostenposten. Voor een deel liggen deze posten bovendien meer in de investeringssfeer dan op het vlak van de gewone dienstuitgaven. Voorbeelden zijn kosten van saneringen bij de reconstructie van de Schieweg, de vernieuwing van de Mauriciusbrug (waarover nog een afzonderlijke rapportage volgt) en de brandveiligheid van de kinderopvangaccommodaties. Totaal gaat het dan om een bedrag van ruim ƒ 1 mln.

Het in één keer afboeken van deze posten heeft overigens wel als voordeel dat hieruit geen toekomstig beslag aan budgetruimte meer voortvloeit.

Kijken we naar de totale financiële tussenstand dan is het beeld voor 1999 nu licht negatief. Per saldo bedraagt het begrote tekort (na de eerste Algemene Tussentijdse Begrotingswijziging) ƒ 0.3 mln. Inclusief de uitkomst van het Concernbericht stijgt het tekort naar bijna ƒ 0.6 mln. Echter, daarin is nog niet meegenomen het renteresultaat over 1999 en de uitkomst van de kapitaallasten. Vooralsnog gaan wij ervan uit dat het beeld voor 1999 inclusief deze beide laatste posten in elk geval nog sluitend is.

Een aantal tegenvallers uit het overzicht heeft een structureel karakter. In die zin zullen deze posten het meerjarenbeeld beïnvloeden. In de Zomernota van dit jaar is met een aantal posten rekening gehouden via een voorziening bedrijfsvoering. Het gaat dan om posten die tot de specifiek aangeduide risico’s in de personeelssfeer van de diensten liggen. Het gaat hierbij om het personeelstekort bij de Bestuursdienst, de bedrijfsknelpunten bij de dienst WOC (rapport Risico’s en Remedies) en de bedrijfsvoeringknelpunten van de DMZ (rapport Planning en Normering). Bij de transformatie van de budgetten naar de nieuwe organisatie zullen de consequenties helder moeten worden en voorzover mogelijk moeten worden opgelost.

terug naar boven

2. Gemeentebreed organisatieontwikkelingstraject – NEON

 

Raadsbesluit

De gemeenteraad heeft op 1 juli het raadsvoorstel NEON aangenomen. Daarmee is het NEON verandertraject onomkeerbaar geworden en zijn de hoofdlijnen en te hanteren principes vastgelegd.

Het voorstel voor de nieuwe organisatie behelst niet alleen een eenmalige omslag van de organisatiestructuur op grond van een blauwdruk. Het gaat om een veranderingstraject dat vanaf het begin ruim drie jaar in beslag neemt en gaandeweg aan diepgang en beoogd effect zal winnen. Als einddatum voor de implementatieperiode wordt 1 januari 2002 aangehouden.

In het raadsbesluit wordt de visie van de nieuwe organisatie als volgt geformuleerd: "De gemeente Delft is een extern georiënteerde, flexibele organisatie die daardoor erkende kwaliteit aan burgers en bedrijven levert. Zij treedt als één organisatie de samenleving tegemoet en doet dat met medewerkers die taken uitvoeren die overeen komen met hun competenties en in samenwerking met anderen".

Overdrachtsdossiers

Het bouwen van de nieuwe organisatie heeft in juli een vervolg gekregen met het benoemen van de inrichters. Gehoopt werd dat dit ook de nieuwe clusterdirecteuren zouden zijn. Helaas is het niet gelukt voor de extern gerichte clusters de directeuren te benoemen, zodat de inrichting door anderen moet gebeuren. Gedurende de zomermaanden is er door de inrichters en de ontwerpteams hard gewerkt om voor september de overdrachtsdossiers af te ronden. Naar verwachting zal het college op 23 september hierover een principebesluit nemen, waarna de dossiers voor adviesaanvraag aan de COR worden gezonden. Deze worden naar alle waarschijnlijkheid in oktober ter kennis van de commissie gebracht. Het is mogelijk dat op bepaalde punten in de uitwerking advisering door de commissie nodig zal zijn, bijv. omdat er een afwijking met het raadsbesluit aan de orde is. Met de besluitvorming over de overdrachtsdossiers zal de ontwerpfase worden afgerond.

Communicatie

Regelmatig is via de Delft Direct, de Nu en Dan en via Intranet gecommuniceerd over het NEONtraject. Zo zijn de teksten van de tussenraportages en de concept-teksten van de overdrachtsdossiers integraal via Intranet aan alle medewerkers ter beschikking gesteld.

In de periode van 7 - 17 september waren voor de vierde maal NEON-dagen gepland. Door de complexiteit van het op elkaar afstemmen van de dossiers bleek dit tijdstip te vroeg te zijn om de gewenste duidelijkheid aan de medewerkers te kunnen geven. Door de stuurgroep is daarom na advisering door de COR besloten deze dagen uit te stellen tot een nader te bepalen tijdstip.

Herplaatsingsprocedure

In het kader van het NEON-veranderproces is in juni het (her)plaatsingsproces voor de ambtelijke top (clusterdirecteuren) gestart.

Door het college is in augustus de nota (Her)plaatsingsproces middenmanagement ter advisering aan de COR voorgelegd. Deze nota bevat een nadere uitwerking van het plan van aanpak op dit punt. De regie van het (her)plaatsingsproces is in handen gegeven van de (her)plaatsingscommissie middenmanagement, die het college adviseert inzake (her)plaatsing. (Her)plaatsing van het middenmanagement is gepland in oktober/november.

 

Huisvesting

De projectgroep Huisvesting heeft een tweede tussenrapportage voorbereid waarin het kader is aangegeven waarbinnen het (her)huisvestingsvraagstuk wordt aangepakt. De aandacht gaat daarbij uit naar de middellange termijn (2000 - 2005): concentratie van de gemeentelijke organisatie in een kleiner aantal gebouwen dan thans.

Financiële Transformatie

Het Transformatieplan Financiën is opgesteld. Onder leiding van de Regiegroep Financiën wordt aan vier hoofdprojecten gewerkt: Financiële organisatie, Financiële structuur, Financieel technische transformatie en Randvoorwaarden voor de transformatie.

Werkgroep Cultuur

Implementatie van de nieuwe beoogde organisatiecultuur zal plaatsvinden vanaf het tijdstip dat de nieuwe directeuren/inrichters starten met de inrichting van de nieuwe organisatie-onderdelen. Een projectplan voor het Cultuurtraject is in voorbereiding. De looptijd van de werkgroep is dezelfde als de implementatieperiode: tot 2002.

Kosten NEON-traject

In voorbereiding is een raming van de ‘omslagkosten’ van de reorganisatie. Hierin worden niet alleen kosten die met de echte omslag te maken hebben opgenomen. Ook kosten voor aktiviteiten die gemaakt worden voor problemen die in het verleden nog niet opgelost waren (bijv. jarenlange achterstanden in de archivering; achterstallig onderhoud e.d.) worden meegenomen. Hiermee wordt bereikt dat de nieuwe organisatie en het bestuur zoveel mogelijk onbelast met het verleden kan starten.

terug naar boven

3 Dienstmanagementsrapportages

 

3.1 Bestuursdienst

Algemeen

In het werkpakket van de dienst neemt de organisatie-ontwikkeling vanuit de natuurlijke rol van de Bestuursdienst een grote plaats in. Dat geeft een extra druk op de realisatie van hoofdafspraken en het werkplan. De inspanningen zijn erop gericht going concern werkzaamheden te blijven uitvoeren, nieuwe ontwikkelingen (zoals de introductie van de Zomernota) in gang te zetten en bijdragen te leveren aan het reorganisatieproces. Aparte aandacht wijdt de dienst aan de ontwikkelingen op het gebied van de treasury, mede gezien de berichtgeving over de zgn. Ceteco-affaire bij de provincie Zuid-Holland. Met betrekking tot de rekeninguitkomst verwacht de dienst geen tekort, ondanks een nog resterende taakstelling (gekoppeld aan de nullijnproblematiek) van bijna ƒ 0.5 mln. Met name via vacaturegeld en een betere dekking van de overhead wordt dit weggewerkt.

 

Hoofdafspraken

Euro

De eerste leningen in "euro’s" zijn aangetrokken. Implementatie van de Euro geschiedt in stappen, na kanteling van de organisatie.

Vloeibaar maken van wijkbudgetten

Het streven om budgetten voor beheer, renovatie en onderhoud per wijk in te delen en deze budgetten flexibel inzetbaar te maken, wordt onderzocht c.q. uitgewerkt via de stuurgroep wijkgerichte aanpak en NEON. De voortgang is moeizaam als gevolg van de complexe materie en de samenhang met het NEON-traject. De eerste resultaten worden vertaald in de in het najaar op te stellen werkbegrotingen voor de clusters respectievelijk de gemeentebegroting 2000.

Doelstellingen Belastingen

De OZB-opbrengst is netto ƒ 38.943.611, gelijk aan de raming.

De norm voor de afwikkeling bezwaarschriften OZB wordt (nog) niet gehaald. De oorzaken zijn de complexiteit van de bezwaarschriften na de samenvoeging van de OZB en afvalstoffenheffing, het verlenen van prioriteit aan de kwijtschelding, en de conversie van de software. Binnen 1 jaar wordt 95% wel afgehandeld.

Betreffende de afwikkeling verzoeken kwijtschelding over 1999 wordt 84,5% binnen drie maanden afgewikkeld. De doelstelling is om binnen zes maanden alle verzoeken af te handelen.

Millennium-problematiek

De verwachting is dat grote problemen rondom de jaarwisseling achterwege zullen blijven. Wel is extra inzet van personeel bij het projectbureau KIS nodig gebleken.

 

Beleidsrelevante en beheersmatige aandachtspunten

Evaluatie rekenkamerfunctie en PPB

Positionering en werkwijze van de auditfunctie in Delft wordt herzien bij de reorganisatie. Overeenkomstig toezeggingen aan de gemeenteraad bij de behandeling van de Zomernota vindt in het najaar een discussie over de rekenkamerfunktie plaats in de commissie Middelen en Bestuur.

Financieel-technische transformatie naar nieuwe organisatie

Het jaar 1999 (met een doorloop naar begin 2000) is het jaar van de transformatie naar de nieuwe organisatie. Onder auspiciën van de stuurgroep NEON is het project Financiële Transformatie ingesteld om onder meer sturing te geven aan het proces van boedelscheiding en opstelling van werkbegrotingen respectievelijk de gemeentebegroting 2000 voor de nieuwe organisatie. Extra aandacht wordt besteed aan het in control blijven gedurende dit transformatiejaar.

2e fase implementatie Eagle

De acceptatie van het Eagle pakket geschiedt mede gelet op de millennium-problematiek gefaseerd. Het basispakket is uitgetest, het procesverbaal omvat een aantal tekortkomingen die door de leverancier worden aangepast. Op het onderdeel ‘informatievoorziening’ heeft de leverancier een product geleverd dat niet voldoet aan het Delftse Programma van Eisen. Via de controlorganisatie wordt gewerkt aan een alternatief en de leverancier wordt hierop aangesproken.

Het treasurybeleid/-statuut

De verder vormgeving van het Treasury-Beraad komt in de commissie Middelen en Bestuur september 1999. Het bankieren à la de provincie doet zich in Delft niet voor.

Belastingen kostenverrekening WOZ

Per 1-1-1999 is de kostenverrekeningsmethodiek wet Waardering onroerende zaken (WOZ) gewijzigd. Voor 1999 levert dit geen budgettair nadeel op. Wel dient de kostenverrekening als bedrijfsrisico te worden aangemerkt. Circa één derde van de werkelijke kosten kan in 1999 worden gedeclareerd. Het resterende bedrag is pas declarabel na vier jaar.

KIS- personele organisatie ICT

Het personeelsbestand in de ICT-sector is medio 1998 uitgebreid. Het blijft een moeilijke zaak om geschikt personeel in te lijven op de terreinen waar de grootste behoefte is. Reden waarom voorshands met personeel op tijdelijke basis wordt gewerkt.

In het voortraject van de NEON-operatie worden momenteel de mogelijkheden bezien om in het najaar te komen tot een verdere clustering c.q. samenwerking van I&A-personeel om de met standaardisatie, verhuizing, millennium, inzet personeel e.d. samenhangende problemen beter aan te kunnen pakken.

Algemene Wet Bestuursrecht

Het nieuwe hoofdstuk 9 van de AWB inzake interne klachtafhandeling is met ingang van 1 juli 1999 in werking getreden. Er is gezorgd voor gemeentebrede implementatie.

Juridische ontwikkelingen

De nieuwe Wet Bescherming Persoonsgegevens is vertraagd. Een geactualiseerd reglement van orde voor de gemeenteraad is in procedure gebracht. Beleidsadviezen van de CBB en de Gemeentelijke Ombudscommissie zullen in de 2e helft 1999 uitgebracht worden. KPMG heeft advies uitgebracht over het doelmatig functioneren van kamer II. In samenwerking met de DMZ zullen voorstellen gedaan worden voor het effectueren van conclusies en aanbevelingen.

Regio

Het project Hergrens heeft weer een intensieve periode gehad. De minister ziet vooralsnog de problemen van Delft en Zoetermeer niet als onderdeel van het dossier Den Haag.

Openbare Orde en Veiligheid

In juni 1998 hebben zich wijzigingen voorgedaan door de invoering van het nieuwe sluitingstijdenbeleid en een nieuw stelsel van exploitatievergunningen. Deze leiden tot een structureel lager opbrengst van de leges.

Bestuurlijke ondersteuning

Er zijn stappen ondernomen voor het volledig invullen van het RIS. In de 2e helft van 1999 komen alle commissiestukken op het RIS.

Er staat druk op inzet personele capaciteit van de concernafdeling Bestuurlijke Ondersteuning. Er blijft veel sprake van irregulier, ad hoc, niet goed vooraf in te plannen werk. Dit in verband met avondvergaderingen, ontvangst van groepen, bijzondere activiteiten en bijeenkomsten. Hiervan is sprake bij de werkzaamheden van de bodedienst en de bestuursassistenten-secretariële ondersteuning.

Ziekteverzuim

Geen informatie over beschikbaar

Klachten

In het eerste halfjaar zijn er 17 klachten ontvangen, een stijging ten opzichte van vorig jaar. 6 klachten betroffen de bezorging van de Stadskrant en 3 klachten de bezorging van het Openbaar Vervoerboekje.

 

3.2 Beheer en Milieu

Algemeen

Het verwachte tekort bij de dienst B&M bedraagt totaal ƒ 767.000. Het grootste gedeelte bestaat uit incidentele mee- en tegenvallers. Een aantal tegenvallers ontstaat door personele knelpunten. Dit leidt naar verwachting tot een tekort van ƒ 200.000. Ook ontstaat naar verwachting een tegenvaller door de hulpverleningsregio Haaglanden van ƒ 140.000. Daarnaast zijn er meerdere onderhoudswerkzaamheden die tot overschrijdingen leiden. (Kades buitengebieden, reconstructie Schieweg, vernieuwen Mauriciusbrug, baggeren Vulcanusweg). Incidentele meevallers zijn de extra inkomsten uit buitenreclame en het

terugvorderen van een gedeelte van de BTW 1998 op indirecte kosten

De meeste hoofdafspraken van de dienst worden volgens planning uitgevoerd. Zo verkeren de plannen voor een nieuw Delfts Aardewerk centrum in een eindfase. Tevens is door de dienst het concept voor een Twinning Center verder ontwikkeld in samenwerking met de TU Delft en de gemeente Rotterdam. In het laatste kwartaal zal het ondernemingsplan voor het ICICT worden ontwikkeld. In het kader van Delft Kennisstad heeft zich een nieuw project aangediend, te weten Waterstad 2000. Dit project heeft betrekking op drie clusters binnen Delft Kennisstad: milieutechnologie, ICT en water en bodem. Daarnaast is op 16 juli de verkoopovereenkomst van de aandelen EZH getekend. In september vindt behandeling in de raad plaats.

Door de dienst is verder hard gewerkt om het besluit ‘Verwijdering wit- en bruingoed (WEB)’ uit te kunnen voeren. Hiervan is een landelijke structuur opgezet middels regionale overslagstations (ROS). Delft exploiteert een dergelijk ROS. Na wat aanloopproblemen met name in de logistieke sfeer, is het geheel inmiddels in de beheersfase gekomen. Een incident dat veel inzet heeft gevraagd binnen de dienst betreft het bezwijken van de melasse-tank bij DSM-Gist op 27 juli jl. Alles is in het werk gezet om de gevolgen voor milieu en burger zo beperkt mogelijk te houden.

Beleidsrelevante en beheersmatige aandachtspunten

Afdeling Milieu Energieagentschap

Er is een Europese subsidieaanvraag ingediend door het IIUE in opdracht van de gemeente Delft voor het opzetten van een energieagentschap.

Alarmeringen Brandweer

Het aantal alarmeringen tot 15 augustus 1999 bedraagt 1.111 (1.162 in 1998). Gewerkt wordt aan een nadere specificatie. Een incident dat grote inzet van met name leidinggevenden heeft gevraagd is het bezwijken van de melasse-tank bij DSM-Gist op 27 juli 1999. Van dit incident zal een evaluatierapport worden gemaakt.

Ziekteverzuim

Het gemiddelde ziekteverzuim van de dienst ligt per 1 september rond de 9%, maar begint wel een dalende lijn te vertonen. Inmiddels is n.a.v. de stijging in 1998 een vernieuwd ziekteverzuimprotocol opgesteld en is de begeleiding en training van leidinggevenden bij het voeren van verzuimgesprekken geïntensiveerd. Het protocol is ter advisering voorgelegd aan de OR.

Aantal klachten

Tot op heden zijn 6 klachten ontvangen volgens uitgangspunten juridisch platform. Deze zijn in behandeling genomen en voor zover mogelijk afgewikkeld. Ten opzichte van 1998 (28) is dit een afname. De afname komt volledig voor rekening van de afdelingen OWW en Reiniging.

3.3 CombiWerk

Uit de maandrapportage over de maand juli blijkt, dat de omzet iets achter loopt ten opzichte van de begroting. Ook het netto resultaat ligt iets lager dan begroot. Bij de beoordeling van dit resultaat dient rekening gehouden te worden met de vakantietijd. Belangrijke ontwikkelingen zijn:

  • Een hogere bruto omzet bij de industrie als gevolg van correcties tussen metaal en kunststof/ electro. Tegenover de hogere omzet staan ook hogere directe kosten. Per saldo valt de netto toegevoegde waarde bij de industrie lager uit dan begroot. Belangrijke oorzaken zijn: vakantiesluiting bij metaal, lagere omzet bij CombiKarwei en een lagere omzet bij de Technische dienst.
  • Lagere (vakantie)produktie bij de verpakking.
  • Het bijtrekken van de netto toegevoegde waarde in de grafische sector. Dit is mede te danken aan de overname van de grafische activiteiten van Haeghe Poorten.
  • Bij de groensector wordt de omzet voor aanleg en onderhoud gefactureerd in gelijke maandelijkse termijnen. De werkelijke uitvoering laat een piek zien in het voorjaar/begin zomer. Om de productie mogelijk te maken is fors gebruik gemaakt van uitzendkrachten.

In de maand juli zijn relatief veel nieuwe WsW-medewerkers in dienst getreden. Het effect op de loonkosten wordt in augustus merkbaar.

Naar verwachting wordt de achterstand in de resultaten in het traditioneel drukke najaar ingelopen. Specifiek zal de aandacht zich richten op:

  • verbeteren van resultaten bij de sectoren Grafisch, Groen en industrie (CombiKarwei);
  • een analyse van de overige bedrijfskosten en aanscherpen van het uitgavenbeleid;
  • het kritisch volgen van activiteiten rondom aanstelling voldoende SW-personeel.

 

3.4 Dienst Maatschappelijke Zorg

Algemeen

Nu per 1 juli het verbetertraject formeel is afgerond, heeft de dienst een mijlpaal bereikt in de verbeterde uitvoering van de wettelijke taken. Zodra de huisaccountant zijn oordeel over de stand van zaken heeft gegeven zal het Ministerie een definitief oordeel geven over het verbetertraject. Een onderdeel dat vooral nog aandacht vraagt is de bedrijfsvoering van het specialistenteam. Ziekte, vacatures, de ketenkaart-perikelen en de overgang naar een nieuw automatiseringssysteem zijn volgens de dienst de oorzaken van de problemen. Hier dient nog een belangrijke verbeterslag gemaakt te worden.

Ook de uitvoering van de WVG blijft de aandacht vragen. De beleidswijzigingen hebben tot veel bezwaarschriften geleid. Afhandeling daarvan leidde weer tot achterstand in de bezwaarschriften van de Abw. Om deze achterstand weg te werken is extra personeelsinzet noodzakelijk.

De daling van het aantal klanten met een uitkering zet duidelijk door. Er zijn verschillende stappen gezet om de instroom actief te beperken en de uitstroom te bevorderen. Dit beleid heeft succes. Helaas blijven de inkomsten uit terugvordering en verhaal achter bij de ramingen. Dit hangt samen met de Wet Schuldsanering Natuurlijke personen, waardoor schulden van cliënten eerder worden geschrapt. Voor de bijzondere bijstand verwacht de dienst een meevaller.

In de Financiële Tussenrapportage 1999 is een extra bedrag beschikbaar gesteld voor het exploitatietekort en frictiekosten van de ambulancedienst. De dienst verwacht dat dit niet voldoende zal zijn, o.a. ten gevolge van aanvullende eisen van het personeel.

De problematiek rond de GGD heeft al tot diverse tegenvallers geleid. Nieuwe tegenvallers, op weg naar een gezond draaiende GGD, lijken moeilijk te voorkomen. Ook voor het RIO is er sprake van een financieel risico als gevolg van de totale exploitatiekosten, inclusief frictiekosten.

Hoofdafspraken

Minder DMZ-cliënten

Instroom - beperking: Er zijn verschillende stappen gezet om de instroom actief te beperken. In de eerste plaats wordt met de nieuwe klant bekeken op welke activiteiten hij of zij, nog voordat de uitkeringsaanvraag daadwerkelijk plaatsvindt, kan ontplooien om op korte termijn aan het werk te komen. Vaak gaat het om bijvoorbeeld het bezoeken van uitzendbureaus, etc. Sinds 1 juni 1999 houden drie uitzendbureaus bij toerbeurt spreekuur in het Centrum voor Werk en Inkomen (CWI). De DMZ- medewerkers in het CWI kunnen nieuwe klanten direct doorverwijzen of zelfs begeleiden naar deze uitzendbureaus toe.

Uitstroom - bevordering: Door bemiddeling van de sector Activering zijn tot en met juni 165 klanten uitgestroomd naar werk.

Met ingang van 1 september a.s. wordt de werkwijze op het CWI aangepast. Dit betekent onder meer dat fase 1-klanten na 3 maanden op het CWI een terugkom - gesprek krijgen, dat geheel gewijd is aan de activiteiten van de klant om aan het werk te komen

Inkomensondersteuning

In het verleden hebben zich aanzienlijke budgetoverschrijdingen voorgedaan op de bijzondere bijstand. In 1999 zijn maatregelen genomen tot beperking daarvan.

De verstrekkingen zijn in het 1e halfjaar van 1999 circa 4 % lager geweest als in dezelfde periode van vorig jaar. Dit kan o.a. te maken hebben met de daling van het aantal uitkeringsgerechtigden, niet alleen bij de DMZ maar ook bij andere uitkeringsorganen.
Een meer uitvoerige analyse zal de commissie ZWO binnenkort worden aangeboden in de 2e kwartaalrapportage. Overigens zal er in 1999 naar verwachting sprake zijn van een onderbesteding van het budget bijzondere bijstand

 

Beleidsrelevante en beheersmatige aandachtspunten

Bedrijfsvoering Specialistenteam

Bij de start van de herinrichting van het Specialistenteam is gebleken dat er problemen bestaan in de bedrijfsvoering. Deze zijn deels veroorzaakt door de perikelen rondom de invoering van de ketenkaart, deels door de overgang naar een ander automatiseringssysteem. Ook was er al langere tijd sprake van organisatorische problemen die echter – vanwege de herstructurering van de rest van de sector – nog niet waren opgelost. Ten aanzien van de bijzondere bijstand is bovendien sprake van langdurige ziekte van een full-time medewerker. Een andere medewerker zal binnenkort vertrekken.

Er is sprake van aanzienlijke achterstanden op de volgende terreinen: bijzondere bijstand 120 aanvragen, indicaties aanleunwoningen 210 aanvragen. Bij de WVG is de werkvoorraad in de afgelopen periode eveneens aanzienlijk gestegen. Eventuele achterstanden worden nog in kaart gebracht.

De achterstand bijzondere bijstand zal met inzet van de overige teams van de sector worden opgelost. Ten einde de overige problemen te kunnen aanpakken is tijdelijk uitbreiding van capaciteit noodzakelijk.

Verbetertraject

Op 8 juli jl. is van het Ministerie antwoord ontvangen met betrekking tot de ingediende verantwoordingsinformatie ten aanzien van de ijkpunten per 1 juli 1998 en 1 januari 1999.

Het Ministerie geeft aan dat de verantwoordingsinformatie overeenstemt met hetgeen werd overeengekomen. Met waardering wordt kennis genomen van de gemaakte vorderingen en sterken het Ministerie in het vertrouwen dat door middel van het verbeterplan de weg naar een verbeterde uitvoering is ingeslagen.

Het verbeterplan is op 1 juli jl. formeel beëindigd. Het voorlopig beeld vanuit DMZ is dat alle tekortkomingen in de uitvoering zijn opgeheven, behoudens een mogelijk – mineur – probleem met de tijdigheid en kwaliteit van beëindigingsonderzoeken. Hier wordt momenteel nog onderzoek naar gedaan.

Ook de huisaccountant zal zijn oordeel over de stand van zaken moeten geven waarna de verantwoordingsinformatie naar het Ministerie kan worden gezonden voor een definitief oordeel

Wet Voorzieningen Gehandicapten

Het is inmiddels duidelijk dat niet alle voorgenomen bezuinigingsmaatregelen op de WVG in 1999 daadwerkelijk kunnen worden uitgevoerd. Anderzijds blijft de uitgavenontwikkeling achter bij de raming omdat er minder aanvragen worden ingediend. Per saldo is de huidige verwachting dat de uitgaven in 1999 per saldo binnen de begroting zullen blijven.

Binnenkort bereikt u een rapportage over de actuele stand van zaken WVG.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuimpercentage van de dienst over het eerste halfjaar bedraagt netto 9,1%. Dat is iets hoger dan vorig jaar. De stijging is, volgens de dienst, geheel te wijten aan incidentele oorzaken. Een koerswijziging in de verzuimaanpak, die vorig jaar is geïntensiveerd, is daarom niet noodzakelijk. Naast het ziekteverzuimpercentage kent de dienst een hoog percentage voor zwangerschapsverlof (2,3%).

 

Klachten/ bezwaar

Bezwaarschriften per onderwerp

Begroting 1999

Stand 30-6-‘99

in %

Uitkering levensonderhoud

110

57

52

Uitkering bijzondere bijstand

160

86

54

Wet Boeten & Maatregelen

350

97

28

Wet Voorzieningen Gehandicapten

20

269

1.345

Overig

30

13

43

Totaal

670

522

78

Beroepschriften per onderwerp

Begroting 1999

Stand 30-6-‘99

in %

Wet Boeten & Maatregelen

10

7

70

Overig

25

20

80

Totaal

35

27

77

 

3.5 Stadsontwikkeling

Algemeen

Enkele plannen binnen de dienst lopen door verschillende oorzaken vertragingen op. Dat kan zijn doordat kwalitatieve verbeteringen worden voorgestaan (Zuidpoort), langdurig externe onderhandelingen nodig zijn (Doelengebied) of rekening gehouden moet worden met wensen van andere partijen (bestemmingsplan TU-gebied). De dienst meldt een hogere opbrengst bouwleges van ƒ 1.5 mln.

Hoofdafspraken

Herontwikkeling Spoorzone

Door het Rijk is ƒ 360 mln beschikbaar gesteld voor de verdubbeling van het spoor. Om voortvarend met de herontwikkeling verder te gaan, is nu een grotere ambtelijke inspanning noodzakelijk.

Bouwplannen

  • Voorbereiding bouwplannen Zuidpoort
    De raad heeft gekozen voor een kwalitatieve verbetering van het plan. Dit schetsplan-plus is complexer en vraagt een hogere gemeentelijke investering dan de eerdere versie. Hierdoor vragen de financiële analyses en onderhandelingen meer tijd dan was gepland. Over de voortgang van het project en de gewijzigde financiële consequenties zal separaat worden gerapporteerd.
  • Bouwplannen Doelengebied
    Hierin is vertraging opgetreden. De externe onderhandelingen met de betrokken partijen over de grond zijn zeer complex en kosten meer tijd dan verwacht. Deze hoofdafspraak schuift daarom door naar 2000.

Bestemmingsplan TU-gebied

De uitvoering van deze hoofdafspraak zal naar verwachting vertraging oplopen. Het bestemmingsplan zal pas in procedure gebracht worden als hierin na het aangaan van een samenwerkingsovereenkomst, rekening is gehouden met de wensen van de TU zoals die uit haar Stedebouwkundig Masterplan naar voren komen. Het plan van de TU is echter nog niet bestuurlijk goedgekeurd.

Stadsvernieuwing

De herstructurering van Die Delfgaauwse Weije met betrekking tot Stadsvernieuwing heeft vertraging opgelopen. De planvoorbereiding van de woningbouwvereniging duurt langer dan voorzien.

Intensivering wijkbeheer

De opzet van het wijkgericht werken kost veel tijd en geld. De hoofdafspraak kan worden gehaald. De kosten zullen echter per eind 1999 hoger zijn dan geraamd. De incidentele meerkosten o.a. door externe inhuur en tijdelijke urenuitbreidingen zullen circa ƒ 125.000 bedragen.

Activiteiten Volkshuisvestingsplan

Het Volkshuisvestingsplan is goedgekeurd door de Raad en wordt momenteel vertaald naar voortgangs- en capaciteitsplanning. Voor het onderzoek naar bezuinigingsmogelijkheden binnen de WVG is in overleg met de portefeuillehouder externe ondersteuning ingehuurd. De kosten hiervan worden conform B&W besluit gedekt uit de meeropbrengst bouwleges 1998.

Verkeer en Vervoer

  • Uitvoering Fietsactieplan
    Het Fietsactieplan is volgens planning in procedure gezet. Het is de vraag of de uitvoering conform de planning met de huidige personele bezetting realiseerbaar is.
  • Verbeteren busverbindingen Vlaardingen, Schiedam en Rotterdam-Noord
    Het bekijken van de mogelijkheden hiertoe heeft een lagere prioriteit gekregen. De uitvoering van deze hoofdafspraak schuift door naar 2000.
  • In exploitatie nemen Phoenixgarage
    Deze hoofdafspraak wordt in 1999 niet gehaald. De parkeergarage zal naar verwachting in het voorjaar van 2000 worden opgeleverd.
  • Autoluw maken binnenstad/ dynamische parkeerverwijzing
    Dit kan nu nog niet worden uitgevoerd, omdat dit is gekoppeld aan het gereedkomen van de parkeergarages. De uitvoering schuift daarom door naar medio 2000.

Mogelijkheden uitbreiding camping Delftse Hout

In overleg met de dienst WOC is de besluitvorming over deze hoofdafspraak pas voorzien in 2000.

Hoofdafspraak 1998

Ontwikkelingsvisie: afronding Regionaal Structuurplan (RSP)

Het RSP ligt reeds een jaar ter besluitvorming bij het Stadsgewest Haaglanden. Naar verwachting wordt eind september 1999 het RSP in het dagelijks bestuur Haaglanden vastgesteld en zal daarna in formele besluitvorming bij de onderhavige gemeenten gebracht worden.

Beleidsrelevante en beheersmatige aandachtspunten

Investeringsvisie Stadsvernieuwing

Naar alle waarschijnlijkheid wordt Delft geen ‘rechtstreekse’ gemeente. Om de beslissing positief te beïnvloeden is de Delftse lobbyist bij de Tweede Kamer ook voor dit onderwerp ingezet.

Eisen aan bestemmingsplannen door de provincie

De provincie scherpt de procedures m.b.t. de bestemmingsplannen momenteel verder aan. Gevolg hiervan is dat het vervaardigen en in procedure brengen van bestemmingsplannen meer interne capaciteit kost en er dus minder plannen in procedure worden gebracht.

Komplan

Tegen een paar onderdelen van de goedkeuring van de Technische Herziening Komplan (THK) is beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRS). In 2000 was de totstandkoming van een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad voorzien. Met de voorbereiding hiervan zal in 1999 zo snel mogelijk gestart moeten worden. Dit heeft, gezien de met een dergelijke planvorming gemoeid gaande capaciteit, gevolgen voor de lopende planning.

Openbaar Vervoer Binnenstad

De uitvoering hiervan schuift door naar april 2000. Er volgt binnenkort een voortgangsnotitie, die aan het de Commissie Duurzaamheid wordt voorgelegd.

3D

Het gemeentelijke milieubeleid heeft een nieuwe impuls gekregen die resulteert in een projectgerichte aanpak van een 17-tal beschreven projecten. Omdat voor een goed milieubeleid de integratie van alle beleidsrelevante facetten voorop staat, is een brede aanpak nodig en gelijktijdige ontwikkeling en uitvoering van zaken noodzaak. Dit vraagt veel capaciteit met name in de sector Ruimte en Groen.

Wet op de Lijkbezorging

De Wet op de Lijkbezorging is veranderd. Hierdoor zijn andere vormen van begraven toegestaan en moet de dienstverlening worden verbreed. Er wordt in 1999 en 2000 hard gewerkt om de veranderingen vast te leggen in de gemeentelijke verordening Lijkbezorgingsrechten.

Onderhoud Heempark door vrijwilligers

Het overleg met de gegadigden over het overdragen van het onderhoud heeft niet tot resultaat geleid. Derhalve zal de bezuiniging moeten worden gehaald door extensivering van het onderhoud binnen het totale openbare groen. Met deze bezuiniging is de bodem bereikt en zullen verdere bezuinigingen ook voor de burger zichtbaar ten koste gaan van de kwaliteit.

Beheer Openbare Ruimte (BOR)

Eén van de belangrijke pijlers voor de nieuwe organisatie is de totstandkoming van integrale Beheersplannen Openbare Ruimte (BOR´s). Door middel van dit instrument kunnen de kwaliteit en de kosten van de verschijningsvorm en de onderhoudslast van de openbare ruimte gestuurd en gevolgd worden. Het ontwikkelen van dit instrumentarium zal in 2000 bijzonder veel capaciteit vragen van alle betrokken onderdelen.

Plantsoenpost Lipkensstraat

Het huidige onderkomen van AOG-medewerkers aan de Lipkensstraat wordt vervangen middels een nieuwe voorziening op de Staal. Dit is noodzakelijk in verband met zowel Milieu- als Arbo-eisen. Het is waarschijnlijk niet mogelijk deze verhuizing nog in 1999 te realiseren.

Automatisering: oplossen millenniumprobleem

De automatiseringssystemen, die in eigen beheer zijn, zijn gecontroleerd en inmiddels ‘millenniumbestendig’ bevonden. Het aantal systemen dat vervangen c.q. aangepast moest worden is voor 90% klaar en de overige 10% is voor 1 oktober 1999 klaar.

Ziekteverzuim

Het ziekteverzuim is in het tweede kwartaal van 1999 gedaald van 7,76% (eerste kwartaal) tot 5,83%. Het ziekteverzuim is licht lager dan in 1998 (eerste kwartaal: 7,82%, tweede kwartaal: 6,09%). Dit percentage is exclusief de langdurig zieken (langer dan 1 jaar ziek). De cijfers zijn gebaseerd op de PSIS-registratie.

Klachtenafhandeling

De doelstelling is niet gehaald. Door het kwaliteitsverlies in het werk, veroorzaakt in de reorganisatie, neemt ook het aantal bezwaarschriften toe. Het feit dat de burger steeds mondiger wordt en de gemeente een actievere interactie met de burger voert, speelt hierin ook een rol.

3.6 Welzijn, Onderwijs en Cultuur

Algemeen

Het aantreden van het huidige college heeft voor de dienst WOC geleid tot beleidswijzigingen. Om dit verder uit te werken, bereidt de dienst een aantal nieuwe beleidsnota’s voor. Zo zal in oktober de beleidsnota verschijnen over het wijk- en buurtwerk, waarin het gemeentebrede welzijnsbeleid voor de komende collegeperiode uiteen wordt gezet. Verder wordt hierin de planning voor de nieuwbouw en onderhoud van bestaande welzijnsaccommodaties weergegeven. De bouw van de buurtaccommodatie in Wippolder is reeds gestart en met de bouw van het buurthuis in het Westerkwartier wordt begin 2000 gestart. Een ander beleidsveld waar de nodige veranderingen plaatsvinden is het jeugd- en jongerenwerk. Er wordt gewerkt aan een nota waarin de uitgangspunten uit Instrumenten II worden verlaten.

Ook op het vlak van kunst en cultuur is een aantal nota’s gereed gekomen. Zo is een nota verschenen waarin de toekomstvisie van de bibliotheek wordt neergelegd. Tevens is de beleidsvisie over de gemeentelijke musea verschenen. Op dit moment vindt nog afstemming plaats met de gemeentemusea en de overige Delftse musea over de te nemen vervolgstappen.

Tevens heeft het in 1998 gestarte project risico's en remedies geleid tot het oplossen van de probleempunten bij de VAK en het zwembad Kerkpolder. De overige knelpunten zullen in de loop van 1999 of bij de reorganisatie opgelost moeten worden. Het sportbedrijf zal binnenkort komen met een voorstel om de financiële knelpunten op te lossen. Bij de musea is het wachten op het bedrijfsplan, dat in het najaar zal verschijnen. Daarnaast zal bij de reorganisatie en de keuze voor een ander personeelslasten systematiek o.a. de problematiek rond het ziekteverzuim opgelost worden. Financieel leiden deze knelpunten in 1999 echter nog wel tot een tekort van ƒ 500.000.

Verder heeft de dienst te maken met een aantal grote incidentele tegenvallers. Een grote tegenvaller is het voldoen aan de eisen brandveiligheid in de kinderopvangaccommodaties. Dit punt was reeds gemeld in de Zomernota bij de risico’s en zal naar verwachting leiden tot een tekort van ƒ 560.000. Ook bij de VAK ontstaat nog een incidenteel tekort van ƒ 600.000 indien de inkomsten verantwoord worden op de wijze die volgens de accountant conform de regelgeving is.

Andere zaken die leiden tot incidentele tekorten zijn de huisvesting in Torenhove, ziektevervanging bij de afdeling automatisering en de sloopkosten Beukenboom. Zie hiervoor verder de toelichting bij het financieel overzicht.

Totaal verwacht de dienst in 1999 een tekort van ƒ 2.3 mln.

 

Hoofdafspraken

Vormgeving wijk- en buurtgericht werk in het kader van wijkgerichte werken.

In oktober verschijnt een nota waarin het beleid t.a.v. wijk- en buurtwerk uiteen wordt gezet voor de komende collegeperiode. Met deze nota worden de uitgangspunten uit Instrumenten-II grotendeels aangepast.

Tevens is gestart met de nieuwbouw van buurtcentrum Wippolder. Dit buurtcentrum is een gecombineerde accommodatie voor buurt- en wijkwerk en kinderopvang. Daarnaast wordt begin 2000 gestart met de bouw van een buurtcentrum in het Westerkwartier.

De overige nieuwbouwtrajecten staan vermeld in de in oktober te verschijnen nota, inclusief de financiering hiervan. Een structureel tekort kan ontstaan op het onderhoud bestaande welzijnsaccommodaties van ƒ 200.000. Dit bedrag kan verminderen indien de komende jaren geïnvesteerd wordt in de bestaande en nieuw te bouwen accommodaties.

Uitwerking jongerenbeleid

De holding voor het jongerenwerk is opgericht, alleen later dan gepland. Hierdoor is geen aandacht geweest voor het activiteitenplan. In opdracht van de gemeente stelt de Stichting Welzijn Delft het activiteitenplan 2000 samen. Participatie van jongeren blijft hierbij een aandachtspunt.

Verbouwing VAK

De verbouwing van de VAK is praktisch afgerond. Werkzaamheden die van belang waren voor het ongestoord lesgeven zijn in de zomervakantie uitgevoerd. Na de zomervakantie vinden nog enkele installatiewerkzaamheden buiten het gebouw plaats.

Herprofilering van de 3 gemeente musea en de permanente prestaties

De beleidsvisie voor de 3 Gemeente Musea over de periode 2000-2004 is vastgesteld. In het najaar volgt het bedrijfsplan. Aan de hand van dit bedrijfsplan zullen ook enkele financiële knelpunten opgelost moeten worden.

Huisvesting Archief

De voorbereidingen voor de verhuizing van het Archief zijn in volle gang. Echter op welke locatie het archief uiteindelijk terecht komt is nog onduidelijk.

Vensterschool

Ter voorbereiding van de startnotitie wordt dit jaar nog voor alle betrokkenen een conferentie vensterschoolprogramma georganiseerd. De notitie verschijnt begin 2000.

Centrale opvang 4 tot 12 jarige leerlingen van nieuwkomers-kinderen

De centrale opvang is in augustus van start gegaan. De intake vindt plaats via Bureau Nieuwkomers. In het startjaar is er een dekkingsprobleem van ƒ 350.000. Hiervoor wordt de egalisatiereserve integratiebeleid aangesproken.

 

Beleidsrelevante en beheersmatige aandachtspunten

Sportpark Tanthof Zuid

In 1991 heeft de gemeente geld beschikbaar gesteld voor de (geprivatiseerde) aanleg van een sportpark met clubaccommodatie. Door achterblijvende inkomsten moest worden ingeteerd op het onderhoudsbudget. De kwaliteit van het sportpark loopt hieronder sterk terug en renovaties zijn noodzakelijk. Wenselijk is het sportpark op te nemen in het nieuw ontwikkelde privatiseringsmodel.

Octopus

Octopus heeft in 1996, 1997 en 1998 te weinig kindplaatsen geleverd en moet op basis daarvan terugbetalen of alsnog leveren: 70,7 plaatsen of ƒ 851.241. Afgesproken is om 30 kindplaatsen in te lopen in 1999. Als dit wordt gerealiseerd blijft een aan de gemeente terug te betalen bedrag staan van ƒ 480.741. Toegezegd is dit bedrag terug te betalen in 4 termijnen. De eerste twee termijnen zijn verrekend met de bevoorschotting over de periode 1997/1998 van uitbreiding buitenschoolse opvang. (met instemming van Octopus).

 

Leerbankwerk

De vraag is lager dan verwacht, waardoor teveel subsidie is ontvangen. Vanuit ESF is nu een voorstel gedaan tot herziening van de subsidietoekenning van maximaal ƒ 350.000 i.p.v. ƒ 497.938. Verder moet rekening gehouden worden met een extra bijdrage van ƒ 40.577 door de gemeente in verband met een lagere post ‘inkomen deelnemers’. Dit zal naar verwachting gefinancierd kunnen worden vanuit de ruimte die het WIW budget 3e geldstroom nog biedt binnen de gereserveerde scholingsgelden vanuit het educatieplan.

Invulling bezuiniging 2000 musea

Voor de musea dient nog een bezuiniging ingevuld te worden van ƒ100.000 vanaf 2000. Bij de Zomernota is reeds aangegeven dat gezien de claim op grond van Risico's en Remedies deze bezuiniging niet kan worden uitgevoerd.

Ziekteverzuim.

Het ziekteverzuim bedraagt rond de 7%. Dat is ongeveer 2% minder dan in de vergelijkbare periode vorig jaar.

Aantal klachten

In de periode tot 1 september 1999 zijn 9 schriftelijke klachten ingediend bij de dienst WOC.

terug naar boventerug naar boven

4. NIEUWE RISICO’S

 

Bestuursdienst

WOZ

Bij de declaratie van de kosten van de WOZ aan het Hoogheemraadschap en de Rijks-belastingdienst is sprake van voorfinanciering. Circa een-derde van de kosten kan dit jaar worden gedeclareerd, het restant gedeelte is pas na 4 jaar declarabel.

 

Dienst Maatschappelijke Zorg

GGD Delfland

Voor de GGD is een aantal tegenvallers geaccepteerd en gedekt door middelen die beschikbaar zijn gesteld in de Financiële Tussenrapportage 1999. Daarnaast zijn er nog twee mogelijke tegenvallers die nog niet volledig bekend zijn en waarvoor nog geen dekking is. Het betreft hier:

  • De onrendabele kosten van het bureau Advies aan de Zuiderstraat. Deze bedragen ƒ 747.000 waarvan een deel door de gemeente Delft zal moeten worden gedragen.
  • Mogelijk zullen vooruitlopend op de herstructurering van de GGD nog meer kosten worden gemaakt

E.e.a. kan leiden tot een 3e begrotingswijziging en een nieuwe tegenvaller voor de gemeente Delft.

RIO

Ook hier is sprake van een begrotingsrisico in verband met frictiekosten. Bij de instelling van het RIO DWO is in overleg met alle betrokken partijen een tweetal medewerksters vanuit de DMZ bij deze organisatie gedetacheerd. Daarnaast heeft 1 medewerkster een andere functie binnen de DMZ aanvaard en is met 1 medewerkster een ontslagregeling getroffen.

Voor de twee permanente detacheringen zullen bij het RIO DWO de volledige loonkosten inclusief werkgeverslasten in rekening worden gebracht. De kosten van de ontslagregeling ad ƒ 130.000 over twee jaar (1999 en 2000) zijn aan te merken als frictiekosten en moeten in beginsel worden gedekt uit de begroting van het RIO.

De directeur van het RIO DWO zal zijn bestuur en de besturen van de deelnemende organisaties nog op de hoogte moeten stellen van de totale frictiekosten in verband met de inrichting van het RIO.

In zoverre het gevaar dreigt dat de totale exploitatiekosten van het RIO – inclusief de frictiekosten - de begroting overschrijden, is er sprake van een financieel risico voor de Gemeente Delft, dat overigens wordt gedeeld met de andere aangesloten organisaties .

 

 

Beheer en Milieu

Grondzaken

Voor de kwantificeerbare risico’s zijn per 1 januari 1999 voorzieningen gevormd. Voor zover de overige risico’s kunnen worden onderkend zijn deze in de bijdrage van Grondzaken voor de Zomernota aangegeven en tevens in de risicoparagraaf van de jaarrekening opgenomen.

Beroepschriften grote afvoeren

Enkele belastingplichtigen zijn vanwege vermeende onrechtmatigheid van de aanslag in beroep gegaan. De VNG ondersteunt de gemeente evenwel in de opvatting dat de aanslagen rechtmatig zijn opgelegd. Het is nu aan de belastingrechter een beslissing te nemen in dit geschil.

Bluswatervoorziening Brandweer

Momenteel is met het Waterleidingbedrijf Europoort een discussie gaande over de bijdrage van Delft aan de onderhoudskosten van de brandkranen over de afgelopen jaren. Ook wordt samen met het Waterleidingbedrijf gezocht naar een andere financieringsconstructie. De insteek is dat de kosten voor Delft nihil zijn. Op dit moment is echter geen duidelijkheid over de haalbaarheid daarvan.

Bedrijfsvoering B&M

Er is een inventarisatie bij de dienst gestart waarbij wordt nagegaan of er nog activa (gebouwen, machines en overige bedrijfsmiddelen) aanwezig zijn die niet uit de balans blijken, dan wel op de balans staan en niet langer aanwezig zijn. In voorkomende gevallen kan hier een risico uit ontstaan. De accountant zal hier met het oog op de reorganisatie een toets op uitvoeren.

 

Welzijn Onderwijs en Cultuur

Melkertbanen

De voorziening wachtgelden voor de Melkertbanen is niet toereikend. Voor 1999 levert dit nog geen problemen op, maar in de toekomst wel. De omvang is nog niet bekend.

Opbrengsten VAK

Sinds 1987 worden de inkomsten van de VAK verantwoord op een wijze die volgens de accountant niet conform de regelgeving is. De inkomsten van jaarcursussen over het gehele seizoen worden namelijk verantwoord in het jaar waarin de cursus is gestart (de inkomsten van september 1998/juni 1999, worden verantwoord in 1998). De uitgaven lopen hierdoor niet gelijk op met de inkomsten. Zoals aangegeven in het Rapport Risico's en Remedies kost het rechttrekken van deze scheve situatie eenmalig ƒ 600.000.

 

5. FINANCIËLE recapitulatie

 

 

5.1 Financieel overzicht voor- en nadelen 1999

Bedragen X ƒ 1.000

Functie

Omschrijving

Meevaller

Tegenvaller

I / S

002/003

Stelpost taakstelling Bestuursdienst

 

470

S

002/003

Huisvesting/automatisering/telefoonkosten Bestuursdienst

 

185

S

002.1

Bodedienst Bestuursdienst

 

160

S

002/003

Vacatureruimte Bestuursdienst

510

 

I

003

Resultaat Burgerzaken

100

 

I

003

Dekking overhead Bestuursdienst

300

 

S

110.0

Leges OOV

 

100

S

120.4

Begroting 1999 van de Hulpverleningsregio Haaglanden

 

140

S

Div.

Overwerk I&A dienst Beheer en Milieu

 

100

I

210.8

Vacatures ISB

 

50

I

Div.

Vacature t.b.v. telefooncentrale

 

50

I

210.1

Kades buitengebieden

 

P.M.

I

210.1

Reconstructie Schieweg

 

227

I

 

Vernieuwen Mauriciusbrug.

 

250

I

 

Baggeren Vulcanusweg

 

P.M.

I

310.0

Markt.

 

40

S

500.0

Huisvesting Torenhove

 

398

I

500.0

Interim personeel automatisering WOC

 

175

I

511.1

VAK

 

600

I

530.2

Besparingsverlies sporthallen

 

150

I

530.2

R&R sportbedrijf

 

60

S

530.3

Kerkpolder, ziektevervanging

 

100

S

541.1

Tekort musea

 

340

S

560.4

Kinderboerderijen

 

50

I

610

Bijstand

 

490

I

610.5

Vrijlatingsbeleid

140

 

I

610.8

Bijzondere bijstand

300

 

I

610.8

Kinderopvang

 

30

I

650.1

Brandveiligh. Kinderopvangaccommodaties

 

560

I

650.1

Sloopkosten Beukenboom

 

80

I

711

Ambulancevervoer

 

100

I

721.2

Het huidige Overlaadstation

 

Reserve

I

722

Inning reinigingsrecht (voordeel 150)

p.m.

 

S

821.1

Wijkbeheer

 

125

I

822.0

Besparingsverlies reclamenota

 

75

 

822.0

Meeropbrengst bouwleges

1500

200

I

(Vervolg) Bedragen X ƒ 1.000

Functie

Omschrijving

Meevaller

Tegenvaller

I / S

822.0

Basisregistratie Gebouwen

 

135

S

921

Gemeentefonds

2204

 

I

922.5

Buitenreclame.

40

 

S

Div.

BTW 1998

50

 

I

Div

Kapitaallasten

p.m.

 

I

Div

Renteresulaat

p.m.

 

I

 

Totaal

5.144

5440

 

 

 

5.2 Toelichting per begrotingspost

002/003 Stelpost taakstelling Bestuursdienst

De Bestuursdienst heeft een tekort op het personeelsbudget. In 1999 wordt dat via vacaturegeld gedekt. De structurele oplossing wordt betrokken bij het reorganisatietraject.

002/003 Huisvesting/automatisering/telefoonkosten Bestuursdienst

Deze tegenvallers heeft de dienst reeds aangemeld bij de Zomernota 1999. De tekorten op huisvesting en automatisering bedragen respectievelijk ƒ 65.000 en ƒ 90.000 en zullen via het reorganisatietraject moeten worden opgelost. Het budget voor telefoonkosten is bij de Zomernota vanaf 2000 met ƒ 30.000 verhoogd. Voor 1999 is geen dekking.

002.1 Bodedienst

De inzet van de bodedienst is hoger dan geraamd als gevolg van extra activiteiten zoals avondvergaderingen en extra bijeenkomsten. Er is hier sprake van een min of meer structureel probleem dat eveneens in het reorganisatietraject betrokken zal worden.

002/003 Vacatureruimte Bestuursdienst

Om in 1999 aan de taakstelling te voldoen houdt de dienst vacatures zoveel mogelijk open.

003 Burgerzaken

Verwacht wordt dat de afdeling dit jaar een positief resultaat zal geven.

003 Dekking overhead Bestuursdienst

De dekking van de personeelslasten van de Bestuursdienst is verbeterd doordat extra budget ten behoeve van de capaciteit van Belastingen beschikbaar is gesteld.

110.0 Leges OOV

De legesinkomsten dalen in verband met de invoering van het nieuwe sluitingstijdenbeleid en een nieuw stelsel van exploitatievergunningen.

120.4 Begroting 1999 van de Hulpverleningsregio Haaglanden

In de begroting 1999 van de HRH zijn in de risicoparagraaf een aantal risico’s voorzien. In de financiële Marap van de HRH 1e kwartaal 1999 is gemeld dat de extra kosten voor de gemeente Delft kunnen oplopen tot circa ¦  140.000. Dit wordt veroorzaakt door het geïntegreerd meldkamer-systeem, de millenniumproblematiek en de financiële afwikkeling van de wateroverlast 1998. Doorberekening zal plaatsvinden middels de rekening 1999 HRH. De tegenvaller van het meldkamersysteem is gemeld bij de Zomernota.

Div. Overwerk I.& A. dienst Beheer en Milieu

De stafgroep I.& A. "schrijft" inmiddels bijna structureel overwerk i.v.m. millennium en projecten. Daarnaast zal de inzet van externen i.v.m. ziekte en capaciteitsproblemen tot hogere kosten leiden. Uit de millennium-budgetten is voor een deel dekking, het overige moet als verwacht nadeel worden gezien. Een eerste voorzichtige schatting is een tegenvaller van ± ƒ 100.000.

210.8 Vacatures Inkoop Service Bureau

Met name de kosten van werving en selectie zijn door twee vacatures hoger dan de vrijvallende salariskosten. Daarnaast zal beperkte externe inhuur moeten plaatsvinden.

Div. Vacature t.b.v. telefooncentrale

Door een vacature zijn de kosten van externe inhuur hoger dan geraamd. Met het oog op de reorganisatie wordt deze vacature nog niet ingevuld. Verwacht nadeel per saldo ƒ 50.000.

210.1 Kades buitengebieden

Van het Hoogheemraadschap van Delfland heeft de afdeling OWW diverse "vooraankondigingen dwangsom" ontvangen, waarbij wij als onderhoudsplichtige van de betreffende percelen buitenwegen op korte termijn grote investeringen moeten plegen om aan de norm te voldoen. Hierop zal in een aparte nota in oktober worden teruggekomen.

210.1 Reconstructie Schieweg

De afdeling OWW heeft in samenwerking met de dienst SO de reconstructie van het gedeelte Schieweg tussen de Kruithuisweg en Leeuwenstein voorbereid. De start van de werkzaamheden is september 1999 en de uitvoering loopt tot april 2000. Bij deze werkzaamheden moeten ook enkele saneringen worden meegenomen. De kosten van deze saneringen zijn begroot op ƒ 227.000. Deze kosten zijn niet opgenomen in de onderhoudsbegroting van OWW/Wegen.

210.1 Vernieuwen Mauriciusbrug.

In januari 1999 is gebleken dat de constructie van de Mauriciusbrug direct aan vervanging toe was. Deze calamiteit kon niet worden gepland en er moest direct actie worden ondernomen. Hierdoor zijn de voorbereiding en uitvoering gelijk gaan lopen.Tevens is gebleken dat de huidige fundering niet toereikend was, daar de oude brug in de vorige eeuw was gedimensioneerd. De extra kosten voor de nieuwe fundering, vertraging als gevolg van levertijden etc. en het niet stremmen van de rondvaartboot komen op ƒ 250.000. In een aparte nota zal verantwoording van de totale kosten en dekking plaatsvinden.

210.1 Baggeren Vulcanusweg

Een gedeelte van de wetering langs de Vulcanusweg ter hoogte van de Minervaweg is dusdanig vervuild dat de aanwezige baggerspecie en een deel van de vaste bodem moet worden gesaneerd. Alleen saneren voldoet niet, de bron van de vervuiling dient ook te worden aangepakt. De kosten voor het saneren en het treffen van maatregelen om dit in de toekomst te voorkomen worden vooralsnog ingeschat op ƒ 350.000. Aangezien het merendeel van de werkzaamheden niet in de onderhoudsbegroting is meegenomen worden de werkzaamheden verschoven. De kostendekking van deze sanering wordt verwoord in de nieuw te maken nota baggerbeheer welke in het 4e kwartaal 1999 zal worden gepresenteerd.

310.0 Markt

De inkomsten van de markt zijn structureel lager dan de begroting. Ondanks de inspanningen via o.a. de Stichting Promotie Markt, lijkt een kostendekkende marktexploitatie moeilijk te realiseren. Momenteel houdt een taskforce zich bezig met het zoeken naar een oplossing. Voorlopig wordt rekening gehouden met een structureel tekort van ƒ 40.000.

500.0 Huisvesting Torenhove

Gezien de overbevolking in het Meisjeshuis is aanvullende huisvesting in Torenhove gehuurd. Niet begroot waren (extra) bouwkundige aanpassingen, totaal ƒ 85.000, en de aanschaf luchtbehandelingsinstallatie en zonwering (ƒ 82.000). Daarnaast heeft WOC nog een navordering gekregen voor 1998 van ƒ 30.000.

500.0 Automatisering WOC

Ziektevervanging is de belangrijkste oorzaak van de overschrijding op het budget automatiseringspersoneel. Interimpersoneel wordt ingezet om de continuïteit te kunnen waarborgen en de voortgang van gemeentebrede projecten te bevorderen.

511.1 VAK

Sinds 1987 worden de inkomsten van de VAK verantwoord op een wijze die volgens de accountant niet confom de regelgeving is. De inkomsten van jaarcursussen

530.2 Besparingsverlies sporthallen

In de strategienota staat een bezuiniging van ƒ 450.000 op sport. Momenteel is het mogelijk om hiervan ƒ 300.000 in te vullen (Biesland, Kruithuisweg, management Sportbedrijf, diversen en veldhuur). Gestreefd wordt om vanaf 2000 door privatisering onderhoud sportparken het laatste gedeelte van de bezuiniging te realiseren. Hierover verschijnt in het najaar een nota. Dat betekent voor 1999 een incidenteel besparingsverlies van ƒ 150.000.

530.2 R & R sportbedrijf

Bij het sportbedrijf ontstaat een tekort van ƒ 60.000 op de exploitatie sporthallen. Een structurele oplossing komt bij het deelproject risico's en remedies van het sportbedrijf.

530.3 Zwembad Kerkpolder

Bij de Zomernota is het exploitatietekort van het zwembad opgelost. Besloten is om het probleem van de ziektevervanging mee te nemen bij de wijziging van de loonkosten-systematiek. In 1999 geeft het ziekteverzuim een overschrijding van ƒ 100.000.

541.1 Musea

De gemeentelijke musea verwachten een totaal tekort van ƒ 340.000. Dit tekort kent drie oorzaken. Ten eerste worden het personeelsbudget overschreden met ƒ 140.000 door extra lasten beveiliging. Daarnaast is er een verwacht tekort van ƒ 150.000 door lagere inkomsten uit entrees. Begroot is ƒ 320.000 aan inkomsten terwijl naar verwachting slechts ƒ 170.000 wordt gerealiseerd. De bezoekcijfers tot nu toe zijn : 49.867 (excl. Kouwenhoven) waarvan 26.137 betalende. Voor 1999 wordt het aantal geschat op 78.000, gelijk aan 1998. Ook de winkelverkoop geeft een tekort van ƒ 50.000 als gevolg van de tegenvallende bezoekcijfers. In het bedrijfsplan zal dit najaar aangegeven worden hoe dit tekort opgelost gaat worden.

560.4 Kinderboerderijen/waterspeeltuinen

Bij de Kadernota 1999 is besloten om het tekort op de kinderboerderijen te compenseren voor 1998 en twee varianten voor aanpassing nader uit te werken voor de begroting 1999. Dit is tot op heden niet gebeurd. Wel is geld gereserveerd uit het Milieutechnologiefonds om onderzoek te doen naar de waterkwaliteit van de waterspeeltuin Delftse Hout. Mede met behulp van dit onderzoek worden plannen gemaakt ten aanzien van de toekomst van de kinderboerderijen. De dienst verwacht een tekort van ƒ 50.000 in 1999.

610 Bijstand

Personeelskosten

Er moet rekening worden gehouden met een overschrijding van ƒ 350.000 op de budgetten voor personeelskosten. Deze is ook aanzienlijk hoger dan de prognose die in het voorjaar is afgegeven bij de Zomernota.

In deze eerdere prognose was het effect van de nieuwe CAO niet volledig meegenomen. Bovendien is het sindsdien noodzakelijk gebleken om een aantal tijdelijke contracten met een half jaar te verlengen m.n. als gevolg van een hoog ziekteverzuim bij het Bureau Nieuwe Klanten. In de prognose is nu bovendien een bedrag van ƒ 277.000 verwerkt aan afvloeïngsregelingen in het kader van het Marshallplan. De tegenvaller is mede veroorzaakt, doordat de budgetten voor salarissen en sociale lasten verlaagd zijn in verband met de gemeentebrede bezuinigingstaakstelling.

De achterstand bijzondere bijstand zal met inzet van de overige teams van de sector worden opgelost. Ten einde de overige problemen te kunnen aanpakken is tijdelijk uitbreiding van capaciteit noodzakelijk op de volgende onderwerpen:

  • Om het reguliere werkaanbod bijzondere bijstand aan te kunnen is inzet van een uitzendkracht gedurende tenminste drie maanden noodzakelijk. Kosten ƒ 25.000
  • Voor het wegwerken van de achterstand indicaties aanleunwoningen is inzet van een uitzendkracht noodzakelijk gedurende drie maanden. Kosten ƒ 25.000;
  • Binnen de WVG zijn momenteel 2 uitzendkrachten werkzaam. Hun inzet dient met tenminste 2 maanden te worden voortgezet. De kosten daarvan bedragen ƒ 30.000;
  • Ter ondersteuning van het interim-hoofd is inzet van een externe kracht voor beoordeling en inrichting van de werkprocessen noodzakelijk. Dit vergt een bedrag van ƒ 15.000.
  • Tegen de beleidswijzigingen in de WVG zijn begin 1999 265 extra bezwaarschriften binnengekomen. Deze zijn ook grotendeels afgehandeld. Geleidelijk is echter een grote achterstand ontstaan in bezwaarschriften Abw. De huidige capaciteit bij de afdeling JZ is onvoldoende. Ten einde de achterstand geleidelijk terug te brengen, dient zo snel mogelijk een tijdelijke extra medewerker te worden ingezet. Financiële ruimte op de begroting 1999 is er niet. Te maken extra kosten: ƒ 45.000.

610.5 Vrijlatingsbeleid

De verstrekkingen in het kader van de oude (decentrale) vrijlatingsregeling lopen in de pas met de begroting. Er is echter een budget toegevoegd van ƒ 140.000 in het kader van het incentivebeleid, als onderdeel van de 3e geldstroom WIW. Dit budget is nog niet aangesproken. Het is de bedoeling dat in de loop van het najaar nog beleidsvoorstellen worden ontwikkeld. Het is mogelijk om resterende middelen over te hevelen naar 2000. 

Bijzondere bijstand

Na het 1e halfjaar van 1999 blijkt sprake te zijn van een aanzienlijke onderbesteding van de begroting. Dit heeft de volgende hoofdoorzaken:

  • De verstrekkingen in de categoriën voorzieningen in verband met wonen en directe levensbehoeften zijn aanmerkelijk gedaald;
  • Het uitgavenplafond in de witgoedregeling (armoedebeleid) begint duidelijk effect te sorteren.
  • De inkomsten uit terugvordering & verhaal zijn duidelijk hoger dan begroot.

Een meer uitgebreide analyse zal worden gepresenteerd in de 2e kwartaalrapportage. Hoewel het uitgavenniveau in het 2e halfjaar traditioneel wat hoger is en er nog uitgaven in de ‘pijplijn’ zitten in verband met de hoge voorraad, zal er naar verwachting aan het eind van 1999 een onderbesteding resteren van ƒ 300.000.

Kinderopvang

De plaatsing van kinderen op grond van de regeling KAO verloopt volgens planning.

De verwachting is dat de declaratie 1998 resulteert in een tekort van maximaal ƒ 30.000. Voor de vaststelling van het subsidiebedrag wordt een relatie gelegd met het totale aantal gesubsidieerde kindplaatsen in de gemeente. Het totaal aantal kindplaatsen in Delft was eind 1998 lager dan eind 1997.

Dit komt doordat dienst WOC minder kindplaatsen kon inkopen. Hiervoor zijn verschillende oorzaken aan te wijzen:

  • Als gevolg van de gewijzigde kinderopvang-CAO is de kostprijs per kinderopvangplaats gestegen;
  • Op het reguliere kinderopvangbudget is een decentralisatiekorting doorberekend;
  • De wegingsfactor van kindplaatsen is gewijzigd waardoor een aantal kindplaatsen minder zwaar meetelt in de berekening.

Uiteindelijk zijn er in 1998 25 kindplaatsen gerealiseerd, waarvan er 23,5 declarabel zijn.

Voor 1999 is de regeling KAO gewijzigd. Er wordt niet meer vergeleken met het totale aantal kindplaatsen op een peildatum, maar het aantal daadwerkelijke plaatsingen op grond van de regeling KAO wordt bepalend voor de hoogte van de subsidie.

Brandveiligheid kinderopvangaccommodaties

Ongeveer 16 accommodaties voor kinderopvang zijn eigendom van WOC en worden gehuurd door Octopus. Van deze accommodaties beschikken er 6 over vergunningen m.b.t. brandveiligheid. Voor de door Octopus reeds aangebrachte voorzieningen wordt een vergoeding beschikbaar gesteld. Van de overige 10 panden wordt momenteel onderzocht in hoeverre deze panden voldoen aan de eisen van brandveiligheid en welke kosten voor rekening van WOC komen. Deze kosten zijn dan onvermijdelijk. Gebaseerd op een onderzoek van De Best Consultants worden de kosten voorlopig geschat op ƒ 560.000.

650.1 Sloopkosten Beukenboom

Om problemen met krakers te voorkomen is op korte termijn na het leegkomen van de Beukenboom opdracht gegeven om de accommodatie te slopen en af te sluiten d.m.v. een hek. Tevens wordt de fundering weggehaald. Volgens afspraak zal f 100.000 t.l.v. Grondzaken komen. Doordat de procedure langer loopt dan gepland zijn de kosten

opgelopen tot ƒ 180.000 en resteert voor WOC een tekort van ƒ 80.000.

711 Ambulancevervoer

In de Financiële Tussenrapportage 1999 is voor 1999 een nadeel van ƒ 200.000 (bijdrage in het exploitatietekort en frictiekosten) geformaliseerd. Het is echter waarschijnlijk dat het exploitatietekort nog ƒ 100.000 hoger zal uitvallen. De reden is dat de invoering van een nieuw rooster – gezamenlijk met Den Haag – in combinatie met een financiële afbouwregeling van ORT en overwerk duurder is dan was voorzien.

Doordat de fusiedatum is uitgesteld, en ook invoering van een gezamenlijk rooster met de Haagse ambulancedienst vertraging ondervond, heeft het Delftse ambulancepersoneel bovendien aanvullende eisen gesteld inzake de vergoeding van niet-betaalde uren in de nacht. Met deze nabetaling is een bedrag gemoeid van circa ƒ 50.000.

Voorts is ook een functiewaarderingtraject opgestart dat overigens gelijktijdig in Delft en in Den Haag wordt uitgevoerd. Beide trajecten worden uiteraard zoveel mogelijk op elkaar afgestemd. Het is echter niet uitgesloten dat functies hoger gewaardeerd zullen worden en ook hieruit een nabetaling voortvloeit.

Overigens wordt u over de stand van zaken bij de ambulancedienst middels een nota op korte termijn nader geïnformeerd.

721.2 Het huidige Overlaadstation

Het nu in gebruik zijnde overlaadstation aan de Laan van Vollering bleek niet meer in staat de enorme doorzet te verwerken. Om dit probleem op te lossen is hier een afvalpers bijgeplaatst, zodat een deel van de afvoer via containers plaatsvindt. Deze persinstallatie zal t.z.t. meeverhuizen naar het nieuwe overlaadstation. De meerkosten van deze tijdelijke voorziening bedragen ƒ600.000 (t.l.v. de Reserve Hogere Verwerkingskosten).

Hiermee is het niet begrote overwerk (ƒ100.000 op jaarbasis) nagenoeg tot nul gereduceerd en kan de bedrijfsvoering weer binnen de in de vergunning gestelde tijden plaatsvinden.

821.1 Wijkbeheer

De opzet van wijgericht werken kost veel tijd en geld. De hoofdafspraak kan gehaald worden. De kosten vallen in 1999 hoger uit dan geraamd. De incidentele meerkosten onder andere door externe inhuur en tijdelijke urenuitbreidingen zullen circa ƒ 125.000 bedragen.

Besparingsverlies reclamenota

De nota wordt na het overleg met de ondernemers aangepast. In het najaar van 1999 wordt besluitvorming in de raad voorzien.

822.0 Meeropbrengst bouwleges

Doordat dit jaar voor drie grote kantoorcomplexen de bouwaanvraag is ingediend, dient zich een aanzienlijke meevaller (ƒ 1.500.000) aan bij de bouwleges. De meevaller is exogeen. Ook het totale aantal bouwvergunningen is hoger. Daarmee samenhangend vallen ook de apparaatskosten als gevolg van inhuur en de niet-begrote wervingskosten voor vacatures hoger uit (naar verwachting ƒ 200.000).

822.0 Basisregistratie gebouwen

In het voorjaar is gebleken dat het vullen van de Basisregistratie Gebouwen (BGB) meer tijd vergde en meer kostte dan geraamd. Het voorstel is door te gaan met deze registratie daar de informatie de basis is voor de WOZ- heffing, inzicht geeft in de aanwezige gebouwen en functies daarvan en noodzakelijk is voor het vastleggen en beoordelen van de WVG- woningvoorraad. Een nota daarover wordt op dit moment bestuurlijk behandeld. Hierin wordt voorgesteld de kosten te dekken uit de meeropbrengsten bouwleges.

921.0 Gemeentefonds

De algemene uitkering uit het Gemeentefonds komt over 1999 ƒ 2.2 mln hoger uit als gevolg van de slotuitkering uit de behoedzaamheidsreserve 1998.

922.5 Buitenreclame

De inkomsten van buitenreclame vallen structureel mee, wat mede het gevolg is van de inspanningen die zijn geleverd om te komen tot goede contracten met een lange looptijd. In de begroting 2000 (Zomernota) is reeds structureel rekening gehouden met ƒ 50.000 hogere inkomsten. Daarnaast wordt voor 1999 nog een incidentele meevaller verwacht van

ƒ 40.000. Genoemde inkomsten zijn zeer conjunctuur-gevoelig.

Div. BTW 1998

Een gedeelte van de betaalde BTW op indirecte kosten (binnen de overhead) is terugvorderbaar i.v.m. het leveren van belaste prestaties door een aantal vakafdelingen. De verwachting is een meevaller van ƒ 150.000. Daarvan is ƒ 100.000 als structureel te beschouwen en als zodanig vanaf 1999 in de begroting opgenomen.

Div Kapitaallasten

Het resultaat van de kapitaallasten is nog niet bekend. In het rekeningresultaat zal de afwijking nader worden toegelicht.

Div. Renteresultaat

De uitkomst van het resultaat in de rentesfeer vergt nadere analyse en is thans nog niet te geven. Bij de rekeninguitkomst zal het resultaat worden toegelicht.

 

terug naar boven